pieczeń z mielonego - 4715 przepisów (strona:170/315)

Ruiskuorinen olutlimppu, fiński chleb świąteczny w grudniowej piekarni 221

ostatecznego wyrośnięcia. Podziękowania dla Kuby za wybranie oryginalnego przepisu. Dziękuję również wszystkim piekącym ten chlebek w grudniowej piekarni. Życzę również udanych chlebów z okazji świąt i do następnego wspólnego pieczenia w roku 2017. Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny Starter • około 1 g świeżych drożdży • 75 ml zimnej wody • 90g mąki orkiszowej typ 750 • 1/2 łyżeczka soli Rozpuścić drożdże(...)wody • 125 ml ciemnego piwa • 25 g świeżych drożdży • 60g mąki żytniej razowej • 450g mąki pszennej o dużej zawartości białka • 1 łyżeczka suszonej gorzkiej skórki z pomarańczy • 1 łyżeczka mielonego imbiru, dodałam kawałek świeżego startego imbiru • ½ łyżeczki zmielonych goździków • 90g melasy • 25 ml roztopionego masła • 1 łyżeczka soli Skórka piwna • około 2,5 g świeżych drożdży (czyli połowa

Leśny Zakątek
Jesienny pieczony udziec indyka 135

cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki suszonej skórki pomarańczowej 2x cukier waniliowy 2 jabłka cytryna sól, suszony imbir, czerwona papryka słodka, majeranek, cynamon, gałka muszkatałowa, kminek mielony → ilość wg upodobania, ale składniki wszystkie dla efektu muszą być świeży imbir (kawałek 2 cm) garść rodzynek i suszonej żurawiny oliwa z oliwek Wykonanie: Indyka natrzeć oliwą. Wetrzeć w indyka sól, paprykę(...)indyka rodzynki, żurawinę i pokrojone jabłko. Można też do naczynia dodać przekrojoną pozostałą po wyciśnięciu skórkę z cytryny. Przykryć szczelnie (może być folią aluminiową). Odstawić na kilka godzin. Piec w piekarniku (220 stopni, około 2 godziny) – najpierw skórą do dołu, potem obrócić – pod przykryciem do miękkości. Zdjąć nakrycie z naczynia i piec jeszcze 10 minut skórką do góry

Pociąg Do Kuchni
Pasztet pieczony z kruszonką. 277

przygotowania takiego pasztetu, nie zawiedziecie się. Jest o niebo lepszy od kupnego, pozbawiony MOM-u, soi i innych wynalazków. Jeśli macie ochotę, to naprawdę polecam. Składniki na pasztet pieczony z kruszonką: 1 kg łopatki wieprzowej (może być tłusta) 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren jałowca 300 g wątróbki drobiowej kajzerka 2 cebule 1 marchewka 1/2 małego selera(...)redukujemy płyn co najmniej dwukrotnie, do pozostałego wywaru dodajemy pokruszoną kajzerkę. Mięso, warzywa,  namoczoną kajzerkę wraz z pozostałym wywarem, wątróbkę wraz z cebulą trzykrotnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa na średnich oczkach. Do masy dodajemy koniak, 2 jajka, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową. Dokładnie mieszamy, odkładamy 2 łyżki pasztetu, a pozostałą gładka masę wkładamy do wyłożonej folią

Rozpustne gotowanie
Faszerowane Jabłka 116

albo i grubsze. Wnętrze jabłek pozbawione pestek i części z ogryzka wrzućcie do miski i skropcie cytryną. Pierś z kurczaka trzeba rozdrobnić, ja preferuję krojoną w drobną kostkę, ale mielenie to też nie grzech. Migdały i orzechy włoskie podprażamy na patelni i dodajemy do jabłek. Na koniec dodajemy pokrojone mięso, sól odrobinę cukru, białe wino, masło i mieszamy. Nasz farsz(...)jest gotowy.   Wydrążone jabłka wypełniamy farszem przykrywamy odciętymi wcześniej górami jabłek, ustawiamy na blaszce wyłożonej papierem lub w szklanej formie i wsadzamy do piekarnika. Funkcja grzanie góra-dół, pieczemy około 1 godz w temp. 120 stopni. Przed podaniem przygotujcie kuskus.  Morele pokrójcie w cieniutkie paseczki lub kostkę, imbir zetrzyjcie lub posiekajcie na drobne kawałeczki. Do kuskusu dodajemy morele

Kuba Gotuje
Bakaliowe nadzienie do rogali i bułeczek 169

mieszance  rumu i herbaty Orzechy rozdrobnić ( u mnie sprawdził się rozdrabniacz do warzyw, dobry też będzie malakser lub młynek do kawy.Część można zmielić w maszynce do mielenia mięsa, a część posiekać aby były wyczuwalne w masie. Ewentualnie drobno należy je potłuc). Do 250 ml mleka dodać orzechy i masło, zagotować. Mąki wymieszać w pozostałym mleku, po zawrzeniu przelać(...)masy orzechowej. Mieszać do zgęstnienia. Dodać pokruszoną czekoladę i mleko w proszku. Wymieszać. Dodać odsączone rodzynki i wystudzić. Doprawić sokiem z cytryny. Zimną nadziewać rogaliki. Masa podczas pieczenia nie wypływa, nie powiększa objętości więc wypieki nie pękają z jej udziałem. Moje rogale wykonałam z ciasta drożdżowego półfrancuskiego. Nie będę podawała na nie przepisu, gdyż świetnie opisała to  Reata

kawawszklance
Karkówka pieczona w plastrach 514

sposób przygotowania mięsa, z pewnością Wam posmakuje. Przepis znalazłam na blogu Aniki. Składniki: dowolna ilość karkówki pokrojonej w około 1,5 cm plastry słodka mielona papryka ostra mielona papryka czosnek granulowany sól, pieprz świeży rozmaryn kolendra majeranek olej  Sposób przygotowania: 1. Plastry karkówki lekko rozbijamy. 2. Wszystkie przyprawy mieszamy z odrobiną oleju. Nie podaję ilości bo będzie(...)uzależniona od naszych własnych upodobań. 3. Mięso nacieramy marynatą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wykładamy plastry karkówki i przykrywamy pokrywką. Pieczemy 1 godzinę i 20 minut. Kwadrans przed wyłączeniem piekarnika warto zdjąć pokrywę - mięsko się wtedy ładnie przyrumieni. Smacznego!!!   Źródło: Domowa kuchnia Aniki

Kuchnia domowa Ani
Zapiekana wołowina 144

SKŁADNIKI: 1 kg mielonej wołowiny 3 łyżeczki musztardy sarepskiej 2 łyżeczki sałatkowego rarytasu ETERNO 2 jajka 3 łyżeczki sosu chilli czosnkowego TaoTao 2 łyżki sosu sojowego TaoTao pieprz kostka sera feta (1 opakowanie) PRZYGOTOWANIE: Mięso wymieszaj z wszystkimi składnikami pomijając ser feta. Naczynie żaroodporne wyłóż 500 g mięsa, następnie pokrusz ser feta i połóż kolejną warstwę mięsa. Na górę(...)dodałam cebulę i pomidory. Piekłam 1 godzinę w temperaturze 180 stopni (góra i dół

ClauditteMissCooking
Schab w ananasowej glazurze 144

schabu wieprzowego (w całości) 1 łyżka lubczyku 2 łyżeczki marynaty do mięs 1 szklanka soku ananasowego (z puszki) 1 łyżeczka tartego chrzanu 1 łyżeczka imbiru 0,5 łyżeczki mielonego chili 1 łyżeczka cukru pudru 2 łyżki mąki kukurydzianej Schab nacieramy lubczykiem oraz marynatą do mięs. Mięso owijamy szczelnie folią aluminiową i odstawiamy na godzinę do lodówki. Przygotowujemy glazurę(...)mieszamy sok ananasowy, imbir, chrzan, przyprawę chili, cukier puder  i mąkę kukurydzianą. Zagotowujemy. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Połowa marynaty smarujemy wierzch schabu. Przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez 35 minut w 180*C. Po tym czasie mięso odwracamy, smarujemy resztą glazury. Pieczemy kolejne 35 minut. Po tym czasie wykładamy na deskę, czekamy 5 minut i kroimy

VioletoweKucharzenie
Kaczka nadziewana jabłkami 177

Kaczka nadziewana jabłkami  Składniki: - 2kg kaczka   marynata: - 4 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżka naturalnego miodu (u mnie wielokwiatowy) - 2 łyżki octu spirytusowego 10% - sól - mielony czarny pieprz - majeranek nadzienie: - 2 jabłka dodatki: - kluseczki lane Forma: naczynie żaroodporne Przygotowanie: W miseczce mieszam dokładnie składniki na marynatę. Nacieram nią dokładnie kaczkę z zewnątrz i wewnątrz. Obsypuję dodatkowo majerankiem. Jabłka(...)obieram i kroję w ćwiartki. Nadziewam nimi kaczkę. Zamykam za pomocą wykałaczek. Wkładam ją do naczynia żaroodpornego i przekładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika: 180 °C Czas pieczenia: około 1,5h - po upływie połowy czasu przekręcić na druga stronę Gotową kaczkę dzielę na części i podaję z domowymi kluseczkami lanymi oraz z jabłkiem

Kuchnia co dnia
Torta barozzi (ciasto czekoladowo-kawowe) 99

całym domu dla fanów czekolady Składniki: 180g gorzkiej czekolady 235g masła 320g cukru 5 dużych lub 6 małych jajek 55g mąki ziemniaczanej 55g kakao 3,5 łyżeczki kawy mielonej (przeznaczonej do parzenia w kafetierce) cukier puder + kakao do dekoracji Wykonanie: Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w rondelku. Zdejmujemy z ognia, przelewamy do dużej miski i dodajemy cukier. Następnie dodajemy(...)ziemniaczaną, kawę i kakao. Miksujemy (tylko do połączenia składników).  Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, mieszając delikatnie.  Ciasto wylewamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.  UWAGA - ciasto kroimy na kawałki dopiero następnego dnia, gdyż w dzień upieczenia rozpadnie się na kawałki. Kroimy na kawałki

Mania Wypiekania
Serowe bułeczki ze szparagami 150

potrzebują już więcej dodatków. Uwaga, znikają w błyskawicznym tempie ;) Na 6 bułek 200 g mąki pszennej 4 g suszonych drożdży 125 ml ciepłej wody szczypta soli 0/5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 50 g startego sera cheddar łyżka oliwy   6 mini kulek mozzarelli 6 łodyg zielonych szparagów łyżeczka oliwy sól, pieprz Mąkę mieszamy z drożdżami, solą, papryką i wodą(...)około 5 minut (lub ręcznie trochę dłużej). Następnie dodajemy oliwę oraz starty ser i wyrabiamy kolejne 5 minut. Formujemy 6 bułeczek i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie, szparagi myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Podsmażamy je chwilkę na patelni grillowej aby zmiękły. Gdy bułeczki wyrosną w środek każdej

Mienta blog
Keks czekoladowo-bananowy 219

gorzkiej czekolady * 200 g bakalii ( gotowa mieszanka bądź dobrane wg uznania) * 70 ml alkoholu ( wino moscatel lub ciemny rum) * 1/4 łyżeczki cynamonu * szczypta mielonej gałki muszkatołowej * szczypta mielonego imbiru Wykonanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, banany rozgnieść. Masło utrzeć do białości, nie przerywając ubijania, dodawać cukier i po jednym jajku. Kiedy składniki dokładnie się połączą, dodać rozpuszczoną(...)oraz pogniecione banany - zmiksować. Następnie wsypać bakalie ( te większe, jak np daktyle, morele i inne - posiekać ). Na koniec dodać mąkę - dokładnie wymieszać ciasto. Do formy keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Piec 30 minut w 180 stopniach C, po tym czasie ciasto nakryć folią aluminiową i piec kolejne 30 minut. Upieczone, ostygnięte ciasto polukrować lub polać czekoladą, ewentualnie

kolorowotorcikowo
Tarta serowo-dyniowa z gruszkami i orzechami 147

serek kanapkowy Pilos z Lidla ) 2 gruszki (bardzo dojrzałe) garść orzechów włoskich 100 g puree z dyni 2 jajka 3 czubate łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu pół łyżeczki mielonego imbiru 1. Przesianą mąkę, pokrojone masło, żółtko i szczyptę soli posiekać aż powstaną okruszki. Szybko zagnieść ciasto (można dodać 1-2 łyżki chłodnej wody) Uformować ciasto w kulę(...)włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Wyjąć, rozwałkować (najlepiej między kawałkami folii) wykleić dokładnie foremkę i porobić widelcem dziurki w cieście. Tak wylepioną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać na wierzchu kulki do pieczenia lub suchą fasolę lub suchy groch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy około 20 min. Wyjmujemy wysypujemy groch/fasolę/kulki

UgotujmyTo.pl
Faszerowane papryki z mięsem i ryżem 169

żółty – 50 g - olej - sól - pieprz   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Dodajemy posiekaną cebulę i kapustę. Chwilę razem podsmażamy. Dodajemy mięso mielone i rozdrabniamy je mieszając. Dodajemy czosnek oraz przyprawy : sól i pieprz ( + ew. oregano, bazylię, majeranek ). Smażymy ok. 15 min. Studzimy mięso , po czym mieszamy z jajkiem, ryżem i szczyptą kurkumy. Papryki przekrawamy na połówki(...)Wyjmujemy gniazda nasienne i napełniamy dokładnie nadzieniem. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i układamy papryki ( można lekko skropić oliwą ). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na ok 200C i pieczemy ok. 20 min. Trzemy na tarce ser i mieszamy ze śmietaną. Dodajemy sól, pieprz. Polewamy zapieczone papryki i wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut. Wyciągamy i zajadamy jeszcze ciepłe

Ostra na Słodko
Papryka faszerowana z dodatkiem Oleju rzepakowego 127

pietruszki olej rzepakowy pieczarki -350 g   cebula - 2 szt PRZYGOTOWANIE: Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, dodać pieczarki, podsmażyć. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać ostudzone pieczarki z cebulą i pokrojoną natkę pietruszki, doprawić do smaku solą , pieprzem i wegetą. Paprykę umyć odciąć górne wierzchy , 2 cm od strony ogonka(...)paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i oprószyć środek papryk solą i pieprzem. Papryki nadziać przygotowanym farszem, przykryć ściętymi wierzchami, polać odrobiną oleju. Naczynie do zapiekania wysmarować olejem, ułożyć papryki, piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop.przez około 45 minut (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js

Kuchnia Danusi