pieczeń z mielonego - 4715 przepisów (strona:169/315)

KEBAB DIETETYCZNY - OBIAD DIETA 1500 KCAL. 185

mała ,zielona , świeża chili może być mniej 1 łyżka jogurtu naturalnego 0.5 łyżeczki starego imbiru 2 ząbki czosnku 1  łyżka przyprawy garam masala szczypta soli 0.5 łyżeczki mielonego kminku 0.5 łyżeczki chilli w proszku 1/3 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego sok z cytryny ćwiartka 100 g sałaty  ***************************************************** Liście kolendry lub natki siekamy drobno,oraz chilli i cebulę(...)jogurtem i przyprawami.Dokładnie wyrabiamy.Dzielimy na  porcje , które  nakładamy na szpadki i formujemy jajowaty kształt.Skrapiamy lekko oliwą ( odrobiną) układamy na ruszcie lub  tacce aluminiowej i pieczemy w piekarniku na złoty kolor.Smacznego.Podajemy z salatą

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
SERNIK DYNIOWY Z MASĄ KRÓWKOWĄ 209

masła rozpuszczonego łyżeczka przyprawy do piernika PUREE Z DYNI Dynia, którą użyłam do zrobienia puree w całości ważyła 1200 g MASA SEROWA 800 g twarogu tłustego, trzykrotnie mielonego 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 180 g cukru 2 łyżeczki przyprawy do piernika puree z dyni masa krówkowa SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Spód Ciasteczka, drobno pokruszyć, dodać roztopione masło oraz przyprawę(...)wszystkie składniki połączyć, masą cisteczkową wylepić dno tortownicy, wstawić do lodówki Puree z dyni Dynie pokroić na ćwiartki wydrążyć miąższ oraz pestki, obrać ze skóry, tak przygotowaną dynię piec w nagrzanym piekarniku około 40 minut, aż zrobi się miękka. Następnie upieczoną dynie przełożyć do blędera i zmiksować na gładką masę. MASA SEROWA Wszystkie składniki na masę serową zmiksować na gładką

RAROSSA
Jarmuż z buraczkami i cieciorką + ryż jaśminowy 127

łyżeczki brązowego cukru - 2 małe upieczone buraczki             - świeżo mielony pieprz - ząbek czosnku                                   - sól himalajska - ½ łyżeczki oliwy(...)kilka dni w lodówce - Kolejnego dnia odlać wodę i wrzucić cieciorkę na wrzątek - Dodać ¼ łyżeczki sody oczyszczonej i sól, gotować przez 20 minut - Buraczki umyć, owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200 o przez ok. godzinę; widelcem sprawdzić, czy są już miękkie - Ryż wrzucić na wrzątek, dodać sól, gotować przez 15 minut - Buraczki pokroić w kostkę - Jarmuż

Wegańska kuchnia orientalna
Ciasteczka imbirowe. 102

soli 1 łyżeczka cynamonu 1,5 łyżeczki imbiru w proszku szczypta mielonego kardamonu            / szczypta mielonego ziela angielskiego  /  lub 3 szczypty przyprawy korzennej (do piernika) szczypta mielonych goździków          / 100 g miękkiego masła 70 g miodu 1 jajko(...)wycinamy ciasteczka, układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy w nagrzanym do170 stopniach C piekarniku przez około 10 minut (nie mogą się spec, mają być tylko lekko zarumienione). Studzimy. Zimne ciasteczka dekorujemy lukrem lub rozpuszczoną czekoladą. Jeśli zamierzamy je powiesić na choince to robimy dziurki wykałaczką ;)      Przed pieczeniem czasami wtykam w nie połówki orzechów. Ciasteczka

Rozpustne gotowanie
Piccata z dorsza z kaparami 256

piekły się 60 minut). Piccata z dorsza: 4 filety ze świeżej, białej ryby (ja użyłam dorsza) 2 łyżki kaparów z zalewy 3 łyżki białego, wytrawnego wina 3 łyżki soku z cytryny 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 niepełna szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego klarowane masło do smażenia ok. 1/3 szklanki mąki pszennej (można wymienić na migdałową) sól morska, świeżo mielony

Poezja smaku
Schabowy po cygańsku 194

schabowy, który wszystkim domownikom smakował. Składniki:    4-5 kotletów schabowych bez kości    1-2 marchewki    2 cebule    1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej    1 łyżeczka ziół prowansalskich    sól, pieprz    2 łyżki majonezu    2 łyżki startego żółtego sera Przygotowanie:    Schabowy lekko rozbić. Posolić(...)marchewkę, na to cebulę. Posypać papryką i ziołami  prowansalskimi. Teraz układamy nasze schabowe. Smarujemy je równo majonezem. Posypujemy startem serem. Całość przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy około 1 godziny w 190C. 15minut przed końcem pieczenia odkrywamy folię aby serek się zarumienił

Amatorka kuchenna
Rolada z ciasta francuskiego "nadziana" serem żółtym, wędliną i cebulą 189

więc otworzyłam lodówkę i  wyjęłam : 1 opakowanie ciasta francuskiego kilka plasterków wędliny kilka plasterków sera żółtego 1 cebulę 1 małe jajko do tego przyprawy: sól pieprz otarta bazylia mielona słodka papryka Ser żółty pokroić w paski Cebulę obrać i pokroić w plasterki Rozwinąć ciasto i ułożyć najpierw wędlinę... ... potem paski żółtego sera... ... rozłożyć cebulę i przyprawić Następnie zawinąć(...)krótsze brzegi... ... zwinąć całość w rulon... ... i posmarować roztrzepanym jajkiem Przełożyć ciasto wraz z papierem, w które było owinięte, do formy  Nagrzać piekarnik do 180 st. C i piec ok. 40-45 minut  Po wyjęciu rolady z piecyka pokroić ją na plasterki i podawać z ketchupem Świetne danie na podwieczorek lub kolację. Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kiełbasa wiejska wędzona 161

ulepszaczy wpadamy w niezłą pułapkę żywieniową. Czytanie składników na opakowaniach  sprawia, że już nie wiem, czy to, co jem jest tym, czym być powinno? Dlatego prosta zasada. piekę. wędzę i bardzo rzadko kupuję wędliny. Dzisiaj polecam odgrzebany przepis z mojego starego bloga na kiełbasę domową. Myślę ,że wkrótce dodam nowe przepisy, bo na te święta też będzie wędzonka. SKŁADNIKI(...)mięsa w tym łopatka, karkówka, szynka 1 kg boczku 1 kg słoniny  120 g soli 3 g majeranku 3 g ziela angielskiego 15 g pieprzu mielonego czosnek jedna główka plus granulat pół torebki 1 litr wody zimnej 200 g skórki ze słoniny plus wywar. WYKONANIE Mięso mielimy na rzadkiej siatce, słoninę i boczek na gęstszej. Do mięsa

W kuchennym oknie Ewy
SERNIK CZEKOLADOWY 214

Ciastka drobno siekamy razem z kakao. Dodajemy roztopione masło i wszystko razem dokładnie mieszamy. Wykładamy do tortownicy wyłożonej NA SPODZIE folią aluminiową i delikatnie ugniatamy. MASA SEROWA: Ser biały mielony mieszamy z mascarpone i śmietaną 30%. Dodajemy po 1 jajku i cały czas miksujemy. Czekoladę roztapiamy ( w kąpieli wodnej ) i lekko przestudzoną , ale płynną dodajemy do masy serowej. Wlewamy(...)masło , dosypujemy kakao i cukier puder. Wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy. Wlewamy do tortownicy , a następnie wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 80-90 minut – czas pieczenia w pewnym stopniu zależy również od mocy i jakości naszego piekarnika , dlatego musimy go dostosować indywidualnie ( mój się piekł 80 minut ). Zostawiamy do całkowitego ostudzenia ( u mnie przez

Ostra na Słodko
Zapiekane muszle conchiglioni z cukinią i bakłażanem 209

cebulę, wszelkie przyprawy i zioła, wino. Wylałam na dno naczynia żaroodpornego tyle by przykryć dno. Do pozostałej części sosu dodałam pokrojone w kostkę i przesmażone cukinię i bakłażany oraz mielone mięso. Wymieszałam i nadziałam tym muszle. SUROWE bo ja z tych co to się nie lubią przemęczać (lazanię też robię na surowym makaronie, a co! ). Sos musi być(...)bardziej mokry i makaron dokładnie przykryty z góry - u mnie resztką przecieru pomidorowego,  i posypany serem. Zdjęcie jeszcze bez sera i przecieru, żeby było lepiej widać :) Wstawiłam do pieca na ok 40 min. w temperaturze ok 180 stopni. I już, szybko i prosto a jak smacznie

Z butelką mleczka w tle
Cukinia zapiekana z mięsem mielonym 161

pół i wydrążamy środek, aby powstały rynienki, w które będziemy nakładać farsz.  Na patelni smażymy cebulę, krótko czosnek i wrzucamy mięso mielone. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną mieloną papryką, oraz bazylią i oregano. Dodajemy przecier pomidorowy. Smażyć aż sos trochę zgęstnieje.  Do miski przekładamy usmażone mięso, natkę pietruszki oraz ugotowany al dente ryż. Mieszamy, a następnie(...)farsz na wydrążone cukinie, które delikatnie solimy. Na wierzchu farszu układamy pokrojoną w kostkę fetę. Całość zapiekamy ok pół godziny w 180 stopniach. Na 5-10 minut przed końcem pieczenia ścieramy żółty ser. Wskazówki: Z dwóch cukinii mamy obiad dla 2-3 osób. Można cukinię schować do lodówki, przykryć folią aluminiową i odgrzać na następny dzień. Danie jest jeszcze

upichcic
Sernik z owocami 172

dżemik z pigwy. Potrzebne produkty:        na kruche ciasto: -1,5 szklanki mąki -0,5 szklanki cukru pudru -10 dkg margaryny -1 jajko -łyżeczka proszku do pieczenia -aromat śmietankowy Wszystkie produkty łączymy ze sobą zagniatając ciasto. Jeśli nie korzystamy z owoców z puszki a np. z surowych jabłek, to musimy je zagotować w syropie(...)jabłkami.    Masa twarogowa to: -1 kg twarogu chudego lub półtłustego -5 jajek -1 i 1/3 szklanki cukru -3 łyżki maki ziemniaczanej -10 dkg margaryny -aromat śmietankowy Twaróg mielimy przez maszynkę.    Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywna pianę. Dosypujemy 1/3 szklanki cukry i miksujemy.    Do 5 żółtek dodajemy szklankę cukru i miksujemy. Dodajemy

Maminek kulinarny
Panpepato z Margot bakalie plus walka z własną wolą :) 121

szkl. miodu - 1/2 szkl. mąki - 2-3 łyżki kakao + 1 łyżka do oprószenia ciasta - 30 ziaren pieprzu - 10 goździków - 5 strączków kardamonu - 1/2 łyżeczki ziaren kolendry - 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu - odrobinę startej gałki muszkatołowej -  orzechy obrać z łupek, z grubsza posiekać, posiekać też skórki i owoce (nie za drobno). Do owoców i orzechów dodać mąkę, kakao(...)utarte w moździerzu (zostawić z pół łyżeczki przyprawy do posypania). Miód podgrzać z cukrem ( do rozpuszczenia cukru), dodać do bakalii, dobrze wymieszać, wyłożyć nie za grubą warstwą do tortownicy, piec ok. 25-30 min. w 180 C.   - trzeba pilnować czasu, aby nie przepiec ciasta będzie wtedy za suche ja piekłam 23 minuty - po upieczeniu wystudzić, posypać resztą przypraw

Basia w kuchni
CIASTO PIASTOWSKIE CZYLI SZARLOTKA NA ORKISZOWYM BISZKOPCIE, Z BITĄ ŚMIETANĄ 427

partiami mąkę i za każdym razem delikatnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wygładzamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170*C na programie do pieczenia biszkoptów (gdy mamy taki) lub góra - dół, ok. 30 minut. Składniki masy jabłkowej: - 1,3kg musu jabłkowego lub jabłek prażonych - 2 galaretki cytrynowe Obydwie galaretki rozpuścić(...)wody, odstawić do wystudzenia. Przestudzone, prawie tężejące już galaretki mieszamy z musem jabłkowym (najlepiej schłodzonym, wówczas szybciej nam zgęstnieje). Składniki masy śmietanowej: - 700ml kremówki 30% - 2-3 łyżeczki mielonego ksylitolu lub pudru - 3 op.śmietan-fix - 1 kostka gorzkiej czekolady Na wystudzonym biszkopcie wykładamy warstwę tężejącej masy jabłkowej, wyrównujemy. Na jabłka wykładamy warstwę śmietany ubitej ze śmietan-fixem

Smaczne Zdrowe
SOJA ZAPIEKANA Z KAPUSTĄ 163

wegetariańsku.  Dziś jedna z wariacji na temat pasztetu sojowego ;) Składniki: 450g suchych ziaren soi główka kapusty 2 cebule 1 marchew 5 łyżek płatków owsianych 2 jajka kminek mielony pestki dyni i słonecznika sól, pieprz oliwa Wykonanie: Soję namoczyć na noc, następnego dnia ugotować . Oddzielnie ugotować kapustę i marchew,(najlepiej na parze). Cebulkę zeszklić na oliwie.  Warzywa ostudzić(...)maszynkę.  Wymieszać z jajkiem, płatkami owsianymi, przyprawami. Masę wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego lub formy na pasztet.  Wyrównać wierzch i posypać pestkami dyni i słonecznika.  Piec ok 1 godz w temperaturze 180 stopni.  Podawać na ciepło lub zimno

Anioły w kuchni
Granola, pomarańczowe musli z żurawiną 221

łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka soli 3/4 łyżeczki mielonych goździków 50 g siemienia lnianego 50 g otrębów pszennych lub żytnich 1 łyżeczka   mielonej skórki pomarańczowej 50 g rodzynek 50 g suszonej żurawiny 100 g  kandyzowanej skórki pomarańczowej Wykonanie: Pomarańcze myjemy, obieramy ze skórki, miąższ kroimy na cząstki, blendujemy i wkładamy(...)miski z pomarańczą dorzucamy wszystkie składniki oprócz rodzynek, żurawiny i kandyzowanej skórki. Dokładnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni, granolę układamy na 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy około 60 minut, pamiętając o tym, żeby raz na 15 minut delikatnie ją zamieszać, żeby się nie przypaliła. Po upływie 60 minut granolę wyjmujemy z piekarnika, dodajemy do niej bakalie

Kulinarne przygody Gatity
Sernik z polewą kajmakową 316

Składniki na spód: 250 g maślanych herbatników czekoladowych 150 g masła Składniki na masę serową: 1 kg sera trzykrotnie mielonego 5 jajek 1 szklanka cukru 6 łyżek mąki pszennej 100 ml śmietanki 30% Składniki na polewę: 1/2 puszki masy kajmakowej/krówkowej Przepis: Herbatniki miksujemy za pomocą melaksera na "piasek" lub za pomocą wałka rozgniatamy je w woreczku. Masło(...)roztapiamy w garnuszku i dodajemy do ciasteczek. Następnie przekładamy je do formy (26 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni. Formę wkładamy do lodówki na ok. 15 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier oraz ser. Miksujemy na najniższych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Następnie do masy serowej dodajemy po jednym żółtku

Emcia Pichci
I znów ta truskawka. SERNIK Z TRUSKAWKAMI. 190

gorący... Polecam każdemu takie doświadczenie. SERNIK NA HERBATNIKACH Z TRUSKAWKAMI. (przepis na sernik z... nie pamiętam, truskawki są pomysłem autorskim) 1 kg białego sera (u mnie jak zawsze, nie mielony) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 kostki masła 6 jajek aromat waniliowy szklanka cukru herbatniki na wyłożenie formy Żółtka oddzieliłam od białek., utarłam je najpierw z cukrem, potem z miękkim(...)serem, dokładnie wymieszałam. Białka ubiłam na sztywną pianę i stopniowo dodawałam do masy, delikatnie mieszając. Na końcu dodać mąki i waniliowy aromat. Rozgrzałam piec do 180 stopni. Herbatnikami wyłożyłam spód formy, którą najpierw wyłożyłam papierem do pieczenia. Łyżką przekładałam masę, aby herbatniki się nie uniosły. Wyrównała. Truskawki przepołowiłam. Poukładałam na wierzchu, lekko obsypane mąką, wstawiłam blachę do pieca. Smacznego

W kuchni Karmel-itki
Sernik pomarańczowy 150

Składniki: Na ciasto - 2 białka - 5 dag cukru pudru - 5 dag zmiksowanych płatków migdałowych - 1/2 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka cynamonu Masa serowa - 1 kg mielonego twarogu - 1 budyń waniliowy - 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego - 4 łyżki soku z pomarańczy - 3 białka - starta skórka z 1 pomarańczy - 200 ml śmietany 12 % Przygotowanie: Na początku(...)ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier puder.Następnie dodajemy zmiksowane płatki migdałowe, cynamon, kakao i posiekaną czekoladę. Wszystko mieszamy łyżką i wykładamy do wysmarowanej formy. Pieczemy w 180 C przez 15 minut. Masa: Twaróg ucieramy z budyniem, dodajemy skondensowane mleko, sok i skórkę z pomarańczy oraz ubite na sztywno białka. Jeśli Wasz ser bedzie bardziej kwaśny

Zainspirowana w kuchni
PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 262

święta. Jest to bardzo miły zwyczaj. Przyjemnie spędzony wspólnie czas. Wiem, że z wielką tęsknotą co roku wszyscy na ten dzień czekają... Wytwarzają je w olbrzymich ilościach... :-) Samo pieczenie nie sprawia im aż takiej frajdy jak ich ozdabianie. Radości jest przy tym co niemiara. Czas spędzony na wspólnym ozdabianiu ( często do późnych godzin nocnych) - bezcenny... W tym roku(...)duże jajko Masło, miód, przyprawę do piernika i ksylitol( jeżeli nie mamy mielonego) lekko podgrzać ale nie gotować. Masa musi być płynna. Do miski wsypać mąkę ( dałam 530g, ale myślę, że można więcej - najlepiej  powoli dosypywać w trakcie wyrabiania), szczyptę soli, sodę i mielony ksylitol  ( gdy takowy posiadamy, jeżeli mamy w kryształach dodajemy

Smaczne Zdrowe
Pieczony kurczak z ziołowymi ziemniakami 319

Wspaniałe danie, które nie dość że robi się samo, to jeszcze niesamowicie pachnie i cudownie smakuje.   Ja przygotowałam kurczaka, wstawiłam do piekarnika i wyszłam

Sto kolorów kuchni
Empanadas 121

mnóstwo fanów. Kruche ciasto kryje w sobie soczyste, aromatyczne nadzienie. Robione są zarówno w wersji słodkiej jak i słonej, mięsnej i wegetariańskiej. W oryginale, poza metodą przyrządzania ich przez pieczenie, smaży się je w głębokim tłuszczu. Ta wersja empanadas którą ja wybrałam, jest zdecydowanie mniej kaloryczna, a równie pyszna. Szykujemy wszystkie składniki. Obrane cebule i oczyszczone pieczarki drobno(...)zmięknie i zrobi się delikatnie przeźroczysty. Wszystkie podsmażone warzywa mieszamy, dodajemy do nich pokrojony szczypior.   W rondlu znowu ląduje łyżka oleju – pora na mięso. Przy kupowaniu paczkowanego mielonego mięsa nigdy nie bierzcie żadnego, które ma na etykiecie napis „garmażeryjne”. To chyba najpodlejszy możliwy gatunek – z mechanicznie oddzielonych od kości resztek, okrawków ze ścięgnami i tłuszczem. Zero wartości

Karo in the Kitchen
Ruiskuorinen olutlimppu, fiński chleb świąteczny w grudniowej piekarni 227

ostatecznego wyrośnięcia. Podziękowania dla Kuby za wybranie oryginalnego przepisu. Dziękuję również wszystkim piekącym ten chlebek w grudniowej piekarni. Życzę również udanych chlebów z okazji świąt i do następnego wspólnego pieczenia w roku 2017. Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny Starter • około 1 g świeżych drożdży • 75 ml zimnej wody • 90g mąki orkiszowej typ 750 • 1/2 łyżeczka soli Rozpuścić drożdże(...)wody • 125 ml ciemnego piwa • 25 g świeżych drożdży • 60g mąki żytniej razowej • 450g mąki pszennej o dużej zawartości białka • 1 łyżeczka suszonej gorzkiej skórki z pomarańczy • 1 łyżeczka mielonego imbiru, dodałam kawałek świeżego startego imbiru • ½ łyżeczki zmielonych goździków • 90g melasy • 25 ml roztopionego masła • 1 łyżeczka soli Skórka piwna • około 2,5 g świeżych drożdży (czyli połowa

Leśny Zakątek
Jesienny pieczony udziec indyka 140

cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki suszonej skórki pomarańczowej 2x cukier waniliowy 2 jabłka cytryna sól, suszony imbir, czerwona papryka słodka, majeranek, cynamon, gałka muszkatałowa, kminek mielony → ilość wg upodobania, ale składniki wszystkie dla efektu muszą być świeży imbir (kawałek 2 cm) garść rodzynek i suszonej żurawiny oliwa z oliwek Wykonanie: Indyka natrzeć oliwą. Wetrzeć w indyka sól, paprykę(...)indyka rodzynki, żurawinę i pokrojone jabłko. Można też do naczynia dodać przekrojoną pozostałą po wyciśnięciu skórkę z cytryny. Przykryć szczelnie (może być folią aluminiową). Odstawić na kilka godzin. Piec w piekarniku (220 stopni, około 2 godziny) – najpierw skórą do dołu, potem obrócić – pod przykryciem do miękkości. Zdjąć nakrycie z naczynia i piec jeszcze 10 minut skórką do góry

Pociąg Do Kuchni
Pasztet pieczony z kruszonką. 285

przygotowania takiego pasztetu, nie zawiedziecie się. Jest o niebo lepszy od kupnego, pozbawiony MOM-u, soi i innych wynalazków. Jeśli macie ochotę, to naprawdę polecam. Składniki na pasztet pieczony z kruszonką: 1 kg łopatki wieprzowej (może być tłusta) 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren jałowca 300 g wątróbki drobiowej kajzerka 2 cebule 1 marchewka 1/2 małego selera(...)redukujemy płyn co najmniej dwukrotnie, do pozostałego wywaru dodajemy pokruszoną kajzerkę. Mięso, warzywa,  namoczoną kajzerkę wraz z pozostałym wywarem, wątróbkę wraz z cebulą trzykrotnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa na średnich oczkach. Do masy dodajemy koniak, 2 jajka, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową. Dokładnie mieszamy, odkładamy 2 łyżki pasztetu, a pozostałą gładka masę wkładamy do wyłożonej folią

Rozpustne gotowanie
Faszerowane Jabłka 124

albo i grubsze. Wnętrze jabłek pozbawione pestek i części z ogryzka wrzućcie do miski i skropcie cytryną. Pierś z kurczaka trzeba rozdrobnić, ja preferuję krojoną w drobną kostkę, ale mielenie to też nie grzech. Migdały i orzechy włoskie podprażamy na patelni i dodajemy do jabłek. Na koniec dodajemy pokrojone mięso, sól odrobinę cukru, białe wino, masło i mieszamy. Nasz farsz(...)jest gotowy.   Wydrążone jabłka wypełniamy farszem przykrywamy odciętymi wcześniej górami jabłek, ustawiamy na blaszce wyłożonej papierem lub w szklanej formie i wsadzamy do piekarnika. Funkcja grzanie góra-dół, pieczemy około 1 godz w temp. 120 stopni. Przed podaniem przygotujcie kuskus.  Morele pokrójcie w cieniutkie paseczki lub kostkę, imbir zetrzyjcie lub posiekajcie na drobne kawałeczki. Do kuskusu dodajemy morele

Kuba Gotuje
Bakaliowe nadzienie do rogali i bułeczek 171

mieszance  rumu i herbaty Orzechy rozdrobnić ( u mnie sprawdził się rozdrabniacz do warzyw, dobry też będzie malakser lub młynek do kawy.Część można zmielić w maszynce do mielenia mięsa, a część posiekać aby były wyczuwalne w masie. Ewentualnie drobno należy je potłuc). Do 250 ml mleka dodać orzechy i masło, zagotować. Mąki wymieszać w pozostałym mleku, po zawrzeniu przelać(...)masy orzechowej. Mieszać do zgęstnienia. Dodać pokruszoną czekoladę i mleko w proszku. Wymieszać. Dodać odsączone rodzynki i wystudzić. Doprawić sokiem z cytryny. Zimną nadziewać rogaliki. Masa podczas pieczenia nie wypływa, nie powiększa objętości więc wypieki nie pękają z jej udziałem. Moje rogale wykonałam z ciasta drożdżowego półfrancuskiego. Nie będę podawała na nie przepisu, gdyż świetnie opisała to  Reata

kawawszklance
Karkówka pieczona w plastrach 522

sposób przygotowania mięsa, z pewnością Wam posmakuje. Przepis znalazłam na blogu Aniki. Składniki: dowolna ilość karkówki pokrojonej w około 1,5 cm plastry słodka mielona papryka ostra mielona papryka czosnek granulowany sól, pieprz świeży rozmaryn kolendra majeranek olej  Sposób przygotowania: 1. Plastry karkówki lekko rozbijamy. 2. Wszystkie przyprawy mieszamy z odrobiną oleju. Nie podaję ilości bo będzie(...)uzależniona od naszych własnych upodobań. 3. Mięso nacieramy marynatą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wykładamy plastry karkówki i przykrywamy pokrywką. Pieczemy 1 godzinę i 20 minut. Kwadrans przed wyłączeniem piekarnika warto zdjąć pokrywę - mięsko się wtedy ładnie przyrumieni. Smacznego!!!   Źródło: Domowa kuchnia Aniki

Kuchnia domowa Ani
Zapiekana wołowina 149

SKŁADNIKI: 1 kg mielonej wołowiny 3 łyżeczki musztardy sarepskiej 2 łyżeczki sałatkowego rarytasu ETERNO 2 jajka 3 łyżeczki sosu chilli czosnkowego TaoTao 2 łyżki sosu sojowego TaoTao pieprz kostka sera feta (1 opakowanie) PRZYGOTOWANIE: Mięso wymieszaj z wszystkimi składnikami pomijając ser feta. Naczynie żaroodporne wyłóż 500 g mięsa, następnie pokrusz ser feta i połóż kolejną warstwę mięsa. Na górę(...)dodałam cebulę i pomidory. Piekłam 1 godzinę w temperaturze 180 stopni (góra i dół

ClauditteMissCooking
Schab w ananasowej glazurze 147

schabu wieprzowego (w całości) 1 łyżka lubczyku 2 łyżeczki marynaty do mięs 1 szklanka soku ananasowego (z puszki) 1 łyżeczka tartego chrzanu 1 łyżeczka imbiru 0,5 łyżeczki mielonego chili 1 łyżeczka cukru pudru 2 łyżki mąki kukurydzianej Schab nacieramy lubczykiem oraz marynatą do mięs. Mięso owijamy szczelnie folią aluminiową i odstawiamy na godzinę do lodówki. Przygotowujemy glazurę(...)mieszamy sok ananasowy, imbir, chrzan, przyprawę chili, cukier puder  i mąkę kukurydzianą. Zagotowujemy. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Połowa marynaty smarujemy wierzch schabu. Przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez 35 minut w 180*C. Po tym czasie mięso odwracamy, smarujemy resztą glazury. Pieczemy kolejne 35 minut. Po tym czasie wykładamy na deskę, czekamy 5 minut i kroimy

VioletoweKucharzenie
Kaczka nadziewana jabłkami 179

Kaczka nadziewana jabłkami  Składniki: - 2kg kaczka   marynata: - 4 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżka naturalnego miodu (u mnie wielokwiatowy) - 2 łyżki octu spirytusowego 10% - sól - mielony czarny pieprz - majeranek nadzienie: - 2 jabłka dodatki: - kluseczki lane Forma: naczynie żaroodporne Przygotowanie: W miseczce mieszam dokładnie składniki na marynatę. Nacieram nią dokładnie kaczkę z zewnątrz i wewnątrz. Obsypuję dodatkowo majerankiem. Jabłka(...)obieram i kroję w ćwiartki. Nadziewam nimi kaczkę. Zamykam za pomocą wykałaczek. Wkładam ją do naczynia żaroodpornego i przekładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika: 180 °C Czas pieczenia: około 1,5h - po upływie połowy czasu przekręcić na druga stronę Gotową kaczkę dzielę na części i podaję z domowymi kluseczkami lanymi oraz z jabłkiem

Kuchnia co dnia
Torta barozzi (ciasto czekoladowo-kawowe) 101

całym domu dla fanów czekolady Składniki: 180g gorzkiej czekolady 235g masła 320g cukru 5 dużych lub 6 małych jajek 55g mąki ziemniaczanej 55g kakao 3,5 łyżeczki kawy mielonej (przeznaczonej do parzenia w kafetierce) cukier puder + kakao do dekoracji Wykonanie: Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w rondelku. Zdejmujemy z ognia, przelewamy do dużej miski i dodajemy cukier. Następnie dodajemy(...)ziemniaczaną, kawę i kakao. Miksujemy (tylko do połączenia składników).  Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, mieszając delikatnie.  Ciasto wylewamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.  UWAGA - ciasto kroimy na kawałki dopiero następnego dnia, gdyż w dzień upieczenia rozpadnie się na kawałki. Kroimy na kawałki

Mania Wypiekania
Serowe bułeczki ze szparagami 155

potrzebują już więcej dodatków. Uwaga, znikają w błyskawicznym tempie ;) Na 6 bułek 200 g mąki pszennej 4 g suszonych drożdży 125 ml ciepłej wody szczypta soli 0/5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 50 g startego sera cheddar łyżka oliwy   6 mini kulek mozzarelli 6 łodyg zielonych szparagów łyżeczka oliwy sól, pieprz Mąkę mieszamy z drożdżami, solą, papryką i wodą(...)około 5 minut (lub ręcznie trochę dłużej). Następnie dodajemy oliwę oraz starty ser i wyrabiamy kolejne 5 minut. Formujemy 6 bułeczek i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie, szparagi myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Podsmażamy je chwilkę na patelni grillowej aby zmiękły. Gdy bułeczki wyrosną w środek każdej

Mienta blog
Keks czekoladowo-bananowy 223

gorzkiej czekolady * 200 g bakalii ( gotowa mieszanka bądź dobrane wg uznania) * 70 ml alkoholu ( wino moscatel lub ciemny rum) * 1/4 łyżeczki cynamonu * szczypta mielonej gałki muszkatołowej * szczypta mielonego imbiru Wykonanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, banany rozgnieść. Masło utrzeć do białości, nie przerywając ubijania, dodawać cukier i po jednym jajku. Kiedy składniki dokładnie się połączą, dodać rozpuszczoną(...)oraz pogniecione banany - zmiksować. Następnie wsypać bakalie ( te większe, jak np daktyle, morele i inne - posiekać ). Na koniec dodać mąkę - dokładnie wymieszać ciasto. Do formy keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Piec 30 minut w 180 stopniach C, po tym czasie ciasto nakryć folią aluminiową i piec kolejne 30 minut. Upieczone, ostygnięte ciasto polukrować lub polać czekoladą, ewentualnie

kolorowotorcikowo
Tarta serowo-dyniowa z gruszkami i orzechami 157

serek kanapkowy Pilos z Lidla ) 2 gruszki (bardzo dojrzałe) garść orzechów włoskich 100 g puree z dyni 2 jajka 3 czubate łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu pół łyżeczki mielonego imbiru 1. Przesianą mąkę, pokrojone masło, żółtko i szczyptę soli posiekać aż powstaną okruszki. Szybko zagnieść ciasto (można dodać 1-2 łyżki chłodnej wody) Uformować ciasto w kulę(...)włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Wyjąć, rozwałkować (najlepiej między kawałkami folii) wykleić dokładnie foremkę i porobić widelcem dziurki w cieście. Tak wylepioną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać na wierzchu kulki do pieczenia lub suchą fasolę lub suchy groch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy około 20 min. Wyjmujemy wysypujemy groch/fasolę/kulki

UgotujmyTo.pl
Faszerowane papryki z mięsem i ryżem 178

żółty – 50 g - olej - sól - pieprz   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Dodajemy posiekaną cebulę i kapustę. Chwilę razem podsmażamy. Dodajemy mięso mielone i rozdrabniamy je mieszając. Dodajemy czosnek oraz przyprawy : sól i pieprz ( + ew. oregano, bazylię, majeranek ). Smażymy ok. 15 min. Studzimy mięso , po czym mieszamy z jajkiem, ryżem i szczyptą kurkumy. Papryki przekrawamy na połówki(...)Wyjmujemy gniazda nasienne i napełniamy dokładnie nadzieniem. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i układamy papryki ( można lekko skropić oliwą ). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na ok 200C i pieczemy ok. 20 min. Trzemy na tarce ser i mieszamy ze śmietaną. Dodajemy sól, pieprz. Polewamy zapieczone papryki i wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut. Wyciągamy i zajadamy jeszcze ciepłe

Ostra na Słodko
Papryka faszerowana z dodatkiem Oleju rzepakowego 130

pietruszki olej rzepakowy pieczarki -350 g   cebula - 2 szt PRZYGOTOWANIE: Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, dodać pieczarki, podsmażyć. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać ostudzone pieczarki z cebulą i pokrojoną natkę pietruszki, doprawić do smaku solą , pieprzem i wegetą. Paprykę umyć odciąć górne wierzchy , 2 cm od strony ogonka(...)paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i oprószyć środek papryk solą i pieprzem. Papryki nadziać przygotowanym farszem, przykryć ściętymi wierzchami, polać odrobiną oleju. Naczynie do zapiekania wysmarować olejem, ułożyć papryki, piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop.przez około 45 minut (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js

Kuchnia Danusi
Spaghetti w sosie śmietanowymi z pulpecikami i brokułami 185

jakiś czas lubię urozmaicić makaronowe menu i wymyślić coś nowego. Tak też zrobiłam teraz, przy okazji degustowania nowego makaronu Malma. Robiłam już wcześniej  pupleciki w sosie z pieczonych pomidorów , teraz przyszła więc pora na zmianę koloru sosu na biały, czyli sos śmietanowy z pulpecikami i bardzo zdrowymi brokułami. Spaghetti w sosie śmietanowymi z pulpecikami Składniki: 500 g schabu wieprzowego(...)śmietany 18 % sól pieprz 1 ząbek czosnku świeżo start parmezan  1 opakowanie makaronu spaghetti Malma mąka do obtoczenia pulpecików olej do smażenia Wykonanie: Mięso mielimy, przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie wyrabiamy, tak aby masa była klejąca. Z mięsa formujmy małe pulpeciki, które obtaczamy w mące, a następnie smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Pulpeciki

Kulinarne przygody Gatity
Prażone, prażuchy, pieczone, ... 270

Prażone, prażuchy, pieczone, pieczonki, duszonki , ...  w zależności od części Polski nazwy są różne, lecz jest to potrawa jednogarnkowa rodem ze Śląska ale polecam ją wszystkim jako uzupełnienie np. gdy zapowiada się dłuższe spotkanie grillowe. Potrzebne są : główka białej kapusty ( min 1,5 kg ) 40 dag boczku skóra z boczku  2 kawałki kiełbasy 3 pieczarki ( większe ) 6-7 większych(...)ziemniaków sól, pieprz, odrobina mielonego kminku, zioła prowansalskie 2 papryczki chili ( opcjonalnie )  Przygotowanie : Z kapusty ściągam ok 8 całych liści, resztę drobno szatkuję,  boczek kroję w paseczki, kiełbasę w pół talarki, pieczarki w piórka, ziemniaki w większą kostkę a papryczkę chili drobno siekam. Kociołek smaruję odrobiną tłuszczu np. oliwą. Zaczynam od ułożenia na samo dno skóry

Mechanik grilluje
Rolada z masą cygaretkową i kremem orzechowym 149

otrzymałam do testowania. Dekorator po raz kolejny świetnie się sprawdził! Niestety będę musiała jeszcze trochę poćwiczyć, aby wzorki były ładniejsze:)) Do wypełnienia rolady zrobiłam krem maślano - budyniowy z dodatkiem mielonych, prażonych orzechów. Masa cygaretkowa: 25 g masła lub margaryny, 25 g cukru pudru,  25 g mąki pszennej, białko. Białka ubić na sztywną pianę. Masło utrzeć z cukrem pudrem(...)mąkę. Na koniec dodać ubite białka. Krótko zmiksować. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub specjalnego dekoratora i wyciskać fantazyjne wzroki na dużą blachę (u mnie 37x42cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki. Biszkopt: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki + łyżeczka mąki pszennej, łyżeczka mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki kakao,  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Całe jajka

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania