pieczeń i wrócić po instrukcje. Tak oto powstała wołowina hoisin. Do przygotowania wołowiny hoisin potrzebujemy: na mięso 1 kg dobrej wołowiny ryż jaśminowy ugotowany zgodnie z instrukcją posiekaną kolendrę na sos ¼ szklanki sosu sojowego jasnego 2 łyżki masła orzechowego, niesolonego 1 łyżka miodu wielokwiatowego 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżeczki oleju sezamowego 1 zmiażdżony ząbek czosnku ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka pasty miso lub pasty z fermentowanej fasoli. Wszystkie składniki na sos wrzucamy do blendera lub moździerza i łączymy ze sobą. Taki sos możecie przechowywać w słoiku, w lodówce przez miesiąc. Wołowinę kroimy w cieniutkie paseczki. Nie solimy! Dodajemy do niej sos hoisin, dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozgrzewamy
ladykitchenmięsa mielonego, czosnek granulowany, przyprawa maggi, pieprz, sól, olej, ½ arkusza gotowego ciasta francuskiego, jajko do posmarowania. Sposób przygotowania: Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce (średnia wielkość oczek). Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać olej na patelni - podsmażyć na nim marchew, cebulę. Zdjąć z ognia, przestudzić. Do miski przełożyć mięso mielone, wystudzoną marchew(...)niego kule, ułożyć na talerzu. Rozłożyć arkusz ciasta francuskiego i pociąć go na cieniutkie paseczki. Każdą kulę obwinąć paseczkami ciasta francuskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Roztrzepać jajko i posmarować nim „kłębki”. Blaszkę z „kłębkami” wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 35 – 40 minut. Podawać gorące
Nie tylko w kuchnipieczone serniki na rzecz tego właśnie semifreddo twarogowego. Do tego sos ze śliwki suszonej z miodem pitnym. Całość polana miodem kurpiowskim. Z podanych składników wyszły 3 porcje: 250 gram sera twarogowego 250 gram serka mascarpone 1 łyżka miodu kurpiowskiego i jeszcze do polania duża garść suszonych śliwek sechlońskich 2 goździki pół szklanki miodu pitnego ( u mnie dwójniak) mielony
AZgotuj!Propzycja na prostą, szybką, bardzo efektowną sałatkę, słonecznik nadaje wspaniałej chrupkości, brokuł cudownego koloru, kurczak konkretnych wartości, jak widać stanowi wspaniałe, efektowne połączenie smaków... Składniki: 1
kgwjanczewopowstałą marynatą posmarować kawałki kurczaka. Włożyć do brytfanki lub żaroodpornego naczynia, przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Piec 55 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu pozostawić na 5 - 10 minut w piekarniku pod przykryciem. Jeśli lubimy bardzo wypieczone, to 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę
Kuchcik gotujeKtóż nie lubi pierwszej, młodej kapusty? Jej nie powtarzalny smak, kolor... to danie tak smakuje tylko na początku sezonu, szybko się ją przyrządza i to przemawia
kgwjanczewomielonego garść pokrojonych daktyli 2 duże łyżki miodu kakao (będzie z 8 łyżeczek;) - można zastąpić karobem mleko sojowe (lub inne roślinne) - około 100 ml woda - do uzyskania odpowiedniej konsystencji (200-300 ml) opcjonalnie dżem - u mnie truskawkowy 100%, bez cukru Wykonanie: 1. Pestki dyni i kaszę zmiel na mąkę - osobno, następnie zmieszaj razem 2. Dodaj proszek do pieczenia
pyszne zdrowościmielonego kardamonu 3/4 szklanki cukru 200g masła 2 duże jaja 2 szklanki domowego musu jabłkowego rozgniecionego widelcem Przygotowanie: Jaja i masło wyjąć wcześniej z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół). Tortownicę z wkładem kominowym o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem (np.masłem lub spryskać specjalnym tłuszczem do pieczenia
Moja Delicjamielonymi orzechami. Mleko mieszamy trzepaczką z jajkiem i cukrem migdałowym. Kromki drożdżówki smarujemy z jednej strony konfiturą różaną i ciasno układamy w formie. Zalewamy masą jajeczną i zostawiamy na ok.15 minut, żeby ciasto wchłonęło płyn. Piekarnik nastawiamy na 150*C. Kiedy większość płynu jest wchłonięta wkładamy ciasto do piekarnika na 15-20 minut (jajka muszą się ściąć). Pieczemy uważając
les mirabellesmielony ubijamy z sokiem cytrynowym , cukrem i jajkami do uzyskania gładkiej masy. CIEMNA MASA: Połamaną gorzką czekoladę i masło wkładamy do garnka , rozpuszczamy cały czas mieszając. W misce ubijamy całe jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i dokładnie mieszamy. Wsypujemy mąkę cały czas mieszając do całkowitego połączenia składników. CAŁOŚĆ: Tortownicę (22cm) wykładamy papierem do pieczenia
Ostra na Słodkooczyszczanie organizmu zawsze jest dobry czas, a wiosna to wręcz idealna pora roku aby do codziennej diety dodać zdrowe pieczywo. Chleb na mące ryżowej i mielonych migdałach z dużą ilością ziaren i melasą. Podarujcie sobie zdrowy prezent!. Wszystkie składniki do tego chleba możecie kupić na stronie www.Skworcu.com.pl . Składniki na jeden bochenek w foremce keksowej: 20 dag mąki ryżowej(...)Migdały mielimy dwukrotnie w maszynce, aby wyszła z nich gruba mąka. Przygotowujemy suche składniki w dużej misce. Wodę łączymy z melasą i olejem, dodajemy do wymieszanych suchych składników. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, ciasto zostawiamy w misce i odstawiamy ja na ok 1 godzinę, następnie przekładamy do foremki na odstawiamy na 40 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C i pieczemy przez
Apetyczna babeczkamielonej skórki pomarańczowej Wykonanie: Ciasto wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na 10 minut. W misce mieszamy cukier, ricottę, jajka i przyprawy. Figi kroimy w plasterki. Tortownicę wykładamy ciastem wywijając jego brzegi do wysokości formy, resztę ciasta obcinamy i wykładamy nim dno tortownicy. Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem. Wylewamy na nie masę serową, a na wierzchu układamy figi. Ciasto pieczemy
Kulinarne przygody Gatitymielona ewentualnie koperek lub natka pietruszki tłuszcz do smażenia 3 plastry tłustego boczku Przygotowanie : Mięso doprawić ziołami, solą i dodać jajka oraz namoczoną wcześniej w mleku suchą bułkę ( odcisnąć ) Cebulę pokroić i przesmażyć, dodać do masy i wyrobić dokładnie całość Foremkę nasmarować tłuszczem i przełożyć wyrobioną masę, w środek włożyć ugotowane jajka, docisnąć tak by nie wystawały Piec
Proste PotrawyBożego narodzenia. Kochani, na koniec napiszę Wam- że warto zjeść faszerowane cannelloni- a farsz - to nic innego jak Wasz pomysł. Polecam. Zaczynamy: Składniki na farsz : ok 500 gr mięsa mielonego wołowego ok 150 gr pieczarek 1 mała cebula 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka bazyli suszonej pieprz, sól, 150-200 gr serka philadelfia 2-3 łyżki oliwy(...)Trochę naszego sosu wylewamy do naczynia żaroodpornego. Na to układamy nasze tuby. Polewamy sosem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika -moje tuby piekłam 35 min w nagrzanym do 180 C piekarniku. *WAŻNE: Proszę dokładnie przeczytać instrukcję pieczenia cannelloni- niektóre wymagają gotowania w wodzie przed dodaniem farszu, niektóre wymagają temperatury 200 C- a wszystko jest uzależnione od producenta makaronu
Smaki Edytymielonych migdałów 50 g cukru pudru + do posypania ciasta 3 jajka wykonanie: Jajka ubijamy mikserem wraz z cukrem do białości. Dodajemy mleczko kokosowe i nadal ubijamy. Na końcu dodajemy migdały i mąkę. Dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na tortownice nasmarowana masłem. Śliwki myjemy, osuszamy, przecinamy na pół i wyciągamy pestkę. Następnie układamy na cieście przeciętą stroną ku górze. Pieczemy
Przysmaki KarolkiCzas leci i chociaż jestem na urlopie to mimo wszystko muszę mieć plan. Dzisiejszy dzień zaczęłam od pieczenia. Ciasteczka imbirowe to bardzo świąteczne wypieki . Nie może ich zabraknąć na święta. Malutkie ciasteczka …Nauczyłam się piec minimalne wypieki. Piekę mnóstwo rzeczy na święta, więc chcę aby moi goście spróbowali wszystkiego. Ostatnio dostałam pytanie na facebook czy ja tyję(...)świetna para, mocno powiązana ze świętami. Ciasteczka imbirowe Składniki: na 22 ciasteczek 50 g cukru 85 g czekolady, 70% kakao 180 g mąki grahamki ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżka świeżego imbiru, utartego szczypta soli 60 g masła 30 ml melasy 50 g perłowego cukru 1 jajko Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu
codojedzeniaprzechować na przykład ciasto, aby można było nosić je przez tydzień do pracy. To mi się bardzo podoba, bo przecież nikt nie ma tyle czasu, aby co drugi dzień piec ciasto i to jeszcze dla siebie do pracy. Tak jak już wspomniałam, muffiny z przepisu z tej książki naprawdę zaskoczyły mnie szybkością wykonania i z tego co widzę(...)pudełka Autor: Grażyna Bober- Bruijn Wydawnictwo: Muza Składniki: 1 średniej wielkości cukinia (około 250 g) 200 g zmielonych migdałów 150 g mąki gryczanej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru szczypta zmielonych goździków szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli 2 łyżeczki sody oczyszczonej 120 g cukru 120 ml oleju roślinnego ( u mnie nierafinowany olej kokosowy ) 50 g czekolady deserowej
Blondynka GotujeSchabowego smak zna każdy, ale z kostką schabowy, to znów inny smak, a tej inności smaku nadaje kostka schabowa, spróbujcie, a przekonacie się, że jest różnica
kgwjanczewoSzybka zupa, z ciekawymi dodatkami w postaci sera i kukurydzy, warto się pokusić, bo to kolejna wersja słynnej pomidorówki, ale w nico innej odsłonie: Składniki: 1
kgwjanczewoświęta, to na Sylwestra. Przepis radośnie podpatrzony u Bei . Brunsli 100g gorzkiej czekolady 250g zmielonych migdałów 150g cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki 1/4 łyżeczki cynamonu spora szczypta mielonych goździków szczypta soli 2 białka 2 łyżeczki ulubionego alkoholu Czekoladę rozpuścić na parzę i odstawić do wystygnięcia. Suche składniki wymieszać. Białka ubić na piankę i dodać do suchych składników(...)wyrobiłam ciasto wieczorem, na obydwa rodzaje ciasteczek. a piekłam je na drugi dzień. Piec również 6 min. w 200 C. Bea w przepisie zaproponowała jeszcze posmarowanie gwiazdeczek lukrem, ja się jeszcze zastanawiam :} Dla chętnych do zrobienia lukru potrzebujemy 1 białko + 175g cukru pudru. Można lukrem posmarować przed pieczeniem, wtedy zostawiamy lukier razem z ciastkami na całą noc do wysuszenia
Przepysznik - BLW i nie tylkobłyskawicznie. Składniki: - 290g mąki orkiszowej typ750 - 40g domowej mąki jaglanej (lub kupnej) - 2 żółtka - szczypta soli - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% (dałam 45g) - 100g mielonego ksylitolu (lub pudru trzcinowego) - 150g twardego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) Dodatkowo: - jajko do posmarowania ciastek - ksylitol lub gruby cukier trzcinowy, lub zwykły (ja mam jednego amatora ciastek(...)dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy po kolei na blacie. Następnie wykrawamy krążki (u mnie metalową obręczą o śr.7,5cm). Gotowe ciacha układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki. Zapełniamy drugą blaszkę. Gdyby ciasto było miękkie przed rozwałkowaniem najlepiej je schłodzić w lodówce, moje było zimne więc tę czynność pominęłam. Schłodzone ciacha wyjmujemy
Smaczne Zdrowemieli lynga 9 abo wek- bo to tyż moł roztomajte miana, to tyż baje dobre) 2 jajca szklōnka mlyka 2 łeżki brōnołtnego 10 cukru 2 łeżki masła klarowanego kapka łoleju zōłza: 10-15 dkg pozimek 1 biołoł 11 szokolada 1 łeżka miodu abo brōnołtnego cukru, keby Wōm ta zołza bōła za moło słodkoł Obrane pozimki zmiksujcie, postołwcie na piecu
Chop w kuchnimielony pieprz czosnek granulowany zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i dzielimy na części-kroimy wzdłuż na 3 paski. Mięso oprószamy pieprzem, czosnkiem i sporą ilością ziół prowansalskich, wszystko dokładnie wklepujemy rękoma. Jeśli boczek mamy w jednym kawałku, kroimy go na cienkie plastry. Każdy kawałek piersi okręcamy boczkiem. Roladki układamy ściśle w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy
na moim stole...500g mięsa mielonego, puszka czerwonej fasoli ( po odsączeniu 240g), puszka pomidorów - 400g, 100g sera żółtego, sól, pieprz, czerwona papryka słodka ( jeżeli lubisz ostrzejsze potrawy dodaj ostrą paprykę czerwoną), olej, 6 placków tortilli. Przygotowanie: Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Gdy obydwa składniki są już dobrze podsmażone dodać mięso mielone(...)Gotowy farsz nakładać na placki tortilli, zawinąć i włożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać resztą startego sera żółtego, włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez ok.10-15min. Smacznego
W kuchni u Monikimielone orzechy wyrobić na gładko, schłodzić (30minut). Brukselkę gotować 10 minut w osolonej wodzie, odcedzić. Cebulę pokroić, podsmażyć na oleju. Ser zetrzeć. Resztę jajek wymieszać ze śmietaną, musztardą, serem, solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować na placek miedzy 2 warstwami folii (średnica 30 cm), umieścić w natłuszczonej formie (średnica 26cm). Obłożyć brukselką i cebulką. Polać śmietaną. Posypać płatkami migdałów, piec
Camilla w kuchnimieleniu używamy bardzo drobnego sitka. Do masy dodać pieprz, sól, startą gałkę muszkatołową i jajka i dokładnie wszystko wyrobić. Formę smarujemy smalcem i obficie wysypujemy bułką tartą. Ciasno upychamy masę w foremce i mokrymi dłońmi wygładzamy wierzch. Formę wstawiamy do innego naczynia z wodą (niewielką ilością) na dnie i całość wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy godzinę
Marder&Marder ManufactureSkładniki: Filet z kurczaka sól pieprz papryka mielona Fileta oprószyć przyprawami. Ja dość oszczędnie posypuję papryką ponieważ na grillu (gdy jest jej dużo) się przypala. Gdy poleży troszkę w przyprawach kładę na rozgrzany grill i nie przewracam aż się(...)upiecze z jednej strony, przewracam i ponownie odczekuję aż się upiecze. Paprykę pokroić i poukładać na patelni z dodatkiem masła, posolić i na niezbyt mocnym ogniu piecz z dwóch stron. Pod koniec pieczenia można podlać odrobinką wody. Fileta podałam z ryżem
harrisamielenia mięsa). Do zmielonego maku dodajemy posiekane migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową, miód, żółtka i połowę cukru. Białka ubijamy na sztywną pianę, po łyżce dodajemy pozostały cukier. Ubitą pianę delikatnie łączymy z masą makową. Wyrośnięte ciasto nabieramy łyżką namoczoną w tłuszczu ciasto i formujemy bułeczki. Na środek nakładamy łyżeczkę masy makowej i zalepiamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Chocolate Muffin Blogpełnoziarnistych a 10 g 2 łyżki masła 1,5 łyżki kakao 1 łyżka ksylitolu lub cukru 35 g wiórków kokosowych Składniki na masę serową: 500 g sera 3 x mielonego 200 g mleka kokoswego (górna biała część z puszki) 150 g ksylitolu lub cukru 80 g wiórków kokosowych 3 jajka 3 łyżki Mondaminy lub mączki ziemniaczanej 4 łyżki(...)Malibu Dodatkowo: 125 g śmietanki kokosowej lub kremówki 150 g gorzkiej czekolady Wykonanie: wszystkie składniki na spód sernika wrzuć do kielicha blendera i zmiksuj. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a obręcz wysmaruj masłem. Wysyp rozdrobnione sucharki na dno tortownicy i uciśnij je grzbietem łyżki. Na czas przgotowania masy serowej wstaw foremkę do lodowki ser wymieszaj z mondaminą, cukrem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: 1 kg mielonego twarogu 0,5 kubka cukru cukier waniliowy 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka maki pszennej 0,5 kostki masła 1 kubek rodzynek sok z cytryny 1,5 kg jabłek 0,5 kubka cukru 0,5 kubka miodu cynamon spód 2 jajka 0,5 kubka cukru cukier waniliowy 0,5 kubka mąki(...)łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 kostki masła 0,5 kubka orzechów włoskich 2 łyżki zimnej wody cynamon Przygotowanie: formę smarujemy odrobiną masła i wysypujemy bułka tartą lub okruszkami z ciastek 2 jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, margarynę rozpuszczamy na małym ogniu i stopniowo dolewamy do masy jajecznej mąkę przesiewamy, dosypujemy zmielone orzechy włoskie
Luźna KuchniaZnajdziecie wegetarian, wegan, czy bezglutenowców, od których niejeden mięsożerca chętnie się uczy. Korzystamy ze swoich doświadczeń i inspirujemy się nawzajem. Najzwyczajniej w świecie, fajnie tu być :)Składniki:1kg mielonego twarogu5 jaj100g masła1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki pszennej1 szklanka białego cukru1 łyżka ekstraktu śmietankowego50g rodzynekpolewa100g czekolady mlecznej50g masłaSposób przygotowania:Składniki wyjmujemy wcześniej, żeby były w temperaturze pokojowej.Ucieramy masło(...)cukrem. Dalej mieszając dodajemy jajka, następnie twaróg, mąki, ekstrakt waniliowy i na końcu rodzynki.Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia.Wylać masę. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Piec 90 minut w 150 stopniach (po włożeniu sernika od razu zmniejszamy temperaturę. Zostawić do ostygnięcia w uchylonym lekko piekarniku. Następnie schłodzić przez noc w lodówce.Schłodzony sernik polać masą z czekolady
W kuchni wieczorempieczonego, bądź usmażonego) kurczaka, a także z pieczarkami. Tym razem, dodatkiem jest podsmażony, chrupiący boczek.Składniki: - ok. 3 l bulionu- 400g czerwonej soczewicy- puszka (400ml) mleka kokosowego- kilka ziemniaków- 250g boczku- 1-2 marchewki- por- cebula- 5 ząbków czosnku- ok. 2 cm kawałek świeżego imbiru- 2 liście laurowe- sól- biały pieprz- 2-3 łyżeczki curry- płatki chilli, chilli mielone
mojewypiekiinietylkowdzięczne ciasto, ponieważ można je wykorzystać i do dań słodkich jak również dań z mięsem czy z grzybami. Farsz będzie podobny do farszu do pierogów z pieca (również są na naszym blogu). Gotujemy 1-2 ćwiartki z kurczaka tak, jak na rosół. Nie zapomnijmy o opalonej cebulce, która dodana do rosołu nadaje nie tylko smak(...)Ćwiartki, marchew i cebulę wyjmujemy z rosołu a następnie, po wystudzeniu oddzielamy mięso od kości. Do mięsa z kurczaka dodajemy 25-30 dkg wieprzowego mięsa mielonego. Jedno i drugie mięso oraz marchew i cebulę mielimy przez maszynkę. Dodajemy jedno jajko, sól, pieprz, ewentualnie warzywko i wyrabiamy na jednolitą masę. Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkowujemy
Maminek kulinarnyodkładamy jabłka na bok przykrywając ściereczką. Następnie przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy dokładnie. Kroimy margarynę w większą kostkę i dodajemy do mąki z proszkiem do pieczenia - wszystko razem dokładnie łączymy. W osobnej miseczce łączymy ze sobą żółtka, cukier i śmietanę, a następnie przekładamy do mąki i wszystko razem ugniatamy, aż ciasto będzie jednolicie wyrobione. Wyrobione(...)cukrem i cynamonem :) Teraz należy rozwałkować drugą część ciasta i przełożyć na jabłka. Wbijamy widelec w ciasto robiąc ładny wzorem :) Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy szarlotkę przez 25 minut. Po upieczeniu szarlotka musi troszkę ostygnąć i wtedy przygotowujemy czekoladę w kąpieli wodnej --> mój sposób wygląda tak :) gotuje w czajniku litr wody, następnie przelewam wodę
Serce zamknięte w formie pysznościmięsa mielonego 1/3 papryki czerwonej 1 pomidor 1 cebula 1 łyżka tymianku 1 łyżeczka czarnuszki 1 łyżka oleju sól, pieprz do smaku Wykonanie. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Połączyć z resztą składników (mąkę przesiać) i dobrze wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto przetrzeć naoliwionymi dłońmi ,przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 h. Teraz robimy nadzienie. Mielone mięso(...)czarnuszkę. Doprawić do smaku. Wyrośnięte ciasto zagnieść ,podzielić na 4 części, wywałkować 4 owalne placki. Na placki nałożyć nadzienie i zawinąć w łódeczki. Ciasto posmarować masłem lub jajkiem. Piec 20 min, ostatnie 5 min z termoobiegiem, w temp.225stop. Pide to doskonała przekąska ,dodatek do zup, a może stanowić samodzielne danie. Smacznego
Kulinarny karnet Christopherasmażenia ser mozarella (dla uczulonych na mleko oczywiście bez dodatku sera) Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę, cukier, drożdże instant, dolać 1,5 szklanki ciepłego mleka (około 35 stopni C). Mielone siemię lniane lub łupiny z nasion babki rozmieszać w 0,5 szklanki mleka i dodać do pozostałych składników. Wyrabiać mikserem aż ciasto stanie się gładkie - w razie potrzeby(...)dolać wody. Dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego i posiekany tymianek (jeśli nie mamy świeżego może być suszony albo mieszanka typu zioła prowansalskie). Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do foremek silikonowych. Warstwa ciasta powinna mieć grubość około 1 cm. Nakryć folią i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać
głodny alergikmielenie. Mąkę mieszamy z otrębami, płatkami owsianymi, sodą oczyszczoną, mąką migdałową i cynamonem. miksujemy. Dodajemy do suchych składników marchew, płatki, bakalie, dokładnie mieszamy. Łączymy suche składniki z mokrymi, dodajemy jajko i wszystko dokładnie zagniatamy. Masa będzie klejąca. Z masy formujemy kulki, lekko spłaszczamy, układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez
Mania Gotowania