pieczeń z mielonego - 4715 przepisów (strona:158/315)

KURCZAK Z ROŻNA - PIECZONY NA BUTELCE 316

Kurczak pieczony w piekarniku na butelce, smakujący jak z rożna, to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa. Jak łatwo przygotować takiego kurczaka w domu, możecie się przekonać sami. Nie potrzeba wcale dużo przypraw a smak jest powalający. Ja dodaję tylko małą ilość soli, aromatyczny majeranek- to podstawa, posypuję dwoma rodzajami papryki i gotowe. Ten zapach i smak, po prostu bajeczne! Mojej Rodzince(...)zaadoptowałam w tym celu butelkę po soku, może być również słoik. Składniki: - 1 kurczak w całości (mój miał ok.1600g) - aromatyczny majeranek (ok.2-3 łyżek) - ostra mielona papryka - słodka mielona papryka - sól + butelka ,np.po soku Kurczaka dokładnie umyć, odciąć kuper i lekko osuszyć. Do wnętrza wsypać 1 łyżkę majeranku, posypać także solą (ja zmieliłam tylko trochę młynkiem). Wierzch natrzeć majerankiem

Smaczne Zdrowe
Odkrywamy jesienne smaki z grilla – dynia na słodko 132

Grillowana lub pieczona może być podawana równie dobrze z gałką lodów waniliowych lub ulubionymi dodatkami. Może być bazą dla innych deserów a nawet koktajli mlecznych. Składniki: 1 mała dynia, oskórowana i pokrojona na około 3-4 cm plastry ½ szklanki roztopionego masła ¼ szklanki brązowego cukru 1 łyżka stołowa syropu klonowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego

naRuszcie
Kurczak na butelce piwa 5308

świeżo mielonego pieprzu i dolewamy 1/4 szklanki oliwy. Mieszamy i wcieramy powstałą marynatę w  kurczaka, a pod skórę kurczaka delikatnie wciskamy kawałki masełka.  Nasadzamy kurczaka na butelkę z piwem, wkładamy do brytfanki lub stawiamy na blachę (nalewamy trochę wody do naczynia żeby lepiej szło mycie), możemy poukładać pod nim ulubione warzywa, wstawiamy do pieca rozgrzanego

Pelusiowa Kuchnia
Pasteis de nata 163

się wewnątrz ciach ;) Piec ok. 15-20 min w temp. 250 stopni. Przy wyjmowaniu bardzo uważać, by się nie poparzyć - budyń gwałtownie "bąbelkuje" wrząc. Zjadać po przestudzeniu. Można posypać cukrem pudrem (są tacy, którzy mimo dużej słodyczy tych ciastek, jeszcze je słodzą) i cynamonem. A jeśli została Wam masa budyniowa, przelejcie ją do foremek - będziecie mieli budyń własnej roboty :) Lizbońska

Weekendy w domu i ogrodzie
Przekąska do piwa pszenicznego - francuskie zawijasy 204

czarny świeżo mielony, 1 jajko, sól do smaku. Przygotowanie: Fasolę gotujemy na al dente w lekko osolonej wodzie, przelewamy zimną wodą, studzimy i suszymy. Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy z pomocą nożyka do pizzy na cieniutkie paseczki ok. 1 cm. Kabanosy i fasolę zwijamy pojedynczo paseczkami ciasta, układamy na blasze (zachowujemy odstępy) wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem

Moniki Smakołyki
Pasztet drobiowy z jajkiem 209

liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, 1 łyżeczkę ziół, sól. Duszę około 1,5 godziny. Mięso oddzielam od kości i mielę wraz z warzywami oraz odciśniętą bułką minimum dwukrotnie. Dodaję surowe jaja, łyżeczkę ziół prowansalskich, pieprz mielony i wyciśnięty praską czosnek. Ewentualnie sól do smaku. Formę do keksówki smaruję margaryną i obsypuję bułką tartą. Na dno układam(...)przykrywam resztą masy. Wszystko uklepuję i wygładzam. Wstawiam pasztet do nagrzanego piekarnika (włączona górna i dolna grzałka bez termoobiegu) i piekę około 60 minut. Dobrze smakuje z sosem chrzanowym (śmietana, chrzan) lub sosem tatarskim Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: okolo 60 minut

Kuchnia co dnia
Faszerowane bataty kuskusem z warzywami 185

mięsa mielonego. Składniki na 1 porcję: 1 większy batat 1/3 szklanki kuskusu 1/3 szklanki wody lub bulionu do kuskusu 1 łyżeczka pasty z suszonych pomidorów (dostępna w biedronce) lub kilka suszonych pomidorów kilka pieczarek 1 mała marchewka 1/3 kulki mozzarelli szczypta ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki tymianku Przygotowanie: Batat przekroić na pół wzdłuż. Piec w piekarniku rozgrzanym

Fabryka pomysłów
Placek pełen botwinki i koziego sera 154

obwicie świeżo mielonym pieprzem  oraz solą, na koniec wrzucamy pokrojoną botwinkę. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i układamy w formie na tartę lub tortownicy posmarowanej oliwą, ja używam extra virgin. Na ciasto wylewamy nadzienie, układamy na wierzchu odłożone wcześniej łodyżki botwinki, a na nie plastry sera. Pieczemy

Spektrum Smaku
Kimchi 199

jako surówka do pieczonej ryby. I jest bardzo uzależniająca... ;) Kimchi - koreańska kiszona kapusta pekińska Składniki: 1 duża kapusta pekińska (powinna być ładna i jędrna, najsmaczniejsza wg mnie z ładnymi, zielonymi liśćmi) 60 ml soli morskiej (w oryginalnym przepisie 1/4 filiżanki/kubka) 2 pełne łyżki Kochuchang - koreańskiej pasty z chili; tę pastę można z powodzeniem zastąpić mieloną, suszoną papryką

Kuchnia Prezydentowej
Po rosołowy pasztet mieszany w trzech smakach 154

przez maszynkę do mielenia. Dodać jajka, doprawić do smaku solą (najlepiej dodawać stopniowo, żeby nie przesolić), pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową, bardzo dokładnie wymieszać. Masę podzielić na trzy części: do jednej dodać orzechy, do drugiej suszone śliwki, trzecią pozostawić bez dodatków. Masy przełożyć do wysmarowanych smalcem i wysypanych bułką tartą kek sówek, ugnieść, wyrównać powierzchnię. Piec 60 minut w temperaturze

Kuchenne zapiski Edyty
Sałatka grillownym tuńczykiem, szparagami, botwiną, fetą i dressingiem pomarańczowo-miodowym 141

świeżo mielonym pieprzem. Zostawić w lodówce na ok. 30 minut. Buraki umyć, ugotować i obrać, wystudzone pokroić w plastry. Rukolę z botwinką umyć i osuszyć. Składniki dressingu dokładnie wymieszać i schłodzić. Steki z tuńczyka skropić z obu stron oliwą. Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe części. Steki i szparagi ułożyć na tacce do grillowania. Szparagi piec aż zmiękną, często

Czerwień i błękit
Kawa. Czekolada. Sernik. 206

kąpieli wodnej. Ciasteczka mielimy lub drobno kruszymy. zalewamy je roztopioną czekoladą i masłem. Dokładnie mieszamy. Ciastka wykładamy na dno tortownicy i dokładnie wygładzamy. Jajka ubijamy mikserem aż podwoją swoją objętość. Dodajemy do nich ser i ponownie miksujemy. Na końcu dodajemy kawę i jeszcze raz miksujemy przez chwilę. Gotową masę serową wykładamy na spód z ciastek. Pieczemy sernik przez 1 godzinę

Przysmaki Karolki
Zaskocz bliskich 196

bądź maszynkę do mielenia mięsa. Po całkowitym ostygnięciu dodaj 2 jajka (na 1,5kg ziemniaków), dwie łyżki masła, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, można również dodać przyprawę do ziemniaków, jednak zrobioną samodzielnie a nie kupioną (kolendra, czosnek, kminek, papryka, cząber, majeranek). Tak przygotowane ziemniaki wkładamy porcjami w szpryce i formujemy ślimaczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy gruboziarnistą solą

Gotuj z Natką
Tarta z dynią i kozim serem 168

docisnąć ciasto do brzegów i ponakłuwać widelcem. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy wierzch suchym grochem lub fasolą lub kulkami ceramicznymi do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy około 20 min. Wyjmujemy wysypujemy groch/fasolę/kulki (uwaga baaardzo gorące!) zdejmujemy papier i smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika na kolejne(...)stopni. Piec około 50 minut -do momentu aż będzie miękka. Przestudzić i odkroić skórkę. (Najlepiej upiec dynię dzień wcześniej). 3. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki i podsmażyć na 2-3 łyżkach oleju aż będzie miękka. Przestudzić. Na upieczony spód tarty wyłożyć kawałki upieczonej dyni, podsmażoną cebulę i rozdrobniony ser. Posypać wszystko solą, pieprzem mielonym i ziołami prowansalskimi. Śmietanę zmieszać

UgotujmyTo.pl
Sernik mojito na zimno – najłatwiejszy! 347

pieczenia. Najchętniej lekkie , orzeźwiające , często o lekko kwaskowatym smaku. Dziś mam dla Was przepis na fantastyczny sernik na zimno , który swoim smakiem przypomina znanego chyba wszystkim i lubianego drinka mojito. Słodki , a zarazem miętowy … lekki , kremowy …. po prostu pyszny! Obowiązkowy na upały! Polecam! SKŁADNIKI: * jogurt naturalny – 100 g * ser biały 2-krotnie mielony

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania