pieczeń z mielonego - 4715 przepisów (strona:155/315)

Dynia makaronowa zapiekana 155

mięsa mielonego 1 cebula pół puszki pomidorów w przecierze ok 200g pół puszki groszku ok 5 łyżek sól pieprz pieprz ziołowy staropolski oregano 150 g sera żółtego tłuszcz do smażenia Dynię umyć, odkroić 1/3 z jednej połowy tworząc głęboką miskę lub na dwie połowy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st , piec pół godziny. Wyjąć przestudzić i widelcem

Gotowanie jest łatwe
Pumpkin spice cheesecake 141

łyżeczki imbiru mielonego Spód: 200 g ciasteczek imbirowych 100 g masła Przepis na spód: Ciasteczka kruszymy i umieszczamy w melakserze. Miksujemy do momentu aż wszystkie herbatniki zostaną skruszone i powstanie z nich "piasek". W garnuszku roztapiamy masło i dodajemy do skruszonych herbatników. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wyłożony tylko spód tortownicy

Emcia Pichci
Sałatka drobiowo pistacjowa z grillowanymi warzywami 193

postaci – pieczone, gotowane czy grillowane, to idealne połączenie – właśnie w sałatce. Sałatka drobiowo pistacjowa z grillowanymi warzywami.     Składniki: - 2 ugotowane lub upieczone piersi z kurczaka - 2 bakłażany - 2 papryki (czerwona i żółta) - 1 cebula różowa - 1 puszka czerwonej fasoli - 2 ząbki czosnku (dałam wędzony) - kilka listków botwinki - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz kolorowy

mojewypiekiinietylko
Ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym 205

mięsa mielonego 1 czerwona papryka 1 duża cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego Sól Pieprz 200 g żółtego sera 1 kg ziemniaków Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy i  ubijamy. Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na patelni. Gdy zmiękną dodajemy mięso mielone.  Dusimy pod przykryciem(...)oczkach. Okrągłe naczynie  smarujemy dokładnie masłem. Na dnie wykładamy połowę ziemniaków. Następnie układamy mięso, posypujemy startym serem (zostawiamy troszkę na wierzch). Na wierchu układamy resztę ziemniaków i sera. Pieczemy w piekarniku przez 30 minut w 190*C. Dekorujemy natka pietruszki.  http://www.porcelanabogucice.pl/index.php

VioletoweKucharzenie
Miniserniczki z malinami i białą czekoladą 142

Składniki: 1/2 kg twarogu mielonego 3 jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego 100ml kremówki 50g białej czekolady 2 łyżki miodu 12 malin Przygotowanie: Śmietankę podgrzać, rozpuścić w niej czekoladę, przestudzić. Ser, jajka, miód i budyń zmiksować, dodać masę śmietankowo-czekoladową, wymieszać. Masa jest dość rzadka. Rozlać do papilotek, w każdą powkładać po jednej malince. Piec w 170' około

Cakes By Kejt
Makowiec zawijany wg siostry Anastazji 1163

mylnego! Maku nie musiałam mielić, bo kupiłam gotowy zmielony, sięgnęłam po przepis niezawodnej siostry Anastazji i przygotowałam tego oto smacznego makowca z ciasta drożdżowego topionego, które jest mniej czasochłonne. Przepis polecam w szczególności mojej przyjaciółce Magdalenie ;) Składniki: Ciasto: 750 g mąki 350 g masła 80 g świeżych drożdży 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka kwaśnej śmietany

Domowa Cookierenka Agi
Ciasto bananowe (chlebek bananowy) 122

wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy 1-2 łyżkami cukru trzcinowego. Dzięki temu uzyskamy fajną chrupiącą powierzchnię. I wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Niech ciasto troszeczkę przestygnie zanim wyjmiemy je z formy. Potem dalej studzimy na kratce. Bo od ciepłego boli brzuszek :) Ja zajadałem się tym ciastem razem z mieloną czekoladą i dżemem

Marder&Marder Manufacture
Pieczona szynka 149

sosu sojowego sól pieprz mielony Mięso związać mocno białym sznurkiem z przeznaczeniem do kulinariów. Związanie musi być tym bardziej mocne, jeśli mięso nie jest zwartą kulką. Mięso polać sosem sojowym, a następnie posypać przyprawami i obłożyć liśćmi i trawą żubrową. Odstawić pod przykryciem na kilka godzin do lodówki. Mięso zapakować w folię aluminiową i piec ok. 40 minut(...)folię. Po upływie tego czasu wyjąć szynkę na talerz i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Sos zlać i zachować do innych celów (np. do przygotowania pasztetu/wątrobianki na kanapki bez pieczenia ). Przed podaniem usunąć trawę żubrową, liście laurowe i sznurek

Weekendy w domu i ogrodzie
Indyk po meksykańsku (porcja - ok. 410 kcal) 279

łyżka oleju przyprawy: kolendra mielona, chili, oregano, sól Przygotowanie: 1. Pierś z indyka kroimy na małe kawałki, solimy, smażymy na łyżce oleju. 2. W międzyczasie gotujemy na sypko ryż (ja zrobiłam to jak zawsze w parowarze - 40 min zalany wrzątkiem niewiele ponad poziom ryżu) 3. Paprykę kroimy w krótkie paski, zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku aż będzie

Malowane smakiem
pâté (pasta) z wątróbki gęsiej 210

mielonego ok 180 ml  gorącego tłuszczu gęsi lub podgrzane masło  przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 150˚C. Włożyć  wątróbki, jajka, sól, seler, czosnek, cebulę sól i biały pieprz do blendera. Podczas mieszania, powoli wlewać gorący tłuszcz  do  mieszaniny. Nadal mieszać, aż wszystko jest połączone i bardzo gładkie. Przelać do formy do pieczenia

Stare Gary
Makaroniki z marcepanem i makiem 157

marcepanu 200 g mielonych migdalow 120 g maku 30 sztuk oplatkow ( 5 cm srednicy) Wykonanie: Bialka ze szczypta soli ubic na sztywna,lsniaca piane. Dodajac po lyzce cukru ubijac dalej. Marcepan zetrzec na grubych oczkach tarki. Migdaly , mak i marcepan ostroznie przy pomocy szpatulki wymieszac z ubita piana. Na blaszce wylozonej papierem do pieczenia ukladac kolejno oplatek kolo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zakwas kontra drożdże czyli pojedynek na chleby 273

drugą kromkę. Decydujący głos mieli goście. I ku mojemu zaskoczeniu wybrali chleb..... drożdżowy. Może to dlatego, że zakwasowy upiekłam wieczorem poprzedniego dnia a chleb drożdżowy był jeszcze nie do końca wystygnięty. W każdym razie dla mnie wybór był zaskoczeniem. Ale i tak i tak będę "zmuszała" rodzinę do chleba na zakwasie a siebie "katowała" pieczeniem jednego bochenka przez cały

Z butelką mleczka w tle
Zapiekanka makaronowa 1021

szybko :) pysznie i myślę że efektownie też jest. Dla wszystkich zapracowanych i cierpiących na brak czasu- obiad ten jest zbawieniem :) Pysznie, prosto i szybko. Polecam. Zaczynamy: Skadniki: 500 gr mielonego - wolowego 100-150 gr małych pieczarek 2 papryki czerwona i żółta natka pietruszki 100 gr startego miękkiego sera 200 gr suchego makaronu 2-3 łyżki oliwy sól, pieprz(...)pół. Dodajemy mielone- doprawiamy przyprawami i smażymy aż mięso przestanie być różowe. Doprawmy mocniej, bo gdy dojdzie makaron , może nasza zapiekanka stać się jałowa :) Zciągamy z gazu. Ugotowany makaron odcedzamy.  Do mięsa dodajemy makaron, pokrojoną paprykę i natkę pietruszki- dużo pietruszki. Mieszamy wszystko. Na wierzch posypujemy ser. Patelnię stawiamy na gaz i "pieczemy" :) do rozpuszczenia sera- około

Smaki Edyty
Chutney śliwkowy 176

wytrawnego... coś do pieczonego  schabu albo kurczaka. W takm razie będzie chutney ! Słodkawo kwaskowy i korzenny dodatek do mięs, zastępca żurawiny czy borówek. Chutney śliwkowy Składniki: 800 g śliwek węgierek 200 g cebuli 70 ml octu winnego 100 g cukru 100 g rodzynek 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 1 łyżeczka kardamonu spora szczypta mielonych goździków szczypta pieprzu

Kulinarne przygody Gatity
Nadziewany kalafior 185

był blog. Postanowiłam wypróbowac przepis. Udało się. Kalafior w innym wydaniu smakuje wyjątkowo. kalafior z mięsem SKŁADNIKI: jeden duży kalafior 30 dag. mięsa mielonego przyprawa do mięsa mielonego  dwa jajka jedna cebula  jedna sucha bułka WYKONANIE: Kalafior obgotować w  wodzie, by lekko zmiękł. Mieso przyprawić dodać jajka, podduszoną cebulkę(...)wodzie bułkę i wyrobić farsz. Kalafior wyjąc z wody. Położyć na talarzu do góry dołem.  Nadziewać farszem dokładnie w każdą szczelinę. Owinąć  w folię aluminiową i  piec w piekarniku 180 stopni, przez około pół godziny. Tak przygotowane danie mozŻna polać tratĄ bułką lub dowolnym sosem, np. czosnkowym.  SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Schab peklowany parzony 307

potem pieczoną w piekarniku. Kilka dni temu podałam na blogu przepis na schab suszony w piekarniku. Składniki: 2 kawałki schabu bez kości po 1,5 kg 2 łyżki soli 2 łyżki soli peklowej pieprz młotkowany z kolendrą 1 łyżka soli czosnkowej 1 łyżka majeranku 4 łyżki cukru 1 łyżka papryki ostrej mielonej 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Świąteczna tarta z kapustą i grzybkami 152

przyprawy, sól i świeżo mielony pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu. Śliwki odcedzamy i siekamy na drobne kawałeczki. Po około godzinie gotowania kapusty dorzucamy śliwki i mieszamy wszystkie składniki. Sprawdzamy smak farszu, ewentualnie doprawiamy i gotujemy jeszcze chwilę. Ciasto francuskie wykładamy na tarte, następnie nakładamy farsz. Z wierzchu można ułożyć kratkę z ciasta, które zostało. Pieczemy w piekarniku około

Kolizje Smaków
1558. Drożdżówki z ricottą i mielonymi orzechami 156

nadzieniem, posypać żurawiną [ mielonymi orzechami] , zwinąć.O strym nożem przeciąć go w połowie, pozostawiając nieprzecięte 2 cm od góry. Rozłożyć ciasto na boki, by powstała bułeczka w kształcie łódki. Identycznie postąpić z pozostałym ciastem. Powstałe bułeczki ułożyć na blaszce, w sporych odległościach od siebie, przykryć, odstawić na 30 - 40 minut, do napuszenia. Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym

Moje domowe kucharzenie
Nadziewana cukinia z serem pleśniowym 203

kolację.  Składniki: - 2 cukinie - 1,2 kg mięsa mielonego -  120 g sera pleśniowego typu brie - 120 g sera pleśniowego lazur niebieski - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka octu balsamicznego - 2 łyżki musztardy - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 1 łyżeczka delikatu czerwonego do mięs - kilka czarnych oliwek Przygotowanie: Mięso mielone podsmażamy i dodajemy 2 drobno posiekane ząbki czosnku(...)chwilę podsmażamy. Oba gatunki serów kroimy w małe kawałki, dorzucamy do wcześniej przygotowanego mięsa i razem podsmażamy jeszcze około 2 minuty. Cukinie przekrawamy na pół, wydrążamy i napełniamy farszem. Pieczemy w 180 C przez 45 minut. Gotowe cukinie ozdabiamy pokrojonymi oliwkami

Zainspirowana w kuchni
Pikantne grillowane kiełbaski/mięso 143

właśnie na pieczone kiełbaski mieliśmy największą ochotę. Wcześniej zamarynowałam je na ostro przez co były jeszcze bardziej soczyste i wyraziste w smaku. Polecam taki sposób przyrządzania :) 4 kiełbaski śląskie łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki łyżeczka musztardy dijon 2 łyżki wytrawnego czerwonego wina łyżeczka tabasco do potraw grillowanych 0/5 łyżeczki cayenne łyżeczka słodkiej papryki mielonej szczypta pieprzu 0/5 łyżeczki czosnku

Mienta blog
Gołąbki golaski 350

upieczeniu polane keczupem. Ale z sosem pomidorowym też są dobre i bardziej tradycyjne.   Składniki: 1 kg mięsa mielonego 1 kg białej kapusty 1 szkl. surowego ryżu 1. szkl. kaszy manny 5 jajek sól, pieprz kostka rosołowa Wykonanie: Mięso mielone umieścić w misce, dodać posiekaną kapustę, ryż, kaszę manną, jajka i przyprawy. Wszystkie składniki wymieszać.  Formować(...)brytfanki. Zalać 1,5 szkl. ciepłej wody z rozpuszczoną w niej kostką rosołową. Dusić przez 1,5 godziny w 180 st.C.  Podawać z sosem pomidorowym.  przed pieczeniem po upieczeniu

Pasja Smaku
SCHAB ZAPIEKANY POD BESZAMELEM Z PIECZARKAMI 225

oraz posypujemy świeżo mielonym pieprzem i smażymy. Do sosu beszamel dodajemy sok z mięsa , który zebrał się w żaroodpornym naczyniu. Do sosu dodajemy pieczarki prosto z patelni. Sos beszamel rozsmarowujemy na plastrach schabu.Posypujemy całość dwoma łyżkami sera Grana Padano lub Parmezanu. Wkładamy do nagrzanego do 160*C piekarnika (termoobieg lub funkcja grilla)  i pieczemy ok.2-5 minut aż danie

Smaczne Zdrowe
Orzechowo-czekoladowe kalorie 216

dekoracji Wykonanie: Mielone orzechy wymieszac z maka, sola, cynamonem i cukrem. Wbic jajko, dodac maslo pokrojone w wiorki. Wyrobic ciasto. Uformowac kule, zawinac w folie spozywcza i odstawic do lodowki na 2 godziny. Foremke do tart wysmarowac maslem. Dno i boki wylozyc ciastem. Nakluc je widelcem w kilku miejscach, nakryc papierem do pieczenia i obciazyc np grochem. Piec

Przysmaki Karolki
Roladki z polędwicy wieprzowej i sezonowych warzyw 238

delikatnym sosie pomidorowym ,  delikatna zupa porowa z kukurydzą i kurczakiem ,  proste i szybkie, wegetariańskie leczo ,  zupa pomidorowo-imbirowa z zieloną soczewicą . Przyzwyczajam się do tego, by piec, zamiast smażyć i wykorzystywać w kuchni jak najwięcej warzyw. Przepis, który chcę dziś zaprezentować to kwintesencja zdrowego, pięknego, a także pysznego jedzenia :) Roladki z polędwicy wieprzowej nadziane cukinią oraz kolorową(...)ważyła ok. 0,5 kg) 1 cukinię 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki 1 puszkę pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g brązowego, naturalnego ryżu przyprawy: sól morską, świeżo mielony czarny pieprz, tymianek, 0,5 łyżeczki cukru 2 łyżki (+ odrobinę do natłuszczenia naczynia) oliwy (użyłam czosnkowej) Polędwicę oczyszczamy z błon i tłuszczu i nacinamy z dwóch przeciwnych stron

Ratunku obiad
Pieczona Szynka z Sosem Musztardowo-Chrzanowym z Żurawiną, Puree Ziemniaczane z wasabi i Śliwki w Zalewie Słodko-Kwaśnej 215

produkt. Szynka: 1100 g szynki wieprzowej 1 płaska łyżeczka soli peklowej 1/4 łyżeczki papryki chili mielonej  1 płaska łyżeczka młotkowanego pieprzu z kolendrą 1 łyżka papryki słodkiej mielonej Skworcu 2 łyżki majeranku suszonego Skworcu 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego Skworcu Mięso umyłam w zimnej wodzie. Osuszyłam ręcznikiem papierowym. Przyprawy wsypałam do małej miseczki. Czosnek obrałam(...)folię aluminiową i ciasno owinęłam. Włożyłam do teflonowej blaszki. Podlałam wodą tak, aby ta pokryła całe dno i wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Po 10 minutach pieczenia zmniejszyłam temperaturę na 180 stopni i piekłam 70 minut. Podczas pieczenia podlewałam wodą, tak aby cały czas woda pokrywała dno blaszki. Po tym czasie wyjęłam mięso z piekarnika, wyciągnęłam

Blondynka Gotuje
Żeberka duszone z cukinią i kalafiorem 240

Danie obiadowe idealne na pełnię letniego sezonu, wykorzystujmy sezonowe warzywa!, bo szalenie zdrowe, pełne witamin, a jak czarująco wygląda talerz w ich towarzystwie.... Składniki: 1 kg

kgwjanczewo
Pasztet świąteczny 268

tylko Świątecznego stołu. Gdy planuję menu na jakąkolwiek imprezę pasztet zawsze stanowi pierwszą pozycję w kategorii Przekąski zimne. Przepis na ten pasztet opracowany jest metodą prób i błędów. Piekłam go ostatnio czwarty raz i tym razem w 100% trafił w gust moich domowników, a także zaproszonych gości. SKŁADNIKI: 1 kg szynki 0,5 kg boczku surowego (waga po odkrojeniu skóry(...)tyle gorącej wody żeby było razem 0,5 l, namoczyć w tym bułki.  5. Mięso i warzywa zmielić 3 razy (odrzucamy tylko ziela i liście laurowe) do ostatniego mielenia dodając namoczone bułki. 6. Do masy mięsnej dodać sól i przyprawy oraz ewentualnie resztę wywaru, który jeszcze został po namoczeniu bułek. Dokładnie wymieszać ręką, spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić

Kto ugości moich gości?
Rogale marcińskie na bogato, w wersji mini 166

Zobacz jak formować rogaliki, pełen film, w którym przepis na rogaliki będzie pokazany krok po kroku już wkrótce. Jadane przeze mnie od dziecka, pieczone w domu od paru lat :) Nie ma jak domowe, a w tym roku w wersji mini, na dwa chapsiki. Przepis zaczerpnęłam z moich wypieków , moim zdaniem najlepszy, a próbowałam przez lata też kilku innych. Nadzienie zmieniłam jednak(...)orzechami na sitku wyłożonym gazą – partiami. Przekładamy mak do dużej miski lub garnka, dodajemy marcepan , skórki i dokładnie mieszamy. Na końcu dosładzamy miodem do smaku. Nadzienie mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia. Na tym etapie dodajemy resztę dość drobno posiekanych migdałów . Gotowe. Możemy przechowywać szczelnie zamknięte kilka dni w lodówce. Te proporcje starczą na podwójną porcję ciasta . Formowanie rogalików zaczynamy

Bazując na smaku
Kurczak prawie-cajun z pikantnymi ziemniakami 190

Najlepszy! Mięciutki i lekko pikantny. Do tego paprykowe, również ostre pieczone ziemniaczki, a dla złamania smaku, jako dodatek - pomidory z sosem winegret. Mieszanka przypraw nie do końca jest idealnie pasująca do "cajun", dlatego nazwałam ją "prawie". ;) 2 nogi kurczaka (podzielone na połowy) 150g łagodnego keczupu 2 ząbki czosnku 600g młodych ziemniaków mieszanka przypraw do mięsa: 2 łyżki słodkiej papryki(...)łyżka świeżo mielonej soli morskiej do ziemniaków: 1 łyżka słodkiej papryki w proszku pół łyżeczki pieprzu cayenne łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej łyżeczka tymianku sół morska pieprz czarny mielony olej rzepakowy do smażenia Kurczaka przepłukujemy i osuszamy. Z podudzi odcinamy chrząstkę i górną część skóry ze ścięgnami. W moździerzu z podanych składników ubijamy mieszankę przypraw. Z gotowej odmierzamy

Kuchenna Kontrrewolucya