najsmaczniejsze. Na dzisiaj przygotowałam zupę z pieczonego bakłażana, pomidorów i nie tylko. Zupa jest smaczna i aromatyczna. Składniki: 1 bakłażan 6 pomidorów 1 cebula ½ papryki żółtej ½ papryki czerwonej oliwa Wywar Elementy kurczaka ( może być porcja rosołowa ) 3 marchewki 2 łodygi selera naciowego 4 ziemniaki 2 l wody Sól Czosnek granulowany Pieprz czarny mielony Pieprz cayenne Ser mozzarella Wykonanie
Smaki Ewywiele zawiera. Składniki: - 0,5 kg mięsa mielonego - 1 duża cukinia - puszka czerwonej fasoli - 2 duże pomidory - 5 suszonych pomidorów - płaska łyżeczka ziół prowansalskich - pół łyżeczki przyprawy chili con carne - 2 ząbki czosnku - odrobina sera do posypania - sól, pieprz Sposób przygotowania: Mięso mielone podsmażamy. Dodajemy przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku. Dodajemy(...)reszty składników. Doprawiamy przyprawami i chwilę wszystko razem smażymy. Cukinie myjemy, obieramy i wydrążamy środek. Doprawiamy solą i nakładamy mięsny farsz. Pieczemy przez około 35 minut przez 180 st. Pod koniec pieczenia posypujemy serem. Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę
Pan i Pani Smith w kuchnisiemienia lnianego mielonego 350 ml mleka lub jogurtu pitnego 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli 2 białka Wymieszać suche składniki. Dodać mleko ( ja dodałam jednego i drugiego czyli jogurtu, bo masa wydawała mi się za gęsta), olej i białka. Wyrobić na jednolita konsystencję. Przełożyć do wysmarowanej foremki. Piec 60 minut
AZgotuj!szklanki cukru 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżka oleju PRZYGOTOWANIE Ananasa obieramy i kroimy w plastry grubości 1 cm. Wykrawamy twarde środki. Mleko kokosowe przelewamy do miseczki. Cukier mieszamy w misce z cynamonem. Plastry ananasa "panierujemy" - zamaczając najpierw w mleku, a potem w cynamonowym cukrze. Grilla rozgrzewamy i smarujemy olejem. Pieczemy z każdej strony po kilka
Moje Kuchenne Rewelacjelubiących desery bez pieczenia dla kochających bajaderki Składniki: 600g herbatników 1,5 kostki masła (300g) szklanka cukru 50g kakao 4 jajka 2-4 krople ulubionego aromatu szklanka posiekanych orzechów włoskich kokos, zmielone orzechy lub pokruszone herbatniki (do obtoczenia) rodzynki, migdały (opcjonalnie) Wykonanie: Jajka sparzamy. Żółtka ubijamy z cukrem. Herbatniki mielimy w blenderze (lub rozgniatamy wałkiem na pył). Białka ubijamy
Mania WypiekaniaSpiżarnia 2 łyżki mielonego lnu firmy Oleofarm 2 łyżeczki kakao FRESANO Sposób przygotowania: Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki (daktyle i orzechy kroimy) mleko podgrzewamy i zalewamy nim suchą masę, mieszamy odstawiamy na około 5 minut, aby musli napęczniało rozsmarowujemy ciasto równomiernie, mocno dociskając na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp. 180 stopni
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćMasa serowa: 1 kg mielonego sera twarogowego na serniki 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego 5 jajek łyżeczka cukru migdałowego Dekoracja: 1/2 puszki masy krówkowej słupki migdałowe opakowanie 60 g ciasteczek Daim (Milka Daim Snacks) - można zamienić na połówki Ferrero Rocher Krakersy zmielić, dodać masło, wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 23 cm. Schłodzić
Czerwień i błękitKaczkę, czy kacze udka zawsze piekłam w piekarniku. Ale ostatnio zakupiłam tylko cztery sztuki udek, więc uznałam, że przygotuję je na patelni. I był to bardzo dobry wybór. Wyszło bardzo soczyste, mięciutkie mięsko i z fajną lekko chrupiąca skórką. Polecam :) Składniki - udka z kaczki - czosnek 3 ząbki - majeranek - domowa wegeta - papryka mielona czerwona - smalec 1 łyżka Wykonanie. Udka wymoczyłam
Kuchnia z widokiem na ogródKlops, zwany też pieczenią rzymską. Nie wiem czy jest chociaż jedna osoba na świecie, która nie zna tego dania z dzieciństwa. Moja mama robiła go z jajkiem ugotowanym na twardo, podawała z sosem pieczarkowym i kaszą gryczaną. Najbardziej z całego dania zawsze smakowało mi jajko. I sos. Nie lubiłam mielonych
Gotuj z Blue RavenKlops, zwany też pieczenią rzymską. Nie wiem czy jest chociaż jedna osoba na świecie, która nie zna tego dania z dzieciństwa. Moja mama robiła go z jajkiem ugotowanym na twardo, podawała z sosem pieczarkowym i kaszą gryczaną. Najbardziej z całego dania zawsze smakowało mi jajko. I sos. Nie lubiłam mielonych
Gotuj z Blue RavenSEROWA : * mielony twaróg – 1 kg * jajka – 5 szt * masło – 50 g * śmietana 30% – 125 ml * cukier – 1 szkl *budyń waniliowy – 2 op DODATKOWO : * wiśnie – 300 g * galaretka wiśniowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : SPÓD : Masło topimy , studzimy. Dodajemy do drobno pokruszonych herbatników. Wyciągamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. MASA SEROWA
Ostra na Słodkoteż szybciej znikają, niż się pieką. Podamy jednak przepis na jedną porcję. -1/2 kg twarogu -1/4 kostki margaryny -2 jajka -2 łyżki śmietany -2 płaskie łyżki cukru -1/4 łyżeczki soli -1 płaska łyżeczka sody -aromat śmietankowy -3 i 1/2 szklanki mąki pszennej -olej do smażenia Twaróg i margarynę mielimy przez maszynkę. Dodajemy jajka
Maminek kulinarnymogel" do białości twaróg tłusty nie mielę, tylko taki dodaję do masy - twaróg, gęsty jogurt, budyń, olej, rodzynki zmiksować z 2 minuty do masy dodać ubitą pianę na sztywno i delikatnie łyżką wymieszać wszystko tortownica 20 cm - wysmarowana masłem i posypana tartą bułką - na dnie rozłożyć biszkopty i wylać na nie masę piec w 200C około 40-45 minut, ciasto
W Mojej Kuchni Lubięłyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1. Boczek myjemy i osuszamy. Nacieramy wszystkimi przyprawami, polewany oliwą, obkładamy liśćmi laurowymi i gałązką rozmarynu, wkładamy do foremki do zapiekania, owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 24 godziny do lodówki. 2. Zamarynowany boczek z foremką wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy przez ok. 90 minut. Boczek wspaniały
Apetyczna babeczkapysznym żurawinowym sosie. Delikatne, kruche mięso świetnie komponuje się ze słodko-kwaśnym sosem i młodymi ziemniaczkami... Składniki: 500 g karkówki wieprzowej bez kości, 250 g mieszanego mięsa mielonego, 2 cebule, 300 g pieczarek, 8 plastrów żółtego sera, 2 50ml pikantnego ketchupu, 250ml żurawiny do mięs (u mnie domowa), sól, pieprz, majeranek, ząbek czosnku, jajko. Przygotowanie Karkówkę umyć(...)pieprzem. Mięso mielone urobić z drugą posiekaną cebulą, posiekanym czosnkiem i jajkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Masę mięsną rozsmarować na plastrach karkówki, ułożyć podsmażone grzyby oraz po plasterku sera. Zrolować i spiąć wykałaczką. Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Ketchup zmieszać z żurawiną, sosem polać roladki. Piec ok. godz. w temp. 200st. W połowie pieczenia roladki
Z miłości do słodkościpyszna i zdrowa :) SKŁADNIKI 1 duża cukinia (ok.700g) lub 2 małe 2 papryki czerwone 1 cebula 300g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) 1 woreczek ryżu sól,pieprz czerwona słodka papryka olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Cukinię obieramy ze skórki (jeśli są 2 młode to nie ma takiej(...)przyprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką. Do usmażonego mięsa dodajemy ugotowany ryż i dobrze mieszamy. Cukinię posypujemy słodką papryką i nadziewamy farszem warzywa, które układamy w żaroodpornych naczyniach. Przykrywamy papryki ściętymi wierzchami, cukinie możemy jeszcze oprószyć papryką. Podlewamy warzywa niewielką ilością wody. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy pod przykryciem przez 40 minut
Moje Kuchenne Rewelacjeczekolady białej -500g mielonego sera(może być ser wiaderkowy do serników) -100g ksylitolu -2 łyżeczki cukru waniliowego -3 łyżki żelatyny -300g śmietany kremówki 30% Masło zmiksować z ksylitolem i dodać aromat waniliowy. Dodać mąkę i szybko zagnieść na ciasto. Ciasto wykładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok.15 minut w temp
Smaczne Zdrowejabłek) cukier puder cukier waniliowy Twaróg mielimy albo kupujemy gotowy. Mąkę siekamy z margaryną , łączymy z serem i dobrze wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na placek ok. 0,5 cm i szklanka wykrawamy krążki. Jabłka obieramy , kroimy na ósemki , pamiętamy o usunięciu gniazd nasiennych. Na każdym krążku kładziemy kawałek jabłka i zlepiamy jak pierożek. Pieczemy 30 minut w temp. 180 C. Gotowe
Słodkości i nie tylkozostawiam tylko mięso (bez skór). Wszytko mielę dwukrotnie. Do masy dodaję 1/2 szklanki wywaru z mięsa oraz wszystkie warzywa pokrojone w kostkę, podduszony por, posiekaną pietruszkę, bazylię, zioła prowansalskie, pieprz i wbijamy jajko. Ewentualnie można pasztet dosolić. Wszystko delikatnie mieszamy, wkładamy do keksówki o wymiarach 26x12 wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 Normal
Delicious TitbitsZawsze zabieramy ze sobą jakąś przekąskę, bo nie ma nic przyjemniejszego od odpoczynku na miedzy, w cieniu rozłożystego klonu, jarzębiny, czy dzikiej jabłoni. Na taką okoliczność często piekę bułeczki drożdżowe, bo są one poręczne, podzielne i co najważniejsze wszyscy je lubią, bo są pyszne! I tak w czerwcu i lipcu najczęściej są to jagodzianki (również(...)dzielimy na 16 równych części. NADZIENIE: 1 i 1/2 szklanki puree z dyni 2-3 łyżki miodu 2 łyżki cukru brązowego 1/2 łyżeczki cynamonu 2 duże szczypty mielonego kardamonu Gdy ciasto rośnie przygotowujemy nadzienie. Mus z dyni przekładamy do garnka i przesmażamy z miodem, cukrem (do smaku), cynamonem i kardamonem. Studzimy
Rozpustne gotowaniezimno na Świątecznym stole musi znaleźć się obowiązkowo-to prawdziwy rarytas! Składniki 45 dag polędwiczki wieprzowej 30 dag boczku łuskanego 10 śliwek suszonych kalifornijskich sól do smaku pieprz grubo mielony do smaku przyprawa do mięsa Sos żurawinowy: 150 ml bulionu drobiowego 15 dag konfitury z żurawin 1 łyżka masła 1 płaska łyżeczka mąki pszennej Sposób przygotowania Polędwiczkę myjemy osuszamy(...)następnie przeplatając paski zrobić warkocz koniec spiąć wykałaczkami lub obwiązać bawełnianą nicią, oprószyć znów przyprawami z wierzchu, między sploty warkocza powciskać delikatnie suszone śliwki. Całość włożyć do woreczka do pieczenia ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wsadzić na 2-3 godziny do lodówki. Po czym piec około 55 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku na 10 minut przed końcem
Wanilia i KardamonCiąg dalszy przepisów kuchni gruzińskiej - Chaczapuri - danie mnie nieodparcie przywodzące na myśl nasze pierogi, tyle że przyrządzona z innego, bardziej puszystego ciasta i pieczone w piekarniku. Farsz składa się z różnych rodzajów sera, a całe danie, wbrew pozorom, nie jest zbytnio skomplikowane, a pachnie, wygląda i smakuje rewelacyjnie. Do przygotowania dania użyłem: 100 gram sera koziego, 100 gram sera żółtego(...)gram twarogu półtłustego, 2 ząbków czosnku, 250 gram mąki, 3 jajek, 150 ml maślanki, 1 łyżeczki sody oczyszczonej, 3 łyżek masła, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, kilku listków bazylii do dekoracji. Przygotowanie dania rozpocząłem od zrobienia farszu do nadziania ciasta. Farsz jest bardzo prosty, jego podstawowe składniki to trzy rodzaje sera. 100 gram sera żółtego (można zamiast
Wyprawy kulinarneziemniaki i pieczemy je około 30, 40 min. W tym czasie zajmiemy się resztą. 3. MARYNATA (6 min): do naczynia (musi być wystarczająco duże, aby zmieścić kawałki naszej ryby) wlewamy soku i dodajemy startej skórki z połowy cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek, pół pęczka posiekanego koperku, łyżeczkę miodu, pół łyżeczki słodkiej lub ostrej papryki mielonej, nieco soli(...)już upieczone, wkładając widelec w jeden z nich – jeśli ziemniak nie stawia większego oporu, znaczy, że jest gotowy. Jeżeli jednak ziemniaki są jeszcze nie zarumienione, włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze ok. 10 min. OM NOM NOM! 10. PODANIE: > rybę wykładamy na talerze i polewamy sosem, który został na patelni. Następnie dokładamy ziemniaki, które lekko polewamy dipem. Na zdjęciu również surówka
Nerds Kitchenulotki supermarketu na to unikalne danie. Kurczak po marokańsku to super przepis dla wszystkich zapracowanych, którzy poszukują ciekawych smaków. Przygotowanie zajmuje tylko kilka minut plus czas na marynowanie i pieczenie i naprawdę warto spróbować. Wiem, że najlepszy kurczak po marokańsku jest podawany w Maroku ale jak to mówią…. jak się nie ma co się lubi, to się(...)Kurczak po marokańsku – składniki: 8 pałek z kurczaka 1 cebula 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 300 ml bulionu z kurczaka po 1 łyżeczce: mielonego kminu, cynamonu i papryki skórka otarta z jednej limonki 3 łyżeczki oliwy Przygotowanie : 1. Paprykę opłukać, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić
UgotujmyTo.pl