pieczeń z mielonego - 4715 przepisów (strona:140/315)

Faszerowane muszelki. 100

Składniki: 250 mięsa mielonego z indyka 1 arkusz ciasta francuskiego (u mnie light) 1 papryka 1 cebula papryka ostra mielona, sól, pieprz Paprykę i cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na odrobinie oliwy, kiedy cebulka się zeszkli dodajemy mięso mielone i doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Smażymy tylko do zrumienienia mięsa. Ciasto francuskie, rozwijamy i kroimy(...)kwadratów (można mniejsze)- przekładamy na wyłożoną papierem blachę i wykładamy na nie farsz, następnie zaklejamy ciasto z dwóch stron (tak aby powstała muszelka). Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut.  Smacznego

Moje-pitraszenie
pyszna do pieczywa karkówka z piekarnika... 171

natrzeć przyprawami z każdej strony, obwiązać nicią aby zachować kształt pieczeni (niekoniecznie) i schować do lodówki na 2 godziny mięso polać olejem rzepakowym Rapso, wlać wodę i wstawić do nagrzanego piekarnika na 190 C, piec około 1,5 godziny bez przykrycia, co jakiś czas polewać karkówkę sosem z pieczenia, można też z 2 razy obrócić mięso po upieczeniu

W Mojej Kuchni Lubię
Nachosy z kaszy jaglanej na ostro 187

malaksera z ostrzem wrzuć: kaszę, len mielony, mąkę kukurydzianą, 4 łyżki oleju, ewentualnie wodę i zmiksuj na gładko. Następnie dodaj kilka szczypt soli, pieprzu, po łyżeczce: pieprzu ziołowego, bazylii, papryki słodkiej, ostrej i kilka szczypt chili cayenne. Ponownie zmiksuj. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, skrop olejem i wyłóż na to masę. Rozprowadź

Corner With Recipes
Papryka faszerowana 136

koncentratu pomidorowego oraz przyprawą do mięsa mielonego. Następnie wsypać do miski ugotowany ryż i podsmażone mięso. Dodać posiekany w kostkę ser feta i  natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Nafaszerować paprykę  i na samą górę posypać startym żółtym serem. Nakryć paprykę górną jej częścią i piec w piekarniku

The Sweet Damsel
Sernik z bezą 327

Składniki: masa serowa:  1 kg mielonego twarogu 3 jajka 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 1 cukier waniliowy rodzynki półkruchy spód: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1/2 kostki margaryny 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany Przygotowanie:  Składniki na ciasto

Luźna Kuchnia
Lekki pasztet drobiowy 330

posiekać w malakserze (ew. zmielić w maszynce do mielenia mięsa) Nastawić piekarnik na 180-190 st. C Ubić pianę z białek. Do masy mięsnej dodać jedno całe jajko i wymieszać Następnie dodać ubitą pianę z białek i rozprowadzić w masie. Gotową masę przelać do keksówki i wstawić do nagrzanego piekarnika Piec przez ok. godzinę, aż mięso będzie upieczone i straci

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
jabłka pieczone z kaszanką... 130

oleju gorącym ją zeszklić, posypać pieprzem mielonym do cebuli dodać kaszankę obraną z flaka i pokrojoną w plastry, mieszając usmażyć kaszankę z umytych jabłek ściąć czubek z ogonkiem i wydrążyć gniazdo nasienne nożem spiczastym uważając aby nie przeciąć jabłka do jabłek nałożyć wystudzoną kaszankę i nakryć czubkiem jabłka piec w mikrofali na opcji kombi 600 Wat z 10 minut

W Mojej Kuchni Lubię
Migdałowy placek Króla czyli Galette des rois 164

średniej misce, lub w misie miksera, połączyć mielone migdały, cukier, sól i skórkę pomarańczową. Dodać masło i mieszać aż się całkowicie połączy . Dodać po jednym jajku, razem z rumem i ekstraktem z migdałów. (Mieszanina może nie wyglądać zupełnie gładkie, co jest normalne.) Przykryć i schować do lodówki. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na lekko posypanej

Stare Gary
Ciastka owsiane bananowo-czekoladowe 242

sody 1 jajko Przygotowanie: Płatki owsiane błyskawiczne mielimy w blenderze na mączkę. Przekładamy do dużej miski. Banana rozdrabniamy widelcem lub za pomocą blendera na papkę. Pozostałe składniki przekładamy do miski.  Zagniatamy masę rękami do momentu, aż wszystkie składniki się dobrze połączą. Masa będzie dość klejąca. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy kuleczki o średnicy około

Mania Gotowania
Piernik z syropem klonowym i powidłami 156

płaska łyżeczka mielonego cynamonu 1 płaska łyżeczka mielonych goździków 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika 10 dag roztopionego masła 1/2 szklanki mocnego naparu z owocowej herbaty, np. dzika róża, grzaniec, malina, ja dodałam Hawajskiej owocowej  3 łyżki powideł śliwkowych 4 jaja 1/2 łyżeczki sody 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przyprawy znajdziecie

Apetyczna babeczka
Falafel w tortilli z surówką z czerwonej kapusty i sosem czosnkowym! CUUUDOOOO!!!! 581

cayenne mała szczypta soli morskiej  świeżo mielony pieprz  Cebulę wraz z pokrojonym czosnkiem zrumieniamy na patelni na odrobinie oleju rzepakowego. Sezam i przyprawy ugniatamy w moździerzu. W wysokim naczyniu łączymy ciecierzycę, cebulę i czosnek, sezam z przyprawami. Blendujemy na jednolitą masę. Wykładamy na blachę piekarnika wyłożonego papierem do pieczenia, tworząc łyżką średniej wielkości płaskie kotleciki. Pieczemy

Restauracyjka Literacka
Sałatka z indykiem, makaronem ryżowym i warzywami 174

oliwy, doprawić sokiem z cytryny, solą ewentualnie pieprzem mielonym - wymieszać dokładnie Na talerzu ułożyć pokrojone, przestudzone mięso, obok wyłożyć doprawiony makaron. Smacznego ! Danie nie wymaga zbyt dużego nakładu czasowego, a naprawdę jest syte i ...eleganckie :D Do zrobienia sałatki zainspirował mnie przepis z miesięcznika Skarb -Rossmann W tamtej propozycji do pieczonego indyka podano kaszę mazurską. Ja mięso ugotowałam. Składników

Proste Potrawy
Domowe lody jabłkowo-gruszkowe 130

zrobić wersję na zimno, bez pieczenia? I dodać gruszki? Jeśli jesteście jej fanami polecam Wam przepis na orzeźwiające lody, które swym smakiem przypominają to pyszne i aromatyczne ciasto. Składniki: 3 duże jabłka  2 gruszki 120ml jogurtu naturalnego typu greckiego (można zastąpić śmietaną) 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżki soku

Ze smakiem i z pasją
Papardele ze szpinakiem plus olej kokosowy zdrowy-olej.pl 128

nadaje się do smarowania pieczywa, gotowania czy pieczenia ciast. Składniki : * ugotowana porcja makaronu * łyżka oleju kokosowego * mrożony szpinak * 3 łyżki serka śmietankowego * sól, pieprz, gałka muszkatołowa  * ewentualnie wędzony łosoś Przygotowanie : Rozpuścić olej, wrzucić szpinak i poddusić razem z przyprawami. Dodać serek, łososia i wymieszać. Wyłożyć na makaron. Posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem. Zapraszam Was do sklepu

Magiczne Życie Marty
Świąteczne pierniki 595

szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka mielonego imbiru - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie: Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę, dodajemy pozostałę składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię i odkładamy do lodóki na 30 minut. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy foremkami pierniczki. Pieczemy je w temperaturze 180 C około 7 minut (na złty

Zainspirowana w kuchni
Ciasto jaglane z kruszonką cynamonową 681

Moja propozycja na aromatyczne ciasto jaglane z jabłkami z sądeckich sadów, z wiejskim twarogiem i pod pierzynką z kruszonki cynamonowej. Jakie zapachy!, gdy uchyli się drzwiczki piekarnika  podczas pieczenia, aż kręci nosem!. Podawałam ciasto jaglane na ciepło z łyżką kwaśnej śmietany i z cukrem, wspaniałe zestawienie.  Składniki na tortownicę o średnicy 28 cm: 50 dag kaszy jaglanej(...)morelowej konfitury 2-3 łyżki cukru kryształu do twarogu + cukier waniliowy szczypta soli Kruszonka: 10 dag margaryny 1 szklanka mąki 6 łyżek cukru kryształu 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonych goździków Po przyprawy i kaszę warto zajrzeć na stronę www.Skworcu.com.pl 1. Kaszę jaglana wsypujemy na durszlak i płuczemy pod bieżącą zimna wodą przez

Apetyczna babeczka
Torcik kapuściany 153

groch z kapustą w eleganckim wydaniu, czyli pomieszanie z poplątaniem w formie torcika warzywnego. Danie jest trochę pracochłonne, bo trzeba gotować, sparzać, smażyć i piec. Gotowy torcik bardzo ładnie się kroi, ma zwartą, ale delikatną konsystencję, pachnie przyprawami i smakuje kapuściano. Można go podawać na obiad, kolację, eleganckie przyjęcie lub wigilię. Jako(...)Wyciąć z liści grubsze żyłki. – Na rozgrzanej oliwie podsmażyć obraną i pokrojoną cebulę w półkrążki, następnie dodać posiekany czosnek. – W maszynce do mielenia mięsa zmielić kapustę, groch i cebulę z czosnkiem. – Do kapuścianej masy dodać jajka, bułkę tartą i starty na grubej tarce żółty ser. – Doprawić solą

To co kocham
Barszcz po kurpiowsku - najlepszy na kaca i przeziębienie 128

soku z ogórków kiszonych 3 łyżki wiśni, świeżych lub mrożonych 1 cytryna 2 pełne łyżeczki miodu 50 ml koncentratu z buraczków (opcjonalnie) 150 g śmietany 18% sól, świeżo mielony pieprz Do podania: puree ziemniaczane lub ugotowana fasola CZAS PRZYGOTOWANIA: 160 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Do dużego garnka wlewamy 3 litry wody. Wrzucamy skrzydełka, obraną włoszczyznę, ziele angielskie(...)przez 2 godziny na średnim ogniu bez przykrycia. 2. W tym samym czasie piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Buraki myjemy, owijamy folią aluminiową błyszczącą stroną do środka i pieczemy 60 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, drzwiczki uchylamy i w ten sposób studzimy buraki przez kolejne 60 minut. 3. Gdy mięsno-warzywny wywar jest już gotowy, obieramy buraki

My Culinary Art
Egipska shoarma drobiowa 248

łyżeczki suszonych ziaren kolendry, 2 łyżeczek kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 łyżeczki mielonej papryki słodkiej, 1 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej, 7 łyżek oliwy, 6 łyżek majonezu, 5 łyżek jogurtu greckiego, 4 łyżeczek soku z cytryny, 6 ząbków czosnku, 2 czerwonych papryk, 1 bakłażana, 3 łyżek koncentratu pomidorowego(...)które potrzebują nieco czasu, aby nabrać należytego smaku. Bakłażana, 2 czerwone papryki, 1 cebulę i 3 ząbki czosnku wraz z łupinkami umieściłem w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni i piekłem przez 30 minut. Po tym czasie warzywa wyłożyłem do miski i przykryłem pozostawiając na 10 minut. Następnie papryki pozbawiłem gniazd nasiennych i obrałem ze skórek, cebulę i czosnek pozbawiłem łupinek

Wyprawy kulinarne
Piernik staropolski - część 1, ciasto 181

Puchaty, delikatny, wprost rozpływający się w ustach. Samo ciasto najlepiej przygotować na 4-6 tygodni przed Świętami, choć dla spóźnialskich mam nowinę, że nawet 2 tygodnie dadzą radę. Samo pieczenie piernika zostawiamy na kilka dni przed Wigilią, wtedy przekładamy go powidłami śliwkowymi, polewamy czekoladą i dekorujemy. Będzie idealny! Dziś przedstawiam powszechnie  już  znaną pierwszą część przepisu(...)masła 2 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 3 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonych goździków Przygotowanie: Miód, masło, cukier oraz mleko umieść w rondelku i podgrzewaj powoli aż całość zacznie wrzeć. Wymieszaj dokładnie, by cukier dobrze

Food Square
Boczek faszerowany papryką i mieloną szynką 85

przygotowanie takich smakołyków wcale nie jest trudne, wystarczy odrobina chęci, a smak na pewno Wam to wynagrodzi.  Składniki: 2,5 kg chudego boczku bez skóry 1/2 kg mielonej szynki wieprzowej 1 duża czerwona papryka 1 szklanka posiekanej natki pietruszki (użyłam mrożonej) 1 łyżka przyprawy gajowego 1 łyżka przyprawy do steków 3 ząbki czosnku sól, pieprz rękaw spożywczy nić(...)papryką czerwoną, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przygotowany farsz nakładamy na warstwę pietruszki.  2. Boczek zwijamy w roladę i mocno związujemy nicią spożywczą. Przekładamy do rękawa do pieczenia i posypujemy z każdej strony przyprawami, dodatkowo delikatnie solimy i pieprzymy. Ząbki czosnku zgniatamy i wrzucamy do środka. Odkładamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia wkładamy do zimnego

Kuchnia w czekoladzie
Kruche Ciasto z Makiem i Kokosem Siostry Anastazji 588

Anastazji - Składniki: Ciasto: 400 g mąki pszennej 200 g masła (zimnego) 150 g cukru pudru 4 żółtka 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany (lub więcej) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy łyżka kakao Mak: 200 g maku 1 duże jajko 2 łyżki masła olejek migdałowy 3 łyżki miodu 3-4 łyżki cukru garstka orzechów włoskich garstka rodzynek (opcjonalnie(...)trzy części i do jednej z nich dodajemy kakao i znów zarabiamy. Porcje ciasta umieszczamy w zamrażarce na minimum 2 godziny. Mak: Białka oddzielamy od żółtek. Mak sparzamy i mielimy. Następnie dodajemy żółtka, roztopione masło, kilka kropel olejku migdałowego, miód oraz cukier. Wrzucamy posiekany orzechy oraz ewentualnie rodzynki (wcześniej warto je sparzyć wrzątkiem). Białka ubijamy na sztywną pianę i również

Słodka Strona
Mini tarty francuskie z cukinią i bakłażanem 161

Kruche ciasto, warzywa na nim poukładane i w piekarniku wypiekane. To taki odpowiednik ciasta kruchego, babcinego, w piecu kaflowym wypiekanego. Cukinie zawsze babcia w ogródku miała i do ciasta dodawała. Stół przed domem, pięknie kwiatami ozdabiała i przy nim cała rodzina zasiadała. To była chwila wspólnego biesiadowania, najwspanialszych posiłków zjadania. Atmosfera niesamowita, a uczta wyśmienita. Proste dania jak podane zostaną(...)ostrego, 1 duża biała cebula, 150 g bakłażana, 100 g cukinii, 2 łyżki kapary, 50 g startego sera żółtego np. bursztyn, parmezan, pęczek szczypiorku, szczypta cukru, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, przyprawa do grillowanych warzyw, sól do smaku, olej rzepakowy Rapso. Przygotowanie: Pomidory krojone mieszamy z ajvarem, doprawimy, solą, cukrem i pieprzem do smaku.   Cebulę i cukinię

Moniki Smakołyki
Lekkie gołąbki z młodej kapusty, z mielonym indykiem i brązowym ryżem 146

zapiekania z pokrywką – szklane żaroodporne, gęsiarkę, garnek rzymski, miskę, małą patelnię i duży garnek z pokrywką, taki, żeby zmieściła się w nim cała główka kapusty.   Wyjmijcie do miski mielone mięso, włóżcie ugotowany, odsączony i wystudzony brązowy ryż, wbijcie całe jajko. Przyprawcie mięso solą, pieprzem, cząbrem, majerankiem i przyprawą warzywną (tak, wiem że glutaminian i te sprawy, ale codziennie(...)ząbek czosnku. Pokrójcie drobno średnią cebulę i zeszklijcie ją na łyżce oleju. Dodajcie do mięsa. Całość zagniećcie, najlepiej dłonią, aż wszystkie składniki równomiernie się połączą. Garnek w którym będziecie piec gołąbki wysmarujcie delikatnie masłem. Umytymi i osuszonymi wierzchnimi liśćmi kapusty, które są zazwyczaj lekko porwane i podniszczone, wyłóżcie dno naczynia.   W dużym garnku zagotujcie z łyżeczką soli wodę – tutaj

Karo in the Kitchen
Sałata z czerwoną porzeczką oraz smażone młode ziemniaki 131

Składniki: 1 główka kruchej sałaty 1/2 szklanki czerwonej porzeczki 2 łyżki masła 1 łyżkę cukru 1 kg młodych ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej sól i pieprz

kgwjanczewo
Pizza z chlebków naan 166

bójcie się eksperymentować z własnymi dodatkami! Sam naan to płaski drożdżowy chleb, pochodzący ze środkowej Azji i szczególnie popularny w kuchni indyjskiej. Tradycyjnie wypieka się je w piecu tandoori , ale można przygotować je również w domowym piekarniku (przepisów nie brakuje w internecie) lub po prostu kupić w sklepie z żywnością indyjską albo orientalną; najlepiej na zapas - przydadzą się, gdy najdzie(...)piórka 1 ząbek czosnku, starty 120 g ulubionego sera żółtego, startego 120 g sera białego typu bałkańskiego, pokruszonego 1 łyżka świeżego tymianku, posiekanego czarnuszka suszona bazylia sól, świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie: Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w mniejsze cząstki i zmiksować blenderem. Wylać na patelnię i gotować, aż odparuje część wody. (W zamian można użyć gotowej

Food Square
Rolada drobiowo - wieprzowa na zimno 336

pieczona rolada do chleba. Mięsa miałam takie same, nieco zmieniłam proporcje przypraw, ale niewiele. Warto upiec taką roladę, pracy przy niej mało, a efekt na prawdę świetny. Kroiła się znakomicie na cieniutkie plasterki - kapitalna wędlina, polecam, a Danusi dziękuję za przepis ! składniki ( na 1 kg mięsa) ok 1100 g udek drobiowych - po oczyszczeniu 650 g czystego mięsa 350 g mielonego(...)ściśle  w folię, a następnie tak owiniętą roladę zawinąć w drugi kawałek folii. Piekarnik nagrzać do 180 st. C z termoobiegiem, roladę położyć na blaszce z piekarnika i piec ok 50 -55 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do ostudzenia. Kiedy ostygnie, odwinąć folię a roladę przełożyć do zamykanego pojemnika i wstawić na kilka godzin do lodówki

Stare Gary
Pszenno serowe krążki piegowe 116

tylko ser do niego dodajemy, następnie ciasto rolujemy, krążków robimy ile chcemy, w zależności od ich grubości. Już ich nie zagniatamy tylko tak pokrojone na blachę układamy. W piekarniku pieczemy i na ciepło lub zimno podajemy. Moje dzieci na gorąco z ketchupem zjadały, a na zimno, przekrojone, masłem smarowały. Ziół, przypraw różnych można dodawać i piegowatymi krążkami się zajadać(...)świeżych drożdży, 2 płaskie łyżeczki soli, ¼ łyżeczki cukru, 600 g mąki pszennej, 350 ml delikatnie ciepłej wody (40°C), 1 łyżeczka suszonego oregano, 100 g żółtego sera świeżo mielona papryczka chili do smaku, ponadto: mąka do podsypania. Przygotowanie: Do dużej miski wlewamy wodę w której rozpuszczamy drożdże z dodatkiem cukru. Następnie dodajemy 1/3 porcji mąki i dokładnie mieszamy. Przykrywamy

Moniki Smakołyki