moich setnych zaległych przepisów :-P Zdecydowanie więcej gotuję niż spisuję receptury :) Pierwszy raz robiłam pieczone pierogi drożdżowe, i chyba za długo były w piekarniku. W przepisie zmniejszyłam czas pieczenia, więc bez obaw, możecie mi zaufać :) Mięso kaczki mam z poprzedniego dnia z obiadu. Więc to znowu obiad z cyklu: recykling jest fajny! :-P Składniki na ciasto(...)mielimy, dodajemy podsmażoną na maśle cebulkę. Doprawiamy suszonym majerankiem i pieprzem. Do farszu możemy dodać 1 żółtko, żeby farsz był bardziej ścisły. Finał: Podrośnięte ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy z niego kółka (o średnicy 8-10 cm). Na każde kółko nakładamy łyżką farsz, składamy na pół i brzegi ciasta dociskamy widelcem. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Bon Appetit Małgorzatypalone, intensywne, z dużą zawartością ekstraktu (ja użyłam ciemnego piwa Andechs, z polskich odpowiedników polecam Żywiec Porter, Okocim Palone, Okocim Porter). Marynowana przez 24 h w ciemnym piwie, następnie pieczona w miodzie, piwie, cebuli i aromatycznych przyprawach biała kiełbasa smakowała naprawdę świetnie. Dla wszystkich amatorów mięs i kiełbas danie idealne(...)przyprawy, nieco mielonego czarnego pieprzu, posolić dobrze do smaku i dokładnie wymieszać. Dodać olej i ponownie dobrze wymieszać. Zalać kiełbasę i cebulę połową marynaty, wstawić do nagrzanego piekarnika na dolny ruszt. Zapiekać przez 20-30 minut, aż połowa płynu wyparuje. 4. Polać pozostałą marynatą i przełożyć naczynie na górny ruszt. Zmniejszyć temperaturę do 180°C. Piec aż cebula
Kuchnia Prezydentowejząbki czosnku sól, świeżo mielony pieprz * PRZYGOTOWANIE Sałatka Ziemniaki umyj z ziemi pod bieżącą wodą (nie obieraj). Większe okazy poprzekrawaj na połówki. Włóż je do miski, zalej olejem, posyp solą, tymiankiem oraz płatkami chili i dokładnie wymieszaj. Wysyp je następnie na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piecz około 40 minut
Food SquareSkładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 350g pieczarek, 1 cebula, 500g mięsa mielonego, puszka czerwonej fasoli - po odsączeniu 240g, 200g startego sera żółtego, olej, 3 czubate łyżki majonezu, 3 łyżki śmietany 18%, 1 łyżka ketchupu pikantnego, 5 niedużych ząbków czosnku, sól, pieprz, majeranek, czerowna słodka papryka, jajko. Przygotowanie: Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę pokroić w paseczki - podsmażyć razem(...)Podczas smażenia posolić i popieprzyć. Smażyć do całkowitego odparowania wody. Mięso mielone również podsmażyć w bardzo małej ilości tłuszczu. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, czerwoną słodką papryką i majerankiem lub innymi ulubionymi przyprawami. Podsmażone pieczarki z cebulą wymieszać w misce czy też innym naczyniu razem z mięsem mielonym i pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu wyłożyć na ciasto francuskie
W kuchni u Monikiwaga przed roztopieniem) 3 łyżki naturalnego mielonego twarożku łyżka syropu z agawy 400 g zmielonego twarogu 4 łyżki jagód szklanka jagód 3/4 szklanki poziomek nektarynka 4 łyżki syropu klonowego 3 łyżki kakao (użyłam surowe) Składniki na ciasto zagniatamy i wykładamy nim formę o średnicy około 30 cm. Pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach
Mienta blogmoździerzu 2 łyżki mielonego kardamonu 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu szczypta pieprzu szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki kakao 200 gr roztopionego masła skórka otarta z 1 cytryny Z podanych składników wyrób ciasto. Rozwałkuj na 0,5 cm grubości i wykrawaj dowolne kształty Piecz w piekarniku nagrzanym w 180 stopniach
AZgotuj!dalej intensywnie mieszałem. Dodałem niewielką ilość soli, białego mielonego pieprzu i szczyptę gałki muszkatołowej. Całość podgrzewałem intensywnie mieszając aż do uzyskania konsystencji przypominającej gęsty budyń. Gorący sos beszamelowy wylałem na wierzch przygotowanego dania i równomiernie rozprowadziłem go po warstwie bakłażanów. Całość umieściłem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni i piekłem przez 40 minut. Po tym czasie danie odstawiłem
Wyprawy kulinarnełyżeczka przyprawy do piernika pół łyżeczki mielonego imbiru 200 g cukru pudru Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 ° C. 2. W malakserze (lub blenderze) rozdrobnić ciastka, dodać pokrojone na kawałki masło, miksować do połączenia składników. 3. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm: wyłożyć dno papierem do pieczenia, od zewnątrz owinąć dokładnie folią aluminiową. Na dnie blachy
Domowa Cookierenka Agiprzelać zimną wodą - wsypać do garnka, dodać pieprz mielony, szpinak i wymieszać mleko, śmietanę, mąkę, jajka, kucharka rózgą wymieszać na gładką masą, wsypać starty ser na grubszych oczkach naczynie żaroodporne posmarować olejem, włożyć makaron, wlać mleko z serem piekarnik nagrzać do 200 C, grzanie góra/dół, 2 poziom - piec z 35-40 minut, makaron najlepiej się dzieli
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1kg twarogu w wiaderku (kilkukrotnie mielony) 1 budyń czekoladowy w proszku 1 budyń śmietankowy w proszku 1 opak. cukru wanilinowego 1 puszka kajmaku (460g) Sernik kajmakowy – wykonanie: Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dokładnie wymieszać (można za pomocą łyżki). Przelać do okrągłej blaszki o średnicy 20cm. Piec w temperaturze 150ºC przez około 45 – 60 minut
Kulinarne Przebojeząbki czosnku 3oo g mięsa mielonego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 3/4 szklanka bulionu kieliszek czerwonego wina kilka listków szałwii pieprz i sól /do smaku Wykonanie: -Piekarnik nagrzać do 200 st.C -Ziemniaki dokładnie umyć szczoteczką, osuszyć. -Przy pomocy pędzelka nasmarować oliwą / ok.1 łyżka/ -Ułożyć na blasze i piec ok.30 minut przewracając os czasu
Zakamarki mojej kuchniodstępach - ciastka się troszkę rozlewają w trakcie pieczenia. Piec ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni. Zdejmować z blaszki po ostygnięciu i stwardnieniu. Ciastka się dobrze przechowują, dlatego można je schować do metalowej puszki i podkradać co jakiś czas. Swojego czasu robiłam je też z pieprzem (2-3 łyżeczki mielonego pieprzu zamiast chilli) oraz imbirem
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!czosnku - 1 łyżka suszonej cebuli - 1 łyżeczka mielonego kminku - 2 szklanki bulionu warzywnego Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy w dużym garnku , doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 20 minut następnie blendujemy i w razie potrzebu dodajemy mąki jeżeli ciasto nie chce się zlepić formujemy kotleciki, wykładamy na blache i pieczemy aż się zarumienią
zdrowa vege kuchniapieczenia. Bardzo delikatnie mieszamy, wlewamy ciasto do wysmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy i pieczemy 20 minut w 190 stopniach C (termoobieg). Składniki na masę: 500 g sera białego 330 ml śmietanki kremówki 30 % 400 g jogurtu greckiego 3 łyżki cukru pudru 2 galaretki truskawkowe Ubijamy śmietankę kremówkę z 2 łyżkami prawdziwego cukru waniliowego. Ser mielimy na jednolitą masę
noteskulinarnyfigaSkładniki na masę migdałową: - 200g mielonych migdałów- 300ml śmietany kremówki- 250g mascarpone- 2 łyżki cukru z wanilią- 3 łyżki cukru pudru- 2 łyżki kawy cappuccino- esencja migdałowa W garnku zagotować wodę, z masłem, cukrem i solą. Gdy masło się rozpuści, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Energicznie mieszać drewnianą łyżką do chwili, aż ciasto
mojewypiekiinietylko