każdej uformować okrągła bułeczkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Odstawić na 30 minut do napuszenia. W wyrośniętych bułkach spodem szklanki zrobić wgłębienia, niemal do samej blachy. Wgłębienia posypać mąką ziemniaczaną, a następnie ułożyć jeżyny. Boki bułeczek posmarować mlekiem, a na końcu całość posypać kruszonką. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut. Ostudzić(...)kratce. Smacznego! W cieście, oczywiście, jeżyny. I całe mnóstwo pysznej, orkiszowej kruszonki. Sama w sobie ma lekko orzechowy posmak; myślę, że następnym razem dodam do niej jeszcze mielonych orzechów, dla wzmocnienia efektu. Pyszności
Pożeraczka, czyli raz adobrześrodka zmieściło się jajko. Oczywiście im większe awokado będziemy mieli, tym mniej miąższu będziemy musieli usunąć. Wydrążoną część owocu zachowujemy, wykorzystamy go przy innej okazji, np. do sałatki lub najłatwiej i najoczywiściej - na kanapki :) Piekarnik rozgrzewamy do temperatury ok 200 stopni, w naczyniu żaroodpornym rozkładamy papier do pieczenia i układamy na nim połówki awokado wypełnione jajkiem oraz lekko przesmażony
Taste Of My Daystopionego masła Masa serowa: 800 g mielonego sera twarogowego na serniki 200 g białej czekolady 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 jajek 1 łyżeczka cukru migdałowego ok. 300 g czereśni Wafelki zmielić, dodać masło, wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 24 cm. Schłodzić, by masa stwardniała. Czereśnie umyć, wydrylować
Czerwień i błękitmasła orzechowego 80 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Płatki owsiane mielimy w blenderze na mączkę. Przekładamy do dużej miski. Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Zagniatamy masę rękami do momentu, aż wszystkie składniki się dobrze połączą. Masa będzie dość klejąca. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy kuleczki o średnicy około 4 cm. Przekładamy
Mania GotowaniaRównież tego sklepowego, chociaż polskie pyszne pomidory są najlepsze, bo zupełnie inaczej smakują :) Uwielbiam piec pomidory, bo robi się to szybko, a danie jest bardzo podzielne, do tego pieczone pomidory są idealną bazą pod sosy, czy zupy. Kolejna patera pomidorów upieczona, A jest już pomysł na następną, ciekawa jestem jak u Was? :) U mnie bardzo wiosennie <3 Ściskam! Składniki(...)czerwonego wina- u mnie czerwone, porzeczkowe-domowe :)- pół wytrawne Dodatkowo: po 3 plasterki makaronu do lasagne po kleksie śmietany na każdą porcję po szczypcie świeżo mielonego pieprzu na każdą śmietanę blaszka/naczynie żaroodporne gałązki świeżego rozmarynu Przygotowanie: 1. Pomidory umyć dokładnie 2. Ustawiać w blaszce szypułka do góry- można zdejmować szypułki, ja je zostawiam dla efektu wzrokowego
KreatywnePinyMoje dzisiejsze obiadowe twory: Pieczone udka kurczaka marynowane w trawie cytrynowej, imbirze, szalotce, kolendrze i czosnku podawane z ziemniaczkami z woka. Kurczak wyszedł bardzo aromatyczny i soczysty, a ziemniaczki są dosyć nietypowe, ale biją na głowę klasyczne frytki, czy ziemniaki z wody :) Potrawa inspirowana jest przepisami ze stron Kuchnia Azjatycka i Słodko - Kwaśny. Gai Yang (dla 2 osób): 2 udka(...)dokładnie nacieramy świeżo mieloną solą i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie nacieramy przygotowaną wcześniej marynatą i odstawiamy na co najmniej godzinę. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy udka z obu stron, aż się zarumieni (ok. 4 minuty z każdej strony). Przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy 45 minut. 4. Ziemniaki
Tajskie smakipiecze się dynia. Szybkie i terściwe jesienne danie gotowe! Bardzo polecam! SKŁADNIKI (na 2 - 4 osoby): 1 szklanka kaszy jaglanej 3 szklanki wody 1 łyżka oleju do gotowania kaszy 1/3 łyżeczki soli do osolenia kaszy 1 mała dynia Hokkaido 1 puszka cieciorki 80-100 g sera feta papryka chili w płatkach 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu 4 łyżki(...)okolo 1,5 - 2 cm) i przerzuć na dużą blachę wyłożoną folią aluminiową. Zalej oliwą z oliwek, posyp przyprawami, posól, popieprz. Wymieszaj dokładnie na blasze i wstaw do pierkarnika. Piecz dynię około 20-25 minut , aż będzie miękka. Na talerz wyłóż ciepłą kaszę, posyp upieczoną dynią, odcedzoną z zalewy cieciorką, pokruszoną fetą i siekaną natką pietruszki. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonysię w ustach i co najważniejsze potrawa idealnie komponowała się z tym rodzajem piwa. Domyślam się, że niektórych może przerazić czas przygotowania potrawy (kilka godzin marynowania i 8 godzin pieczenia mięsa) ale tak naprawdę wystarczy zagnieść bułki i natrzeć marynatą mięso. Nic łatwiejszego a resztę zrobi za Was piekarnik ;) Do dzieła! 1 kg łopatki wieprzowej marynata: 4 kopiaste łyżki(...)balsamicznym 2 łyżki powidła śliwkowego 2 łyżki pikantnego ketchupu 2 wyciśnięte ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka tabasco 1 łyżka pikantnej wędzonej papryki 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 0/5 łyżeczki cayenne bułki z karmelizowana cebulą: 300 g mąki 170 ml ciepłej wody 7 g suszonych drożdży szczypta soli 2 plasterki czerwonej cebuli łyżeczka oliwy łyżka miodu
Mienta blogwarzyw. Ten pasztet można podawać na co dzień, na uroczystą kolację, na wielkanocne śniadanie. Czemu na Wielkanoc? Bo pasztety wpisują się idealnie w tradycję polskiego menu Wielkanocnego. Ja piekę pasztety dosyć regularnie, gdyż bardzo lubimy domowe pasztety, a ten jest na prawdę bardzo smaczny. Polecam też inny przepis na pasztet. Przepis na pasztet wielkanocny: Składniki na bazę do pasztetu(...)warzywa, przyprawy, czosnek i odciśniętą bułkę mielimy dwukrotnie, dodajemy jajka, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy wg swoich preferencji smakowych białym pieprzem, solą i gałką muszkatałową. Masę dokładnie wyrabiamy ręką, aż masa będzie gładka (w dokładnym wyrobieniu masy mięsno-warzywnej tkwi sekret najlepszego pasztetu wielkanocnego). Masa powinna mieć jednolitą strukturę. Do 2 podłużnych form do pieczenia (ja wykorzystuję formy aluminiowe, gdyż
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętort piekłam już kilka razy, za każdym zmieniając rodzaj kremu i z tym czekoladowym najbardziej nam przypadł do gustu. Tort jest chrupiący, intensywnie orzechowy, a dzięki dodatkowi kwaśnych porzeczek i wiśni nie za słodki. Polecam! Składniki na tort grylażowy Masę do przełożenia blatów należy przygotować dzień przed składaniem tortu. MASA CZEKOLADOWA: 500 ml śmietany 30% 340 g czekolady (najlepiej(...)mielę na średnich oczkach- efekt jest ten sam). Białka ubijamy z solą na sztywna pianę, stopniowo dodajemy cukier. Na koniec dodajemy orzechy oraz mąkę i delikatnie mieszamy. Na pergaminie rysujemy ołówkiem 3 okręgi i wykładamy na nie białka (ja upiekłam jeden krążek większy od dwóch pozostałych, ułożyłam go na spodzie, dzięki temu mogłam udekorować go owocami). Blaty pieczemy w nagrzanym
Rozpustne gotowanieOczywiście sos czereśniowy (jak i kakaowy spód) to pewna wariacja na temat klasycznego New York Cheesecake , ale jest tak pyszna, że grzechem byłoby nie spróbować. A zatem zapraszam do pieczenia! Kruchy spód ( na formę 20-23 cm ) : 120 g masła 180 g mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru (50 g) 2 łyżki kakao (30 g) 1 żółtko szczypta soli(...)formę, zarówno spód, jak i boki na wysokość ⅓ wysokości tortownicy. (Ciasta z pewnością trochę zostanie). Ciasto ponakłuwaj widelcem, a formę schłodź przez 30 minut w lodówce. Następnie piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Spód po upieczeniu odstaw do wystudzenia, a piekarnika nie wyłączaj. Masa serowa: 800 g tłustego twarogu 200 g kwaśnej śmietany
Food Squarejednak jest taka, że nasza praca przy tego rodzaju daniach jest mniejsza niż przy smażeniu zwykłych i pospolitych kotletów schabowych, tyle, że rozłożona w czasie. Jaka jest sama pieczeń? Krucha i wilgotna jednocześnie, bardzo delikatna. Niezwykle aromatyczna, odpowiednio doprawiona także w środku - a nie tylko przy brzegach. Brzmi smacznie? Zapraszam do wypróbowania :) Przepis własny. Składniki(...)szklanka rosołu (można zastąpić przegotowaną wodą) liść laurowy na marynatę: 120 ml oleju ( około pół szklanki) po 1 gramie ( na czubku łyżeczki) - pieprz ziołowy, ostra czerwona papryka płaska łyżeczka mielonej kolendry pełna łyżeczka granulowanego czosnku płaska łyżeczka słodkiej papryki płaska łyżeczka soli sok wyciśnięty z połowy cytryny lub dwie łyżki octu balsamicznego Wykonanie: Zioła i przyprawy połączyć ze sobą
Poezja Smaków - blog kulinarnyPrzepis na ten sernik czekał, czekał, aż w końcu doczekał się publikacji ;) Lubię eksperymentować, gotować, piec. Gorzej już idzie mi zebranie się w sobie, spisanie i opublikowanie przepisu. Składniki (blaszka o wymiarach 16 cm x 21 cm): Orange curd: sok z 2,5-3 pomarańczy (w zależności jak będą soczyste) skórka starta z 1 pomarańczy 1 żółtko 1 jajko(...)łyżka fruktozy lub ksylitolu (najlepiej samemu spróbować i dosłodzić wg. smaku, wszystko uzależnione jest od tego na jakie pomarańcze trafimy) 1 łyżeczka skrobi (czubata) Masa serowa: 500g mielonego sera białego 3 łyżki soku z pomarańczy skórka starta z 1/4 pomarańczy 1 białko 3 jajka 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszek) ksylitol firmy Oleofarm wg. smaku (ja dałam
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpieczonych buraków ! Składniki na ciasto do uszek: (około 60-70 małych uszek) 300 g mąki pszennej 30 g masła 200 ml wrzątku 1/3 płaskiej łyżeczki soli Składniki farszu: 1 szklanka wody 40 g suszonych borowików 1-1,5 łyżki masła 1 średnia cebula (użyłam 1 szalotkę i 2 malutkie zwykłe cebulki) sól morska i świeżo mielony czarny pieprz(...)zeszklić na maśle bez rumienienia (około 5-7 minut), mieszając od czasu do czasu. Ostudzić. Ostudzone grzyby odcedzić i drobno posiekać. Wymieszać z cebulką. Przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Farsz podzielić na 4 równe części. Ciasto na uszka podzielić na 4 części. Pierwszą część ciasta (resztę szczelnie przykryć, żeby nie wysychało) rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość
Moja Delicjakilkunastu minut aby marchewka trochę zmiękła. Dodajemy mięso mielone, czosnek i przyprawy i smażymy aż mięso się zarumieni. Dodajemy pomidory i dusimy aż sos z pomidorów się wchłonie (5-10 minut). Nadzienie przekładamy do miski i studzimy. Wyjmujemy liść laurowy. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia smarujemy masłem. Na dnie naczynie układamy największy liść kapusty
Kuchenne Wariacje