pieczeń z mielonego - 4715 przepisów (strona:131/315)

Zakręcone drożdżówki z jabłkami (do odrywania) 227

zapach roznoszący się podczas pieczenia niesamowicie pobudza ślinianki :) Składniki: Ciasto: 1/3 szklanki ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 2 łyżki roztopionego masła 2,5 szklanki mąki  szczypta soli 1 jajko pół szklanki puree z dyni Nadzienie: 2 łyżki roztopionego masła 3/4 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu pół łyżeczki przyprawy(...)piernika 5 jabłek pokrojonych na plasterki Dodatkowo: pół szklanki cukru pudru trzcinowego pół łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Przygotować rozczyn z drożdży: drożdże pokruszyć, dodać ciepłe mleko, 2 łyżki cukru, łyżkę mąki i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 min. do wyrośnięcia. W misce wymieszać pozostałe składniki, tj. mąkę

Domowa Cookierenka Agi
Libańskie pierożki drożdżowe 332

instant 180 ml wody Składniki na nadzienie z jagnięciny: 500 g jagnięciny, drobno posiekanej lub mielonej 1 cebula, drobno posiekana 1 łyżka orzeszków pini 1/2 łyżeczki mięty 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki mielonej kolendry 1/4 łyżeczki kardamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta mielonego kminu rzymskiego (kuminu) 1/2 łyżeczki ostrej papryki kilka główek goździków, zgniecionych sól, pieprz(...)kolendrą: 1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżka drobno posiekanej cebuli odrobina soku z cytryny świeżo mielony pieprz do smaku sól do smaku CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN CZAS WYRASTANIA CIASTA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczniemy od przygotowania sosu, ponieważ musi on najdłużej poleżeć w lodówce, żeby

My Culinary Art
Pieczony schab z musztardą 158

Smaczny zamiennik sklepowej wędliny. Piekłam w garnku rzymskim, może wyszedł odrobinę za suchy, ale cienko pokrojony jest bardzo dobrym dodatkiem do chleba. Polecam.  Przepis ze strony  Mniam Mniam  inspirowany przepisem Neli Rubinstein składniki 1 i 1/2 kg schabu bez kości 2 cytryny 1 spora cebula 4 łyżki oleju 3 łyżki miodu 3 łyżki musztardy z całymi ziarnami(...)gorczycy (lub zwykłej) świeżo mielony pieprz sól przygotowanie Obraną cebulę pokroić na cienki plastry. Dokładnie wyszorowane cytryny pokroić w plasterki. Umyty i bardzo dokładnie osuszony schab natrzeć solą i olejem. Naczynie wyłożyć połową cytryn i cebuli, skrop olejem. Położyć  mięso, obłożyć pozostałą cebulą i cytrynami. Przykryć i wstawić na noc do lodówki.. Musztardę wymieszać z miodem. Mięso

Stare Gary
PIERNIK BERNARDYŃSKI 196

pierniki co roku rosną jak na drożdżach.Wyrastają zawsze ponad miarę i możliwości blaszek.Oto ten , musiałam podzielić na pół bo wyrosnął potężnie, weź tu człowieku piecz , jak ci wyrastają kolosy.Jednak smak tego piernika jest niesamowity, i o dziwo nie trzeba czekać , aby zmiękł.Jest od razu gotowy .Bez masy może leżeć zapakowany i czekać do dnia , w którym go przełożyć(...)szkl.śmietany 1 łyżeczka sody 1/2 szkl.posiekanych orzechów laskowych 1 łyżka smażonej ,drobno pokrojonej skórki pomarańczowej po 1 łyżeczce startej , świeżej skórki pomarańczowej i cytryny 1 łyżeczka mielonego cynamonu i mielonych goździków 1 łyżka masła *********************************************  Do rondla wkładamy miód i cukier , stopić na małym ogniu , stopniowo wsypywać 2 szkl.przesianej mąki , cały czas mieszając , aż utworzy się

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sernik z rodzynkami na kruchym spodzie 333

cytrynypół szklanki namoczonych w wodzie rodzynekWYKONANIEMargarynę z mąką i proszkiem  siekamy. Dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki, by się schłodziło.Masa serowa: Ser mielimy 2 razy.W osobnych miskach ubijamy białka, w osobnej żółtka z cukrem.Masło ucieramy  na puch, dodajemy stopniowo rozkłócone żółtka, następnie mąkę ziemniaczaną lub budyń wymieszany z cukrem waniliowym(...)sera.Następnie wlewamy  pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą serową.Kruche ciasto (3/4) ścieramy na tarce o grubych oczkach na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Boki posypujemy bułką tartą. Na ciasto kruche wykładamy masę serową. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta kruchego. Pieczemy w 170 st. przez około 1,5 godz. Sernik zostawiamy

W kuchennym oknie Ewy
Pieczeń z grzybami leśnymi 158

się, że coś możemy przeoczyć, chyba że czas:P A przechodząc do przepisu powinnam też wspomnieć o nim   parę słów. To jest moje must have w grzybowym sezonie. Pieczeń z dodatkiem grzybów leśnych robi się szybko i nada się zarówno jako danie obiadowe polana sosem lub jako wędlina na kanapki do pracy lub szkoły. Mogłabym ją jeść(...)nudzi mnie to), to uwielbiam je jeść i dzięki tacie (grzybiarz z miłości) mogę z nimi szaleć, bo inaczej chyba bym zbankrutowała.    Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 1 jajko 1 cebula Ząbek czosnku 1 czerstwa kajzerka namoczona w wodzie Garść bułki tartej Talerz pokrojonych grzybów leśnych (kilka dorodnych sztuk) Sól Pieprz Olej

Fabryka pomysłów
Niby mały szwedzki torcik... 128

patelni, aż zaczną pachnieć. Podprażone studzimy, wrzucamy do miksera i mielimy. Uwaga- nie za długo, bo puszczą olej. Celem jest otrzymanie sypkich wiórków. Przygotowujemy dwie okrągłe blaszki (21 cm), można też upiec jedną warstwę ciasta, ale wtedy konfitura tak się fajnie nie schowa. Dno form wykładamy papierem do pieczenia i gotowe! Piekarnik nastawiamy na 175*C. Z białek ubijamy

les mirabelles
Zapiekanka z ryżem, soczewicą i dynią 115

ryżem, soczewicą, mielonym mięsem i pomidorami. Składniki na 4 porcje: z przepisu z bloga Kwestia Smaku 2 łyżki oleju (użyłam kokosowego) 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 g mielonego mięsa (użyłam wieprzowego) 1 szklanka dyni, pokrojonej w kostkę 100 g ryżu (użyłam Basmati) 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego(...)żaroodpornym garnku* rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać mielone mięso, obsmażyć. Dodać wszystkie przyprawy wraz z solą i pieprzem. 2. Dodać ryż i soczewicę, smażyć 2 minuty. Wlać gorący bulion, zagotować. Dodać dynię i pomidory. Wymieszać i zagotować. 3. Przełożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 20 minut. Posypać natką. * ja całe danie przygotowałam na głębokiej

Moja Galeria Smaku
Filety z kurczaka w chrupiącej panierce z serem wędzonym i żurawiną 264

odstawiamy do lodówki. W  tym czasie w malakserze mielimy na drobniejsze kawałki płatki kukurydziane lub przekładamy płatki do woreczka i za pomocą wałka rozdrabniamy. Jajko roztrzepujemy w misce i dokładnie obtaczamy w nim kurczaka. Następnie panierujemy piersi w płatkach. Na blaszce z piekarnika rozkładamy papier do pieczenia, smarujemy go niewielką  warstwą oleju. Piekarnik razem z blachą rozgrzewamy

Mania Gotowania
Biszkoptowe serduszka z kremem malinowym 152

proszkiem do pieczenia. Chwilkę miksować do połączenia składników.  Ciasto wylać na blachę, rozprowadzić równomiernie, piec przez ok. 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia.  Po ostudzeniu można wycinać serduszka, posłużyła mi do tego foremka o boku 11 cm (jak na zdjęciu). Wyszło 8 serduszek. Krem malinowy: W malakserze (lub blenderze) mielimy suszone maliny. Do misy

Domowa Cookierenka Agi
Jak zrobić mąkę jaglaną? 158

odstawiamy do ocieknięcia. Kaszę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Piekarnik nastawiamy na 100 stopni i suszymy kaszę przy lekko otwartych drzwiczkach. Co 5-10 minut mieszałam kaszę, tak żeby równo się podsuszyła. Cały czas suszenia to ok. godzinę. Następnie, gdy kasza ostygnie mielimy ją w młynku lub stojącym blenderem na mąkę. Przekładamy

Aga w kuchni
Pasztet z królika - tradycja mojej rodziny 157

kości. Ugotowany boczek mielimy w maszynce do mięsa, mielimy także podroby i mięso królicze oraz słoninę (pozostawiamy jedynie parę plasterków słoniny do zapiekania na wierzch pasztetu). Gotowe zmielone mięso, słoninę, podroby łączymy z jajkami, solą, pieprzem, majerankiem, gałką muszkatołową oraz przeciśniętymi ząbkami czosnku. Wypełniamy formy do pieczenia, wcześniej wyłożonymi papierem do pieczenia. Na wierzch pasztetu układamy paseczki

Bon Appetit Małgorzaty
Pasztet z królika z marmoladą z czerwonej cebuli 164

kości. Ugotowany boczek mielimy w maszynce do mięsa, mielimy także podroby i mięso królicze oraz słoninę (pozostawiamy jedynie parę plasterków słoniny do zapiekania na wierzch pasztetu). Gotowe zmielone mięso, słoninę, podroby łączymy z jajkami, solą, pieprzem, majerankiem, gałką muszkatołową oraz przeciśniętymi ząbkami czosnku. Wypełniamy formy do pieczenia, wcześniej wyłożonymi papierem do pieczenia. Na wierzch pasztetu układamy paseczki

Bon Appetit Małgorzaty
Pasztet z fasoli i pieczarek 347

przesmażoną cebulę z pieczarkami zmielić za pomocą maszynki do mielenia. (Można dwa razy zmielić żeby pasztet był bardziej gładki) Dodać serek kremowy i dobrze wymieszać. Jeśli masa będzie za sucha można dodać jedno jajko. Sprawdzić czy masa jest wystarczająco doprawiona i przełożyć ją keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około godziny w 180 stopniach. Wystudzić i wstawić do lodówki

UgotujmyTo.pl
Mini tarty z konfiturą z buraka i czerwonej cebuli zapiekane pod kołderką z koziego sera 147

łyżka miodu 3 łyżki octu balsamicznego sól i świeżo mielony pieprz Masa z koziego sera: 110 g koziego serka twarogowego (wykorzystałam kozią roladkę Merci Chef) 1 jajko 2 łyżki gęstej śmietany 18% szczypta tartej gałki muszkatołowej listki świeżego tymianku Przygotowanie: Buraka myjemy dokładnie, owijamy folią aluminiową i pieczemy 50 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni C. Upieczonego buraka

Smakowity Blog Kulinarny
Troszkę jesienne drożdżówki z jeżynami 151

każdej uformować okrągła bułeczkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Odstawić na 30 minut do napuszenia. W wyrośniętych bułkach spodem szklanki zrobić wgłębienia, niemal do samej blachy. Wgłębienia posypać mąką ziemniaczaną, a następnie ułożyć jeżyny. Boki bułeczek posmarować mlekiem, a na końcu całość posypać kruszonką. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut. Ostudzić(...)kratce. Smacznego! W cieście, oczywiście, jeżyny. I całe mnóstwo pysznej, orkiszowej kruszonki. Sama w sobie ma lekko orzechowy posmak; myślę, że następnym razem dodam do niej jeszcze mielonych orzechów, dla wzmocnienia efektu. Pyszności

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Awokado zapiekane z jajkiem 174

środka zmieściło się jajko. Oczywiście im większe awokado będziemy mieli, tym mniej miąższu będziemy musieli usunąć. Wydrążoną część owocu zachowujemy, wykorzystamy go przy innej okazji, np. do sałatki lub najłatwiej i najoczywiściej - na kanapki :) Piekarnik rozgrzewamy do temperatury ok 200 stopni, w naczyniu żaroodpornym rozkładamy papier do pieczenia i układamy na nim połówki awokado wypełnione jajkiem oraz lekko przesmażony

Taste Of My Day
Sernik z czereśniami i białą czekoladą 120

stopionego masła Masa serowa: 800 g mielonego sera twarogowego na serniki 200 g białej czekolady 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 jajek 1 łyżeczka cukru migdałowego ok. 300 g czereśni Wafelki zmielić, dodać masło, wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 24 cm. Schłodzić, by masa stwardniała. Czereśnie umyć, wydrylować

Czerwień i błękit
Ciastka orzechowe z gorzką czekoladą 200

masła orzechowego 80 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Płatki owsiane mielimy w blenderze na mączkę. Przekładamy do dużej miski. Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski.   Zagniatamy masę rękami do momentu, aż wszystkie składniki się dobrze połączą. Masa będzie dość klejąca. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy kuleczki o średnicy około 4 cm. Przekładamy

Mania Gotowania