pieczeń z mielonego - 4715 przepisów (strona:127/315)

Pierś z kurczaka z salsą pomidorową w boczku ze szparagami w sosie musztardowym. 188

się jeść nie chce, pierś z kurczaka, faszerowana salsą pomidorową pieczona w boczku, do tego szparagi z sosem musztardowym. Do przygotowania dwóch porcji potrzebne nam będą: 2 piersi z kurczaka pół pomidora 1 cebula dymka 8 plastrów surowego wędzonego boczku  czosnek niedźwiedzi suszony sól pieprz kolorowy mielony lub w młynku Do przygotowania szparagów: szparagi zielone, 2 pęczki

Kuba Gotuje
Ciasto makowo - serowe bez pieczenia 165

Składniki: 2 bułki wrocławskie czerstwe 0,5 litra mleka 100 gram cukru 0,5 kostki masła 3/4 szklanki maku mielonego 1 cukier waniliowy 1

kgwjanczewo
Mięsna zupa na ostro. 226

podczas obróbki cieplnej. Dlatego jedzmy paprykę obojętne czy surową ,gotowaną, pieczoną, smażoną. Obdarzy nas takim samym zdrowiem.  Składniki na 4 porcje - mięso wieprzowe  1/2 kg - papryka 3 szt różne kolory - cebula 2 szt - papryka chili 2 - 3 szt. - pomidory 5 6 szt - marchew 1 szt - papryka mielona słodka 1 łyżka - sól do smaku - pieprz cayenne - bulion

Eli Gotowanie
Świdry z pesto z rukoli i zielonej papryki z kurkami 206

rukolowo-paprykowe i kurki.  Składniki: 100 g rukoli 1 pieczona lub duszona zielona papryka (bez gniazda nasiennego) 80 g migdałów bez skórki (mogą być płatki) 80 ml oleju migdałowego (oliwy lub innego dowolnego oleju) 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny sól i świeżo mielony pieprz 1/2 łyżeczki oregano 2 czubate łyżki sera Grana Padano

Czerwień i błękit
Miodowe skrzydełka 177

kurczaka 1 kg · miód 2 łyżki · sól · pieprz · papryka słodka mielona 1 łyżka · olej 1 łyżka  Skrzydła umyć, lekko osuszyć, włożyć do miski, posypać solą i pieprzem. Miód, paprykę i olej wymieszać, dodać do skrzydełek i wszystko razem wymieszać, Przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika, piec w 180stC przez ok 40 min, zdjąć folię i dopiec jeszcze

Camilla w kuchni
Serowe oponki 144

szklanki cukru 250 ml kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej sól 1 jajko 3 żółtka cukier waniliowy ok 1 litr oleju do smażenia Dodatkowo: cukier puder do posypania wierzchu bądź polewa czekoladowa Sposób przygotowania: 1. Odmierzamy potrzebną ilość sera białego i mielimy w maszynce do mięsa.  2. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać zmielony

Kuchnia w czekoladzie
Terrina z orzechami, śliwkami i pomarańczami 173

Podobna do pasztetu, ale bardziej niezwykła. Najlepsza z grubomielonym mięsem i siekaną wątróbką. Arcyciekawa po przekrojeniu. Łączy wytrawny smak ziół ze słodkością pomarańczy i śliwki kalifornijskiej. Składniki: 500g mięsa mielonego (ja daję pół na pół drobiowe i wieprzowe) 300g wątróbki drobiowej (lepiej z kurczaka, niż indyka) 300g boczku w plastrach (ja akurat tutaj miałam taki szeroki parzony(...)posiekać (nie mielić, to cały sekret), drugą połowę posolić i zostawić póki co. Posiekaną wątróbkę, z mięsem mielonym i całą resztą dokładnie wymieszać. Jeśli ktoś ma czas – odstawić na kilka godzin, albo całą noc – ja robię od razu i wychodzi na to samo :) Foremkę podłużną (ok. 20 cm) wyłożyć papierem lub folią do pieczenia delikatnie

Pociąg Do Kuchni
Palmiry francuskie ciasteczka zrobisz je sama. 137

Rozwiń ciasto na płasko posyp suto mielonymi orzechami włoskimi i cukrem trzcinowym. zacznij zwijać w ruloniki do połowy raz z jednej raz z drugiej strony. Pokrój na ciasteczka ok 1 cm. Rozłóż na blasze w sporej odległości od siebie, bo ciasto urośnie. Piecz w 220 stopniach ok 15 minut.  Są cudownie

AZgotuj!
SERNIK TRUSKAWKOWY GOTOWANY – bez pieczenia! 180

przekładany biszkoptami. Jest to taki sernik , którego absolutnie nie trzeba piec, a jego konsystencja przypomina budyniową. Można go zrobić zarówno na biszkoptach , jak i herbatnikach. Dodatek truskawek to taka kropka nad I, która doda całości iście królewskiego charakteru. Polecam! SKŁADNIKI: ( forma keksówka ) * ser biały 3-krotnie mielony – 600 g * masło 80 g * cukier – 150 g * jajko

Ostra na Słodko
SERNIK GOTOWANY Z TRUSKAWKAMI 208

przekładany biszkoptami. Jest to taki sernik , którego absolutnie nie trzeba piec, a jego konsystencja przypomina budyniową. Można go zrobić zarówno na biszkoptach , jak i herbatnikach. Dodatek truskawek to taka kropka nad I, która doda całości iście królewskiego charakteru. Polecam! SKŁADNIKI: ( forma keksówka ) * ser biały 3-krotnie mielony – 600 g * masło 80 g * cukier – 150 g * jajko

Ostra na Słodko
bajaderki, ciasteczka z ciasta 196

takowych w cieście) ~słoik dżemu, ok. 300-350g (użyłam domowych pieczonych powideł śliwkowych ) ~120g masła ~4 łyżki kremu czekoladowego, np. Nutelli ~3-4 łyżki kakao (jeśli używacie ciemnego ciasta można dodać mniej) Ciasto drobno pokruszyć (1/6 można zostawić w większych kawałkach), można przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Wsypać do głębokiej miski. Mleko, cukier (opcjonalnie), masło i kakao zagotować

chili & sugar
Wegetariański pasztet z cieciorką. 173

Cieciorkę odsączamy na sitku z zalewy. Ugotowane warzywa, cebulę oraz cieciorkę mielimy przez maszynkę. Dodajemy do niej natkę pietruszki, przyprawy, jajko, olej i dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę owsianą i kaszę manną, jeśli całość będzie zbyt luźna możemy jeszcze trochę dołożyć kaszy. Wkładamy masę do foremki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 1 - 1,5 godziny

Symfonia smakowa
Kebab- kebap 380

mięsa wołowego mielonego 500 gr mięsa jagnięcego mielonego 2 łyżeczki mąki 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka suszonych włoskich przypraw 0,5 łyżeczki pieprzu Cayenne 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu 2 foremki do pieczenia Wykonanie: Do dwóch oddzielnych misek dajemy mięso wołowe i jagnięcinę- dzielimy

Smaki Edyty
TARTA ZE SZPINAKIEM 161

szklanki śmietany 18% 3 ząbki czosnku sól morska Kamis pieprz mielony Kamis Wykonanie: Masło posiekać z mąką, dodać, szczyptę soli,jajko,zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię. Odłożyć na 30 min dolodówki. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty, ponakłuwać widelcem. Następnie przykryć papierem do pieczenia, wyłożyć groch lub fasolę, zapiekać 20 min w 180 st. Wystudzić

Z Majeczką w kuchni
Sernik z pigwą 192

cytryny 1/2 białka Wykonanie . Twaróg utarłem blenderem, nie lubię mielić. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać twaróg, śmietankę, mąkę ziemniaczaną i otartą skórkę cytrynową. Krótko miksować. Połączyć z ubitą pianą i przełożyć do formy,25 cm. Posypać rodzynkami oprószonymi mąką i widelcem trochę powciskać do środka. Piec w temp.180 stopni przez 1 h. Składniki lukru utrzeć i polać nim wierzch sernika

Kulinarny karnet Christophera
PASZTET MIĘSNY Z WARZYWAMI 147

wystygnięcia. Przygotowujemy maszynkę do mielenia mięsa i po kolei wszystko mielimy dwukrotnie. Dodajemy jajka, gałkę muszkatałową, bułkę tartą, dwie łyżki kaszy manny, sól, pieprz oraz przyprawę "kucharek". Następnie wyciskamy praską nasz czosnek i całość dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną. Nagrzewamy piekarnik i pieczemy nasz pasztet przez 180 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, w tym czasie

Mentor Smaku
Pasztet z królika Babci Anieli 217

krotnie w maszynce. Bułki lekko odciskamy z rosołu i również mielimy. 3. Do masy mięsnej dokładamy jaja, ścieramy gałkę, solimy, pieprzymy, dokładnie mieszamy ręką, sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy.  Jeśli masa będzie zbyt gęsta można dodać trochę pozostałego z gotowania rosołu. 4. Foremki  wykładamy papierem do pieczenia, słoninę kroimy na plastry i wykładamy nimi spód i wierzch

Apetyczna babeczka
Litewskie kibiny 183

drobno posiekać, połączyć z mięsem, wymieszać, dodać obficie świeżo mielonego pieprzu, posolić do smaku.  3. Ciasto najlepiej podzielić na małe kawałki, formować kulkę, a następnie rozwałkować ją , na środek kładziemy surowy farsz i zlepiamy ciasto jak na pierogi. Gotowego kibina układamy na przygotowanej formie do pieczenia wyłożonej papierem, wierzch smarujemy jajkiem rozmąconym z wodą

Apetyczna babeczka
Świąteczna babka makowa 197

pieczenia Przygotowanie; Jajka ubić z cukrem do białości Mąki połączyć razem i wymieszać z proszkiem i makiem Masło rozpuścić i gorące wlać do masy mączno-makowej, wymieszać dokładnie Dodać stopniowo do tego ubite jajka oraz skórkę - dobrze wyrobić mikserem Foremkę wysmarować masłem i przelać masę Piec w piekarniku w temp. 180 stopni C przez około 45 min. , ja piekłam(...)gotować-Ciasta  Nr.12/99 Jedyna modyfikacja w przepisie była taka, że wpierw ucierałam cukier z żółtkami, oddzielnie ubiłam białka i dodałam je na końcu. Jeśli nie mamy maszynki do mielenia, to może wypróbować gotowe masy makowe, ale takie bez żadnych dodatków. Przepis jest prosty, więc uważam, że każdy może spróbować swoich sił i spróbować ją upiec :) Proponuję te ż makowiec

Proste Potrawy
Frykadelki z Kukurydzą i Fetą 170

Garść oliwek czarnych Przyprawa do mięsa mielonego Knorr Fetę kruszymy, dodajemy kukurydze, mięso mielone i przyprawy...mieszamy a następnie formujemy kulki...Podsmażamy z każdej strony...Układamy nasze kulki w naczyniu żaroodpornym... Cukinie i por kroimy bardzo cienko, i podsmażamy aż do miękkości...i dodajemy do frykadelek... I polewamy sosem... Pieczemy 20 min. w tem. 200st

NaKońcuJęzyka
LAHMACUN – TURECKA PIZZA 280

pizza bez sera ma w ogóle jakikolwiek sens? W Turcji twierdzą, że owszem, ma. Lahmacun to turecka wersja wypiekanego placka z nadzieniem z mięsa mielonego (Turcy jedzą jagnięcinę lub baraninę, ale wieprzowo-wołowe też się nadaje) i kilku innych dodatków, okraszonych aromatycznymi przyprawami. Zaskakująco smaczna, często traktowana jako przystawka, chociaż w większej ilości z powodzeniem posłuży jako danie(...)mięsa, które ładnie się przyrumieni, a nie placek z kotletem mielonym Radzimy też przejechać po całości już posmarowany farsz widelcem – powstałe rowki jeszcze bardziej pozwolą na smaczne zarumienienie się mięsa. Jeśli wam się chce, możecie uformować lekko boki każdego placka, ale nie jest to konieczne. 7. PIECZENIE (10 min): placki wstawiamy do piekarnika i pieczemy

Nerds Kitchen
Rogale marcinskie 303

robimy z migdalami i orzechami. Po tym czasie odsaczamy wszystko i mielimy. Mase marcepanowa ucieramy w cukrem pudrem i dodajemy do zmielonego maku z orzechami. Na koncu dodajemy creme fraiche i dokladnie mieszamy. Masa nie moze byc ani zbyt zbita, ani za luzna. Rogale smarujemy bialkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez okolo 20 minut gdy zaczna

Przysmaki Karolki
Paluchy z ciasta francuskiego z szynką i makiem 271

francuskiego 275 g 9-10 plastrów szynki parmeńskiej 1 łyżeczka mielonego maku Back Mit do smaku sól wędzona Ciasto francuskie pokroić na 9-10 pasków. Na każdym pasku ułożyć szynkę ( plastry szynki przekroić wzdłuż na pół). Ciasto z szynką skręcić, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószyć makiem i odrobiną soli wędzonej. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Monia miesza i gotuje
Pieczone pulpeciki w sosie porowym 199

porowego sosu stanowiły smaczny obiad, którym zajadali się moi domownicy. A wy jaki sos najbardziej lubicie do klopsów/pulpetów? Składniki na 4 porcje: Na pulpety: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 1 jajko Garść bułki tartej Sól Pieprz Szczypta rozmarynu Szczypta gałki muszkatołowej Szczypta cayenne Sos: 2 pory - biała część(...)oleju Przygotowanie: Podane powyżej składniki na pulpety połączyć ze sobą, doprawiając do smaku. Formułować kulki, które następnie lekko spłaszczyć. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową. Posmarować olejem. Ułożyć na niej pulpety. Piec 30 minut w 180 stopniach. Sos: Pora pokroić w drobne paski. Posolić. Podsmażyć na odrobinie oleju.  Dodać śmietanę. Podlać bulionem, dusić chwilę. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą

Fabryka pomysłów
Warstwowa zapiekanka makaronowa 175

mielonego drobiowego lub wieprzowego  100g warzyw na patelnie (po włosku, po grecku) 1/4 bakłażana 1/2 małego batata 2 plastry sera żółtego light  przyprawa gyros sól suszona bazylia oliwa z oliwek Sos: 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego ketchup czosnek granulowany zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni podsmażamy mięso mielone(...)spodzie układamy batata, skrapiamy go oliwą z oliwek i bazylią. Następnie dodajemy bakłażana. Kolejną warstwą jest makaron zmieszany z warzywami, mięsem i sosem. Na wierzch układamy plastry sera żółtego. Pieczemy przez 20-25 minut w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Mazurek pomarańczowo-marcepanowy 136

Wielkanoc!... Składniki: 30 dag mąki pszennej 20 dag zimnego masła 10 dag cukru pudru 3 żółtka 1 cukier waniliowy Masa pomarańczowa 2 pomarańcze 0,5 szklanki cukru 100 gram mielonych migdałów Ponadto 200 gram  masy marcepanowej Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimne masło, siekamy dokładnie nożem na bardzo drobniutkie kawałki. Dodajemy następnie cukier puder, cukier waniliowy oraz(...)folię, schładzamy w lodówce przez minimum 1 godzinę. Ciasto dzielimy na dwie części rozwałkowujemy ciasto (zostawiamy kawałek ciasta na boki) przekładamy do dwóch prostokątnych foremek wyłożonych papierem do pieczenia, na jednym z ciast które będzie naszą górą formujemy wałeczek z ciasta które zostawiliśmy, układamy po bokach ciasta, widelcem robimy wzorek, spód ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni

kgwjanczewo
Pasztet 140

Pasztet - To wspaniała pieczeń . Może być odświętny ,lub całkiem pospolity ,taki bez dodatków .Na każde święto piekę pasztet z dodatkami które charakteryzują dane święto. Dzisiaj zrobiłam mój Świąteczny pasztet. 1 dzień Świąt będzie pod jego znakiem Według mnie pasztet nie zależy od mięs tylko od dodatków . Upewniłam się w tym gdy moja szwagierka zaczęła prace w renomowanym sklepie(...)Następnie oddzielam mięso od kości ,mielę je razem z warzywami ( oprucz cebuli i pora  )oraz namoczoną bułką ,dwa razy. Do masy dodaje jajka , pieprz , 1 łyżeczkę pieprzu . 1 łyżkę majeranku.1 łyżeczkę gałki muszkatułowej . Takę masę dokładnie mieszam . Na koniec dodaje śliwki i żurawinę . Mieszam ,wykładam na blachę ,posmarowaną  tłuszczę i posypaną bułka. piekę ok 2 godzin Wilgotność mojemu

Eli Gotowanie
Quiche Lorraine, Tarta lotaryńska – quiche z porem, serem Gruyère i chrupiącymi skwarkami z boczku 205

pieczenia na szerokość trochę większą niż średnica+bok Twojej tarty (u mnie forma do tarty o średnicy 28 cm) . Ciastem wyłożyć dno oraz boki tarty (można zostawić 5-10 mm zwisający fragment ciasta, który odetniemy po podpieczeniu – uzyskamy w ten sposób w miarę równy rant) , przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kulami ceramicznymi do pieczenia lub suchą(...)temu, że ciasto wkładamy ponownie do lodówki, to w trakcie pieczenia utrzyma formę) . Ciasto włożyć do nagrzanego pieca i piec 15 minut (tzw. „pieczenie na ślepo” – z ang. blind baking) . Następnie zdjąć obciążenie i dopiec spód przez kolejne 5 minut . Wyciągnąć z pieca. W międzyczasie przygotować farsz: Boczek pokroić w drobną kostkę. Odstawić. Umyte

Moja Delicja
Łosoś na zielonych szparagach z sosem szodonowym (Sabayon) 235

żółtka drobna sól morska kolorowy pieprz świeżo mielony 125 ml wytrawnego szampana lub białego wina ½ łyżeczki skórki startej z cytryny Umyty i osuszony filet podzielić na 4 części. Skropić sokiem z cytryny i lekko oprószyć solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 170°C (termoobieg). Naczynie żaroodporne cienko posmarować olejem. Ułożyć łososia. Piec 10-15 minut ( w zależności od grubości

Pełny talerz
Babski obiad i pieczone pierogi z boczniakami. 197

natkę pietruszki. Orzech i czosnek mielimy blenderem. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę, grzyby, czosnek, orzechy włoskie i łyżeczkę masła. Przyprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym. Dusimy około 15 min. na małym ogniu i na końcu dodajemy pietruszkę. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka ( u mnie były duże), nakładamy farsz i lepimy pierogi. Brzegi pierożków dociskamy widelcem. Pieczemy 20 min. w temperaturze

Miksturownik
Pomarańczowe ciasteczka dla Mikołaja 261

łatwo. Jedynym problemem było dla mnie obtaczanie ciasteczek w cukrze... No za nic nie chciał się kleić! W końcu wpadłam na to, żeby obtaczać je w cukrze przed pieczeniem. Tym sposobem wyszło tak, jak wyjść miało, cukier trzymał się doskonale, a ciasteczka wyglądały naprawdę uroczo. W smaku są wyraźnie pomarańczowe, piaskowe, rozsypujące się w buzi. Pycha! Myślę(...)nakarmiony Mikołaj nawet małym łobuziakom zostawi jakieś podarki. Pomarańczowe rożki Składniki: (na około 50 sztuk) 250 g mąki pszennej 75 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 100 g mielonych migdałów 200 g miękkiego masła skórka otarta z 1/2 pomarańczy dodatkowo: 100 g cukru skórka otarta z 1/2 pomarańczy Cukier utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gołąbki 177

gotuję najczęściej na smak i węch :) Postaram się jednak opisać wszystko jak najdokładniej. Nie kupuję mielonego mięsa, bo nie mam zaufania do jego zawartości. Wiem z autopsji, jak mieli się mięso i co się wrzuca do niego. Uwierzcie mi, że panie mielące to mięso nie kupują go dla siebie.  Składniki: około 1,5 kg. mięsa (preferuję karkówkę(...)przypala. Dno wyłożyłam pozostałymi liśćmi kapusty i poukładałam gołąbki. Górną warstwę przykryłam dwoma liśćmi, pokrywką i do...zimnego pieca. Tak się piecze w tym garnku własnie :) Piecyk nastawiłam na 180 stopni i po około półtorej godziny gołąbki były gotowe. Czas pieczenia (a raczej duszenia) zależy od stopnia podgotowania liści i wielkości gołąbków. Można pod koniec duszenia podlać je przygotowanym

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bułeczki drożdżowe z mięsem z indyka i żółtą papryką 126

mąki 20 g świeżych drożdży 1 szkl. letniego mleka szczypta cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka 1 łyżki śmietany 30% Farsz: 1/2 kg mięsa mielonego z indyka 1 żółta papryka 2 cebule 1 pomidor 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka granulowanego czosnku(...)części). Z każdej części wykrawamy koła (ja użyłam wiaderka po mielonym serze, ale wielkość jest dowolna). Każdy krążek smarujemy odrobiną koncentratu pomidorowego, nakładamy troszkę sera startego na drobnych oczkach, następnie farsz i ponownie ser żółty. Zlepiamy bułeczki i układamy łączeniem do spodu na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Resztki ciasta ponownie zagniatamy, wałkujemy i powtarzamy czynności do jego

Kolorowy Przepisownik
Pstrąg w cytrusach i salsa z ogórka 138

poza cytryną drobno kroimy, przyprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, zalewamy sokiem wyciśniętym z limonki i dokładnie mieszamy. Chłodzimy w lodówce i wyjmujemy przed samym podaniem. Zamarynowane pstrągi wyjmujemy z lodówki, dajemy im się zagrzać do temperatury pokojowej na blacie. Piekarnik ustawiamy na 180⁰C, pieczemy na środkowej półce piekarnika. Jeśli kupiliście większe ryby będą potrzebowały około

Karo in the Kitchen
Papryka faszerowana kaszą bulgur 160

ząbki czosnku 1 cebula pół łyżeczki kminku  2 łyżki oleju pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego pół puszki pomidorów ( pulpa) sól pieprz cayenne ( według upodobania) Ugotuj kaszę bulgur w osolonej wodzie.  Marchew, czosnek i cebulę podsmaż na oleju. Dadaj kminek, mielone ziele angielskie, sól i pieprz cayenne. Kiedy warzywa będą miękkie dodaj ugotowaną kaszę bulgur(...)pomidory. Mieszaj chwile gotując.  Umyj papryki i przekrój je wzdłuż. W żaroodpornym naczyniu wylej bulion połóż nafaszerowane papryki. Przykryj folią aluminiową. Piecz w 200 stopniach przez 1- 1,5 aż będzie miękka. Dekoruj kolendrą

AZgotuj!
Naleśniki po meksykańsku 179

fasolką. Składniki na farsz: - 1 cebula - 1/2 kg mięsa mielonego - 1 puszka fasolki czerwonej - 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego - pieprz, sól, czerwona papryka - sos pomidorowy   Składniki na naleśniki: - 150 g mąki - 1 szklanka mleka - 1 jajko - 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej - szczypta soli - szczypta proszku do pieczenia - olej do smażenia W pierwszej kolejności przygotowujemy farsz

Kuchenne Wariacje
Kapusta pekińska zasmażana z cebulką. Pekinka na ciepło. 191

miękkości kapusty. Kiedy kapusta juz jest miękka dodaję przyprawy: kminek mielony, roztarty majeranek, czosnek, szczyptę lubczyku, kilka kropel sosu sojowego. Na koniec dodaje sporo koperku. Podaję na ciepło.Taka kapustka pasuje świetnie do każdego obiadu typu ziemniaki i mięso. U mnie dziś podana z ziemniakami purre i pieczonym udźcem z indyka Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Baklava 353

kostka 200g roztopionego masła 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka mielonego cynamonu opcjonalnie 1/3 łyżeczki zmielonych goździków syrop   3/4 szklanki wody   2/3 szklanki cukru 1/4 szklanki miodu 2 łyżki soku z cytryny 1 kora cynamonu Wykonanie: Gotowe płaty ciasta przycinamy tak aby pasowały nam do blaszki. Ja piekłam baklavę w tortownicy 24x24. Płatów wyszło mi 24 (układałam

Malinowe Pocałunki
651. Wiejski z piekarnika 145

choć raz na dwa dni. Przepis: 200g serka wiejskiego ok.70-100g mielonego sera jajko 20g waniliowego proszku budyniowego skórka starta z cytryny sok z cytryny(1-2 łyżki) coś do posłodzenia szczypta soli borówki Wszystkie składniki ze sobą miksujemy. Delikatnie mieszamy z borówkami. Przekładamy do natłuszczonego naczynka i pieczemy ok.35min w piekarniku nagrzanym do 180stopni

More food, love and dreams
Croissanty z borowikami 211

wrzątkiem i pozostawiamy na 15 minut aby zmiękły. Grzyby mielimy przez maszynkę na najdrobniejszych oczkach.  Szczypiorek siekamy bardzo drobno, dodajemy do grzybów, dobrze mieszamy i doprawiamy do smaku. Ciasto tniemy na trójkąty, przy szerszej krawędzi układamy łyżeczkę farszu i zawijamy w rogaliki. Rogaliki smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w 200 C przez 15 minut. Smacznego

Niezły Młynek
Sernik pistacjowy z białą czekoladą 489

Spód na sernik: 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mielonych migdałów (zmielonych płatków) 1 duże żółtko ekologicznego jajka 70-80 g masła listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Wszystkie składniki na sernik (oprócz składników na spód) należy wyjąć na 2-3 godziny przed pieczeniem z lodówki – powinny mieć temperaturę pokojową. Zaczynamy od spodu

Poezja smaku
Czekoladowe ciasto z kaszy jaglanej ( jaglane brownie ) 1703

kaszy jaglanej ( na wodzie lub napoju sojowym czekoladowym ) * 1 szklanka mielonych orzechów włoskich lub laskowych * 1/2 szklanki masła orzechowego * 90 g gorzkiej czekolady ( bezglutenowej ) * 3/4 szklanki napoju sojowego czekoladowego ( np. Alpro ) * 1/2 szklanki brązowego cukru * 1 łyżka mąki kukurydzianej * 1 łyżka skrobi ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( bezglutenowego ) Wykonanie: Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej

kolorowotorcikowo
Pasztet z zielonej soczewicy z harrisą 175

Marchewkę i pietruszkę gotujemy na pół twardo. W maszynce do mięsa mielimy soczewicę razem ze smażoną cebulką, czosnkiem, ugotowaną marchewką i pietruszką. Do zmielonej masy dodajemy jajka, ziarna, otręby i wszystkie pozostałe przyprawy, ścieramy gałkę muszkatołową. Doprawiamy do smaku. Pasztet przekładamy do przygotowanej formy keksowej lub do muffinek. Pieczemy godzinę w piekarniku rozgrzanym do 190 C. Gotowy pasztet jest pyszny

Apetyczna babeczka
Kotlet pożarski light 752

mielonego mięsa z kurzych udek. Nie potrzeba przepłacać, jak się umie luzować mięso kurczaka. Kotlety pożarskie z reguły smażę, ale te kotlety w dzisiejszym przepisie są moją wariacją na kotlety, które przygotowywało się u mnie w domu. Pod koniec sierpnia przygotowałam ich odtłuszczoną wersję, gdyż kotlety pożarskie upiekłam w piekarniku wraz z ziemniakami. Ale tradycyjne kotlety mielone(...)panierowania Białka jajek ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Mięso mielimy w maszynce lub bardzo drobno siekamy. Mięso mieszamy żółtkami, odciśniętą bułką, masłem i posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy mięso solą i pieprzem, dodajemy ubite białka i dokładnie wyrabiamy masę. Formujemy podłużne kotlety, panierujemy w bułce tartej. Kotlety pieczemy w piekarniku w 180 stopniach na złoty kolor. Podajemy z pieczonymi ziemniakami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pulpeciki rybne z mintaja i cukinii - DIETA NISKOKALORYCZNA 196

pomocą blendera jajkiem i filetami z mintaja. Płatki owsiane mielimy w młynku, dodajemy do masy, jak i łyżkę mąki pszennej. Doprawiamy solą, sokiem z cytryny i pieprzem. Wyrabiamy masę w dłoniach. Tworzymy małe pulpeciki. Mi wyszło 16 sztuk (na 3 obiady) Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia ciasta. Układamy w naczyniu, przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową , pod przykryciem zapiekamy

SMYKWKUCHNI
SERNIK KREMLIŃSKI 203

Przepis powstał na kanwie wielu innych serników, które piekłam wcześniej. Spód z batonikami twix podpatrzyłam na blogu "Kwestia Smaku". Już kilka razy na moim blogu pisałam, że nie mieszkam w Polsce. Denerwuje mnie brak dobrego twarogu w polskich sklepach. Owszem można zakupić twaróg i go mielić (nie mam jak), można też kupić ser w wiaderku ... ale uwierzcie

Przepisy Aleksandry
Swiateczna babka poswiatecznie 170

maslem i cukrem i stopic w kapieli wodnej. Zoltka, mielone migdaly, make i szczypte soli dokladnie wymieszac. Dodac przestudzona mase czekoladowa. Bialka ubic na sztywna piane i dodawac stopniowo do ciasta. Wymieszac. Foremke o pojemnosci 1,1 litra wysmarowac tluszczem i obsypac bulka tarta. Napelnic ciastem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175°C przez okolo 45 minut. Upieczona babke

Przysmaki Karolki
Sernik czekoladowy 272

szczypta soli 1 łyżeczka kakao masa serowa 1kg twarogu trzykrotnie mielonego 15dag cukru 4 jajka 10dag margaryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 16dag czekolady deserowej Wykonanie: - składniki na ciasto przełożyć do miski lub na stolnicę, zagnieść gładkie ciasto, schłodzić 30minut w lodówce - ciastem wylepić spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy - spód podpiec w temperaturze 180-190 stopni przez(...)żaroodporne), pomoże to sernikowi upiec się równo i nie popękać - sernik piec w temperaturze 160-170 stopni przez około 1,5 godziny - po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku i studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach przez 30-60minut, powinno to zminimalizować opadanie Im niższa temperatura i dłuższy czas pieczenia, tym większe szanse, że nasz sernik wyrośnie równo. Naczynie

Smakołyki Bereniki