Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać cukier i wymieszać. Do suchych składników dodać kokosowe mleko, olej roślinny oraz pastę pandanową. Całość energicznie wymieszać, dodać pokrojoną gruszkę, jeszcze raz krótko wymieszać i masą napełniać małe słoiczki o 3/4 ich wysokości. Słoiczki należy wcześniej dobrze posmarować olejem roślinnym i obsypać mąką. Muffinki piec w słoiczkach przez około(...)jabłek, - 1 łyżeczka cynamonu, - 1 łyżka soku z cytryny (ok. 10 ml), - 2 łyżki miodu (ok. 48 g), na ciasto: - 1 szklanka płatków owsianych (ok. 110 g), - 1 szklanka mielonych migdałów (ok. 100 g), - 1/4 szklanki cukru (ok. 50 g), - 1/4 kostki masła (ok. 50 g). Sposób przygotowania 1. Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plastry
Z Kuchni Do Kuchniwłaśnie z kasza gryczaną smakują nam najbardziej, polecam :) 200g mąki pszennej 80ml ciepłego bulionu (użyłam bulionu warzywnego WINIARY, z grzybowym też wychodzą super) 2 łyżki miękkiego masła szczypta mielonego czosnku 0/5 łyżeczki słodkiej papryki szczypta soli i pieprzu 6-8 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej 50 g fety 1/4 papryki ząbek czosnku łyżka oliwy ziołowej Składniki na ciasto zagniatamy(...)mieszamy z pokrojoną w kosteczkę papryką, fetą i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Na każdym kawałku ciasta układamy po 2 łyżki farszu. Dokładnie zlepiamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy oliwą ziołową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 25 minut. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest
Mienta blogsmakuje mi do końca. Piekłam w formie 22x11x12cm. Składniki: - 500g mąki tortowej - 200g masła - 200g letniej śmietanki 30% - 125g ksylitolu (lub cukru) - 5g cukru trzcinowego - 3 jajka - 1 opakowanie suchych drożdży (7g) - 1 łyżka ksylitolu z wanilią (lub cukier waniliowy) - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego - 100-150g rodzynek (u mnie jumbo gold) - 70g mielonych migdałów - szczypta soli - aromat(...)cytrynowy (ja pominęłam) Lukier: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - kilka kropli aromatu np.cytrynowy lub migdałowy (ja dodałam mielona skórką cytrynową) - kilka łyżeczek kremówki Drożdże wymieszać w kubeczku z cukrem trzcinowym i letnią kremówką, zostawić do wyrośnięcia. Do miski z mąką wsypać ksylitol, szczyptę soli, ksylitol waniliowy, dodać ekstrakt z wanilii, stopiony i przestudzony tłuszcz, jajka oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrobić
Smaczne Zdroweszybko. Efekt nam wynagrodzi czekanie:) Smaki świetnie się komponują. Lekko kwaskowa masa cytrynowa i słodkie truskawki. Idealnie:) Deser można podać z bitą śmietaną. 1 kg sera mielonego ( polecam firmowy z KLIK) 3 galaretki cytrynowe + 300 ml wody około 50 -60 dag truskawek 2 galaretki rubinowe + 750 ml wody Biszkopty podłużne języczki Nasączenie: sok + woda(...)wrzątku. Dokładnie mieszam i odstawiam aby spokojnie ostygła. Galaretki rubinowe rozpuszczam w 750 ml gorącej wody i także studzę. Dno blaszki (38 x 27 cm) wykładam papierem do pieczenia i wykładam biszkopty. Sok mieszam z wodą ( u mnie sok z truskawek i rabarbaru) i nasączam biszkopty. Kiedy galaretki cytrynowe są zupełnie zimne i lekko tężejące, miksuję ser i wlewam
Takie tam pichceniejestem spozniona. Powiem wiecej, moje spoznienie jest dosc powazne, ale mam nadzieje, ze Gospodarna Narzeczona z blogu na Kruchym spodzie , gospodyni 49 Weekendowej Piekarni mi to wybaczy. Przyznam, ze pieczenie tych buleczek nie przebiegalo bez zaklocen, tego dnia wszystko sprzysieglo sie przeciwko mnie. Najpierw mialam problem z dynia, potem odnioslam rany, a na koncu zepsula mi sie waga(...)dynia w miom wydaniu buleczki skladniki: 115 g pure z dyni (0,5 szklanki) 7 g drozdzy instant lub 21 g swiezych 0,5 lyzeczki mielonego kardamonu 0,5 lyzeczki mielonego imbiru 500 g maki chlebowej (3i 3/4 szklanki) 140 g cieplej wody (2/3 szklanki) 70 g cukru (1/3 szklanki) 8 g soli (1i 1/2 lyzeczki
Przysmaki Karolkisłodkawego smaczku, za to ryż niczym risotto w ostrzejszym smaku świetnie uzupełnia kurczaka: Składniki: 1 kg udek z kurczaka po garści suszonych owoców: jabłka, gruszki, śliwki, żurawina, 1 cebula mielona słodka papryka, kolendra, oregano, rozmaryn, sól, świeżo zmielony pieprz 1 szklanka ryżu 2 łyżki oliwy 1 łyżka sosu sojowego 1 łyża sosu ostrygowego 3 ogórki kiszone 1 łyżeczka curry(...)tłuszczu pozostałym po kurczaku podsmażamy obraną i pokrojoną w pół plastry cebulę, dorzucamy suszone owoce które wcześniej zalewamy wrzącą wodą odsączamy, wszystko dusimy 5 minut, owoce dodajemy do kurczaka, pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 40 minut. Ryż podsmażamy ok 5 minut na 1 łyżce oliwie, dolewamy 2 szklanki osolonej wody gotujemy ryż na sypko. Ugotowany ryż podsmażamy znowu
kgwjanczewoSkładniki: 0,5 kg świeżo zmielonej łopatki 1 czerwona cebulka 1 jajko po szczypcie tymianku, kolendry mielonej sól, pieprz świeżo zmielony 1 bułka kajzerka najlepiej
kgwjanczewoŻeby urozmaicić trochę pulpety w sosie pomidorowym dodałam do sosu białą fasolę oraz pomidory z puszki. Powiem skromnie, wyszło bardzo smacznie. Podałam z ryżem ugotowanym
Ala piecze i gotujeprzypraw i właśnie orzechów włoskich. Jak już wspomniałam, zapach grillowanych bakłażanów jest niesamowity, taki dymny , podoba mi się też ich wygląd. Takie bakłażany są o niebo fajniejsze od tych pieczonych (jak np. do ajwaru ). Swoje bakłażany grillowałam po prostu na suchej patelni grillowej na średnim ogniu , odwracając je od czasu do czasu ( zajęło to ok. 20 minut ). Alternatywnie można bakłażany(...)lubicie, pasta jest pikantna ) 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego sól, pieprz 1/3 - 1/2 szklanki orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni i grubo posiekanych ( dla mnie - więcej znaczy smaczniej ) 1/2 pęczka natki pietruszki, posiekanego do podania: ciepłe placki pita gotową pastę można również posypać pokruszonym serem feta Przygotowanie: Bakłażany grillujemy lub pieczemy wybraną przez nas techniką ( szczegóły w poście
Chilli Czosnek i Oliwaszklanki białego cukru (ja użyłam brązowego) 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 50 g stopionego masła Pikantne palmiery - jak zrobić? Schłodzone ciasto francuskie rozwiń i wyprostuj. W misce zmieszaj cukier z mielonymi przyprawami. Masło roztop i schłodź. Schłodzonym, ale wciąż(...)roztopionym masłem i posyp resztą przyprawy. Ciasto ułóż na papierze i wstaw na 10-15 minut do zamrażarki. Piekarnik rozgrzej do 200'C. Blaszkę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone w zamrażalniku ciasto wyjmij, wyrównaj brzegi, dociskając je płaską stroną noża i potnij na około 1,5 cm plastry (mi wyszło 12 kawałków). Jeśli została ci jeszcze mieszanka
Moje Qulinariasię różne słodkości. Różnią się od polskich i są przez to dla nas ciekawsze. My na Święta Bożego Narodzenia pieczemy pierniczki , Grecy pieką Ciasteczka Kurabiedes, a np. w Austrii pieką Wiedeńskie rogaliki waniliowe. Ostatnio miałam okazje je chrupać na jednej z rad szkoleniowych za sprawą koleżanki Anny. Były tak pyszne, że wybłagałam od niej przepis. Rogaliki te bardzo przypominają smakiem(...)mielimy. Do mąki dodajemy mielone migdały i orzechy, cukier, sól, zimne masło pokrojone w płatki, żółtka i zagniatamy kruche ciasto. (Ja zagniatałam hakiem robota) Ciasto owijamy w folię i wstawiamy na 2 godz. do lodówki Ciasto wyjmujemy partiami, robimy wałeczki o grubości ołówka, odcinamy 5 cm kawałki i formujemy malutkie rogaliki z cieńszymi końcówkami.Pieczemy w nagrzanym piekarniku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępodana jest kandyzowana skórka z owoców, ale ja użyłam świeżo startej skórki pomarańczowej i cytrynowej, i to był strzał w 10! :) Zapach, który rozchodził się po domu podczas pieczenia pierniczków, był magiczny, a ich smak... poezja... Oprócz tradycyjnych, równie przepysznych pierniczków, na które przepis podam Wam na dniach, będę robiła kolejną porcję Lebkuchen, gdyż nie ukrywam(...)migdałowych i przy mieleniu postawiłam drobniusieńkie kawałeczki) 180 masła 400 ml płynnego miodu (użyłam 1,6 szklanki gęstego miodu wielokwiatowego) 3/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej (użyłam świeżo startą skórkę z 2-ch pomarańczy i 2-ch cytryn) 2 opakowania przyprawy do piernika (razem 40 g) 1 łyżeczka ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody
Słodko-Słony Świat Ilonydrugi dzień porcję ¾ rozwałkowujemy na prostokąt wielkości blaszki (u mnie o wym. 39cm x 30 cm). Najwygodniej jest robić to układając rozpłaszczoną porcję ciasta między dwa arkusze papieru do pieczenia lub maty. Możemy ciasto wałkować i obracać, nie wyjmując. Ciasto nie wymaga podsypywania mąką, a na blaszkę przenosimy już rozwałkowane na papierze. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika(...)radełkiem wycinamy paski ciasta o szerokości 1 cm, które układamy tworząc kratkę na masie serowej. Paski smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160° C i pieczemy 1,5 godziny. Upieczony zostawiamy w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach do ostudzenia (u mnie na noc). Z cukru pudru i soku wyciśniętego z ½ cytryny ucieramy łyżką lukier (powinien być dosyć
mojewypiekiinietylkocebuli czerwonej ząbek czosnku Przygotowanie: Kaczkę nacieramy solą, grubo mielonym pieprzem i majerankiem. Podstawowe przyprawy i jak to przy kaczce nie trzeba ich żałować. Okładamy jeszcze plastrami czosnku. Kaczka leżakuje do dnia następnego. Wstawiamy ją wtedy do piekarnika (temp. 180 stopni). Możemy przed pieczeniem zdjąć plastry czosnku, jeśli nie lubimy jego intensywnego aromatu. Kiedy kaczka
Kuchnia po mojemutruskawkami. Tym razem stawiam na jesienną wersję! Takie ciasto nie wymaga pieczenia i jest fantastycznym pomysłem do popołudniowej kawki. Delikatny krem serowy przełożony herbatnikami i pokryty prażonymi jabłkami sprawia , że ciężko oderwać się od talerza. Koniecznie wypróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: ( 22 x 24 ) * ser biały 3x mielony – 800 g * jabłka – 1,5 kg * mleko – 1 szkl
Ostra na Słodko