jednej. Nie mniej chleb udany, zaś aromat ziół wydobywający się z piekarnika - po prostu nie do opisania. Najlepiej samemu zrobić ten chleb, usiąść w trakcie pieczenia przed piekarnikiem, i patrząc na piekący się chleb wąchać, wąchać i jeszcze raz wąchać :) Czym się różni mój chlebek od tego z oryginalnego przepisu? Ano tym, że dałem oregano zamiast szałwii, i płatki(...)udał się wyśmienicie. A tym, którzy piekli go u Amber, życzę smacznego, zaś tym, którzy nie piekli, powiem - żałujcie ;) Zalewa ziołowa: 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka czarnuszki 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżeczka soli
Grahamka, weka i kajzerkascroll down for English Przepis zaczerpnęłam stąd , z pysznej filozofii smaku, a następnie nieco zmieniłam na swoje potrzeby. Ważne, żeby nie piec ich w papilotkach, są zbyt klejące. Zobacz na filmie:) Te pyszne babeczki są idealne zarówno na śniadanie, jak i na podwieczorek. Poziom trudności: łatwe Czas przygotowania: 35 -40 minut(...)szklanki płatków owsianych · ¼ szklanki wiórków kokosowych · 2 płaskie łyżki lnu mielonego (opcjonalnie) · garść malin (mogą być mrożone) · pół banana
Bazując na smakułyżka proszku do pieczenia Zagnieć i wyrób ciasto w dosyć szybkim tempie. Najwygodniej w robocie kuchennym, ale bez niego też można, po prostu szybko zagnieć i podziel na dwie części, zawiń w folię spożywczą i do lodówy lub zamrażary na dwie godziny. Sernik : WSZYSTKO W TEMP. POKOJOWEJ - 2 kilo tłustego twarogu mielonego min. 2 razy(...)miksuj dalej. Uzyskasz puszystą masę. Ubij białka na sztywno i dodaj delikatnie do masy. Jest tego trochę, w konieczności przełóż do dużej miski. Wyłóż blachę posmarowaną masłem papierem do pieczenia. Zetrzyj przygotowaną wcześniej jedną cześć ciasta na dno blachy, wyłóż na nią masę serową i na wierzch zetrzyj drugą część ciasta. Piecz przez min.65 - 70 minut
Pasje Jolkikaszanki. Wsyp słodką mieloną paprykę i tymianek. Dokładnie, ale krótko zamieszaj. Nadzienie podziel na 4 części i nadziej nim każde jabłuszko "z górka". Przykryj "daszkiem". Zawiń jabłka pojedynczo w folię aluminiową, ale nie całkowicie szczelnie, góra ma być lekko odsłonięta, aby powietrze miało gdzie uchodzić. Piecz jabłka
Słodko-Słony Świat Ilonyłyżki oleju, wrzucamy czosnek i cebulę. Smażymy na małym ogniu do zeszklenia. Dodajemy przyprawy – cynamon, tymianek, oregano. Wrzucamy selera naciowego i starte na tarce warzywa. Chwilę razem smażymy. Dodajemy mielone mięso i smażymy, co jakiś czas mieszając, tak długo, aż całe straci kolor surowizny – około 10 minut. Dodajemy pomidory z puszki wraz z całym sokiem. Jeśli kupiliście całe pomidory(...)beszamelu z serem. Wszystko dokładnie mieszamy i zalewamy sosem zapiekankę. Wstawiamy moussakę do pieca ustawionego na 180⁰C góra-dół, bez przykrycia, na 45-50 minut. Jeśli góra zapiekanki za szybko Wam się przypieka, przykryjcie ją folią aluminiową. Jeśli zostaje blada a czas pieczenia się kończy – włączcie termoobieg. Serowy beszamel powinien się pysznie przypiec. Moussaka jest lekka, soczysta
Karo in the Kitchenidealnie, ale można też podać z ziemniakami. Skrzydełka faszerowane: 10-12 skrzydełek z kurczaka 500 g mielonego mięsa (drobiowego / wieprzowego / cielęcego) 1 cebula 1 jajko 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz Sos pieczarkowy z mascarpone: 300 g niedużych pieczarek 125 g serka mascarpone 1/3 szklanki śmietanki(...)cebula 1/2 pęczka natki pietruszki po 1 łyżeczce: soli, suszonego estragonu i pieprzu cytrynowego listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Farsz: Mięso na farsz mielimy w maszynce do mięsa wraz z cebulą (jeśli kupiliśmy zmielone, cebulę drobno siekamy i dodajemy do mięsa). Wyciskamy do niego dwa ząbki czosnku. Dodajemy 3-4 łyżki wody i wyrabiamy. Dodajemy jajko
Poezja smakuMakaroniki to ciastka przyrządzane z białek, cukru pudru i mielonych migdałów. Obecnie to jedne z najbardziej popularnych i wykwintnych ciastek na świecie. Makaroniki są dla wielu symbolem francuskiej sztuki cukierniczej. 20 marca obchodzony jest nawet we Francji Dzień Makaronika. Będąc w Paryżu warto dotrzeć na rue Bonaparte i nacieszyć oczy widokiem witryny jednej z najstarszych paryskich cukierni Ladurée(...)dużo grudek. Ja osobiście nie mieliłam z powodu braku młynka. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać 3 łyżki cukru pudru. Miksować do uzyskania lśniącej, sztywnej piany. Do masy z białek dodać makę migdałową i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką, aby masa nie straciła na swojej puszystości. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przełożyć do szprycy
Mania Gotowaniajeśli raz przygotujecie to danie, to na pewno na nim nie poprzestaniecie. Ja przepadłam. SKŁADNIKI (ok. 8 porcji) 2 bakłażany oliwa oliwek sól sos mięsno- pomidorowy 500g mielonego mięsa ( np. z indyka) 500 ml passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżeczka cukru kilka gałązek świeżego oregano lub 1 łyżeczka suszonego gałka muszkatołowa cynamon sól(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószamy solą i skrapiamy delikatnie oliwą. Przekręcamy na drugą stronę i robimy to samo. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 13-15 min. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną w kostkę cebulkę, oregano, cynamon i gałkę muszkatołową ( po ok. 1/2 łyżeczki). Na patelnię wrzucamy mięso mielone i smażymy do momentu
DefinicjaSmakukremowa chmurka pozostawiając niezwykły smak gruszki. Polecam wszystkim smakoszom łakoci :) Sporo pracy i cierpliwości wymaga , ale naprawdę warto :) Tortownica wymiary średnica 22 cm Temp. pieczenia 175 st. Czas pieczenia ok. 20 minut Składniki : 2/3 szkl. zmielonych migdałów 1 łyżka grubo posiekanych migdałów 1/2 szkl. cukru pudru + 1 łyżka 2 i 1/2 łyżki mąki 3 jajka(...)cukier . Składniki ubijamy na sztywną piane. 2/3 szkl. mielonych i 1 łyżkę posiekanych migdałów mieszamy z 2 i 1/2 łyżki mąki oraz 1/2 szkl. cukru pudru. Składniki łączymy z wcześniej ubitą pianą z białek i brązowego cukru. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy ok. 22 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp
Słodkości i nie tylkooraz boki tarty. Nakłuć gęsto widelcem (tak co pół cm) i włożyć na 30 minut do lodówki . Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół). Ciasto włożyć do pieca i piec 15-18 minut (aż nabierze lekko złotego koloru). Szpinak namoczyć, usunąć twarde łodygi, opłukać, osuszyć. Dużą patelnię rozgrzać wraz z 1 łyżką oliwy . Włożyć część szpinaku i smażyć chwilę(...)plasterkach) oraz śmietanę. Wymieszać wszystko. Przyprawić solą, świeżo mielonym pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Spróbować. Jeśli smak będzie za słaby, doprawić bardziej . Następnie dodać jaja. Ponownie wszystko wymieszać. Gotowy farsz szpinakowy przełożyć na podpieczony spód. Tartę ze szpinakiem i serem Gruyere wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30-35 minut. The post Chrupiąca tarta ze szpinakiem i serem
Moja Delicjaprzepisie. SKŁADNIKI : mielone użyłam wieprzowego 0,5 kg sól, pieprz do smaku jeśli lubimy możemy użyć naszych ulubionych ziół np. majeranek jajko 1 szt do mielonego plus 1 dodatkowe do posmarowania ciasta 1 bułkę, którą wcześniej namoczyliśmy w mleku olej do smażenia klopsów (używam rzepakowego ) ciasto francuskie 1 opakowanie kawałek ugotowanego białka(...)gałązka rozmarynu SPOSÓB WYKONANIA : - mięso mielone doprawiamy przyprawami, dodajemy jajko, namoczoną w mleku bułkę oraz trochę zimnej wody wyrabiamy jednolita masę - obsmażamy je na patelni z każdej strony, gotowe wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu - ciasto francuskie tniemy na paseczki szerokości ok 3-4 mm - gdy mielone nam już przestygło owijamy je naszym ciastem
Basia w kuchniłyżki kakao dodatkowo: płatki migdałowe do posypania Migdały umieszamy w pojemniku blendera i mielimy na drobno. Następnie dodajemy rodzynki i całość miksujemy do chwili, aż całość zacznie się kleić i tworzyć kruszonkę. Masę przykładamy do tortownicy o średnicy ok. 18-20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i ubijamy najwygodniej przy pomocy tłuczka do ziemniaków lub drewnianą pałką. Namoczone figi
Plate of JoySkładniki na blaszkę 24x36cm: 1 duże opakowanie herbatników maślanych 1,75 kg sera niemielonego 8 jajek 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 2 budynie śmietankowe małe 200g masła 2 szklanki cukru pudru 1½ szklanki mleka 150g rodzynek np. sułtańskich Sposób przygotowania: Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, a następnie herbatnikami (jeden obok drugiego). Miękkie masło
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: - 120g masła - 135g mąki orkiszowej typ750 (lub 120g pszennnej) - 80g mielonych migdałów (bez skórek) - 110g ksylitolu lub cukru - 1 jajko - 2 łyżki naturalnego, gęstego jogurtu greckiego - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy) - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie domowy ) - szczypta soli - skórka otarta z 1 sparzonej cytryny - sok wyciśnięty
Smaczne Zdrowemorska w płatkach Kruchy spód: Herbatniki rozdrobnić przy użyciu miksera i wymieszać z mielonymi migdałami. Masło roztopić i połączyć z ciastkami,dokładnie wymieszać .Masa może być odrobinę sypka,jeśli dodacie więcej masła masa po upieczeniu stanie się za tłusta. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia,oddzielnie dno i oddzielnie boki ,aby papier idealnie przylegał do boków formy .Teraz wyklejamy
Ladylaura.drugiej mak, a do trzeciej odsypaną mąkę. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia przekładamy ciasto kakaowe, następnie wykładamy warstwę biszkoptów, smarujemy połową dżemu, przykrywamy ciastem makowym. Rozkładamy następną porcję biszkoptów które smarujemy pozostałym dżem, przykrywamy ciastem białym. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 50 -60 minut w 180 stopniach C. Przygotowujemy polewę: jajko ubijamy z cukrem dodajemy(...)kakao, wlewamy cienkim strumieniem roztopione masło, nie przerywając ubijania. Przestudzone ciasto polewamy przyrządzoną polewą. Posypujemy mielonymi migdałami lub orzechami. Smacznego
kgwjanczewoGołąbkowa zapiekanka wg Marty 1 woreczek ryżu 1 woreczek kaszy gryczanej smażone pieczarki 250 dkg mięsa mielonego 1 główka kapusty świeżej 3-4 ząbki czosnku masło oliwa 2 łyżki mąki gryczanej przecier/koncentrat pomidorowy Ryż gotujemy. Kaszę gotujemy. Mięso podsmażyłam na patelni. Kapustę poszatkowałam, ale zanim to zrobiłam odłożyłam kilka całych liści. Potem do gotującej się wody włożyłam całe(...)Następnie mieszamy: ugotowany ryż + ugotowana kasza gryczana + usmażone pieczarki + czosnek w plasterki + mięso mielone podsmażone na patelni + ugotowana kapusta poszatkowana (wodę od gotowania kapusty zostawiamy do sosu) - wymieszać. Całość nakładamy do wysmarowanej oliwą formy, nakładamy kawałki masełka na wierzchu i przykrywamy sparzonymi liścmi. Pieczemy ok. 30-40 minut w temp. 180 stopni. SOS: W międzyczasie rozgrzać lekko olej, wrzucić
Tradycyjna kuchnia inaczejpieprz suszona żurawina do posypania opcjonalnie Warzywa i oddzielone mięso mielimy w maszynie do mielenia, dwukrotnie (lub blenderujemy całość dokładnie, jak ja). Doprawiamy obficie solą, pieprzem i kminkiem. Dokładnie mieszamy całość. Teraz pasztet przekładamy do foremki (keksówka o długości 30 cm), wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1h i 20 minut
Mango Papajamięsne gołąbki z dodatkiem surowej salsiccia, coś nowego, coś pysznego! Gołąbki mega duże, pieczone na blasze podane z sosem kurkowym i młodymi ziemniaczkami. Nic tylko jeść! Gołąbki z młodej kapusty Składniki: 16 dużych gołąbków 1 duża młoda kapusta 400 ml ryżu 500 g mielonego mięsa 300 g surowej salsiccia 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego szczypiorku
codojedzeniaSkładniki: 1 główka młodej kapusty 100 g ryżu 500 g mielonego mięsa(gulaszowego) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewkę 1 łyżka masła pęczek
kgwjanczewosolą na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając aż będziemy mieli lśniącą pianę. Potem dodajemy ocet oraz mąkę zmieszaną z cynamonem i kakao. Wszystko razem mieszamy. Tak przygotowaną masę dzielimy na dwie części. Kolejnym krokiem jest narysowanie na papierze do pieczenia dwóch kół (na powyższe ilości składników ok. 18cm i 20cm) na które nakładamy naszą ubitą
Kuchenne Wariacjeprzypraw. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Wkładamy wątrobę, zagotowujemy. Tak przygotowane mięso mielimy dwa razy, dodając na przemian masło, kawałki bułki oraz listki rozmarynu. Do masy dodajemy jajka, sól, pieprz i gałkę. Formę wykładamy plastrami boczku. Do tak przygotowanej formy nakładamy masę. Pieczemy w temperaturze 180 °C przez 40 minut. Przed krojeniem studzimy
Bon Appetit Małgorzatykości, mięso mielimy mieszamy z przyprawami, oraz z przeciśniętym przez prasę czosnkiem. Wstawiamy na noc do lodówki. Filety z kurczaka kroimy w kostkę następnie dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy również odstawiamy na noc do lodówki. Po wyjęciu z lodówki mieszamy oba mięsa ze sobą dodajemy odsączony groszek, jajka oraz mąkę ziemniaczaną. Delikatnie łączymy składniki. Formę w której będziemy piec pasztet smarujemy
kgwjanczewosera salami 4 jajka 3 łyżki majonezu farsz 700 g mięsa mielonego 1 ząbek czosnku 1 jajko 1/2 papryki czerwonej 1 cebula 200 g pieczarek sól, pieprz Sposób przygotowania Omlet - ser zetrzeć na tarce, przygotować blaszkę prostokątną, wyłożyć ją papierem do pieczenia, wysmarować go olejem. Jajka ubić z majonezem i serem żółtym. Wlać na blaszkę
pink envelopemrożonejNA KRUSZONKĘ: 1/4 mąki z pełnego przemiału. 2 łyżki brązowego cukru, pół łyżeczki mielonego cynamonu, 3 łyżki niesolonego, zimnego masłaNA CIASTO: 4 jajka, 1 szklanka brązowego cukru, 3/4 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 kostki margaryny, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka esencji waniliowejPrzygotowanie:Zacznij od zrobienia kruszonki: wymieszaj mąkę, cukier i cynamon
Gotowanie to kochanieupiekę. Ciasto fajnie się formowało, z piekarnika pachniało nieziemsko... Po wyjęciu ich z pieca, z początku byłam przerażona ponieważ nie osiągnęłam takich ślicznych okrągłych ciasteczek jak Anna. Na szczęście nim wywaliłam spróbowałam a ich smak zrekompensował wygląd!!! Bezglutenowe piernikowe ciągutki migdałowe 120 g mielonych migdałów
Dzieje kuchennej Wiewióryzmiażdżone ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 płaska łyżeczka ostrej mielonej papryki sól, pieprz Sposób wykonania: 1.Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. 2. Mięso nasmarować marynatą, włożyć do pojemnika z przykrywką i schłodzić w lodówce najlepiej dobę przed przygotowaniem. 3. Karkówkę piec na dobrze rozgrzanym grillu, aż mięso zrumieni się i skruszeje
Kuchnia domowa Aniporcje i rozlozyc do zaroodpornych naczyniek Wlozyc do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec okolo 20 minut,do momentu kiedy kruszonka sie zrumieni,a owoce beda bulgotac Podawac gorace,choc zimne sa rownie pyszne. Uwagi : Czesc maki,tez pelnoziarnistej lub orkiszowej mozna zastapic mielonymi migdalami,orzechami, platkami owsianymi itd.,mozliwosci jest bez liku,a wszysto zalezy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dekoracje Sernik z Białą Czekoladą i Mascarpone - Sposób przygotowania : Herbatniki, masło i mielone migdały zmiksować w food procesorze. Wyścielić powstałym "ciastem" dno tortownicy (22 cm) wcześniej wyłożonej pergaminem i podpiec w piekarniku w temp. 170 stopni przez ok. 7 minut. Wyjąć z pieca i przygotować masę sernikową. Śmietanę kremówkę podgrzać. Jak zrobi się lekko ciepła wrzucić czekoladę
Słodka Stronazasmakują każdemu. Składniki: 9 pałek z kurczaka opakowanie warzyw na patelnię łyżka słodkiej mielonej papryki sól- do oprószenia majeranek- do oprószenia kminek- do oprószenia 2 jabłka łyżka miodu 3 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Udka oprószamy solą, pieprzem i majerankiem. Układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy 20 minut. Po tym czasie na blaszkę wykładamy również warzywa ,dalej zapiekamy
Z Majeczką w kuchnisuszonych podgrzybków kminek sól pieprz Warzywa i oddzielone mięso mielimy w maszynie do mielenia, dwukrotnie (lub blenderujemy całość dokładnie, jak ja). Doprawiamy obficie solą, pieprzem i kminkiem. Dokładnie mieszamy całość. Teraz pasztet przekładamy do foremki (keksówka o długości 30 cm), wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1h i 20 minut
Mango PapajaPopularne danie kuchni indyjskiej. Pieczone mięso z kurczaka uprzednio marynowane w jogurcie z dodatkiem wielu przypraw, które nadają mu ciekawego pikantnego smaku. Jako dodatek polecam raitę ogórkową np. z TEGO przepisu. Składniki: 4 pałki lub podudzia z kurczaka 1 łyżeczka startego imbiru 2 ząbki czosnku 1-2 małe suszone chilli 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka garam masala(...)Następnie dodać jogurt naturalny, ponownie wymieszać. Przykryć miskę folią i wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin a najlepiej na całą noc. Wyjąć z lodówki godzinę przed pieczeniem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Pałki ułożyć na ruszcie i piec 30 minut. Obrócić na drugą stronę, gdy mocno się przypieką. Podawać od razu po upieczeniu z ryżem
wyzwania kuchennełyżki mąki posiekana natka pietruszki 3 łyżki sosu sojowego płatki chili, imbir mielony Wszystkie składniki mieszam ze sobą tak, aby masa była odpowiednio klejąca i dało się z niej uformować burgery. Jeśli trzeba, dodaję oleju lub mąki. Doprawiam do smaku. Blachę do pieczenia wykładam papierem, a na nim układam burgery. Piekę około 30-35 minut w 180 stopniach
W kuchni Karmel-itkikakao ;) skladniki: 3 bialka 200g cukru 1,5 lyzki maki 25g kakao 150g mielonych migdalow wykonanie: Bialka ubijamy na sztywna piane dodajec do nich po trochu cukru. Piana powinna byc gladka i blyszczaca. Nastepnie dodajemy reszte skladnikow. Dokladnie mieszamy. Blache wykladamy papierem do pieczenia. Gotowa mase nakladamy na blache lyzka robiac kleksy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Przysmaki Karolkitwarożkiem. Roladki wieprzowe w sosie serowym. Zapiekany makaron "4 sery" Camembert z pieca. Camembert panierowany. Pakieciki ze szpinakiem, pieczarkami i fetą. Risotto z szafranem na cydrze. Polędwica a'la Wellington. Maślany łosoś z kaparami. Pikantny krem z papryki. Krem z dyni. Kotleciki mielone z fetą. Pizzerinki z patelni. Sałatka Najsztuba. Parówki z serem w cieście francuskim. Krewetki
W kuchni Karmel-itki