przepis. Postanowiłam sobie jednak, że najpierw kupię książkę, a dopiero potem będę piekła. Kiedy więc w końcu książka do mnie przyjechała, nie mogłam czekać. Banany miałam w domu przypadkiem - ale okazało się to bardzo smacznym zrządzeniem losu. Chlebek bowiem okazał się przepyszny! Ci, którzy próbowali go wcześniej mieli absolutną rację - nie do pobicia. Wilgotny, bardzo, bardzo bananowy, jedyne do czego(...)Dahl Składniki: (na keksówkę 11x27 cm) 75 g miękkiego masła 4 dojrzałe banany 170 g jasnego brązowego cukru 1 jajko 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 170 g mąki pszennej Banany zmiksować na gładką masę. Wsypać cukier, dodać masło i ekstrakt, zmiksować tak, żeby nie było grudek masła. Jajko ubić, dodać
Pożeraczka, czyli raz adobrzetych ciasteczek w moim domu nie ma świąt(tak jak bez Kevina! :D). Są pieczone już od kilkunastu lat i bez nich to chyba nie byłoby to samo :) W tym roku postanowiłam zrobić swoją wersję i wyszła równie dobra, jak pierwowzór. Zastąpiłam normalną mąkę orkiszową razową, inaczej posłodziłam i przełożyłam domowymi powidłami śliwkowymi z dodatkiem daktyli. Po świętach też warto(...)opcjonalnie: cukier puder do dekoracji Mąkę, cukier/ksylitol, mielone orzechy i szczyptę soli umieścić w misce, wymieszać. Dodać posiekane na drobne kawałki masło, zagnieść. Ciasto schłodzić w lodówce ok. 1 godzinę. Rozwałkować na grubość 3-4 mm i wykrawać ciasteczka(parzyście, aby można było skleić ciasteczko pełne z tym, które ma okienko). Piec 8-10 minut w temperaturze 180 stopni
FitKotbagietki czosnkowe lub pieczone ziemniaczki. Gorąco polecam! Składniki: • filet z łososia • filet z halibuta • przyprawa do ryb • 2 ząbki czosnku • 2 plasterki cytryny • sól, pieprz, świeże zioła np. rozmaryn i tymianek • 6 łyżek oliwy Sos chrzanowy: • 2 łyżki śmietany 18% • 2 łyżki majonezu • 2 łyżeczki chrzanu śmietankowego • 1 łyżeczka soku z cytryny • pieprz świeżo mielony Sposób wykonania: Ryby(...)warkocz smarujemy oliwą, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami oraz przeciśniętym czosnkiem. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, następnie układamy rybne warkocze i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 30 minut
Podróż w kulinariaprzyprawieniu. Bułki hamburgerowe piekłam z innego przepisu. Burgery bardzo smaczne i soczyste. Bez problemu zjedliśmy po 2 buły z dodatkami :) Oczywiście, jeżeli akurat planujecie grillowanie, burgery z grilla są, moim zdaniem, najlepsze. Warto je zrobić. Polecam! składniki (10 burgerów) 1 kg wołowiny ( użyłam łopatki ) 4 łyżki ostrej musztardy z Dijon 3 cebule 2 jajka świeżo mielony czarny pieprz(...)chrupko. Można też przekrojone bułki opiec na patelni grillowej, a następnie na tej samej patelni usmażyć boczek. Jeżeli używamy sera, należy przełożyć burgery na blaszkę do pieczenia, na każdym położyć plasterek sera, umieścić na chwilę pod grillem aż ser się zacznie topić . Jeżeli smażymy na patelni której można używać w piekarniku, burgerów nie ma potrzeby przekładać
Stare Garymiałam innego do wyboru – nie był najlepszej jakości. Bardziej przypominał serek homogenizowany niż ser mielony i dlatego po upieczeniu i ostygnięciu następnego dnia na spodzie zrobił się lekko wilgotny. Dlatego trzeba wybierać te dobre jakościowo sery z wiaderka lub zwyczajnie mielić ser, żeby sernik z brzoskwiniami czy jakikolwiek który przygotowujemy zawsze dobrze wyszedł. Sernik z brzoskwiniami(...)składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny 250g 3 łyżki cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 5 białek 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Masa serowa: 1 kg twarogu (2-krotnie zmielony) 2 jajka 3/4 szklanki cukru 2 budynie waniliowe 3/4 kostki margaryny 3/4 szklanki mleka 1 puszka brzoskwiń 1. Wszystkie składniki na ciasto
UgotujmyTo.plszklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 50 g migdałów 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka płatki migdałowe wiśnie w cukrze (lub kandyzowane) Składniki na lukier 1 łyżka soku z cytryny 5 łyżek cukru pudru Migdały kroimy na drobne kawałeczki lub mielimy w mikserze na proszek. Dodajemy(...)soku, nakładamy do foremek po łyżce ciasta i wiśnie. Wypełniamy ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu i układamy jeszcze jedną warstwę wiśni. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki napewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć
Ciastkozercypieczeni, mój tato lubi tylko skropione magą, a mąż uwielbia gołąbki sote, bez dodatków (bo mówi, że nie będzie sobie psuł tak pysznego dania;-) Składniki na gołąbki z ryżem i mięsem 1 główka kapusty włoskiej 2 woreczki ryżu (po 100 gram każdy) 0,7 kg wieprzowiny (np. łopatka) 3-4 ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego(...)mielimy, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, ryż, przyprawy i ewentualnie doprawiamy solą. W każdy liść wkładamy porcję farszu i zwijamy (w podobny sposób jak krokiety), układamy ściśle obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Gdy gołąbki już są w naczyniu przykrywamy je pozostałymi liśćmi kapusty (ma to uchronić gołąbki przed ewentualnym przypaleniem) i zalewamy rosołem. Przykrywamy pokrywką i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy
Rozpustne gotowaniesię w trakcie pieczenia, a farsz ją wchłonie, przez co koszyczki wyjdą straszni słone. Ewentualnie można pominąć etap przyprawiania farszu solą. PIECZARKOWE KOSZYCZKI. /autorski;/ na 6 koszyczków plasterki szynki - w zależności jakiej używamy, dużej, małej, ilość zmienna 5 pieczarek 3 jajka 3-4 łyżki mleka 4 łyżki bułki tartej pieprz, sól, czosnek suszony, mielony 1 mała cebula(...)ognia. Jajka roztrzepuję z mlekiem, przyprawami. Dodaję starte pieczarki, bułkę tartą i dokładnie mieszam ze sobą. Wykładam do foremek wyłożonych wędliną, wygładzam wierzch i wstawiam do piekarnika. Koszyczki piekę 15-20 minut, aż pięknie zbrązowieją. Świetnie się sprawdzą jako ciepła przystawka, przekąska czy jako ciepła kolacja. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiczekoladową .Kogoś jeszcze nie przekonałam? Składniki: 12 babeczek 1/2 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki mielonych migdałów 110 g masła 1/2 szklanki cukru 3 jajka ,oddzielnie białka i żółtka 110 g czekolady gorzkiej ,rozpuścić ,ostudzić 2 łyżki zaparzonej ,mocnej kawy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło ucieramy z cukrem na puch ,dodajemy po kolei żółtka , ucieramy dalej.Dodajemy rozpuszczą czekoladę
Ladylaura.cukru. Gdy drożdże zaczną pracować dodajemy do nich przesianą mąkę, letnią owsiankę i mieloną łuskę. Wszystko dokładnie wyrabiamy mikserem przez 15 minut. Ciasto powinno pozostać kleiste. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie keksówki wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do nich ciasto. Wierzch wyrównujemy mokrą łyżką lub rękoma, formy przykrywamy
Kulinarne przygody Gatitykostkę, wyciśnięte ząbki czosnku, sól, pieprz, majeranek i posiekaną pietrzuszkę wymieszać z mięsem mielonym. Mięso uformować w łódkę i ułożyć na środku, wzdłuż pokrojone na pół jajka. Uformować na kształt rolady, tak by jajka były dobrze przykryte i zawinąć w papier do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku 180stopni przez ok.1h. Peczeń można podawać z sosem do obiadu
W kuchni u Monikisojowego 5 łyżek sosu rybnego 1 łyżeczka mielonego imbiru Piekarnik nagrzać do 200 stopni. W miseczce połączyć chilli, cukier, sos sojowy, sos rybny, imbir. Wymieszać. Umyte i osuszone udka włożyć do naczynia żaroodpornego i polać marynatą. Piec 70 minut. W między czasie polewać marynatą. Można też je odwrócić w połowie pieczenia. Udka podałam z ryżem jaśminowym oraz
Moja Galeria Smakumały kubeczek jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku duża garść liści kolendry sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Bataty dokładnie myjemy, wycieramy i przekrajamy wzdłuż na dwie części. Wkładamy do blaszki wyłożonej papierem, lekko solimy i pieczemy przez ok. 40 minut w 200°C. W tym czasie przygotowujemy farsz. Ser rozkruszamy. Dodajemy
Poezja smaku