młode marchewki z pieca przyprawione za'atarem. Czy trzeba pisać coś jeszcze, by Was zachęcić do gotowania? Mam nadzieję, że nie, bo jest pysznie! ;) Składniki (na 4 porcje): 800 g polędwiczek wieprzowych 200 g kurek 200 ml śmietany kremówki 30 % 200 g czereśni 12 młodych marchewek 2 szalotki tymianek (użyłem suszony) za'atar* świeżo mielony czarny pieprz sól morska(...)szalotki. Dodać kurki i smażyć je aż odparuje woda. Wlać śmietankę. Gotować na małym ogniu aż sos się zredukuje. Przyprawić solą, pieprzem i łyżeczką tymianku utłuczoną uprzednio w moździerzu. Pieczone marchewki: Marchewki umyć druciakiem (nie obierać) i osuszyć. Posmarować niewielką ilością oliwy z oliwek, posypać za'atarem i oprószyć odrobiną soli. Piec w 200 st. C, aż staną się miękkie
Food Squarekasztanów jadalnych z zalewy 2 łyżki klarowanego masła sól himalajska Szpinak w mleku kokosowym: 500 g liści młodego szpinaku ' baby ' 100 ml mleka kokosowego sól himalajska świeżo mielony pieprz * PRZYGOTOWANIE Dorsz Dorsza dokładnie myjemy i osuszamy. Nacinamy każdy kawałek od spodu w trzech miejscach. (pierwsze nacięcie głębsze niż pozostałe). Pomidory i oliwki drobno siekamy. Połowę z nich umieszczamy(...)oliwkami. Odstawiamy na czas przygotowania reszty składników, a następnie pieczemy w 200°C przez 15-20 minut . Ziemniaki Ziemniaki oczyszczamy dokładnie z ziemi i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy. Smażymy je wraz z pokrojonymi drobno kasztanami na klarowanym maśle przez kilka minut. Dosalamy do smaku świeżo mieloną solą himalajską i podajemy z upieczonym uprzednio dorszem
Food Squarecałego kurczaka podzielonego na 8 części 1 łyżka soku z cytryny 1 szklanka jogurtu naturalnego - użyłam greckiego 2 ząbki czosnku, starte 1 łyżeczka mielonego świeżego imbiru 2 łyżeczki mielonej papryki ostrej 1 i 1/2 łyżeczki suszonej mięty 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie Kurczaka umyć i osuszyć. Jeżeli mamy całego ptaka - podzielić(...)st.C. Mięso wyjąć z marynaty, nie usuwałam jogurtu, Ułożyć na ruszcie (ruszt ustawić na głębszej blaszce, do której spłynie tłuszcz), piec przez ok 45 min do 1 godziny. W połowie pieczenia kawałki kurczaka przewrócić na drugą stronę. Podawać natychmiast np z ryżem. Smacznego
Stare GarySkładniki na 4 duże porcje: 1 kurczak (ok. 1,5 kg) 1 łyżeczka rozmarynu 1 cytryna ekologiczna (lub dokładnie wymyta i wyparzona, zwykła cytryna) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżka oleju rzepakowego odrobina pieprzu Marchewka: 1/2 kg marchewki (ok. 6 średnich sztuk) 2 łyżki masła sól cukier sok z cytryny Sposób(...)środka kurczaka włożyć obydwie połówki cytryny. Kurę umieścić w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Piec przez ok. 90 minut, co 30 min. polewając mięso sokami, które z niego wypływają. Można je też odwracać w trakcie pieczenia, nie jest to jednak konieczne. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na dużej, głębokiej patelni
Obiad za dychępiersi kurczaka nadziewane pesto z orzechów nerkowca domowej roboty , pieczone w szynce parmeńskiej. Składniki: (2-4 porcje) 2 pojedyncze świeże piersi z kurczaka 1/2 kulki białej mozzarelli 2 łyżki pesto pietruszkowego z orzechów nerkowca , domowej roboty 4 plastry szynki parmeńskiej (lub tańszego zamiennika np. szwarcwaldzkiej) sól, świeżo mielony pieprz odrobina oleju do obsmażenia Przygotowanie: Piersi umyć, oczyścić, osuszyć(...)dwoma plasterkami szynki parmeńskiej na całej długości, a następnie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny. Nagrzewamy piekarnik do 180°C wraz z blachą do pieczenia wyłożoną papierem. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy odrobinę oleju i gdy się nagrzeje wkładamy roladki. Smażymy z każdej strony po 2 minuty, aż nabiorą złotego koloru. Roladki przekładamy prosto z patelni
Moja Delicjacukru trzcinowego ( można pominąć ) szczypta cynamonu i imbiru mielonego Appetita Na kruszonkę: ( nie jest konieczna) 1 łyżka masła orzechowego ( czubata ) 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych lub włoskich 1/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 3 łyżki cukru trzcinowego Wykonanie: Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki, tj. masło orzechowe, orzechy mielone, cukier i płatki owsiane umieścić w miseczce. Rozetrzeć(...)cukier. Sypkie składniki dodać do składników mokrych, dolać mleko/napój sojowy i wymieszać ciasto. Ciastem napełniać foremki do muffinów do wysokości około 3/4 wysokości. Wierzch posypać kruszonką orzechową. Piec w 170 stopniach C przez około 25 minut. Smacznego
kolorowotorcikowobędzie 700g) Ciasto : - 1 szklanka mąki pszennej - 1 jajko - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - ½ szklanki wody (dałam gazowaną) - ¾ szklanki piwa Purre z mango: - 1 dojrzały owoc mango - 70 ml soku z mango - 1 papryczka chilli (ilość dodajemy w/g gustu) - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz czarny Dodatkowo: - ok. 200 g wiórków kokosowych - 1 łyżka mąki pszennej - olej(...)robić to używając patyczka do szaszłyków, ewentualnie widelca. Unikniemy marnotrawstwa wiórków i brudzenia palców (po panierowaniu kilku krewetek palce będą w panierce). Opanierowane krewetki układamy na rozłożonym papierze do pieczenia. Frytownicę nagrzewamy do 175°C. Krewetki wkładamy partiami, smażymy do zrumienienia (trwa to naprawdę chwilę). Osuszamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podajemy na purre z mango. Krewetki kokosowe
mojewypiekiinietylkołyżeczkę masła. Następnie dodajemy ubite w moździerzu orzechy. Przyprawiamy solą, grubo mielonym pieprzem i octem balsamicznym. Dusimy ok. 15 minut na mały ogniu, a na koniec dodajemy posiekaną natkę. Ciasto rozwałkowujemy tak cienko jak się da, nakładamy farsz i lepimy pierogi. Pieczemy w 180 st. przez 20 minut. W tym czasie możemy przygotować sos. Listki
Brzuszki Łakomczuszkinajlepiej krupczatki, ale może być też tortowa ) 80 dag zimnego masła 0,5 szkl. cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka śmietany kwaśnej Do dekoracji: 1/3 puszki kajmaku gotowego mielone orzechy gotowe dekoracje, np motylki czekoladowe kolorowe pisaki lub lukier inne - wedle uznania Wykonanie: Mąkę przesiać, zimne masło pokroić w kostkę. Masło i mąkę posiekać nożem, dodać cukier, żółtko(...)Ciasto przenieść na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Z reszty ciasta uformować 2 długie wałeczki. Wałeczki skręcić ze sobą, po czym przykleić wokół "jaja". Nie trzeba dociskać, rant podczas pieczenia sam się przyklei do spodu. Można ułożyć na cieście bazie z ciasta. Tak przygotowane ciasto można posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w 180 stopniach C około 15 minut
kolorowotorcikowoPstrąg pieczony w ziołach z gotowanymi na parze warzywami. Szybki, smaczny i zdrowy obiad do którego użyłam oczywiście świeżych, wypatroszonych pstrągów a do środka włożyłam: 2 plastry cytryny posiekane ząbki czosnku (ok 2) 2 ćwiartki ( piórka) cebuli posiekane liście selera łyżeczkę masła Rybki oprószyłam z dwóch stron ziołami prowansalskimi i świeżo mielonym pieprzem. Nie użyłam soli !!! Tak przygotowane zawinęłam(...)około 15 min) i ziemniaki ( 20-25 min). Warzywka na talerzu polałam masełkiem z czosnkiem i cebulką. Jak ktoś lubi bardziej chrupiące pstrągi musi je po prostu dłużej piec. Bardzo lekkie danie a stopień trudności niewielki
Jemy Pijemypieczywo dodaję także zamiast bułki tartej do kotletów mielonych i farszów, albo przerabiam na pangrattato , smażąc okruchy chlebowe na oliwie z czosnkiem, o czym pisałam już Wam przy okazji przepisu na sałatkę z fasolki szparagowej i pomidorów . Tym razem zainspirowałam się kuchnią francuską i przygotowałam wywodzące się z Prowansji pieczone pomidory z okruchami chlebowymi doprawionymi czosnkiem, oliwą i natką(...)podać także jako danie główne, a gdy sezon na pomidory dobiegnie końca, wykorzystać pieczarki o dużych kapeluszach. Pieczone pomidory po prowansalsku przepis z książki "Łatwa kuchnia śródziemnomorska" Claudia Roden dla 4-8 osób czas przygotowania: 20 min. + 20-30 min. pieczenie Składniki: 4 duże, twarde, ale dojrzałe pomidory, np. malinowe 1 łyżeczka cukru 3 kromki wczorajszego chleba
Chilli Czosnek i Oliwaminut, w tym 20 poświęconych na pieczenie, można poczęstować niespodziewanych gości smakowitymi ciasteczkami. Albo szybko, łatwo i przyjemnie przygotować wpisowe na majowy grill albo piknik... Składniki (na około 20 biskwitów): 225 g mąki pszennej tortowej 60 g cukru pudru 1 jajko 115 g miękkiego masła 1 łyżeczka mielonego imbiru 50 g melasy Przygotowanie biskwitów: Przesiej mąkę(...)melasą. Utrzyj masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj mąkę, melasę z jajkiem, i dalej ucieraj mikserem dopóty, dopóki składniki dobrze się nie połączą. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Nabierz małą łyżeczką trochę ciasta, uformuj z niego kulkę i połóż ją na blasze. Układając kolejne kulki na blasze zachowaj stosowne odstępy między nimi, gdyż podczas pieczenia biskwity
Grahamka, weka i kajzerkawrzucić do garnka. Dodać maliny, sok z limonki, 2 łyżeczki cukru. Uprażyć, ostudzić, zmixować. 2. Piec nagrzać do 180 C góra - dół 3. Zmielone migdały zmixować z jajkami, cukrem, i owocowym musem. 4. Formę nasmarować olejem (najlepiej bezwonnym), dno wyłożyć papierem do pieczenia. 5. Przelać ciasto do formy, wierzch posypać płatkami migdałowymi i wstawić do pieca na około
Matka Żywicielkamielonych na mąkę 15g ksylitolu 20g masła orzechowego firmy Primavika 40g płatków żytnich mielonych na mąkę jajko cynamon, imbir, kurkuma Sposób przygotowania: Miksujemy ze sobą wszystkie składniki, odkładamy ciasto na kilka minut, żeby płatki spęczniały na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozsmarowujemy masę na kształt ciastek (może uda wam się lepić je w rękach) na wierzchu
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćogórek sałatkowy - 2 ząbki czosnku - pęczek koperku - szczypiorek - sok z ½ cytryny - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz czarny Dodatkowo: - jajka ugotowane na twardo Botwinkę z buraczkami bardzo dokładnie myjemy. Buraczki odcinamy od liści, układamy na folii aluminiowej wyłożonej w formie, zawijamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 60 minut. Odcinamy łodygi botwinki, pozostawiając same liście
mojewypiekiinietylko