pieczeń z mielonego - 4715 przepisów (strona:114/315)

Sernik waniliowy z solonym karmelem. 207

morska w płatkach Kruchy spód: Herbatniki rozdrobnić przy użyciu miksera i wymieszać z mielonymi migdałami. Masło roztopić i połączyć z ciastkami,dokładnie wymieszać .Masa może być odrobinę sypka,jeśli dodacie więcej masła masa po upieczeniu stanie się za tłusta. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia,oddzielnie dno i oddzielnie boki ,aby papier idealnie przylegał do boków formy .Teraz wyklejamy

Ladylaura.
Przekładaniec biszkopcikowy 125

drugiej mak, a do trzeciej odsypaną mąkę. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia przekładamy ciasto kakaowe, następnie wykładamy warstwę biszkoptów, smarujemy połową dżemu, przykrywamy ciastem makowym. Rozkładamy następną porcję  biszkoptów które smarujemy pozostałym dżem,  przykrywamy ciastem białym. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy  50 -60 minut w 180 stopniach C. Przygotowujemy polewę: jajko ubijamy z cukrem dodajemy(...)kakao, wlewamy cienkim strumieniem roztopione masło, nie przerywając ubijania. Przestudzone ciasto polewamy przyrządzoną polewą. Posypujemy mielonymi migdałami lub orzechami. Smacznego

kgwjanczewo
Gołąbkowa zapiekanka wg Marty 177

Gołąbkowa zapiekanka wg Marty 1 woreczek ryżu 1 woreczek kaszy gryczanej smażone pieczarki 250 dkg mięsa mielonego 1 główka kapusty świeżej 3-4 ząbki czosnku masło oliwa 2 łyżki mąki gryczanej przecier/koncentrat pomidorowy Ryż gotujemy. Kaszę gotujemy. Mięso podsmażyłam na patelni. Kapustę poszatkowałam, ale zanim to zrobiłam odłożyłam kilka całych liści. Potem do gotującej się wody włożyłam całe(...)Następnie mieszamy: ugotowany ryż + ugotowana kasza gryczana + usmażone pieczarki + czosnek w plasterki + mięso mielone podsmażone na patelni + ugotowana kapusta poszatkowana (wodę od gotowania kapusty zostawiamy do sosu) - wymieszać. Całość nakładamy do wysmarowanej oliwą formy, nakładamy kawałki masełka na wierzchu i przykrywamy sparzonymi liścmi. Pieczemy ok. 30-40 minut w temp. 180 stopni. SOS: W międzyczasie rozgrzać lekko olej, wrzucić

Tradycyjna kuchnia inaczej
Pasztet drobiowo-warzywny 218

pieprz suszona żurawina do posypania opcjonalnie Warzywa i oddzielone mięso mielimy w maszynie do mielenia, dwukrotnie (lub blenderujemy całość dokładnie, jak ja). Doprawiamy obficie solą, pieprzem i kminkiem. Dokładnie mieszamy całość. Teraz pasztet przekładamy do foremki (keksówka o długości 30 cm), wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1h i 20 minut

Mango Papaja
Gołąbki z młodej kapusty 147

mięsne gołąbki z dodatkiem surowej salsiccia, coś nowego, coś pysznego! Gołąbki mega duże, pieczone na blasze podane z sosem kurkowym i młodymi ziemniaczkami. Nic tylko jeść! Gołąbki z młodej kapusty Składniki: 16 dużych gołąbków 1 duża młoda kapusta 400 ml ryżu 500 g mielonego mięsa 300 g surowej salsiccia 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego szczypiorku

codojedzenia
Gołąbki z młodej kapusty 179

Składniki: 1 główka młodej kapusty 100 g ryżu 500 g mielonego mięsa(gulaszowego) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewkę 1 łyżka masła pęczek

kgwjanczewo
Świąteczna beza orzechowo-cynamonowa 132

solą na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając aż będziemy mieli lśniącą pianę. Potem dodajemy ocet oraz mąkę zmieszaną z cynamonem i kakao. Wszystko razem mieszamy. Tak przygotowaną masę dzielimy na dwie części. Kolejnym krokiem jest narysowanie na papierze do pieczenia dwóch kół (na powyższe ilości składników ok. 18cm i 20cm) na które nakładamy naszą ubitą

Kuchenne Wariacje
Pasztet wieprzowy. Tani, prosty i smaczny 145

przypraw. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Wkładamy wątrobę, zagotowujemy. Tak przygotowane mięso mielimy dwa razy, dodając na przemian masło, kawałki bułki oraz listki rozmarynu. Do masy dodajemy jajka, sól, pieprz i gałkę. Formę wykładamy plastrami boczku.  Do tak przygotowanej formy nakładamy masę. Pieczemy w temperaturze 180 °C przez 40 minut. Przed krojeniem studzimy

Bon Appetit Małgorzaty
Pasztet z królika z dodatkiem groszku 133

kości, mięso mielimy mieszamy z przyprawami, oraz z przeciśniętym przez prasę czosnkiem. Wstawiamy na noc do lodówki. Filety z kurczaka kroimy w kostkę następnie dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy również odstawiamy na noc do lodówki. Po wyjęciu z lodówki mieszamy oba mięsa ze sobą dodajemy odsączony groszek, jajka oraz mąkę ziemniaczaną. Delikatnie łączymy składniki. Formę w której będziemy piec pasztet smarujemy

kgwjanczewo
Zawijany omlet z mięsem mielonym 224

sera salami 4 jajka 3 łyżki majonezu  farsz 700 g mięsa mielonego 1 ząbek czosnku 1 jajko 1/2 papryki czerwonej 1 cebula 200 g pieczarek sól, pieprz Sposób przygotowania Omlet - ser zetrzeć na tarce, przygotować blaszkę prostokątną, wyłożyć ją papierem do pieczenia, wysmarować go olejem. Jajka ubić z majonezem i serem żółtym. Wlać na blaszkę

pink envelope
Proste i pyszne ciasto z żurawiną, jabłkami i cynamonową kruszonką 148

mrożonejNA KRUSZONKĘ: 1/4 mąki z pełnego przemiału. 2 łyżki brązowego cukru, pół łyżeczki mielonego cynamonu, 3 łyżki niesolonego, zimnego masłaNA CIASTO: 4 jajka, 1 szklanka brązowego cukru, 3/4 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 kostki margaryny, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka esencji waniliowejPrzygotowanie:Zacznij od zrobienia kruszonki: wymieszaj mąkę, cukier i cynamon

Gotowanie to kochanie
Bezglutenowe piernikowe ciagutki migdalowe czyli poWeekendowe Lakocie odc.70 160

upiekę. Ciasto fajnie się formowało, z piekarnika pachniało nieziemsko... Po wyjęciu ich z pieca, z początku byłam przerażona ponieważ nie osiągnęłam takich ślicznych okrągłych ciasteczek jak Anna. Na szczęście nim wywaliłam spróbowałam a ich smak zrekompensował wygląd!!! Bezglutenowe piernikowe ciągutki migdałowe 120 g mielonych migdałów

Dzieje kuchennej Wiewióry
Karkówka z grilla 168

zmiażdżone ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 płaska łyżeczka ostrej mielonej papryki sól, pieprz Sposób wykonania: 1.Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. 2. Mięso nasmarować marynatą, włożyć do pojemnika z przykrywką i schłodzić w lodówce najlepiej dobę przed przygotowaniem. 3. Karkówkę piec na dobrze rozgrzanym grillu, aż mięso zrumieni się i skruszeje

Kuchnia domowa Ani
Crumble jeżynowo-jabłkowe 132

porcje i rozlozyc do zaroodpornych naczyniek Wlozyc do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec okolo 20 minut,do momentu kiedy kruszonka sie zrumieni,a owoce beda bulgotac Podawac gorace,choc zimne sa rownie pyszne. Uwagi : Czesc maki,tez pelnoziarnistej lub orkiszowej mozna zastapic mielonymi  migdalami,orzechami,  platkami owsianymi itd.,mozliwosci jest bez liku,a wszysto zalezy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik z Białą Czekoladą i Mascarpone 279

dekoracje Sernik z Białą Czekoladą i Mascarpone - Sposób przygotowania : Herbatniki, masło i mielone migdały zmiksować w food procesorze. Wyścielić powstałym "ciastem" dno tortownicy (22 cm) wcześniej wyłożonej pergaminem i podpiec w piekarniku w temp. 170 stopni przez ok. 7 minut.  Wyjąć z pieca i przygotować masę sernikową.  Śmietanę kremówkę podgrzać. Jak zrobi się lekko ciepła wrzucić czekoladę

Słodka Strona
UDKA W MARYNACIE MIODOWEJ Z OLEJEM RZEPAKOWYM ZAPIEKANE Z JABŁKAMI 153

zasmakują każdemu. Składniki: 9 pałek z kurczaka opakowanie warzyw na patelnię łyżka słodkiej mielonej papryki sól- do oprószenia majeranek- do oprószenia kminek- do oprószenia 2 jabłka łyżka miodu 3 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Udka oprószamy solą, pieprzem i majerankiem. Układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy 20 minut. Po tym czasie na blaszkę wykładamy również warzywa ,dalej zapiekamy

Z Majeczką w kuchni
Pasztet drobiowo- warzywny z kminkiem 133

suszonych podgrzybków kminek sól pieprz Warzywa i oddzielone mięso mielimy w maszynie do mielenia, dwukrotnie (lub blenderujemy całość dokładnie, jak ja). Doprawiamy obficie solą, pieprzem i kminkiem. Dokładnie mieszamy całość. Teraz pasztet przekładamy do foremki (keksówka o długości 30 cm), wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1h i 20 minut

Mango Papaja
Kurczak Tandoori 254

Popularne danie kuchni indyjskiej. Pieczone mięso z kurczaka uprzednio marynowane w jogurcie z dodatkiem wielu przypraw, które nadają mu ciekawego pikantnego smaku. Jako dodatek polecam raitę ogórkową np. z TEGO przepisu. Składniki: 4 pałki lub podudzia z kurczaka 1 łyżeczka startego imbiru 2 ząbki czosnku 1-2 małe suszone chilli 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka garam masala(...)Następnie dodać jogurt naturalny, ponownie wymieszać. Przykryć miskę folią i wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin a najlepiej na całą noc.  Wyjąć z lodówki godzinę przed pieczeniem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Pałki ułożyć na ruszcie i piec 30 minut. Obrócić na drugą stronę, gdy mocno się przypieką. Podawać od razu po upieczeniu z ryżem

wyzwania kuchenne
WEGAŃSKIE BURGERY MARCHEWKOWE 203

łyżki mąki posiekana natka pietruszki 3 łyżki sosu sojowego płatki chili, imbir mielony Wszystkie składniki mieszam ze sobą tak, aby masa była odpowiednio klejąca i dało się z niej uformować burgery. Jeśli trzeba, dodaję oleju lub mąki. Doprawiam do smaku. Blachę do pieczenia wykładam papierem, a na nim układam burgery. Piekę około 30-35 minut w 180 stopniach

W kuchni Karmel-itki
Makaroniki czekoladowe 129

kakao ;) skladniki: 3 bialka 200g cukru 1,5 lyzki maki 25g kakao 150g mielonych migdalow wykonanie: Bialka ubijamy na sztywna piane dodajec do nich po trochu cukru. Piana powinna byc gladka i blyszczaca. Nastepnie dodajemy reszte skladnikow. Dokladnie mieszamy. Blache wykladamy papierem do pieczenia. Gotowa mase nakladamy na blache lyzka robiac kleksy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

Przysmaki Karolki
WALENTYNKOWE PRZEPISY. 172

twarożkiem.   Roladki wieprzowe w sosie serowym. Zapiekany makaron "4 sery" Camembert z pieca. Camembert panierowany. Pakieciki ze szpinakiem, pieczarkami i fetą. Risotto z szafranem na cydrze. Polędwica a'la Wellington. Maślany łosoś z kaparami. Pikantny krem z papryki. Krem z dyni. Kotleciki mielone z fetą. Pizzerinki z patelni. Sałatka Najsztuba. Parówki z serem w cieście francuskim. Krewetki

W kuchni Karmel-itki
Sernik z malinami 146

jajek - 2/3 szklanki cukru - 1 budyń waniliowy - 1/2 kostki stopionego masła - 50 dag mielonego twarożku - 2 torebki cukru waniliowego - skórka otarta z jednej cytryny Beza: - 2 białka - 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy. Wylepamy nim wysmarowaną tortownicę i pieczemy 20 minut w temperaturze 200 C. Twaróg mieszamy z 6 żółtkami, budyniem, cukrem waniliowym

Zainspirowana w kuchni
Ciasteczka po Janczewsku 109

kłania, gdyż nasze babcie piekły ciasta kruche, których podstawą byłe tłuszcze takie jak smalec, sadło, słonina, skwarki ze stopionych tych tłuszczy. Te ciastka właśnie trącą tradycją z tego względu, pieczmy takie ciasteczka, można je długo przetrzymywać w zamkniętym pudełku, do filiżanki herbatki czy kawy nie trzeba kupować, zawsze można mieć je pod ręką Składniki: 1 kg sadła wieprzowego(...)wyrobieniu łączymy z mielonym sadłem, dodajemy startą skórkę z cytryny, limonki które rozcieramy razem z cukrem. Bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto napowietrzając je. Rozwałkowujemy wyrobione ciasto na stolnicy o grubości 0,5 cm delikatnie przewałkujemy wałkiem do rozbijania kotletów, smarujemy roztrzepanym jajkiem, kroimy radełkiem prostokąty, posypujemy grubym cukrem. Układamy ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym

kgwjanczewo
Polędwiczki w orzechowej skorupce z pieczonymi jabłkami 144

pierogów lub gulaszu). Mięso posmarować olejem, natrzeć solą, świeżo mielonym pieprzem i tymiankiem. Odstawić do lodówki na 1 godzinę. Na patelni roztopić 2 łyżki klarowanego masła. Obsmażyć mięso 2-3 minuty z każdej strony. Orzechy posiekać, wymieszać z 2 łyżkami miodu, jajami i bułką tartą. Przygotowaną masą oblepić polędwiczki. Piec ok. 15 minut w 180°C. Jabłka przekroić(...)środka plaster z ogonkiem. Z pozostałych części usunąć gniazda nasienne, a później pokroić na mniejsze części. Jabłka podsmażyć chwilę na patelni po mięsie, wymieszać z resztą miodu. W połowie pieczenia dołożyć do mięsa. Przed podaniem polędwiczki na chwilę odłożyć, żeby mięso "odpoczęło". Smacznego

Pełny talerz
My name is KEKS, ŚWIĄTECZNY KEKS 144

jaką dają małe rzeczy. Chciałabym, żeby choć wspomnienia mieli bogate. Na przykład takie dotyczące tradycji rodzinnych. Chociaż poznałam inne przepisy na keks, świąteczny będzie u mnie zawsze przygotowywany według tego starego sposobu z rozsypującej się pierwszej książki kucharskiej mojej Mamy. Polecam wszystkim! Przygotowuję: - 300 g mąki tortowej - 1 łyżkę proszku do pieczenia - 200 g cukru pudru - 1 cukier waniliowy(...)jego konsystencja zależy od wielkości użytych jaj, wilgotności zastosowanej mąki oraz mieszanki bakalii. W blaszce wyrównuję lekko ciasto. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piekę ok. 45-50 minut. Pieczenie zależy od piekarnika, w starym piekarniku piekłam zawsze 1 godzinę. Należy wykonać próbę drewnianym patyczkiem. Powinien być suchy po wyjęciu z upieczonego ciasta. Jednak nie otwierajmy piekarnika

I tu będę miała takie te
Królewski sernik 509

łyżeczki przyprawy do sernika i mas serowych , u mnie  Skworcu 1 duży budyń waniliowy- proszek 1 łyżka mąki pszennej typ 500 u mnie http://mlyn-kopytowa.pl/ Ponadto papier do pieczenia, bułka tarta na obsypanie brzegów tortownicy oraz troszkę margaryny do posmarowania obręczy. Robimy ciasto. Z przesianej mąki, masła i pozostalych składników wyrobić ciasto , i pokrojone w kawałki i zawinięte(...)folie spożywczą, włożyć do zamrażarki na kilka godzin, aby się kompletnie zamroziło.  Zamrożone ciasto łatwiej się nam zetrze na dużych oczkach.Pomógł mi robot.  Robimy masę serową. Mielimy dwa razy ser .Oddzielamy białka od żółtek i rozpuszczamy masło, które musi kompletnie wystygnąć.Białka ubijamy mikserem, ale nie na sztywną pianę, dodajemy po kolei żółtka, cukier z cukrem waniliowym

Z Kuchni Do Kuchni
Tradycyjna sałatka Cezar 351

szklanki oliwy z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz Dodatki: grillowana pierś z kurczaka (pojedyncza) jajka ugotowane na półtwardo listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Bagietkę lub inne pieczywo kroimy – w plasterki lub kostkę. Smarujemy masłem lub skrapiamy oliwą z oliwek. Nacieramy przekrojonym czosnkiem. Można lekko posolić. Pieczemy w piekarniku nagrzanym(...)mieszając ubijaczką). Gotowy sos należy przyprawić solą (delikatnie, bo anchois jest słone) i pieprzem. Sałatę polewamy dressingiem. Mieszamy. Posypujemy tartym parmezanem (na tarce lub w plasterki), grzankami i świeżo mielonym pieprzem. Sałatka smakuje świetnie z grillowanym/smażonym kurczakiem lub indykiem (kuraka wystarczy posypać solą i pieprzem, można też przyprawić granulowanym czosnkiem, a następnie usmażyć na patelni grillowej). Ja zawsze

Poezja smaku