podana jest kandyzowana skórka z owoców, ale ja użyłam świeżo startej skórki pomarańczowej i cytrynowej, i to był strzał w 10! :) Zapach, który rozchodził się po domu podczas pieczenia pierniczków, był magiczny, a ich smak... poezja... Oprócz tradycyjnych, równie przepysznych pierniczków, na które przepis podam Wam na dniach, będę robiła kolejną porcję Lebkuchen, gdyż nie ukrywam(...)migdałowych i przy mieleniu postawiłam drobniusieńkie kawałeczki) 180 masła 400 ml płynnego miodu (użyłam 1,6 szklanki gęstego miodu wielokwiatowego) 3/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej (użyłam świeżo startą skórkę z 2-ch pomarańczy i 2-ch cytryn) 2 opakowania przyprawy do piernika (razem 40 g) 1 łyżeczka ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody
Słodko-Słony Świat Ilonydrugi dzień porcję ¾ rozwałkowujemy na prostokąt wielkości blaszki (u mnie o wym. 39cm x 30 cm). Najwygodniej jest robić to układając rozpłaszczoną porcję ciasta między dwa arkusze papieru do pieczenia lub maty. Możemy ciasto wałkować i obracać, nie wyjmując. Ciasto nie wymaga podsypywania mąką, a na blaszkę przenosimy już rozwałkowane na papierze. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika(...)radełkiem wycinamy paski ciasta o szerokości 1 cm, które układamy tworząc kratkę na masie serowej. Paski smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160° C i pieczemy 1,5 godziny. Upieczony zostawiamy w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach do ostudzenia (u mnie na noc). Z cukru pudru i soku wyciśniętego z ½ cytryny ucieramy łyżką lukier (powinien być dosyć
mojewypiekiinietylkocebuli czerwonej ząbek czosnku Przygotowanie: Kaczkę nacieramy solą, grubo mielonym pieprzem i majerankiem. Podstawowe przyprawy i jak to przy kaczce nie trzeba ich żałować. Okładamy jeszcze plastrami czosnku. Kaczka leżakuje do dnia następnego. Wstawiamy ją wtedy do piekarnika (temp. 180 stopni). Możemy przed pieczeniem zdjąć plastry czosnku, jeśli nie lubimy jego intensywnego aromatu. Kiedy kaczka
Kuchnia po mojemutruskawkami. Tym razem stawiam na jesienną wersję! Takie ciasto nie wymaga pieczenia i jest fantastycznym pomysłem do popołudniowej kawki. Delikatny krem serowy przełożony herbatnikami i pokryty prażonymi jabłkami sprawia , że ciężko oderwać się od talerza. Koniecznie wypróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: ( 22 x 24 ) * ser biały 3x mielony – 800 g * jabłka – 1,5 kg * mleko – 1 szkl
Ostra na Słodkoświeżo mielony pieprz - 100g brokuła - ½ łyżeczki ziół prowansalskich - 80g ugotowanej fasolki adzuki(...)kilka suszonych pomidorów - 1 łyżka pestek dyni - 1 łyżka rodzynek - 1 łyżeczka oliwy - sok z cytryny Wykonanie: - Buraczki umyć, owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200 0 C przez około godzinę (widelcem sprawdzić, czy są już miękkie) - Warto upiec większą porcję buraczków za jednym razem i wykorzystywać je przez kilka kolejnych dni - Ryż wsypać na wrzątek, dodać
Wegańska kuchnia orientalnaciasteczek i do tart. Pyszny smak. Składniki: mąka 2 szklanki mielone orzechy włoskie 150 gr 4 żółtka masło słone użyłam Lurpak 100 gr białko z jednego jaja szczypta cukru Zagnieć ciasto ze składników. Schłódź w lodówce. Rozwałkuj na stolnicy cienki placek, wycinaj dowolne kształty. Piecz w 180 stopniach od 15-20 minut. Podawaj z pleśniowym serem, gruszką
AZgotuj!mieszam z galaretką. Galaretki z truskawkami studzę (np. w zimnej wodzie). Twaróg mielę lub przeciskam przez praskę 3 lub 4 razy. Twaróg mieszam z chłodną masą truskawką. Dodajemy również pozostałe 100 gram pokrojonych truskawek. Ciasteczka miksuję z masłem i przekładam na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (papier wypuszczamy na zewnątrz tortownicy). Spód ugniatamy. Następnie wlewamy masę serowo-truskawkową
Mango Papajaalkoholowe ciasta) i miksujemy do połączenia się składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej herbatniki- u mnie jedna warstwa wyszła z 15 herbatników. Wylewamy 1/2 kremu, na to herbatniki, ponownie 1/2 kremu i herbatniki. Ciasto schładzamy w lodówce- najlepiej całą noc. Pozostały cukier trzcinowy mielimy lub rozbijamy trochę tłuczkiem i posypujemy ciasto przed podaniem. Ciasto podałam
Aga w kuchnisprawa. Zerwanego w ogrodzie kabaczka myjemy i wydrążamy długą łyżką. Mięso mielone podsmażamy z cebulą, solimy i pieprzymy do smaku. Drobny makaron gotujemy i dodajemy do mięsa w proporcjach, które się nam spodobają. Do nadzienia dodajemy mały słoiczek pesto, dobrze mieszamy i wypełniamy wydrążonego kabaczka. Pieczemy w piekarniku, aż kabaczek zmięknie. Podajemy ciepły lub zimny, pokrojony na grube
les mirabellesuzyskasz jednolitą masę (jeśli nie masz robota kuchennego, użyj maszynki do mielenia lub posiekaj drobniutko mięso i szynkę nożem, następnie połącz z pozostałymi składnikami) z powstałej masy uformuj jeden kotlecik i usmaż, skosztuj i w razie potrzeby dopraw resztę masy przygotuj: blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, miseczkę z zimną wodą, bułkę tartą w miseczce, utarty
Szybko Szybkowarbanalny ;) Idziemy na zakupy do Auchan i kupujemy kiszkę ziemniaczaną. Wrzucamy do pieca, na patelnie, na grilla, gdziekowiek i doprowadzamy do tego by była gorąca :) Przepis na sałatkę z pomidorów równie prosty: Kupujemy na tagu świeże, pyszne pomidorki, kroimy, skrapiamy octem winnym, dodajemy sól morską, świeżo mielony kolorowy pieprz, troche cebuli cukrowej i trochę czerwonej
Z butelką mleczka w tleużyć twarogu z wiaderka (i wtedy nie trzeba go mielić), jednak nie może być on zbyt rzadki. Wanilię rozkroić wzdłuż i zeskrobać ze środka drobne pesteczki. Masło utrzeć z cukrem, a następnie dodawać stopniowo twaróg i resztę składników. (Można użyć miksera.) Formę do pieczenia natłuścić lub wyłożyć pergaminem. Wylać masę sernikową i wstawić do piekarnika
Codzienna kuchnia niecodziennacenionych dan - zupy cebulowej, specjalności kuchni francuskiej, czy wykwintnej jarzyny do pieczonych mięs. Doskonałą przyprawą, łatwą w użyciu, jest także cebula suszona, posiadająca wszystkie właściwości cebuli świeżej. To wspaniały dodatek do wszelkiego rodzaju farszów, pasztetów, zup, sosów, placków z surowych tartych ziemniaków i potraw z mielonego mięsa. W kuchni nieodzowna, wykorzystywana niemal do wszystkiego - od przyprawionego pikantnie
Klaudynkowa kuchniaręcznie). Piec w 180 o C przez 30-40 minut. W czasie pieczenia spryskiwałem je wodą co 5 minut by kasza jaglana zachowała chrupkość, lecz nie była twarda. Po upieczeniu ostudzić i wyłożyć nań krem. Ozdobić jagodami goi, orzechami laskowymi i kawałkami kokosa. Smacznego! * Jeśli kaszę mielimy sami, to koniecznie ją przesiać! Ja tego nie zrobiłem, przez co zdarzały
Food Square