pieczeń z mielonego - 4715 przepisów (strona:121/315)

Naleśniki z rybami 210

czosnkiem. Wszystkie składniki wymieszać, skropić sokiem z limonki, doprawić solą i grubo mielonym pieprzem. Sos:  zioła i połowę anchois posiekać, wymieszać z jogurtem i limonką, doprawić pieprzem. Na naleśniki wyłożyć farsz, zrolować podwijając końce, na wierzchu każdego położyć małe trójkąciki sera, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 10-15 minut w 190 stopniach.   Na talerz wyłożyć porcję sosu

SzczyptaSmaQ
Gołąbki w kapuście pekińskiej 216

obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Mięso mielone wymieszać z ryżem, cebulą, solą i pieprzem. Na liściach kapusty pekińskiej nakładać farsz, zwijać gołąbki. Układać gołąbki na brytfannie wysmarowanej tłuszczem, zalać sosem do grilla, przykryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut w 180 stop. Przed końcem pieczenia, zdjąć folię aluminiową i piec jeszcze 10 minut

Kuchnia Danusi
SZYBKIE CIASTO Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ, NA JOGURCIE, OLEJU I MĄCE ORKISZOWEJ 1061

pieczenia. Wyrównać, ułożyć na nim przygotowane wcześniej owoce i posypać kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C (termoobieg) ok.35-40 minut . Ja piekłam 40 minut, jak na mój gust trochę za długo (wolę ciasta o bledszym spodzie) ale to tylko moje odczucie, reszta była zachwycona (szczególnie Babcie, że takie fajne- wypieczone...) Wierzch przestudzonego ciasta posypać mielonym ksylitolem

Smaczne Zdrowe
Pasztet mięsny pieczony by Lulu 177

małe gałki muszkatołowe, 2 czubate łyżeczki imbiru, 2 łyżki stołowe mieszanki  "Pasztet - typ wielkanocny" , sól i pieprz do smaku. Opcjonalnie można też dodać ostrą paprykę. foremki aluminiowe do pieczenia Przygotowanie Wołowinę, wieprzowinę, warzywa, liście laurowe, ziele angielskie gotujemy do całkowitej miękkości mięsa, nawet od 4 do 6 godzin Następnie całość schładzamy, wyjmujemy mięso z warzywami, przepuszczamy wszystko przez(...)namoczonymi bułkami mielimy w maszynce i łączymy z masą mięsną, dodajemy jajka i przyprawy (sól, pieprz, gałkę muszkatołową, imbir i mieszankę Pasztet - typ wielkanocny). Całość dokładnie mieszamy. W moim wydaniu w pasztecie dominuje aromat gałki muszkatołowej i imbiru,  ale dodatek mieszanki Pasztet - typ wielkanocny nadał mu nowy ciekawy smak. Blaszki w których będziemy piec pasztet, smarujemy i obsypujemy tartą

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Rozwiązanie konkursu PYSZNE.NA SŁODKO! 135

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać cukier i wymieszać. Do suchych składników dodać kokosowe mleko, olej roślinny oraz pastę pandanową. Całość energicznie wymieszać, dodać pokrojoną gruszkę, jeszcze raz krótko wymieszać i masą napełniać małe słoiczki o 3/4 ich wysokości. Słoiczki należy wcześniej dobrze posmarować olejem roślinnym i obsypać mąką. Muffinki piec w słoiczkach przez około(...)jabłek, - 1 łyżeczka cynamonu, - 1 łyżka soku z cytryny (ok. 10 ml), - 2 łyżki miodu (ok. 48 g), na ciasto: - 1 szklanka płatków owsianych (ok. 110 g), - 1 szklanka mielonych migdałów (ok. 100 g), - 1/4 szklanki cukru (ok. 50 g), - 1/4 kostki masła (ok. 50 g). Sposób przygotowania 1. Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plastry

Z Kuchni Do Kuchni
Pieczone pierożki z kaszą gryczaną, fetą i papryką 245

właśnie z kasza gryczaną smakują nam najbardziej, polecam :) 200g mąki pszennej 80ml ciepłego bulionu (użyłam bulionu warzywnego WINIARY, z grzybowym też wychodzą super) 2 łyżki miękkiego masła szczypta mielonego czosnku 0/5 łyżeczki słodkiej papryki szczypta soli i pieprzu 6-8 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej 50 g fety 1/4 papryki ząbek czosnku łyżka oliwy ziołowej Składniki na ciasto zagniatamy(...)mieszamy z pokrojoną w kosteczkę papryką, fetą i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Na każdym kawałku ciasta układamy po 2 łyżki farszu. Dokładnie zlepiamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy oliwą ziołową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 25 minut. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest

Mienta blog
WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI 290

smakuje mi do końca. Piekłam w formie 22x11x12cm. Składniki:  - 500g mąki tortowej - 200g masła - 200g letniej śmietanki 30% - 125g ksylitolu (lub cukru) - 5g cukru trzcinowego - 3 jajka - 1 opakowanie suchych drożdży (7g) - 1 łyżka ksylitolu z wanilią (lub cukier waniliowy) - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego - 100-150g rodzynek (u mnie jumbo gold) - 70g mielonych migdałów - szczypta soli - aromat(...)cytrynowy (ja pominęłam) Lukier: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - kilka kropli aromatu np.cytrynowy lub migdałowy (ja dodałam mielona skórką cytrynową) - kilka łyżeczek kremówki Drożdże wymieszać w kubeczku z cukrem trzcinowym i letnią kremówką, zostawić do wyrośnięcia. Do miski z mąką wsypać ksylitol, szczyptę soli, ksylitol waniliowy, dodać ekstrakt z wanilii, stopiony i przestudzony tłuszcz, jajka oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrobić

Smaczne Zdrowe
Sernik cytrynowy z truskawkami 226

szybko.  Efekt nam wynagrodzi czekanie:) Smaki świetnie się komponują.  Lekko kwaskowa masa cytrynowa i słodkie truskawki. Idealnie:)  Deser można podać z bitą śmietaną. 1 kg sera mielonego ( polecam firmowy z KLIK) 3 galaretki cytrynowe + 300 ml wody około 50 -60 dag truskawek 2 galaretki rubinowe + 750 ml wody Biszkopty podłużne  języczki Nasączenie: sok + woda(...)wrzątku. Dokładnie mieszam i odstawiam aby spokojnie ostygła. Galaretki rubinowe rozpuszczam w 750 ml gorącej wody i także studzę. Dno blaszki (38 x 27 cm) wykładam papierem do pieczenia i wykładam biszkopty. Sok mieszam z wodą ( u mnie sok z truskawek i rabarbaru) i nasączam biszkopty. Kiedy galaretki cytrynowe są zupełnie zimne i lekko tężejące, miksuję ser i wlewam

Takie tam pichcenie
Spozniona WP # 49 119

jestem spozniona. Powiem wiecej, moje spoznienie jest dosc powazne, ale mam nadzieje, ze Gospodarna Narzeczona z blogu na Kruchym spodzie , gospodyni 49 Weekendowej Piekarni mi to wybaczy. Przyznam, ze pieczenie tych buleczek nie przebiegalo bez zaklocen, tego dnia wszystko sprzysieglo sie przeciwko mnie. Najpierw mialam problem z dynia, potem odnioslam rany, a na koncu zepsula mi sie waga(...)dynia w miom wydaniu buleczki skladniki: 115 g pure z dyni (0,5 szklanki) 7 g drozdzy instant lub 21 g swiezych 0,5 lyzeczki mielonego kardamonu 0,5 lyzeczki mielonego imbiru 500 g maki chlebowej (3i 3/4 szklanki) 140 g cieplej wody (2/3 szklanki) 70 g cukru (1/3 szklanki) 8 g soli (1i 1/2 lyzeczki

Przysmaki Karolki
Kurczak z suszonymi owocami 180

słodkawego smaczku, za to ryż niczym risotto w ostrzejszym smaku świetnie uzupełnia kurczaka: Składniki: 1 kg udek z kurczaka po garści suszonych owoców: jabłka, gruszki, śliwki, żurawina, 1 cebula mielona słodka papryka, kolendra, oregano, rozmaryn, sól, świeżo zmielony pieprz 1 szklanka ryżu 2 łyżki oliwy 1 łyżka sosu sojowego 1 łyża sosu ostrygowego 3 ogórki kiszone 1 łyżeczka curry(...)tłuszczu pozostałym po kurczaku podsmażamy obraną i pokrojoną w pół plastry cebulę, dorzucamy suszone owoce które wcześniej zalewamy wrzącą wodą odsączamy, wszystko dusimy 5 minut, owoce dodajemy do kurczaka, pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 40 minut. Ryż podsmażamy ok 5 minut na 1 łyżce oliwie, dolewamy 2 szklanki osolonej wody gotujemy ryż na sypko. Ugotowany ryż podsmażamy znowu

kgwjanczewo
Kotlety mielone nadziewane 365

Składniki: 0,5 kg świeżo zmielonej łopatki 1 czerwona cebulka 1 jajko po szczypcie tymianku, kolendry mielonej sól, pieprz świeżo zmielony 1 bułka kajzerka najlepiej

kgwjanczewo
Pulpety w sosie pomidorowo fasolowym 193

Żeby urozmaicić trochę pulpety w sosie pomidorowym dodałam do sosu białą fasolę  oraz pomidory z puszki. Powiem skromnie, wyszło bardzo smacznie. Podałam z ryżem ugotowanym

Ala piecze i gotuje
Turecka pasta z bakłażanów z kminem rzymskim i orzechami włoskimi 197

przypraw i właśnie orzechów włoskich. Jak już wspomniałam, zapach grillowanych bakłażanów jest niesamowity, taki dymny , podoba mi się też ich wygląd. Takie bakłażany są o niebo fajniejsze od tych pieczonych (jak np. do ajwaru ). Swoje bakłażany grillowałam po prostu na suchej patelni grillowej na średnim ogniu , odwracając je od czasu do czasu ( zajęło to ok. 20 minut ). Alternatywnie można bakłażany(...)lubicie, pasta jest pikantna ) 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego sól, pieprz 1/3 - 1/2 szklanki orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni i grubo posiekanych ( dla mnie - więcej znaczy smaczniej ) 1/2 pęczka natki pietruszki, posiekanego do podania: ciepłe placki pita gotową pastę można również posypać pokruszonym serem feta Przygotowanie: Bakłażany grillujemy lub pieczemy wybraną przez nas techniką ( szczegóły w poście

Chilli Czosnek i Oliwa
Pikantne palmiery 210

szklanki białego cukru (ja użyłam brązowego) 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 50 g stopionego masła Pikantne palmiery - jak zrobić? Schłodzone ciasto francuskie rozwiń i wyprostuj. W misce zmieszaj cukier z mielonymi przyprawami. Masło roztop i schłodź. Schłodzonym, ale wciąż(...)roztopionym masłem i posyp resztą przyprawy. Ciasto ułóż na papierze i wstaw na 10-15 minut do zamrażarki. Piekarnik rozgrzej do 200'C. Blaszkę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone w zamrażalniku ciasto wyjmij, wyrównaj brzegi, dociskając je płaską stroną noża i potnij na około 1,5 cm plastry (mi wyszło 12 kawałków). Jeśli została ci jeszcze mieszanka

Moje Qulinaria
Rogaliki waniliowe (wiedeńskie rogaliki waniliowe) 358

się różne słodkości. Różnią się od polskich i są przez to dla nas ciekawsze. My na Święta Bożego Narodzenia pieczemy pierniczki , Grecy pieką Ciasteczka Kurabiedes, a np. w Austrii pieką Wiedeńskie rogaliki waniliowe. Ostatnio miałam okazje je chrupać na jednej z rad szkoleniowych za sprawą koleżanki Anny. Były tak pyszne, że wybłagałam od niej przepis. Rogaliki te bardzo przypominają smakiem(...)mielimy. Do mąki dodajemy mielone migdały i orzechy, cukier, sól, zimne masło pokrojone w płatki, żółtka i zagniatamy kruche ciasto. (Ja zagniatałam hakiem robota) Ciasto owijamy w folię i wstawiamy na 2 godz. do lodówki Ciasto wyjmujemy partiami, robimy wałeczki o grubości ołówka, odcinamy 5 cm kawałki i formujemy malutkie rogaliki z cieńszymi końcówkami.Pieczemy w nagrzanym piekarniku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania