pieczeń z mielonego - 4715 przepisów (strona:123/315)

Mleczna kanapka 291

pewno ich przekonasz do mlecznej kanapki. A jeszcze jak sami będą mieli smaczny kąsek w pracy, to zapewniam, że na stałe wpisze się do Waszego menu. Zatem spróbujcie! Biszkopt: 6 jajek pół szklanki mąki kukurydzianej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru 5 ml aromatu pomarańczowego Białka ubić ze szczyptą soli

Karczma Honorietty
Paszteciki z mięsem 20078

mąką blacie. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć wałek z mięsa mielonego. Ciasto zawinąć raz tak, aby mięso znajdowało się w środku.  Powstały wałek odciąć od reszty ciasta i pokroić na kawałki o długości ok. 2 cm.  Paszteciki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nałożyć kolejną porcję mięsa na rozwałkowane ciasto, zawinąć raz, odciąć

Pelusiowa Kuchnia
Koktajl dyniowy 181

łyżeczki cynamonu 1 i 1/2 łyżki syropu klonowego 1/3 łyżeczki mielonego imbiru 250 ml mleczka kokosowego Wycisnąć sok z pomarańczy. W blenderze umieścić puree z dyni. Dodać banana, sok z pomarańczy, cynamon, imbir i syrop klonowy. Dolać mleczko kokosowe. Zmiksować. Smacznego! * Dynię umieścić w piekarniku, piec w 200 stopniach przez 1 h. Ostudzić, obrać ze skórki

Moja Galeria Smaku
Placki pełnoziarniste z malinami 196

innymi owocami takimi jak truskawki, jabłka czy jagody. Dzięki temu będziecie mieli za każdym razem inne placki i inny smak. Składniki: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej 2 jajka 2 szklanki maślanki 1/2 szklanki cukru ( lub według własnego smaku) 2 łyżki oleju.  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka malin olej do smażenia cukier puder do posypania Wykonanie

O kuchni z uczuciem
Rosyjskie oladuszki z konfiturą jagodową 218

owoce. Jako że mamy sezon na świeżutkie owoce, nie będziecie mieli problemu z ich wyborem. Oladuszki podałam z domową konfiturą jagodową i sokiem brzozowym, aby bardziej poczuć klimat wschodni :)  Składniki : pół szklanki mąki owsianej pół szklanki maślanki/kefiru ewentualnie jogurtu naturalnego pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko   Dodatkowo : gęsta, kwaśna śmietana pół szklanki jagód 1 łyżeczka

Chocolate Muffin Blog
Kruche księżyce cappuccino 209

gorącej wody i dokładnie wymieszać, wystudzić. Mąkę wymieszać z cukrem, mielonymi orzechami i migdałami, wlać cappuccino. Masło posiekać, zagnieść z mąką i resztą składników na zwarte ciasto. Schłodzić przez 2 h w lodówce. 2. Piekarnik rozgrzać do 180°C, Dużą, płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 4 części. Z każdej zrobić wąski wałek grubości kciuka

Kuchnia Prezydentowej
Chrupki chlebek buraczano-marchewkowy 194

marchewek) 2 jajka garść pestek słonecznika 4-5 łyżek mielonego siemienia lnianego (można zastąpić kolejnym jajkiem) sól do smaku Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. 2. Pulpę warzywną wymieszać z jajkami, słonecznikiem i siemieniem lnianym. 3. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, rozprowadzić na blasze cienką warstwę ciasta, posolić z wierzchu. Im cieńsza warstwa

Domowa Cookierenka Agi
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem 137

mięsa mielonego (w moim przypadku mielona szynka bez kości) 1, 5 woreczka ryżu  2 cebule  majeranek sól, pieprz papryka słodka mielona 20 dag startego żółtego sera Sposób  Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, cebulę kroimy w kostkę, przysmażamy na oleju. Do miski wrzucamy mięso mielone, ugotowany i przestudzony ryż, usmażoną cebulę. Przyprawiamy(...)górną "pokrywkę", usuwamy gniazda nasienne, napełniamy farszem.  Nadziane papryki przykrywamy górną, odciętą częścią, układamy w naczyniu żaroodpornym, do którego wlewamy szklankę wody. Pieczemy około godziny w temperaturze 180°C,  5 minut przed końcem pieczenia farsz z papryki posypujemy starym żółtym serem.  Podajemy na ciepło

Kuchenne aromaty
Paszteciki z kapustą i grzybami. 168

przyprawy i dusimy na małym ogniu kolejne pół godz.  farsz studzimy, mielimy w maszynce na grubych oczkach. wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy na prostokąt, nakładamy wzdłuż farsz, zwijamy, odkrawamy i tniemy pod skosem na 3 cm. kawałki, można ozdobić delikatnymi kwiatkami, listkami-pewnie zrobię to na święta! pieczemy w rozgrzanym piekarniku 20-25 min. aż nabiorą rumianego koloru. Najlepsze są ciepłe

Kuchnia Beaty
Gwiezdne pierożki 154

zielem oraz liściem laurowym odrobiną soli.  Po ugotowaniu mielimy kapustę z grzybami i doprawiamy farsz solą, pieprzem i sosem sojowym.  Z ciasta francuskiego wycinamy gwiazdki.  Na jednej gwiazdce układamy farsz, drugą gwiazdką przykrywamy, a boki sklejamy dociskając widelcem.  Smarujemy całość roztrzepanym białkiem i pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez około 15 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Cukinia faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem czarnuszki 168

Miąższ kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do mięsa mielonego, którego smażymy na patelni z dodatkiem pomidorów i przypraw oraz z odrobiną czarnuszki, do momentu zredukowania płynów. Cukinię faszerujemy usmażonym mięsem, posypujemy startym serem oraz czarnuszką. Łódeczki cukinii układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w brytfannie i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez

Zofiana
Pasztet wegetariański z pieczarek (ok. 135 kcal / 100g) 227

Pieczarki odsączamy z wody, dodajemy usmażone warzywa, sól, pieprz wszystko razem mielimy przy pomocy blendera. 4. Do masy dodajemy żółtka, przyprawy, 50 g bułki tartej, mieszamy 5. Białka ubijamy, mieszamy z masą, ew. w razie potrzeby dodajemy jeszcze bułki tartej, żeby ciasto nie było zbyt rzadkie. Pieczenie: 6. Pieczemy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej

Malowane smakiem
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym 2049

wychowałam" sobie prawdziwego krytyka kulinarnego :) Taka zapiekanka idealnie nadaje się na chłodne, zimowe dni. Rozgrzewa i dodaje energii na resztę dnia.  Smacznego! Składniki: 8 ziemniaków 250 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) 250 g mrożonych warzyw (brokuły, marchewka, fasolka szparagowa, groszek) sól, pieprz 2 cebule 200 ml śmietany 18% 20 dag żółtego sera 1 jajko szczypta chili(...)ułożyć warstwę ziemniaków, na niej wszystkie warzywa, a następnie wyłożyć mięso mielone i przykryć pozostałymi ziemniakami. Śmietanę wymieszać z jajkiem i startym żółtym serem. Doprawić gałka muszkatołową i pieprzem. Sosem śmietanowym zalać zapiekankę, przykryć pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec przez ok. 30 minut

Pasja Smaku
Faszerowana papryka 228

bakłażana/cukinięnadziewaną mięsem mielonym . Dzisiejsza papryka jest o wiele bogatsza w różne dodatki :) Składniki na 1-2 porcje: 1 duża papryka lub 2 mniejsze 20 dag mięsa mielonego wieprzowego 1 ząbek czosnku 1 mała marchewka 1 mała cebula Kilkucentymetrowy kawałek cukinii i dyni 1 torebka ryżu (100g) 100 ml passaty pomidorowej 60 g mozzarelli (pół kulki(...)Dodać pokrojoną w kostkę dynię, cukinię i marchew. Podsmażyć. Dodać mięso mielone. Podsmażyć do miękkości. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami włoskimi. Dolać passatę pomidorową. Wymieszać. Na koniec dodać ugotowany ryż. Połączyć wszystko. Paprykę/i   przekroić na pół. Wypełnić farszem. Na wierzch ułożyć startą mozzarellę. Piec w 180 stopniach przez około 20 minut. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Sernik z lemon curd 218

swojej kuchni. Składniki: masa serowa: 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego 500 g serka ricotta 6 jajek 1/2 szklanki cukru puszka mleka skondensowanego słodkiego 1 cukier puder Spód kruchy: 300 g mąki 3/4 szklanki cukru 3/4 kostki masła jajko łyżka kwaśnej śmietany łyżeczka proszku do pieczenia Lemon curd: sok wyciśnięty  plus starta skórka z 3 cytryn

ciastkarnia na kruchym spodzie
1435. Migdałowe kruche ciasto 157

było pysznie... 1 szkl. mąki  1/2 kostki margaryny 2 łyżki mielonych migdałów 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany Z wszystkich składników zagnieść ciasto ,zawinąć w folię spożywczą na i odłożyć na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować i przełożyć do formy.Nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym  do 170 stopni przez  20-25 minut

Moje domowe kucharzenie
9 Luty Międzynarodowy Dzień Pizzy - Pizza serduszko 156

żółtym serem. Piec 20 minut w dobrze rozgrzanym piekarniku. Pizzę najlepiej piec w prostokątnych blaszkach, wtedy więcej serduszek wytniemy. Podawać z sosem czosnkowym. Sos pomidorowy : * puszka pomidorów w kawałkach * kartonik przecieru pomidorowego * 2 ząbki czosnku * 5 łyżek oliwy z oliwek * garść świeżej bazylii * cukier, sól , świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie : Na rozgrzaną oliwę wrzucić obrany czosnek. Dodać pomidory

Magiczne Życie Marty
C - Rolada szpinakowa z łososiem 258

smaku pieprz czarny mielony Szpinak  podduszam na maśle na patelni, dodaję posiekany drobno czosnek, studzę. Następnie dodaję 4 żółtka, sól, pieprz i mieszam, w końcowym etapie dodając ubitą pianę z białek.   Przekładam do dużej foremki na papier do pieczenia i piekę w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 15 minut. Przestudzone ciasto szpinakowe

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Drożdżówki z serem 173

jakiś czas piekę albo ciasteczka, albo drożdżowe bułeczki z nadzieniem na słodko albo drożdżówki.  Lubię "pracować" ze świeżymi drożdżami, z tymi instant nie za bardzo mi wychodzi. Jednak skusiłam się przepisem z innego bloga ( tutaj ) i postanowiłam zrobić drożdżówki. Ciut zmieniłam przepis i dałam masę serową a w tamtym przepisie były cynamonowe zawijaski (muszą być obłędnie pyszne). Drożdżówki wyszły(...)Masa serowa:  twaróg (mielony), jajko, budyń, cukry, mieszamy razem do uzyskania gładkiej masy. Po 2 godzinach wyjmujemy ciasto przez moment wyrabiamy a następnie wałkujemy na cienki prostokąt.  Na ciasto rozkładamy równomiernie masę serową.  zwijamy 2 razy i kroimy w paski o szerokości około 5 cm. Zawijamy.  Smarujemy białkiem i pieczemy przez około 30 minut

Amatorka kuchenna
Sernik czekoladowa pokusa 176

wspaniałym smaku czekolady Składniki Ciasto - 2 szklanki mąki - 1 szklanka cukru - 170 g margaryny - 3 żółtka - 100 g mlecznej czekolady potartą na grubej tarce - 1 łyżeczka proszku do pieczenia ser - 1,5 kg sera półtłustego - 5 jajek - 3 białka - 3 budynie - 1,5 szklanki cukru - 2/3 szklanki oleju - 1 szklanka mleka - starta skórka z 1 cytryny(...)mlecznej czekolady startej na grubej tarce polewa - 1/4 kostki margaryny - 5 łyżek cukru - 5 łyżek kakao słodkiego np nesquik - 2 łyżki zwykłe kakao - 4 łyżki wody - 5 łyżek orzechów mielonych laskowych - pół paczki ryżu preparowanego  Sposób przygotowania 1. - Wszystkie składniki ciasta razem w misce zgnieść i wyrobić ciasto zawinąć w folię włożyć na  godzinę do lodówki

W królestwie smaków Beaty
Najlepsze pierogi na Wigilię 424

gotujemy, a farsz jest gęsty, wszystko trzyma się jak należy).  Jeśli jeszcze takich nie jedliście - spróbujcie koniecznie. Gwarantuję, że nie unikniecie powtórek w kolejnych latach, takie są pyszne. Pieczone pierogi z pieczarkami Babci Leny Składniki: (na 35-40 sztuk) farsz: 1/2 kg pieczarek 2 cebule 1 łyżka masła 2 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki bułki tartej sól pieprz(...)łyżeczka soli dodatkowo: 1 jajko Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Na maśle zeszklić cebulę, następnie dodać pieczarki i usmażyć. Jajka obrać, przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, następnie zmielić pieczarki z cebulą. Wszystko razem dobrze wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić. Drożdże rozetrzeć ze śmietaną. Mąkę wymieszać z solą, posiekać nożem z zimnym masłem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Roladki z kurczaka po włosku, zapiekane z sosem marinara i mozarellą 434

wykorzystamy. Osuszamy piersi papierowymi ręcznikami i mocno przyciskając je do deski, kroimy na pół. Każdą delikatnie rozbijamy, jak najcieniej. To sprawi, że zmieści się dużo nadzienia, a i pieczenie kurczaka będzie szybsze. Mięso solimy, pieprzymy, posypujemy granulowanym czosnkiem i odkładamy na bok.   Ja zawsze rozbijam mięso mniej żeberkowaną stroną tłuczka i przez folię spożywczą lub foliową torebkę(...)łyżki masła, wciskamy 2 małe ząbki czosnku. Wykładamy pokrojony szpinak i dusimy go około 2-3 minut, mieszając, aż zmięknie i zmniejszy objętość. Doprawiamy go solą, pieprzem i koniecznie mieloną gałką muszkatołową. Wykładamy serek ricotta i łyżkę startego parmezanu. Całość dokładnie mieszamy. Piekarnik ustawiamy na 190-200⁰C, bez termoobiegu. Formę do zapiekania lub naczynie żaroodporne bez pokrywki smarujemy

Karo in the Kitchen
Crumble – rabarbar i truskawki zapiekane pod kruszonką 169

roku przerobiłam już około 20kg rabarbaru, nie mogło go zabraknąć i w tej postaci. Dla koloru i słodkości dwie solidne garście truskawek. Do smaku – cynamon, gałka muszkatołowa, mielone goździki. Wieczór z książką i jeszcze ciepłą, pachnącą foremką w dłoniach… Rabarbar i truskawki myjemy. Odcinamy zdrewniałe końce rabarbaru, kroimy go w centymetrową kostkę. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki(...)pieczeniu deser musi ostygnąć około 15 minut. Możecie jeść go od razu albo po całkowitym ostygnięciu – ja najbardziej lubię jeszcze gorący, z kulką lodów waniliowych. Połączenie tekstur sprawia, że każda kolejna łyżeczka to maksimum smaku. SKŁADNIKI ½ szklanki białego lub brązowego cukru 1 szklanka mąki (pszenna, razowa, migdałowa, orkiszowa- wedle wyboru) 120g masła 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki mielonej gałki

Karo in the Kitchen
Razowe pierniki. 166

Pieczenie i dekorowanie pierników to chyba jedna z najprzyjemniejszych części przygotowań do świąt. Można wtedy puścić wodze fantazji i przez chwilę poczuć się jak małe dziecko. Genialny sposób na relaks i oderwanie od problemów życia codziennego. W tym roku postanowiłam upiec dwa rodzaje pierników - pierwszy z nich bardziej klasyczny, na mące razowej i miodzie, raczej(...) (1/2 łyżeczki) imbir mielony (2 łyżeczki) Przygotowanie: 1. Masło topimy z ksylitolem. 2. Przyprawy dodajemy do miski z przesianą mąką, kakao, solą, sodą i jajkiem. Mieszamy i dodajemy miód, następnie masło z ksylitolem. 3. Wyrabiamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę, następnie wałkujemy na grubość kilku mm i wykrawamy dowolne kształty. 4. Pieczemy 5-8 minut

Powiedz dietom nie
Syryjskie chlebki cebulowe 177

soli 2 dag świeżych drożdży 280 ml ciepłej wody Do posypania: 2-3 łyżki oliwy z oliwek 2 cebule dymki razem z zieloną częścią 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki posiekanej świeżej mięty Przesiać mąkę do miski i zrobić zagłębienie na środku. Rozetrzeć drożdże z niewielką ilością wody, dodać resztę wody(...)misce wymieszać posikaną cebulę z kminem rzymskim, kolendra i miętą. Posmarować chlebki oliwą z oliwek, posypać równomiernie mieszanką ziołowo - cebulową, można posypać grubą solą, i piec 15-20 minut. Przyprawy można również rozgnieść w moździerzu, będą jeszcze bardziej aromatyczne. Podawać na ciepło.   źródło,, encyklopedia chleba

Apetyczna babeczka
Makowiec 156

prawda jest już po świętach ale taki makowiec można jeść cały rok. Makowiec jest moim ulubionym ciastem z dzieciństwa. Moja babcia gdy piekła ciasta na święta dla całej rodziny to zawsze robiła dodatkowy makowiec ekstra dla mnie. Szkoda tylko że nie mam babci przepisu Poniższy przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki. Składniki na ciasto: - 1,5 szklanki mąki(...)suchych drożdży - 2 łyżki cukru - szczypta soli - 1 łyżka alkoholu – np. wódka, rum - 1 cukier waniliowy   Masa makowa: - 167 gr suchego maku – ja korzystałam z maku już mielonego - 56 gr cukru - 1 łyżka miodu - 1/2 aromatu migdałowego - 1/3 łyżeczka cynamonu - 1/3 miękkiego masła - 2 białka - orzechy włoskie, rodzynki, skórka pomarańczowa kandyzowana   Najpierw robimy ciasto. Mąkę mieszamy

Kuchenne Wariacje
Tarta francuska - absolutna rewelacja 212

łyżki oliwy extra vergine   1 pomidor - sam miąższ bez pestek i skórki garść świeżych listków bazylii  4 ząbki czosnku sok z połówki cytryny sól morska i świeżo mielony czarny pieprz Bonus: jeśli pominiecie szynkę - tarta stanie się wspaniałym daniem wegetariańskim :) (z tego miejsca pozdrowienia dla Panny Balke :)) Do dzieła: Zaczynamy od pesto. Wszystkie składniki wrzucamy(...)tych urządzeń, więc jeśli jesteście biednymi studencinami z nie-wyposażonej stancji - zajrzyjcie do sąsiadów i poproście o wsparcie :) Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, po czym rozwijamy na niej ciasto. Jeżeli macie mrożone ciasto francuskie w rulonie - poczekajcie chwilę, aż się nieco rozmrozi, aby nie połamać go przy rozwijaniu. Z kolei jeśli wasze

Spektrum Smaku
Boczek z grilla 204

przerośnięty – nie za mało i nie za dużo – a wówczas efekt końcowy będzie w sam raz. Zresztą zwiększona zawartość tłuszczu, który w międzyczasie się wytapia, pozwala na odpowiednio długie pieczenie, dzięki czemu mięso stanie się miękkie i delikatne. Boczek z grilla 2016-06-26 21:27:06 Delikatny i aromatyczny boczek z grilla w lekko pikantnej marynacie. Prosty(...)plastry o grubości ok. 1cm Marynata 3 łyżeczki mielonego kminku 2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 1,5 łyżeczki soli 2 czubate łyżeczki uniwersalnej musztardy 10 łyżek oliwy Do podania musztarda i tarty chrzan zielone oliwki marynowane/kiszone warzywa świeże lub opiekane na grillu pszenne

Kulinarna Pokusa