Kruche ciasto, warzywa na nim poukładane i w piekarniku wypiekane. To taki odpowiednik ciasta kruchego, babcinego, w piecu kaflowym wypiekanego. Cukinie zawsze babcia w ogródku miała i do ciasta dodawała. Stół przed domem, pięknie kwiatami ozdabiała i przy nim cała rodzina zasiadała. To była chwila wspólnego biesiadowania, najwspanialszych posiłków zjadania. Atmosfera niesamowita, a uczta wyśmienita. Proste dania jak podane zostaną(...)ostrego, 1 duża biała cebula, 150 g bakłażana, 100 g cukinii, 2 łyżki kapary, 50 g startego sera żółtego np. bursztyn, parmezan, pęczek szczypiorku, szczypta cukru, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, przyprawa do grillowanych warzyw, sól do smaku, olej rzepakowy Rapso. Przygotowanie: Pomidory krojone mieszamy z ajvarem, doprawimy, solą, cukrem i pieprzem do smaku. Cebulę i cukinię
Moniki Smakołykizapiekania z pokrywką – szklane żaroodporne, gęsiarkę, garnek rzymski, miskę, małą patelnię i duży garnek z pokrywką, taki, żeby zmieściła się w nim cała główka kapusty. Wyjmijcie do miski mielone mięso, włóżcie ugotowany, odsączony i wystudzony brązowy ryż, wbijcie całe jajko. Przyprawcie mięso solą, pieprzem, cząbrem, majerankiem i przyprawą warzywną (tak, wiem że glutaminian i te sprawy, ale codziennie(...)ząbek czosnku. Pokrójcie drobno średnią cebulę i zeszklijcie ją na łyżce oleju. Dodajcie do mięsa. Całość zagniećcie, najlepiej dłonią, aż wszystkie składniki równomiernie się połączą. Garnek w którym będziecie piec gołąbki wysmarujcie delikatnie masłem. Umytymi i osuszonymi wierzchnimi liśćmi kapusty, które są zazwyczaj lekko porwane i podniszczone, wyłóżcie dno naczynia. W dużym garnku zagotujcie z łyżeczką soli wodę – tutaj
Karo in the KitchenSkładniki: 1 główka kruchej sałaty 1/2 szklanki czerwonej porzeczki 2 łyżki masła 1 łyżkę cukru 1 kg młodych ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej sól i pieprz
kgwjanczewobójcie się eksperymentować z własnymi dodatkami! Sam naan to płaski drożdżowy chleb, pochodzący ze środkowej Azji i szczególnie popularny w kuchni indyjskiej. Tradycyjnie wypieka się je w piecu tandoori , ale można przygotować je również w domowym piekarniku (przepisów nie brakuje w internecie) lub po prostu kupić w sklepie z żywnością indyjską albo orientalną; najlepiej na zapas - przydadzą się, gdy najdzie(...)piórka 1 ząbek czosnku, starty 120 g ulubionego sera żółtego, startego 120 g sera białego typu bałkańskiego, pokruszonego 1 łyżka świeżego tymianku, posiekanego czarnuszka suszona bazylia sól, świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie: Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w mniejsze cząstki i zmiksować blenderem. Wylać na patelnię i gotować, aż odparuje część wody. (W zamian można użyć gotowej
Food Squarepieczona rolada do chleba. Mięsa miałam takie same, nieco zmieniłam proporcje przypraw, ale niewiele. Warto upiec taką roladę, pracy przy niej mało, a efekt na prawdę świetny. Kroiła się znakomicie na cieniutkie plasterki - kapitalna wędlina, polecam, a Danusi dziękuję za przepis ! składniki ( na 1 kg mięsa) ok 1100 g udek drobiowych - po oczyszczeniu 650 g czystego mięsa 350 g mielonego(...)ściśle w folię, a następnie tak owiniętą roladę zawinąć w drugi kawałek folii. Piekarnik nagrzać do 180 st. C z termoobiegiem, roladę położyć na blaszce z piekarnika i piec ok 50 -55 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do ostudzenia. Kiedy ostygnie, odwinąć folię a roladę przełożyć do zamykanego pojemnika i wstawić na kilka godzin do lodówki
Stare Garytylko ser do niego dodajemy, następnie ciasto rolujemy, krążków robimy ile chcemy, w zależności od ich grubości. Już ich nie zagniatamy tylko tak pokrojone na blachę układamy. W piekarniku pieczemy i na ciepło lub zimno podajemy. Moje dzieci na gorąco z ketchupem zjadały, a na zimno, przekrojone, masłem smarowały. Ziół, przypraw różnych można dodawać i piegowatymi krążkami się zajadać(...)świeżych drożdży, 2 płaskie łyżeczki soli, ¼ łyżeczki cukru, 600 g mąki pszennej, 350 ml delikatnie ciepłej wody (40°C), 1 łyżeczka suszonego oregano, 100 g żółtego sera świeżo mielona papryczka chili do smaku, ponadto: mąka do podsypania. Przygotowanie: Do dużej miski wlewamy wodę w której rozpuszczamy drożdże z dodatkiem cukru. Następnie dodajemy 1/3 porcji mąki i dokładnie mieszamy. Przykrywamy
Moniki Smakołykidzięki blenderowi ser nie musi być wcześniej mielony, jeśli używamy miksera należy wcześniej ser zemleć 3 razy) Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Do każdej wkładamy po łyżce masy makowej a na nią wykładamy masę serową i tak do wykorzystania składników. Foremkę wstawiamy do piekarnika na około 25- 30 min i pieczemy w temp. 170C. Serniczek powinien być ścięty
Radość kipiąca uśmiechem.masła Składniki na sernik: 1 kg mielonego sera białego 4 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g chałwy 100 g posiekanych kandyzowanych wisienek Składniki na polewę: 100 g czekolady, posiekanej 1/3 szklanki śmietanki 36 % Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 160 oC, wyłóż papierem do pieczenia spód tortownicy o średnicy 21 cm. Ciasteczka
karmelowyjajek 1/2 szklanki cukru brązowego 1/2 szklanki mielonych orzechów (u mnie mieszanka włoskich i laskowych) 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 łyżka kaszy manny (suchej) 3 łyżki suchego maku Przygotowanie: SPÓD: Herbatniki zmielić na proszek (najlepiej zrobić to w blenderze), dodać ziarenka wanilii, masło - wymieszać. Wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki. MASA SEROWA: W misce
Cakes By Kejtłyżek oliwy z oliwek, pieprz świeżo mielony, 4 figi Wspaniały dodatek do mięs, drobiu, do sałatek... Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Figi umyć, osuszyć, odciąć ogonki. Każdą przekroić na ćwiartki. Włożyć do marynaty, wymieszać, odstawić na 2-3 godziny, co jakiś czas mieszając. Podałam z przepiórkami pieczonymi z figami. zastawa
królestwo garówmojego zielnika :) Składniki : 1 kg twarogu mielonego 4 jajka ok. 125 g miękkiego masła szklanka (200 ml) cukru pudru cukier waniliowy (ok. 8 g) budyń śmietankowy (64 g) szczypta soli 3 łyżki posiekanej melisy płaska łyżeczka startej skórki z cytryny 5 połówek brzoskwiń z puszki Wyłożyć foremkę papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć
Weekendy w domu i ogrodzieciasteczek Oreo - 1 kg sera mielonego na sernik (w wiaderku) - 1 jajko - 150g masła - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii - 1/4-1/3 szklanka cukru Ciasteczka degestive rozkruszyć. Masło rozpuścić. Dodać do pokruszonych ciasteczek i dokładnie wymieszać. Przygotowaną masą wyłożyć formę, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy
CookYourselfdoprawić gałką muszkatołową, mielonym zielem angielskim, mielonym pieprzem i solą.* Dodać trochę wywaru z gotowania, żeby masa miała mazistą konsystencję. Białka ubić na sztywną pianę. Masę mięsną dokładnie wyrobić z żółtkami. Dodać białka, wymieszać. Formy na pasztet posmarować masłem i wysypać tartą bułką. Masę przełożyć do formy do ⅔ wysokości. Piec w 170°C przez ok. 90 minut. Smacznego
Pełny talerznajmniej 2 godziny). Po tym czasie mak mielimy trzykrotnie. Do zmielonego maku dodajemy resztę składników i łączymy ( możemy to robić w blenderze, dodatkowo zmieli składniki).Sposób przygotowania strucliCiasto dzielimy na dwie części, cienko wałkujemy. Wierzch smarujemy masą makową i zwijamy w rulon. Strucle przekładamy do podłużnych form wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut
Słodkie Przyjemności