pieczeń z mielonego - 4715 przepisów (strona:144/315)

Strucla z Makiem 223

końce podwijając pod spód. Zwinięte strucle zawinęłam w papier do pieczenia - dosyć ciasno, ok 1 cm luzu, nie więcej. Na dużej blasze, tej od piekarnika ułożyłam moje strucle, układając je w dosyć sporych odległościach i wstawiłam do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piekłam ok.30 - 40 minut. Pieczemy na złoto- brązowy kolor. Po upieczeniu rozcięłam papier i odstawiłam(...)koniec posypałam je makiem, tak żeby ładne były :D Ps. Strucle można mrozić, ale bez lukru!!! Masa makowa: 1 puszka gotowej masy makowej Bakalland 1 szklanka maku mielonego 2 białka Wykonanie: Tu się nie popisałam, nie miałam siły, czasu, ani ochoty bawić się z tradycyjna masą makową. Z doświadczenia wiem, że troszkę czasu trzeba na jej wykonanie trzeba

Blondynka Gotuje
Szaszłyki z klopsikami i cukinią 182

kolendra, sól, pieprz, ziemniaki, oliwa, Mięso mielimy, dodajemy pozostałe składniki oraz przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Cukinię kroimy na grubsze plastry i solimy. Wilgotnymi dłońmi formujemy kuleczki z mięsa i nadziewamy na przemian z cukinią (przedtem patyczki od szaszłyków należy moczyć w wodzie przez ok. 30 minut). Układamy na blaszce do pieczenia i skrapiamy oliwą. Obok układamy ugotowane wcześniej

Delicious Titbits
Drożdżowe kapuśniaczki z kapustą kiszoną i pieczarkami 2821

masło do posmarowania mak do posypania Farsz 300 g pieczarek 500 g kiszonej kapusty szczypta majeranku Kamis 1 liść laurowy Kamis 1 cebula 1 łyżka masła Do smaku pieprz mielony Kamis sól morska w młynku Kamis Przygotowanie: Kapustę kiszoną pokroić, przełożyć do garnka (jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać)dodać liść laurowy, szczyptę majeranku i ugotować do miękkości. Przelać(...)prostokąty wzdłuż dłuższego boku. Na dłuższym boku rozłożyć pasek farszu i zwinąć. Posmarować roztopionym masłem i posypać makiem. Pokroić na 5 cm kawałki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st około

Ala piecze i gotuje
Długo pieczona karkówka w marynacie z wędzonej papryki z sosem majonezowo-paprykowym 220

białe :) ) Mięso marynujemy, a następnie wkładamy do pieca na 6 godzin :) Długie, powolne pieczenie spowoduje, że mięso nabierze wyjątkowego smaku, aromatu, a przy tym będzie bardzo delikatne. Pieczeń z karkówki możemy zamarynować nawet do 24 godzin wcześniej. Polecam szczególnie na imprezy , gdzie jest sporo gości. Nie narobicie się, a efekt wszystkich zaskoczy. Składniki: (8-10 porcji(...)ułożyć na dnie naczynia do pieczenia (może być blacha do pieczenia, ja użyłam garnka żeliwnego). Dodać na górę łodygi tymianku. Następnie na cebule z tymiankiem położyć karkówkę, najtłustszą częścią do góry. Piec przez 1 godzinę. Po tym czasie należy mięso przykryć (folią do pieczenia lub pokrywką z garnka) i piec przez 4-5 godzin . Upieczone mięso będzie

Moja Delicja
Jesienny schab w warzywach z chrustem z wędzonego boczku 177

zakwasie.  Czas przygotowania: 30 minut Porcje: 4     Składniki:  600 g schabu QAFP, 10 cienkich plastrów wędzonego boczku QAFP, 1 szklanka puree z pieczonej dyni, 1 szklanka drobno pokrojonej czerwonej papryki, 1 szklanka drobno pokrojonej dyni Hokkaido, 1 szklanka liści jarmużu porwanych na małe kawałki (tylko miękkie części bez twardych nerwów), Bulion(...)kostkę, 3 ząbki czosnku pocięte w cienkie plastry, 2 papryczki chili, 2 gałązki rozmarynu, Sok z cytryny, 100 ml białego wina (wytrawnego), 1 łyżka startego imbiru, 1 łyżka mielonego kuminu, 1 łyżka czarnej gorczycy, 1 łyżeczka wędzonej papryki, ½ łyżeczki kurkumy, 1/3 łyżeczki cynamonu, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, Liść laurowy, Do przybrania: płatki chili, klika plastrów świeżej chili , olej

SzczyptaSmaQ
Drobiowa wędlina 172

Delikatna domowa wędlina doskonała do kanapek. Składniki: 1 kg udźca z indyka 2  filety z kurczaka 300 gram wędzonego boczku 2 ząbki czosnku tymianek szczypta

kgwjanczewo
Pałki w marynacie z warzywami 188

jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy grillowej Kamis 1 cebula 3 ząbki czosnku w łupinach 1 łyżeczka octu balsamicznego z modeny Kamis 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego Kamis 1,5 łyżeczki soli morskiej prowansalskiej w młynku Kamis 1 szczypta curry indyjskie Kamis Do smaku sól morska prowansalska w  młynku Kamis przyprawa do ziemniaków olej(...)pokroić w plasterki. Cukinię oczyścić z nasion i pokroić razem z skórką.Z jabłka wykroić gniazda nasienne i pokroić w półplasterki razem z skórką.  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Na blasze rozłożyć warzywa oprószyć solą morską prowansalską, przyprawą do ziemniaków i dodać kilka igiełek rozmarynu. Wymieszać. Posypać żurawiną i ułożyć pałki z marynaty. Cebulę

Ala piecze i gotuje
CIASTECZKA MAŚLANE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 232

kruche i baaardzo maślane. Ciasteczek nigdy za wiele, przynajmniej u nas w domu. Jako iż nie kupuję gotowych ciast i ciasteczek a dzieciom trudno odmówić słodyczy, co jakiś czas pieczemy ciasta, ciasteczka, itp. Dla dzieci niesamowitą frajdą jest pomoc przy ich formowaniu, odmierzaniu, odważaniu. Takie samodzielnie (lub przy niewielkiej pomocy starszej siostry) przygotowane ciacha smakują jeszcze bardziej... Można się nimi(...)końcu to zdrowa słodycz... :-) Dzieci uwielbiają te ciacha (i nie tylko one...). :-) Składniki: - 1,1kg mąki orkiszowej białej (lub 1kg pszennej) - 750g zimnego masła, pokrojonego na mniejsze kawałki - 300g mielonego ksylitolu lub cukru pudru (lub w kryształach) - 5 żółtek - 2 łyżki kakao Do miski odważyć mąkę, dodać ksylitol (lub cukier), pokrojone masło oraz żółtka i zagnieść szybko kruche

Smaczne Zdrowe
sernik z powidłem śliwkowym 302

orzechy włoskie do dekoracji wykonanie: Ser mielimy trzykrotnie. Żółtka ucieramy z cukrem a następnie stopniowo dodajemy zmielony ser, kaszę manną, budyń, sok z pomarańczy, skórkę otartą z pomarańczy oraz olej. Całość miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy. Dno blaszki (ok.21x25cm) wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy herbatnikami. Na herbatniki wylewamy masę

Domowy Smak Jedzenia
Jak suszyć grzyby? Suszone grzyby w piekarniku 192

blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 40-50C (maksymalnie 60C). Lekko uchylamy drzwiczki piekarnika, by para wodna z łatwością uchodziła. Suszcie je na środkowych półkach bez termoobiegu. W domu będzie unosił się piękny grzybowy zapach. Możecie je także nawlec na nitkę i ułożyć na kaloryferze, będziecie mieli piękny leśny zapach w domu. Suszcie około

Zasmakuj Kuchni
Lasagne XXL 196

lazanię tradycyjną, z mięsem mielonym i sosem beszamelowym, ale jeżeli ktoś ma ochotę na ten smak w wersji uproszczonej, to przypominam, że na blogu nie tak dawno był taki łatwy przepis - konkretnie na   zapiekankę bolońsk ą. Składniki które podałam w przepisie wystarczą by zapełnić brytfannę o wielkości dużej blaszki do pieczenia - około 35 x 27. Taka ilość

Poezja Smaków - blog kulinarny
Pałki i skrzydełka kurczaka w chrupiącej pikantnej panierce 148

ziarna zmielić w moździerzu), chilli. Kawałki mięsa obtoczyć dokładnie w mieszance, ułożyć na blaszce i skropić olejem. Piec w 200 stopniach ok. 40-50 minut (w zależności od tego jak duże są kawałki mięsa) aż będą złote i chrupiące. W połowie pieczenia można obrócić mięso na drugą stronę. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Sernik na miodowym cieście z pianką z nutelli 1221

świąteczne. Składniki: Ciasto miodowe: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżka  miodu 15 dag masła 3 łyżki cukru 1 żółtko Masa serowa: 60 dag twarogu mielonego 1/2 szklanki cukru 16 g cukru z prawdziwą wanilią 1 szklanka mleka w proszku 1 szklanka mleka 3,2% 4 jajka 1 budyń śmietankowy z cukrem Pianka z nutelli(...)podpiec 15 minut. Masa serowa: Mielony twaróg umieszczamy w misie miksera, wbijamy jajka, wsypujemy cukry, wlewamy mleko i wsypujemy mleko w proszku oraz budyń śmietankowy. Całość miksujemy około 3-4 minuty.  Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczone miodowe ciasto kruche w formie.  Sernik wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy 10 minut, po czym temp

Wanilia i Kardamon
Zupa z pieczonego bakłażana i pomidorów 158

najsmaczniejsze. Na dzisiaj przygotowałam zupę z pieczonego bakłażana, pomidorów i nie tylko. Zupa jest smaczna i aromatyczna. Składniki: 1 bakłażan 6 pomidorów 1 cebula ½ papryki żółtej ½ papryki czerwonej oliwa Wywar Elementy kurczaka ( może być porcja rosołowa ) 3 marchewki 2 łodygi selera naciowego 4 ziemniaki 2 l wody Sól Czosnek granulowany Pieprz czarny mielony Pieprz cayenne Ser mozzarella Wykonanie

Smaki Ewy
Zapiekana cukinia faszerowana mięsem mielonym, suszonymi pomidorami i fasolą. 150

wiele zawiera. Składniki:    - 0,5 kg mięsa mielonego - 1 duża cukinia - puszka czerwonej fasoli - 2 duże pomidory - 5 suszonych pomidorów - płaska łyżeczka ziół prowansalskich - pół łyżeczki przyprawy chili con carne - 2 ząbki czosnku - odrobina sera do posypania - sól, pieprz Sposób przygotowania:  Mięso mielone podsmażamy. Dodajemy przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku.   Dodajemy(...)reszty składników. Doprawiamy przyprawami i chwilę wszystko razem smażymy.  Cukinie myjemy, obieramy i wydrążamy środek. Doprawiamy solą i nakładamy mięsny farsz.  Pieczemy przez około 35 minut przez 180 st. Pod koniec pieczenia posypujemy serem. Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę

Pan i Pani Smith w kuchni

Proponowane wyszukiwania