pieczeń z mielonego - 4715 przepisów (strona:142/315)

Sernik chałwowy / Halva cheesecake 139

masła Składniki na sernik: 1 kg mielonego sera białego 4 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g chałwy 100 g posiekanych kandyzowanych wisienek Składniki na polewę: 100 g czekolady, posiekanej 1/3 szklanki śmietanki 36 % Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 160 oC, wyłóż papierem do pieczenia spód tortownicy o średnicy 21 cm. Ciasteczka

karmelowy
Orzechowy sernik z makiem 135

jajek 1/2 szklanki cukru brązowego 1/2 szklanki mielonych orzechów (u mnie mieszanka włoskich i laskowych) 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 łyżka kaszy manny (suchej) 3 łyżki suchego maku Przygotowanie: SPÓD: Herbatniki zmielić na proszek (najlepiej zrobić to w blenderze), dodać ziarenka wanilii, masło - wymieszać. Wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki. MASA SEROWA: W misce

Cakes By Kejt
pulled pork gotowane 212

spróbuje obu sposobów przygotowania pulled pork. wersja pieczona przyda się również dla tych, którzy nie są wielbicielami aromatu piwa - sprawdzony przepis na szarpaną wieprzowinę z granatem . pulled pork duszone 1,5 kg łopatki wieprzowej zalewa: 0,5 l jasnego piwa, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 zmiażdżony ząbek czosnku, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 łyżeczka ziaren gorczycy, sól składniki zalewy

Eksperyment sobotni
sałatka z fig 96

łyżek oliwy z oliwek, pieprz świeżo mielony, 4 figi Wspaniały dodatek do mięs, drobiu, do sałatek... Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Figi umyć, osuszyć, odciąć ogonki. Każdą przekroić na ćwiartki. Włożyć do marynaty, wymieszać, odstawić na 2-3 godziny, co jakiś czas mieszając. Podałam z przepiórkami pieczonymi z figami. zastawa

królestwo garów
Sernik z melisą i brzoskwiniami (bez glutenu) 171

mojego zielnika :) Składniki : 1 kg twarogu mielonego 4 jajka ok. 125 g miękkiego masła szklanka (200 ml) cukru pudru cukier waniliowy (ok. 8 g) budyń śmietankowy (64 g) szczypta soli 3 łyżki posiekanej melisy płaska łyżeczka startej skórki z cytryny 5 połówek brzoskwiń z puszki Wyłożyć foremkę papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć

Weekendy w domu i ogrodzie
Sernik + ciasteczka Oreo = sernikowa kostka oreo'wa 121

ciasteczek Oreo - 1 kg sera mielonego na sernik (w wiaderku) - 1 jajko - 150g masła  - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii - 1/4-1/3 szklanka cukru Ciasteczka degestive rozkruszyć. Masło rozpuścić. Dodać do pokruszonych ciasteczek i dokładnie wymieszać. Przygotowaną masą wyłożyć formę, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy

CookYourself
Pasztet tradycyjny 172

doprawić gałką muszkatołową, mielonym zielem angielskim, mielonym pieprzem i solą.* Dodać trochę wywaru z gotowania, żeby masa miała mazistą konsystencję. Białka ubić na sztywną pianę. Masę mięsną dokładnie wyrobić z żółtkami. Dodać białka, wymieszać. Formy na pasztet posmarować masłem i wysypać tartą bułką. Masę przełożyć do formy do ⅔ wysokości. Piec w 170°C przez ok. 90 minut. Smacznego

Pełny talerz
Strucla z Makiem 156

najmniej 2 godziny). Po tym czasie mak mielimy trzykrotnie. Do zmielonego maku dodajemy resztę składników i łączymy (  możemy to robić w blenderze, dodatkowo zmieli składniki).Sposób przygotowania strucliCiasto dzielimy na dwie części, cienko wałkujemy. Wierzch smarujemy masą makową i zwijamy w rulon. Strucle przekładamy do podłużnych form wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut

Słodkie Przyjemności
Sernik z malinami 149

łyżki cukru waniliowego75 dag chudego twarogu mielonego (może być z wiaderka sernikowy)2 kisiele ananasowe (lub inne)Sposób wykonaniaMargarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać ucierając jajka, następnie dosypać mąkę przesianą z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.Ciasto wlać do formy(24/32cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 min w temp

Mix smaku
Pasztet z dzika 147

listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 6 ziarenek jałowca 2 jajka 2 bułki kajzerki 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1,5 łyżeczki mielonego jałowca 1,5 łyżeczki mielonego imbiru pieprz sól plasterki słoniny Wykonanie: Podgardle i mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę i cebulę. Wrzucamy grzybki, listki laurowe, ziele angielski i jałowiec(...)warzywa odstawiamy do ostudzenia, kroimy na mniejsze kawałki, a następnie je blendujemy lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Osobiście blenduję mięso i warzywa małymi porcjami w blenderze. Jeśli użyjecie maszynki do mielenia wszystko musicie przez nią przepuścić dwa razy, żeby pasztet miał dobrą konsystencję. Gdy wszystkie składniki będą już

Kulinarne przygody Gatity
Brazylijskie bułeczki 142

zagrzać mleko z cukrem, wiórkami kokosowymi i mielonymi orzechami. Mieszając czekać aż wiórki wchłoną mleko i masa zgęstnieje. Ostudzić ją.Kiedy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkować je i pokryć masą. Zrolować i pokroić na 12 części. Zawijasy z ciasta układać na blaszce i smarować rozbełtanym jajkiem. Zostawić by jeszcze wyrosły. Piec przez około pół godziny w piekarniku rozgrzanym

Moje domowe kucharzenie
Kabaczkowa ikra na zimę. 273

pieczenia, posypujemy połową soli i pieprzu oraz lekko polewamy olejem. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20 min.  Cebulę kroimy w drobną kostkę i obsmażamy na rozgrzanym oleju przez ok. 5 min, po tym dodajemy sos pomidorowy i zmiażdżony czosnek, dusimy jeszcze 10 min.  Upieczone kabaczki siekamy drobno nożem lub mielimy w malakserze, dodajemy

Kuchnia Łukasza
1461. Pulpety z ryżem i marchewką 607

okazało się, że zabrakło w domu koncentratu pomidorowego i dałam tylko trochę ketchupu, więc i kolor sosu jest inny...ale i tak danie było smaczne... 0,5 kg mięsa mielonego 1 cebula 1/2 szkl. ryżu parboiled Kupiec (suchego) 1 marchewka 1 łyżka majonezu sól,pieprz,vegeta,czosnek granulowany,pieprz ziołowy Sos: 1 szkl. śmietany 30%  2 łyżki(...)chwilę podsmażyć.Mięso mielone , marchewkę z cebulą,ugotowany ryż,majonez,przyprawy  dokładnie wymieszać.Formować pulpety [ ja dodatkowo podsmażyłam]  i układać w naczyniu do zapiekania.Przygotować sos. Wszystkie składniki na sos wymieszać,doprawić i zalać pulpety.Przykryć folią aluminiową.Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok. 50 minut. Pod koniec pieczenia zdjąć folię

Moje domowe kucharzenie
Sernik marmurkowy z mlekiem skondensowanym 544

cukru Nadzienie: 600 g półtłustego dwukrotnie mielonego twarogu 3 jajka 300 g mascarpone łyzka mąki ziemniaczanej 400 ml słodzonego mleka skondensowanego 200 g czekoladowych wafelków ( użyłam Pryncypałków) 150 g czekolady deserowej Przygotowanie Czekoladę z masłem rozpuszczamy.Jajko ucieramy z cukrem.Łączymy z masą czekoladową. Mieszamy. Wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy ( 21 cm ). Pieczemy 15 minut

Słodkości i nie tylko
Kotlety z marchewki i kukurydzy (pieczone) - ok. 420 kcal 188

sztuka) cebuli 30 g kaszy jęczmiennej perłowej grubej 30 g (pół) kajzerki 25 g (pół) roztrzepanego jajka 10 g (1,5 płaskiej łyżki) bułki tartej przyprawa do mięsa mielonego, ew. sól Przygotowanie: 1. Gotujemy na sypko kaszę (gotowałam w parowarze przez 30 min - zalaną wrzątkiem trochę ponad poziom kaszy). 2. Lekko blendujemy 80 g kukurydzy (nie na całkowity(...)mieszamy, wygniatamy żeby wszystko dobrze się połączyło. 10. Jeżeli nie chcą nam się sklejać kotleciki, dodajemy bułki tartej. 11. Wilgotnymi dłońmi lepimy małe lekko spłaszczone kotleciki. Pieczenie: Kotlety wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Temperatura: 200 stopni (grzałka góra - dół) Czas pieczenia: 30 min (po 15 min przewracamy kotleciki na drugą stronę) Kaloryczność: Porcja

Malowane smakiem
Kebab z kurczaka - Shish Taouk 175

słuszne, jednak nie do końca poprawnie oddające prawdziwe danie o tej nazwie.  Kebab  to po prostu danie składające się z kawałków mięsa, ryby lub warzyw grillowanych lub pieczonych w postaci szaszłyka. Ja przygotowałam dziś pewna odmianę kebaba, a mianowicie  Shish taouk , czyli tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej, które składa się z marynowanych kawałków kurczaka, który później jest nadziewany(...)się go z chlebkiem arabskim np. pitą i sosem czosnkowym.  Przepis na to danie zaczerpnęłam z książki "Kuchnia Libańska" S. Hage. Składniki:  1/2 łyżeczki papryki 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego 1-2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę sok z połowy cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek

Codzienne Gotowanie
Dietetyczne naleśniki po bolońsku 169

Weekend oficjalnie rozpoczęty, za miesiąc o tej porze będziemy dzień przed wigilią, już sobie przypominam te coroczne pieczenie i gotowanie do późnych godzin nocnych, żeby tylko ze wszystkim zdążyć Przechodząc do przepisu, już dawno miałam ochotę na zapiekane naleśniki na ostro, a dziś miałam czas i pomiędzy sprzątaniem, a zakupami zabrałam się za gotowanie ;) Składniki(...)porcje): Naleśniki (4 sztuki): 2 jajka 0,5 szklanki mleka szczypta soli 2 łyżki skrobi kukurydzianej Farsz: 400-500g mięsa mielonego z indyka/kurczaka pomidory w puszce  1 słoik koncentratu pomidorowego przyprawy wg gustu, ja dałam sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, ostrą paprykę oraz przyprawę do spaghetti firmy Prymat 200g serka wiejskiego na wierzch naleśników

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sajgonki - spring rolls 175

mnie pieczony indyk ) 1 duża papryka czerwona 1/2 szklanki ryżu jaśminowego 2 średnie marchewki 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka pasty sezamowej lub 2 łyżki prażonego sezamu 3 - 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu mielonego 1 łyżeczka kminku(...)papier ryżowy nie popęka. Po wyjęciu osuszyć papierowym ręcznikiem. Podawać z sosem sojowym. Aby zmniejszyć ilość oleju sajgonki można zapiec chwilę w piekarniku, tyle by były chrupiące. Jeśli będziemy piec, to wystarczy sajgonki tylko lekko olejem posmarować. Farsz do sajgonek Papier ryżowy do sajgonek

Kuchcik gotuje
Ryba w ostrej panierce z salsą buraczkową 136

ryby można przecież przyrządzić na tak wiele różnych sposobów.  Poza zwyczajnie smażoną rybą, kiedyś przygotowałam curry rybne, które bardzo mi smakowało, dziś jednak postanowiłam przygotować rybę nieco inaczej - pieczoną w ostrej panierce z indyjskiej pasty madras, w akompaniamencie salsy buraczkowej. Do tego dania idealnie nadaje się każda biała ryba, ja użyłam łupacza (haddock), która jest mięsistą i bardzo soczystą, białą(...)take awayach" i pubach jako danie o nazwie "fish&chips". Niestety w Polsce ryba ta jest żadko spotykana, jeśli jednak gdzieś, kiedyś się na nia natkniecie i będziecie mieli okazję spróbować lub kupić to bardzo polecam! A tymczasem zapraszam Was na moją wersję tej bardzo smacznej ryby. Ach, i dodam jeszcze, że jest to kolejne bardzo proste i szybkie

Codzienne Gotowanie
Tysiąc i jeden. I skandynawsko-kawowa fuzja 166

tysiąc postów (i jeden). I to już wystarczająca nagroda, bo mówi mi, jak potrafię być wytrwała. I mam Was, moich Czytelników. Jesteście niezastąpieni.  Więc dalej będę piec, by później o tym dla Was pisać (bo tak naprawdę już dość dawno temu przestałam pisać tylko dla siebie). I będę się cieszyć każdym kolejnym postem; być może za kilka lat będziemy(...)kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka kawy mielonej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonych goździków 2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki ciemnego rumu Melasę, masło, cukier i kawę rozpuszczalną rozpuścić, przestudzić. Mąkę przesiać z sodą, wymieszać z kawą mieloną, cynamonem, imbirem, goździkami i przyprawą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tagin po Polsku... 131

przygotowane w tym naczyniu są bardzo soczyste, zatrzymany jest w nich cały aromat i właściwości.  Naczynie działa w ten sposób, że para która wytwarza się podczas pieczenia, nie ulatnia się, tylko w kominie który znajduje się w pokrywie zaczyna cyrkulować. Tagin jest prezentem mojego męża, który dostał ode mnie pod choinkę. Jest(...)łyżeczka ziół prowansalskich  - pół łyżeczki pieprzu białego mielonego - sól,pieprz - odrobina chili  Sos chrzanowy: - sos który otrzymamy z potrawy - 4 łyżki chrzanu - 4 łyżki śmietany 18% - sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Mięso myjemy i nacieramy solą i pieprzem.Warzywa również myjemy i obieramy. Wszystkie przyprawy mielimy w moździerzu. Następnie mięso wkładamy do miski wlewamy łyżkę oleju

Zainspiruj się kuchnią
Risotto z pieczonymi buraczkami 184

Risotto z pieczonymi buraczkami to kolejna pozycja z książki „Gordon Ramsay’s Ultimate Home Cooking”. Prawidłowe przygotowanie risotto wcale nie jest trudne. Należy tylko cały czas mieszać, a bulion dolewać stopniowo. Nie można „utopić” ryżu, wlewając od razu całość płynu :) To jest właśnie sekretem risotto. Wlewamy bulion, gdy poprzednia porcja zostanie wchłonięta prze ryż. Risotto(...)dania nie można. Chyba, że lubicie :) Składniki: 500g buraków obranych i pokrojonych w małą kostkę chlust oliwy lub oleju szczypta cukru odrobina octu balsamicznego sól morska i świeżo mielony pieprz   Składniki risotto: oliwa lub olej do smażenia 2 cebule szalotki, drobno posiekane 2 ząbki czosnku 250g ryżu do risotto np. Arborio 4 łodygi tymianku (tylko liście) 150ml wina

Moja Delicja
Rewelacyjna Marynata do Mięs i Warzyw 27076

Uwielbiam ją do smażenia kawałków mięsa na patelni grillowej, pieczone udka też wyszły świetne. Wyszedł też marynowany ser tofu smażony na grillowej, ćwiarteczki ziemniaków zamarynowane, a potem pieczone. Robiłam ją już kilka razy i nie mam jej dość, jest świetna! Składniki: 1 szklanka ketchupu łagodnego 3 łyżki octu jabłkowego (można użyć też winnego) 3 łyżki cukru trzcinowego (można użyć też(...)syropu z agawy (można użyć miodu) 1 łyżka musztardy 1 ostra papryczka (można użyć grys chili ) 1 łyżka ulubionych przypraw (u mnie to były zioła prowansalskie) szczypta pieprzu czarnego mielonego 2 żabki czosnku 3 łyżki oleju (ja użyłam olej z awokado) Wykonanie: Marynatę przygotowywałam na dwa sposoby i oba są ok.  Sposób pierwszy : Czosnek przecisnęłam przez praskę

Blondynka Gotuje
Orkiszowe, pełnoziarniste ciasto drożdżowe z kruszonką 157

myślę, że nie będzie z tym większego problemu :) Z przepisu wychodzą 3 klasyczne blachy ciasta lub dwie, jeśli wolicie ciasta drożdżowe na grubszym spodzie (ja wolę cieńsze, czasami piekę nawet takie ekstremalne, jak pizza :D). Orkiszowe, pełnoziarniste ciasto drożdżowe z kruszonką Ciasto: 600g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 4 dag świeżych drożdży 50 g masła (lub pół na pół z olejem kokosowym(...)45min w ciepłe miejsce. Następnie ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 3 części. Kruszonka: 1,5-2 szklanki płatków owsianych (zmielić w blenderze) lub gotowej mąki owsianej 4-5 łyżek mielonych orzechów włoskich 1 czubiata łyżeczka domowego masła orzechowego 3-4 łyżki ksylitolu (można dodać więcej lub mniej, najlepiej próbując kruszonki) 1/3 łyżeczki sproszkowanego ekstraktu ze stewii 20 g masła

FitKot
Bezglutenowy chleb wieloziarnisty z amarantusem (bez glutenu, mleka i jajek) 172

Ostatnio piekłam różne bułeczki i pizze, teraz dla odmiany zamarzył mi się tradycyjny razowy chleb. Skorzystałam z mieszanki mąki wieloziarnistej, wzbogacając recepturę o dodatek karobu, którego zapach uwielbiam  i poppingu z amarantusa.  "Zdrowy ciemny chlebek", jak nazywają go moje dzieci, udał się wyjątkowo dobrze - jest lekki, miękki i smakuje znakomicie, a przy tym długo zachowuje  świeżość(...)Składniki: Koncentrat mąki wieloziarnistej bezglutenowy 500 g karob mielony 2 łyżeczki popping (ekspandowane nasiona) z amarantusa 1 szklanka cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżeczka sól  1 łyżeczka drożdże instant 7 g olej (użyłam rzepakowy) 3 łyżki woda  1 szklanka mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 1 szklanka Przygotowanie: Wymieszać suche składniki, dodać wodę (powinna być ciepła - około 30 stopni

głodny alergik
Pasztet z cukinii dla alergika 130

bułką tartą, albo ulubionymi ziołami. Po pieczeniu schłodzić w lodówce najlepiej przez noc. *możemy użyć pozostałych białek - ubić pianę z białek i dodać ją do pasztetu na sam koniec przygotowywania, delikatnie mieszając. Ta wersja jest dla niealergików :) Inne przepisy z CUKINIĄ możecie znaleźć u: Dominiki: Cukinia z warzywami i mięsem mielonym w tortilli Karoliny: Słodkie placuszki cukiniowe Pauliny

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Frykadelki z indyka z warzywami z patelni. 249

smakowały, szczególnie z tymi warzywami. Co tu będę się dużo rozpisywać, po prostu pycha :)! FRYKADELKI Z INDYKA Z WARZYWAMI Z PATELNI. Składniki na 2 - 3 porcje: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 ząbek czosnku 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki oliwy 2 łyżki zimnej wody przegotowanej sól pieprz czarny pieprz cayenne zioła prowansalskie Ponadto(...)usmażyć je na oliwie. Klopsy przełożyć na blaszkę wyłożoną folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 10 minut. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Paprykę przepołowić, wyciąć gniazda nasienne, umyć i pokroić w paski. Na patelnię z tłuszczem z pieczenia frykadelków wlać 2 łyżki oliwy i wrzucić warzywa. Smażyć ciągle mieszając

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Jajko na ziemniakach 153

przylepiły się do ziemniaków z każdej                   strony.    Krok 3   Piec w piekarniku nagrzanym do 200stopni aż skórka zrumieni się. Od czasu(...)Całość posolić i posypać pieprzem mielonym czerwonym. . Może być czarny

Eli Gotowanie
Lniane naleśniki z mascarpone i truskawkami 148

łyżka mielonego siemienia lnianego Składniki na krem do naleśników: 1 małe opakowanie serka mascarpone śmietanka 36 % do rozrobienia serka esencja waniliowa cukier puder truskawki  dla mnie były z nadzieniem : gęsty grecki jogurt, truskawki , łyżka syropu klonowego,  listki melisy Przygotowanie: 1. Zmiksuj składniki na ciasto i piecz cienkie placki

AZgotuj!
Mazurek z orzechami laskowymi i czekoladą 130

dekoracji Do miski przesiać mąkę, dodać mielone orzechy, cukier i wymieszać. Dodać pokrojone na kawałki masło i rozetrzeć palami aż składniki się połączą w drobną kruszonkę. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto w jednolitą kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na pół godziny. Ciasto włożyć pomiędzy złożony papier do pieczenia i rozwałkować na placek trochę większy

Atlas Smaków
Grillowane białe szparagi w ostrym cieście francuskim 170

przygotować i na ciepło jak i zimno jako przekąskę serwować.  Składniki: 10 - 12 białych szparagów, 1 opakowanie ciasta francuskiego, pieprz czarny świeżo mielony, suszona papryczka chili świeżo mielona. Przygotowanie: Szparagi ze względu na lekko zdrewnienie skórki obieramy obieraczką do warzyw, pomijając główki. Odcinamy zdrewniałe końcówki. Należy pamiętać, że szparag mięknie od głowy, dlatego do gotowania najlepszy będzie(...)pomocą papierowego ręcznika. Bezpośrednio na ciasto mielimy pieprz i chili, dociskamy za pomocą wałka, żeby przyprawy się przykleiły. Nożykiem do ciasta tniemy paski o grubości ok. 2 cm. Każdego szparaga owijamy ciastem. Tak przygotowane szparagi układamy na rożnie z pokrywą i grillujemy w 200°C ok. 15 min. w czasie pieczenia odwracamy, żeby równomiernie się zrumieniły. Jeśli nie macie

Moniki Smakołyki
Gruszki w aromatycznej marynacie 108

Wyborne gruszki do pasztetu, świątecznego indyka i pieczonej kaczki. Marynowane w czerwonym winie i occie winnym z dodatkiem aromatycznych przypraw. Robię je od lat i są u nas w domu po dżemie truskawkowym najlepiej schodzącymi przetworami. Bardzo ważne jest aby gruszki były twarde. Nie mogą się wgniatać przy dotknięciu. Najlepiej gdybyśmy mieli własne z sadu, albo zaprzyjaźnionego sprzedawcę na targowisku

Wiem co jem
Obiad za 10zł - torcik ziemniaczany z gzikiem bazyliowym i grilowanymi pulpetami drobiowymi. 128

masłem i mlekiem. Na papierze do pieczenia, za pomocą obręczy robimy 4 równe placki. Wkładamy do piekarnika na 15 minut w temperaturze 170 stopni termoobieg. Ser ucieramy z solą, pieprzem i bazylią (oryginalny gzik robi się ze szczypiorkiem; niektórzy dodają cebuli). Odkładamy do lodówki. Filet z kurczaka siekamy drobno, lub mielimy. Łączymy z jajkiem i grzankami, doprawiamy solą

BaRepas
Papryka faszerowana ryżem i mięsem z arabską nutą 189

przyprawy (dałam gotową mieszankę do mięsa mielonego), szczyptę cynamonu i wyciśnięty ząbek czosnku.  Do usmażonego mięsa dodajemy ugotowany ryż. Całość mieszamy i znów doprawiamy według uznania (u mnie to była przyprawa harissa). Przygotowanym farszem napełniamy strąki papryk, posypujemy żółtym serem i przykrywamy "czapeczkami". Układamy w żaroodpornym naczyniu i podlewamy bulionem. Pieczemy w temp. 180 stopni przez

Zofiana
Domowe frytki po wiedeńsku 291

zioła oraz sól i pieprz. Pieczemy w piekarniku do 220 stopni aż będą chrupkie. Żółty ser ścieramy na tarce. Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli i pieprzu. Na półmisku układamy frytki, dodajemy zielony groszek, kukurydzę oraz usmażone pieczarki, wszystko posypujemy tartym serem i doprawiamy mieloną papryką. Zapiekamy przez chwile

Bon Appetit Małgorzaty
Łosoś z piekarnika 185

łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka mielonego kminu 1/4 łyżeczki chili w proszku Sól i pieprz przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 210 stopni C. Natrzeć łososia oliwą z oliwek i doprawić kminem, chili w proszku, solą i pieprzem. Umieścić łososia, skórą do dołu na blaszce lub patelni żeliwnej. Wstawić do piekarnika. Piec aż łosoś będzie gotowy  przez około

Stare Gary
Paszteciki z grzybami 145

Mielimy przez maszynkę.    Farsz przyprawiamy warzywkiem i pieprzem do uzyskania wyrazistego smaku, przekładamy na patelnię z olejem i podsmażamy na niewielkim ogniu do zrumienienia.    Ciasto wyjmujemy z lodówki i cienko rozwałkowujemy.     Wycinamy prostokąty.    Nakładamy farsz  i zwijamy paszteciki. Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.    Smarujemy roztrzepanym białkiem

Maminek kulinarny
Cynamonowe palmiery 256

łyżeczki mielonego imbiru Cynamon, cukry oraz imbir połączyć ze sobą. Ciasto francuskie rozwinąć. Mieszankę rozsypać równomiernie na całą powierzchnię ciasta. Boki, wzdłuż dłuższych krawędzi, zwinąć do środka. Kroić na plasterki o szerokości ok. 1 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem a następnie lekko przygnieść dłonią. Piec 15 minut w temperaturze 200°C. W połowie pieczenia odwrócić

Złote przepisy
parówki we francuskim cieście... 148

większa, ser żółty 7 kawałków, papryka ostra mielona - do smaku, oregano - do smaku, sos pomidorowy - w opisie, jajka 1 sztuka rolkę ciasta francuskiego rozwinąć i podzielić na porcje, mi wyszło 7 posypać ciasto przyprawami, dać ser żółty jaki masz, talarki cebuli na sos położyć parówkę i zawijać ciastem, posmarować jajkiem i piec w 200C około 25-30 minut

W Mojej Kuchni Lubię
Makowe z kremem "biała dama" 173

maku (gotowany i 3 razy mielony) 0,5 kg cukru 16 jajek 2 łyżka miodu 4 łyżki bułki tartej zapach migdałowy Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mak, miód, bułkę tartą i na sztywno ubitą pianę. Ciasto przekładamy do prostokątnej formy posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym

Salonik smaków
Kura w opałach. 243

szybko;) kurczak łyżka vegety łyżka mielonej słodkiej papryki łyżka czosnku granulowanego łyżka oleju łyżka suszonego oregano Wszystkie przyprawy zmieszałam z łyżką oliwy. Kurczaka porządnie sprawiłam, wyczyściłam. Natarłam powstałą pastą. Włożyłam do miski, owinęłam szczelnie folią i na 30 minut co najmniej odstawiłam do lodówki.  Zapakowałam delikwenta w rękaw do pieczenia, włożyłam też  przyprawy, które zostały

W kuchni Karmel-itki