pieczeń z mielonego - 4715 przepisów (strona:142/315)

Sajgonki - spring rolls 179

mnie pieczony indyk ) 1 duża papryka czerwona 1/2 szklanki ryżu jaśminowego 2 średnie marchewki 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka pasty sezamowej lub 2 łyżki prażonego sezamu 3 - 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu mielonego 1 łyżeczka kminku(...)papier ryżowy nie popęka. Po wyjęciu osuszyć papierowym ręcznikiem. Podawać z sosem sojowym. Aby zmniejszyć ilość oleju sajgonki można zapiec chwilę w piekarniku, tyle by były chrupiące. Jeśli będziemy piec, to wystarczy sajgonki tylko lekko olejem posmarować. Farsz do sajgonek Papier ryżowy do sajgonek

Kuchcik gotuje
Ryba w ostrej panierce z salsą buraczkową 141

ryby można przecież przyrządzić na tak wiele różnych sposobów.  Poza zwyczajnie smażoną rybą, kiedyś przygotowałam curry rybne, które bardzo mi smakowało, dziś jednak postanowiłam przygotować rybę nieco inaczej - pieczoną w ostrej panierce z indyjskiej pasty madras, w akompaniamencie salsy buraczkowej. Do tego dania idealnie nadaje się każda biała ryba, ja użyłam łupacza (haddock), która jest mięsistą i bardzo soczystą, białą(...)take awayach" i pubach jako danie o nazwie "fish&chips". Niestety w Polsce ryba ta jest żadko spotykana, jeśli jednak gdzieś, kiedyś się na nia natkniecie i będziecie mieli okazję spróbować lub kupić to bardzo polecam! A tymczasem zapraszam Was na moją wersję tej bardzo smacznej ryby. Ach, i dodam jeszcze, że jest to kolejne bardzo proste i szybkie

Codzienne Gotowanie
Tysiąc i jeden. I skandynawsko-kawowa fuzja 171

tysiąc postów (i jeden). I to już wystarczająca nagroda, bo mówi mi, jak potrafię być wytrwała. I mam Was, moich Czytelników. Jesteście niezastąpieni.  Więc dalej będę piec, by później o tym dla Was pisać (bo tak naprawdę już dość dawno temu przestałam pisać tylko dla siebie). I będę się cieszyć każdym kolejnym postem; być może za kilka lat będziemy(...)kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka kawy mielonej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonych goździków 2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki ciemnego rumu Melasę, masło, cukier i kawę rozpuszczalną rozpuścić, przestudzić. Mąkę przesiać z sodą, wymieszać z kawą mieloną, cynamonem, imbirem, goździkami i przyprawą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tagin po Polsku... 136

przygotowane w tym naczyniu są bardzo soczyste, zatrzymany jest w nich cały aromat i właściwości.  Naczynie działa w ten sposób, że para która wytwarza się podczas pieczenia, nie ulatnia się, tylko w kominie który znajduje się w pokrywie zaczyna cyrkulować. Tagin jest prezentem mojego męża, który dostał ode mnie pod choinkę. Jest(...)łyżeczka ziół prowansalskich  - pół łyżeczki pieprzu białego mielonego - sól,pieprz - odrobina chili  Sos chrzanowy: - sos który otrzymamy z potrawy - 4 łyżki chrzanu - 4 łyżki śmietany 18% - sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Mięso myjemy i nacieramy solą i pieprzem.Warzywa również myjemy i obieramy. Wszystkie przyprawy mielimy w moździerzu. Następnie mięso wkładamy do miski wlewamy łyżkę oleju

Zainspiruj się kuchnią
Risotto z pieczonymi buraczkami 191

Risotto z pieczonymi buraczkami to kolejna pozycja z książki „Gordon Ramsay’s Ultimate Home Cooking”. Prawidłowe przygotowanie risotto wcale nie jest trudne. Należy tylko cały czas mieszać, a bulion dolewać stopniowo. Nie można „utopić” ryżu, wlewając od razu całość płynu :) To jest właśnie sekretem risotto. Wlewamy bulion, gdy poprzednia porcja zostanie wchłonięta prze ryż. Risotto(...)dania nie można. Chyba, że lubicie :) Składniki: 500g buraków obranych i pokrojonych w małą kostkę chlust oliwy lub oleju szczypta cukru odrobina octu balsamicznego sól morska i świeżo mielony pieprz   Składniki risotto: oliwa lub olej do smażenia 2 cebule szalotki, drobno posiekane 2 ząbki czosnku 250g ryżu do risotto np. Arborio 4 łodygi tymianku (tylko liście) 150ml wina

Moja Delicja
Rewelacyjna Marynata do Mięs i Warzyw 27084

Uwielbiam ją do smażenia kawałków mięsa na patelni grillowej, pieczone udka też wyszły świetne. Wyszedł też marynowany ser tofu smażony na grillowej, ćwiarteczki ziemniaków zamarynowane, a potem pieczone. Robiłam ją już kilka razy i nie mam jej dość, jest świetna! Składniki: 1 szklanka ketchupu łagodnego 3 łyżki octu jabłkowego (można użyć też winnego) 3 łyżki cukru trzcinowego (można użyć też(...)syropu z agawy (można użyć miodu) 1 łyżka musztardy 1 ostra papryczka (można użyć grys chili ) 1 łyżka ulubionych przypraw (u mnie to były zioła prowansalskie) szczypta pieprzu czarnego mielonego 2 żabki czosnku 3 łyżki oleju (ja użyłam olej z awokado) Wykonanie: Marynatę przygotowywałam na dwa sposoby i oba są ok.  Sposób pierwszy : Czosnek przecisnęłam przez praskę

Blondynka Gotuje
Orkiszowe, pełnoziarniste ciasto drożdżowe z kruszonką 167

myślę, że nie będzie z tym większego problemu :) Z przepisu wychodzą 3 klasyczne blachy ciasta lub dwie, jeśli wolicie ciasta drożdżowe na grubszym spodzie (ja wolę cieńsze, czasami piekę nawet takie ekstremalne, jak pizza :D). Orkiszowe, pełnoziarniste ciasto drożdżowe z kruszonką Ciasto: 600g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 4 dag świeżych drożdży 50 g masła (lub pół na pół z olejem kokosowym(...)45min w ciepłe miejsce. Następnie ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 3 części. Kruszonka: 1,5-2 szklanki płatków owsianych (zmielić w blenderze) lub gotowej mąki owsianej 4-5 łyżek mielonych orzechów włoskich 1 czubiata łyżeczka domowego masła orzechowego 3-4 łyżki ksylitolu (można dodać więcej lub mniej, najlepiej próbując kruszonki) 1/3 łyżeczki sproszkowanego ekstraktu ze stewii 20 g masła

FitKot
Bezglutenowy chleb wieloziarnisty z amarantusem (bez glutenu, mleka i jajek) 177

Ostatnio piekłam różne bułeczki i pizze, teraz dla odmiany zamarzył mi się tradycyjny razowy chleb. Skorzystałam z mieszanki mąki wieloziarnistej, wzbogacając recepturę o dodatek karobu, którego zapach uwielbiam  i poppingu z amarantusa.  "Zdrowy ciemny chlebek", jak nazywają go moje dzieci, udał się wyjątkowo dobrze - jest lekki, miękki i smakuje znakomicie, a przy tym długo zachowuje  świeżość(...)Składniki: Koncentrat mąki wieloziarnistej bezglutenowy 500 g karob mielony 2 łyżeczki popping (ekspandowane nasiona) z amarantusa 1 szklanka cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżeczka sól  1 łyżeczka drożdże instant 7 g olej (użyłam rzepakowy) 3 łyżki woda  1 szklanka mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 1 szklanka Przygotowanie: Wymieszać suche składniki, dodać wodę (powinna być ciepła - około 30 stopni

głodny alergik
Pasztet z cukinii dla alergika 136

bułką tartą, albo ulubionymi ziołami. Po pieczeniu schłodzić w lodówce najlepiej przez noc. *możemy użyć pozostałych białek - ubić pianę z białek i dodać ją do pasztetu na sam koniec przygotowywania, delikatnie mieszając. Ta wersja jest dla niealergików :) Inne przepisy z CUKINIĄ możecie znaleźć u: Dominiki: Cukinia z warzywami i mięsem mielonym w tortilli Karoliny: Słodkie placuszki cukiniowe Pauliny

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Frykadelki z indyka z warzywami z patelni. 263

smakowały, szczególnie z tymi warzywami. Co tu będę się dużo rozpisywać, po prostu pycha :)! FRYKADELKI Z INDYKA Z WARZYWAMI Z PATELNI. Składniki na 2 - 3 porcje: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 ząbek czosnku 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki oliwy 2 łyżki zimnej wody przegotowanej sól pieprz czarny pieprz cayenne zioła prowansalskie Ponadto(...)usmażyć je na oliwie. Klopsy przełożyć na blaszkę wyłożoną folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 10 minut. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Paprykę przepołowić, wyciąć gniazda nasienne, umyć i pokroić w paski. Na patelnię z tłuszczem z pieczenia frykadelków wlać 2 łyżki oliwy i wrzucić warzywa. Smażyć ciągle mieszając

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Jajko na ziemniakach 157

przylepiły się do ziemniaków z każdej                   strony.    Krok 3   Piec w piekarniku nagrzanym do 200stopni aż skórka zrumieni się. Od czasu(...)Całość posolić i posypać pieprzem mielonym czerwonym. . Może być czarny

Eli Gotowanie
Lniane naleśniki z mascarpone i truskawkami 155

łyżka mielonego siemienia lnianego Składniki na krem do naleśników: 1 małe opakowanie serka mascarpone śmietanka 36 % do rozrobienia serka esencja waniliowa cukier puder truskawki  dla mnie były z nadzieniem : gęsty grecki jogurt, truskawki , łyżka syropu klonowego,  listki melisy Przygotowanie: 1. Zmiksuj składniki na ciasto i piecz cienkie placki

AZgotuj!
Mazurek z orzechami laskowymi i czekoladą 134

dekoracji Do miski przesiać mąkę, dodać mielone orzechy, cukier i wymieszać. Dodać pokrojone na kawałki masło i rozetrzeć palami aż składniki się połączą w drobną kruszonkę. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto w jednolitą kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na pół godziny. Ciasto włożyć pomiędzy złożony papier do pieczenia i rozwałkować na placek trochę większy

Atlas Smaków
Grillowane białe szparagi w ostrym cieście francuskim 182

przygotować i na ciepło jak i zimno jako przekąskę serwować.  Składniki: 10 - 12 białych szparagów, 1 opakowanie ciasta francuskiego, pieprz czarny świeżo mielony, suszona papryczka chili świeżo mielona. Przygotowanie: Szparagi ze względu na lekko zdrewnienie skórki obieramy obieraczką do warzyw, pomijając główki. Odcinamy zdrewniałe końcówki. Należy pamiętać, że szparag mięknie od głowy, dlatego do gotowania najlepszy będzie(...)pomocą papierowego ręcznika. Bezpośrednio na ciasto mielimy pieprz i chili, dociskamy za pomocą wałka, żeby przyprawy się przykleiły. Nożykiem do ciasta tniemy paski o grubości ok. 2 cm. Każdego szparaga owijamy ciastem. Tak przygotowane szparagi układamy na rożnie z pokrywą i grillujemy w 200°C ok. 15 min. w czasie pieczenia odwracamy, żeby równomiernie się zrumieniły. Jeśli nie macie

Moniki Smakołyki
Gruszki w aromatycznej marynacie 113

Wyborne gruszki do pasztetu, świątecznego indyka i pieczonej kaczki. Marynowane w czerwonym winie i occie winnym z dodatkiem aromatycznych przypraw. Robię je od lat i są u nas w domu po dżemie truskawkowym najlepiej schodzącymi przetworami. Bardzo ważne jest aby gruszki były twarde. Nie mogą się wgniatać przy dotknięciu. Najlepiej gdybyśmy mieli własne z sadu, albo zaprzyjaźnionego sprzedawcę na targowisku

Wiem co jem

Proponowane wyszukiwania