pieczeń z mielonego - 4715 przepisów (strona:142/315)

Frykadelki z indyka z warzywami z patelni. 285

smakowały, szczególnie z tymi warzywami. Co tu będę się dużo rozpisywać, po prostu pycha :)! FRYKADELKI Z INDYKA Z WARZYWAMI Z PATELNI. Składniki na 2 - 3 porcje: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 ząbek czosnku 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki oliwy 2 łyżki zimnej wody przegotowanej sól pieprz czarny pieprz cayenne zioła prowansalskie Ponadto(...)usmażyć je na oliwie. Klopsy przełożyć na blaszkę wyłożoną folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 10 minut. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Paprykę przepołowić, wyciąć gniazda nasienne, umyć i pokroić w paski. Na patelnię z tłuszczem z pieczenia frykadelków wlać 2 łyżki oliwy i wrzucić warzywa. Smażyć ciągle mieszając

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Jajko na ziemniakach 180

przylepiły się do ziemniaków z każdej                   strony.    Krok 3   Piec w piekarniku nagrzanym do 200stopni aż skórka zrumieni się. Od czasu(...)Całość posolić i posypać pieprzem mielonym czerwonym. . Może być czarny

Eli Gotowanie
Lniane naleśniki z mascarpone i truskawkami 176

łyżka mielonego siemienia lnianego Składniki na krem do naleśników: 1 małe opakowanie serka mascarpone śmietanka 36 % do rozrobienia serka esencja waniliowa cukier puder truskawki  dla mnie były z nadzieniem : gęsty grecki jogurt, truskawki , łyżka syropu klonowego,  listki melisy Przygotowanie: 1. Zmiksuj składniki na ciasto i piecz cienkie placki

AZgotuj!
Mazurek z orzechami laskowymi i czekoladą 152

dekoracji Do miski przesiać mąkę, dodać mielone orzechy, cukier i wymieszać. Dodać pokrojone na kawałki masło i rozetrzeć palami aż składniki się połączą w drobną kruszonkę. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto w jednolitą kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na pół godziny. Ciasto włożyć pomiędzy złożony papier do pieczenia i rozwałkować na placek trochę większy

Atlas Smaków
Grillowane białe szparagi w ostrym cieście francuskim 205

przygotować i na ciepło jak i zimno jako przekąskę serwować.  Składniki: 10 - 12 białych szparagów, 1 opakowanie ciasta francuskiego, pieprz czarny świeżo mielony, suszona papryczka chili świeżo mielona. Przygotowanie: Szparagi ze względu na lekko zdrewnienie skórki obieramy obieraczką do warzyw, pomijając główki. Odcinamy zdrewniałe końcówki. Należy pamiętać, że szparag mięknie od głowy, dlatego do gotowania najlepszy będzie(...)pomocą papierowego ręcznika. Bezpośrednio na ciasto mielimy pieprz i chili, dociskamy za pomocą wałka, żeby przyprawy się przykleiły. Nożykiem do ciasta tniemy paski o grubości ok. 2 cm. Każdego szparaga owijamy ciastem. Tak przygotowane szparagi układamy na rożnie z pokrywą i grillujemy w 200°C ok. 15 min. w czasie pieczenia odwracamy, żeby równomiernie się zrumieniły. Jeśli nie macie

Moniki Smakołyki
Gruszki w aromatycznej marynacie 132

Wyborne gruszki do pasztetu, świątecznego indyka i pieczonej kaczki. Marynowane w czerwonym winie i occie winnym z dodatkiem aromatycznych przypraw. Robię je od lat i są u nas w domu po dżemie truskawkowym najlepiej schodzącymi przetworami. Bardzo ważne jest aby gruszki były twarde. Nie mogą się wgniatać przy dotknięciu. Najlepiej gdybyśmy mieli własne z sadu, albo zaprzyjaźnionego sprzedawcę na targowisku

Wiem co jem
Obiad za 10zł - torcik ziemniaczany z gzikiem bazyliowym i grilowanymi pulpetami drobiowymi. 153

masłem i mlekiem. Na papierze do pieczenia, za pomocą obręczy robimy 4 równe placki. Wkładamy do piekarnika na 15 minut w temperaturze 170 stopni termoobieg. Ser ucieramy z solą, pieprzem i bazylią (oryginalny gzik robi się ze szczypiorkiem; niektórzy dodają cebuli). Odkładamy do lodówki. Filet z kurczaka siekamy drobno, lub mielimy. Łączymy z jajkiem i grzankami, doprawiamy solą

BaRepas
Papryka faszerowana ryżem i mięsem z arabską nutą 217

przyprawy (dałam gotową mieszankę do mięsa mielonego), szczyptę cynamonu i wyciśnięty ząbek czosnku.  Do usmażonego mięsa dodajemy ugotowany ryż. Całość mieszamy i znów doprawiamy według uznania (u mnie to była przyprawa harissa). Przygotowanym farszem napełniamy strąki papryk, posypujemy żółtym serem i przykrywamy "czapeczkami". Układamy w żaroodpornym naczyniu i podlewamy bulionem. Pieczemy w temp. 180 stopni przez

Zofiana
Domowe frytki po wiedeńsku 325

zioła oraz sól i pieprz. Pieczemy w piekarniku do 220 stopni aż będą chrupkie. Żółty ser ścieramy na tarce. Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli i pieprzu. Na półmisku układamy frytki, dodajemy zielony groszek, kukurydzę oraz usmażone pieczarki, wszystko posypujemy tartym serem i doprawiamy mieloną papryką. Zapiekamy przez chwile

Bon Appetit Małgorzaty
Łosoś z piekarnika 213

łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka mielonego kminu 1/4 łyżeczki chili w proszku Sól i pieprz przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 210 stopni C. Natrzeć łososia oliwą z oliwek i doprawić kminem, chili w proszku, solą i pieprzem. Umieścić łososia, skórą do dołu na blaszce lub patelni żeliwnej. Wstawić do piekarnika. Piec aż łosoś będzie gotowy  przez około

Stare Gary
Paszteciki z grzybami 173

Mielimy przez maszynkę.    Farsz przyprawiamy warzywkiem i pieprzem do uzyskania wyrazistego smaku, przekładamy na patelnię z olejem i podsmażamy na niewielkim ogniu do zrumienienia.    Ciasto wyjmujemy z lodówki i cienko rozwałkowujemy.     Wycinamy prostokąty.    Nakładamy farsz  i zwijamy paszteciki. Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.    Smarujemy roztrzepanym białkiem

Maminek kulinarny
Cynamonowe palmiery 281

łyżeczki mielonego imbiru Cynamon, cukry oraz imbir połączyć ze sobą. Ciasto francuskie rozwinąć. Mieszankę rozsypać równomiernie na całą powierzchnię ciasta. Boki, wzdłuż dłuższych krawędzi, zwinąć do środka. Kroić na plasterki o szerokości ok. 1 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem a następnie lekko przygnieść dłonią. Piec 15 minut w temperaturze 200°C. W połowie pieczenia odwrócić

Złote przepisy
parówki we francuskim cieście... 173

większa, ser żółty 7 kawałków, papryka ostra mielona - do smaku, oregano - do smaku, sos pomidorowy - w opisie, jajka 1 sztuka rolkę ciasta francuskiego rozwinąć i podzielić na porcje, mi wyszło 7 posypać ciasto przyprawami, dać ser żółty jaki masz, talarki cebuli na sos położyć parówkę i zawijać ciastem, posmarować jajkiem i piec w 200C około 25-30 minut

W Mojej Kuchni Lubię
Makowe z kremem "biała dama" 198

maku (gotowany i 3 razy mielony) 0,5 kg cukru 16 jajek 2 łyżka miodu 4 łyżki bułki tartej zapach migdałowy Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mak, miód, bułkę tartą i na sztywno ubitą pianę. Ciasto przekładamy do prostokątnej formy posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym

Salonik smaków
Kura w opałach. 263

szybko;) kurczak łyżka vegety łyżka mielonej słodkiej papryki łyżka czosnku granulowanego łyżka oleju łyżka suszonego oregano Wszystkie przyprawy zmieszałam z łyżką oliwy. Kurczaka porządnie sprawiłam, wyczyściłam. Natarłam powstałą pastą. Włożyłam do miski, owinęłam szczelnie folią i na 30 minut co najmniej odstawiłam do lodówki.  Zapakowałam delikwenta w rękaw do pieczenia, włożyłam też  przyprawy, które zostały

W kuchni Karmel-itki
C - Rogaliki z nadzieniem jabłkowo-pomarańczowym 189

mielona              2 łyżki masła Nadzienie: Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, wkładamy do żaroodpornego naczynia. Dodajemy startą skórkę z dwóch pomarańczy i cytryny, jak również wyciśnięty z nich sok. Dodajemy 0,5 szklanki cukru pudru,cynamon, gałkę muszkatałową i masło. Całość mieszamy i pieczemy

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Biała kiełbasa z jabłkiem w ślimaczkach z ciasta francuskiego 205

Idealna zakąska do piwa. Tak prosta, że i facet da radę zrobić ją sam. Jeśli nie zrobi, drogie Panie – po wyjęciu ich z pieca od razu kilka sobie odłóżcie, bo znikną zanim się obejrzycie. Surowa kiełbasa i kwaskowate jabłko, chrupiące ciasto francuskie – wypróbujcie, to naprawdę świetne połączenie! Ciasto francuskie dostaniecie w każdym większym sklepie spożywczym. Dobrą surową kiełbasę – u każdego(...)osłonek kiełbasę i dodajemy ją do jabłka z cebulą. Najwygodniej i najefektywniej da się masę wymieszać i połączyć dłonią, przeciskając mielone mięso i jabłko z cebulą lekko przez palce – jak przy mieszaniu masy na kotlety mielone.   Piekarnik ustawiamy na 180⁰C. Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki, rozwijamy, można je lekko przewałkować. Masę mięsno-jabłkowo-cebulową rozsmarowujemy równą

Karo in the Kitchen
Brownie z malinami bez glutenu i tłuszczu 140

Wiele osób rezygnuje z pieczenia i jedzenia słodkości z różnych powodów, jedni się odchudzają i unikają tłuszczu inni nie mogą spożywać glutenu, a to przecież najczęstszy składnik wypieków. Co zrobić w takiej sytuacji? Oj, to proste! Stworzyć taką wersję ulubionego ciasta, które może zjeść każdy. Właśnie taki przepis dziś dla Was przygotowałam. Fajne, lekkie brownie, bardzo czekoladowe, z dodatkiem(...)malin, a to wszystko bez dodatku masła i z mąką ziemniaczaną, którą równie dobrze, można byłoby zamienić na mielone orzechy. Nic tylko sięgnąć po kolejny kawałek, prawda? Składniki:4 białkaok 70 g cukru ( nie cała miarka)4 żółtka150 g gorzkiej czekolady4 żółtkapół szklanki soku z kawałkami malin2 łyżki mąki ziemniaczanejSposób przygotowania:Białka ubijamy, gdy będą sztywne dodajemy cukier

Słodkie Przyjemności
Pomidory świeżą rukolą 143

Prawda, że pięknie i kolorowo, a na dodatek bardzo smacznie, któż nie lubi tego zestawu? Składniki: 3 duże pomidory  1 mozzarella  garść świeżej rukoli

kgwjanczewo
Sałatka z tortellini tricolore 384

Bardzo szybko, smacznie w miarę tanio możemy przygotować taką sałatkę. Sprawdzi się zarówno na imprezie jak i na rodzinnej kolacji.  Składniki: 1 opakowanie tortellini tricolore

Ala piecze i gotuje
Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami 225

dostałam gratis od właścicielki zaprzyjaźnionej cukierni. Pozostałe składniki do ich przygotowania mam zawsze w domu. Z tymi serowymi rogalikami poradzi sobie każdy, nawet ten, co twierdzi, że do pieczenia ma lewe ręce. Jedynie przy zwijaniu rogalików, trzeba trochę wprawy, ale jak to się mówi: trening czyni mistrza , to dotyczy również kulinariów. Do ciasta dodajemy trochę cukru, posmarowałam też rogaliki(...)skórki pomarańczowej lukier 1/2 szkl. cukru pudru 2-3 łyżki zimnej wody Dzień wcześniej suchy mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy aż woda odparuje. Następnego dnia mielimy mak 3-krotnie w maszynce do mięsa, mielimy z nim również orzechy, migdały, figi i daktyle. Na koniec do farszu dodajemy syrop cukrowy, mieszamy wszystko dokładnie. Masło kroimy w kostkę. Mąkę wsypujemy do misy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szarlotka z bitą śmietaną 188

łyżki cukru 1/4 szklanki wody 8 łyżeczek żelatyny 1/3 szklanki wrzątku Składniki na bitą śmietanę: 330 ml śmietanki kremówki 30% 4 łyżeczki żelatyny 1/5 szklanki wrzątku Dodatkowo: 3 łyżki mielonych orzechów laskowych BackMit Przepis na biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Stopniowo dodajemy do nich cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały(...)mąkę ziemniaczaną i pszenną - całość miksujemy na najniższych obrotach miksera lub łyżką. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy o średnicy 23 cm, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w nagrzanym do 170C piekarniku przez ok. 20 minut. Po upieczeniu biszkopt zrzucamy z wysokości ok. pół metra na blat i wkładamy go do wyłączonego piekarnika do całkowitego

Emcia Pichci
EKSPRESOWY OBIAD - DIETETYCZNY, PIECZONY ŁOSOŚ + LENIWE PIEROGI Z BATATÓW + BRUKSELKA W DIPIE MUSZTARDOWO-MIODOWYM. 216

poduszką. Miałyśmy biec obie, na łeb na szyję, w 13-cm butach na pociąg i jechać na całodniowe zajęcia. Miałyśmy wrócić po 20:00-21:00, więc... faceci mieli mieć chatę wolną. Gdy bab nie ma w domu to faceci... głodują. Aby więc nie usychali z tęsknoty... za jedzeniem, stworzyłyśmy im szybki obiad na niedzielę. A, że my całkiem rozsądne(...)torbie i zalewającej wszystko) i podgrzania (żeby faceci domu nie spalili, a my, żebyśmy zjadły coś ciepłego między "Administracją Weterynaryjną" a "Podstawami działalności gospodarczej". Padło więc na naszą miłość - pieczonego, dietetycznego łososia. Towarzyszyły mu batatowe leniwe pierogi i z racji "warzywnego dnia matki" - brukselka. Całość uzupełnił sos/dip (jak zwał tak zwał) musztardowo-miodowy. Obiad więc był, spełniał wszystkie kryteria. Budzik

Wypisz Wymaluj
Łosoś z ziemniakami hasselback i duszonym jarmużem 211

Łosoś z ziemniakami hasselback i duszonym jarmużem to danie, które świetnie nadaje się na rodzinny obiad. Proste składniki, ale w mniej niż zazwyczaj typowej formie. Szwedzkie ziemniaki hasselback pieczone w piekarniku są pyszne, a robi je się bardzo łatwo, warto spróbować. Są chrupiące z zewnątrz – dzięki grzebieniowi, jaki powstaje podczas ich nacinania. Robiła je kiedyś moja mama – teraz(...)łyżki klarowanego masła lub kaczego/gęsiego smalcu sól morska, świeżo mielony pieprz Duszony jarmuż: 200 g jarmużu (można zastąpić świeżym szpinakiem) 1 cebula lub 3 szalotki 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanych migdałów (albo słupki lub płatki) 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content

Poezja smaku
Tarta ze śliwkami (bez pieczenia) 155

tymi widłami?  Tymczasem ciasto bez pieczenia! Dobre, szybkie i efektowne! Częściowo z półproduktów, ale można zrobić również na własnym cieście kruchym. Mnie zależało na tym, żeby w ubiegły upalny weekend mieć ciasto i nie odpalać piekarnika :)   Spód: 200 g kruchych kakaowych (np. petit beurre kakaowe) 60 g masła Przygotowanie: Ciasteczka mielimy przy pomocy blendera.  Dodajemy roztopione

bistro mama
Jak zrobić domową pastę harissa? (przepis krok po kroku) 183

łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka soli 4 łyżki oliwy Przygotowanie pasty harissa: 1. Papryczki chilli (niezależnie czy używasz świeżych czy suszonych) umieść w misce i zalej gorącą wodą. Mocz przez 30 minut. 2. Słodką paprykę przekrój na pół i umieść w naczyniu żaroodpornym skórą do góry. Piecz przez

Chilli Czosnek i Oliwa
Batoniki energetyczne 210

pestek dyni 60g wiórków kokosowych 60g mielonych migdałów 40g pestek słonecznika 40g poppingu z amarantusa (1szkl.) 30g sezamu 30g brązowego cukru 1 łyżka cukru waniliowego 70g masła 320g miodu 1 łyżka tahini (opcjonalnie) + dowolne dodatki np. kakao, cynamon Suche składniki oprócz migdałów i żurawiny mieszamy, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 10 minut

Kuchenny Skrawek Nieba
Bułgarskie ciasto z dynią Tikewnik 151

octu winnego 5 łyżek wody sól Farsz: 0,5 kilograma startej na grubych oczkach dyni 75 gram masła 2 łyżki miodu 5 czubatych łyżek zmielonych orzechów włoskich łyżeczka mielonego cynamonu opakowanie cukru waniliowego olej Syrop: 3 łyżki cukru 5 łyżek wody Przygotowanie: Dynię zetrzyj na grubych oczkach. Zagnieć ciasto z podanych składników, odstaw na 30 minut(...)mielone orzechy. Mieszaj przez 5 minut ciągle dusząc na małym ogniu.  Rozwałkuj cienko ciast . Każdy placek posmaruj cieniutko olejem i nakładaj farsz rozkładając równomiernie .Ja sobie podzieliłam w rondlu farsz na równe części.  I tak z każdą warstwą, do skończenia składników. Ciasto przykryj pergaminem i piecz w 200 stopniach

AZgotuj!
Ciasteczka owsiane z bananem ala batoniki musli 164

miazgę 0,5 szklanki płatków owsianych mielimy na mąkę (ja użyłam młynka do kawy) do bananów dodajemy płatki owsiane (razem z tymi zmielonymi), cynamon, rodzynki, pokrojone drobno orzechy, posiekaną czekoladę oraz w razie potrzeby po spróbowaniu dosładzamy miodem/ksylitolem/syropem z agawy wszystko mieszamy przy pomocy łyżki formujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia okrągłe ciasteczka ;) wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Rogaliki z masą orzechową 216

Przygotowanie: Mleko zagotowujemy z cukrem, wsypujemy mielone orzechy i gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy rumem i odstawiamy do schłodzenia. Margarynę siekamy z mąką i jogurtem. Następnie zagniatamy ciasto, które rozwałkowujemy na kształt cienkiego koła. Koło kroimy w trójkąty, na dłuższy bok kładziemy nadzienie i składamy rogaliki. Pieczemy je w 180 C przez około

Zainspirowana w kuchni
"Keftedes" z halloumi i kaszy jaglanej z dipem pomidorowo-orzechowym 180

halloumi, startego na tarce o grubych oczkach 2 duże jajka 225 g ugotowanej kaszy jaglanej pęczek natki pietruszki pęczek świeżej bazylii 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka słodkiej papryki 8 łyżek bułki tartej lub mielonych migdałów dla wersji bezglutenowej sól, pieprz oliwa Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Cebulę, czosnek i papryczkę chilli podduś(...)wymieszaj. Dodaj bułkę tartą lub mielone migdały, ale najlepiej stopniowo, aby zweryfikować konsystencję masy. Powinna uzyskać plastyczną, lepiącą konsystencję, ale nie być za sucha. Odstaw masę do lodówki na 15-20 min. Maczając dłonie w zimnej wodzie, uformuj z masy 20 niewielkich kulek. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz przez

Chilli Czosnek i Oliwa
Restauracja Kryształowa - Katowice 140

pachnącą zupę, doprawił ją świeżo mielonym pieprzem. Zupa ta zrobiła na nas ogromne wrażenie - jej smak i aromat podbił nasze serca. Połączenie grzybów z kasztanami w zupie - jak dla Nas coś wspaniałego. Polecamy tę zupę każdemu smakoszowi bo jest wyśmienita. Następnie wybrałyśmy danie główne. U Konczi padło na długo marynowaną pieczeń z karkówki z kluskami śląskimi

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa z skorzonery 193

Składniki : 5 ząbków czosnku, 500 g skorzonery, 1/3 szklanki czerwonej soczewicy Puszka mleka kokosowego, 250 ml bulionu warzywnego, 2 łyżki masła,  Szczypta mielonego kuminu,  Szczypta  gałki muszkatołowej, najlepiej świeżo mielonej ,  1 łyżeczka cukru  Sól i pieprz Przygotowanie : Skorzonerę obieramy najlepiej w zlewie z wodą przez co unikniemy "lepkich rąk", ponieważ podczas(...)obierania wydziela się klejące mleczko. Obraną kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka z mlekiem kokosowym i bulionem . W rozgrzanym piekarniku pieczemy przez 15- 20 minut ząbki czosnku w łupinkach, dzięki temu czosnek zrobi się bardziej miękki i słodszy. Do miękkiej skorzonery dodajemy masło, soczewice i obrane, upieczone ząbki czosnku  oraz przyprawy. Po 20 minutach gotowania

cookpl
Zapiekane ziemniaczki 190

prowansalskie papryka mielona słodkapapryka mielona chilisólpieprzPrzygotowanie:Ziemniaki obieramy, kroimy w słupki i podgotowujemy przez kilka minut. Studzimy.Naczynie żaroodporne natłuszczamy olejem i układamy podgotowane ziemniaki. Skrapiamy olejem, posypujemy przyprawami - ich ilość uzależniona jest od smaku i gustu ;) Może to być bardzo ostre danie ;)Wstawiamy do nagrzanego piekarnika - 180 stopni i pieczemy około 30 minut.Idealne do kefiru albo

Lawendowe Niebo
Papryka faszerowana ryżem i mięsem 190

Składniki: 4 białe papryki 1 torebka ugotowanego ryżu 25 dag mielonego mięsa (u mnie łopatka) 1 jajko 1 cebulka majeranek, oregano sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Cebulę zeszklić na patelni, dodać mięso mielone, smażyć, aż straci surowy wygląd. 2. Mięso wymieszać z ugotowanym ryżem, wbić surowe jajko, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i oregano. Wszystko dobrze wymieszać(...)Papryki umyć, osuszyć, naciąć od góry, wnętrze wyczyścić z błonek i pestek. 4. Papryki nafaszerować mięsem z ryżem. 5. Całość piec w naczyniu żaroodpornym przez 30-40 minut w 180 st. C. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Pieczarki nadziewane 217

mielonego mięsa dodajemy jajko, odciśniętą namoczoną bułkę, startą cebulkę i przyprawy. Wyrabiamy a następnie dodajemy plasterki z nóżek pieczarek.    Roztrzepujemy 2 jajka, dodajemy przyprawy. Jajkiem smarujemy środki kapeluszy.    Wkładamy przygotowane nadzienie.    Moczymy w jajku i w bułce 2 razy. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia.    Wstawiamy

Maminek kulinarny
Super sernik Sądeckiego PTT Beskid 214

przepis za to, że nie muszę mielić sera, a smak jest wyśmienity.  Lekko wilgotny, pod bezowo - kokosową pierzynką, na kruchym spodzie, a do tego garść żurawiny, wiśni lub innych bakali, (wiśnie mile widziane z posmakiem wiśniówki :). Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki krupczatki 1/2 szklanki cukru kryształu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajo 1 żółtko 2 łyżki

Apetyczna babeczka
Pasztet z dziczyzny, pasztet z sarniny 267

mięso, wątróbkę oraz plastry plastry podgardla mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Do powstałej masy dodajemy jaja, majeranek, pieprz, gałkę muszkatołową, resztę tłuszczu ze smażenia i sól jeśli jest taka potrzeba. Mieszamy wszystkie składniki.  4. Pozostałą słoninę kroimy w cienkie plastry, wykładamy nią foremki w środku i na wierzchu pasztetu. Pasztet pieczemy przez 60-70 minut w temperaturze

Apetyczna babeczka
Dzwon piernikowy 171

łyżeczka sody oczyszczonej szczypta mielonego cynamonu i mielonych goździków Przygotowanie : Wszystkie składniki sypkie wymieszać, dodać jajko , miód i zagnieść ciasto Włożyć na co najmniej 2 godziny do lodówki ( jeszcze lepiej na 14 dni ) Po tym czasie ciasto wałkować na 2-3 mm i wykrawać poszczególne części dekoracji Wykrojone ciasto można posmarować żółtkiem, piec w temp. 150 stopni

Proste Potrawy
Warzywa pod rybną kołderką 152

połowy limonki bądź cytryny * sól, świeżo mielony czarny pieprz * koperek Przygotowanie :  Warzywa pokroić, dodać przyprawy lub świeże zioła, łyżkę oleju i wymieszać. Przełożyć do woreczka lub zawinąć w folię aluminiową. Można przygotować całe danie na parze. Dokładnie tak samo przygotować rybę. Dobrze skropić sokiem z cytryny i posypać świeżym koperkiem. Całość piec 20 minut w naczyniu żaroodpornym bądź

Magiczne Życie Marty
Truskawkowy crumble z orzechami – murowany sukces 200

wszystko pokruszyć. Umyte i pokrojone w kosteczkę truskawki włożyć na spód każdej wysmarowanej masłem kokilki, lekko posypać cukrem i przykryć kruszonką. Piec w 180 °C 25-30 min. Truskawki mają to do siebie, że podczas pieczenia buzują i mogą nam pobrudzić piekarnik, dlatego proponuję piec je na blaszce. smacznego

Mia Cucina Sofieta
Ja nie chce rybki... 157

kawalki. Wrzucamy do robota, dokladamy bialko i mielimy. Musimy uwazac by nie zrobila sie miazga. Nastepnie dokladamy tarta bulke i posiekana dymke. Mieszamy i doprawiamy sola i pieprzem. Formujemy w dloniach klopsiki, obtaczamy w bulce tartej i smazymy na rozgrzanym oleju przez okolo 5 minut z kazdej strony. Klopsiki mozemy podac z pieczonymi ziemniaczkami i bialym serkiem lub z sama

Przysmaki Karolki
Strucla z Makiem 233

końce podwijając pod spód. Zwinięte strucle zawinęłam w papier do pieczenia - dosyć ciasno, ok 1 cm luzu, nie więcej. Na dużej blasze, tej od piekarnika ułożyłam moje strucle, układając je w dosyć sporych odległościach i wstawiłam do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piekłam ok.30 - 40 minut. Pieczemy na złoto- brązowy kolor. Po upieczeniu rozcięłam papier i odstawiłam(...)koniec posypałam je makiem, tak żeby ładne były :D Ps. Strucle można mrozić, ale bez lukru!!! Masa makowa: 1 puszka gotowej masy makowej Bakalland 1 szklanka maku mielonego 2 białka Wykonanie: Tu się nie popisałam, nie miałam siły, czasu, ani ochoty bawić się z tradycyjna masą makową. Z doświadczenia wiem, że troszkę czasu trzeba na jej wykonanie trzeba

Blondynka Gotuje