pieczeń z mielonego - 4715 przepisów (strona:143/315)

Jajko na ziemniakach 157

przylepiły się do ziemniaków z każdej                   strony.    Krok 3   Piec w piekarniku nagrzanym do 200stopni aż skórka zrumieni się. Od czasu(...)Całość posolić i posypać pieprzem mielonym czerwonym. . Może być czarny

Eli Gotowanie
Lniane naleśniki z mascarpone i truskawkami 155

łyżka mielonego siemienia lnianego Składniki na krem do naleśników: 1 małe opakowanie serka mascarpone śmietanka 36 % do rozrobienia serka esencja waniliowa cukier puder truskawki  dla mnie były z nadzieniem : gęsty grecki jogurt, truskawki , łyżka syropu klonowego,  listki melisy Przygotowanie: 1. Zmiksuj składniki na ciasto i piecz cienkie placki

AZgotuj!
Mazurek z orzechami laskowymi i czekoladą 134

dekoracji Do miski przesiać mąkę, dodać mielone orzechy, cukier i wymieszać. Dodać pokrojone na kawałki masło i rozetrzeć palami aż składniki się połączą w drobną kruszonkę. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto w jednolitą kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na pół godziny. Ciasto włożyć pomiędzy złożony papier do pieczenia i rozwałkować na placek trochę większy

Atlas Smaków
Grillowane białe szparagi w ostrym cieście francuskim 182

przygotować i na ciepło jak i zimno jako przekąskę serwować.  Składniki: 10 - 12 białych szparagów, 1 opakowanie ciasta francuskiego, pieprz czarny świeżo mielony, suszona papryczka chili świeżo mielona. Przygotowanie: Szparagi ze względu na lekko zdrewnienie skórki obieramy obieraczką do warzyw, pomijając główki. Odcinamy zdrewniałe końcówki. Należy pamiętać, że szparag mięknie od głowy, dlatego do gotowania najlepszy będzie(...)pomocą papierowego ręcznika. Bezpośrednio na ciasto mielimy pieprz i chili, dociskamy za pomocą wałka, żeby przyprawy się przykleiły. Nożykiem do ciasta tniemy paski o grubości ok. 2 cm. Każdego szparaga owijamy ciastem. Tak przygotowane szparagi układamy na rożnie z pokrywą i grillujemy w 200°C ok. 15 min. w czasie pieczenia odwracamy, żeby równomiernie się zrumieniły. Jeśli nie macie

Moniki Smakołyki
Gruszki w aromatycznej marynacie 113

Wyborne gruszki do pasztetu, świątecznego indyka i pieczonej kaczki. Marynowane w czerwonym winie i occie winnym z dodatkiem aromatycznych przypraw. Robię je od lat i są u nas w domu po dżemie truskawkowym najlepiej schodzącymi przetworami. Bardzo ważne jest aby gruszki były twarde. Nie mogą się wgniatać przy dotknięciu. Najlepiej gdybyśmy mieli własne z sadu, albo zaprzyjaźnionego sprzedawcę na targowisku

Wiem co jem
Obiad za 10zł - torcik ziemniaczany z gzikiem bazyliowym i grilowanymi pulpetami drobiowymi. 130

masłem i mlekiem. Na papierze do pieczenia, za pomocą obręczy robimy 4 równe placki. Wkładamy do piekarnika na 15 minut w temperaturze 170 stopni termoobieg. Ser ucieramy z solą, pieprzem i bazylią (oryginalny gzik robi się ze szczypiorkiem; niektórzy dodają cebuli). Odkładamy do lodówki. Filet z kurczaka siekamy drobno, lub mielimy. Łączymy z jajkiem i grzankami, doprawiamy solą

BaRepas
Papryka faszerowana ryżem i mięsem z arabską nutą 193

przyprawy (dałam gotową mieszankę do mięsa mielonego), szczyptę cynamonu i wyciśnięty ząbek czosnku.  Do usmażonego mięsa dodajemy ugotowany ryż. Całość mieszamy i znów doprawiamy według uznania (u mnie to była przyprawa harissa). Przygotowanym farszem napełniamy strąki papryk, posypujemy żółtym serem i przykrywamy "czapeczkami". Układamy w żaroodpornym naczyniu i podlewamy bulionem. Pieczemy w temp. 180 stopni przez

Zofiana
Domowe frytki po wiedeńsku 295

zioła oraz sól i pieprz. Pieczemy w piekarniku do 220 stopni aż będą chrupkie. Żółty ser ścieramy na tarce. Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli i pieprzu. Na półmisku układamy frytki, dodajemy zielony groszek, kukurydzę oraz usmażone pieczarki, wszystko posypujemy tartym serem i doprawiamy mieloną papryką. Zapiekamy przez chwile

Bon Appetit Małgorzaty
Łosoś z piekarnika 190

łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka mielonego kminu 1/4 łyżeczki chili w proszku Sól i pieprz przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 210 stopni C. Natrzeć łososia oliwą z oliwek i doprawić kminem, chili w proszku, solą i pieprzem. Umieścić łososia, skórą do dołu na blaszce lub patelni żeliwnej. Wstawić do piekarnika. Piec aż łosoś będzie gotowy  przez około

Stare Gary
Paszteciki z grzybami 152

Mielimy przez maszynkę.    Farsz przyprawiamy warzywkiem i pieprzem do uzyskania wyrazistego smaku, przekładamy na patelnię z olejem i podsmażamy na niewielkim ogniu do zrumienienia.    Ciasto wyjmujemy z lodówki i cienko rozwałkowujemy.     Wycinamy prostokąty.    Nakładamy farsz  i zwijamy paszteciki. Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.    Smarujemy roztrzepanym białkiem

Maminek kulinarny
Cynamonowe palmiery 259

łyżeczki mielonego imbiru Cynamon, cukry oraz imbir połączyć ze sobą. Ciasto francuskie rozwinąć. Mieszankę rozsypać równomiernie na całą powierzchnię ciasta. Boki, wzdłuż dłuższych krawędzi, zwinąć do środka. Kroić na plasterki o szerokości ok. 1 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem a następnie lekko przygnieść dłonią. Piec 15 minut w temperaturze 200°C. W połowie pieczenia odwrócić

Złote przepisy
parówki we francuskim cieście... 151

większa, ser żółty 7 kawałków, papryka ostra mielona - do smaku, oregano - do smaku, sos pomidorowy - w opisie, jajka 1 sztuka rolkę ciasta francuskiego rozwinąć i podzielić na porcje, mi wyszło 7 posypać ciasto przyprawami, dać ser żółty jaki masz, talarki cebuli na sos położyć parówkę i zawijać ciastem, posmarować jajkiem i piec w 200C około 25-30 minut

W Mojej Kuchni Lubię
Makowe z kremem "biała dama" 175

maku (gotowany i 3 razy mielony) 0,5 kg cukru 16 jajek 2 łyżka miodu 4 łyżki bułki tartej zapach migdałowy Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mak, miód, bułkę tartą i na sztywno ubitą pianę. Ciasto przekładamy do prostokątnej formy posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym

Salonik smaków
Kura w opałach. 248

szybko;) kurczak łyżka vegety łyżka mielonej słodkiej papryki łyżka czosnku granulowanego łyżka oleju łyżka suszonego oregano Wszystkie przyprawy zmieszałam z łyżką oliwy. Kurczaka porządnie sprawiłam, wyczyściłam. Natarłam powstałą pastą. Włożyłam do miski, owinęłam szczelnie folią i na 30 minut co najmniej odstawiłam do lodówki.  Zapakowałam delikwenta w rękaw do pieczenia, włożyłam też  przyprawy, które zostały

W kuchni Karmel-itki
C - Rogaliki z nadzieniem jabłkowo-pomarańczowym 170

mielona              2 łyżki masła Nadzienie: Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, wkładamy do żaroodpornego naczynia. Dodajemy startą skórkę z dwóch pomarańczy i cytryny, jak również wyciśnięty z nich sok. Dodajemy 0,5 szklanki cukru pudru,cynamon, gałkę muszkatałową i masło. Całość mieszamy i pieczemy

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Biała kiełbasa z jabłkiem w ślimaczkach z ciasta francuskiego 175

Idealna zakąska do piwa. Tak prosta, że i facet da radę zrobić ją sam. Jeśli nie zrobi, drogie Panie – po wyjęciu ich z pieca od razu kilka sobie odłóżcie, bo znikną zanim się obejrzycie. Surowa kiełbasa i kwaskowate jabłko, chrupiące ciasto francuskie – wypróbujcie, to naprawdę świetne połączenie! Ciasto francuskie dostaniecie w każdym większym sklepie spożywczym. Dobrą surową kiełbasę – u każdego(...)osłonek kiełbasę i dodajemy ją do jabłka z cebulą. Najwygodniej i najefektywniej da się masę wymieszać i połączyć dłonią, przeciskając mielone mięso i jabłko z cebulą lekko przez palce – jak przy mieszaniu masy na kotlety mielone.   Piekarnik ustawiamy na 180⁰C. Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki, rozwijamy, można je lekko przewałkować. Masę mięsno-jabłkowo-cebulową rozsmarowujemy równą

Karo in the Kitchen
Brownie z malinami bez glutenu i tłuszczu 117

Wiele osób rezygnuje z pieczenia i jedzenia słodkości z różnych powodów, jedni się odchudzają i unikają tłuszczu inni nie mogą spożywać glutenu, a to przecież najczęstszy składnik wypieków. Co zrobić w takiej sytuacji? Oj, to proste! Stworzyć taką wersję ulubionego ciasta, które może zjeść każdy. Właśnie taki przepis dziś dla Was przygotowałam. Fajne, lekkie brownie, bardzo czekoladowe, z dodatkiem(...)malin, a to wszystko bez dodatku masła i z mąką ziemniaczaną, którą równie dobrze, można byłoby zamienić na mielone orzechy. Nic tylko sięgnąć po kolejny kawałek, prawda? Składniki:4 białkaok 70 g cukru ( nie cała miarka)4 żółtka150 g gorzkiej czekolady4 żółtkapół szklanki soku z kawałkami malin2 łyżki mąki ziemniaczanejSposób przygotowania:Białka ubijamy, gdy będą sztywne dodajemy cukier

Słodkie Przyjemności
Pomidory świeżą rukolą 124

Prawda, że pięknie i kolorowo, a na dodatek bardzo smacznie, któż nie lubi tego zestawu? Składniki: 3 duże pomidory  1 mozzarella  garść świeżej rukoli

kgwjanczewo
Sałatka z tortellini tricolore 358

Bardzo szybko, smacznie w miarę tanio możemy przygotować taką sałatkę. Sprawdzi się zarówno na imprezie jak i na rodzinnej kolacji.  Składniki: 1 opakowanie tortellini tricolore

Ala piecze i gotuje
Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami 206

dostałam gratis od właścicielki zaprzyjaźnionej cukierni. Pozostałe składniki do ich przygotowania mam zawsze w domu. Z tymi serowymi rogalikami poradzi sobie każdy, nawet ten, co twierdzi, że do pieczenia ma lewe ręce. Jedynie przy zwijaniu rogalików, trzeba trochę wprawy, ale jak to się mówi: trening czyni mistrza , to dotyczy również kulinariów. Do ciasta dodajemy trochę cukru, posmarowałam też rogaliki(...)skórki pomarańczowej lukier 1/2 szkl. cukru pudru 2-3 łyżki zimnej wody Dzień wcześniej suchy mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy aż woda odparuje. Następnego dnia mielimy mak 3-krotnie w maszynce do mięsa, mielimy z nim również orzechy, migdały, figi i daktyle. Na koniec do farszu dodajemy syrop cukrowy, mieszamy wszystko dokładnie. Masło kroimy w kostkę. Mąkę wsypujemy do misy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania