pieczeń z mielonego - 4715 przepisów (strona:146/315)

Lasagne XXL 207

lazanię tradycyjną, z mięsem mielonym i sosem beszamelowym, ale jeżeli ktoś ma ochotę na ten smak w wersji uproszczonej, to przypominam, że na blogu nie tak dawno był taki łatwy przepis - konkretnie na   zapiekankę bolońsk ą. Składniki które podałam w przepisie wystarczą by zapełnić brytfannę o wielkości dużej blaszki do pieczenia - około 35 x 27. Taka ilość

Poezja Smaków - blog kulinarny
Pałki i skrzydełka kurczaka w chrupiącej pikantnej panierce 160

ziarna zmielić w moździerzu), chilli. Kawałki mięsa obtoczyć dokładnie w mieszance, ułożyć na blaszce i skropić olejem. Piec w 200 stopniach ok. 40-50 minut (w zależności od tego jak duże są kawałki mięsa) aż będą złote i chrupiące. W połowie pieczenia można obrócić mięso na drugą stronę. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Sernik na miodowym cieście z pianką z nutelli 1230

świąteczne. Składniki: Ciasto miodowe: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżka  miodu 15 dag masła 3 łyżki cukru 1 żółtko Masa serowa: 60 dag twarogu mielonego 1/2 szklanki cukru 16 g cukru z prawdziwą wanilią 1 szklanka mleka w proszku 1 szklanka mleka 3,2% 4 jajka 1 budyń śmietankowy z cukrem Pianka z nutelli(...)podpiec 15 minut. Masa serowa: Mielony twaróg umieszczamy w misie miksera, wbijamy jajka, wsypujemy cukry, wlewamy mleko i wsypujemy mleko w proszku oraz budyń śmietankowy. Całość miksujemy około 3-4 minuty.  Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczone miodowe ciasto kruche w formie.  Sernik wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy 10 minut, po czym temp

Wanilia i Kardamon
Zupa z pieczonego bakłażana i pomidorów 168

najsmaczniejsze. Na dzisiaj przygotowałam zupę z pieczonego bakłażana, pomidorów i nie tylko. Zupa jest smaczna i aromatyczna. Składniki: 1 bakłażan 6 pomidorów 1 cebula ½ papryki żółtej ½ papryki czerwonej oliwa Wywar Elementy kurczaka ( może być porcja rosołowa ) 3 marchewki 2 łodygi selera naciowego 4 ziemniaki 2 l wody Sól Czosnek granulowany Pieprz czarny mielony Pieprz cayenne Ser mozzarella Wykonanie

Smaki Ewy
Zapiekana cukinia faszerowana mięsem mielonym, suszonymi pomidorami i fasolą. 161

wiele zawiera. Składniki:    - 0,5 kg mięsa mielonego - 1 duża cukinia - puszka czerwonej fasoli - 2 duże pomidory - 5 suszonych pomidorów - płaska łyżeczka ziół prowansalskich - pół łyżeczki przyprawy chili con carne - 2 ząbki czosnku - odrobina sera do posypania - sól, pieprz Sposób przygotowania:  Mięso mielone podsmażamy. Dodajemy przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku.   Dodajemy(...)reszty składników. Doprawiamy przyprawami i chwilę wszystko razem smażymy.  Cukinie myjemy, obieramy i wydrążamy środek. Doprawiamy solą i nakładamy mięsny farsz.  Pieczemy przez około 35 minut przez 180 st. Pod koniec pieczenia posypujemy serem. Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę

Pan i Pani Smith w kuchni
Bezglutenowy chleb jaglany z lnem 149

siemienia lnianego mielonego 350 ml mleka lub jogurtu pitnego   3 łyżki oleju rzepakowego  1 łyżeczka soli 2 białka   Wymieszać suche składniki. Dodać mleko ( ja dodałam jednego i drugiego czyli jogurtu, bo masa wydawała mi się za gęsta), olej i białka. Wyrobić na jednolita konsystencję. Przełożyć do wysmarowanej foremki. Piec 60 minut

AZgotuj!
Grillowany ananas 207

szklanki cukru 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżka oleju PRZYGOTOWANIE Ananasa obieramy i kroimy w plastry grubości 1 cm. Wykrawamy twarde środki.  Mleko kokosowe przelewamy do miseczki. Cukier mieszamy w misce z cynamonem.  Plastry ananasa "panierujemy" - zamaczając najpierw w mleku, a potem w cynamonowym cukrze. Grilla rozgrzewamy i smarujemy olejem. Pieczemy z każdej strony po kilka

Moje Kuchenne Rewelacje
Ziemniaczki - bajaderki 145

lubiących desery bez pieczenia dla kochających bajaderki Składniki: 600g herbatników 1,5 kostki masła (300g) szklanka cukru 50g kakao 4 jajka 2-4 krople ulubionego aromatu szklanka posiekanych orzechów włoskich kokos, zmielone orzechy lub pokruszone herbatniki (do obtoczenia) rodzynki, migdały (opcjonalnie) Wykonanie: Jajka sparzamy. Żółtka ubijamy z cukrem. Herbatniki mielimy w blenderze (lub rozgniatamy wałkiem na pył). Białka ubijamy

Mania Wypiekania
Batoniki/ciasteczka musli kolejna odsłona 119

Spiżarnia  2 łyżki mielonego lnu firmy Oleofarm 2 łyżeczki kakao  FRESANO Sposób przygotowania: Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki (daktyle i orzechy kroimy) mleko podgrzewamy i zalewamy nim suchą masę, mieszamy odstawiamy na około 5 minut, aby musli napęczniało rozsmarowujemy ciasto równomiernie, mocno dociskając na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp. 180 stopni

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sernik mleczno-migdałowy z masą krówkową 176

Masa serowa: 1 kg mielonego sera twarogowego na serniki 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego 5 jajek łyżeczka cukru migdałowego Dekoracja: 1/2 puszki masy krówkowej słupki migdałowe opakowanie 60 g ciasteczek Daim (Milka Daim Snacks) - można zamienić na połówki Ferrero Rocher Krakersy zmielić, dodać masło, wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 23 cm. Schłodzić

Czerwień i błękit
Kacze udka, aromatyczne z majerankiem i czosnkiem. Soczyste z patelni. 185

Kaczkę, czy kacze udka zawsze piekłam w piekarniku. Ale ostatnio zakupiłam tylko cztery sztuki udek, więc uznałam, że przygotuję je na patelni. I był to bardzo dobry wybór. Wyszło bardzo soczyste, mięciutkie mięsko i z fajną lekko chrupiąca skórką. Polecam :) Składniki - udka z kaczki - czosnek 3 ząbki - majeranek - domowa wegeta - papryka mielona czerwona - smalec 1 łyżka Wykonanie. Udka wymoczyłam

Kuchnia z widokiem na ogród
Klops z soczewicy z sosem barbecue 218

Klops, zwany też pieczenią rzymską. Nie wiem czy jest chociaż jedna osoba na świecie, która nie zna tego dania z dzieciństwa. Moja mama robiła go z jajkiem ugotowanym na twardo, podawała z sosem pieczarkowym i kaszą gryczaną. Najbardziej z całego dania zawsze smakowało mi jajko. I sos. Nie lubiłam mielonych

Gotuj z Blue Raven
Klops z soczewicy z sosem barbecue 199

Klops, zwany też pieczenią rzymską. Nie wiem czy jest chociaż jedna osoba na świecie, która nie zna tego dania z dzieciństwa. Moja mama robiła go z jajkiem ugotowanym na twardo, podawała z sosem pieczarkowym i kaszą gryczaną. Najbardziej z całego dania zawsze smakowało mi jajko. I sos. Nie lubiłam mielonych

Gotuj z Blue Raven
Sernik z wiśniami i galaretką 419

SEROWA : * mielony twaróg – 1 kg * jajka – 5 szt * masło – 50 g * śmietana 30% – 125 ml * cukier – 1 szkl *budyń waniliowy – 2 op DODATKOWO : * wiśnie – 300 g * galaretka wiśniowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : SPÓD : Masło topimy , studzimy. Dodajemy do drobno pokruszonych herbatników. Wyciągamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. MASA SEROWA

Ostra na Słodko
Obwarzanki z twarogiem 187

też szybciej znikają, niż się pieką. Podamy jednak przepis na jedną porcję. -1/2 kg twarogu -1/4 kostki margaryny -2 jajka -2 łyżki śmietany -2 płaskie łyżki cukru -1/4 łyżeczki soli -1 płaska łyżeczka sody -aromat śmietankowy -3 i 1/2 szklanki mąki pszennej -olej do smażenia    Twaróg i margarynę mielimy przez maszynkę.    Dodajemy jajka

Maminek kulinarny
w połowie oszukany sernik z rodzynkami.... 175

mogel" do białości twaróg tłusty nie mielę, tylko taki dodaję do masy - twaróg, gęsty jogurt, budyń, olej, rodzynki zmiksować z 2 minuty do masy dodać ubitą pianę na sztywno i delikatnie łyżką wymieszać wszystko tortownica 20 cm - wysmarowana masłem i posypana tartą bułką - na dnie rozłożyć biszkopty i wylać na nie masę piec w 200C około 40-45 minut, ciasto

W Mojej Kuchni Lubię
Boczek z rozmarynem i kolorowym pieprzem 211

łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1. Boczek myjemy i osuszamy. Nacieramy wszystkimi przyprawami, polewany oliwą, obkładamy liśćmi laurowymi i gałązką rozmarynu, wkładamy do foremki do zapiekania, owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 24 godziny do lodówki. 2. Zamarynowany boczek z foremką wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy przez ok. 90 minut. Boczek wspaniały

Apetyczna babeczka
Roladki mięsne 150

pysznym żurawinowym sosie. Delikatne, kruche mięso świetnie komponuje się ze słodko-kwaśnym sosem i młodymi ziemniaczkami... Składniki: 500 g karkówki wieprzowej bez kości, 250 g mieszanego mięsa mielonego, 2 cebule, 300 g pieczarek, 8 plastrów żółtego sera, 2 50ml pikantnego ketchupu, 250ml żurawiny do mięs (u mnie domowa), sól, pieprz, majeranek, ząbek czosnku, jajko. Przygotowanie Karkówkę umyć(...)pieprzem. Mięso mielone urobić z drugą posiekaną cebulą, posiekanym czosnkiem i jajkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Masę mięsną rozsmarować na plastrach karkówki, ułożyć podsmażone grzyby oraz po plasterku sera. Zrolować i spiąć wykałaczką. Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Ketchup zmieszać z żurawiną, sosem polać roladki. Piec ok. godz. w temp. 200st. W połowie pieczenia roladki

Z miłości do słodkości
Faszerowane warzywa 252

pyszna i zdrowa :) SKŁADNIKI  1 duża cukinia (ok.700g)           lub 2 małe 2 papryki czerwone 1 cebula 300g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) 1 woreczek ryżu sól,pieprz czerwona słodka papryka olej do smażenia PRZYGOTOWANIE   Cukinię obieramy ze skórki (jeśli są 2 młode to nie ma takiej(...)przyprawiamy solą, pieprzem  i mieloną papryką. Do usmażonego mięsa dodajemy ugotowany ryż i dobrze mieszamy. Cukinię posypujemy słodką papryką i nadziewamy farszem warzywa, które układamy w żaroodpornych naczyniach. Przykrywamy papryki ściętymi wierzchami, cukinie możemy jeszcze oprószyć papryką.  Podlewamy warzywa niewielką ilością wody. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy pod przykryciem przez 40 minut

Moje Kuchenne Rewelacje
POTRÓJNIE CZEKOLADOWY DESER TWAROŻKOWY 290

czekolady białej -500g mielonego sera(może być ser wiaderkowy do serników) -100g ksylitolu -2 łyżeczki cukru waniliowego -3 łyżki żelatyny -300g śmietany kremówki 30% Masło zmiksować z ksylitolem i dodać aromat waniliowy. Dodać mąkę i szybko zagnieść na ciasto. Ciasto wykładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok.15 minut w temp

Smaczne Zdrowe
Pierożki serowe z jabłkami 119

jabłek) cukier puder cukier waniliowy Twaróg mielimy albo kupujemy gotowy. Mąkę siekamy z margaryną , łączymy z serem i dobrze wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na placek ok. 0,5 cm i szklanka wykrawamy krążki. Jabłka obieramy , kroimy na ósemki , pamiętamy o usunięciu gniazd nasiennych. Na każdym krążku kładziemy kawałek jabłka i zlepiamy jak pierożek. Pieczemy 30 minut w temp. 180 C. Gotowe

Słodkości i nie tylko
Pasztet drobiowy z warzywami 482

zostawiam tylko mięso (bez skór). Wszytko mielę dwukrotnie. Do masy dodaję 1/2 szklanki wywaru z mięsa oraz wszystkie warzywa pokrojone w kostkę, podduszony por, posiekaną pietruszkę, bazylię, zioła prowansalskie, pieprz i wbijamy jajko. Ewentualnie można pasztet dosolić. Wszystko delikatnie mieszamy, wkładamy do keksówki o wymiarach 26x12 wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 Normal

Delicious Titbits
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem dyniowo-miodowym. 176

Zawsze zabieramy ze sobą jakąś przekąskę, bo nie ma nic przyjemniejszego od odpoczynku na miedzy, w cieniu rozłożystego klonu, jarzębiny, czy dzikiej jabłoni. Na taką okoliczność często piekę bułeczki drożdżowe, bo są one poręczne, podzielne i co najważniejsze wszyscy je lubią, bo są pyszne! I tak w czerwcu i lipcu najczęściej są to  jagodzianki  (również(...)dzielimy na 16 równych części. NADZIENIE: 1 i 1/2 szklanki  puree z dyni 2-3 łyżki miodu 2 łyżki cukru brązowego 1/2 łyżeczki cynamonu 2 duże szczypty mielonego kardamonu      Gdy ciasto rośnie przygotowujemy nadzienie. Mus z dyni przekładamy do garnka i przesmażamy z miodem, cukrem (do smaku), cynamonem i kardamonem. Studzimy

Rozpustne gotowanie
Warkocz z polędwicy otulony w boczku 214

zimno na Świątecznym stole musi znaleźć się obowiązkowo-to prawdziwy rarytas! Składniki 45 dag polędwiczki wieprzowej 30 dag boczku łuskanego 10 śliwek suszonych kalifornijskich sól do smaku pieprz grubo mielony do smaku przyprawa do mięsa Sos żurawinowy: 150 ml bulionu drobiowego 15 dag konfitury z żurawin 1 łyżka masła 1 płaska łyżeczka mąki pszennej Sposób przygotowania Polędwiczkę myjemy osuszamy(...)następnie przeplatając paski zrobić warkocz koniec spiąć wykałaczkami lub obwiązać bawełnianą nicią, oprószyć znów przyprawami z wierzchu, między sploty warkocza powciskać delikatnie suszone śliwki. Całość włożyć do woreczka do pieczenia ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wsadzić na 2-3 godziny do lodówki. Po czym piec około 55 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku na 10 minut przed końcem

Wanilia i Kardamon
Gruzińskie pierogi Chaczapuri 231

Ciąg dalszy przepisów kuchni gruzińskiej - Chaczapuri - danie mnie nieodparcie przywodzące na myśl nasze pierogi, tyle że przyrządzona z innego, bardziej puszystego ciasta i pieczone w piekarniku. Farsz składa się z różnych rodzajów sera, a całe danie, wbrew pozorom, nie jest zbytnio skomplikowane, a pachnie, wygląda i smakuje rewelacyjnie. Do przygotowania dania użyłem: 100 gram sera koziego, 100 gram sera żółtego(...)gram twarogu półtłustego, 2 ząbków czosnku, 250 gram mąki, 3 jajek, 150 ml maślanki, 1 łyżeczki sody oczyszczonej, 3 łyżek masła,  soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, kilku listków bazylii do dekoracji. Przygotowanie dania rozpocząłem od zrobienia farszu do nadziania ciasta. Farsz jest bardzo prosty, jego podstawowe składniki to trzy rodzaje sera. 100 gram sera żółtego (można zamiast

Wyprawy kulinarne
FILET Z PSTRĄGA ŁOSOSIOWEGO W MARYNACIE KOPERKOWO-CYTRYNOWEJ – 6,50 zł 243

ziemniaki i pieczemy je około 30, 40 min. W tym czasie zajmiemy się resztą. 3. MARYNATA (6 min): do naczynia (musi być wystarczająco duże, aby zmieścić kawałki naszej ryby) wlewamy soku i dodajemy startej skórki z połowy cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek, pół pęczka posiekanego koperku, łyżeczkę miodu, pół łyżeczki słodkiej lub ostrej papryki mielonej, nieco soli(...)już upieczone, wkładając widelec w jeden z nich – jeśli ziemniak nie stawia większego oporu, znaczy, że jest gotowy. Jeżeli jednak ziemniaki są jeszcze nie zarumienione, włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze ok. 10 min. OM NOM NOM! 10. PODANIE: > rybę wykładamy na talerze i polewamy sosem, który został na patelni. Następnie dokładamy ziemniaki, które lekko polewamy dipem. Na zdjęciu również surówka

Nerds Kitchen
Kurczak po marokańsku 429

ulotki supermarketu na to unikalne danie. Kurczak po marokańsku to super przepis dla wszystkich zapracowanych, którzy poszukują ciekawych smaków. Przygotowanie zajmuje tylko kilka minut plus czas na marynowanie i pieczenie i naprawdę warto spróbować. Wiem, że najlepszy kurczak po marokańsku jest podawany w Maroku ale jak to mówią…. jak się nie ma co się lubi, to się(...)Kurczak po marokańsku – składniki: 8 pałek z kurczaka 1 cebula 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 300 ml bulionu z kurczaka po 1 łyżeczce: mielonego kminu, cynamonu i papryki skórka otarta z jednej limonki 3 łyżeczki oliwy   Przygotowanie : 1. Paprykę opłukać, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić

UgotujmyTo.pl
Orzechowe placuszki jaglane z piekarnika 258

przed ugotowaniem 40g mielonych migdałów 50g masła orzechowego Myprotein 2 małe jajka 30g żurawiny suszonej 30g miodu cynamon PRZYGOTOWANIE: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu i wystudzić Do kaszy dodać jajka, migdały, masło, miód i dokładnie wymieszać lub zmiksować Dodać żurawinę i cynamon i ponownie wymieszać Masę wykładać łyżką na blachę z papierem do pieczenia i formować ciastka

peanutbuttermonster
Kurczak w jogurtowo-orzechowej panierce z puree ziemniaczano-brokułowym z pieczonymi warzywami 225

Pyszne puree z ziemniakami i brokułami, do tego pieczone warzywa, świeża rukola i pyszny, soczysty kurczak w chrupiącej, orzechowej panierce! Jakie to pyszne, różne tekstury, uzupełniające się aromaty - koniecznie spróbujcie! Składniki: (dla 3 osób) 3 piersi kurczaka, 45 g orzechów brazylijskich, 45 g orzechów nerkowca, 1 łyżeczka za'ataru(...)łyżeczki soli, skórka otarta z cytryny, 4-5 łyżek tartego parmezanu, kilka łyżek jogurtu naturalnego 5-6 marchewek, 1 łyżeczka sumaku, 1/4 suszonych płatków chili, 1/3 łyżeczka mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 1/3 łyżeczki soli, 3-4 łyżeczki oleju, 2 czerwone cebule, 1/3 puszki ciecierzycy, 1/4 łyżeczki sumaku, szczypta suszonych płatków chili, 1/4 łyżeczki kuminu, sól

Plate of Joy
Tarta z kurczakiem i fasolką szparagową 458

pachnie cudownie, a smakuje niebiańsko. Polecam! Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Ilość porcji: 4-6 ( biała forma do tarty z Ikea) Czas przygotowania: 20 minut + 25 minut pieczenia Składniki: Na ciasto: 110g mąki pszennej 110g mąki żytniej pełnoziarnistej 100g miękkiego masła 1 jajko 5 łyżek zimnej wody Szczypta soli Na farsz: 2 pojedyncze piersi z kurczaka Garść(...)duże opakowanie) 50g żółtego sera 3 jajka 1 cebula 1 ząbek czosnku ½ pęczka natki pietruszki Olej rzepakowy do smażenia Przyprawy: przyprawa złocista do kurczaka, świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, tymianek Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy na blacie i zagniatamy do otrzymania jednolitej masy. Jeśli ciasto się bardzo lepi dodajemy nieco mąki, jeśli jest zbyt twarde to dodajemy

Kolizje Smaków
Golonka pieczona z warzywami 210

150g) 2 średnie / 1,5 dużej marchewki (300g) 500g średnich pomidorów 500g średnich ziemniaków 2-3 gałązki natki pietruszki 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego 2 liście laurowe Instrukcje Golonki dokładnie spłukujemy pod zimną wodą, po czym osuszamy papierowym ręcznikiem. Skórę nacinamy w kratkę co kilka centymetrów ostrym nożem. Od strony mięsa nacieramy golonkę około(...)temperaturze 180 stopni. Pieczemy pod przykryciem przez 90 minut. W międzyczasie pomidory kroimy w ćwiartki pozostawiając skórkę, ale usuwając ewentualny nadmiar łyka. Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki o grubości między 5 a 10 milimetrów, pamiętając aby zrobić to bezpośrednio przed dodaniem do potrawy lub o przechowywaniu ich w wodzie (inaczej ściemnieją). W połowie pieczenia (po 45 minutach) dodajemy

Kulinarna Pokusa
Klops wg Julii Child 188

Porządny klops to jest coś a taki właśnie dzisiaj zrobiłam realizując kolejny przepis Julii Child, która po raz kolejny mnie nie zawiodła. Robiłam już rożne klopsy

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Bułgarska banica 209

używałem soli, której należy użyć w przypadku zastosowania zwykłego twarogu. Ser pokruszyłem na mniejsze kawałki, dodałem do niego dwa żółtka, cztery przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, odrobinę czarnego świeżo mielonego pieprzu, posiekany pęczek natki pietruszki i posiekane dwadzieścia listków świeżej bazylii. Całość dokładnie wymieszałem i odstawiłem do lodówki. Kolejnym krokiem było przygotowanie ciasta. W tym celu przesiałem przez(...)pergaminem blaszce do pieczenia. W garnku rozpuściłem 100 gram masła i bardzo dokładnie posmarowałem nim ciasto. Najlepiej użyć w tym celu pędzelka, ale w jego braku, da się to również zrobić łyżeczką. Tak przygotowane ciasto włożyłem do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika z włączonym termoobiegiem na 40 minut. Kiedy nafaszerowane ciasto umieściłem już w piecu przygotowałem doskonale pasującą

Wyprawy kulinarne
kurczak cytrynowy czyli kotopulo lemonato 327

łyżki mąki  6 łyżek białego wina  2 szklanki wywaru drobiowego  sok z 1 cytryny  otarta skorka z połówki cytryny (bez białego miaższu)  1 łyżeczka mielonego cynamonu  1 łyżeczka miodu  sól, pieprz cytrynowy  * Dałam zdecydowanie więcej bo są naprawdę bardzo smaczne ** Dla głodomorów dodać jeszcze 4 nóżki przygotowanie: ziemniaki obrać zalać(...)cynamon i startą skórkę cytrynową.  Polać sosem mięso. Ziemniaki oprószyć solą i pieprzem cytrynowym.  Wstawić do rozgrzanego piekarnika (200°C). Piec pod przykryciem 45 minut (aż ziemniaki będą miekkie).  W połowie czasu  pieczenia , obrócić mięso, polać sosem  Ostatnie 10 minut piec bez przykrycia, do lekkiego zrumienienia.  Posypać siekaną natką pietruszki

Stare Gary
PLACUSZKI TWAROGOWE Z PORZECZKAMI 145

miski, dokładnie rozdrabniamy widelcem lub mielimy wcześniej w maszynce. Dodajemy 2 jajka, wlewamy mleko rozmieszane z drożdżami i cukier. Mieszamy, następnie wsypujemy mąkę i porzeczki, dokładnie mieszamy trzepaczką aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. Na patelni rozgrzewamy olej ( nie za dużo, tyle aby dno nie było suche ), nakładamy po łyżce ciasta, formując placuszki. Pieczemy kilka minut, z każdej strony,na małym

Kulinarne Fantazje Marioli
Kopytka z dyni z szałwią i mięsem mielonym w pomidorach 194

farsz: - 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 1 słoiczek sosu pomidorowego (300g) - sól, pieprz, chili Składniki na ok. 40 sztuk kopytek. Składniki na 3-4 porcji. Jeżeli nie mamy puree z dyni to bierzemy 1 kg surowej, obieramy kroimy w kostkę i pieczemy w piekarniku ok. 20 minut aż zmięknie

Kuchenne Wariacje
Papryka faszerowana mięsem mielonym i pęczakiem z szybkowaru lub pieczona 168

Składniki: 4 szt papryki  500 g mięsa mielonego 1 szklanka pęczaku 2 jajka  spora podsmażona cebula (pokrojona w kostkę) rosół lub woda kolo 2 szklanek sol ,pieprz Wykonanie: Paprykę myjemy i odcinamy "czapeczkę" Oczyszczamy paprykę z nasion W garnku doprowadzamy do wrzenia 4 szklanki wody ,  solimy i wsypujemy szklankę pęczaku . (lub gotujemy wg instrukcji na opakowaniu(...)jajka i mięso mielone - doprawiamy  Farsz dokładnie mieszamy i napełniamy nim papryki - zakładamy czapeczki Układamy w szybkowarze zalewamy rosołem   (możemy potem na jego bazie przygotować sos np : pomidorowy) lub wodą  Zamykamy szybkowar ustawiamy na 2 poziom Od momentu ujścia pary gotujemy koło 15 minut w zależności od wielkości papryk  Jeśli pieczemy :  Układamy

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Karotenoidowa zupa z soczewicą 195

łyżka oliwy 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 3 szklanki gorącej wody 1 łyżka suszonych warzyw sól i pieprz do smaku Do podania: roślinna śmietanka (ryżowa, migdałowa, sojowa) i natka pietruszki Piekarnik rozgrzej do 200 °C. Papryki umyj, przekrój na pół i wyrzuć gniazda nasienne. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika

Roślinna - blog wegański
Lasagne z cukinii 221

jeszcze?  Dziś czekają mnie imieniny u babci, jako prezent postanowiłam upiec coś zdrowego, prawdopodobnie makowiec, choć ciągle szukam inspiracji na coś nowego ;) Składniki (około 4 porcji): 500g mielonego mięsa drobiowego puszka pomidorów koncentrat pomidorowy (150g) 1 dość duża cukinia serek wiejski (chciałam dać mozzarellę light ale jak na złość w żadnym sklepie nie było) przyprawy sól, pieprz(...)się zeszkli dodajemy mięso mielone i dusimy z niewielką ilością wody co jakiś czas mieszając, aż nam się ładnie usmaży dodajemy pokrojone pomidory, koncentrat i przyprawimy wg. smaku na spód żaroodpornego naczynia wykładamy plastry cukinii, na to mięso, ponownie plastry cukinii, mięso i znów cukinię wierzch zapiekanki posypujemy odcedzonym serkiem wiejskim pieczemy w temp. 170 stopni prze około

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Domowa pizza na cienkim cieście 166

pieprz mielony, papryka słodka mielona, tymianek Do 1/2 szklanki wody lub mleka dodajemy 2dag drożdży. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, sól, cukier, dodajemy łyżkę oleju i wlewamy wodę/mleko z drożdżami. Odstawiamy masę do wyrośnięcia, na ok. 10-15 minut. Po wyrośnięciu rozwałkowujemy ciasto i nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodajemy składniki: wpierw rozsmarowujemy koncentrat

upichcona
Ziemniaczki boczkiem otulone na szpinaku 149

inna mieszanka ziół papryka słodka mielona szpinak 500 g 2 ząbki czosnku PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy i obgotowujemy około 15 minut w lekko solonej wodzie. Następnie na każdym ziemniaczku układamy po kawałeczku masła, oprószamy przyprawą bądź ziołami i owijamy boczkiem. Układamy w naczyniu do zapiekanek (lekko je wcześniej przetarłam masłem) oprószamy papryką i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Biała kiełbasa zapiekana z warzywami 170

ogórki olej sól, pieprz ostra mielona papryka do smaku Sposób przygotowania: 1. Cebulę pokroić w krążki, a ogórki zetrzeć na tarce jarzynowej. 2. Paprykę pokroić w cienkie paseczki. 3. Do warzyć dodać 2 łyżki oleju, doprawić solą, pieprzem i papryką. 4. Na dno żaroodpornego naczynia wyłożyć białą kiełbasę, przykryć warzywami. 5. Całość piec 1,5 godziny

Kuchnia domowa Ani
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem 225

papryki 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 woreczek ugotowanego ryżu 3 łyżki ketchupu cebula sól pieprz zioła prowansalskie słodka papryka 0,5 l bulionu 20 dag żółtego, starkowanego sera Według mnie papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem, to ciekawa alternatywa dla gołąbków, a jednocześnie wyśmienity pomysł na mało pracochłonny, a za to bardzo ciekawy obiad. Można(...)Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, do którego należy wlać około 0,5 l bulionu. Piec 45-50 minut w temp. 200°C, ustawiając piekarnik na grzanie dolne. 5 minut przed końcem pieczenia, farsz w paprykach posypać startym żółtym serem i dokończyć pieczenie. Smacznego :) linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Pasztet z zielonej soczewicy 149

Kiedy wszystkie składniki nam przestygną, mielimy je w maszynce do mięsa. Do zmielonej masy dodajemy jajka, bułkę tartą i doprawiamy dobrze do smaku (pasztet ma być pikantny, muszę powiedzieć że dość sporo trzeba tych przypraw wsypać). Dokładnie wszystko razem łączymy, a następnie przykładamy do aluminiowej foremki lub do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.  Wstawiamy do nagrzanego piekarnika

charlotte gotuje
Jarmuż w owsiance ^^ 192

razu od wyjęcia ich z pieca, postanowiłam ponownie użyć tego warzywa. Tym razem dodałam go do owsianki, jak widać na zdjęciu ładnie ją zabarwił. Śniadanko wyszło bardzo pyszne i słodziutkie (za sprawą bardzo dojrzałego banana) :D ~  Jarmużowo-bananowa owsianka z serkiem twarogowym, kawą i cynamonem ~ Składniki: 40g płatków owsianych 5g śierzo mielonego siemienia lnianego garść jarmużu

Kuchenny Skrawek Nieba
Jego Wysokość Kabaczek. 203

mielone jest wspaniałe. Gotowe mielone to nieporozumienie. Dlaczego tak piszę-mam kolegę który przy tym pracuje. Chyba że zmielą mięso przy nas w sklepie. Przełożyć mięso do miski, dodać przesmażoną cebulę, wyciśniętą bułkę ,jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Wyrobioną masą napełnić kabaczka. Całość zawinąć w rękaw do pieczenia i piec w piekarniku 50 minut

Kulinarny karnet Christophera
Słowicze gniazdka z ciasta kadayif. 225

się zarumieni. Po wyjęciu z pieca, gorące gniazdka polać syropem i posypać zmielonymi pistacjami. Ciasteczka orientalne, oryginalne i smaczne. Kunafa z syropem cukrowym i orzechami włoskimi. Składniki. 2 porcje 50g ciasta kadayif 1 łyżka masła 4 łyżki wody 4 łyżki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 5 orzechów włoskich 1 łyżeczka pistacji mielonych Wykonanie. Z cukru i  wody

Kulinarny karnet Christophera
Żytni zakwas na żur 162

Babci. Mój nastaw jest z mielonego żyta typu 2000, będzie miał specyficzny zapach i kwasowość. Jeśli zdecydujecie się na zakwas z mąki pszennej z małą ilością razowej to otrzymacie barszcz biały, znacznie delikatniejszy od żuru. Potrzebujemy 4-5 dni, aby można było go użyć. Ja zawsze dodaje kromkę czerstwego chleba, który był pieczony na zakwasie, przyspiesza to proces

Apetyczna babeczka
Krem z marchewki z bazyliowymi grzankami 196

pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym ,  z kalafiora z chili ,  z dyni ,  z cukinii z lubczykiem ,  z kapusty ,  z pomidorami ,  z porem . Krem z marchewki z bazyliowymi grzankami Składniki na 6 porcji Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 700 g marchewki 1 cebula 1 łyżka masła 1,5 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonej

Kulinarne przygody Gatity
Ciastka owsiane z bananem i gorzką czekoladą 185

Przygotowanie: Płatki owsiane błyskawiczne mielimy w blenderze na mączkę. Przekładamy do dużej miski. Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę. Banana rozdrabniamy widelcem lub za pomocą blendera na papkę. Pozostałe składniki przekładamy do miski.    Zagniatamy masę rękami do momentu, aż wszystkie składniki się dobrze połączą. Masa będzie dość klejąca. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy kuleczki

Mania Gotowania
Muffiny jaglane z owocami 203

jaglaną, cukier, sodę i mielone migdały. W drugim naczyniu wymieszać ( mikserem jest najszybciej ) składniki mokre, czyli  jajka, olej i jogurt. Do składników mokrych wsypać suche - całość wymieszać. Masę przełożyć do formy na muffiny ( na 12 sztuk ). Na wierzchu ułożyć owoce. Masa jest dość rzadka, dlatego owoce zatopią się w niej podczas pieczenia. Piec około 20 minut

kolorowotorcikowo