Chrusty, chruściki, faworki, różne nazwy, ten sam przysmak. Pyszne, kruche, chrupiące... idealne na tłusty czwartek ale nie tylko. Przepis pochodzi z gazetki Chaty Polskiej
Smaczne Zdrowechodzi o złożenie tej chatki.Ale nie bójcie się bo to bardzo łatwo i prosto się składa.Jednym z ciast , które robię na wielkanocne święta to sernik na zimno lub pieczony,ale ten z pewnością zagości na moim stole i Wam też polecam. Składniki: margaryna100 g twaróg półtłusty 0,5 kg cukier puder 0,5 szk cukier waniliowy(...)Polewa margaryna 100 g cukier puder 2 łyżki mleko 3 łyżki kakao 2 łyżki herbatniki petitki 36 szt rodzynki 20 g Przygotowanie: Twaróg trzy krotnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem do białości. Dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając. Następnie dodawać po łyżce twarogu i ucierać. 1/3 masy serowej odłożyć dodać łyżkę przesianego kakao
Ala piecze i gotujeprzepis na ciasto tu składniki na nadzienie: 400g kalafiora 50 g sera Mimolette 50 g sera Gouda 2 jajka 100 ml śmietany 3 łyżki mleka sól, pieprz 1/4 łyżeczki mielonego kminku masło do posmarowania foremek wykonanie Ciasto przygotowujemy według przepisu i wypełniamy nim wysmarowane masłem 4 foremki do małych tart. Kalafiora dzielimy na różyczki i wrzucamy do osolonego(...)ubijamy mikserem, dodajemy śmietanę i mleko. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Do foremek wypełnionych ciastem kładziemy kalafiora wraz z pokrojonymi w paseczki serami. Wszystko zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Podajemy gorące
Przysmaki Karolkidomowych wędlin nie muszę chyba nikogo przekonywać - w dobie szerokiej oferty sklepowych smakołyków nafaszerowanych ulepszaczami nie ma to jak domowe, 100% pewne i zdrowe wędlinki. Schab dotychczas piekłam w piekarniku, tudzież suszyłam w skarpecie (polecam!). Tym razem wzięłam się za wersję gotowaną i przyznam, że to chyba najlepsze rozdanie! Mięso wyszło mięciutkie i soczyste nie tracąc jednocześnie na aromacie, dzięki(...)gotowany Składniki : Przygotowując opierałam się na recepturze z bloga: wkuchennymoknie. ok. 1,20 kg schabu do nacierania : 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej ¼ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 3 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 duże zęby czosnku do gotowania : 2 łyżki soli 1 łyżka cukru
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałazupie przychodzi czas na danie rybne na ciepło, np. tradycyjnego pieczonego leszcza - besugo , choć można również spotkać potrawy homara, kraba, łososia, morszczuka lub pstrąga. Do klasycznych dań głównych należą pieczona jagnięcina ( cordero asado ) lub mleczne prosię , typowe dla regionów Castilla Leon, Castilla la Mancha i Madrytu. W Andaluzji bardziej popularna jest kaczka, czy też indyk serwowany z truflami ( pavo(...)ciasteczka z dodatkiem cynamonu lub anyżu), rosquillos de vino (ciasteczka aromatyzowane anyżem i winem) oraz turrón . Turrón to tradycyjny hiszpański nugat, przygotowywany z miodu, cukru, białek jaja i mielonych migdałów, jedno z najsławniejszych hiszpańskich słodyczy. Występuje w wielu wariantach, z których najpopularniejsze są dwa: blando , zwane też turrón de Jilona – delikatny, miękki oraz duro – turron de Alicante – twardy
Chilli Czosnek i Oliwaprzepisy zachęciły mnie do wypróbowania jednego z nich i NIE ŻAŁUJĘ! Frango na púcara to po portugalsku „ Kurczak w glinianym garnku „, czyli cały kurczak podzielony na kawałki pieczony w garnku z warzywami (z braku glinianego-użyłam żeliwnego). Przepis zmodyfikowałam i wyszło danie tak pyszne, iż nie mogłam uciszyć mlaskających gości, których uraczyłam tym obiadkiem. Danie jest banalnie PROSTE(...)brandy 200 ml wina różowego 100 ml oleju rzepakowego lub oliwy 2 łyżki musztardy z gorczycą 1 łyżeczka musztardy delikatesowej 1/4 płaskiej łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu mielonego 1 duża puszka pomidorów bez skórki (560 g, np. taka ), najlepiej krojonych Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do temperatury 220C (termoobieg). Kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić na 10 części
Moja DelicjaMania pieczenia ciasteczek ma się dobrze, powiedziałabym nawet, że ewoluuje. Dzisiaj co prawda nic - po pobudce o czwartej trzydzieści, cichym buncie auta, które postanowiło nie ruszać się z wygodnego miejsca parkingowego, spóźnieniu się do pracy tylko (!) pół godziny, a później czekaniu na autobus do domu około godziny w warunkach, powiedzmy, niezbyt ciepłych (za to z dobrą książką w zamarzających(...)dodatku prezentują się naprawdę wspaniale - nawet mi wyszły równiutkie jak spod igły, idealne. Zakochacie się w nich - gwarantuję. Migdałowo-morelowe serduszka Składniki: (na 30 sztuk) 100 g mielonych migdałów 70 g cukru pudru 15 g mąki ziemniaczanej 80 g mąki pszennej 65 g suszonych moreli 2 łyżki mleka 75 g miękkiego masła dodatkowo: 30 całych migdałów Oba rodzaje mąki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBoczek jako danie obiadowe, taka wersja tego mięsa jest nietypowa, ale wiemy jak doskonale smakuje, uduszony, chudy w sosie, warto go przyrządzić, by po delektować się
kgwjanczewotłuszczu. SKŁADNIKI (porcja na 3 osoby) Podwójna pierś z kurczaka 3 duże ząbki czosnku 1 łyżka hiszpańskiej mielonej wędzonej papryki (Pimonte) 4 gałązki rozmarynu (posiekany) sól morska świeżo mielony pieprz Sałatka: 2 garście pomidorków koktajlowych 3 garście rukoli 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżeczki siemienia lnianego sok z 1/4 cytryny ewentualnie 3 łyżeczki oleju lnianego Sos jogurtowo-czosnkowy pół(...)cieńsze kawałki. Dokładnie nacieramy piersi wszystkimi przyprawami i odstawiamy w chłodne miejsce na 1-2 godziny. Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Mięso o temperaturze pokojowej umieszczamy w specjalnym woreczku do pieczenia bez użycia tłuszczu. Pieczemy mięso ok. 30 minut (bez termoobiegu). Sałatka: Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Mieszamy je z rukolą, cebulą pokrojoną w cienkie plasterki, sokiem z cytryny
OstryKęspłesznik lub siemienia lnianego - 1 łyżeczka cynamonu - 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej - 1/3 łyżeczki imbiru - 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej *opcjonalnie: połówki orzechów włoskich do dekoracji Jeżeli nie mamy mielonych orzechów laskowych to mielimy je na mąkę w młynku lub za pomocą blendera. Całe orzechy włoskie siekamy na małe kawałeczki. Wszystkie składniki mokre dokładnie mieszamy w jednej misce, a w drugiej(...)mieszamy za pomocą łyżki, do połączenia składników. Nie musimy martwić się o grudki. Ciasto przekładamy do papierowych papilotek lub do silikonowych foremek. Na środek delikatnie wciskamy połówki orzechów włoskich. Pieczemy w 170 stopniach 25 minut. Smacznego
Be Fit Be Strongkiedy domownicy je chwalą! Składniki: CIASTO: 1/2 kg mąki 21g suchych drożdży (40g świeżych) 1 łyżka miodu 2 jajka 250ml mleka szczypta soli 75g miękkiego masła SER: 400g mielonego twarogu 1 żółtko 1/2 szklanki cukru pudru 100g miękkiego masła + czereśnie Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta wyrobić na dość rzadkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Składniki masy(...)wypestkować. Kiedy ciasto wyrośnie, zarobić je ponownie, formować niewielkie kule, spłaszczać lekko i używając szklanki zanurzonej w mące robić dołki w każdej kulce. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 min. W każde zagłębienie (gdyby zrobiło się mniejsze można poprawić szklanką i powiększyć) nakładać nadzienie i posypać czereśniami. Piec
Cakes By Kejtkażdy powód jest dobry, żeby zjeść czekoladowe ciasto :) PRZEPIS /1 porcja/ ~200g puree z buraka ~40g mąki (u mnie 20g gryczanej i 20g jaglanej) ~20g kakao ~lekko czubata łyżeczka mielonego lnu ~1/3 łyżeczki sody ~łyżka soku z cytryny ~kilka łyżek wody do rozrzedzenia ciasta - dodawałam na oko więc trudno mi powiedzieć... ~4 kostki gorzkiej czekolady ~cukier/stevia do smaku(...)mieszamy na gładką masę, powinna być gęsta, ale na tyle, żeby dało się mieszać. Przekładamy masę do foremki, na wierzchu układamy czekoladę i wkładamy foremkę z ciastem do piekarnika. Pieczemy ok. 45 minut (do suchego patyczka). Smacznego! ********************* Zapraszam na wczorajszy post "grudzień & styczeń w moim telefonie" KLIK
breakfast of dreamsmięsa z łopatki 0,5kg ziemniaków 1 duża cebula 1 łyżka pieprzu cytrynowego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka papryki słodkiej w proszku 1 łyżka soli morskiej 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu 2 ząbki czosnku 5 łyżek oleju do marynaty posiekana natka pietruszki do posypania Mięso przepłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Kroimy je w równą, niedużą kostkę(...)marynatą, którą następnie polewamy mięso. Równomiernie rozprowadzamy marynatę z mięsem, by dobrze się przyprawiło. Odstawiamy je do lodówki na 2 godziny. Wyjmujemy je z lodówki na pół godziny przed pieczeniem, by nabrało temperatury pokojowej. Cebulę obieramy i kroimy w grube piórka. Rozgrzewamy delikatnie patelnię i wrzucamy na nią przygotowane wcześniej mięso oraz pokrojoną cebulę. Całość przesmażamy przez około
Kuchenna Kontrrewolucya