mielone oplecione ciastem francuskim z zielonym akcentem - szczypiorkiem. Bardzo szybko się ą robi a jeszcze szybciej znika z talerza;)) Składniki: ciasto francuskie, 3 cebule, 750 g mielonego mięsa wieprzowego, duże jako, sól, pieprz, 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki, łyżka bułki tartej, 1/2 pęczka szczypiorku. Wykonanie Dwie cebule obrać, drobno posiekać, zeszklić(...)Wymieszać. Płat ciasta naciąć od góry na 3 paski. Na środku ułożyć farsz mięsny, rozłożyć resztę cebuli pokrojonej w krążki. Boczne paski ciasta zapleść na przemian jak warkocz. Piec około 40 minut w temp. 200st
Z miłości do słodkościbył bezglutenowy) -8 łyżek mielonego siemienia lnianego -1 1/2 łyżeczki soli himalajskiej(lub morskiej-płaskie) -40g oleju kokosowego lub masła klarowanego -1 1/2 szklanki wody -można dodać łyżkę miodu lub szczyptę stewii (ja nie dałam-uważam że nie ma takiej potrzeby) Wszystkie suche składniki prócz soli tj. słonecznik, dynia, len cały i mielony, orzechy, migdały oraz(...)dokładnie ubić i wygładzić łyżką maczaną w wodzie. Ciasto nic nie rośnie, więc można nałożyć do pełna. Odstawić pod przykryciem na min. 2 godziny, jednak nie dłużej jak 24h. Piec w temp. 180 *C przez ok. 20 minut, następnie wyjąć z foremki i dopiekać na blaszce ok. 30-40 minut. Wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Smacznego
Smaczne ZdrowePrzez bardzo długi czas żeberka kojarzyły mi się z niesmacznym, tłustym kawałkiem mięsa. Zakochałam się w nich podczas pobytu w USA. Miałam okazje wziąć udziałem w największym amerykańskim Festiwalu Pieczenia Żeberek, który odbywał się w Reno (Nevada) . Serwują tam najlepsze żeberka w całych stanach. Festiwal ma formę konkursu, po degustacji każdy ma okazje oddać głos na swojego faworyta. Jest(...)ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1 łyżeczka bazylii ½ łyżeczki tymianku ½ łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka chilli 2 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki brązowego cukru Sos BBQ: 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 5 łyżek przecieru pomidorowego
Mania Gotowaniagram masła, 200 gram sera żółtego gouda, 1 kg cebuli, 1 ząbka czosnku, 350 gram kwaśnej śmietany 12%, gałki muszkatołowej, oliwy, 1 łyżki octu balsamicznego, soli, cukru, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie każdej tarty rozpoczynam od przygotowania kruchego ciasta. W razie braku czasu można zastąpić je gotowym ciastem francuskim, jednak przygotowanie ciasta kruchego jest nad wyraz proste(...)zawinąłem w folię spożywczą i odłożyłem do lodówki. Wszystkie cebule obrałem z łupin i pokroiłem w dość grube - około półcentymetrowe - piórka, które posoliłem i ułożyłem na blasze do pieczenia. Do szklanki dodałem 6 łyżek oliwy, 1 łyżkę octu balsamicznego, 3 łyżeczki drobno posiekanego świeżego tymianku oraz drobno posiekany ząbek czosnku. Całość dokładnie wymieszałem, a następnie zalałem tak przygotowanym
Wyprawy kulinarnenadzienie: 700 g rodzynek (pomieszane sułtanki, koryntki i kalifornijskie) 300 g cukru trzcinowego 250 g jabłek 125 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g orzechów włoskich 100 ml brandy ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki zmielonych goździków ½ łyżeczki imbiru sok i skórka otarta z 1 cytryny ciasto: 900 g mąki pszennej razowej 200 g masła 200 g smalcu ½ łyżeczki soli(...)braku takich foremek użyłam foremki na muffinki. Do foremek nałożyć farsz (nie do pełna) a następnie przykryć kółkiem z ciasta i skleić brzegi. Wierzch ciasta nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 190 o C przez około 20 minut do zrumienienia ciasta. Ciastka lekko przestudzić, wyciągnąć z foremki, oprószyć cukrem kryształem (NIE pudrem!) i podawać na ciepło
Mama GotujeSmakowita, prawda, że apetycznie wyglądająca, to przykład tradycyjnego wyrobu domowego, w warunkach domowych możliwa do wykonania, stanowi doskonały przykład, że "swojskie - najlepsze"! Składniki: 2 kg głowizny
kgwjanczewogóra-dół, bez termoobiegu, około 12-13 minut. Nie pieczcie ich dłużej – orzechy nie lubią zbyt wysokich temperatur i długiego pieczenia , ciastka mogłyby zgorzknieć. Studzimy ciastka na papierze na którym się piekły. Kompletnie wystudzone przechowujemy w szczelnym pojemniku, bez dostępu wilgoci. Spokojnie mogą poleżeć i pół roku, jeśli oczywiście wcześniej nie znikną. Zachowują swój wycięty kształt, idealne(...)orzechów – migdałowej, laskowej, z orzechów włoskich 60g bardzo drobnego cukru do wypieków lub 70g cukru pudru 20g dobrego, gorzkiego kakao 1 czubata łyżka przyprawy do piernika ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 jajko
Karo in the KitchenOczywiście alkohol wyparowuje podczas gotowania, więc nie musimy obawiać się podawania dania kierowcom. Polędwiczki w sosie najlepiej podać z ziemniakami (gotowanymi, puree lub pieczonymi) oraz ulubionymi warzywami (fasola, brokuły, pieczone warzywa korzeniowe itp.) Polędwiczki wieprzowe w sosie na bazie koniaku: 1 polędwiczka wieprzowa 2 duże cebule szalotki – pokrojone w drobną kostkę 2 ząbki czosnku 60-80 ml koniaku(...)dijon lub angielskiej) 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 płaska łyżeczka mąki do oprószenia 3 łyżki masła (najlepiej klarowanego) do smażenia sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 polędwiczka wieprzowa 2 duże cebule szalotki - pokrojone w drobną kostkę 2 ząbki czosnku 60-80 ml koniaku lub brandy
Poezja smakuostrej mielonej papryki 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (lub mniej) Ciasto naleśnikowe: 1 jajko 1/2 szklanki mąki 1/3 szklanki mleka 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki szczypta pieprzu cayenne szczypta soli mąka do panierowania olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski. Dodać przyprawy, włożyć do lodówki(...)zalać nim mięso i włożyć na do lodówki na około 1 godzinę. 3. 30 minut przed smażeniem należy mięso wyjąć i pozostawić w temperaturze pokojowej po to, by podczas pieczenia nie wsiąknęło za dużo tłuszczu. 4. W rondlu rozgrzać większą ilość oleju, kawałki mięsa najpierw opanierować w mące, a następnie smażyć ze wszystkich stron. Mięso powinno być zanurzone
Kuchnia domowa AniMyślę, że wszyscy dbający o linię, a nie mogący odmówić sobie czegoś słodkiego będą zadowoleni ;) Składniki na około 20 ciasteczek: przepis pochodzi z Kwestii Smaku 1/2 szklanki mielonych płatków migdałowych 3/4 szklanki mąki ryżowej 1/3 szklanki wiórek kokosowych 1 szklanka płatków owsianych (użyłam błyskawicznych) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 30 g suszonej żurawiny 125 g masła 3 łyżki(...)wszystkie suche składniki. Wlać do nich roztopione masło. Wymieszać. Uformować kuleczki (trzeba je dobrze ścisnąć w ręce, żeby trzymały kształt), lekko spłaszczyć. Układać na blasze w odstępie od siebie. Piec 15 minut w 150 stopniach. Po upieczeniu będą miękkie, wraz ze stygnięciem trochę stwardnieją
Moja Galeria Smakupostaci. Klasyka serowa z bananami ,do tego słodko gorzkawy sos z naszego ulubionego cytrusa i chia. Składniki Naleśniki: 500-600 ml mleka kilka łyżek mąki łyżeczka (płaska) proszku do pieczenia jajko olej kokosowy do smażenia szczypta soli Farsz: 250 g tłustego twarogu 2 banany 250 ml śmietany kremówki 2 łyżki ksylitolu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Sos: dojrzałe pomelo(...)Mleko dokładnie mieszamy z mąką ,proszkiem ,jajkiem i odrobiną soli. Smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju kokosowym. Farsz: Ser razem z bananami przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Śmietanę ubijamy z ksylitolem ,dodajemy do masy serowej razem z ekstraktem waniliowym. Składniki dokładnie mieszamy. Sos: Pomelo obieramy ,wyciągamy miąższ ,kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do rondelka. Dusimy
R'n'G Kitchenolej rzepakowy 4 łyżki NADZIENIE: szpinak świeży 2 pęczki, olej rzepakowy 4 łyżki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 2 sztuki, kucharek 1 łyżeczka, mąka pszenna 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, sos pomidorowy 6 łyżek/ostry, oregano 2 łyżki, ser feta 200 gram, jajka 6 sztuk do misy robota wlać ciepłą wodę, wkruszyć drożdże, wsypać cukier, sól, wsypać(...)zbyt luźne to dosypać mąki pszennej lub gdy za zbite to dolać ciepłej wody - zostawić w misie przykryte na 1 godzinę do wyrośnięcia blaszka z piekarnika z papierem do pieczenia - dłonie posmarować olejem, wyrośnięte ciasto parę razy zagnieść i dłońmi rozciągnąć na placek, na blaszce uformować pożądaną wielkość użyłam domowy sos pomidorowy z chilli, posmarować nim ciasto, posypać oregano
W Mojej Kuchni Lubięmielonym Składniki: - 250 g mięsa mielonego z łopatki - 2 cukinie - 1 cebula - 2 łyżki masła - 2 pomidory - 1 łyżeczka miodu - 50 g sera żółtego - przyprawy: pieprz kolorowy Porcja na 2 osoby. Najpierw zaczynamy od farszu – na patelni roztapiamy masło a potem wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę, potem dodajemy mięso mielone, dodajemy sól i pieprz i smażymy(...)garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, miodem i dusimy. Na koniec można lekko zmiksować używając blender. Gotowe pomidory łączymy z mięsem mielonym. Teraz czas na cukinie. Cukinie myjemy , przekrawamy na pół i wydrążamy środek. Cukinie napełniamy farszem i posypujemy serem żółtym startym na tarce. przygotowujemy sobie farsz – indyka, cebulę i paprykę
Kuchenne Wariacjecukru pudru kruszonka: 75 g mąki pszennej 100 g schłodzonego masła, w kawałkach 75 g cukru trzcinowego 100 g posiekanych orzechów laskowych (u mnie orzechów brazylijskich) 1/2 łyżeczki imbiru mielonego Przy pomocy robota kuchennego ucieramy masło, mąkę i cukier puder. Składniki powinny przypominać mokry piasek. Dodajemy jajko i zagniatamy zwarte ciasto. Zawijamy(...)pyrkoczemy ok 20 minut. Jabłka powinny zmięknąć a płyn odparować. Całość studzimy a następnie miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C Formę wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim blaszkę z papierem. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy ciasto ok 15 minut by lekko się zrumieniło. Robimy kruszonkę. Ja mikserem
Dzieje kuchennej Wiewiórypodam w najbliższych dniach, poszalałam :) Ale zacznę od gruszki w cieście która dziś dostąpiła zaszczytu bycia moim śniadaniem :) Składniki: 2 jajka łyżka ksylitolu firmy Oleofarm dojrzała gruszka 2 łyżki mielonego lnu firmy Oleofarm 2-3 łyżki płatków żytnich szczypta sody 0,5 łyżeczki cynamonu garść żurawiny Sposób przygotowania: Białko z jednego jajka ubijamy z ksylitolem na sztywną pianę(...)cynamon, mieszamy na koniec dodajemy ubite białko masę przekładamy do żaroodpornego naczynia, a w nim zatapiamy obraną, wydrążoną z pestek, przekroją w pół gruszkę na wierzch sypiemy garść żurawiny pieczemy w temp. 180-200 stopni przez około 20 minut SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość