pieczeń z mielonego - 4715 przepisów (strona:191/315)

Steak z rostbefu 226

tygrysy lubią najbardziej. Kawał soczystego steak'a z rostbefu wołowego. Z pieczonymi ziemniakami, masłem czosnkowym i sałatką z rukoli i pomidorów. Próbowałem wielu sposobów na przygotowanie steak'a, z sosem winnym, sosem pieprzowym, sosem balsamicznym, ale to właśnie ten sposób smakuje mi najbardziej. To proste danie i lubi proste składniki i dodatki. Do przygotowania steak'a użyłem: steak(...)rostbefu wołowego o grubości około 3 cm (około 250 gram), 20 gram masła, ząbka czosnku, 4 małych ziemniaków, 6 pomidorków koktajlowych, garści rukoli, oliwy, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu, soku z 1/2 cytryny, odrobiny suszonego rozmarynu. Klucz do przygotowania dobrego steak'a to solidny kawałek dobrej wołowiny. Ja osobiście najbardziej lubię rostbef, ale można przygotować steak'a również

Wyprawy kulinarne
Pierwsza domowa kiełbasa – przygotowania cz. 1 276

bardzo sumiennie. A na Wielkanoc 2014 przygotujemy: Wielkanocą białą kiełbasę. Wiejską wędzoną kiełbasę z czosnkiem i rozmarynem. Pikantną wędzoną kiełbasę a’la chorizo. Świąteczną wędzoną szynkę z goździkami. Pieczoną karkówkę. Wszystkie potrzebne akcesoria i przyprawy można dostać w sklepie internetowym DobraKielbasa.pl DOMOWE KIEŁBASY I WĘDLINY, WIELKANOC 2014 – PRZYGOTOWANIA Szynka i karkówka od 2 dni leżą w solance. Mięso(...)smakiem przypraw. Kolejną czynnością będzie nadziewanie jelit, a następnie wędzenie i degustacja. (w misce znajduje się 6 kg mięsa: łopatka wieprzowa, karkówka wieprzowa, podgardle, boczek surowy, słonina, sól, świeżo mielony pieprz, świeży czosnek). Mięso podzieliliśmy na 3 części, z których powstaną 3 różne kiełbasy: 1-biała, 2-wiejska, 3-a’la chorizo. Do każdej części mięsa trafiły dodatkowe

OstryKęs
Torcikowa szkoła: Biszkopt idealny i biszkopty smakowe 477

pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Gdy już są ubite, dodawać stopniowo cukier, nie przerywając ubijania. Ubijać, aż piana stanie się połyskująca, gęsta, a cukier zupełnie się rozpuści. Ciągle ubijając, dodawać po jednym żółtku - ubijać, aż masa stanie się jasna i puszysta. Obie mąki połączyć i przesiać. Mąkę dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Piec(...)temperaturze 170 stopni C około 30-40 minut, do suchego patyczka. Ja nie zostawiałam biszkoptu w uchylonym piekarniku do ostygnięcia, ponieważ zaraz piekłam następny... Wyjęłam upieczony biszkopt, rzuciłam o stół z wysokości około 40 cm i zostawiłam w tortownicy do ostygnięcia. Gdy biszkopt wystygł, odcięłam ostrożnie boki ostrym, cienkim nożykiem i wyjęłam z formy. Biszkopt zachował idealny kształt. ********************************************************************************************************************** Jeśli chcecie

kolorowotorcikowo
TRUSKAWKOWIEC NA MĄCE ORKISZOWEJ 391

mniejszych obrotach. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem. Piec ok.30 minut w temp.170*C ( u mnie program do biszkoptów, ale może być góra-dół ; na termoobiegu niższa temp.i krótszy czas pieczenia)- wkładam do zimnego piekarnika. Składniki masy owocowej: - 1,5 kg truskawek - 0,5 l wody - 3/4 szkl ksylitolu ( lub cukru) - 2 budynie śmietankowe ( bez cukru) - 3 galaretki truskawkowe(...)gotujących się truskawek wlać budyń i zagotować. Zdjąć z ognia, wsypać 3 galaretki i dokładnie rozmieszać. Odstawić do przestudzenia. + Dodatkowo:  I. - 0,5 l kremówki - 3 łyżki mielonego ksylitolu ( lub pudru) - 3 śmietan-fix II. - ciastka petitki III. - 300-400g kwaśnej śmietany - ok.4-6 łyżek mielonego ksylitolu ( lub pudru) Wystudzoną masę owocową rozprowadzić na biszkopcie

Smaczne Zdrowe
PĄCZKI NA WALENTYNKI 180

ekstraktu waniliowego  i 1 łyżka wódki) - szczypta soli - olej do smażenia (u mnie bezzapachowy kokosowy) -  powidła śliwkowe  lub konfitura do nadziania (u mnie powidła czekoladowe ) -  mielony ksylitol  do posypania lub lukier z cukru trzcinowego Najlepiej by wszystkie składniki były w temp.pokojowej, choć u mnie nigdy nie są (po prostu albo zapomnę wyjąć, albo(...)mnie oklejony folią spożywczą) podsypany lekko mąką, delikatnie rozwałkować lub rozpłaszczyć dłońmi na grubość ok.0,5-1cm. Wycinać serca metalową obręczą i odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wycięte krążki przykryć ręcznikiem i odstawić na ok.30-40 minut do napuszenia. Smażyć na tłuszczu rozgrzanym do 175*C, na niezbyt dużym ogniu, kilka minut pod przykryciem, do zrumienienia spodu

Smaczne Zdrowe
Sześć makowców Babci Anielki 219

cukier migdałowy 150g masła 2 łyżki miodu 1 całe jajko 3 białka ew. rodzynki, orzechy, według upodobania             1.  (na dzień przed pieczeniem) Mak zalewamy wodą tak, by został przykryty z nadwyżką i pozostawiamy na noc do namoczenia. Kwaśną śmietanę (jeśli świeżo wyjęta z lodówki) podgrzewamy lekko w kąpieli wodnej do temperatury(...)ściereczkę i dobrze odciskamy. Do maszynki do mielenia zakładamy drobne sitko ("do maku") i przepuszczamy przez nie mak przynajmniej dwa razy. Ponieważ w swej magicznej kuchni takowego sitka nie posiadam ( i ręczną maszynkę, która ma ze 40 lat ;)), przemieliłam wszystko przez nieco grubsze, ale razy pięć... też działa. ;) Przy ostatniej turze mielenia, do maszynki na przemian wkładamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Udka Pieczone w Miodowej Marynacie z Pieczonymi Ziemniakami 152

jest mnóstwo, proporcje zależą od tego ile macie tego drobiu do zamarynowania. Dziś dodatkowo znowu bawiłam się tą sprytną silikonową miską, a raczej hmmm..... oj tam, miska wielofunkcyjna, do pieczenia i nie tylko, czyli Steam Roaster firmy Lekue, ale o niej napiszę już wkrótce i pokażę kilka możliwości zastosowania tego produktu. Tymczasem, zapraszam Was do odwiedzenia sklepu, który znam(...)żaroodpornego lub głębokiej blaszki) spryskałam olejem. Na dno wyłożyłam ziemniaki, a na nie zamarynowane udka. Zamknęłam naczynie i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam max 40 minut.  Pod koniec pieczenia otworzyłam naczynie i podkręciłam piekarnik do temperatury 220 stopni i piekłam w takiej temperaturze kilka minut, aby mocniej zrumienić udka. Czas pieczenia zależy

Blondynka Gotuje
Świąteczna granola korzenna z żurawiną 147

słoik granoli: 400 gram płatków owsianych górskich 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka masła orzechowego 4 łyżki miodu 2 łyżki przyprawy do piernika 1  łyżeczka imbiru mielonego i goździków mielonych 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1/2 szklanki siemienia lnianego 1 szklanka orzechów włoskich i słonecznika skórka otarta z 1 pomarańczy sok z 1 pomarańczy 150 gram(...)ekstraktem z wanilii oraz skórką z pomarańczy i sokiem z pomarańczy. Dodaję rozpuszczony olej z miodem i całość dokładnie mieszam do połączenia składników. Przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia składniki i piekę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 45 minut, mieszając co 5-10 minut składniki. Po upieczeniu wyjmuję blaszkę z piekarnika i studzę do temperatury pokojowej

Mango Papaja
Tarta z cukinią, marchewką i bakłażanem 158

pieprzu Składniki na nadzienie: 1 marchewka 1 cukinia 1 bakłażan 200 g śmietany 18% 1 duże jajko 1 kulka mozzarelli 2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki chilli szczypta gałki muszkatołowej szczypta suszonego czosnku sól, świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Wszystkie składniki na spód umieszczamy w misce i szybko(...)wysokości ok. 3 cm foremki o średnicy 22-24 cm. Wkładamy do zamrażarki na czas rozgrzewania piekarnika. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Ciasto przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy ryżem, fasolą lub specjalnymi ceramicznymi kulkami. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy jeszcze 5 minut. Wyciągamy

My Culinary Art
Tarta z kurkami na fasoli czerwonej 185

cytryny, szczypta suszonego czosnku, 1 łyżeczka posiekanych igiełek rozmarynu, sól do smaku, 1 łyżeczka musztardy ostrej ( np. sarepskiej), 2 łyżki płaskie masła klarownego, szczypta cukru, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 150 g śmietanki 30%, 1 jajko, 20 g startego sera żółtego. Przygotowanie: Ciasto: Z wszystkich składników: mąki, jajka, soli, wody, masła wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Formułujemy kulę, zawijamy(...)temp. 200°C. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką. Ciastem wykładamy dno i boki formy ceramicznej. Widelcem nakłuwamy, aby nam się nie podniosło podczas pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na 20 min. Odstawiamy do przestygnięcia. Na patelni roztapiamy jedna łyżkę masła i podsmażamy na nim pokrojona w kostkę cebulę. Oprószamy cukrem i doprawiamy solą. Fasolkę miksujemy

Moniki Smakołyki
15. Kosteczki z sezamu i wiórków kokosowych 155

przekąska między posiłkami.  Wyszły 22 kosteczki, z czego jedna ma 75kcal (25g). Składniki: - 80g migdałów - 70g sezamu - 70g wiórków kokosowych - 30g żurawiny suszonej - 30g daktyli suszonych - 30g lnu mielonego - szklanka mleka sojowego (może być tez i zwykłe) - łyżka ksylitolu (można pominąć, gdyż od suszonych owoców są słodkie) Migdały, żurawinę i daktyle rozdrabniamy w mikserze na maleńkie kawałeczki(...)łyżką do całkowitego ich zmieszania. Tak przygotowaną masę staramy się układać w mini kosteczki (dobrze jest uprzednio porcję ścisnąć, by dobrze się zlepiły). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30minut w 150stopniach. Smacznego

Be Fit Be Strong
Otrębowe, cynamonowe bułeczki z jabłkiem i rodzynkami 125

sprawdziły się na uczelni, kiedy w 15 minutowych przerwach nie było czasu na nic większego ;) Składniki (na około 3 bułeczki): 1 jajko 2 łyżki mielonego siemienia lnianego firmy  Oleofarm 5 łyżek mielonych otrębów pszennych 2 łyżki przemielonych płatków owsianych (ja nie miałam ich zmielonych na idealną mąkę, widoczne były kawałki płatków) 3 spore łyżki gęstego jogurtu(...)drobną kostkę lub trzemy na tarce o dużych oczkach mieszamy ze sobą wszystkie składniki tak przygotowane ciasto przekładamy do mini foremek na tarty (ja użyłam silikonowych) pieczemy w temp. 180 stopni, do suchego patyczka, nie podam wam konkretnego czasu bo mój gazowy piekarnik rządzi się swoimi prawami kiedy lekko wystygną wyciągamy je z foremek i układamy na kratce

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
kostki czekoladowo orzechowe 285

składniki: 100 g orzechów (lub migdałów) mielonych 100 g czekolady 150 g masła 150 g cukru 4 jajka dodatkowo: powidło śliwkowe ok. 100 g posiekanych orzechów czekolada lub polewa czekoladowa wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą, białą masę. Dodajemy miękkie masło i ponownie miksujemy, dodajemy czekoladę i miksujemy na gładką masę. Dodajemy zmielone(...)orzechy, mieszamy łyżką. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i mieszamy delikatnie np. drewnianą łyżką. Ciasto przelewany na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C. przez ok. 15 – 20 min. Po wyjęciu blaszki z piekarnika, jeszcze gorące ciasto wyciągamy z blaszki i kroimy w kostkę ok. 4×4 cm, przekładamy powidłem (smarujemy stronę

Domowy Smak Jedzenia
Kurczak w sosie pomidorowym. 101

kurczak około 1,20 kg 50 dkg ziemniaków 2-3 łyżki oleju 1 puszka (425ml) pomidorów bez skórki 30 dkg porów pikantna papryka 1 szklanka wody sól pieprz mielony zielona natka pietruszki i lub zielony tymianek Sposób wykonania : Ziemniaki obrać, umyć, podzielić wzdłuż na ćwiartki. Włożyć do lekko osolonego wrzątku, gotować 15 minut, odcedzić. Kurczaka podzielić(...)brytfance szklanką wody, dodać pokrojone w kawałki pomidory wraz z zalewą. Włożyć kurczaka do nagrzanego piekarnika i piec 30-35 minut w temperaturze 200 C. Pory dokładnie oczyścić, opłukać, pokroić na kawałki 3-4 cm długości. Włożyć do brytfanki po 10 minutach pieczenia. Natkę pietruszki opłukać, drobno posiekać. Posypań nią kurczaka pod koniec pieczenia. Ugotowane ziemniaki dodać

Przepisy i porady kulinarne
Najprostszy makowiec z bakaliami na kaszy mannie pachnący pomarańczą 287

fajnie się kroi, wilgotne tak w sam raz. Jeżeli więc jeszcze nie macie przepisu na dobre ciasto z makiem, to koniecznie wypróbujcie ten przepis :) * kasza manna- 2 szkl. * mak mielony - 2 szkl. (użyłam zmielonego) * jogurt naturalny- 1 szkl. * cukier- 1 szkl. * bakalie- 1 szkl. * pomarańcza- 1 szt. (sok oraz skórka) * jajka- 2 szt. * jabłko starte- 1/2 szklanki Piekarnik nagrzać(...)odciśniętym z soku) oraz sokiem i otartą skórką z pomarańczy. Dodać żółtka, wymieszać. Białko ubić i delikatnie wmieszać do masy. Przelać do foremki silikonowej (lub innej wyłożonej papierem do pieczenia) o wymiarach 10x23cm. Piec około 40 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu polać lukrem. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca