Składniki: kalafior 1 mniejszy, ziemniaki ugotowane 3/4 kg/młode, przyprawa do pizzy 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy 6 łyżek, ser żółty 20 dag/zmielony, jajka 8 sztuk, szczypiorek 1 pęczek potrawa na 4 osoby - ziemniaki użyłam ugotowane dzień wcześniej na obiad, kalafior ugotowany na "al dente" w niesolonej wodzie i wystudzony do naczynia(...)dodać pokrojone w talarki ziemniaki, cząstki kalafiora, delikatnie wymieszać z olejem ser żółty morski rozdrobniłam w rozdrabniaczu, posypać wierzch zapiekanki, piekarnik nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, piec około 35-45 minut zapiekankę podać z jajkami sadzonymi, posypać szczypiorkiem - obiad jest syty, smaczny i smakuje z zimną maślanką...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięgliniaczek pusty :) Składniki na mój przepis : 1 kg słoniny (mielonej - dla wygody) ok 40 dag boczku wędzonego 1 średnia cebula pieprz majeranek czosnek granulowany Przygotowanie : Słoninę kupuję mieloną z czystej wygody, jeśli macie w bloku musicie ją pokroić w ok 0,5 cm kostkę, Boczek kroję w nieco większą kosteczkę. W garnku wpierw wstępnie roztapiam słoninę(...)odciętego "ogonka" który będzie trzymał wszystkie piórka - tzw. "tulipan"co chwilę mieszając i rozbijając grudki. Smalczyk jest gotowy gdy pływająca cebula ma piękny złoty kolor. Garnek zdejmuję z pieca, usuwam cebulkę, doprawiam majerankiem, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Wystudzony przelewam do gliniaczka. Podaję z chlebem i kiszonym ogóreczkiem
Mechanik w kuchniwystarczyły na 14 muffinów (a ściślej na 12 muffinów i 1 kokilkę :)) Składniki: 6 kromek czerstwego chleba, namoczonych w mleku lub w wodzi i lekko odciśniętych 500 g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe) 1 jajko 1 cebula 1/2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 8 suszonych pomidorów (mogą być z zalewy) 3 łyżki bułki tartej 3 łyżeczki czerwonego(...)pietruszki kilka listów bazylii duża szczypta chili duża szczypta słodkiej papryki, najlepiej wędzonej sól i pieprz do smaku odrobina oleju i bułki tartej do formy Mięso mielone (zakładam, że takie kupicie) mielimy jeszcze raz razem z przygotowanym chlebem (namoczonym wcześniej i odciśniętym). Cebulę drobno siekamy i smażymy na maśle do miękkości. Czosnek siekamy drobno lub przeciskamy przez praskę. Pomidory
Trzeci talerzZdrowe, a pyszne. Słodziutkie, a bez cukru. Uwielbiam takie łakocie. Ciasto miodowo – orzechowe upieczone z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem miodu i mielonych orzechów laskowych, otulone kremem z gorzkiej czekolady, który świetnie się komponuje ze słodkim ciastem. Do tego uprażone, chrupiące orzechy laskowe… Gdy nachodzi nas ochota na coś słodkiego, lepiej sięgnijmy właśnie po takie zdrowe przekąski, które(...)jeden kawałek, nie więcej :) Polecam wszystkim łasuchom. Składniki ciasta: 250 g masła 220 g miodu (płynnego) 4 jaja 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g zmielonych orzechów laskowych Składniki polewy: 100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady (70 % kakao) 1 łyżeczki masła 200 ml śmietanki kremówki 36 % Garść uprażonych orzechów laskowych do dekoracji
Moja Delicjaskończę przy komputerze, z wielkim kubkiem kawy, możliwe że wciąż w spodniach od piżamy. Też będzie fajnie:) CIASTO JABŁKOWE Z TYMIANKIEM 200g mąki 1/2 łyżeczki sody 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki ziela angielskiego (około pięciu ziaren, utartych w moździerzu) 1/4 łyżeczki soli 100g brązowego cukru 100g białego cukru 150ml oleju roślinnego 2 jajka(...)koksie, w oryginalnym przepisie dwa Golden Delicious) 2 łyżki suszonego tymianku cytrynowego (z naszego ogrodu:)) Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Okrągłą formę (21cm) wykładamy na dnie papierem do pieczenia a boki smarujemy lekko tłuszczem. Mąkę, sodę, cynamon, gałkę, sproszkowane ziele i sól wsypujemy do miski i mieszamy. Cukry mieszamy na gładką masę z olejem, jajkami i syropem waniliowym. Dosypujemy
les mirabellesuważacie? Zapraszam na Sernik na czekoladowym spodzie z kruchą posypką."Składniki:Na kruche ciasto:200 g masła500 g maki3 żółtka180 g cukru100 g czekolady deserowejMasa serowa:1 kg mielonego sera białego5 jaj3 białka150 g cukru1/3 szklanki oleju rzepakowego3 łyżki mąki pszennej4 łyżki maki ziemniaczanej1 łyżka ekstraktu waniliowegoSposób przygotowania:Na samym początku przygotowujemy kruche ciasto.To wysokiego naczynia wsypujemy mąkę(...)rozpuszczoną czekoladę i ugniatamy do momentu, aż masa będzie zwarta.Ciasto dzielimy na dwie równe części, następnie jedną z nich ścieramy na tarce (grube oczka) do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika na 15 minut.Po tym czasie wyjmujemy i studzimy.Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy do podwojenia objętości. Następnie
Słodkie Przyjemnościłyżeczki suszonego oregano, 1/2 główki czerwonej kapusty, oliwy, 1 łyżki smalcu, 50 gram masła, 2 łyżek mąki pszennej, 2 łyżek mąki ziemniaczanej, 2 łyżek śmietany 18%, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Polędwiczkę oczyściłem dokładnie z wszelkich błon. Na patelni rozgrzałem łyżkę smalcu i na gorącym smalcu smażyłem polędwiczkę przez około 2 minuty z każdej strony, aby uzyskać lekkie(...)samą patelnię dodałem pokrojoną w drobną kostkę cebulę i delikatnie ją zeszkliłem, po czym dodałem do niej pokrojone w plasterki pieczarki. Całość przyprawiłem niewielką ilością soli, świeżo mielonym czarnym pieprzem, łyżeczką suszonego oregano, łyżeczką suszonego tymianku i łyżeczką suszonego majeranku. Pieczarki z cebulą podsmażałem, aż do całkowitego odparowania puszczonej przez pieczarki wody. Na środku płata ciasta francuskiego ułożyłem
Wyprawy kulinarnepiersi. Następnie usuwami kości ze środka. Skórę i mięso z kurczaka, dobrze obsypujemy przyprawą do kurczaka, odstawiamy na 10 godzin. Krok 2 FARSZ Kości oddzielamy od udek, mielimy udka w maszynce, dodajemy do masy jajka, majeranek, czosnek, paprykę, sól i pieprz, oraz kasze manną, dokładnie mieszamy. Krok 3 Z kurczaka zrzynami trochę piersi i rozkładamy na skórze(...)przygotowany farsz rozsmarowując całą powierzchnię skóry. Na te piersi wykładamy przygotowany farsz rozsmarowując całą powierzchnię skóry Krok 4 Następnie tak przygotowane mięso ściśle rolujemy i wkładamy do siatki do pieczenia. Wierzch galantyny dobrze obsypać przyprawami, włożyć galantynę do rękawa. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Do nagrzanego piekarnika włożyć galantynę na 65 minut.Gotową galantynę pokroić w grubsze plastry, ułożyć
Kuchnia Danusitygrysy lubią najbardziej. Kawał soczystego steak'a z rostbefu wołowego. Z pieczonymi ziemniakami, masłem czosnkowym i sałatką z rukoli i pomidorów. Próbowałem wielu sposobów na przygotowanie steak'a, z sosem winnym, sosem pieprzowym, sosem balsamicznym, ale to właśnie ten sposób smakuje mi najbardziej. To proste danie i lubi proste składniki i dodatki. Do przygotowania steak'a użyłem: steak(...)rostbefu wołowego o grubości około 3 cm (około 250 gram), 20 gram masła, ząbka czosnku, 4 małych ziemniaków, 6 pomidorków koktajlowych, garści rukoli, oliwy, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu, soku z 1/2 cytryny, odrobiny suszonego rozmarynu. Klucz do przygotowania dobrego steak'a to solidny kawałek dobrej wołowiny. Ja osobiście najbardziej lubię rostbef, ale można przygotować steak'a również
Wyprawy kulinarnebardzo sumiennie. A na Wielkanoc 2014 przygotujemy: Wielkanocą białą kiełbasę. Wiejską wędzoną kiełbasę z czosnkiem i rozmarynem. Pikantną wędzoną kiełbasę a’la chorizo. Świąteczną wędzoną szynkę z goździkami. Pieczoną karkówkę. Wszystkie potrzebne akcesoria i przyprawy można dostać w sklepie internetowym DobraKielbasa.pl DOMOWE KIEŁBASY I WĘDLINY, WIELKANOC 2014 – PRZYGOTOWANIA Szynka i karkówka od 2 dni leżą w solance. Mięso(...)smakiem przypraw. Kolejną czynnością będzie nadziewanie jelit, a następnie wędzenie i degustacja. (w misce znajduje się 6 kg mięsa: łopatka wieprzowa, karkówka wieprzowa, podgardle, boczek surowy, słonina, sól, świeżo mielony pieprz, świeży czosnek). Mięso podzieliliśmy na 3 części, z których powstaną 3 różne kiełbasy: 1-biała, 2-wiejska, 3-a’la chorizo. Do każdej części mięsa trafiły dodatkowe
OstryKęspieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Gdy już są ubite, dodawać stopniowo cukier, nie przerywając ubijania. Ubijać, aż piana stanie się połyskująca, gęsta, a cukier zupełnie się rozpuści. Ciągle ubijając, dodawać po jednym żółtku - ubijać, aż masa stanie się jasna i puszysta. Obie mąki połączyć i przesiać. Mąkę dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Piec(...)temperaturze 170 stopni C około 30-40 minut, do suchego patyczka. Ja nie zostawiałam biszkoptu w uchylonym piekarniku do ostygnięcia, ponieważ zaraz piekłam następny... Wyjęłam upieczony biszkopt, rzuciłam o stół z wysokości około 40 cm i zostawiłam w tortownicy do ostygnięcia. Gdy biszkopt wystygł, odcięłam ostrożnie boki ostrym, cienkim nożykiem i wyjęłam z formy. Biszkopt zachował idealny kształt. ********************************************************************************************************************** Jeśli chcecie
kolorowotorcikowomniejszych obrotach. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem. Piec ok.30 minut w temp.170*C ( u mnie program do biszkoptów, ale może być góra-dół ; na termoobiegu niższa temp.i krótszy czas pieczenia)- wkładam do zimnego piekarnika. Składniki masy owocowej: - 1,5 kg truskawek - 0,5 l wody - 3/4 szkl ksylitolu ( lub cukru) - 2 budynie śmietankowe ( bez cukru) - 3 galaretki truskawkowe(...)gotujących się truskawek wlać budyń i zagotować. Zdjąć z ognia, wsypać 3 galaretki i dokładnie rozmieszać. Odstawić do przestudzenia. + Dodatkowo: I. - 0,5 l kremówki - 3 łyżki mielonego ksylitolu ( lub pudru) - 3 śmietan-fix II. - ciastka petitki III. - 300-400g kwaśnej śmietany - ok.4-6 łyżek mielonego ksylitolu ( lub pudru) Wystudzoną masę owocową rozprowadzić na biszkopcie
Smaczne Zdroweekstraktu waniliowego i 1 łyżka wódki) - szczypta soli - olej do smażenia (u mnie bezzapachowy kokosowy) - powidła śliwkowe lub konfitura do nadziania (u mnie powidła czekoladowe ) - mielony ksylitol do posypania lub lukier z cukru trzcinowego Najlepiej by wszystkie składniki były w temp.pokojowej, choć u mnie nigdy nie są (po prostu albo zapomnę wyjąć, albo(...)mnie oklejony folią spożywczą) podsypany lekko mąką, delikatnie rozwałkować lub rozpłaszczyć dłońmi na grubość ok.0,5-1cm. Wycinać serca metalową obręczą i odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wycięte krążki przykryć ręcznikiem i odstawić na ok.30-40 minut do napuszenia. Smażyć na tłuszczu rozgrzanym do 175*C, na niezbyt dużym ogniu, kilka minut pod przykryciem, do zrumienienia spodu
Smaczne Zdrowecukier migdałowy 150g masła 2 łyżki miodu 1 całe jajko 3 białka ew. rodzynki, orzechy, według upodobania 1. (na dzień przed pieczeniem) Mak zalewamy wodą tak, by został przykryty z nadwyżką i pozostawiamy na noc do namoczenia. Kwaśną śmietanę (jeśli świeżo wyjęta z lodówki) podgrzewamy lekko w kąpieli wodnej do temperatury(...)ściereczkę i dobrze odciskamy. Do maszynki do mielenia zakładamy drobne sitko ("do maku") i przepuszczamy przez nie mak przynajmniej dwa razy. Ponieważ w swej magicznej kuchni takowego sitka nie posiadam ( i ręczną maszynkę, która ma ze 40 lat ;)), przemieliłam wszystko przez nieco grubsze, ale razy pięć... też działa. ;) Przy ostatniej turze mielenia, do maszynki na przemian wkładamy
Kuchenna Kontrrewolucyajest mnóstwo, proporcje zależą od tego ile macie tego drobiu do zamarynowania. Dziś dodatkowo znowu bawiłam się tą sprytną silikonową miską, a raczej hmmm..... oj tam, miska wielofunkcyjna, do pieczenia i nie tylko, czyli Steam Roaster firmy Lekue, ale o niej napiszę już wkrótce i pokażę kilka możliwości zastosowania tego produktu. Tymczasem, zapraszam Was do odwiedzenia sklepu, który znam(...)żaroodpornego lub głębokiej blaszki) spryskałam olejem. Na dno wyłożyłam ziemniaki, a na nie zamarynowane udka. Zamknęłam naczynie i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam max 40 minut. Pod koniec pieczenia otworzyłam naczynie i podkręciłam piekarnik do temperatury 220 stopni i piekłam w takiej temperaturze kilka minut, aby mocniej zrumienić udka. Czas pieczenia zależy
Blondynka Gotujesłoik granoli: 400 gram płatków owsianych górskich 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka masła orzechowego 4 łyżki miodu 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka imbiru mielonego i goździków mielonych 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1/2 szklanki siemienia lnianego 1 szklanka orzechów włoskich i słonecznika skórka otarta z 1 pomarańczy sok z 1 pomarańczy 150 gram(...)ekstraktem z wanilii oraz skórką z pomarańczy i sokiem z pomarańczy. Dodaję rozpuszczony olej z miodem i całość dokładnie mieszam do połączenia składników. Przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia składniki i piekę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 45 minut, mieszając co 5-10 minut składniki. Po upieczeniu wyjmuję blaszkę z piekarnika i studzę do temperatury pokojowej
Mango Papajapieprzu Składniki na nadzienie: 1 marchewka 1 cukinia 1 bakłażan 200 g śmietany 18% 1 duże jajko 1 kulka mozzarelli 2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki chilli szczypta gałki muszkatołowej szczypta suszonego czosnku sól, świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Wszystkie składniki na spód umieszczamy w misce i szybko(...)wysokości ok. 3 cm foremki o średnicy 22-24 cm. Wkładamy do zamrażarki na czas rozgrzewania piekarnika. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Ciasto przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy ryżem, fasolą lub specjalnymi ceramicznymi kulkami. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy jeszcze 5 minut. Wyciągamy
My Culinary Artcytryny, szczypta suszonego czosnku, 1 łyżeczka posiekanych igiełek rozmarynu, sól do smaku, 1 łyżeczka musztardy ostrej ( np. sarepskiej), 2 łyżki płaskie masła klarownego, szczypta cukru, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 150 g śmietanki 30%, 1 jajko, 20 g startego sera żółtego. Przygotowanie: Ciasto: Z wszystkich składników: mąki, jajka, soli, wody, masła wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Formułujemy kulę, zawijamy(...)temp. 200°C. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką. Ciastem wykładamy dno i boki formy ceramicznej. Widelcem nakłuwamy, aby nam się nie podniosło podczas pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na 20 min. Odstawiamy do przestygnięcia. Na patelni roztapiamy jedna łyżkę masła i podsmażamy na nim pokrojona w kostkę cebulę. Oprószamy cukrem i doprawiamy solą. Fasolkę miksujemy
Moniki Smakołykiprzekąska między posiłkami. Wyszły 22 kosteczki, z czego jedna ma 75kcal (25g). Składniki: - 80g migdałów - 70g sezamu - 70g wiórków kokosowych - 30g żurawiny suszonej - 30g daktyli suszonych - 30g lnu mielonego - szklanka mleka sojowego (może być tez i zwykłe) - łyżka ksylitolu (można pominąć, gdyż od suszonych owoców są słodkie) Migdały, żurawinę i daktyle rozdrabniamy w mikserze na maleńkie kawałeczki(...)łyżką do całkowitego ich zmieszania. Tak przygotowaną masę staramy się układać w mini kosteczki (dobrze jest uprzednio porcję ścisnąć, by dobrze się zlepiły). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30minut w 150stopniach. Smacznego
Be Fit Be Strongsprawdziły się na uczelni, kiedy w 15 minutowych przerwach nie było czasu na nic większego ;) Składniki (na około 3 bułeczki): 1 jajko 2 łyżki mielonego siemienia lnianego firmy Oleofarm 5 łyżek mielonych otrębów pszennych 2 łyżki przemielonych płatków owsianych (ja nie miałam ich zmielonych na idealną mąkę, widoczne były kawałki płatków) 3 spore łyżki gęstego jogurtu(...)drobną kostkę lub trzemy na tarce o dużych oczkach mieszamy ze sobą wszystkie składniki tak przygotowane ciasto przekładamy do mini foremek na tarty (ja użyłam silikonowych) pieczemy w temp. 180 stopni, do suchego patyczka, nie podam wam konkretnego czasu bo mój gazowy piekarnik rządzi się swoimi prawami kiedy lekko wystygną wyciągamy je z foremek i układamy na kratce
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćskładniki: 100 g orzechów (lub migdałów) mielonych 100 g czekolady 150 g masła 150 g cukru 4 jajka dodatkowo: powidło śliwkowe ok. 100 g posiekanych orzechów czekolada lub polewa czekoladowa wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą, białą masę. Dodajemy miękkie masło i ponownie miksujemy, dodajemy czekoladę i miksujemy na gładką masę. Dodajemy zmielone(...)orzechy, mieszamy łyżką. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i mieszamy delikatnie np. drewnianą łyżką. Ciasto przelewany na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C. przez ok. 15 – 20 min. Po wyjęciu blaszki z piekarnika, jeszcze gorące ciasto wyciągamy z blaszki i kroimy w kostkę ok. 4×4 cm, przekładamy powidłem (smarujemy stronę
Domowy Smak Jedzeniakurczak około 1,20 kg 50 dkg ziemniaków 2-3 łyżki oleju 1 puszka (425ml) pomidorów bez skórki 30 dkg porów pikantna papryka 1 szklanka wody sól pieprz mielony zielona natka pietruszki i lub zielony tymianek Sposób wykonania : Ziemniaki obrać, umyć, podzielić wzdłuż na ćwiartki. Włożyć do lekko osolonego wrzątku, gotować 15 minut, odcedzić. Kurczaka podzielić(...)brytfance szklanką wody, dodać pokrojone w kawałki pomidory wraz z zalewą. Włożyć kurczaka do nagrzanego piekarnika i piec 30-35 minut w temperaturze 200 C. Pory dokładnie oczyścić, opłukać, pokroić na kawałki 3-4 cm długości. Włożyć do brytfanki po 10 minutach pieczenia. Natkę pietruszki opłukać, drobno posiekać. Posypań nią kurczaka pod koniec pieczenia. Ugotowane ziemniaki dodać
Przepisy i porady kulinarnefajnie się kroi, wilgotne tak w sam raz. Jeżeli więc jeszcze nie macie przepisu na dobre ciasto z makiem, to koniecznie wypróbujcie ten przepis :) * kasza manna- 2 szkl. * mak mielony - 2 szkl. (użyłam zmielonego) * jogurt naturalny- 1 szkl. * cukier- 1 szkl. * bakalie- 1 szkl. * pomarańcza- 1 szt. (sok oraz skórka) * jajka- 2 szt. * jabłko starte- 1/2 szklanki Piekarnik nagrzać(...)odciśniętym z soku) oraz sokiem i otartą skórką z pomarańczy. Dodać żółtka, wymieszać. Białko ubić i delikatnie wmieszać do masy. Przelać do foremki silikonowej (lub innej wyłożonej papierem do pieczenia) o wymiarach 10x23cm. Piec około 40 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu polać lukrem. Smacznego
Kraina Miodem Płynącacheddar – 100 g - sól , pieprz , chili SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cukinie oczyszczamy , kroimy wzdłuż na pół , środek wydrążamy za pomocą łyżeczki. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Mieszamy z mięsem mielonym ( u mnie zmielona łopatka ). Dodajemy jajko i drobno posiekaną cebulę podsmażoną wcześniej na odrobinie oleju. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i odsączoną z zalewy kukurydzę. Doprawiamy solą , pieprzem , chili(...)Przekładamy na blachę / lub do dużej naczynia żaroodpornego ( podlewamy bulionem ) Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 25-30 minut. Serem posypujemy dopiero ok. 10 minut przed końcem pieczenia. * Jeśli zobaczymy , że cukinie za bardzo się spiekają przykryjmy j folią aluminiową. Podajemy gorące
Ostra na SłodkoPrzelewamy do rondelka, wrzucamy suszone grzyby, przyprawiamy pieprzem i gotujemy przez chwilę na małym ogniu. Sos gotowy. Można też dodać słodką śmietanę, jeśli ktoś lubi. Wystudzone ziemniaki mielimy. Przygotowane ziemniaki dzielimy w misce na 4 części, jedną odkładamy a w powstałą lukę wsypujemy mąkę. Wbijamy 2 jajka, dokładamy podsmażoną cebulkę i wyrabiamy masę. Przygotowujemy tackę(...)bułce i układamy na tacy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki po obu stronach do zrumienienia. Usmażone placki przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut w temp. 180 st. C. Upieczone polewamy sosem grzybowym. Podajemy np. z surówką z białej kapusty. Smacznego! To początek dań
Maminek kulinarnymała dynia - 300 gram serka homogenizowanego naturalnego - 3 jajka - 2/3 szklanki cukru pudru - szczypta soli - 2 łyżki tłuszczu (oleju, oliwy lub roztopionego masła) - płaska łyżeczka cynamonu - szczypta imbiru mielonego Z podanych składników wyrobić kruche ciasto i włożyć do lodówki. Dynię pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, zalać szklanką wody i dusić aż dynia zmięknie. Miękką dynię rozgnieść(...)tłuszcz oraz przyprawy. Zmiksować i na koniec dodać puree z dyni. Formę do tarty wysmarować masłem i lekko oprószyć mąką. Wyłożyć ciastem, całość ponakłuwać widelcem, obciążyć np. fasolą i piec w temperaturze 180 stopni przez 10 min. Następnie wysypać fasolę i piec przez kolejne 10 min. Na ciasto wylać masę dyniową i piec wszystko razem przez około
Zgrabne Gotowanie