owsianych firmy Kupiec spora garść rodzynek lub innych suszonych owoców (np. daktyle) szklanka wrzątku 0,5 łyżeczki cynamonu miód i sezam na wierzch Sposób przygotowania: Otręby i płatki owsiane mielimy (ale tylko chwilkę żeby nie były zmielone całkiem na mąkę) rodzynki siekamy na małe kawałeczki i dodajemy do płatków i otrębów razem z cynamonem taką mieszankę zalewamy wrzątkiem i mieszamy(...)mamy za mało dlatego najlepiej sami spróbujcie i w razie czego dodajcie np. miód) z powstałej masy lepimy w rękach kulki, a następnie rozduszamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tworząc małe ciasteczka wierzch ciastek smarujemy miodem, a następnie posypujemy ziarenkmi sezamu lekko przyciskając je co ciastek żeby nie odpadły pieczemy w temp. 170 stopni przez około
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsprawdza się na lekki obiad, najlepiej smakuje podana na ciepło z mieszanką różnych sałat. Polecam! Składniki: Spód: 150 g mąki razowej pszennej 150 g mąki pszennej 100 g mielonych orzechów włoskich* 125 g zimnego masła szczypta soli * Orzechy można kupić całe i samemu zmielić w blenderze na proszek. Obie mąki, zmielone orzechy i sól wsypać do miski, wymieszać(...)gładkie ciasto. Z ciasta formować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30 min. Dno formy do tarty o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić całą formę ciastem. Tak przygotowany spód wstawić do lodówki na kolejne 25-30 min. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 °C. Ciasto piec
maniapieczeniaSoczysty i delikatny łosoś w chrupiącej panierce z bułki tartej i mielonego lnu. Składniki: -filet z łososia bez skóry -bułka tarta z lnem -sól, pieprz -czosnek niedźwiedzi -2 jajka -olej do smażenia Łososia kroimy na porcje. Przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Jajka roztrzepujemy, dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Łososia panierujemy w panierce, jajku i ponownie(...)panierce. Smażymy na patelni z olejem na średnim ogniu. Zdejmujemy i układamy na talerzu z ręcznikiem papierowym do odsączenia. Możemy podać z kluseczkami gryczanymi i pieczonymi buraczkami z sosem chrzanowym. Smacznego
Maminek kulinarnyblaszce do pieczenia i pozostawic do wyschniecia.Bulki moga spokojnie schnac pozostawione na blacie,jednak tuz przed zmieleniem-rozdrobnieniem proponuje wsunac blaszke z buleczkami do piekarnika.Mozna wykorzystac piekarnik np.po pieczeniu lub specjalnie wlaczyc na okolo 100°C na 10 minut.Wylaczyc,a bulki pozostawic w srodku do wystygniecia. Latwiej wtedy robot poradzi sobie z rozdrobnieniem sucharow porcjami miksowac do pozadanej(...)panierowania z dodatkami proponuje zrobic to z mniejsza iloscia bulki tuz przed samym panierowaniem.Bulka bez dodatkow po prostu lepiej sie przechowuje.A smak panierki bardzo uszlachetni np.dodatek wiorkow kokosowych,orzechow mielonych lub ulubionych ziol Inna opcja to uzycie maszynki do mielenia miesa.Odradzam jednak,poniewaz sucha bulka bardzo tepi ostrza nozy maszynki.Ewentualnie pozostaje zetrzec bulke na zwyczajnej tarce jarzynowej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Prezentuje się i smakuję równie idealnie. Nie jest trudne do wykonania. A znika bardzo szybko.... Gorąco polecam! Składniki: 200 g margaryny/masła 150 g maku 100 g mielonych migdałów 100 g wiórek kokosowych 80 g cukru 8 białek 4 żółtka 2 budynie śmietankowe 350 ml mleka 100-150 g cukru sok wyciśnięty z 1 cytryny(...)dodajemy żółtka i dalej miksujemy. Mak łączymy z wiórkami i migdałami. Dodajemy do piany jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Dwie tortownice 28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy 20 minut. Odlewamy pół szklanki mleka, a resztę zagotowujemy z cukrem. Z odlanym mlekiem mieszamy budynie
Malinowe PocałunkiSkładniki : 7 udek 5 łyżek miodu świeży imbir około 4 cm- zetrzeć płaska łyżeczka cynamonu 1 gwiazdka anyżu - zmieliłam w młynku 2 łyżki sosu sojowego płaska łyżeczka pieprzu prawdziwego mielonego 2 łyżki musztardy Dijon 4 ząbki czosnku płaska łyżka soli i tyle samo słodkiej papryki olej, woda Przygotowanie: W około 3/4 szklance letniej wody rozpuścić miód Do garnuszka(...)dokładnie wymieszać W misce ułożyć mięso i zalać przygotowaną marynatą- pozostawić na noc, przekładać mięso tak by dokładnie pokryło się marynatą Dnia następnego ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec w temp. 180 stopniach, piekłam około 2 godz. Mięsko było bardzo, bardzo pyszne
Proste Potrawymąki sól, ewentualnie łyżka mleka 1 jajko Składniki na farsz : 2 jajka 1 średnia cukinia - pokrojona w plasterki około 150 ml gęstej śmietany gałka muszkatołowa pieprz mielony, oregano, sól kulka sera mozzarella Wykonanie : Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto kruche i pozostawiamy je na 1 godz. w lodówce Po tym czasie wyjmujemy i rozwałkowujemy ciasto, tak by ułożone(...)plasterki cukinii Jajka roztrzepujemy, dodajemy śmietanę, gałkę, sól i pieprz, mieszamy dokładnie i wylewamy na cukinię Układamy na to pokrojony cienko ser, posypujemy oregano, przykrywamy resztą cukinii Pieczemy około 30 min. w temp. 180 stopni C Pomysł podpatrzyłam na blogu aleglodomorek.blogspot.com Tarta najlepiej smakuje na ciepło :) Piekłam ją dwukrotnie, za drugim razem nie miałam sera i dodałam cebulę pokrojoną
Proste Potrawysmażonych/ pieczonych mięs proponuję przygotować zimny dip / sos na bazie serka homogenizowanego o,1 % tłuszczu i jogurtu greckiego, z dodatkiem czosnku, koperku i tartego ogórka. Ten sos jest jednym z moich ulubionych dipów, przygotowuje się go bardzo szybko, wymaga po przygotowaniu jedynie schłodzenia w lodówce. Dip jest bardzo aromatyczny i pikantny, za sprawą chili w młynku, ma sporo czosnku, dużą(...)ilość siekanego koperku, gęsty i dobrze smakuje z nim mięso np. kotlety mielone, czy też smażona ryba. Dip twarogowo-jogurtowy (pikantny): Składniki: - 200 g naturalnego serka homogenizowanego 0,1% - 200 g jogurtu greckiego -2 łyżki drobno posiekanego koperku - 2 starte na tarce jarzynowej małe ogórki gruntowe - 2 ząbki czosnku - kilka kropel octu winnego - chili w młynku Kotanyi - sól
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzepis 1 kg mięsa mielonego - ja użyłam z szynki 0,5 kg ryżu - ugotować 2 cebule - pokroić i zrumienić na maśle łyżka koncentratu pomidorowego przyprawa do mięsa mielonego, np. Kamis pieprz, sól - do smaku 2 jajka Z podanych składników wyrobić farsz. Kapusta biała - wyciąć "głąb". W dużym garnku zagotować wodę, włożyć do niego kapustę - gotować(...)wody, 3 łyżki koncentratu, 1/2 kostki rosołowej - zagotować. Doprawić do smaku. Można zagęścić łyżką mąki. W liście nakładać farsz, zwijać i układać w naczyniu żaroodpornym. Gołąbki zalać sosem pomidorowym. Piec około 90 minut. Do gołąbków podałam pieczone kartofelki i sos tzatziki. Pieczone kartofelki Ziemniaki obrać, obgotować, by trochę zmiękły. Ostudzić i pokroić w ćwiartki. Ułożyć na blasze polać
kolorowotorcikowopączkach wyczuwalny. Lubicie takie małe pączusie? Są idealne, puszyste i bardzo szybko znikają z talerzy!:) Składniki: -400g serka waniliowego -4 duże jajka -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 szklanka mąki orkiszowej białej -1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub zamiast mąk orkiszowych mogą być 2 szklanki mąki pszennej) -cukier waniliowy -łyżka spirytusu -około 0,5l oleju kokosowego bezwonnego Jajka(...)wymieszać , wykładać łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażyć do zrumienienia z każdej strony. Sprawdzić najlepiej patyczkiem żeby ciasto nie wylewało się ze środka. Odsączyć na papierze i posypać mielonym ksylitolem lub cukrem pudrem. Smacznego
Smaczne Zdrowemuszę go upiec przy pierwszej okazji… no i okazja się znalazła, bo akurat Pan Mąż miał urodziny :) Serniczek wyszedł przepyszny i mam ochotę znowu go upiec. Zapraszam więc do pieczenia sernika, ale też do odwiedzenia Kalwarii, gdzie można miło spędzić czas o każdej porze roku, ale też dobrze podjeść, bo oprócz wspaniałego ciasta mają też dobre i niedrogie obiady(...)wylepić, pokruszyć lub potrzeć na grubych oczkach tarki, przy czym przed tarciem najlepiej ciasto włożyć na około 15 minut do zamrażalnika. Twaróg dwukrotnie przeciskamy przez praskę do ziemniaków, lub mielimy maszynką. Białka oddzielamy od żółtek. Białka umieszczamy w wysokim naczyniu o pojemności około 1,5 – 2 litrów, a żółtka w kubku. Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym
Smakowy RajNie często podajemy tę wersję kapuśniaku ze słodkiej kapusty, dlatego jest to doskonały pomysł na zupę wiosenną i zimową, pożywną i sycącą, warto skorzystać z tej
kgwjanczewo, więc tu kłopotu nie było. Resztę piwa wykorzystałam do usmażenia piwnych naleśników na krokiety. Zwykłą melasę zastąpiłam melasą z granatem o kwaśnym smaku. Zrezygnowałam z goździków, więc podczas pieczenia mieszkanie pachniało ciemnym piwem, skórką pomarańczową i fenkułem. Miałam namiastkę Świąt - zrobiło się nastrojowo i świątecznie :) Nazwa chleba uzmysłowiła mi, że najwyższy czas nastawić ciasto na pierniczki, które(...)razowej 75ml/50g mąki graham lub orkiszowej (dałam 100 g razowej orkiszowej) 2 płaskie łyżeczki kopru włoskiego 1 łyżeczka suszonej gorzkiej skórki z pomarańczy (dałam startą z pomarańczy) 1 łyżeczka mielonego imbiru ½ łyżeczki goździków (zrezygnowałam) 50ml/90g melasy (dałam kwaśną melasę z granatem) 25 g masła 1 łyżeczka soli około 650ml/400g mąki pszennej o dużej zawartości białka (ok.12,5g) (dałam
Weekendy w domu i ogrodziePepparkakor to zdecydowanie najsłynniejsze skandynawskie ciasteczka. Cieniutkie, mocno korzenne, lekko szczypiące w język. Przepyszne i uzależniające :-) Nie bez powodu zawsze piecze się ich sporo, szybko bowiem się je zjada, co niestety niewspółmierne jest do czasu spędzonego na ich wykrawaniu. To jedyny minus tych smacznych ciasteczek. Pepparkakor ma różne odmiany, niektórzy dodają do ciasta startą skórkę z cytryny, pomarańczy(...)mąki pszennej 150 g melasy 115 g cukru pudru 115 g masła 1 jajko 6 zmielonych ziarenek ziela angielskiego 2 łyżki mielonego cynamonu 1 łyżka mielonego imbiru 1/2 łyżki mielonych goździków 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki sody Melasę przełożyć do rondelka, wsypać cukier puder. Masło pokroić na małe kawałki i wrzucić do rondla, mieszać
maniapieczeniazacznie odchodzić od rąk. Odstawić ciasto pod przykryciem (wilgotną ściereczką) do wyrośnięcia. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne. Pokroić jabłka w grubszą kostkę. Do jabłek dodać cynamon i odrobinę (ok.1/4 łyżeczki) mielonego zielonego kardamonu. Wymieszać. Wyrośnięte ciasto zrolować i pokroić na kawałki. Każdy kawałek rozwałkować na 1-1,5 cm i wykrawać krążki (wzięłam najszerszy kubek). Na środku krążków układać(...)konfitury, a wokół kawałki jabłek. Odstawić bułeczki do lekkiego wyrośnięcia na ok. kwadrans. Niektóre bułeczki posypałam kruszonką (składniki kruszonki roztarłam w rękach i ulepiłam z nich małe kawałki/okruchy). Piec w temp. 180 stopni ok. pół godziny. Po wyjęciu z piekarnika posmarować brzegi bułeczek wodą. ----------- Podobne: Drożdżówki z serem lub dżemem Drożdżowe rogaliki z marmoladą Chałka drożdżowa
Weekendy w domu i ogrodzie