pieczeń z mielonego - 4715 przepisów (strona:201/315)

Zdrowe czekoladowe ciasto 180

Dzisiaj pyszne, czekoladowe ciasto, które możecie połączyć z czym tylko chcecie - na pewno dobrze skomponuje się z truskawkami, malinami, borówkami, czy tak jak u mnie, z mielonymi orzechami. Jeśli chodzi o kaloryczność, ciężko mi ją określić dokładnie, ponieważ zależy to m.in. od receptury użytego przez Was domowego musu owocowego. Najlepiej, żeby był bez cukru, wtedy wniesie niewiele kalorii. Łącznie(...)Składniki (keksówka 25x13 cm)  Składniki suche:  1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki ksylitolu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki kakao niesłodzonego Składniki mokre: 2/3 szklanki musu jabłkowego bez cukru 1 jajko 1 szklanka startej marchewki Polewa czekoladowa:  1 łyżka wrzącej wody

Powiedz dietom nie
Gołąbki zapiekane 148

zapiekane lub gołąbki duszone na które znajdziecie przepis tutaj  mogę jeść non stop. Jest to jedno z moich ulubionych dań. Składniki: 1 duża główka kapusty 1 kg mięsa mielonego 300 g ryżu 1 cebula 2 łyżki oleju 2 puszki pomidorów 1 szklanka wody 1 łyżka majeranku 1 łyżka masła klarowanego bazylia sól pieprz     Wykonanie(...)wierzchnie liście. Z każdego liścia ściąć zgrubienie, dzięki czemu łatwiej będzie nam zwijać gołąbki. Farsz Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowany ryż włożyć do miski, dodać mięso mielone. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor po czym dodać do mięsa. Doprawić solą majerankiem  i pieprzem i dokładnie wszystko wymieszać. Masę mięsno-ryżową

O kuchni z uczuciem
Papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem 377

jesienią, my jemy ją przez cały rok, zawsze jest w lodówce by można było położyć ją na kanapki czy użyć do przygotowania obiadu.  4 czerwone papryki 500g mięsa mielonego 4 ząbki czosnku 100g ryżu 2 duże cebule 6 łyżek koncentratu pomidorowego 200g żółtego sera pieprz, sól, bazylia 1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Cebule(...)przekładamy ugotowany ryż, koncentrat i starty na tarce ser. Mieszamy. 5. Z papryk odkrawamy górną część, usuwamy gniazda nasienne. Papryki smarujemy olejem, napełniamy farszem, posypujemy odrobiną startego żółtego sera. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 190 stopni

Szefowa kuchni
Paszteciki drożdżowe z mięsem. 228

ładnie odchodziło od ścianek miski (8-10 minut). Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce by podwoiło swoją objętość (około 1 godziny).      Przygotowujemy farsz. Mięso mielimy, dodajemy drobno pokrojona cebulkę i paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany szczypiorek, namoczoną i odciśnięta bułkę, jajko, sól i pieprz. Masę dokładnie mieszamy i odkładamy.      Wyrośnięte ciasto(...)blasze wyłożonej papierem. Odkładamy na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 190-200 stopni C. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem lub makiem i pieczemy do zarumienienia

Rozpustne gotowanie
Szybkie Mini Serniczki 233

Serniczki: szybko się je robi i szybko znikają:) Składniki: 18 ciastek Oreo (zamienniki: Markizy Mleczne Blacky, HIT Twist Black & White lub ciastka Neo z Lidla) 1/2 kg gładkiego, mielonego twarogu, temp. pokojowa 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 jajka, temp. pokojowa 1/2 szklanki śmietany, np. 12% szczypta soli Etapy przygotowania: Piekarnik nagrzać(...)wanilię. Dodać jajka i krótko ubić, tylko do połączenia składników. Na koniec dodać śmietanę i sól. Wymieszać. Dodać pokruszone ciastka i wymieszać za pomocą łyżki. Rozdzielić masę pomiędzy papilotki. Piec ok. 25 minut, aż ser się zetnie. Wystudzić i schłodzić w lodówce przynajmniej przez 4 godziny. Źródło/ Inspiracja:   pin-upcake.blogspot.com

Domowa Cookierenka Agi
Pierogi z mięsem 128

jakiś ciekawy przepis. Ciasto: 350 g mąki pszennej 1 żółtko 1 łyżka masła sól gorąca woda Farsz: 0,5 kg resztek mięsa z rosołu lub innego ugotowanego, duszonego czy pieczonego 1 czerstwa kajzerka 0,5 szklanki mleka 1 cebula 1 łyżka tłuszczu 1 jajko sól, pieprz posiekana natka pietruszki Mąkę przesiewamy, dodajemy masło i żółtko, oprószamy solą i wyrabiamy ciasto(...)przygotowujemy następująco: Bułkę namaczamy w mleku, a gdy namięknie odciskamy. Cebulę obieramy, siekamy w drobna kostkę i podduszamy na patelni z odrobiną tłuszczu. Mięso przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa lub rozdrabniamy w melakserze. Do mięsa dodajemy bułkę, cebulę, natkę pietruszki, jajko i doprawiamy sola i pieprzem. Napełniamy nadzieniem pierogi i gotujemy w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty

Marder&Marder Manufacture
Kotlety soczewicowe 206

pomidorowego sosu. Jeśli soczewica jest już ugotowana (ostatnio zawsze gotuję więcej) to kotlety robi sie szybko - to ważne dla zapracowanych ;) Składniki : 260 g (kubek) czerwonej soczewicy 4 łyżki mielonego siemienia lnianego 3 łyżki mąki cieciorkowej 2 łyżki przyprawy barbecue masala 1/2 łyżeczki pieprzu cyenne sól do smaku garśc pestek słonecznika i dyni do posypania Przygotowanie: Soczewicę ugotować(...)blendera Formować kotleciki. Masa jest kleista, ale jeśli zwilży się dłonie zimną wodą to nie ma problemu  Ułożyć w formie do zapiekania wysmarowanej tłuszczem. Z wierzchu posypać pestkami. Piec w temp. 180 st. przez 30-35 minut Smacznego

pyszne zdrowości
Pikantne Chili z mięsnymi kuleczkami 141

łyżeczki Chili w proszku  ¾ litra szklanki dobrze przyprawionego wywaru mięsnego lub ¾ litra wody + 1 ½ - 2   kostek rosołowych 2 płaskie łyżki mąki + ½ szklanki wody Sól Pieprz Z mięsa mielonego robimy niewielkie kuleczki wielkości paznokcia, które układamy na talerzu lub desce. Gdy wszystkie będą gotowe stopniowo je smażymy tzn. w taki sposób, że powoli kładziemy kuleczki na rozgrzany(...)ogień, tak by olej nam się nie spalił.   Po około 5 – 7 minutach smażenia, kuleczki powinny się lekko zrumienić, wówczas wyjmujemy je łyżką cedzakową do osobnego garnka i pieczemy kolejną warstwę. Po upieczeniu wszystkich kuleczek, zalewamy je czystym ciepłym wywarem ( lub bulionem przyrządzonym z rozpuszczonych we wrzątku kostek rosołowych), a następnie dodajemy pokrojone pomidory z puszki i pokrojoną

Smakowy Raj
Crème brûlée 167

urządzeń. Oprócz miksera (najzwyklejszego) nie wyobrażam sobie kuchni bez elektrycznej maszynki do mielenia. Odkąd stałam się jej posiadaczką, czyli wiele lat temu, przestałam kupować mielone mięso. Oprócz tego mielę z jej pomocą suche bułki, bo wtedy mam pewność, że to bułka a nie resztki chleba. I w zasadzie to są dwa moje najbardziej ulubione(...)kuchni z niewyobrażalną ilością urządzeń, ale po zastanowieniu się dochodzę do wniosku, że mało prawdopodobne, abym z tego wszystkiego regularnie korzystała :) Z takich większych sprzętów, to marzy mi się piec parowy :) Może kiedyś, może podszepnę jakiemuś Mikołajowi? ;) No dobrze, pewnie jesteście ciekawi co wyszło z mojego pierwszego c rème brûlée. Zapraszam zatem do stołu :) Przepis zaczerpnęłam od Liski >klik

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ptysie z łososiowym musem 177

wędzonego łososia 100 g kremowego serka 1 łyżka chrzanu sok z połowy cytryny 3 łyżki kwaśnej śmietany skórka otarta z 1 cytryny kilka gałązek koperku świeżego pieprz czarny ( świeżo mielony)   Ciasto na ptysie przygotowuję podgrzewając w rondelku wodę z masłem. Jak woda się zagotuje odstawiam rondelek na bok i mieszając energicznie dodaję mąkę wymieszaną z solą. Masa musi(...)lśniąca. Na koniec dodaję starty parmezan i wszystko mieszam. Piekarnik nagrzewam do 220 stopni a na spód wkładam blaszkę z gorącą wodą. Na inną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskam małe ptysie (u mnie ok. 20 sztuk) i wkładam do nagrzanego piekarnika na około 20 minut po czym wyjmuję blaszkę z wodą i zmniejszam temperaturę do 180 stopni

UgotujmyTo.pl
Calzone z mięsem mielonym 185

ciasta: - 3 szklanki mąki pszennej - 5 dkg świeżych drożdży - 3 łyżki oleju rzepakowego - 3/4 szklanki ciepłej wody - szczyptę soli - 1/4 szklanki ciepłego mleka * Do farszu: - 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego - 3/4 czerwonej papryki - nieco ponad pół puszki kukurydzy konserwowej - dużą cebulę - 20 dag sera tartego mozarella - 4 duże lub 6-7 małych ogórków konserwowych - pieprz, sól - chilli(...)ciepłym mleku. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem i chwilę wyrabiamy. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy chwilę, następnie dodajemy mięso mielone, doprawiamy wszystkimi przyprawami i smażymy razem parę minut. Gotowe mięso odstawiamy do wystygnięcia. Usuwamy gniazdo nasienne z papryki i kroimy ją w kostkę, wrzucamy do mięsa. Ogórki kroimy w talarki

W poszukiwaniu inspiracji
No to mamy KLOPS... W dodatku z warzywami:) 173

dodatkowe atuty to nieskomplikowana receptura i bardzo szybkie wykonanie - co przykładowo różnicuje go od dojrzewającego przez 10 dni schabu w skarpecie - Przetestujcie:) Klops z warzywami Składniki: 1 kg mięsa mielonego  (wieprzowo-wołowego lub drobiowego) 1- 1,5 szt świeżej papryki (w tym rozdaniu użyłam po połowie czerwonej, żółtej i zielonej) 2 średnie marchewki 1 cebula 2 jajka(...)brać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na podłużną blaszkę z papierem do pieczenia. Piec 1 godzinę w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Po przestudzeniu kroić w plastry, podawać z chrzanem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Makowiec 648

mięsa z drobnym sitkiem.  Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach  maku zmielonego . Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzatkiem do przykrycia i wystudzić.    Mak dokładnie odciskamy z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym. Do zmielonego maku dodajemy pozostałe składniki, całość wymieszać. Na końcu delikatnie(...)nakładamy masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu. Zwijamy (jak roladę), a końce makowców podkładamy pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem (nie więcej). Nie jest konieczne pozostawianie uformowanych makowców do ponownego wyrośnięcia, ale można je odłożyć

Pudełko rozmaitości
Sernik dyniowy 213

imbiru mielonego Masa: 680 g sera kremowego w temp. pokojowej (typu philadelphia) 350 g drobnego cukru 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru mielonego 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej 1/8 łyżeczki mielonych goździków 28 g mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu wanilii dynia – 270 g gęstego puree z dyni* 5 dużych jaj 110 g kwaśnej(...)ściereczce 1. Ciastka imbirowe rozdrobnić robotem lub zamknąć szczelnie w woreczku foliowym i rozwałkować wałkiem. Wszystkie składniki połączyć i wyłożyć do tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10-15 min w temperaturze 180 stopni. W wersji z ciasteczkami digestive: ciasteczka rozdrobnić jak wyżej. Połączyć z rozpuszczonym masłem i imbirem. Wyłożyć jak wyżej na spód tortownicy

UgotujmyTo.pl
Jabłuszka w ślimaczkach 101

ostatnio weny. Ani na pieczenie, ani tym bardziej na pisanie. Myślicie, że dopadła mnie jesienna depresja? Nie, to nie to. Choć nie ukrywam, być może pogoda też ma swój wpływ na mój dość podły momentami nastrój. Głównie jednak drażni mnie praca i idioci , którzy mnie otaczają. Tak, tak, moi drodzy, nie będę owijać w bawełnę - obok cudownych osób(...)drożdży 1/4 łyżeczki soli 225 ml mleka (1,5%) 25 g masła nadzienie: 3 jabłka 50 g cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżki mleka (1,5%) dodatkowo: 3 łyżki mleka (1,5%) 2 łyżki cukru perłowego Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i drożdżami

Pożeraczka, czyli raz adobrze