pieczeń z mielonego - 4715 przepisów (strona:207/315)

Torcik figowy 167

lada wyczyn udał mi się w Kauflandzie gdybyście byli ciekawi). I nie tylko jestem zadowolona ze zdjęć – tych fig ma się rozumieć, ale torcik wyszedł super. Gdybyście mieli ochotę na takie nieco egzotyczne smaki, żeby urozmaicić sobie polską jesień – zapraszam :) Tort zrobiłam z biszkoptu, na który przepis linkuję poniżej, w małej tortownicy o średnicy 18 cm. Składniki(...)łyżeczka ekstraktu z wanilii +3 dojrzałe figi na mus do przełożenia ciasta + 1 do dekoracji, 1/3 szklanki białego wina i 1/3 szklanki wody na poncz Zanim zabrałam się do pieczenia zrobiłam sesję figom :) Biszkopt przygotowujemy według przepisu , przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdzamy czy na pewno jest upieczony drewnianym patyczkiem – wkłuwamy w środek, po wyciągnięciu powinien być czysty

Ciastkozercy
Gotowany serniczek 203

posłodzenia (np. syrop klonowy, miód, cukier, banan) jak zrobić?   Jeśli używamy twarogu w kostce to aby nasz sernik nie miał grudek, należy go zmielić w maszynce do mielenia  lub w blenderze. Twaróg dokładnie wymieszać lub zmiksować z białkiem jajka. Całość przełożyć do małego garnka i gotować na małym ogniu. W międzyczasie budyń waniliowy wymieszać dokładnie z zimnym mlekiem(...)też jeść go na ciepło. Po schłodzeniu podawać z ulubionymi dodatkami, ja swój serniczek podałam z domowym syropem malinowym. Koniecznie spróbuj innych śniadań inspirowanych sernikiem! Kliknij w link :)   pieczona sernikowa owsianka

tost z dżemem
Pasztet z fasoli i gruszki. 137

jadają mięsa mam świetną propozycję :) Składniki : 300 g suchej białej fasoli ( przed gotowaniem) 1 duża gruszka 1 cebula 100 g orzechów włoskich, podprażonych na suchej patelni  czubata łyżka mielonego siemienia lnianego 2 listki laurowe, czarny pieprz, sól, maggi, rozmaryn olej do smażenia Przygotowanie : Fasolę namoczyć na noc, ugotować Pokrojoną cebulę podsmażyć z kilkoma łyżkami oleju, liściem laurowym(...)dosypać zmielone siemię lniane- zmiksować Całość doprawić świeżym czarnym pieprzem, solą, maggi, ostrą papryką, dodałam 2 jajka i ponownie wymieszałam Przełożyć do foremki o wymiarach 30 x 12 cm, piekłam w 180 C* przez około 80 min.            Jak dla mnie pasztet miał zbyt słodki smak, ale ogólnie bardzo mi smakował

Proste Potrawy
Cukinie faszerowane kaszą jaglaną, mięsem z inydka i nutą orientu 182

lekko chrupiąca, z soczystym farszem i wyrazistymi akcentami imbiru, kolendry oraz tajskiej bazyli. Pycha! SKŁADNIKI ( 4-5 PORCJI) 4-5 okrągłych mini cukinii lub 2-3 podłużne 300g mięsa mielonego z indyka 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżka sosu sojowego lub worchestershire sól i pieprz do smaku kilka gałązek świeżej kolendry kilka gałązek tajskiej bazylii(...)grubości do 1 cm. Jeśli używamy cukinii podłużnych należy je przekroić wzdłuż i wydrążyć miąższ tak aby powstały łódeczki. Wydrążone cukinie oraz kapelusze układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekanika nagrzanego do 180 stopni na 10-12 min, aby lekko się podpiekły. Kiedy cukinie się pieką przyrządzamy farsz. W dużej misce umieszczamy mieso oraz kaszę

DefinicjaSmaku
Cukinia faszerowana mięsem mielonym 165

zrobiłam cukinię z mięsem mielonym i pieczarkami. Pycha. Nawet mój mąż, który nie przepada za cukinią zjadł i poprosił o dokładkę.;-) Składniki: 5 cukinii, 0,5 kg mięsa mielonego, 3 cebule, 3 ząbki czosnku, 0,4 kg pieczarek, 2 pomidory, 3 łyżki ketchupu, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 0,3 kg sera, natka pietruszki ( ilość wedle uznania), olej(...)będzie miękkie dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę. Dusimy aż pomidor będzie miękki. Na koniec dodajemy ketchup, koncentrat pomidorowy i natkę pietruszki.   Faszerujemy cukinię. Pieczemy 35 min w 180C. Ok 5 min przed końcem pieczenia cukinię sypiemy serem

Passion of Cooking
Otrębowe pieczywo 171

użyjecie ;) To by było na tyle mojego wstępu, jestem nudna i nie mam nic nadzwyczajnie ciekawego do opowiedzenia;p  Składniki (na około 3 bułki): 1 jajko 1 łyżka mielonego siemienia lnianego  przysmaki.pl 2 łyżki otrębów pszennych dostępnych w sklepie  Centrum Sylwetki 2 łyżki otrębów owsianych wysoko-błonnikowych   firmy Kupiec 3 łyżki mleka 1/3 łyżeczki(...)spęcznieje przekładamy ciasto do silikonowych foremek (ja użyłam takich do mini tart, możecie też spróbować z foremkami na muffinki, wtedy wyjdzie wam więcej bułek) cienka warstwa na spodzie foremek pieczemy w temp. 180 stopni, do suchego patyczka, nie podam wam konkretnego czasu bo mój gazowy piekarnik rządzi się swoimi prawami kiedy lekko wystygną wyciągamy je z foremek i układamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Tarta bolognese 231

trochę jak... przygotujcie i sami oceńcie! ;) Składniki na spód: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 4 łyżki wody 100 g zimnego masła Składniki na nadzienie: 300 g mięsa mielonego wołowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka oleju sól(...)boki tortownicy o średnicy 31 cm i wkładamy do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Tartę nakłuwamy widelcem, kładziemy na nią kawałek papieru do pieczenia i obciążamy np. ryżem albo grochem (żeby ciasto nie urosło). Pieczemy 15 minut. 2. W między czasie przygotowujemy nadzienie. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i czosnek

My Culinary Art
Kruche babeczki z pieczarkowo-serowym farszem. 267

niedzielę wpaść mieli znajomi. Po świątecznym szaleństwie nie chciało mi się przygotowywać kolejnej sałatki. Wymyśliłam więc że zrobię kruche mini babeczki z farszem pieczarkowo-serowym. Takie na jeden kęs. Kruche babeczki z pieczarkowo-serowym farszem. Składniki na 30 malutkich babeczek: Kruche ciasto: 250 g mąki; 100 g masła; 1 jajko; 1 łyżka śmietany 18%; sól. Przesianą mąkę siekamy z masłem(...)zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika na pół godziny. Rozwałkowujemy, wycinamy (najlepiej foremką - idealnie dopasowane i ładnie wykończone) kółeczka. Wylepiamy nimi foremki, nakłuwamy ciasto i pieczemy około 20 min., w temperaturze 160 stopni. Farsz pieczarkowo-serowy: 200 g pieczarek; 100 g sera żółtego; szczypior; koperek; sól, pieprz, ostra papryka, łyżeczka masła. Starte na tarce o dużych oczkach

Miksturownik
Kremowa tarta pomarańczowa 187

pełni to i ich smak jest wyjątkowy, a sama tarta cudnie kremowa. Czegoż można chcieć więcej? Kremowa tarta pomarańczowa składniki na ciasto: 150 g mąki  25 g mielonych migdałów 80 g masła 60 g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli składniki na krem: 5 pomarańczy starta skórka z 1 limonki 250 ml mleka 100 g cukru(...)wyschło i odkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Ciastem wykładamy nasmarowaną masłem foremkę do tart. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180"C. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do całkowitego wystygnięcia. Dwie pomarańcze obieramy i kroimy na kawałki. Zasypujemy je 25 g cukru, dodajemy skórkę z limonki

Przysmaki Karolki
Chili con carne z cynamonem, kminem i "dmuchaną " fasolą czyli Niedzielne Mielenie odc.11 155

Lubimy wszelkiego rodzaju wariacje na temat chili con carne i to od dawien dawna. Przeważnie gotuje je mało ostre ze względu na pociechy ale my dorośli

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pieczony schab z jabłkami 244

średnie t warde jabłka,   50 g masła,   30 g cukru brązowego,   20 g curry,   2 ząbki czosnku,   20 g świeżego imbiru,   świeżo mielony czarny pieprz,   4 gałązki świeżego rozmarynu,   1 pęczek natki pietruszki,   sok z 1 cytryny,   oliwa z oliwek. Przygotowanie: 1.  Schab umyj  i wysusz(...)chłodne miejsce  na  minimum  godzinę , by mięso przeszło ich smakiem.   2.  W żaroodpornym naczyniu ułóż s chab  skórą do góry i piecz   w piekarniku nagrzanym do 220 stopni,  przez około 15 minut.  Po tym czasie zmniejsz  temperaturę do 180 °C  i piecz  dalej  przez

SzczyptaSmaQ
Kasztany 182

Kasztany Kasztany to takie słodkie coś z niczego do kawy :) Piec się nie chce, ale do kawy to coś słodkiego i by się zjadło. A że wszyscy w domu jesteśmy łasuchami, więc szybciutko powstał deser, na raz do buzi, mocno słodki i bardzo fantazyjny, bo smak kasztanów można zmieniać zależnie od humoru no i oczywiście od zawartości naszej spiżarni. Dzisiejsze(...)chcecie. Do dzieła!!! :) Składniki: 400 g herbatników petit 150 g orzechów włoskich 200 g masła kieliszek wódki szklanka cukru 3 łyżki kakao wiórki kokosowe do obtoczenia Sposób przygotowania: Herbatniki mielimy w malakserze na proszek. Orzechy siekamy nożem, bądź delikatnie siekamy w malakserze. Odsypujemy odrobinę herbatników do obtoczenia. Łączymy wszystkie składniki ze sobą i zagniatamy na jednolitą masę. Kulamy kulki wielkości

na moim stole...
.553. jedno z ulubionych połączeń 115

kakaowy serniczek z masłem orzechowym~ To połączenie...zdecydowanie jedno z ulubionych ♥ Serniczek jak Reese's? :3 Koniec ferii. Wracam do szkoły... PRZEPIS /1 porcja/ ~220g mielonego twarogu ~50g jogurtu greckiego (lub innego gęstego) ~jajko ~2 łyżki kakao ~łyżka czekoladowego proszku budyniowego ~cukier/stevia do posłodzenia do smaku ~szczypta soli ~czubata łyżka masła orzechowego, ok. 30g (ja użyłam domowego, które(...)posłodzić do smaku. Przełożyć masę do naczynia do zapiekania. Na wierzchu wyłożyć masło orzechowe i za pomocą np. patyczka szaszłykowego zrobić 'esy-floresy' lekko wprowadzając masło w masę serową. Piec ok. 30-35 minut. Smacznego! :) Dodaję do akcji

breakfast of dreams
Kotlety jaglane z tuńczykiem 142

puszki tuńczyka (2x185g) 100g świeżego szpinaku 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku garść natki pietruszki /może być mrożona/ sok z połowy cytryny 1 łyżeczka mielonej papryki mielony pieprz, sól olej rzepakowy do smażenia 1. Cebulę obrać i posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Szpinak dobrze opłukać. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i udusić cebulę(...)przyprawy. Dobrze wymieszać. Dodać posiekaną natkę pietruszki i jeszcze raz wymieszać. Przykryć miskę i wstawić do lodówki na godzinę. Po wyjęciu formować kotleciki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko obsypanej mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut (jeśli kotlety będą większe to dłużej… do zrumienienia. Smacznego   Post Kotlety

UgotujmyTo.pl
Klops z papryką i ziołami 224

Klops można podawać na ciepło z sosem lub na zimno do kanapki. Przepis znalazłam w gazetce Przyślij przepis. Mięso na obiad nr  54 (11/2013). Polecam! Składniki: 1 kg mielonego mięsa (łopatka/karkówka) 3 jajka 2 cebule 3 czerstwe kajzerki woda lub mleko do namoczenia bułek 1/2 czerwonej papryki 1-2 ogórki konserwowe sól, pieprz suszony(...)warzywa, jajka, bułkę, koperek, majeranek, doprawić solą i pieprzem. 4. Mięso wyłożyć do posmarowanych olejem dwóch aluminiowych keksówek (10x24 cm każda). 5. Na wierzch ułożyć igiełki świeżego rozmarynu. 6. Pieczemy w 180 st. C przez godzinę (do ładnego zrumienienia się wierzchu). Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kebab szejka. 199

Sheik Kebab.   Składniki. 300 g mięsa jagnięcego, mielonego 1 cebula mała 1 łyżka świeżej kolendry 1 chilli zielone 1 łyżka jogurtu 1 łyżeczka imbiru świeżego 1 łyżeczka czosnku zmiażdżonego 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka chilli w proszku 1 łyżeczka garam masala 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki ziela ang.mielonego 1 cytryna Wykonanie. Posiekaną kolendrę wymieszać z zieloną chilli(...)kolendrą i chilli. Mięso wyrobić dokładnie z przyprawami ugniatając ręką. Mięso podzielić na porcje i układać wokół bagnecika(patyka) ,delikatnie zaciskając,aby mięso się trzymało. Kebab skropić olejem i piec na rożnie. Podawać z cząstkami cytryn i raitą ogórkowa

Kulinarny karnet Christophera
Papryka faszerowana 417

Ciekawym i kolorowym sposobem na obiad jest papryka faszerowana. Nie wymaga też wiele pracy. Paprykę można nadziać mięsem mielonym z ryżem (tak jak gołąbki), albo dowolnym innym farszem (może nie ryzykowałbym kiszonej kapusty). Poniżej papryka faszerowana ryżem z warzywami. Składniki: opakowanie mrożonych warzyw (ja użyłem mieszanki chińskiej) 1 woreczek ryżu koncentrat pomidorowy olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz, cukier(...)papryki odcinamy górną część razem z łodygą, wybieramy ze środka pestki, wypełniamy farszem i przykrywamy odciętą „czapeczką”. Paprykę układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy trochę wody na dno naczynia i pieczemy około 40 minut w temperaturze

Gotuj z Misiem
Slodka wspolpraca... 186

kwiatuszki i serduszka. W miedzy czasie podjadala ciasto, ktore swoja droga bylo bardzo dobre, mocno migdalowe. Ciasteczka zas wyszly nam smaczne, bardzo chrupiace. Ciasteczka migdalowe skladniki: 250g maki 30g mielonych migdalow 100g cukru szczypta soli cukier waniliowy 2 jajka 3 krople aromatu migdalowego 120g masla do dekoracji cukier puder lub polewa czekoladowa wykonanie: Make, migdaly, sol, cukier, 1 jajko(...)zagniataniem i walkowaniem. Dzielimy na czesci i walkujemy na 3 mm. Za pomoca foremek do piernikow wycinamy wzorki. Przed wlozeniem ich do piekarnika ciasteczka nalezy posmarowac roztrzepanym zoltkiem. Pieczemy okolo 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C. Po upieczeniu ciasteczka wystudzamy, a nastepnie dekorujemy cukrem pudrem lub czekolada. Smacznego

Przysmaki Karolki
Lemoniada truskawkowa 209

Nareszcie mamy słoneczko. Długo wyczekiwane ale w końcu jest. Latem musimy dużo pić więc ja chcę Wam zaproponować truskawkową lemoniadę do której zamiast cukru użyłam stewi

Ala piecze i gotuje
Ciasteczka roztopione bałwanki 182

niespodziankę! * SKŁADNIKI na 18 ciastek Ciastka: 300 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 150 g zimnego masła 1 żółtko szczypta soli ½ łyżeczki mielonego imbiru ½ łyżeczki mielonego anyżu Dodatkowo: 300 g cukru pudru 30 ml białka kilka kropli soku z cytryny 18 pianek marshmallow barwniki lub kolorowe pisaki posypki do ciasteczek * PRZYGOTOWANIE Ciastka Masło utrzyj mikserem(...)równych porcji. Z każdej uformuj kulę wielkości orzecha włoskiego. Spłaszcz ją delikatnie na koło o promieniu 6-7 cm. Okręgi z ciasta układaj na blasze pokrytej papierem do pieczenia w dużych odstępach. (Najlepiej jest piec po 9 ciastek na jednej blaszce). Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 12-15 minut , aż delikatnie się zarumienią. Studź

Food Square
Serniczki dyniowe na czekoladowo-orzechowym spodzie z orzechami i karmelem 225

koniecznie na swojej jesiennej liście "must do". Składniki na 12 sztuk: Spód czekoladowo-orzechowy: 100 g ciemnej czekolady 50 g masła 50 g cukru 1 jajko 100 g mielonych orzechów laskowych Masa serowo-dyniowa: 125 g serka mascarpone 75 g serka typu philadelphia 100 g białej czekolady 1/2 szklanki puree z dyni  (przepis) 25 ml śmietany(...)masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Do wystudzonej masy czekoladowej dodajemy pozostałe składniki i mieszamy, aż się połączą. Masę wlewamy do foremek na muffinki wyłożonych papierowymi papilotkami i pieczemy 10-15 minut w temperaturze 180 stopni C. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Masa:  Białą czekoladę i śmietanę podgrzewamy w kąpieli wodnej, aż czekolada się roztopi. Studzimy. Następnie

Smakowity Blog Kulinarny
Idealne pierniki 232

tłuszczu 82% 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajo 1 żółtko po pół łyżeczki: soli, pieprzu, kardamonu mielonego, cynamonu mielonego, gałki muszkatołowej mielonej, imbiru mielonego (można zastąpić gotową przyprawą do piernika) 80ml płynnego miodu gryczanego 260g cukru kryształu 1 duża łyżka kakao Mąkę, sól i sodę wsypujemy do miski. Masło wrzucamy do garnuszka(...)wrzucamy jajo i żółtko. Gotową masę przelewamy do miski z suchymi składnikami (mąka, sól, soda). Zawijamy w przezroczystą folię i chłodzimy godzinę w lodówce. Piekarnik rozgrzewamy do 180oC (pieczenie góra-dół). Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość 3mm. Pamiętamy, by stolnice oprószyć mąką, za każdym razem gdy będziemy wałkować, by ciasto się nie przykleiło. Wycinamy dowolne kształty, pieczemy

Sajkofanka smaku
Makowiec klasyczny 259

pszennej  - 70 g świeżych drożdży - 150 g masła  - 5 jajek  - szklanka cukru pudru  - 3 łyżki śmietany - opakowanie cukru waniliowego Masa makowa: (nie posiadam maszynki do mielenia maku,  więc musiałem kupić gotową masę makową i z nią własnie podaje przepis) Sposób przygotowania: 1. W miseczce rozcieramy (widelcem,łyżką) drożdże z łyżeczką cukru. I odstawiamy na minutkę(...)ciasto nie będzie przyklejać się do dłoni , posypujemy blat lub stolnice odrobiną mąki i jeszcze tam ugniatamy ciasto.   2. Nastawiamy piekarnik na 180 C. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Bierzemy wałek, dzielimy ciasto na dwie równe części i wałkujemy ciasto na "owalne" placki o długości naszych blaszek.Ciasto powinno mieć grubość ok. 5-6 mm. 3. Następnie otwieramy masę

Gotuj Z Muzyką
Lasagne ze szpinakiem i cukinią 172

szpinaku (mrożonego w liściach) 2-3 cukinie 250 g mascarpone 75 g gorgonzoli 2 żółtka 4-6 ząbków czosnku, starte 2 szalotki gałka muszkatołowa pół łyżeczki oregano (suszone) świeżo mielony pieprz sól oliwa z oliwek Przygotowanie: Szpinak podusić na patelni z odrobiną oliwy. Gdy będzie już miękki przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i czosnkiem (3-4 ząbki). W miseczce(...)dokładnie wymieszać z 1-2 ząbkami czosnku, oregano i odrobiną soli. Płaty lasagne obgotować przez 2 minuty w lekko osolonej wodzie. (Nie jest to konieczne, ale przyspiesza czas pieczenia i mamy pewność, że makaron będzie miękki). Zahartować w zimnej wodzie i rozłożyć na papierowych ręcznikach, tak aby się nie posklejał. Przyrządzić sos z mascarpone. Na patelni z odrobiną oliwy

Food Square
Roladki z udek kurczaka 263

nasze roladki potrzebujemy udka z kurczaka (mogą być z kostką lub wyfiletowane) - -ok 12 sztuk.. My swoje wyfiletujemy sami. Musimy też przygotować: -0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego -4 marchewki -2 jajka -2 suche bułki -cebulę -przyprawy -olej    Deskę owijamy folią spożywczą, układamy udka skórką do dołu, dociskamy folią i tłuczemy.    Rozbite posypujemy(...)pozostawiamy na czas przygotowania farszu.    Odciskamy namoczone bułki, wbijamy do nich jajka, dodajemy delikat do mięs do smaku, dokładamy mięso mielone i wyrabiamy na jednolitą masę. Na każdy płat udka nakładamy mielone mięso do 2/3 długości płata, kładziemy pasek surowej marchewki i zwijamy roladkę. Spinamy wykałaczką i odkładamy na półmisek z olejem i przyprawami

Maminek kulinarny
Korzenna tarta z dynią 161

śmietany kremówki (38%) 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek) 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki mielonych goździków 80 g cukru 1 łyżka soku z cytryny dodatkowo: 400 ml śmietany kremówki (38%) 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki(...)lodówce przez 1 godzinę. Jedną kulkę ciasta kruchego (drugą zachować do innego wypieku) rozwałkować, wyłożyć nią formę do tarty. Gęsto nakłuć widelcem, a następnie przykryć kawałkiem papieru do pieczenia i wysypać ceramicznymi kulkami (lub grochem czy fasolą). Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Usunąć z ciasta kulki i papier. Piec kolejne 10 minut

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Foccacia - bułki z oliwkami, pomidorami i ziołami (bez glutenu, mleka i jajek) 244

drożdże instant  1 torebka cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1 łyżeczka olej lub oliwa 3 łyżki woda lub mleko roślinne około 1,5 szklanki siemię lniane mielone 2 łyżki pomidorki koktajlowe (cherry) oliwki czarne i zielone  rozmaryn, bazylia, koperek, natka pietruszki lub suszone zioła np. prowansalskie Jeśli nie macie uczulenia na jajka to warto dodać jedno(...)Wyrabiać mikserem aż ciasto stanie się gładkie - w razie potrzeby dolać więcej wody. Dodać posiekane zioła. Wymieszać, przełożyć do  foremek lub nałożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodać pomidorki i oliwki. Nakryć suchą lnianą ściereczką lub folią i pozostawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Nagrzać piekarnik do 230 stopni C. Ciasto na bazie mąki ryżowej

głodny alergik
Piernik staropolski długo dojrzewający 189

szklanka cukru,  1/4 szklanki mleka,  1 i 1/2 łyżki sody oczyszczonej,  szczypta soli,  1/2 łyżki cynamonu,  1/2 łyżeczki mielonych goździków, 1/2 łyżeczki mielonego anyżu,  50g rodzynek,  25g migdałów w słupkach,  25g suszonych śliwek. Miód, cukier i smalec podgrzać, lecz nie doprowadzić do wrzenia. Tak przygotowanym syropem sparzyć przesianą mąkę(...)lnianą ściereczką i odstawić na 3-4 tygodnie. po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, po czym podzielić na trzy równe części. Każdą rozwałkować i układać w keksówce. Każde ciasto piec około 15-20minut w temp. 180st. Ostudzić.  Dodatkowo:  300g powideł śliwkowych,  100g mlecznej czekolady,  50g gorzkiej czekolady,  1/4 szklanki śmietanki 30%,  łyżka masła

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania