keksówkę/ 2 średnie banany Szklanka mleka kokosowego (1/3 szklanki można zastąpić innym mlekiem roślinnym)* 3 łyżki stewii z erytrytolem 60ml oleju kokosowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 70g orzechów mielonych 70g kakao Dodatki: 3-4 kostki czekolady gorzkiej 1 łyżeczka cukru kokosowego Garść ulubionych orzechów (mogą być mieszane) Polewa: Dwa opakowania borówek *najlepiej, żeby mleko było w temperaturze pokojowej(...)kakao i stewię. Dodajemy mleko, wanilię i dokładnie mieszamy. Po chwili dodajemy olej kokosowy i resztę składników. Wszystko razem blenderujemy (wraz z bananami). Przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze układamy orzechy i kawałki czekolady. Pieczemy 25 minut w 170C. Pod koniec pieczenia można posypać cukrem kokosowym. W czasie, gdy ciasto jest w piekarniku, 1 opakowanie
Fill The Bowlprażymy, ciągle mieszając drewnianą łyżką, aż do uzyskania silnego orzechowego zapachu, amarantus zaczyna zamieniać się w popping. Wtedy kończymy prażenie, przesypujemy uprażone ziarna do miseczki i studzimy. Po ostudzeniu mielimy ziarna na mąkę. Do dużej miski przesypujemy wszystkie składniki, mieszamy je ze sobą dokładnie i powoli wlewamy wodę, nie całą na raz. Dokładnie mieszamy ciasto drewnianą łyżką, aż do uzyskania(...)spożywczą i odstawiamy ją w ciepłe miejsce na ok 30 minut, aż do podwojenia objętości ciasta (ciasto bardzo szybko rośnie). Po tym czasie foremkę do wypieku wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej ciasto, przykrywamy foremkę folia i odstawiamy ponownie na ok. 30 minut do wyrastania. Dla niecierpliwych: można pominąć pierwszy etap wyrastania, od razu przełożyć ciasto do formy
Naturalna Kuchniamusza mi starczyć :D weekend w domu? niemożliwe :O Przepis: kilka daktyli (5-6sztuk) + 40-50ml wrzątku pełna łyżka mąki orzechowej łyżka mielonych płatków owsianych(ok.15-20g) łyżeczka mąki kokosowej ew. woda cynamon ok.120-150g ugotowanej ciecierzycy 80-100g pure z dyni hokkaido łyżka mąki kokosowej porządna łyżka masła orzechowego (z 25g) ok.25-30g(...)podziabać widelcem na gładką masę. Dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy, z masy powinno bez problemu formować się wszystko (ma być gęsta). Wykładamy nią spód naczynka, wyłożonego papierem do pieczenia. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy przykryte, dodajemy ciecierzycę, dynię i miksujemy masę na gładko. Dodajemy mąkę kokosową, masło orzechowe i ew. wodę Masa ma być
More food, love and dreamschleb, który zrobicie niemal wszędzie. Składniki: -300 g mąki orkiszowej -300 ml wody -15-20 g świeżych drożdży -pół łyżeczki soli -2-3 łyżki siemienia lnianego,ja dałam mielone -pół szklanki prażonych ziaren u mnie Ziołowo Mi od Ziarenkowo -jajo Do miski wsypujemy mąkę, rozpuszczamy drożdże w wodzie i wlewamy ją do mąki. Dodajemy siemię lniane,sól(...)masłem i posypujemy mąką.Przekładamy ciasto do formy, pędzlujemy rozbełtanym jajem, posypujemy ziarenkami i wstawiamy do ZIMNEGO PIEKARNIKA. Nastawiamy temperaturę na 180 stopni- termoobieg lub dolna grzałka. I pieczemy około 45-50 minut. Chleb będzie rósł w miarę wzrostu temperatury ,a jego skórka pełna ziaren będzie chrupiąca. Trudno się oprzeć i czekać aż wystygnie. Kilka kromek poszło zanim wystygł
Z Kuchni Do Kuchnipięknie i pysznie. Jeśli nie uda Wam się dostać takich małych bakłażanów, zróbcie ten przepis z większych - też wyjdzie:) Składniki: 10 małych bakłażanów (lub 4-5 większych) 400 g mielonej wołowiny (najlepiej zmielić samemu) 0,5 szklanki ryżu 3 łyżki ajwaru (może być gotowy, ale polecam również mój przepis: kliknij tu ) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 ząbki(...)nich ponacinać i obsypać sporą ilością soli. Odstawić na 15 minut, po czym spłukać pod bieżącą wodą i wysuszyć. Wstawić połówki bakłażanów do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok 15 minut. Wydrążyć miąższ, nie uszkadzając skórki. Ryż wsypać do rondelka i zalać szklanką wody ze szczyptą soli. Gotować pod przykryciem, aż ryż wchłonie cały płyn
Kulinarne Inspiracjemielonego z pieczarkami, papryką, kalafiorem, kukurydzą powstało pyszne danie. Bardzo lubię kukurydzę..mąż się śmieje, że najchętniej dodawałabym ją do wszystkiego. Składniki: - makaron rurki - 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej - jeden średni kalafior - puszka kukurydzy - 500 g pieczarek - czerwona papryka - starta mozzarella - 20 g sera żółtego - 2 ząbki czosnku - 3 łyżki masła(...)łyżki majonezu - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz - 10 dag sera żółtego - płaska łyżeczka ziół prowansalskich - łyżeczka przyprawy oregano Sposób przygotowania: Makaron gotujemy na pół twardo. Odcedzamy. Mięso mielone smażymy na patelni, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy drobno pokrojone 2 ząbki czosnku. Pieczarki kroimy w kawałki i smażymy na maśle z dodatkiem oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojoną
Pan i Pani Smith w kuchniłyżeczka oleju rzepakowego ~3 łyżeczki keczupu ~sól ~pieprz ~miąższ wydrążony ze środka jednej połówki cukinii ~2-3 pieczarki Mięso zmielić (lub, jeśli tak jak ja nie macie maszynki do mielenia mięsa - bardzo drobno je pokroić). Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i doprawić do smaku solą i pieprzem, można dodać też inne ulubione przyprawy. Smażyć ok. 3-4 minuty(...)Piekarnik rozgrzać do 180*C. Z cukinii odlać wodę, którą puściła. Ułożyć je na blasze wyłożonej folią aluminiową. Do wydrążonego środka cukinii nakładać farsz. Wstawić wszystko do piekarnika i piec ok. 30-40 min., do zmięknienia cukinii. ~50g kaszy gryczanej niepalonej do podania Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Podawać z cukinią. Smacznego! :) Wartość odżywcza jednej cukiniowej 'łódki
chili & sugarbardzo proste, co w ferworze świątecznych przygotowań jest dużą zaletą. Potrzebujemy: 1 kg szynki wieprzowej bez kości 6 łyżek oleju 1 ząbek czosnku po 1/2 łyżeczki: gorczycy, chili, mielonej słodkiej papryki, bazylii, majeranku, cukru, rozmarynu, szałwii, oregano, tymianku i mięty 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego i 2 owoce jałowca zmiażdżone w moździerzu Szynkę myjemy(...)przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc, a najlepiej na całą dobę do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Następnie szynkę przekładamy do rękawa bądź związujemy sznurkiem (my związaliśmy). Pieczemy około 1,5 godziny, w połowie czasu przekręcając na drugą stronę. W rękawie prawdopodobnie wystarczy 1 godzina. Smacznego! Madzia My użyliśmy sznurka dostępnego w sklepie Dobrej Kiełbasy, z którą
Marder&Marder Manufacturedorówna buraczkom mojej mamy, które mogłaby jeść kilogramami! ;) nie potrafię ich odpowiednio przyprawić;/ może Wam się uda ;) Składniki: kotlety (11 sztuk): 500g mięsa mielonego z indyka 5 łyżek sera białego (Emilka) mała cebula sól (około 2 łyżeczek) pieprz (0,5 łyżeczki) słodka papryka (1 łyżeczka) opcjonalnie dla podkreślenia smaku musztarda (1-2 łyżeczki) kluski (7 sztuk(...)cytrynowy, cukier/fruktoza) opcjonalnie łyżeczka masła Sposób przygotowania: Cebulę siekamy lub blendujemy na miazgę i wszystkie składniki na kotlety mieszamy z tak przygotowanej masy lepimy kotlety możemy je piec w piekarniku lub tak jak ja na patelni lekko posmarowanej oliwą z oliwek (nie powinny wam się przypalić, bo mięso puści sok) kotlety smażymy z każdej strony
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSkładniki: 10 dkg orzechów włoskich 10 dkg migdałów 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 kg mielonego twarogu 3 dkg drożdży 2 łyżki mleka 1 szkl cukru pudru 7 jajek cukier waniliowy 10 dkg masła Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy na puszystą masę z cukrem i masłem, drożdże rozcieramy w mleku z łyżką cukru. Z białek ubijamy pianę(...)lukier do dekoracji. Do sera dokładamy żółtka, cukier waniliowy, bakalie i zaczyn drożdżowy. Energicznie mieszamy, po czym delikatnie dokładamy białka Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy masę. Pieczemy ok 50 minut w temp 200"C. Smacznego! P.S. Gotowy sernik zostawiamy do ostudzenia w piekarniku, aby nie opadł. Gotowy możemy polać czekoladą, lukrem lub oprószyć cukrem pudrem
Luźna Kuchniawody 1 łyżka miękkiego masła 10 g drożdży suszonych lub 20 g drożd ży świeżych 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli opcjonalnie: 1 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka mielonego lub dobrze utłuczonego anyżu Ponadto: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania ziarna do oprószenia: sezam, słonecznik, dynia, płatki soli, mak, kminek itp. przygotowanie Drożdże suche wymieszać(...)cieple do podwojenia objętości na około 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrobić, podzielić na równe części i uformować bułeczki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć lnianym ręczniczkiem na około 30 - 40 minut, odstawić do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, posypać ziarnami. Piec w temperaturze 200ºC przez
Stare Garyziemniaków 1 l bulionu prażona ciecierzyca: 400 g ciecierzycy z puszki lub słoika 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżki oleju z orzechów włoskich W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić imbir, kolendrę, chilli i sól. Kiedy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć, dodać pokrojoną w kostkę cebulę(...)Zmiksować na gładko. Gdy zupa się gotuje, uprażyć ciecierzycę: Sól, paprykę, imbir, kolendrę i olej wymieszać. Dodać osączoną i osuszoną ciecierzycę, dokładnie wymieszać. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 20-30 minut. Zupę podawać gorącą, z prażoną ciecierzycą. Smacznego! Na przekór szalonemu zimnu za oknami, na parapecie kwitną mi storczyki. Oba. Białe
Pożeraczka, czyli raz adobrzepołowy porcji/ Ciasto; 100 g zimnego masła, sól, 15 dkg cukru, 150 g mąki, Nadzienie; 150 g dojrzałych nektarynek, 2 łyżeczki miodu akacjowego, 100 g mielonego twarogu, otarta skórka z 1/4 cytryny, Wykonanie; Zagniatamy ciasto i schładzamy przez godzinę w lodówce.Z nektarynek usuwamy pestki i dzielimy na cząstki. Skrapiamy je sokiem z cytryny. Twaróg mieszamy(...)wykładamy formę tarty uprzednio przygotowaną. Na spód ciasta rozsmarowujemy ser. Następnie układamy gęsto nektarynki. Drugą połowę ciasta wałkujemy i wycinamy trójkąty o dowolnych rozmiarach. Wykładamy nimi wierzch naszej tarty. Pieczemy ok 35 minut. Przed podaniem możemy polać miodem akacjowym. Smacznego. /żródło " Ciasta i ciasteczka - Twój Styl
Anioły w kuchnibeza, a nie jak prawdziwa tarta. Składniki: 180 g masła 1 laska wanilii 5 białek szczypta soli 300 g cukru pudru 110 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów łyżeczka płatków migdałowych 200 g truskawek Wykonanie: Masło rozpuścić w garnuszku. Dodać ziarenka z laski wanilii i pustą laskę. Gotować przez około 5 minut, aż masło ściemnieje i będzie miało(...)wymieszać. Wmieszać przestudzone masło. Przelać masę do formy do tarty (24 - 26 cm). Na wierzch wyłożyć pokrojone truskawki i posypać płatkami migdałów. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni (z termoobiegiem). Piec przez około godzinę, aż ciasto będzie sprężyste. Wyjąć tartę z piekarnika i ostudzić w formie. Tarta zapadnie się na środku
Sto kolorów kuchnitylko mąkę i skróciłam czas pieczenia. Wyszło cudne, bardzo godne polecenia. Wiem, że niektórzy obawiają się pieczenia ciast drożdżowych, nie wiem natomiast skąd biorą się te obawy, ciasta drożdżowe były pierwszymi jakie zaczęłam piec i przez tyle lat kiedy je piekę, nie zdarzyło się by mi nie wyszło. Nie wiem może to te obawy wpływają na jakość wypieku(...)potrafię sobie tego wytłumaczyć. Ja takowych obaw i lęków nie miałam nigdy, może dlatego, że gdy zaczynałam piec moje pierwsze ciasta drożdżowe nikt w moim towarzystwie nigdy nie wypowiadał się, że te gatunki ciast są trudne i kapryśne. Ja zaczynając, z góry zakładam, że ciasto wyjdzie idealne i takie zwykle wychodzi, nie ma znaczenia czy drożdże są świeże czy suche
Smaczne Zdrowegodziny do wyrośnięcia. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Podsmażamy na oleju, aż z pieczarek odparuje nadmiar wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Mielimy. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Z drugą częścią postępujemy tak samo jak z pierwszą. Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt, Dzielimy na mniejsze prostokąty o bokach około 15cm(...)naszego pasztecika. Paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem. Odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia. Rozpuszczamy 2 łyżki masła. Mieszamy z ziołami prowansalskimi i solą. Smarujemy wierzch pasztecików. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez 15-20 minut. Studzimy na kratce. Smacznego! :) Przepis na ciasto pochodzi z www.mojewypieki.com
Czerwona PorzeczkaPyszne Niemieckie pierniczki o niepowtarzalnym smaku i aromacie świąt Składniki - 100 g skórki kandyzowanej z pomarańczy - 100 g surowej masy marcepanowej - 100 g mielonych migdałów - 2 jajka - 1 białko - 150 g cukru - 50 g mąki - 1 łyżka kakao - przyprawa do piernika - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/2 łyżeczki amoniaku - płatki do ciastek oblaten (nie koniecznie ) Sposób przygotowania 1. - Migdały orzechy(...)starty na dużej tarce marcepan Wsypać suche składniki wymieszane razem zmiksować aż się połączą składniki zostawić masę na godzinę aby odpoczęła 3. - Na blasze wyłożyć papier do pieczenia i płatki do ciastek na każdy płatek dać łyżeczkę masy na środek płatka piec 12 -15 minut 180 stopni polać dowolną polewą najlepiej z gorzkiej czekolady
W królestwie smaków Beatyniej już od dawna, aż mnie dopadła ;) Specjalnie dla Olci papryczka w czapeczce na śniegu ;) Ach ten styczeń ... ;) Składniki: 4 papryki czerwone 0,5 kg mięsa wieprzowego (mielonego lub zmielić) puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy 100g żółtego sera cebula ząbek czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy (sól, pieprz, papryka ostra,łyżka:oregano, bazylii i ziół prowansalskich) oliwa(...)koniec duszenia dodać odcedzoną fasolę i kukurydzę. Doprawić do smaku przyprawami oraz koncentratem pomidorowym.Do farszu zetrzeć żółty ser i wymieszać. Paprykę skropić oliwą z oliwek, aby nie wyschła podczas pieczenia. Papryczki wypełnić farszem i piec ok 40 minut w temperaturze 180stopni. W moim przypadku podane z ryżem. Pyszne
ChilliJemypolecam! SKŁADNIKI: około 1 kg skrzydełek z kurczaka 50 ml sosu teriyaki 50 ml sosu sojowego 2 duże ząbki czosnku 0,5 łyżeczki płatków chili lub 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki 2 łyżki miodu lub cukru 1 cm świeżego imbiru lub 3/4 łyżeczki suszonego sezam do posypania (opcjonalnie) sól WYKONANIE: Skrzydełka posyp solą. Wszystkie pozostałe składniki(...)godziny lub przez noc albo od razu grillować na złoto-brązowy kolor (około 20-30 minut). Kilka razy czasu polej skrzydełka pozostałą w misce marynatą podczas grillowania (lub pieczenia). Jeśli pieczesz je jednak w piekarniku to wstaw je do niego na 1 godzinę w temperaturze 200 stopni C. Pod koniec grillowania/smażenia możesz posypać skrzydełka ziarenkami sezamu
Słodko-Słony Świat IlonyJest bardzo prosty w wykonaniu i szybki. Składniki: Biszkopt: 5 jaj 8 łyżek cukru ¾ szklanki mąki ½ łyżeczki proszku 1 cukier waniliowy 1 łyżka octu Masa serowa: 30 dag białego mielonego sera 2 jajka 5 dag margaryny 3 łyżki cukru Cukier waniliowy Bakalie Tłuszcz i wiórki kokosowe do formy Wykonanie: Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrami, dodać zmielony(...)proszkiem i dodać do ubitej piany razem z octem. Wszystko bardzo delikatnie wymieszać i wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną wiórkami. Na cieście układać łyżką masę serową i piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut w małej formie (22cm
Tradycyjna Kuchniagodzinki. 10 min przed wyjęciem ciasta drożdżowego z miski przyszła kolej na zrobienie masy orzechowej: Składniki na masę orzechową : 400g mielonych orzechów (ja dałam kilka migdałów, żurawiny, którą zmieliłam ) 1/3 szklanki bułki tartej 1 łyżka masła czekoladowego(...)około 5mm grubości). Masę orzechową rozsmarować na cieście drożdżowym. Zwinąć jak na roladę. Przełożyć do blaszki, odstawić na około 30 minut przykryte ściereczką. Piec około 35 minut
Amatorka kuchennaSkładniki: ciasto 100 g mielonych migdałów bez skórki 100 g wiórków kokosowych 100 g drobnego cukru 150 g suchego maku 8 białek 4 żółtka masa 4 żółtka 2,5 szklanki mleka 3 budynie waniliowy 1/2 szklanki cukru 250 g miękkiego masła Powidła śliwkowe z czekoladą tutaj TUTAJ(...)dodajemy stopniowo cukier .Gdy cukier juz sie rozpuści dodajemy kolejno żółtka. Wsypujemy migdały,mak i wiórki kokosowe.Wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Blachę z piekarnika wyścielamy papierem do pieczenia i wylewamy na nia powstałą mase na ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 170 C około 16-20 minut - do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy.I dzielimy
w mojej kuchniniego ciesze. W związku z tym, że zostało 31 dni do świąt Wielkanocnych, postanowiłam, że w tym roku trochę wcześniej rozpocznę wstawianie na bloga moich świątecznych propozycji - chcę abyście mieli jak największą możliwość wyboru, najbardziej Wam odpowiadających potraw. Dziś chciałabym zaproponować Wam idealną czekoladową babkę - dlaczego twierdzę, że jest idealna? Jest lekko chrupiąca na zewnątrz i cudownie wilgotna w środku(...)wbijamy jajka, dodajemy cukier i na najwyższych obrotach ubijamy do podwojenia objętości, następnie dolewamy olej i mleko i dalej mieszamy.Do drugiego naczynia przesiewamy obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko wsypujemy do płynnych składników i mieszamy łopatką.Ciasto przekładamy do foremki na babkę, wysmarowanej lekko olejem i obsypanej bułką tartą.Pieczemy około 40 minut w 180`C. Studzimy
Słodkie Przyjemnościpostanowiłam je wykorzystać do obiadu. Do tego mięsko w marynacie i jabłko...pyszne! Polecam gorąco. Składniki: Marynata do mięsa: 3-4 łyżki jogurtu naturalnego odrobina kurkumy przyprawa do drobiu mielona słodka papryka 2 piersi z kurczaka 2 cebule 2 jabłka kilka pieczarek przyprawa do grilla Sposób przygotowania: 1. Mięso myjemy, osuszamy kroimy w grubszą kostkę. 2. Skład niki marynaty(...)jabłka na mniejsze kawałki. 4. Na patyki nadziewamy składniki (mięso z marynaty, jabłka, pieczarki i cebulę) w do wolnej kolej ności. Każdy sza szłyk posypujemy przyprawą do grilla. Pieczemy na grillu lub na patelni grillowej. 5. Podajemy samodzielnie lub z ulubionymi dodatkami, np. pieczonymi zi emniaczkami i surówką. Smacznego
Kuchnia domowa Aniwody 2 zoltka 70 g masla 60 g cukru 1 op.suchych drozdzy 1/3 lyzeczka soli 1 kg moreli Skladniki na kruszonke: 75 g maki orkiszowej jasnej 630 75 g mielonych migdalow ( u mnie ze skorka) 75 g masla 75 g cukru WYKONANIE: maslanke z woda delikatnie podgrzac w malym garnuszku.Dodac pokrojone w wiorki maslo make,cukier,drozdze(...)odstawic do podwojenia objetosci morele umyc wypestkowac skladniki na kruszonke zagniesc,uformowac w kule,zawinac w folie spozywcza i wstawic do zamrazarki Wyrosniete ciasto rozwalkowac na papierze do pieczenia na prostokat odpowiadajacy wymiarom blaszki do pieczenia i przelozyc z papierem na blaszke.Na ciescie gesto rozlozyc przygotowane morele skorka do dolu.Przykryc sciereczka i pozostawic do powtornrgo wyrosniecia piekarnik
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!laurowy 2 ziela angielskie 1 puszka soczewicy w zalewie posiekany pęczek pietruszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 szklanka bulionu warzywnego ok. łyżeczka wędzonej sproszkowanej węgierskiej papryki * sól, pieprz świeżo mielony, 1/2 szklanki śmietanki 12% Paprykę podpiekam w piekarniku do miękkości, po czym ściągam z niej skórę - najlepiej, póki jest jeszcze gorąca, wtedy skóra schodzi bezproblemowo. Cebulę(...)przykryciem, aż warzywa nieco zmiękną. Jeśli zajdzie taka potrzeba, by uzupełnić płyn, dodać bulion lub ewentualnie wodę. Następnie wrzucić odcedzoną na sicie soczewicę, pokrojoną w kosteczkę pieczoną paprykę, koncentrat pomidorowy, śmietankę. Mieszam, chwilę podgotowuję, dodając przyprawy - paprykę wędzoną, sól, pieprz. Podaję na gorąco, najlepiej z kaszą gryczaną bądź jęczmienną. SMACZNEGO! * jeśli nie masz wędzonej papryki, to warto
W kuchni Karmel-itkibiałe cebule, 1 cytryna, 4 ząbki czosnku, 1 papryka chili, świeży rozmaryn, 100 ml bulionu warzywnego, ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego, 50 ml oleju rzepakowego, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, kasza gryczana niepalona, ogórki kiszone. Przygotowanie: Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Każdego fileta możemy podzielić dwie części, lub oddzielić tylko polędwiczki. Mięso(...)dodajemy czosnek, chili w plasterkach i igiełki rozmarynu. Wlewamy 100 ml bulionu. Brytfankę przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 40 min w temp. 180 ° C. W połowie pieczenia odwracamy mięso, a cebulę przesuwamy do sosu jaki nam się wytworzył. Filety pieczemy już bez przykrycia do uzyskania złotawego koloru. Co jakiś czas
Moniki SmakołykiSKŁADNIKI: Spód: 3/4 szklanki migdałów blanszowanych (całe migdały, bez skórki) 2 łyżki cukru trzcinowego Masa: 1/2 kg sera trzykrotnie mielonego 3/4 szklanki drobnego cukru 3 łyżki budyniu śmietankowego 4 jajka 1/2 laski wanilii zmiksowany miąższ z 1 mango Przygotowanie: Spód: Migdały prażymy na suchej patelni. Następnie rozpuszczamy na patelni cukier trzcinowy i mieszamy go z migdałami(...)mieszamy z musem z mango, cukrem, budyniem i wanilią. Następnie dodajemy po jednym jajku i delikatnie mieszamy mikserem, ale nie za długo. Przelewamy masę do tortownicy. Sernik pieczemy przez godzinę w 160 stopniach. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku z otwartymi drzwiczkami do całkowitego wystudzenia. Przepis na ten sernik znalazłam na blogu White Plate
Aga w kuchnizajadać lub na zimno podawać. Niech każdy przepisu wypróbuje, a na pewno nie pożałuje. Składniki: sos chili, 2 szklanki mąki pełnoziarnistej, 25 g drożdży, oregano, pieprz świeżo mielony, sól, szczypta cukru, 150 ml wody, 6 szt. pomidorków koktajlowych, 12 łyżeczek sera camembert topionego, 3 plasterki sera Capresi z papryką, listki świeżej bazylii, szczypiorek. Przygotowanie: Ciasto: drożdże(...)wytnij serduszka ładnie . Sosem chili pomaluj serca pizzowe, dodaj oliwki, pomidorki, capresi i gotowe. Na blachę posmarowaną oliwą serca poukładaj, na wierzch jeszcze po łyżeczce sera camembert pododawaj. Piecz ok. 20 minut w 180°C w piekarniku z wentylatorkiem, dodaj jeszcze raz sos chili, listki bazylii i udekoruj szczypiorkiem
Moniki SmakołykiCasserole z klopsikami w warzywach 400 g mięsa mielonego (kyllingkjott) 1 jajko bułka tarta sól, pieprz (plus reszta wedle smaku) natka pietruszki starta cebula 1 łyżeczka śmietany 2 ziemniaki w plastrach groszek zielony marchewka oliwa do smażenia 1 szklanka bulionu (smak wedle uznania) Przygotowałam klopsiki: mięso mielone połączyłam z jajkiem, śmietaną, startą cebulą, dodałam przyprawy (według uznania(...)składniki były równomiernie z każdej ze stron obsmażone). Na koniec wrzuciłam groszek i zalałam wszystko bulionem, w takim zestawie doprowadziłam do zagotowania. Następnie wstawiłam do nagrzanego piekarnika (150st.) i piekłam przez 30-40 min. pod przykryciem (i 5 min. bez przykrycia). Jeśli nie mamy naczynia z oryginalną przykrywką, można posiłkować się folią aluminiową Wszystko się fantastycznie zapiekło we własnym
bastalenazostał..no i oczywiście..naczynie z wodą, bo co chwila muszę rękę moczyć..haha..bo boli jak chol...ale obiad był pyszny.. 1 mała kapusta pekińska 70 dag mielonego mięsa 1 cebula 10 dkg płatków ryżowych 2 jajka bułka tarta sól i pieprz , wegeta, majeranek 1/2 przecieru pomidorowego 1 l wody wegeta susz warzywny 1 łyżka mąki(...)smaku .Wymieszać i formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju.Przełożyć do naczynia żaroodpornego , zalać sosem [ z przecieru i wody], dodać susz i przyprawy. i piec lub gotować.[ u mnie były pieczone] .Na koniec dodać śmietanę i mąkę, koperek
Moje domowe kucharzeniezaprzyjaźnionych blogach kulinarnych. Teraz powoli zaczynam wracać do rzeczywistości, także internetowej. Upały skutecznie mi to jednak utrudniają. A już zupełnie nie myślę o ciastach, choć zawsze w sezonie owocowym piekłam często. Domownicy - fani mięsa, ryb i warzyw nie rzucają się na ciasta. Zupa grzybowa jest prawdziwym rarytasem w moim domu. Ulubiona to oczywiście krem borowików, najlepiej tych zbieranych przez całą(...)kurczaka 1 seler 1 marchew 3 ząbki czosnku 250 g kurek pół cebuli 2/3 szklanki pęczaku 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 3 łyżki posiekanej natki pietruszki łyżka przyprawy do zup bez glutaminianu sodu łyżeczka ziół do pizzy Mięso umyć, włożyć wraz z listkiem laurowym i zielem do garnka, wypełniając
Czerwień i błękit