pełni to i ich smak jest wyjątkowy, a sama tarta cudnie kremowa. Czegoż można chcieć więcej? Kremowa tarta pomarańczowa składniki na ciasto: 150 g mąki 25 g mielonych migdałów 80 g masła 60 g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli składniki na krem: 5 pomarańczy starta skórka z 1 limonki 250 ml mleka 100 g cukru(...)wyschło i odkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Ciastem wykładamy nasmarowaną masłem foremkę do tart. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180"C. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do całkowitego wystygnięcia. Dwie pomarańcze obieramy i kroimy na kawałki. Zasypujemy je 25 g cukru, dodajemy skórkę z limonki
Przysmaki KarolkiLubimy wszelkiego rodzaju wariacje na temat chili con carne i to od dawien dawna. Przeważnie gotuje je mało ostre ze względu na pociechy ale my dorośli
Dzieje kuchennej Wiewióryśrednie t warde jabłka, 50 g masła, 30 g cukru brązowego, 20 g curry, 2 ząbki czosnku, 20 g świeżego imbiru, świeżo mielony czarny pieprz, 4 gałązki świeżego rozmarynu, 1 pęczek natki pietruszki, sok z 1 cytryny, oliwa z oliwek. Przygotowanie: 1. Schab umyj i wysusz(...)chłodne miejsce na minimum godzinę , by mięso przeszło ich smakiem. 2. W żaroodpornym naczyniu ułóż s chab skórą do góry i piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, przez około 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 °C i piecz dalej przez
SzczyptaSmaQKasztany Kasztany to takie słodkie coś z niczego do kawy :) Piec się nie chce, ale do kawy to coś słodkiego i by się zjadło. A że wszyscy w domu jesteśmy łasuchami, więc szybciutko powstał deser, na raz do buzi, mocno słodki i bardzo fantazyjny, bo smak kasztanów można zmieniać zależnie od humoru no i oczywiście od zawartości naszej spiżarni. Dzisiejsze(...)chcecie. Do dzieła!!! :) Składniki: 400 g herbatników petit 150 g orzechów włoskich 200 g masła kieliszek wódki szklanka cukru 3 łyżki kakao wiórki kokosowe do obtoczenia Sposób przygotowania: Herbatniki mielimy w malakserze na proszek. Orzechy siekamy nożem, bądź delikatnie siekamy w malakserze. Odsypujemy odrobinę herbatników do obtoczenia. Łączymy wszystkie składniki ze sobą i zagniatamy na jednolitą masę. Kulamy kulki wielkości
na moim stole...kakaowy serniczek z masłem orzechowym~ To połączenie...zdecydowanie jedno z ulubionych ♥ Serniczek jak Reese's? :3 Koniec ferii. Wracam do szkoły... PRZEPIS /1 porcja/ ~220g mielonego twarogu ~50g jogurtu greckiego (lub innego gęstego) ~jajko ~2 łyżki kakao ~łyżka czekoladowego proszku budyniowego ~cukier/stevia do posłodzenia do smaku ~szczypta soli ~czubata łyżka masła orzechowego, ok. 30g (ja użyłam domowego, które(...)posłodzić do smaku. Przełożyć masę do naczynia do zapiekania. Na wierzchu wyłożyć masło orzechowe i za pomocą np. patyczka szaszłykowego zrobić 'esy-floresy' lekko wprowadzając masło w masę serową. Piec ok. 30-35 minut. Smacznego! :) Dodaję do akcji
breakfast of dreamspuszki tuńczyka (2x185g) 100g świeżego szpinaku 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku garść natki pietruszki /może być mrożona/ sok z połowy cytryny 1 łyżeczka mielonej papryki mielony pieprz, sól olej rzepakowy do smażenia 1. Cebulę obrać i posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Szpinak dobrze opłukać. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i udusić cebulę(...)przyprawy. Dobrze wymieszać. Dodać posiekaną natkę pietruszki i jeszcze raz wymieszać. Przykryć miskę i wstawić do lodówki na godzinę. Po wyjęciu formować kotleciki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko obsypanej mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut (jeśli kotlety będą większe to dłużej… do zrumienienia. Smacznego Post Kotlety
UgotujmyTo.plKlops można podawać na ciepło z sosem lub na zimno do kanapki. Przepis znalazłam w gazetce Przyślij przepis. Mięso na obiad nr 54 (11/2013). Polecam! Składniki: 1 kg mielonego mięsa (łopatka/karkówka) 3 jajka 2 cebule 3 czerstwe kajzerki woda lub mleko do namoczenia bułek 1/2 czerwonej papryki 1-2 ogórki konserwowe sól, pieprz suszony(...)warzywa, jajka, bułkę, koperek, majeranek, doprawić solą i pieprzem. 4. Mięso wyłożyć do posmarowanych olejem dwóch aluminiowych keksówek (10x24 cm każda). 5. Na wierzch ułożyć igiełki świeżego rozmarynu. 6. Pieczemy w 180 st. C przez godzinę (do ładnego zrumienienia się wierzchu). Smacznego
Kuchnia domowa AniSheik Kebab. Składniki. 300 g mięsa jagnięcego, mielonego 1 cebula mała 1 łyżka świeżej kolendry 1 chilli zielone 1 łyżka jogurtu 1 łyżeczka imbiru świeżego 1 łyżeczka czosnku zmiażdżonego 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka chilli w proszku 1 łyżeczka garam masala 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki ziela ang.mielonego 1 cytryna Wykonanie. Posiekaną kolendrę wymieszać z zieloną chilli(...)kolendrą i chilli. Mięso wyrobić dokładnie z przyprawami ugniatając ręką. Mięso podzielić na porcje i układać wokół bagnecika(patyka) ,delikatnie zaciskając,aby mięso się trzymało. Kebab skropić olejem i piec na rożnie. Podawać z cząstkami cytryn i raitą ogórkowa
Kulinarny karnet ChristopheraCiekawym i kolorowym sposobem na obiad jest papryka faszerowana. Nie wymaga też wiele pracy. Paprykę można nadziać mięsem mielonym z ryżem (tak jak gołąbki), albo dowolnym innym farszem (może nie ryzykowałbym kiszonej kapusty). Poniżej papryka faszerowana ryżem z warzywami. Składniki: opakowanie mrożonych warzyw (ja użyłem mieszanki chińskiej) 1 woreczek ryżu koncentrat pomidorowy olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz, cukier(...)papryki odcinamy górną część razem z łodygą, wybieramy ze środka pestki, wypełniamy farszem i przykrywamy odciętą „czapeczką”. Paprykę układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy trochę wody na dno naczynia i pieczemy około 40 minut w temperaturze
Gotuj z Misiemkwiatuszki i serduszka. W miedzy czasie podjadala ciasto, ktore swoja droga bylo bardzo dobre, mocno migdalowe. Ciasteczka zas wyszly nam smaczne, bardzo chrupiace. Ciasteczka migdalowe skladniki: 250g maki 30g mielonych migdalow 100g cukru szczypta soli cukier waniliowy 2 jajka 3 krople aromatu migdalowego 120g masla do dekoracji cukier puder lub polewa czekoladowa wykonanie: Make, migdaly, sol, cukier, 1 jajko(...)zagniataniem i walkowaniem. Dzielimy na czesci i walkujemy na 3 mm. Za pomoca foremek do piernikow wycinamy wzorki. Przed wlozeniem ich do piekarnika ciasteczka nalezy posmarowac roztrzepanym zoltkiem. Pieczemy okolo 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C. Po upieczeniu ciasteczka wystudzamy, a nastepnie dekorujemy cukrem pudrem lub czekolada. Smacznego
Przysmaki KarolkiNareszcie mamy słoneczko. Długo wyczekiwane ale w końcu jest. Latem musimy dużo pić więc ja chcę Wam zaproponować truskawkową lemoniadę do której zamiast cukru użyłam stewi
Ala piecze i gotujeniespodziankę! * SKŁADNIKI na 18 ciastek Ciastka: 300 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 150 g zimnego masła 1 żółtko szczypta soli ½ łyżeczki mielonego imbiru ½ łyżeczki mielonego anyżu Dodatkowo: 300 g cukru pudru 30 ml białka kilka kropli soku z cytryny 18 pianek marshmallow barwniki lub kolorowe pisaki posypki do ciasteczek * PRZYGOTOWANIE Ciastka Masło utrzyj mikserem(...)równych porcji. Z każdej uformuj kulę wielkości orzecha włoskiego. Spłaszcz ją delikatnie na koło o promieniu 6-7 cm. Okręgi z ciasta układaj na blasze pokrytej papierem do pieczenia w dużych odstępach. (Najlepiej jest piec po 9 ciastek na jednej blaszce). Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 12-15 minut , aż delikatnie się zarumienią. Studź
Food Squarekoniecznie na swojej jesiennej liście "must do". Składniki na 12 sztuk: Spód czekoladowo-orzechowy: 100 g ciemnej czekolady 50 g masła 50 g cukru 1 jajko 100 g mielonych orzechów laskowych Masa serowo-dyniowa: 125 g serka mascarpone 75 g serka typu philadelphia 100 g białej czekolady 1/2 szklanki puree z dyni (przepis) 25 ml śmietany(...)masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Do wystudzonej masy czekoladowej dodajemy pozostałe składniki i mieszamy, aż się połączą. Masę wlewamy do foremek na muffinki wyłożonych papierowymi papilotkami i pieczemy 10-15 minut w temperaturze 180 stopni C. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Masa: Białą czekoladę i śmietanę podgrzewamy w kąpieli wodnej, aż czekolada się roztopi. Studzimy. Następnie
Smakowity Blog Kulinarnydrożdży suchych 800 g mąki razowej 80 ml miodu 5-6 suszonych fig 150 g orzechów laskowych 2-3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielonych goździków Dodatkowo: ziarna do posypania: słonecznik, pestki dyni, sezam, siemię lniane itp. 1 jajko do posmarowania chleba Przygotowanie: 1. Ciasto: Suche drożdże wymieszać z mąką, solą, przyprawami, drobno pokrojonymi figami(...)godziny. 2. Po tym czasie przełożyć ciasto do dużej formy keksówki (lub dwóch mniejszych) wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Chlebek wysmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami. Piec w 200 st.C przez około 45 minut. Upieczony wyjąć z piekarnika i przestudzić. Smacznego
Nastoletnie Wypiekanietłuszczu 82% 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajo 1 żółtko po pół łyżeczki: soli, pieprzu, kardamonu mielonego, cynamonu mielonego, gałki muszkatołowej mielonej, imbiru mielonego (można zastąpić gotową przyprawą do piernika) 80ml płynnego miodu gryczanego 260g cukru kryształu 1 duża łyżka kakao Mąkę, sól i sodę wsypujemy do miski. Masło wrzucamy do garnuszka(...)wrzucamy jajo i żółtko. Gotową masę przelewamy do miski z suchymi składnikami (mąka, sól, soda). Zawijamy w przezroczystą folię i chłodzimy godzinę w lodówce. Piekarnik rozgrzewamy do 180oC (pieczenie góra-dół). Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość 3mm. Pamiętamy, by stolnice oprószyć mąką, za każdym razem gdy będziemy wałkować, by ciasto się nie przykleiło. Wycinamy dowolne kształty, pieczemy
Sajkofanka smaku