wody 2 łyżki oleju 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli Od razu na początku: ilość wody zależy od gęstości waszego zakwasu żurkowego. Ja swój zrobiłem z naprawdę bardzo grubo mielonej mąki więc był dość gęsty. Jeżeli macie zakwas żurkowy z drobniej zmielonej mąki (czyli nie taki gęsty jak mój), ewentualnie taki ze sklepu, czyli zupełnie rzadki to będziecie potrzebowali(...)ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę. Potem przekładamy ciasto do dwóch foremek i znów przykrywamy na 1 godzinę. Tuż przed wsadzeniem do piekarnika możemy z lekka oprószyć mąką. I pieczemy przez 45 minut w 190 stopniach. Wyjmujemy, studzimy i zjadamy - w tej właśnie kolejności :) Smacznego! A zamiast suchych drożdży możemy użyć 25 g świeżych. Z tym, że możliwe, że wówczas
Marder&Marder Manufacturełatwa i przyjemna....w konsumpcji....;-) Składniki 35 dag świeżego suma-filet 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej kawałek pora sok z cytryny sól morska do smaku pieprz czarny grubo mielony do smaku 1/2 łyżeczki przyprawy do ryb oliwa Sos porowy: 1/2 pora 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 1/2 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżka soku(...)paski paprykę oraz pora,skrapiamy delikatnie oliwą-choć możemy z tej czynności zrezygnować. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki aby ryba naszła przyprawami. Po czym wkładamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut w temp 180*c. Przygotowujemy sos: : Por myjemy kroimy w pół krążki podduszamy na maśle z oliwą solimy doprawiamy sokiem z cytryny oraz pieprzem,wlewamy bulion
Wanilia i Kardamon400g wątróbka kurza 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprz czarny świeżo mielony Pietruszkowe gelee(...)masło. Podgrzewać, aż masło całkowicie się rozpuści.Połączyć wszystkie składniki tj.wrzucić wątróbki, cebulowy sos, sól i pieprz do blendera i zmiksować. Przełożyć masę do żaroodpornych naczynek Piec w kąpieli wodnej w pod przykryciem z folii aluminiowej około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 150°C. Wystudzić mus w temperaturze pokojowe, a następnie wstawić do lodówki
w mojej kuchniZiemniaki gotujemy „w mundurkach”, gorące obieramy (aby nie poparzyć sobie rąk – nabijamy na widelec). Przeciskamy przez praskę (albo przy użyciu maszynki do mielenia). Dodajemy przesianą mąkę, jajko, sól – zagniatamy ciasto. Dzielimy je na części, formujemy cienki wałek (o średnicy ok. 1 cm), kroimy na 2 cm kawałki, którym nadajemy kształt typowy dla gnocchi (obły kształt kluski(...)Wyjmujemy łyżką cedzakową, jak wypłyną. Podajemy jako alternatywę dla ziemniaków, do mięs. Albo z sosem (pomidorowym, pieczarkowym…). Ja podałam gnocchi z sosem pieczarkowym, natką pietruszki i bazylią, do pieczonego kurczaka z warzywami. Ziemniaki jadamy pod różną postacią: gotowane, smażone, pieczone, frytki… długo można jeszcze wymieniać. Są one nieodzownym elementem nie tylko naszej kuchni. Dla urozmaicenia tradycji warto czasem podejrzeć
mojewypiekiinietylkoZainspirowana pewnym przepisem oraz zdrowym odżywianiem postanowiłam zrobić muffiny bez mąki. I wyszły, piękne i słodkie. Cu-do-wne! Składniki: 3/4 szklanki mielonych migdałów 1 i 1/4 szklanka zmielonej na mąkę kaszy jaglanej (można użyć gotowej mąki jaglanej) szklanka puree z upieczonej dyni 1/2 szklanki świeżej żurawiny 50 gram posiekanych orzechów włoskich 2 jaja 3 łyżki miodu(...)misce mieszamy mąkę jaglaną z mąką z migdałów, sodę i przyprawy. Dodajemy posiekane orzechy, żurawinę oraz zawartość pierwszej miski. Całość dokładnie mieszamy i wlewamy ciasto do foremek na muffiny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25 minut, następnie studzimy. Gotowe
Mango Papajanasion babki lub siemię lniane mielone 1 łyżeczka kminek (całe ziarna) oliwki czarne lub zielone Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę, cukier, drożdże instatnt, łupiny z babki (lub mielone sięmię lniane), dolać 1,5 szklanki ciepłego mleka (podgrzać do około 35 stopni C), olej i sól. Wyrabiać mikserem aż ciasto stanie się gładkie - w razie potrzeby dolać pozostałe(...)pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 230 stopni C. Piec w temp. 230 C przez około 5 minut, następnie obniżyć temperaturę do około 200 C i piec około 20 minut, do lekkiego przyrumienienia. Wskazówki dotyczące bezglutenowego pieczenia znajdziesz tutaj
głodny alergikmasło pozostało jak najdłużej zimne. Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją folia spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 minut. W międzyczasie w miseczce mieszamy mielone migdały, mąkę, roztopione masło i brązowy cukier. W osobnej misce mieszamy jagody z cukrem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wyjmujmy z lodówki i odcinamy z niego(...)wyjmujemy z lodówki, cienko wałkujemy i tniemy radełkiem na paski z których ułożymy kratkę na wierzchu tarty. Paski ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem. Ciasto pieczemy 30 minut. Wyjmujemy z tortownice kiedy będzie już wystudzone
Kulinarne przygody Gatitymasła kakao Na górę tabliczka gorzkiej czekolady opakowanie śmietanki 18% 100 g masła pół koszyczka malin Pokruszone ciasteczka, masło i odrobinę kakao wrzucamy do miksera i mielimy na okruszki - tutaj kakao dodajemy na oko i w zależności od upodobań. Ja wolę bardziej intensywny aromat, więc dałam 4 spore łyżki, ale mniejsza ilość będzie jak najbardziej okej(...)proszek budyniowy powinny stworzyć gładką, jednolitą masę. Wylewamy na dobrze ugnieciony spód i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut (czas orientacyjny, polecam sprawdzanie patyczkiem - przestajemy piec w momencie, gdy patyczek po wyjęciu jest suchy). Kiedy skończymy wylizywać garnki i sprzątać ochlapane kafelki w kuchni, możemy zabrać się za polewę. Rozpuszczamy więc czekoladę
sama złodyczzrobiłam tym razem kebabiki, które kojarzą mi się zawsze ze słoneczną Turcją <3 Dodałam do nich ulubione przyprawy i muszę przyznać, że wyszły całkiem niezłe :) Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka 1 mała cebula 1/3 łyżeczki suszonej mięty 1/3 łyżeczki pieprzu szczypta soli 1 łyżka sosu sojowego Kikkoman 1 opakowanie przyprawy do kebabu (lub inna ulubiona mieszanka(...)rozgrzać do 200 stopni. Z mięsa formować podłużne rakietki i nabijać na patyki do szaszłyków. Każdy obtoczyć dodatkowo w przyprawie do kebabu. Kebabiki położyć na natłuszczona oliwą blachę i piec około 20 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku (z włączonym termoobiegiem). Upieczone kebabiki podajemy ze świeżą surówką lub plasterkami świeżych warzyw i ulubionymi sosami (np.tzatziki). W lecie kebabiki można
Ze smakiem i z pasjąstąd taka ilość. Składniki: - 6 czerwonych papryk (dużych) - 1000g mielonego mięsa (u mnie z łopatki) - 750g mrożonych warzyw w paski (marchew,pietruszka, seler, por) - 1 jajko - 3/4 łyżeczki soli himalajskiej (lub morskiej) - 1 łyżka suszonego oregano - 1 łyżka suszonego tymianku - 1/2-1 łyżeczki czerwonej pasty z curry - świeżo mielony pieprz - 1/2 płaskiej łyżeczki chilli - 1 łyżeczka oleju kokosowego(...)zmielone mięso z przestudzonymi warzywami, dodać jajko, pastę curry, sól, oregano, tymianek, pieprz (do smaku), chilli i dokładnie wymieszać. Nadziać farszem połówki papryki. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na nim nafaszerowane papryki ( mnie wyszło 12 połówek). Wygładzić wierzch i wstawić do nagrzanego do 200*C piekarnika (termoobieg) i zapiekać ok.20 minut, po tym czasie temperaturę zmniejszamy
Smaczne Zdrowesól, imbir, suszona skórka pomarańczy, cynamon, goździki, kminek, majeranek Sos: - 1 owoc pomarańczy - garść żurawiny suszonej - 2 łyżki miodu gryczanego - 100ml soku z jabłek - 100ml wina z jabłek - cynamon mielony szczypta - łyżka masła Sałatka: - 1 pomarańcza - 1 grapefruit Kaczka: Pierś z kaczki myjemy, osuszamy i usuwamy zbędne pierze, jeśli jakieś się na nich znajduje. Mieszankę przypraw łączymy razem(...)czym przekładamy ją na drugą stronę i smażymy jeszcze 5 minut. Polewamy od czasu do czasu wytopionym tłuszczem. Następnie wkładamy piersi do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy około 10 minut. Po 10 minutach piersi wyjmujemy z piekarnika, odkładamy chwilę na deskę, po czym kroimy na mniejsze kawałki. Pierś polewamy sosem i podajemy z sałatką z pomarańczy
Sajkofanka smakuduża cebula 1 duża papryka 200 g koncentratu pomidorowego 3 łyżki pikantnego ketchupu 1/2 szklanki wody 1 łyżka octu winnego sól, pieprz 1 łyżka oleju Pulpeciki: 500 g mielonej wieprzowiny 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu Do podania: gotowane ziemniaki ugniatane z łyżką masła lub pieczywo CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM(...)szklance łączymy koncentrat pomidorowy, wodę i ketchup, doprawiamy solą i pieprzem. Sos wykładamy na warzywa (dokładnie rozprowadzamy po całości). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut pod przykryciem. Jeżeli nie posiadacie naczynia z pokrywką, przykryjcie danie folią aluminiową. 5. Bigos ostrożnie wyjmujemy z piekarnika, dokładnie mieszamy i podajemy na stół jeszcze parujące. Podajemy z ziemniakami
My Culinary ArtBardzo prosta, kolorowa surówka, pięknie wyglądająca na stole, a przy tym wspaniała w smaku, wersję można ubogacić serem mozzarella lub feta, pokrojonym w kostkę, surówka będzie
kgwjanczewowrapy. Jej liście są niezwykle kruche i delikatne, dlatego wystarczy je tylko odrobinę sparzyć wrzątkiem. Kapustę należy odpowiednio przygotować – obkroić ogrągłe boki do formy kwadratu. To spowoduje że będziecie mieli już gotowe liście do coolwrapów bez konieczności docinania. Liście po kilka dodajcie do miski z wrzątkiem, sparzcie przez 1-2 minuty i wyjmijcie. W międzyczasie przygotujcie nadzienie z serka, posiekanych(...)szklanka mąki pszennej – 2 szklanki startej marchewki – 2 jajka – szklanka zmielonych orzechów nerkowca lub włoskich – pół szklanki brązowego cukru – ¼ szklanki oliwy – 1 łyżeczka sody oczyszczonej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 łyżeczka cynamonu – 2 łyżeczki imbiru – spora szczypta soli – łyżka masła – ⅓ szklanki kaszy kukurydzianej lub kaszy manny Wykonanie: Na wstępie połączcie suche składniki ze sobą. W osobnej misce połączcie
karmelowypopisu. A więc zapraszam. Ja postanowiłam dodatkowo zrobić domowe płaty ale urozmaicone o mąkę gryczaną. Wyszło smacznie - polecam! Składniki; 3 płaty makaronu gryczano pszennego (przepis niżej) 50 dag mięsa mielonego (wieprzowego) 1 cebula 3 marchewki 1 słoiczek przecieru pomidorowego ( 20dag ) 1 puszka pomidorów krojonych tymianek sól, pieprz 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru 1 mały brokuł(...)żółtego sera Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na 2 łyżkach oliwy. Marchew obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Do cebuli dodać 1 łyżeczke tymianku a następnie dołożyć mięso mielone. Smązyć do uzyskania jasnego koloru. Następnie dodać startą marchewke i dusić do miękkości. W następnej kolejności dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Dusić jeszcze chwile, doprawić do smaku
Radość kipiąca uśmiechem.wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 350 g mąki pszennej 200 g mąki żytniej razowej płaska łyżeczka mielonego kminku pół łyżeczki nasion czarnuszki 1/4 łyżeczki suszonego tymianku 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu garść suszonych żurawin pół łyżeczki soli pół łyżeczki cukru ok. 300 ml przefiltrowanej wody Wieczorem(...)ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia. Rano odłożyć garść ciasta na następny wypiek. Pojemnik z ciastem szczelnie zamknąć i schować do lodówki. Resztę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odłożyć pod przykryciem na ok. 2-3 godziny do ponownego wyrośnięcia. Piec w temp. ok. 180 stopni C przez ok. 1,5 godziny. Po upieczeniu usunąć papier i odłożyć
Weekendy w domu i ogrodziejednak najlepiej zrobić domową przyprawę) 1 jajko 2 łyżeczki kakao około 1 łyżki stewii (jednak najlepiej spróbować surowego ciasta, żeby nie przesłodzić) Sposób przygotowania: Otręby i płatki owsiane mielimy na pył wszystkie składniki mieszamy ze sobą najpierw łyżką, a potem ugniatamy ciasto ręcznie (niestety;p), jeżeli nie będzie się kleić możemy dodać odrobinę mleka kiedy ciasto zlepi się(...)skończyć wykrawanie;)) i wycinamy foremkami pierniki resztki zlepiamy razem, znów wałkujemy, wykrawamy pierniki i tak w kołku, aż zużyjemy całe ciasto gotowe pierniki wykładamy na wyłożoną papierem blachę pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 200 stopni, wyciągamy pierniki zaraz po upieczeniu po ostudzeniu możemy posmarować je lukrem (odtłuszczone mleko w proszku + płynne mleko+ stewia) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmiski wsypałam: 4/5 szklanki mąki owsianej ( ja zmieliłam płatki owsiane - około 8 łyżek ), 1 i 2/3 przesianej mąki pszennej typ 650, 1/2 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000 ( drobno mielonej ) i 1/3 szklanki otrąb pszennych. Całość zalałam 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody - wymieszałam. Ciasto jest lepiące, niezbyt luźne. Przykryłam miskę folią aluminiową i odstawiłam na 15 minut(...)minut. Blaszkę o wymiarach 31x12x8 posmarowałam olejem, ciasto ostatni raz chwilę wymieszałam i przełożyłam do blaszki i odstawiłam do wyrastania ( u mnie to zajęło około 5 godzin ). Przed pieczeniem wierzch chleba posmarowałam olejem i posypałam płatkami owsianymi. Piekarnik nagrzałam do 220 stopni i w tej temperaturze piekłam 10 minut. Kolejne 35 minut piekłam w 200 stopniach
apetytnapieczenieśredniej cebuli 2-3 ząbki czosnku 2/3 szklanki pokruszonych orzechów włoskich 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne Soczewicę zalewam 2- 2,5 szklankami wrzątku i gotuję do miękkości. Odcedzam i dostawiam na bok. Marchew, seler i pietruszkę obieram, ścieram(...)się klei, dodać bułki tartej, jeśli znowu jest za suche - wlać nieco oliwy z oliwek. Foremkę do mufinnek wypełniam masą warzywną i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę przez 25 minut, aż paszteciki pięknie zbrązowieją. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiposiekanego pęczka pietruszki 80-90g posiekanych drobno orzechów włoskich (w malakserze najlepiej) 1 łyżka sosu sojowego 3-4 łyżki bułki tartej 3 łyżki oleju roślinnego pieprz świeżo mielony, szczypta: kurkumy, papryki wędzonej, chili, gałki muszkatołowej, Jajka gotuję na twardo (8-10 minut od chwili zagotowania się wody). Następnie zalewam je zimną wodą, zostawiam do wystudzenia, obieram. Marchew(...)zajęcie, bo "ciasto" ma tendencję do zsuwania się, jednak gwarantuję Wam, że jest to do wykonania. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni, przygotowane jajka układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 30 minut, aż skorupka będzie przypieczona, lekko brązowa i chrupiąca. Podaję na gorąco. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkidodajemy pokrojone w bardzo drobna kostkę pieczarki i całość smażymy. Z pieczarek powinna odparować woda. Dodajemy kapustę, całość przesmażamy często mieszając. Doprawiamy 1 łyżką kminku, solą i pieprzem świeżo mielonym. Odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto: Drożdże mieszamy z ciepłą wodą, cukrem i 50 g mąki. Przykrywany i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min. Mąkę, kurkumę, sól, jajko dodajemy(...)kroimy w krążki, ciasto z jednej str. łączymy i tą częścią układamy na blachę wysmarowaną tłuszczem. Każdy krążek delikatnie spłaszczamy dłonią smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem. Krążki pieczemy ok. 30 min w rozgrzanym piekarniku do 190°C. Smacznego
Moniki Smakołykiskładnikiem jest oczywiście mak, z którego można wyczarować także wiele innych łakoci. Może to być np. tort makowy (uwielbiam!) albo makowiec. Mmmmm... :) W moim rodzinnym domu w Łodzi makowce piekło się nie tylko na Boże Narodzenie, ale również na Wielkanoc i były zawsze wspaniałe. Nie ważne, że czasami pękały, nie ważne, że często nie doczekiwały lukrowania, smakowały bajecznie! A wszystko(...)dzisiaj przepis właśnie na masę makową, która uświetni nie jeden deser i wypiek. Domowa masa makowa składniki na ok. 1,5 kg masy Należy przygotować: 400 g mielonego maku 100 g rodzynek 100 g skórki pomarańczowej 50 g suszonych moreli 50 g suszonej żurawiny 50 g suszonych śliwek 150 g orzechów lub migdałów (u mnie pół
Ratunku obiad