pieczeń z mielonego - 4715 przepisów (strona:223/315)

Drożdżowe babeczki z farszem pieczarkowym 157

żółtko 60 ml oleju rzepakowego do ciasta +2 łyżki oleju rzepakowego do farszu 15 g drożdży świeżych 70 ml mleka 1/2 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki soli 250 g mięsa mielonego z łopatki 3 małe suszone ostre papryczki 1 płaska łyżeczka płatków chili (opcjonalnie) 1 cebula 2 ząbki czosnku 250 g małych pieczarek 2 łyżki pasty paprykowej lub keczupu(...)pokrojoną w drobną kostkę cebulę, oraz czosnek. Ja usuwam większość pestek z papryczek żeby nie były za ostre. Pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki. Na patelnię dodajemy mięso mielone i rozdrabniamy widelcem. Po podsmażeniu dodajemy pieczarki, całość podsmażamy, aż odparuje woda z pieczarek. Pod koniec smażenia (ok 15 minut) dodajemy połowę serka topionego i mieszamy aż się roztopi. Ściągamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Muffinki migdałowe 121

Błyskawiczne wilgotne muffinki z dodatkiem mielonych migdałów i dekoracją również migdałową. Składniki na 12 muffinków: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 50 g zmielonych migdałów 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1/3 szklanki oleju 1 jajko 3/4 szklanki kefiru 1 łyżka octu z białego wina Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami(...)suchymi składnikami, dodać zmielone migdały i delikatnie  wymieszać łyżką, aby składniki się połączyły. Papilotki napełnić ciastem do 2/3 wysokości i posypać pokrojonymi migdałami. Wstawić do piekarnika i piec około 20-23 minuty do tzw. suchego patyczka

wyzwania kuchenne
SERNIK WIEDEŃSKI Z CYTRUSOWĄ NUTĄ I RODZYNKAMI /Bezglutenowy. 214

cytrusami! Tak więc rękami młodszej kucharki stworzony został on - bezglutenowy sernik wiedeński z rodzynkami i nutą pomarańczy i cytrynki. Niebo. Świąteczne, gwieździste, magiczne niebo. SKŁADNIKI: Sernik: - ser, kilogram, (potrójnie mielony), - jajka, 10 - masło, kostka, - cukier, 30-35 dag - laska wanilii, - kaszka kukurydziana, 4-5 łyżek, - otarta skórka z pomarańczy, - otarta skórka z cytryny, - rodzynki, Polewa: - czekolada deserowa/mleczna, tabliczka - masło(...)łyżce kaszę kukurydzianą wraz z otartymi skórkami ze sparzonej cytryny i pomarańczy. Teraz pora na nasze rodzynki. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy.  PIECZENIE: Spód tortownicy (u nas kwadratowa, największa) wykładamy papierem do pieczenia, całą formę wraz z wyłożonym spodem smarujemy masłem i obsypujemy kaszą kukurydzianą. Wylewamy naszą serową masę. Wstawiamy

Wypisz Wymaluj
Tarta z malinami i borówkami 185

Przepis na tę tartę dostałam od szwagierki. Skserowała mi fragment gazety, nie potrafię zatem powiedzieć Wam skąd go wzięła :) W przepisie na ciasto były jeszcze mielone migdały, jednak ja ich nie dodałam. Składniki ciasta: 15 dkg masła , 15 dkg mąki pszennej , 5 dkg cukru pudru , 1 żółtko , 2 łyżki zimnej wody . Składniki kremu: 1 budyń waniliowy z cukrem(...)wysmarować masłem. Wylepić ciastem dno, lekko zakładając boki. Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem i wysypać warstwę grochu (lub fasoli), żeby ciasto nie wyrosło. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15-20 minut. Ciasto wystudzić. Przygotowanie masy: Budyń ugotować i wystudzić.  Kremówkę ubić z cukrem i delikatnie wymieszać z budyniem.. Ciasto posmarować

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb ryżowo - gryczany ze śliwkami (bez glutenu, mleka i jajek) 269

torebka 7g sól 1 łyżeczka powidła śliwkowe 3 łyżki śliwki suszone 100 g mleko roślinne np. sojowe 250 ml olej 3 łyżki błonnik gryczany (niekoniecznie) 2 łyżki karob mielony 3 łyżeczki cynamon 0,5 łyżeczki Zamiast mąki ryżowej można użyć kukurydzianej lub jaglanej. Karob można pominąć, lub dodać łyżeczkę kakao lub prażonej cykorii instant. Zamiast powideł śliwkowych można użyć(...)mikserem gładkie ciasto, w razie potrzeby dolewając wody do uzyskania konsystencji bardzo gęstej śmietany. Dodać pokrojone śliwki i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki typu keksówka wyłożonej papierem do pieczenia, lub posmarowanej olejem i oprószonej mąką gryczaną. (Nasza forma miała 40 cm x 12 cm) Odstawić w ciepłe miejsce ( około 30 stopni)  na około 1 godzinę

głodny alergik
Szybki chleb na drożdżach 163

zupełnie na odwrót ..im więcej nasion , owoców i zbóż tym lepiej ….dziś proste wydanie chleba żytnio razowego. Składniki: 1 kg mąki ( u mnie 40 dag mąki pszennej , 30 dag mielonego żyta i 30 dag mąki razowej )   4 dag drożdży  łyżeczka cukru  1 litr ciepłej wody lub mleka  Sól do smaku czyli ok 2 łyżeczek(...)płynu, dodaj sól i wyrób niezbyt gęste ciasto. Dwie foremki keksówki posmaruj tłuszczem, wypełnij do połowy ciastem. Powierzchnie wyrównaj ręką zamoczoną w wodzie. Formy przykryj i pozostaw do wyrośnięcia. Piecz godzinę w piekarniku w 220 C. Zostaw do ostygnięcia.  źródło,,upiecz swój chleb

Apetyczna babeczka
Blondie z makiem i szybkie lody truskawkowe 129

charakteru, fajnie uzupełniając też jego fakturę.  Blondie: 100 g masła 2 tabliczki białej czekolady 3/4 szklanki mąki 1/3 szklanki brązowego cukru 2 jajka 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki mielonego maku 1/4 łyżeczki soli Lody truskawkowe: 300 g mleka skondensowanego 300 g truskawek 1/2 szklanki cukru pudr u      Wszystkie składniki na lody miksujemy ze sobą(...)skorupek :3) i solą na gładką masę. Dodajemy mak i pozostałe pół czekolady rozdrobnionej na małe kawałeczki, mieszamy niezbyt dokładnie i wylewamy do małej blaszki (takiej na 8 kawałków). Pieczemy 25 minut w 180 stopniach, studzimy przy otwartych drzwiczkach. Świetne do interwałów, polecam

sama złodycz
Makowiec na kruchym cieście 693

zawijanym. Masę makową przygotowuje się tak samo, jak do większości makowców. Na początku należy ugotować mak, a następnie zemleć go w maszynce do mięsa (chyba, że kupicie mak już mielony, jest dostępny w niektórych sklepach). Dalsze czynności przygotowawcze wymagają już znacznie mniej czasu. Masę makową wzbogaciłam o sporą ilość bakalii i nie radzę z nich rezygnować, gdyż dużo wnoszą(...)makowej. Przepis możecie wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm . Makowiec na kruchym cieście Składniki: CIASTO 200g mąki pszennej 100g masła 50g cukru pudru 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA MAKOWA 250g suchego maku 70g cukru 60g masła 60g miodu 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 150g bakalii (u mnie: rodzynki, suszone morele i daktyle, migdały, orzechy

Smakołyki Bereniki
Antystresowe ciasteczka św. Hildegardy 194

wzmacniają system nerwowy i poprawiają samopoczucie a samo przygotowywanie ciasta koi nas cudownym aromatem.   Składniki: - 400g mąki orkiszowej - 250g masła - 140g cukru trzcinowego - 200g zmielonych migdałów - 2 łyżki mielonego cynamonu - 1 łyżka gałki muszkatołowej - 1 łyżka goździków - 2 jajka - 2 solidne szczypty soli Mąkę i pozostałe sypkie składniki umieszczamy w misce. Dodajemy podzielone na mniejsze kawałki masło(...)wykrawamy z uzyskanej masy ciasteczka. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik (góra-dół) do temperatury ca. 190-200 st. C, w którym po wyłożeniu na papierze pieczemy ciasteczka przez ca.20 minut - mniej więcej do utracenia elastyczności

upichcona
Zapiekanka z ziemniaków z mięsem mielonym 643

Zapiekanka z ziemniaków z mięsem mielonym SKŁADNIKI: ok. 400 g mięsa mielonego 2 duże cebule 1-1,5 kg ziemniaków majonez olej/oliwa sól pieprz pieprz ziołowy WYKONANIE: Mięso zmielić przez maszynkę. Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki 2-3 mm (jak ogórki na mizerię). Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojoną w kosteczkę lub ćwierćksiężyce cebulę, kiedy się zeszkli - wrzucić(...)kolejną warstwę ziemniaków.  Potem wziąć ok. 200 ml wody, dodać do tego 3-4 łyżki majonezu, sól, pieprz i pieprz ziołowy, wymieszać i zalać zapiekankę. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach :D PODAWAĆ: Podawać można z każdą surówką/sałatą/mizerią/ogórkami konserwowymi/kiszonymi

Tradycyjna kuchnia inaczej
Pomidory z mięsem zapiekane w sosie własnym 149

można nazwać pomidorem, lecz jedynie namiastką. Pomidory zapiekane dość często robię. To wbrew pozorom jedzonko szybkie i łatwe do zrobienia. I jakie smaczne :) Składniki: duże pomidor y, mięso mielone - ilość adekwatna do ilości i wielkości pomidorów, masło , sól , pieprz , zioła prowansalskie , cebula , czosnek . Pomidory umyć i osuszyć. Ściąć górę od strony szypułki. Środek lekko wydrążyć, ale uważać, żeby(...)ułożyć w naczyniu do zapiekania wraz z resztą wydrążonego pomidora i kawałeczkami masła. Naczynie przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury około 180 stopni na około pół godziny. Podczas pieczenia powstaje pyszny, aromatyczny sos.  Taki pomidor smakuje z wieloma dodatkami, nawet z bułką :) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gołąbki w botwince z orzechowym sosem i chipsami z buraków. 135

Składniki. 40 dag mięso mielone wieprzowe 1 jajko 5 dag ryż 1 cebula przyprawa sumak czosnek niedźwiedzi przyprawa Kucharek pieprz 100 ml bulion z drobiu 1 pęczek botwinka 10 dag orzechy włoskie 10 dag ser topiony 100 ml śmietana 30% 1 łyżeczka pieprz zielony w zalewie olej do smażenia sól Wykonanie. Do zmielonego mięsa dodać jajko, ugotowany ryż, cebulę(...)zakwaszonym wrzątku. Zahartować zimną wodą. Osuszyć. Z każdego liścia ściąć główny nerw. Nałożyć jedną łyżkę farszu i zwinąć jak gołąbki. Układać ściśle obok siebie w naczyniu w którym będziemy piec. Podlać bulionem, nakryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 180 oC. Wytworzony płyn  zlać do garnuszka, dodać ser topiony, mieszać  do uzyskania jednolitej

Kulinarny karnet Christophera
Bułeczki koperkowe nadziewane parówkami (bez glutenu, jajek i mleka) 143

ciasta bezglutenowego Glutenex) 500 g drożdze instant dr Oetker 1 torebka  cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1 łyżeczka olej 3 łyżki woda około 2 szklanki siemię lniane mielone  1 łyżka koperek świeży lub suszony 1 pęczek lub 2 łyżeczki parówki bezglutenowe drobiowe lub sojowe  Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę, cukier, drożdże instant, sięmię lniane(...)pozostawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Nagrzać piekarnik do 230 stopni C. Piec w temp. 230 C przez około 5 minut, następnie obniżyć temperaturę do około 200 C i piec około 20 minut, do lekkiego przyrumienienia.  Wskazówki dotyczące bezglutenowego pieczenia znajdziesz tutaj

głodny alergik
Oszukane gołąbki- gołąbki inaczej lub też leniwe 588

jednych i drugich , i wszyscy je kochamy. Polecam , są miękkie, delikatne, po prostu rozpływają się w ustach- po prostu rozkosz :) Zaczynamy: Składniki: Pół małej główki kapusty 600 gr mięsa mielonego-wołowego 1 cebula 2 jajka 0,5 szkl bułki tartej sól-1 łyżeczka, pieprz 0,5 łyżeczki , koper 1 szkl ryżu 200 ml bulionu kurczakowego oliwa Wykonanie: Gotujemy(...)jeszcze doprawić. Lepiej niech będzie bardziej doprawione, niż mniej. Formujemy a la gołąbki. Nagrzewamy piekarnik na 200 C. Gołąbki wkładamy do rondla lub do naczynia żaroodpornego - dno smarujemy oliwą. Pieczemy 15 min - nie przykrywamy. Po tym czasie zalewamy bulionem kurczakowym, zamykamy i pieczemy 45-50 min. Gołąbki gotowe. Sos pomidorowy- polecam znany już Wam sos. Jest on przepyszny

Smaki Edyty
Mielone roladki obiadowe 171

Mielone roladki obiadowe z piekarnika. Mięso przygotowane jak na klasyczne kotlety mielone, napełnione dowolnym nadzieniem. Zamiast smażenia na tłuszczu godzinka w piekarniku. Wygodny sposób zwłaszcza gdy potrzebujemy przygotować większą ilość. 1 kg łopatki wieprzowej 1 średnia cebula 1 jajko 1 bułka kajzerka 1 łyżka smalcu mleko  kucharek, sól, pieprz, czosnek granulowany bułka tarta Do Nadziewania: np. żółty(...)płaskie placki, kłaść na nich ser i kiełbasę pokrojoną w słupki, po czym formować ruloniki. Obtoczyć w bułce tartej i ułożyć na blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 1 godzinę

Praktyczna pl