pieczeń z mielonego - 4715 przepisów (strona:228/315)

Halibut w sosie chrzanowym 221

święta, mam alternatywę: halibut w sosie chrzanowym. Bardzo smaczna wersja, oryginalnej w smaku, ryby. Składniki: 2 filety z halibuta (u mnie 1 duży) pieprz biały mielony pieprz cytrynowy mielony 2 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki oleju kokosowego Składniki na sos chrzanowy: 1 cebula pokrojona w talarki 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki 1 szklanka mleka kokosowego 2 łyżki(...)miodem. Chwilę gotowałam na małym ogniu, aż mleko trochę się zredukowało Nagrzałam piecyk do 200 stopni Do naczynia żaroodpornego przełożyłam sos chrzanowy, a na nim ułożyłam rybę Całość piekłam ok. 10 minut - nie dłużej Podajemy :) Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Halibut w sosie chrzanowym 221

święta, mam alternatywę: halibut w sosie chrzanowym. Bardzo smaczna wersja, oryginalnej w smaku, ryby. Składniki: 2 filety z halibuta (u mnie 1 duży) pieprz biały mielony pieprz cytrynowy mielony 2 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki oleju kokosowego Składniki na sos chrzanowy: 1 cebula pokrojona w talarki 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki 1 szklanka mleka kokosowego 2 łyżki(...)miodem. Chwilę gotowałam na małym ogniu, aż mleko trochę się zredukowało Nagrzałam piecyk do 200 stopni Do naczynia żaroodpornego przełożyłam sos chrzanowy, a na nim ułożyłam rybę Całość piekłam ok. 10 minut - nie dłużej Podajemy :) Smacznego

Szczęśliwa kuchnia
Rogale marcinkowickie 164

łyżki gorącej wody Mak z orzechami zalewamy wrzątkiem i zaparzamy ok. 15 minut, następnie po odsączeniu przy użyciu np. ściereczki na durszlaku mielimy mak dwukrotnie dodając podczas mielenia także migdały. Zmieloną masę można w razie konieczności przechować np. jeden dzień w lodówce przed dalszymi przygotowaniami. Następnie rozdrobniony marcepan łączymy z cukrem, dodajemy do maku. Dodajemy biszkopty i skórkę oraz(...)kroimy ciasto na trójkąty równoramienne o wysokich bokach. Smarujemy dosyć grubo masą pozostawiając puste brzegi z wszystkich stron trójkątów, zwijamy od podstawy trójkątów, odkładamy na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką kuchenną i w pokojowej temperaturze zostawiamy do wyrastania na ok. 40 min., muszą wyraźnie podrosnąć Po tym czasie smarujemy rogale jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka i wstawiamy

I tu będę miała takie te
Niezwykłe currywurst – biała kiełbasa na curry z soczewicy 234

Dodajemy odsączoną soczewicę, mieszamy wszystko razem, próbujemy i w miarę potrzeby lekko dosalamy. Przekładamy na wierzch curry usmażone kiełbasy i wkładamy całość do rozgrzanego piekarnika. Włączamy dodatkowo termoobieg i pieczemy 10-12 minut. Wyjmujemy patelnię, ściągamy na deskę kiełbasy i kroimy je po skosie w grubsze plasterki. Porcje curry rozkładamy na talerze, na wierzch curry rozkładamy kiełbasy, próbując zachować(...)łyżki oleju 3 łyżki masła klarowanego lub masła/oleju kokosowego 2 łyżeczki mieszanki przypraw curry 1 łyżeczka mieszanki przypraw garam masala 1 łyżeczka mieszanki przypraw korma 1 łyżeczka mielonej kurkumy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól

Karo in the Kitchen
Tarta kremowa ze szparagami na cieście francuskim 160

ARLA APETINA W BLOCZKU CLASSIC, (s er solankowy typu śródziemnomorskiego ) pieprz ziołowy do smaku, 3 łyżki posiekanego świeżego kopru, 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego, suszona papryczka chili świeżo mielona do smaku. Przygotowanie: Przygotowujemy sobie wszystkie składniki. Formę do tarty wykładamy ciastem, nakłuwamy widelcem i odstawiamy do lodówki. Piekarnik nastawiamy na 200°C. Wodę nastawiamy w czajniku, w tym czasie myjemy(...)Ciasto wyciągamy z lodówki, przelewamy masę serowo jajeczną, dodajemy szparagi, doprawiamy chili i wstawiamy do piekarnika. Kiedy włożymy tartę do piekarnika, temperaturę od razu skręcamy do 180°C i pieczemy ok. 15-20 min. Rada: ciasto francuskie rozwijamy, kładziemy na nie formę, dnem do góry i za pomocą nożyka do ciasta wykrawamy szerszy o 2-3 cm od obwodu okrąg

Moniki Smakołyki
Szwedzkie, Cienkie, Chrupiące Pierniczki - Pepparkakor 458

masła 100 g brązowego cukru 375 g mąki  duże jajko 1/4 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonych goździków łyżka przyprawy do pierników Szwedzkie, Cienkie, Chrupiące Pierniczki - Pepparkakor - Sposób przygotowania: Masło, miód oraz cukier podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia składników. Całkowicie studzimy. Mąkę przesiewamy wraz(...)każdą porcję ciasta bardzo cienko rozwałkowujemy (ok. 2-3 mm grubości) na stolnicy oprószonej mąką. Za pomocą dowolnych wykrawaczek wycinamy pierniczki, które następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 5-7 minut w temperaturze 170 stopni do bardzo lekkiego zrumienienia brzegów. Pierniczki należy obserwować podczas pieczenia, ponieważ ze względu na swoją cienkość bardzo łatwo

Słodka Strona
Naleśniki a'la Gundel 210

pomysłowe jak przystawki i dania główne. Składniki: 150g mąki 2 jajka 1 żółtko 1 1/4 szklanki mleka (310ml) 1,5% tłuszczu 1 łyżeczka cukru pudru szczypta soli 150g mielonych orzechów laskowych 1/4 szklanki mleka (60ml) 2 łyżki rumu 125g cukru 2-3 łyżki rodzynek szczypta startej skórki z cytryny 1 łyżka soku z cytryny 50g roztopionego masła(...)sokiem z cytryny, skórką z cytryny i rodzynkami. Tym nadzieniem smarujemy cienko każdy naleśnik, zawijamy i układamy obok siebie w formie posmarowanej roztopionym masłem. Naleśniki smarujemy resztą masła i pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.   Sos czekoladowy: Czekoladę kroimy na kawałki i rozpuszczamy w podgrzanym mleku. Dodajemy cukier waniliowy i rum, mieszamy

Smakowity Blog Kulinarny
Cukinia z mięsnym farszem 199

się właściwie ze wszystkim. Chętnie bym je wyhodowała we własnym ogródku ! Muszę ususzyć nasionka :-) Cukinia z mięsnym farszem Składniki: 1 kg okrągłych cukinii 100 g cebuli 500 g mielonego mięsa wieprzowego, u mnie z łopatki 20 g czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cukiniom odkrawamy kapelusiki, odkładamy je na bok. Następnie(...)smażymy około 10-15 minut. Gdy farsz jest gotowy, nadziewamy nim cukinie, które umieszczamy w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu z pokrywą. Cukinie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30-40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia, warzywa przykrywamy kapelusikami i pieczemy już bez szklanej pokrywy

Kulinarne przygody Gatity
Wiejska zapiekanka w stylu greckim 295

łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 pęczka świeżej mięty (lub 1 łyżeczka suszonej) 4 ziemniaki (obrane, pokrojone w plastry) 2 nieduże cukinie (pokrojone w plastry) 1 czerwona papryka (pokrojona na duże kawałki) 200 g sera Feta 1 świeża chilli, posiekana (opcjonalnie) Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej cebulę, a następnie dodaj mięso mielone. Smaż(...)papryki, całe mięso, resztę papryki, resztę cukinii i resztę ziemniaków.  Wierzch zapiekanki posyp pokruszonym w dłoniach serem Feta. Wstaw na środkową półkę piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 40 min. (ser Feta powinien się lekko roztopić i zarumienić, a ziemniaki powinny być miękkie

Chilli Czosnek i Oliwa
Wegeburgery z zielonej soczewicy 204

usmażyć. Jeśli się rozsypie, potrzeba mu jeszcze trochę bułki żeby zespoiła wilgotne składniki.   Naszykowałam kotlety, kładąc łyżką do lodów równe porcje masy na kwadraty wycięte z papieru do pieczenia i formowałam kotlety dłonią. Kotletów o wielkości przekroju standardowej bułki hamburgerowej wyszło mi 12. Nie mogą być za cienkie, bo się porozpadają, miejcie to na uwadze. Smażymy(...)szklanki wody 2 czerwone cebule (120g) 1 łyżeczka suszonego cząbru 150g pieczarek 2 ząbki czosnku 3 łyżki stołowe drobnych płatków owsianych, błyskawicznych ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki przyprawy do dań z fasoli 1 łyżka stołowa sezamu 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 1/2 szklanki bułki tartej, awaryjnie naszykujcie sobie całą szklankę 1 jajko

Karo in the Kitchen
Cebulowy quiche z chipsami z boczku 197

zimnej wody Nadzienie: 5 cebul 10 dag wędzonego boczku 2 łyżki oleju 3 jajka 100 g sera żółtego-radamer 3/4 szklanki śmietany 18% sól morska do smaku pieprz grubo mielony do smaku Sposób przygotowania Do miski przesiać mąkę dodać pokrojone na kawałki masło sól, dodać żółtko oraz wodę i siekaczem do ciasta kruchego wyrobić ciasto, gdy już się połączy(...)pianę zmiksować ze śmietaną.  Na podpieczonym spodzie rozłożyć cebulę posypać wiórkami sera, zalać masą jajeczno-śmietanową ułożyć plasterki boczku.  Wsadzić do nagrzanego piekarnika do 190*c i piec 10 minut po czym temp zmniejszyć do 180*c i piec około 20 minut. Podawać pokrojoną po wyjęciu z piekarnika. Życzę smacznego

Wanilia i Kardamon
PIECZARKI NADZIEWANE KASZĄ QUINOA 232

mnie mieszanej) 1/2 białej części pora 1/2 niewielkiej czerwonej cebuli 2 szklanki wywaru z warzyw 2-3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz 2-3 łyżki oleju roślinnego ok. 80g żółtego sera w plasterkach Kaszę quinoa przepłukuję na gęstym sitku, wrzucam do rondla, zalewam wywarem(...)odrobinie tłuszczu, wraz z posiekanymi pieczarkami. Następnie dodaję do odcedzonej kaszy,  mieszam i doprawiam. Przygotowanym farszem nadziewam kapelusze, układam po kawałku żółtego sera i wstawiam do nagrzanego pieca. Piekę przez 25 minut w 180 stopniach (z termoobiegiem). SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Zupa krem z zielonego groszku z...groszkiem ptysiowym 214

litr rosołu drobiowego - taki akurat miałam pod ręką, jak wiecie nie korzystam z kostek rosołowych, 1 średnia cebula , 2 ząbki czosnku , 2 łyżki oliwy , sól , ostra papryka mielona - do smaku, śmietana - do smaku. Podstawą jest rosół, bulion lub inny dowolny wywar mięsno - warzywny.  Cebulę i czosnek posiekać i lekko zrumienić na oliwie. Przełożyć do zagotowanego wywaru(...)masę. Można ręcznie, można mikserem :) Szprycą, workiem cukierniczym lub zwyczajnym woreczkiem z uciętym rożkiem, wyciskamy drobne groszki na blaszkę wyłożoną pergaminem. Wstawiamy do piecyka nagrzanego do temperatury 190 stopni. Pieczemy do zrumienienia. Zupę nalewamy gorącą, dodajemy śmietanę (lub jogurt) i groszek ptysiowy. Ja posypałam dodatkowo świeżo zmielonymi płatkami chili. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wielkanocna tarta ze szpinakiem i jajkiem 208

Składniki: 500 g świeżego szpinaku (lub innej zieleniny) 2 łyżki oliwy 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 250 g ricotty* 50 g świeżo startego parmezanu sól, pieprz, gałka muszkatołowa, mielona papryka jajka ugotowane na twardo (do mojej foremki zmieściły się 3, ale może Tobie uda się więcej) opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko do posmarowania ciasta opcjonalnie: nasiona sezamu keksówka(...)parmezan. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz słodką papryką i dobrze wymieszaj. Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Foremkę wysmaruj masłem i wysyp mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Dno i boki foremki wyłóż ciastem francuskim i nałóż połowę masy szpinakowej. Wetknij do masy jajka ugotowane na twardo obrane ze skorupek, a następnie przykryj je pozostałą masą szpinakową.* Przykryj

Chilli Czosnek i Oliwa
Rolada kokosowa 235

To ciasto to jeden ze smaków mojego dzieciństwa, cała rodzina je uwielbiała i dlatego często gościło na naszym stole. Dzisiaj do niego wracam po bardzo długim

Słodka Kraina Wypieków