pieczeń z mielonego - 4715 przepisów (strona:231/315)

Drożdżowki, Ślimaczki cynamonowe czyli Niedzielne Śniadanie odc.65 137

ciepłego mleka 150 g masła 1/2 łyżeczki soli 40 g cukru 1 jajko nadzienie: 80 g brązowego cukru ( u mnie trzcinowy demerara) 1/2 łyżki cynamonu 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu 60 g masła, roztopionego i ostudzonego białko do posmarowania Drożdże mieszamy z łyżeczka cukru, łyżka maki i mleka. Mieszamy i odstawiamy by mocno się spieniły. W rondelku podgrzewamy masło(...)Smarujemy go masłem i posypujemy mieszanka cukru i przypraw (zostawiamy trochę do posypania). Zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Kroimy na ok 16 plasterków. Plasterki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy na 45 minut. Nagrzewamy piec do 200 st.C. Po tym czasie smarujemy bułeczki rozbełtanym białkiem i posypujemy cukrem z cynamonem i kardamonem. Pieczemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Placki ziemniaczane po węgiersku. 146

Dodać paprykę pokrojoną w kostke, marchewke również w kostke. Dorzucić ziele i liśc laurowy, dusic na małym ogniu. Kiedy mięso będzie miękkie ( czyli po ok. 50min) doprawić do smaku mieloną papryką , solą i pieprzem. Dodać także zmiażdżone ząbki czosnku. Gulasz należy mieszac co jakiś czas w trakcie gotowania ponieważ może się przypalać, dolewać także po odrobinie wody w trakcie(...)łyżki gęstej śmietany 18%, dzięki temu zabiegowi masa ziemniaczana nie ciemnieje. Na patelni rozgrzać ok 2-3 łyżki oleju. Ale ilość oleju zależy od wielkości patelni. Ja placki piekłam na małej patelni do "pankejków" Na rozgrzany olej wkładamy porcje masy , wyrównujemy i pieczemy az uzyskają złoty kolor. Po tym czasie przewracamy na drugą strone i postępujemy tak samo. Zawsze pierwszy

Radość kipiąca uśmiechem.
Szarlotka pachnąca orientem 128

Składniki: Ciasto: 2 szklanki maki 150 gr masła pół łyżeczki mielonego kardamonu odrobina zimnej wody 1 kilogram jabłek pół szklanki trzcinowego cukru łyżeczka płaska: cynamonu, kardamonu, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej (czasami dodaje zamiast tych przypraw, chińska przyprawę pięciu smaków z przewagą anyżku) Przygotowanie: 1. Zagniatany ciasto w wyżej podanych(...)ciasta wysmarować białkiem, rozłożyć jabłka, przykryć drugim blatem ciasta. Posmarować białkiem. Ponakłuwaj widelcem, aby para miała jak się wydostawszy podczas pieczenia 4. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 45 minut. 5. Aby dodać ciastu jeszcze więcej zdrowia można dodać do mąki łyżkę otrąb pszennych

AZgotuj!
Klopsy wołowe 215

małe lub 1 duży ząbek czosnku 2 szalotki (można ew. użyć kawałka zwykłej cebuli) 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka mielonej słodkiej papryki szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 jajko 4 łyżki oliwy Dodatkowo do podania gotowane ziemniaki oblane roztopionym masłem Instrukcje Szalotki i czosnek obieramy, po czym bardzo drobno siekamy. Jajko rozbijamy zachowując samo żółtko. Mięso(...)zarumienienia, aby możliwie szczelnie „zamknąć” mięso. Klopsy wkładamy niezwłocznie do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni, najlepiej na blasze lub płaskiej brytfannie, początkowo szczelnie przykryte np. folią aluminiową. Pieczemy przez 45 minut. Na 10 minut przed końcem usuwamy przykrycie, i odwracamy klopsy na drugą stronę (wcześniej mięso powinno wypuścić niewielką ilość sosu, który teraz zapobiegnie wysuszeniu jego powierzchni). W międzyczasie

Kulinarna Pokusa
Klopsiki zapiekane w sosie pomidorowym 148

które zajmują pierwsze miejsce na moim blogu :)  Teraz postanowiłam zrobić troszkę inną wersję: klopsiki z marchewką i ryżem zapiekane w sosie pomidorowym. Składniki: na klopsiki: 1/2 kg mięsa mielonego 1 marchewka 1 cebula 1/2 szklanki ryżu nieugotowanego 1 łyżka majonezu pieprz czosnek granulowany przyprawa typu Vegeta na sos: 1/2 szklanki śmietany 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki(...)piekarnik do 200 stopni C Zrobić sos: wymieszać śmietanę z jogurtem, wlać sok pomidorowy i wodę, dodać majonez, mąkę i przyprawić Vegetą Sosem zalać klopsiki... ... i przykryć folią aluminiową Piec 40 minut, a po tym czasie zdjąć folię i podpiec jeszcze ok. 10 minut Podawać z ziemniakami i z surówką Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Gruszki z czekoladą , w cieście francuskim 179

rzepis z książki "Pie" Angeli Boggiano.  Najlepsze jeszcze ciepłe! składniki (na 4 porcje) 500g gotowego ciasta francuskiego 4 gruszki 70 g czekolady 3 łyżki słodkiej śmietanki 40 g mielonych migdałów rozmącone jajko do posmarowania ciasta przygotowanie piekarnik nagrzać o 200 st C. gruszki obrać, zostawić ogonek, używając narzędzia do wydrążania jabłek, delikatnie usunąć ogryzek(...)stwierdzimy że ciasta jest za dużo, nadmiar przycinamy i wykorzystujemy do udekorowania gruszek  - można przykleić wodą listki wycięte z ciasta.  Gruszki postawić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ochłodzić w lodówce przez  ok 30 min. Każdą gruszkę posmarować rozmąconym jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 20 - 25 min, do czasu aż się upieką

Stare Gary
Mielone z leśnymi grzybami w keksówce. 151

Lubię mięso mielone, oczywiście zmielone w domu. Broń mnie Panie Boże, przed kupnem gotowego, zmielonego mięsa  w sklepie. Do zrobienia tego dania, zainspirował mnie przepis na blogu Fabryka Pomysłów  [TUTAJ] . Zrobiłem trochę inaczej i dodałem  grzyby, które rosną w moim ogrodzie, a jest ich w tym roku bardzo dużo. Składniki: 1,5 kg łopatka wieprzowa(...)wieprzową zmielić w maszynce, razem z przesmażoną cebulą i wyciśniętą bułką. Dodać jajka, śmietanę, przyprawy. Wymieszać, dodać przygotowane grzyby. Masę włożyć do keksówki i piec około 1 godziny w temp. 180oC. Tak upieczoną pieczeń, można podawać na gorąco z dodatkiem sosu i na zimno np. z ogórkiem kiszonym

Kulinarny karnet Christophera
Pasztet z kaszy jaglanej z warzywami. 137

jaglanej .Coś dla miłośników pasztetów bez mięsa .Ten jest wyjątkowo smaczny i na pewno warto go upiec. Składniki:na keksówkę 12 / 25 cm 3/4 kaszy jaglanej szklanka orzechów laskowych mielonych 100 ml oleju 2 marchewki 2 pietruszki biała część pora duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego pół łyżeczki lubczyku ,majeranku ,tymianku łyżka posiekanej natki pietruszki szczypta(...)poddusić na małym ogniu ,aby zmiękły.Cebulę przesmażyć na rumiano i dodać resztę warzyw ,przełożyć je do malaksera i zblendować .Dodać kaszę ,wszystkie przyprawy i jeszcze raz zmiksować .Piec w foremce wyłożonej papierem przez około 35 minut w 200 stopniach ,aż wierzch się zrumieni. Inspiracja z bloga Jadłonomia

Ladylaura.
Pieczarki faszerowane mięsem 135

mały pomidor 1 mała cebula 2 ząbki czosnku oliwa pół płaskiej łyżeczki lubczyku pół czubatej łyżeczki majeranku pół czubatej łyżeczki słodkiej papryki szczypta chili sól pieprz 100 g mielonej karkówki Wykonanie: Z umytych pieczarek wycinamy ogonki. Do naczynia żaroodpornego wlewamy 4 łyżki wody i układamy w nim pieczarki. Każdą pieczarką dość mocno solimy i pieprzymy oraz do środka każdej(...)warzyw. Na koniec na patelnię dodajemy mięso i podsmażamy jeszcze 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Tak przygotowanym farszem napełniamy pieczarki. Pieczarki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut w 175 stopniach (piekarnik z termoobiegiem). Smacznego

Smak mojego domu
Faszerowane pieczarki prażonym kuskusem 164

Składniki: 150 g kaszki kuskus Kupiec, 7 jak największych białych pieczarek, 1 duża biała cebula, 2 łyżeczki kapary, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 50 ml oleju rzepakowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku, 5 - 10 g sera camembert. Przygotowanie: Kuskus wysypujemy na blachę i prażymy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Przesypujemy do miski(...)podsmażonej cebulki z pieczarkami, dodajemy roztrzepane jajko, szczypiorek i całość mieszamy. Kapelusze pieczarek wypełniamy farszem z kuskusu i układamy je na wysmarowanej olejem formie porcelanowej lub szklanej do pieczenia. Wierzch posypujemy startym serem camembert. Pieczarki pieczemy ok. 20 min w 200° Smacznego

Moniki Smakołyki
Ciasteczka piernikowe z czekoladą 126

ciasteczek dla nie lubiących pierniczków, a chcących upiec świąteczne ciasteczka dla czekoladowych łasuchów Składniki: 200g czekolady deserowej lub groszków czekoladowych 190g mąki pszennej 1¼ łyżeczki mielonego imbiru ¼ łyżeczki mielonych goździków ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka kakao 120g masła pół szklanki ciemnego brązowego cukru pół szklanki melasy 1 łyżeczka sody oczyszczonej ¼ szklanki cukru (do obtoczenia(...)lodówki na minimum 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki, formować z masy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w białym cukrze. Kłaść na blachę w sporych odstępach, spłaszczyć łyżką. Piec w temperaturze 160ºC przez około 12-15 minut. Po upieczeniu odczekać 5 minut i zdejmować z blachy. Ciasteczka będą popękane i będą pięknie błyszczeć od cukru - wyglądają jak posypane brokatem. Przepis

Mania Wypiekania
Łuska gryki - jak ugryźć błonnik gryczany? 217

Dawno temu, gdy zaczęła się moda na poduszki wypełnione łuską gryki żałowałam, że nie można nigdzie kupić jej w postaci mielonej - przeznaczonej do spożycia. Cóż, jako farmaceutka zdecydowanie bardziej wierzę w zdrowotne efekty doustnego przyjmowania łuski gryki, niż wynikające ze spania na wypełnionych nią materacach czy poduszkach. ;)  Przecież to tak łatwo dostępne, a jednocześnie przebogate źródło błonnika, mikroelementów(...)jogurtu z granolą czy muesli. Dobrze wkomponuje się w moje ulubione puddingi z kaszy jaglanej albo quinoa z dodatkiem cynamonu.  Myślę, że najlepiej sprawdzi się jako dodatek do pieczenia chleba, zwłaszcza razowego oraz kruchych ciastek wieloziarnistych.  mikronizowana łuska gryki ma ciemnobrunatny kolor Przyjrzyjmy się bliżej co zawiera łuska gryki: minerały zawierające: potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, mangan

głodny alergik
Szaszłyki ze schabu trochę inaczej 148

schabu bez kości 30 dag słoniny ( lub tłustego boczku ) 4 duże cebule 2 mini kostki czosnkowe Knorra 1 łyżeczka pieprzu mielonego 2 łyżki Sosu Teryiaki ( zamiennie powideł śliwkowych zmieszanych z łyżeczka sosu sojowego ) 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 4 łyżki oleju słonecznikowego + 2 łyżki Schab pokroić w plastry jak na kotlety - lekko potłuc tłuczkiem do mięsa .Każdy(...)szkle żaroodpornym .Skropić olejem , podlać kilkoma łyżkami wody. Wstawić do piekarnika , nastawić temperaturę na 220 * C i piec 1 godzinę   przykryte . Odkryć , posmarować resztą marynaty i dopiekać aż się zrumieni , a mięso będzie miękkie . Bardzo trudno podać dokładny czas pieczenia - wszystko zależy od jakości mięsa , wielkości na jaką go pokroimy .Trzeba po prostu po pewnym czasie sprawdzać

Buniabaje w kuchni
Naleśniki łaciate pod pachnącą piwonią 141

Któż nie lubi naleśników? na letnie przekąski w sam raz, nawet w plenerze bardzo wskazane, w wersji z bananem, truskawkami i twarogiem to oferta nie do

kgwjanczewo
Babka kalafiorowo-serowa z marchewką, ogórkiem kiszonym i koperkiem 119

sera żółtego 3 jajka 2 duże marchewki 4-5 średnich ogórków kiszonych 1 duży pęczek koperku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego mielonego 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej Dodatkowo: masło i bułka tarta do posmarowania formy Sposób przygotowania: Kalafior obieramy z liści, dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości kilka(...)keksówki czy zwykłej blaszki, po upieczeniu będzie forma placka). Przykrywamy folią aluminiową, ale nie szczelnie - tak, aby powietrze wewnątrz mogło krążyć, woda odparowywać, a żeby się nie spaliło podczas pieczenia. Pieczemy około 1 godzinę w 180 stopniach. Przed końcem można folię zdjąć, by lekko przyrumienić wierzch

Kolorowy Przepisownik
Jajka zapiekane z pieczarkami. 163

Szybka, sycąca i smaczna zapiekanka. Moja córka i zięć starają się nie jadać pszenicy. Taki mają swój styl żywienia. Ponieważ mieli nas odwiedzić to przygotowałam dla nich jajka zapiekane z pieczarkami. Smakowało, bo szybko zniknęło z talerzy. Składniki: 6 średnich ugotowanych ziemniaków w mundurkach. 3 jajka 400 g pieczarek 1 cebula 250 ml śmietany 100 g żóltego sera 2 łyżki(...)ułożyć plastry ziemniaków, a następnie pieczarki. Zrobić w pieczarkach trzy dołki i w każdy wbić jajko. Śmietanę wymieszać ze startym żółtym serem, solą, pieprzem, papryką i zalać całość. Piec w 180 stopniach około 15 minut, aż śmietana z serem się przyrumieni. Przed podaniem posypać koperkiem. jajka zapiekane z pieczarkami

O kuchni z uczuciem
Mini serniczki cytrynowo czekoladowe 121

110g dowolnych herbatników- 2 łyżki mielonych migdałów- 60g masła- 2 łyżeczki kakaoMasa serowa:- 400g mascarpone- 200g creme fraiche- 2 jajka- trochę więcej jak ½ szklanki drobnego cukru- 1 budyń waniliowy bez cukru- sok z 1 cytryny- esencja cytrynowaDodatkowo:- 125g czekolady 81%       Papilotki układamy w foremkach. Mielimy herbatniki, dodajemy kakao i migdały, ponownie razem mielimy. Masło rozpuszczamy w mikrofali i gorące(...)naczynia wlewamy (trochę powyżej połowy) wrzątek – wstawiamy na spód nagrzanego piekarnika. Foremki z ciastem wstawiamy do piekarnika i po 10 minutach obniżamy temperaturę do 120°C. Od tej pory pieczemy ok. 60 min. Upieczone pozostawiamy, przy uchylonych drzwiczkach w piekarniku ok. godziny. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy serniczki, w dowolny sposób.Mini serniczki

mojewypiekiinietylko
Szarlotki w słoikach 119

zimnego masła pokrojonego w kostkę, 6 łyżek zimnej wody. Nadzienie: 3 średnie jabłka, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki kukurydzianej, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego, Wykonanie; Ciasto: mieszamy z 230 g mąki, cukier i sól. Miksujemy z masłem aż powstaną grudki. Resztę mąki wsypujemy i chwilę miksujemy. Ciasto skrapiamy zimną wodą(...)które zostało wycinami paski o grubosci 1 cm, układamy je na krzyż na wierzchu nadzienia, dociskając do boków ciasta w słoiku, tak aby sie skleiły. Przykrywamy folią aluminiowa i pieczemy 20 min w 175 stopniach ( pamietaj aby zdjąć wczesniej ze słoików gumowe uszczelki). Odkrywamy i dopiekamy przez 25 nib. Studzimy i zamykamy.     źródło Magazyn "Kuchnia

Anioły w kuchni
Makowiec - strucla makowa 279

dłużej) tak by mak wchłonął całe mleko. Następnie przekładamy mak go gazika lub ścierki bawełnianej i wyciskamy z niego nadmiar mleka. Taki mak mielimy 3 razy w maszynce do mielenia. Rodzynki i orzechy sparzamy. Dodajemy do maku wraz z cukrem pudrem, miodem i olejkiem migdałowym. Mieszamy. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy. ciasto: W rondelku podgrzewamy(...)ostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Następnie ciasto dzielimy na 4 części, wałkujemy. Każdą część smarujemy białkiem i nakładamy 1/4 maku. Zawijamy w roladę. Następnie zawijamy naszą roladę w papier do pieczenia. Musi być zawinięta luźno, bo ciasto będzie nam rosło podczas pieczenia. Układamy na blaszce makowce i pieczemy około 50 minut w 180 stopniach

Aga w kuchni
Smaki Indii: Pręga wołowa pieczona w jogurcie 207

Wiem, wiem - znowu wrzucam coś nie-tajskiego. Ale czasem po prostu nie mogę się oprzeć aromatom długo pieczonych potraw kuchni indyjskiej (tak jak w przypadku kurczaka tandoori ). Moja wczorajsza kolacja pachniała już dwie godziny przed podaniem, a w jej skład wchodziła pręga wołowa, jogurt naturalny (naturalnie! ;)), czosnek, imbir i oczywiście papryczka chilli ;) Jest to potrawa typu dum. Już tłumaczę: Oryginalnie(...)osób): 600 g pręgi wołowej 200 ml jogurtu naturalnego 1 biała cebula 1 cebula czosnkowa 1 główka czosnku 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka soli 1 mała suszona papryczka chilli 3 łyżki oleju arachidowego CZAS PRZYGOTOWANIA: 150 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Wołowinę oczyszczamy i kroimy na 2 cm kawałki, obie cebule

Tajskie smaki
Cukinia nadziewana mięsem mielonym, warzywami i serem mozzarella 192

Składniki: 1 duża cukinia 250 g mięsa mielonego 1 średnia marchewka 3 ząbki czosnku 1 cebula garść świeżej pietruszki puszka pomidorów ( ja używam całych) mała papryczka chilli 100 g sera mozzarella 50 g sera gouda( dla tych co lubią dużo sera) świeżo zmielona sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Cukinię umyje i obierz (nie musisz(...)jeszcze przez 15 minut na małym ogniu doprawiając do smaku.   Gotowym farszem wypełnij łódeczki, posyp serem mozzarellą i serem gouda. Czas pieczenia: Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 15-20 minut. Smacznego

Niezły Młynek
Ciasteczko w prezencie 151

wycinani. Nie obyło się też bez degustacji  Na końcu wspólne pakowanie słodkich paczuszek. Migdałowe ciasteczka z cynamonem skladniki 250 g mąki 125 g cukru 70 g mielonych migdałów 130 g  masła 1 jajko + 1 żółtko 1 łyżka rumu ciemnego 1-2 łyżek mleka 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka kakao 1/2 płaskiej łyżeczki sody 50 g gorzkiej czekolady(...)czasie ciasto podsypujemy mąką i wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Z białego ciasta wycinamy większe gwiazdki, z ciemnego taką samą ilość  mniejszych gwiazdek. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180°C. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę  Za jej pomocą łączymy mniejszą.gwiazdkę z miększą. Resztę czekolady  i cukrowych gwiazdek możemy wykorzystać do dekoracji mniejszych gwiazdek

Przysmaki Karolki