cukinii Składniki 1 bakłażan 1 cukinia włoszczyzna (2 marchewki, mały por, kawałek selera, korzeń i natka pietruszki) 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 pomidory 2-3 łyżki mielonego siemienia lnianego olej łyżka sosu sojowego przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe, oregano, lubczyk Przygotowanie Włoszczyznę obieram (lub dokładnie myję szczotką) i gotuję(...)lubię zupełnie gładkiego pasztetu, więc nie trwa to u mnie dłużej jak 2-3 minuty). Nagrzewam piekarnik do 180-200st w termoobiegu (mój piekarnik grzeje mocniej, więc piekę w 180st). Keksówkę wykładam papierem i przekładam do niej pasztet. Formuję w ładny prostokąt, układam na wierzchu liście laurowe i ziele angielskie. Piekę ok. 60 minut i pozostawiam w piekarniku
VegUlkamasła nadzienie makowe - 300 g mielonego maku białego na sucho - 150 g mielonych orzechów laskowych - 150 g rodzynek - 4 białka - 1 szklanka cukru - ok 0,5 l mleka - 1 łyżeczka olejku migdałowego - 1 łyżeczka olejku rumowego - 1 łyżka cukru waniliowego do posmarowania - 6 łyżek miodu - 4 łyżki orzechów mielonych laskowych Sposób przygotowania 1. - W osobnym naczyniu(...)zwinąć roladę Roladę pokroić na plastry ok 3 cm każdy plaster przekręcić w ósemkę położyć na wysmarowaną blachę tak samo zrobić z drugą częścią ciasta i nadzienia piec 25 minut 180 stopni każdą blachę z osobna 5. - Ciepłe bułeczki posmarować płynnym miodem i posypać orzechami
W królestwie smaków Beatyzalewamy zimą wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu ok. 100 minut. Mięso musi odchodzić od kości. Następnie mięso wyjąć ostudzić. Wywaru z królika nie wylewajcie, będziecie mieli świetny rosół z królika. Wywar możecie też poporcjować i zamrozić - będziecie mieć bazę do potraw. Dodatkowo: 1 łyżka majeranku 1 łyżka lubczyku ok.1 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 1 czerstwa(...)jajka i grubo siekaną żurawinę (zostawić ok. 1 łyżki i posypać wierzch). Przełożyć do keksówki o wymiarach 11 cm x 26 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pasztet pieczemy w kąpieli wodnej. Keksówkę z pasztetem przekładamy do większej blaszki z wodą, do 1/2 wysokości pasztetu. Przekładamy do nagrzanego piekarnika na 170 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C-175 Normal
Delicious Titbitscebule 2 marchewki 3 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 3 łyżki natki pietruszki (ja nie miałam) 1/2 szklanki słonecznika 1/2 szklanki płatków owsianych górskich 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka pieprzy ziołowego 1 listek laurowy 1/4 szklanki oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli ziarenka sezamu do posypania pasztetu z wierzchu (ja nie miałam, więc(...)patelnię (wcześniej wyłączamy palnik), dodajemy czosnek, płatki owsiane, ziarna słonecznika, przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy Wykładamy do brytfanki (u mnie mała keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy ziarenkami sezamu Pieczemy ok. 45 minut (pasztet z wierzchu się przypiecze, a po bokach powinien odchodzić od foremki Smacznego:) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comjajka 250 ml mleka 1/2 łyżeczki soli 70 g masła roztopionego 1 łyżka syropu waniliowego ETERNO Dodatkowo: konfitura pomarańczowa ETERNO 2 garście malin (użyłam mrożonych) 1 łyżka cynamonu mielonego cukier perlisty Wykonanie: Na dno dużej miski wsypałam sól, na to mąkę, zrobiłam dołek, do którego wsypałam cukier, rozkruszone drożdże i zalałam ciepłym mlekiem. Rozmieszałam drożdże(...)których nie rozmrażałam wcześniej. Ciasto zwinęłam jak struclę, których wyszło dwie, ponacinałam na paski. Odstawiłam je do wyrośnięcia na kilka minut. Na koniec posmarowałam mlekiem i posypałam cukrem perlistym. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok.15-20 minut. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeSzybkie pierniczki , to przepis doskonały dla tych z Was, którzy albo zapomnieli wcześniej albo nie mieli czasu czy ochoty na przygotowanie ich wcześniej. Doskonałe już odrazu po upieczeniu … ale oczywiście można śmiało je zapuszkować i czekać aż zawisną na świątecznej choince! Niesamowicie pachnące … kruche … Idealne na te święta! Spróbujcie! SKŁADNIKI: PIERNICZKI: (ok. 30 szt ) * mąka pszenna(...)odrobiną soli , sodą i kakao. Dodajemy jajko i przestudzoną ( taką letnią ) masę. Wyrabiamy gładkie ciasto, rozwałkowujemy na ok. 4 mm i wycinamy pierniczki! Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 13 minut. PS. jeśli chcecie, by pierniczki zawisły na choinkach pamiętajcie o zrobieniu dziurek! LUKIER KRÓLEWSKI: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą
Ostra na Słodkososu, widząc ten przepis na początku chciałam z niego zrezygnować (po prostu nie chciało mi się go robić), jednak warto poświęcić te kilka minut ekstra. Składniki: 4 papryki 250g mielonego mięsa z udźca indyka 125g fety (tej najchudszej) 1 łyżka oregano (jeśli macie świeże oczywiście po nie sięgnijcie, jeśli nie wybierzcie suszone) 4 ząbki czosnku 2 łyżki natki(...)nasienne. Papryki osuszamy, doprawiamy w środku solą, pieprzem i oregano. Nadziewamy przygotowanym farszem. Nakładamy kapelusiki. Układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy 35-40min. Przygotowujemy sos. Siekamy oliwki, dodajemy jogurt i pokrojony 1 ząbek czosnku. 150 g oliwek siekamy drobno. Doprawiamy pieprzem, lekko solimy i odstawiamy na 10-15 minut. Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkiktórej skład pewnie się zmienił pod wpływem leków i codziennych zastrzyków. Składniki : ok. 80 ml komosy ryżowej (quinoa) ok. 80 ml ugotowanego sorgo z wczorajszego obiadu ok. 100 g pieczonej piersi z indyka pół puszki kukurydzy ćwiartka czerwonej papryki 2-3 łyżki majonezu 2 płaskie łyżeczki czarnuszki pieprz czarny Komosę ryżową zalać wodą, zamieszać, żeby ziarna poszły na dno. Odstawić(...)ostygnięcia. Indyka i paprykę pokroić w kostkę i dodać do sorgo i komosy. Kukurydzę odsączyć z zalewy i dodać do sałatki. Całość wymieszać. Dodać majonez. Wymieszać. Doprawić świeżo mielonym pieprzem. Sól jest tu zbyteczna, bo i tak jest w majonezie. Zresztą stali bywalcy tego blogu wiedzą, że nie dodaję soli do żadnej z kasz. Zjadać od razu
Weekendy w domu i ogrodzieblogu ) - białko z 1 jaja - cukier puder * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250 ml Ziemniaki gotujemy w dzień poprzedzający przygotowanie knedli. Na drugi dzień mielimy lub przeciskamy przez praskę razem z twarogiem . Dodajemy pozostałe składniki – obie mąki przesiane, oba cukry, szczyptę soli waniliowej , żółtka – wyrabiamy ciasto. Jeżeli ciasto za bardzo lepi się do rąk dodajemy(...)moje knedle czekały na dalszą „obróbkę”. W zamrażarce często mam kruszonkę migdałową . Tak było i tym razem. Gdy knedle lekko przestygną układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy kruszonką . Wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Gotowe posypujemy cukrem pudrem. Knedle ze śliwkami zapiekane z kruszonką migdałową, to wersja
mojewypiekiinietylkoMoim chłopakom takie kalarepy bardzo smakowały. SKŁADNIKI: 3 kalarepy 100g białej kaszy gryczanej 1 cebula 1 filet z kurczaka 100g twardego koziego sera 1 pomidor sól pieprz czarny świeżo mielony suszona bazylia Kalarepy obrać i gotować w wodzie z niewielkim dodatkiem cukru i soli przez 25min. Po wyjęciu z wody wystudzić, ściąć czapeczkę i wydrążyć środek za pomocą łyżeczki(...)Trochę sera odłożyć do posypania na wierzch. Tak przygotowanym farszem napełnić z górką wydrążone kalarepy. Ustawić w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez 30min. Pod koniec posypać po wierzchu startym kozim serem. Smacznego :) RADA: Kalarepy można podać z sosem, ale same też dobrze smakują :) Kategoria: Dania bez glutenu , Obiad , WYTRAWNIE , Zapiekanki Tagged
https:KKuchniaMniamDzisiaj mamy propozycję z książki Kingi Paruzel „Nie… zwykła kuchnia” tj. keks świąteczny Składniki: - 400 g suszonych owoców – rodzynki, żurawina, morele, daktyle, figi - 135 g mielonych migdałów - 70 g orzechów włoskich posiekanych - 2 jajka - 2 łyżki oleju - 1 cytryna - 1 pomarańcza - 1 łyżeczka cynamonu - szczypta soli - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - szczypta gałki muszkatołowej Polewa(...)razem mieszamy. Następnie dodajemy jajka i suche składniki (wymieszane migdały + przyprawy) i całość łączymy ze sobą. Wykładamy na tortownicę i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 150 stopni . Pieczemy ok. 1 godziny. Po wbiciu patyczka w ciasto ma być on suchy. Po ostudzeniu ciasta robimy lukier. Mieszamy cukier z sokiem z cytryny, wylewamy go na ciasto i posypujemy startą skórką
Kuchenne Wariacjewykorzystać sezonowe truskawki, które mają intensywny kolor i mimo sporej soczystości, nie są wodniste. Masa serowa po upieczeniu jest kremowa, lekko mazista, ale też dość ciężka, dzięki wykorzystaniu własnoręcznie mielonego twarogu. Sernik bardzo dobrze się kroi, należy tylko uważać przy porcjowaniu truskawek. Upiekłam go w formie o wymiarach 24x24cm. Sernik waniliowy z truskawkami Składniki: ciasto kruche 120g mąki(...)wanilii i sól, składniki wymieszać, szybko zagnieść gładkie, jednolite ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić w lodówce lub od razu wylepić nim dno formy (wyłożonej tylko na spodzie papierem do pieczenia), nakłuć widelcem i dopiero schłodzić - uformowany spód z ciasta upiec w 190-200 stopniach przez 20-25 minut - upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić MASA SEROWA - składniki na masę serową
Smakołyki BerenikiDzień Mamy za nami, ale przed nami dzień Dziecka i dzień Ojca, więc będziemy jeszcze mieli co świętować. Z okazji święta mojej rodzicielki, postanowiłam przygotować bardzo wystawny i smakowity, niepospolity tort. Wydaje mi się, że mi się to udało. Zapraszam na Kruchy torcik z mlecznym kremem i białą czekoladą oraz kiwi. Minus? Pierwszego dnia ciasto ciężko pokroić,, dlatego proponuję przygotować(...)części i rozwałkowujemy na placki grubości około 3- 4 mm. Wycinamy za pomocą talerza, miski etc. Resztki ciasta ugniatamy w kulkę, rozwałkowujemy i tworzymy ostatni placek.Wszystkie placki pieczemy około 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180`C.W tym czasie przygotowujemy krem.Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy pokruszoną białą czekoladę i cukier. Gotujemy do rozpuszczenia się składników. Odstawiamy do przestudzenia.Mas
Słodkie Przyjemnościwypróbujcie ten przepis :) Składniki na 1 duży rondel średniej wielkości gołąbków: 2 średnie główki kapusty 1 kg ryżu naturalnego (u mnie Risana/Sonko - 2,5 opakowania) 1,5 kg mięsa mielonego wieprzowego lub z indyka 0,5 kg cebuli 250 g przecieru pomidorowego 250 g smalcu pieprz, sól do smaku Przygotowanie: Kapustę sparzyć. Należy wyciąć głąba a następnie(...)Duży rondel posmarować tłuszczem i wyłożyć liśćmi kapusty. Gołąbki układać tak aby ściśle do siebie przylegały. Gdy rondel będzie pełny wlać szklankę wody. Wierzch wyłożyć liśćmi kapusty. Piec pod przykryciem w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez
Ze smakiem i z pasjąryżem lub pieczywem. Przepis powstał na podstawie informacji, które udało mi się zebrać na temat tego tradycyjnego tureckiego dania. Składniki 3-4 porcje: na kofty: 400g mięsa mielonego wołowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/3 natki pietruszki ¼ łyżeczki kminu rzymskiego ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 jajko 4 łyżki bułki tartej mąka pszenna do obtoczenia olej(...)Paprykę pokroić w grubą kostkę (ok. 3 cm). Ułożyć ją pomiędzy ziemniakami. Na wierzchu położyć usmażone kofty. Sos: Składniki sosu wymieszać ze sobą. Zalać nim mięso z warzywami. Piec w 180 stopniach ok. 30 minut. Smacznego Anulla Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
Fabryka pomysłówfaszerowane są bardzo popularne, dla mnie są nowością i zrobiłam je po raz pierwszy. Składniki: 10-12 pieczarek średniej wielkości 300 g mięsa mielonego /wieprzowe/ 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 3 -4 łyżki bułki tartej ½ łyżeczki słodkiej papryk 1/2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki posiekanej zielonej pietruszki sól i pieprz(...)złoty kolor /zaczynając od strony farszu/. -Pieczarki można również upiec w piekarniku / także bez panierki/ posypując wierzch pod koniec pieczenia żółtym serem
Zakamarki mojej kuchniboczkiem. Wybierzmy to co najbardziej Nam odpowiada i ukryjmy w środku, a efekt będzie przepyszny. Rolada z mięsa mielonego SKŁADNIKI: 250 g mięsa mielonego mielonego 2 cebule 3 jajka pół puszki czerwonej fasolki pieprz sól 3 łyżki bułki tartej łyżka masła kilka pieczarek 2 łyżki oliwy zielona cebulka Dwa jajka gotujemy na twardo(...)środka w rulon, pomagając sobie folią. Boki rolady staramy się skleić, aby nie wypłynęło nadzienie. Roladę przekładamy bez folii do wysmarowanej masłem i posypanej pozostałą bułką tartą foremki. Pieczemy ok 45 minut w piekarniku w 190 stopniach. Roladę kroimy w plastry i podajemy np do ziemniaków. Posypujemy z wierzchu pokrojoną zieloną cebulką
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki 300g kapusty kiszonej 400 g mięsa mielonego lub piersi z kurczaka 60dag ziemniaków 250-300 ml dipu czosnkowego 200 g startego żółtego sera 60 ml zimnej wody sól,pieprz ulubione przyprawy do mięsa np.gyros Wykonanie ciekawe połączenie ziemniaków i mięsa Wstawcie do piekarnika zapiekankę a cała rodzina znajdzie się w pobliżu kuchni.:) Ulubione przyprawy np.gyros(...)wyłożyć kapustę kiszoną .Całość posypać obficie żółtym serem. Naczynie przykryć i umieścić na około 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć przykrywkę, aby ser mógł się zapiec. Mięso można zastąpić rybą, np. łososiem. Inspiracja: przepisy.pl Domowy dip czosnkowy każdy doprawi sobie tak, jak lubi
w mojej kuchniPodczas ostatniej wizyty w moich rodzinnych stronach odwiedziliśmy ciocię Basię, u której mielimy okazję skosztować przepysznej, jeszcze ciepłej drożdżówki. Oczywiście przepis zabrałam:) I tak jeszcze dzisiaj mogliśmy zajadać się cieplutką, niezwykle miękką i puszystą drożdżóweczką. Jest puszysta dzięki dodatkowi oleju rzepakowego, którego wielkim plusem jest to, że ma neutralny smak i zapach. Ja użyłam dodatkowo wiśni, ale równie dobrze sprawdzą(...)odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie ciasto ponownie zagnieść i wyłożyć na przygotowaną blaszkę o wym. 37x42cm. Na wierzchu rozłożyć dowolne owoce, u mnie wypestkowane wiśnie. Piec ok. 40-50 minut w temp. 180st. Podawać oprószone cukrem pudrem
Z miłości do słodkościpokrojonego w mniejsze kawałki schłodzonego masła i całość miksowałem przy użyciu końcówki do wyrabiania ciasta w blenderze do momentu uzyskania konsystencji kruszonki. Wtedy dodałem jedno jajko i 3 łyżeczki mielonego cynamonu, po czym całość zmiksowałem do uzyskania jednolitego ciasta, które umieściłem w lodówce na 40 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowałem i wykleiłem nim naczynie do tarty, zwracając(...)następnie całość zalałem masą śmietanowo - jajeczną, tak, aby masa znajdowała się również wewnątrz śliwek. Ciasto włożyłem do piekarnika, którego temperaturę obniżyłem do 140 stopni (podgrzewanie góra i dół). Piekłem 30 minut, po tym czasie zwiększyłem temperaturę do 160 stopni i włączyłem termoobieg. Po wyjęciu ciasta z piekarnika udekorowałem je plasterkami pokrojonej na 8 części śliwki
Wyprawy kulinarne