pieczeń z mielonego - 4715 przepisów (strona:239/315)

Ciasto cukiniowe 152

szklanki świeżo startej cukinii (około 500 g) 150 g masła, roztopionego, przestudzonego 3 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 3 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki gałki muszkatołowej /u mnie szczypta mielonych goździków 2 łyżeczki cynamonu 1 szklanka posiekanych orzechów pekan lub włoskich 1 szklanka suszonej żurawiny (lub rodzynków) 4 łyżki mleka (opcjonalnie) 1. Cukinię opłukać, osuszyć i jeśli jest młoda(...)następnie odcedziłam i ostudziłam) i wymieszać. 4. Ciasto przełożyć do 2 keksówek o wymiarach 10×20 cm każda, wysmarowanych wcześniej masłem i oprószonych mąką (lub wyłożonych papierem do pieczenia) 5. Piec w temperaturze 175ºC przez 45 – 60 minut, pod koniec pieczenia sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest suche. Przestudzić chwilę w foremce, a następnie ciasta wyjąć

UgotujmyTo.pl
Kurczak faszerowany pieczarkami 1331

mnie ok. 1,5kg, 1 cebula, ok. 10 pieczarek, 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki oliwy, przyprawy: pieprz, sól, majeranek, słodka papryka, czosnek   Polecam także kurczaka faszerowanego mięsem mielonym, przepis tutaj . Przygotowanie:   Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wyjmujemy z kurczaka wszystkie kości, zostawiając tylko skrzydełka. Kurczaka kładziemy na blacie piersiami do dołu. Nacinamy wzdłuż, rozkładamy. Nacinamy(...)pieczarkami. Gdy trochę ostygną dodajemy bułkę tartą. Zimnym farsz nakładamy w rozłożonego kurczaka.  Zwijamy go i obwiązujemy nitką lub sznurkiem. Skóra musi być naciągnięta na całego kurczaka. Pieczemy 10 minut w 200 stopniach, później 50 minut w 180 stopniach

Aga w kuchni
Kruche kwiatki migdałowe nadziewane (kruche ciasteczka migdałowe) 174

greckiego i tylko 1/2 szklanki mąki. Ciasteczka są delikatne, kruche, są według mnie idealne. Jak chcemy by były bardzo słodkie to możemy je delikatnie posypać cukrem pudrem. 1 szklanka mielone migdały 1/2 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypywania 1/2 szkl. jogurt grecki 100 g margaryna Bielska Bielmar maliny z rumem Margarynę Bielską kroimy w kostkę. Migdały i mąkę wsypujemy(...)wody mineralnej. Nakładamy mniejsze koło z dziurką na większe, lekko dociskamy w miejscu gdzie jest dziurka, to miejsce wypełniamy malinami z rumem, przekładamy ostrożnie na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia (ja to robiłam łopatką) i brzegi ciasteczka nacinamy nożem, tworząc płatki kwiatka. Pieczemy ciasteczka 20 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu. Ciasteczka wyciągamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Strucla makowa 284

klejące do rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Masa makowa Mak zaparzamy w  500 ml wrzącej  wody , odstawiamy do wystygnięcia, dobrze odcedzamy, dwukrotnie mielimy. Dodajemy pozostałe składniki (na końcu delikatnie mieszamy z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta). W przypadku użycia maku z puszki (ok 900 g) należy najpierw przesmażyć mak (ok 20/30(...)pergamin, jak tubę. Pergamin powinien być dłuższy od makowców o ok. 6 cm (3 cm po obu końcach). Końce tuby spinamy spinaczem, żeby papier się nie odwinął w czasie pieczenia. Między papierem a makowcem powinno być ok 8 mm luzu, ponieważ ciasto urośnie. Makowce pieczemy w temperaturze 180 - 190 stopni przez około 35 minut. Ostygniete ciasto lukrujemy. Składniki

Mia Cucina Sofieta
Pikantny pieczony kurczak 184

maślankowej marynacie. Składniki Marynata :1 i 1/4 szklanki maślanki 1/4 szklanki oliwy 3 łyżki pikantnego sosu chili 2 łyżki musztardy Dijon 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 duża cebula pokrojona w cząstki Ponadto : 12 cząstek kurczaka ( udka , pałki , skrzydełka ) 1 szklanka tartej bułki 1/3 szklanki startego parmezanu 1/4 szklanki mąki 2 łyżeczki(...)masło. Wyjąłem kurczaka z marynaty, otoczyłem w panierce. Odstawiłem na 30 minut. Rozgrzałem piekarnik do temperatury 200 stopni C, ułożyłem kurczaka na ruszcie piekarnika, a pod spód wsunąłem blaszkę. Piekłem 50 minut, aż skórka zrobiła się rumiana i chrupiąca

R'n'G Kitchen
Sernik amaretto z kajmakiem 221

kajmaku.Nieprzeladowany smakowo,zwiezly,ciezki,wilgotny,pyszny i szykowny sernik na kazda okazje.Sernik upieklam w duzej tortownicy o przekroju 24 cm. Skladniki na spod: 6 sucharkow pelnoziarnistych 100 g mielonych migdalow lub zamiast sucharkow i migdalow 200 g ciasteczek amaretti 50 g masla (2 lyzki) 1 kg sera 4 jaja L 1 szklanka cukru 250 g smietany kremowki 5 lyzek(...)sernikowej przez sitko make ziemniaczana.Mase wylac na przygotowany spod.Mala lyzeczka poukladac na gorze sernika i lekko wcisnac w mase kupki masy kajmakowej. Wstawic do nagrzanego piekarnikado 175 ° C i piec przez 15 minut.Nastepnie zmniejszyc temperature do 120 ° C i piec przez 60 minut.Studzic na kratce. Po ostudzeniu udekorowac gore sernika masa kajmakowa i posypac brzegi slupkami migdalow.Najlepiej smakuje na drugi

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik kokosowy z jagodami 133

czesci.Smakuje bajecznie.Bardzo polecam ,bo taki sernik mozesz upiec tylko w sezonie jagodowym. Skladniki na duza tortownice: 170 g owsianych ciasteczek kokosowych 40 g masla 750 kg sera 3 X mielonego 1 puszka mleka kokosowego bio (bez dodatkow E i zageszczaczy) 4 jajka L 1 budyn waniliowy+1 lyzka maki 200 g cukru 200-300 g czarnej jagody(...)zatopia sie w masie serowej,ale juz nastepna warstwa osiadzie na wierzchu wstawic do piekarnika nagrzanego do 175°C na 15 minut,nastepnie zmniejszyc temperature do 140°C i piec nastepne 75-90 minut.Upieczony sernik ma dobrze sciete boki,srodek pozostanie lekko drzacy.Poczatkowo studzic przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika,do calkowitego wystudzenia wystawic na kratke kuchenna podawac schlodzony,najlepiej przez

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb przedświąteczny 170

wtedy będzie stanowił wyśmienity deser. Chleb adwentowy z suszonymi owocami Składniki: (na 1 bochenek) 250 ml mleka 75 g masła 500 g mąki pszennej 70 g cukru 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki soli 20 g świeżych drożdży 1 jajko dodatkowo: 50 ml czerwonego wina 30 g suszonych śliwek 30 g suszonych daktyli 30 g rodzynek(...)wyrośnięcia. Po tym czasie dobrze odcisnąć owoce. Dodać do ciasta, jeszcze raz zagnieść. Gdy owoce będą już dokładnie rozprowadzone w cieście, uformować bochenek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Odsatwić do wyrośnięcia na 40-60 minut. Po tym czasie posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem. Piec w 180 st. C. przez 40-45 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Kiedy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik królewski 1797

przepis ma już ponad dwadzieścia lat. Czym prędzej nadrabiam zaległości i zapraszam na  pyszny waniliowy sernik z rodzynkami, otulony kakaowym ciastem. W przepisie oryginalnym (click) użyto zwykłego, trzykrotnie mielonego twarogu, ja wykorzystałam twaróg sernikowy z wiaderka, który wg mnie świetnie się spisał. Sernik wyszedł taki jak lubię: konkretny i raczej ciężki, choć puszysty dzięki osobnemu ubiciu białek(...)masła 160 g cukru pudru 2 żółtka 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%ok 3 łyżki kakao( choć zależy od tego jak jest ciemne) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, kakaem i siekamy z zimnym masłem. Dodajemy żółtka, śmietanę i szybko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na dwie części (2/3- na spód

Mia Cucina Sofieta
Z cyklu do plecaka: rogale czekoladowo-orzechowe 145

szklanki cukru 50 ml mleka +krem czekoladowy (lub rozpuszczona czekolada), 0,5 szklanki orzechów włoskich W ciepłym mleku rozpuszczamy 2 łyżki cukru i drożdże, odstawiamy do wyrośnięcia. Orzechy mielimy na proszek w blenderze. Można też pociąć je nożem na drobne kawałki, ale zajmie to znacznie więcej czasu. Zmielone orzechy mieszamy z kremem czekoladowym, dodając w razie potrzeby trochę wody(...)szerszą część trójkąta. Brzegi trójkątów zwilżamy wodą, żeby lepiej się sklejały i zwijamy rogaliki zaczynając od części z nadzieniem. Zagniatamy końcówki rogalików i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Zygzakowata babka makowa 195

cukru trzcinowego 540 g mąki  200 ml mleka 2 jajka 1 żółtko 75 ml oleju masło i bułka tarta do formy masa makowa 200 g maku mielonego (dwa razy zmielić przez maszynkę) skórka otarta z cytryny szczypta cynamonu 1,5 szklanki cukru 50 g płatków migdałów 2 jajka Przygotowanie: Drożdże pokrusz i utrzyj z łyżką cukru. Mleko(...)tarta.Układając roladki, lekko je dociśnij, aby nie powstały puste miejsca.  Odstaw formę, aż ciasto wyrośnie ok 15 minut. Babkę wstawić do rozgrzanego piekarnika na 190 C i piec przez 45 - 55 minut.  Smacznego

Niezły Młynek
BOCZEK ROLOWANY CZYLI ROLADA Z BOCZKU 249

Zamarynowana czosnkiem i innymi ulubionymi przez nas przyprawami stanowi aromatyczny dodatek do kanapek.  Smakuje wyśmienicie podana z ostrym domowym chrzanem albo musztardą :)  Dodatkowo  można ją faszerować mielonym mięsem, cebulą,szpinakiem czy warzywami, ale ja zazwyczaj robię ją w tej najprostszej wersji - tylko z przyprawami. Składniki: 1kg boczku surowego bez skóry  2 duże ząbki czosnku sól(...)czasie  zamarynowany boczek obsmażamy na oleju, żeby zrumienił się ze wszystkich stron. następnie roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego albo do rękawa foliowego. Pieczemy w piekarniku 1.15h w temperaturze 185st. Zostawiamy w naszym naczyniu do wystudzenia. Po wystudzeniu ściągamy sznurek i delektujemy się pysznym mięskiem na kanapki

Walijskie Pichcenie
JAGODOWY SERNIK NA ZIMNO Z PORZECZKAMI 122

Targami i straganami zawładnęły borówki ( jagody ? ) , porzeczki i maliny. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie przyrządziła z nich słodkości na upalne dni jakie mamy za oknem

Ostra na Słodko
Sernik z musem bazyliowym dla Patryka i Zbigniewa 187

pasjonującego. Chłopak jest lekko nerwowy, ale jednocześnie bardzo podekscytowany - a skoro on jest zadowolony, to ja też. Poza tym wychodzi na to, że będzie miał wolne weekendy, więc będziemy mieli czas, żeby nadrobić cały tydzień sporadycznych tylko spotkań. Dzisiaj natomiast mamy dzień św. Patryka, czyli irlandzkie święto narodowe. Na świecie znane jest z powodu swojej barwy - w tym dniu wszystko(...)kremówki (36%) 2 łyżki cukru pudru dodatkowo: skórka otarta z 2 limonek kilka listków bazylii Masło rozpuścić, przestudzić. Ciasteczka pokruszyć, wymieszać z masłem.  Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ugnieść na spodzie ciasteczka, schłodzić. Spód podpiec w 180 st. C. przez 10-12 minut. Ostudzić. Twaróg, mascarpone, mąkę, jajka, skórkę i sok z cytryny krótko zmiksować, tylko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 221

postaciach, utartej na proszek i całej. W drugiej postaci cynamon ma rdzawy kolor i słodkawo-korzenny, lekko piekący smak. Cynamon ma zastosowanie jako przyprawa do słodkich potraw z ryżu, pieczonych owoców i grzanego wina. W niewielkich ilościach przyczynia się do aromatyzowania mięs: gulaszu, szynki, baraniny i ryb. Cynamon stosowany jest w przepisach kuchni orientalnej. CZOSNEK- Tajski czosnek jest znacznie mniejszy(...)smaki i właściwości. Galangal w smaku i strukturze przypomina nieco drewno i jest dość ostry, jakby nieco pieprzny. W sklepach z azjatycką żywnością dostępny jest też galangal suszony i mielony ale te jego formy smakują inaczej niż świeży. Przed użyciem korzeń należy oskrobać. Najczęściej tnie się go na plastry (ma oddać potrawie aromat, a potem się go wyjmuje

ClauditteMissCooking