liście kapusty włoskiej lub zwykłej ) – wszystkie warzywa drobno pokroić lub zetrzeć na tarce 250 g brązowej lub zielonej soczewicy 1-2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka mąki kukurydzianej mielony kminek, majeranek, czarny pieprz, ziołowy pieprz, sól, sos sojowy posiekane szczypior i natka pietruszki Gotuj do miękkości soczewicę i włoszczyznę z dodatkiem oleju i majeranku w dużej ilości wody(...)satiating soup (I changed the recipe a bit). You can eat it solo, with rice, potatoes or potato dumplings. Ingredients: mirepoix (1-2 carrots, 1 parsley, 1 small piece of celeriac, 1 piece of leek, 3-4 savoy cabbage leaves or regular cabbage leaves) – all vegetables need to be finely chopped or grated 250 g brown or green lentils
Qlinarnie i QlinarnieMussaka to zapiekanka, danie kuchni greckiej. Moja wersja znacząco odbiega od oryginału, bo przygotowana bardziej po polsku :) ale jest tak samo pyszna :) 500g ziemniaków 2 bakłażany 400g mięsa mielonego 1 cebula 5 pomidorów 2 ząbki czosnku sól pieprz czarny tymianek 2 jajka 1 szklanka śmietany 150 sera feta Małe bakłażany pokroić w 5mm plastry, obsypać solą i odstawić(...)mięsa i znów bakłażan. Na wierzchu położyć krążki pomidorów i posypać rozkruszoną fetą. Jajka roztrzepać ze śmietaną i wylać na zapiekankę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec ok 40min. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Kuchnie świata , Mięsa , Obiad , Zapiekanki Tagged: bakłażan , pomidory , ziemniaki
https:KKuchniaMniampotrawy. Przygotowanie tej lazanii wcale nie jest pracochłonne. Jest to dobry pomysł na szybki obiad lub na spotkanie ze znajomymi. Składniki: - opakowanie tortilli ( 6 sztuk ) - 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej - puszka kukurydzy - puszka czerwonej fasoli - puszka pomidorów bez skórki - 3 ząbki czosnku - 2 cebule - oregano suszone - przyprawa chili con carne - mozzarella - ser żółty w plastrach - sól(...)pokrojonej w cienkie plastry. Przykrywamy kolejnymi 2 tortillami. Ponownie nakładamy warstwę mięsną, 2 plastry sera, przykrywamy tortillą a na sam wierzch nakładamy kawałki poszarpanej mozzarelli. Pieczemy w nagrzanym piekarniku. W temperaturze 200 st przez
Pan i Pani Smith w kuchniSKŁADNIKI NA KLOPSIKI (na 4 porcje): 500 g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego 1 duża cebula 50 g boczku (wędzonego) 1 jajko 1 bułka kajzerka 0,5 szklanki mleka 2 łyżki masła 2 łyżki oleju (np. rzepakowego) 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 3/4 łyżeczki mielonej kolendry (ja utarłam suszone ziarenka w moździerzu) 2 szczypty pieprzu cayenne(...)samej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i 1łyżkę masła i wrzuć na nią posiekaną w drobną kosteczkę cebulę. Usmaż również na lekko złoty kolor. Do miski przełóż mięso mielone, dodaj do niego namoczoną i odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę, jajko, boczek, cebulę, sól, pieprz oraz przyprawy (gałkę muszkatołową, kolendrę, pieprz cayenne). Wymieszaj całość dokładnie łyżką. Z gotowej masy mięsnej
Słodko-Słony Świat Ilonykoniecznie (jeśli Waszym postanowieniem na Nowy Rok są właśnie pierwsze makaroniki, nie wahajcie się zacząć od tych). Makaroniki kawowe na bezie włoskiej Składniki: (na 24 sklejone makaroniki) 125 g mielonych migdałów 125 g cukru pudru 30 ml wody 125 g cukru 100 g białek galaretka: 200 ml mocnej, gorącej kawy 3 listów żelatyny 20 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu(...)dokładnie połączyć. Masa nie powinna być zbyt lejąca, ale też nie całkiem sztywna. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką 8 mm, wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia koła tej samej wielkości. Odstawić na 1 godzinę, aby utworzyła się skorupka. Piec w 150 st. C. przez 15-20 minut. Wystudzić, delikatnie zdjąć z blachy. Żelatynę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeempanada gallega (empanada galega po galicyjsku), czyli duże ciasto chlebowe z wytrawnym nadzieniem, np. z tuńczyka, cebuli, papryki, pomidorów, jajka ugotowanego na twardo i papryki pimenton. Empanadę de gallega piecze się w patelni do paelli lub na blasze do pizzy, a następnie kroi w trójkąty. Tutaj możecie zobaczyć przykładowy przepis na empanada gallega . A wracając do odmian empanadas występujących(...)się robić falbankę, zajrzyjcie tutaj . Albo po prostu zlepcie pierogi i dociśnijcie brzegi za pomocą widelca. Empanadas można przygotować z różnymi nadzieniami , np. z kiełbasą chorizo, ze szpinakiem, z mielonym mięsem, czy z warzywami. Empanadas z tuńczykiem przepis z książki Tapas. Zakąski z hiszpańską tradycją i temperamentem. na 12 sztuk czas przygotowania: 20 min. + 2 godz. (chłodzenie ciasta) + czas
Chilli Czosnek i OliwaKawowe, z chrupiącymi orzechami włoskimi i delikatną nutą kardamonu. Uwielbiam zapach kawy, a odkąd kupiłam zaparzacz bardzo często piję kawę właśnie z kardamonem i mlekiem. Ponieważ
Niebieski kubek z kawadaję mu się zamarynować przez cały dzień i wkładam do piekarnika dopiero na noc. Dzięki temu wieprzowina kruszeje jeszcze przed pieczeniem i dużo mocniej przechodzi aromatem przypraw i ziół. Kawałki o łącznej wadze 800g-1,5kg pieczemy w żaroodpornym naczyniu z pokrywą przez około 7-10 godzin w 110-120⁰C. Po tym czasie mięso z łatwością(...)upiec za jednym zamachem dwie porcje- jedną po wystudzeniu zamrozić. Oszczędzi to sporo czasu i prądu, a odmrożony pulled pork będzie równie pyszny. Nie wylewajcie sosu, który zostanie pieczenia mięsa- to mieszanina coli, cebuli, smaku mięsa i marynaty. Jeśli boicie się, że będzie za tłusto- włóżcie rondelek z sosem do lodówki i zdejmijcie tłuszcz, gdy już się schłodzi
Karo in the Kitchenjagód 3-4 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka bułki tartej kruszonka 60 g mąki 50 g masła 30 g cukru z prawdziwą wanilią 30 g mielonych migdałów SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mleko, masło oraz cukier waniliowy umieścić w rondelku i podgrzac do całkowitego rozpuszczenia masła. Wystudzić. W dużej misce umieścić mąkę, drożdże, szczyptę soli oraz cukier. Wymieszać. Wystudzone(...)Kulę należy uformować w placuszek. Na środek nałożyć dużą łyżkę jagód i zakleić jak pieroga. Końce pieroga zawinąć pod spód i złączeniem do dołu ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Tak samo postąpić z pozostałymi porcjami ciasta. Jagodzianki powinny mieć owalny kształt. Uformowane bułeczki odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 170- 180 stopni
DefinicjaSmakuSkładniki na mus drobiowy: - 2 filety drobiowe – łącznie ok. 500g - 2 ząbki czosnku wędzonego - 1 jajko - pęczek świeżego kopru - natka pietruszki - 1 łyżeczka rozmarynu - różowa sól himalajska - świeżo mielony czarny pieprz - 1 łyżka oleju Dodatkowo: - 125g mozarelli (kulka) - 200g małych słodkich papryczek (różne kolory) - olej lub oliwa do smażenia - 200g prosciutto do owinięcia poledwiczek Polędwiczki płuczemy, osuszamy(...)nadziewamy mozarellą. Papryki układamy naprzemiennie kolorami wzdłuż krawędzi dłuższego boku rozbitej polędwiczki i ciasno zwijamy roladę. Każdą owijamy plastrami prosciutto, następnie obwiązujemy bawełnianą nicią. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, skrapiamy olejem lub oliwą do smażenia. Kładziemy polędwiczki, też lekko skrapiamy olejem, posypujemy rozmarynem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185°C na ok. 50 minut. Co 15 minut obracamy
mojewypiekiinietylkoPyszne,zdrowe,puchate i mieciutkie buleczki orkiszowe.Udzial maki orkiszowej pelnoziarnistej wynosi 50 %,druga polowa to maka orkiszowa jasna 630.Zdrowotnosc buleczek podnosi jeszcze dodatek mielonego siemienia lnianego i ziaren sezamu,slonecznika i dyni.Wysmienite do dzemow i konfitur,jak rowniez z wytrawnymi dodatkami.Zapraszam do wyprobowania przepisu. Skladniki na 12 buleczek: 500 g maki orkiszowej (250 g maki pelnoziarnistej(...)wyrosnieciu ciasta wyrzucic je na blat i powtornie zagniesc.Gdy bedzie lekko sie kleic podsypac delikatnie maka. Uformowac 12 buleczek ,kazda okolo 80 g. Ukladacna blaszce wylozonej papierem do pieczenia,przykryc sciereczka i pozostawic powtornie do wyrosniecia okolo 10 minut. Gdy buleczki sie napusza posmarowac je zoltkiem rozbeltanym z 2-ma lyzkami mleka i posypac dowolnymi ulubionymi ziarnami. Wlozyc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!porcje: - 20 kiszonych liści z winogron Farsz: - szklanka kaszy jaglanej - 2 szklanki wody - 10 suszonych pomidorów z zalewy - łyżka suszonej mięty - 2 ząbki czosnku - 2cm korzeń imbiru - świeżo mielony pieprz -sok z połowy cytryny - sól - łyżeczka pasty harrisy Dodatkowo na sos: - puszka pomidorów krojonych - jogurt naturalny 100g - bazylia, tymianek, oregano - 2 ząbki czosnku Liście wyjmujemy ze słoiczka(...)gołąbki przykrywamy dodatkową warstwą liści. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 30-35 minut i pieczemy. Dodatkowo możecie przygotować sos: puszkę pomidorów wrzucamy do rondelka, dodajemy jogurt, posiekany czosnek, przyprawy i zagotowujemy. Możecie zalać pomidory tuż przed pieczeniem albo polać sosem tuż po wyjęciu z piekarnika. Ja wybrałam pierwszą opcję, gdyż lubię kiedy gołąbki pieką się
Sajkofanka smakuśmietanki (użyłam 18%, ale może być 12%) 4 dag drożdży, w temperaturze pokojowej 50 g masła, stopionego, lekko ciepłego 3 jajka, w temperaturze pokojowej szczypta soli Kruszonka: 3 łyżki mielonych migdałów, 5 łyżek mąki, 4 łyżki brązowego cukru, 4 łyżki stopionego masła Wszystkie składniki kruszonki połączyć ze sobą, wstawić do lodówki. Jajka i drożdże wyjąć wcześniej z lodówki(...)odchodziło od miski. Następnie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (na około 1-1 i 1/2 godziny, do podwojenia objętości). Ciasto rozciągając w dłoniach, wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia bardzo dużą (jak największą) blachę. Rozłożyć umyte i odsączone maliny i odstawić do wyrośnięcia na około 1/2 do godziny (można wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 40 st.) Wyjąć
Czerwień i błękitzielonych szparagów 2 garście młodych pokrzyw Masa jajeczna: 3 jajka 3/4 szklanki śmietany 18% 10 dag ostrego sera żółtego np cheddar szczypta bazylii sól morska do smaku pieprz biały mielony do smaku Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, dodać pokrojone zimne masło i żółtko, wlać zimną wodę i szybko zagnieść ciasto. Nakłuć gęsto widelcem. Wylepić(...)zielone warzywa-szparagi i pokrzywę tak aby równomiernie pokryły ciasto, Zalewamy warzywa masą jajeczną z serem, wstawiamy do nagrzanego do 200*c piekarnika, zmniejszamy temp do 180*c i pieczemy około 30 minut. Po wyjęciu z pieca kroimy i podajemy.Smakuje też rewelacyjnie na zimno. Życzę smacznego ;-) Ps. Mój przepis bierze udział w akcji organizowanej na Durszlaku "Lokalna kuchnia Tomasza Jakubiaka
Wanilia i Kardamontermoobiegu, tylko program góra-dół (najlepiej na programie do pieczenia biszkoptów gdy taki mamy). Ja wstawiam biszkopt do zimnego piekarnika i piekę 35 minut na programie do pieczenia biszkoptów, ale takie mam zalecenia producenta. Mój piekarnik błyskawicznie się nagrzewa. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, biszkopt wyjmujemy, chwytamy w obie dłonie i delikatnie zrzucamy na podłogę z wysokości ok.50cm(...)blaszkę z biszkoptem do wyłączonego, uchylonego piekarnika i pozostawiamy jeszcze na ok.10 minut, lub do wystudzenia. Te czynności można pominąć ale gwarantują nam one równą płaszczyznę ciasta. Ci co pieką biszkopty wiedzą iż stygnąc lubią się one kurczyć, "szok" po zrzuceniu powoduje, że ciasto jest równiutkie. Sprawdzone wielokrotnie. Składniki masy owocowej: - 1,5kg dowolnych owoców - 0,5l wody - 2 proszki
Smaczne Zdrowezaserwowałam dodatkowo truskawkową mrożona kawę klik.Składniki:CIASTO:25 dkg mąki14 dkg masła5 dkg cukru1 jajkoszczypta soliMUS RABARBAROWYpęczek rabarbaru4 łyżki cukruMASA SEROWA100 ml śmietany 30%30 dkg białego sera mielonego albo homogenizowanego1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki żelatynyTruskawki do ozdoby 42 sztuki nieduże:) Przygotowanie:Ciasto:Masło kroję na kawałki i przekładam do miski, dodaje cukier i miksuję chwilę(...)łodzone ciasto wałkuję dość cienko i wypełniam nim nasmarowane foremki na tartaletki. Ilość ciasta wystarcza na 12 tartaletek o średnicy 9 cm. Na cisto nakładam krążki z papieru do pieczenia i wysypuję ziarna ciecierzycy (może to być równie dobrze groch, fasola czy ryż). Piekę 8 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Masa serowa:Śmietanę ubijam z cukrem. Kiedy jest
Magiczna kuchnia DariiPasują do kotleta mielonego i zrazów zawijanych. Można je podawać na ciepło i na zimno, ugotowane lub surowe, zawierają mnóstwo witamin, są przy tym tanie, a nadal ich nie doceniamy. Jednym słowem - przypomnijmy sobie o buraczkach, bo.... burak to brzmi dumnie :) Składniki - proporcje dla dwojga dorosłych głodomorów 5 buraków średniej wielkości 1 czerwona cebula (można też użyć białej(...)minut - małe około 90 minut - średnie około 120 minut - duże Buraczki można też przygotować w: - szybkowarze - czas gotowania skróci się wówczas do 15-25 minut - lub piekarniku (przed pieczeniem każdy buraczek zawijamy w folię aluminiową) - pieczemy w zależności od wielkości buraków od 60 do 90 minut w temperaturze 180-190 stopni Ugotowane buraki ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDzisiaj chcę Was zaprosić na pieczone pierogi z mięsem. Miałam okazję jeść takie pierogi w Pierogarni "Chatka babuni" w Poznaniu i zachwyciły mnie smakiem. Od tej pory kilka razy eksperymentowałam, aż wreszcie znalazłam swój własny smak, który bardzo przypadł domownikom do gustu. Moje pierożki są mniejsze, ale następne będą w wersji "mega"(zmieszczą jeszcze więcej farszu!). SKŁADNIKI: ciasto(...)lodówki przynajmniej na godzinę, karkówkę kroimy na kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek, majeranek wkładamy na patelnię z masłem, smażymy do miękkości mięsa, studzimy, mielimy wszystkie mięsa(również boczek) i warzywa, ewentualnie doprawiamy do smaku, dodajemy rozkłócone jajko, bułkę namoczoną i wyciśniętą z mleka, mieszamy i farsz gotowy, ciasto wałkujemy na 3-5 milimetrowe placki, wykrawamy krążki
Kuchnia BeatySkręcaki” z figami mielonymi są drożdżówkami wystrzałowymi. Pestki fig fajnie pod zębami strzelają i ciekawą słodycz ciastu dodają.Składniki:150 g fig suszonych,400 g mąki,50 g świeżych drożdży,200 ml letniego mleka,2 żółtka,szczypta soli,70 g białego cukru,3 łyżki syropu trzcinowego. Przygotowanie:Drożdże mieszamy z mlekiem, solą, 100 g mąki, przykrywamy ściereczką(...)końcówki łączymy ze sobą i cisto skręcamy. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Odstawiamy do wyrośnięcia.W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180°C.Figowe „skręcaki” pieczemy 15 – 20 min.Po wyciągnięciu z piekarnika, jeszcze gorące smarujemy syropem trzcinowym za pomocą pędzla.Smacznego
Moniki Smakołyki