czekal z talerzykiem na male co nieco do kawy. Skladniki: 200 g maki 100g masla 55 g cukru pudru(w przepisie 100g) 3 lyzki grubo mielonych orzechow laskowych 1 lyzka cukru waniliowego 1/4 startej skorki z cytryny 2 surowe zoltka szczypta soli Masa: 150 g wiorkow kokosowych 3/4 szklanki cukru (dalam 2 lyzki) szklanka mleka kokosowego (slodka smietanka) lyzeczka(...)sztywno piane z bialek z dodatkiem soku z cytryny.Na piane przesiac 2 lyzki maczki ziemniaczanej,dodac namoczone wiorki,delikatnie,ale dokladnie wymieszac lyzka,wylozyc na lekko zrumienione ciasto piec w temperaturze 180-190°C 20 minut ZYCZE SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zakwasu żytniego 125 g maki żytniej razowej 150 g wody Całość zagnieć i pozostaw do przefermentowania przez 14-16 godzin. Zaparka 200 g: 100 g maki żytniej razowej grubo mielonej (możesz po prostu dodać trochę otrąb żytnich do mąki żytniej razowej) 100 g gotującej się wody Mąkę zalej gorącą wodą, przykryj szczelnie folia i pozostaw razem z zaczynem(...)nagrzej do ok. 240 °C, wyłóż chleb z koszyka lub też wstaw formę, w której wyrastał, uprzednio nacięty kilkakrotnie ostrym nożem. Piecz w tej temperaturze 15 minut, następnie zredukuj do 220 °C i kontynuuj pieczenie jeszcze dalsze 35 do 40 minut. Chleb dzięki dużej ilości maki żytniej razowej (otrąb) ma bardzo wyrazisty smak i pozostaje długo świeży
Grahamka, weka i kajzerkaKolejne ciasto jakie wymyśliłam. Miałam wielką ochotę na truskawki, jabłka. Nie do końca wiedziałam, czy te 2 smaki udałoby mi się połączyć w jeden
Malinowe Pocałunkipowiem jedynie nieskromnie, iż osoby którym miałam okazję ją zaserwować wylizywały talerzyki :) Potrzebujemy (na porcję dla 4-5 osób): Sos boloński: - oliwa z oliwek - 700 g mięsa mielonego (najlepiej mieszanki wołowo-wieprzowej) - 400 g mieszanki warzyw (ja użyłam cukinię, pora, cebulę, marchewkę, paprykę) - 1 puszkę obranych, krojonych pomidorów - 1 łyżkę koncentratu pomidorowego - sól - pieprz Płaty makaronu(...)pieprz - gałka muszkatołowa - ser zółty do posypania - naczynie żaroodporne do zapiekania (25x35cm) Rozgrzewamy dużą, wysoką patelnię (może być wok). Wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, na której smażymy mięso mielone. Gdy mięso się zrumieni, wsypujemy na patelnię mieszankę pokrojonych warzyw, dodajemy pomidory wraz z zalewą, koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy przez kilka minut na niedużym ogniu
W mojej holenderskiej kuchniLazania przeważnie była u nas przygotowywana w najbardziej tradycyjny sposób, czyli w wersji z mięsem mielonym. Tym razem postanowiłam przyrządzić ją bez mięsa, za to z ogromną ilością przeróżnych warzyw... Wyszło pysznie, zdrowo i kolorowo;) Składniki: 250g makaronu lazania, słoik (350g) domowego sosu pomidorowego (ewentualnie kupny), 1/2 cukinii, marchewka, cebula, 350g białych szparagów, puszka czerwonej fasoli, 4 łyżki mrożonego(...)nałożyć trochę sosu, następnie ułożyć makaron, odsączoną fasolę i odciśnięty szpinak. Położyć kolejną warstwę makaronu, podduszone warzywa, rozsmarować resztę sosu. Przykryć ostatnią warstwą makaronu, na wierzchu ułożyć kawałki mozarelli. Piec ok. 20min w temp. 190st. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościrazem padło na biszkopt gryczany z owocami z tego przepisu. Nie zdawałam sobie sprawy, ile może zająć szukanie mąki gryczanej! Chyba z pięciu sklepów wyszłam z kwitkiem, bo nie mieli. A jak już znalazłam, to nie okazała się najtańszą z mąk… na szczęście do tego przepisu dużo jej nie potrzeba. A biszkopt chociaż smaczny? I to jeszcze jak! Pychota! Już(...)obrotach. Przesiewamy mąkę gryczaną i sodę oczyszczoną. Do masy jajecznej powoli dodajemy mąkę, jednocześnie mieszając masę (delikatnie!) łyżką bądź szpatułką. NIE MIKSUJEMY! Przelewamy masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wysypujemy owoce i wciskamy je w ciasto. Jak dla mnie im więcej owoców tym lepiej😉 Wstawiamy ciacho do pieczenia. Pieczemy około 25 minut – do ładnie zarumienionego
Jak gotować i nie zwariowaćząbek czosnku miąższ z 2 kromek chleba 1/2 papryki 15 dag pieczarek 5 dag drobno startego żółtego sera 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego SKWORCU 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 czubata łyżka majonezu 2 czubate łyżki keczupu 1 łyżka masła Masa ziemniaczana: 7 ugotowanych ziemniaków 6 łyżek mleka 1 czubata łyżka majonezu(...)mięsną (prawie równo z brzegiem foremek). 2. Wymieszać keczup z majonezem. Na każdą muffinkę wyłożyć ok 1 łyżeczki i lekko rozsmarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec ok. 40 minut. Wyłączyć grzanie i zostawić jeszcze chwilę w wyłączonym piekarniku aby mięso "odpoczęło". 3. W tym czasie przygotować masę ziemniaczaną: gorące ziemniaki zmiksować blenderem z mlekiem, majonezem
Kto ugości moich gości?mrożenie, a to ciasto można wykorzystać i do słodkich, i do wytrawnych tart. Piekarnik rozgrzewamy na 180⁰C góra-dół, bez termoobiegu. Wyjmujemy ciasto z lodówki na papier do pieczenia i wałkujemy w okrąg lub prostokąt grubości około 5-6mm, nie cieniej. Na środku rozsmarowujemy równą warstwą serowe nadzienie. Na nim rozkładamy pokrojone cukinie jak dachówki – tak, żeby(...)szalotki lub delikatna mała cebula, około 80g kilka gałązek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek suszona bazylia i oregano sól pieprz mielona gałka muszkatołowa 3 łyżki słodkiej śmietanki 30% lub małe jajko do posmarowania SKŁADNIKI CIASTA 120g lodowato zimnego masła 320g mąki pszennej, może być krupczatka /lub pół na pół krupczatka
Karo in the Kitchenmakaronu są przekładane warstwami sosu i mięsa. Danie to często gości w mojej kuchni, bo jest bardzo smaczne, a moje chłopaki to uwielbiają. Składniki: Sos boloński 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 2 łyżki oleju 1 puszka pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka majeranku 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz Sos beszamelowy(...)pszennej gałka muszkatołowa sól pieprz płaty makaronu lasagne 200 g żółtego sera Wykonanie: Sos boloński W rondlu rozgrzać olej i zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulę. Dodać mięso mielone i smażyć stałe mieszając. Kiedy mięso już nie będzie surowe dodać rozgniecione pomidory z puszki wraz z sokiem, przecier pomidorowy,majeranek,liść laurowy i doprawić solą i pieprzem. Chwilę wszystko
O kuchni z uczuciembardzo fajne zamiast kupnych chipsów czy chrupek. Składniki: 1 gotowy arkusz ciasta francuskiego ok. 200 gramów sera żółty, najlepiej jakiś ostry. Im więcej sera, tym bardziej wyrazisty smak papryka mielona słodka czosnek granulowany - opcjonalnie 1 jako do posmarowania Rozwijamy arkusz ciasta francuskiego i rozkładamy na papierze, w który był owinięty. Smarujemy jajkiem, dzielimy na pół Połowę sera odkładamy(...)mnie termoobieg, środkowa półka Przygotowane ciasto pokroić nożem na paski szerokości około 1,5 cm Każdy pasek skręcamy w sprężynkę trzykrotnie Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, smarujemy jajkiem Pieczemy ok. 12-15 minut (czas pieczenia w zależności od piekarnika, trzeba obserwować) Mimo, że tuczące, to na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comimbiru 2 gałązki rozmarynu (opcjonalnie) Solanka woda 4-5 łyżek soli 8 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu Marynata 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki tymianku grubo mielony pieprz 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki oleju Zaczynamy od tego że perliczkę czyścimy z pozostałości piór odcinamy kuper i nadmiar tłuszczu, dokładnie płuczemy i wrzucamy do garnka zalewamy wodą(...)włożyć do zamrażalki na chwilę żeby łatwiej się nam go kroiło) i od strony pleców obkładamy dokładnie perliczkę. Obwiązujemy ją dokładnie tak żeby boczek nam nie spadł podczas pieczenia. Odstawiamy na min 2h do lodówki lub na całą noc. A dlaczego już tłumaczę- perliczka w odróżnieniu od kaczki i gęsi ma mało tłuszczu i aby nie wysuszyć mięsa najlepiej
Piekielna Kuchnia Patiwięcej można je zamrozić i wyjąć, kiedy w lodówce będzie pusto, lub natchnienie do gotowania nagle nas opuści. Składniki (na formę o wielkości ok 30x25 cm): 300 g mielonego mięsa z indyka lub kurczaka 300 g makaronu cannelloni Barilla 1 duże jajko 6 dużych, dojrzałych pomidorów 2 duże ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 3 łyżki oliwy(...)oliwek 1/2-1 łyżeczki oregano sól, pieprz 2 łyżki startego żółtego sera 2 szklanki mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej Przygotowanie: Na łyżce oliwy podsmażyć mielone mięso, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać przeciśnięte ząbki czosnku. Kiedy mięso trochę przestygnie dodać jajko i dobrze wymieszać. Odstawić. Na patelni rozgrzać oliwę, posiekać w plasterki seler
Kulinarne Inspiracjeposiekanego szczypioru - 1 – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 4 łyżki jogurtu greckiego - 3 łyżki domowego majonezu (tym razem zrobiłam na oleju z pestek winogron) - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz czarny - sok z cytryny (do jabłek) Dodatkowo: - do jadalnej dekoracji – miechunka (physalis) * , gałązki tymianku i pieprz czerwony ziarnisty * Miechunka jadalna (peruwiańska) to egzotyczna roślina, której wartości odżywcze(...)kawałki, przekładamy do gotowego sosu. Przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 2 godziny, aby smaki się przegryzły. Śledzie w sosie jogurtowo majonezowym z dodatkiem ziemniaków (gotowane, pieczone, w mundurkach…), to szybki i wspaniały obiad na letnie dni… i nie tylko. Zwolenników śledzi nie trzeba do nich przekonywać, a pozostałych zachęcam. Choćby dla samej serotoniny, potocznie nazywanej hormonem
mojewypiekiinietylkoSkładniki: (na tortownicę 26 cm) Ciasto: 180 g mąki 50 g mielonych migdałów- mają być drobno zmielone na mączkę/piasek, ja miele płatki migdałów gdyż są miększe, w tym celu wykorzystałam młynek do mielenia kawy :) 55 g cukru pudru 100 g zimnego masła lub margaryny 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka cukru waniliowego Krem amaretto z białą(...)godziny bądź do zamrażalnika na około 20-30 min. 5. Po tym czasie wyjąć ciasto i wyłożyć nim tortownicę, można ciasto delikatnie w kilku miejscach po nakłuwać widelcem. Piec: 20-35 min w temperaturze 200 stopni. Ciasto ostudzić przed nałożeniem nań kremów. Po ostudzeniu, nałożyć konfiturę malinową na cały spód. Wstawić całość do lodówki. Krem: 1. Mascarpone dokładnie zmieszać
KreatywnePinyPlanowałam zrobić tradycyjną zapiekankę pasterską ale nie mogłam zakupić wszystkich składników, dlatego przygotowałam zapiekankę na zasadzie "co mam w lodówce leci do gara" :) Składniki: 1 kg mięsa mielonego wołowego (może być też wieprzowe albo mieszane) 1 kilogram ziemniaków (jeśli chcemy zrobić 2 warstwy ziemniaków to 1,5 kg) 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 marchewki szklanka świeżego(...)dusimy pod przykryciem 10 minut. Formę do zapiekania natłuścić, przełożyć do niej mięso a na wierzch położyć warstwę ziemniaków. Można zrobić z 2 warstwami ziemniaków: ziemniaki - mięso - ziemniaki. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym 190-200 stopni około 20 minut. Dekorujemy natką pietruszki. Ziemniaki z dodatkiem masła i mleka stają się bardzo chrupiące. :) zapiekanka mięsno - ziemniaczana
Bon Appetit Małgorzaty