pieczeń z mielonego - 4715 przepisów (strona:243/315)

Ciastka francuskie z serem i bananami 151

ciasteczka z cukrem, cynamonowe palmiery, paszteciki z pieczarkami i kapustą. Dziś w formie bułeczek z serowym nadzieniem, z dodatkiem banana. Pyszotka :)  Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 300g sera mielonego sernikowego (u mnie moje ulubione Emilki od Mlekomy ) 1 żółtko 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka budyniu waniliowego (proszku) 1 banan 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka(...)mlekiem. Zawinąć w rożki, kopertki lub po prostu na pół. Widelcem docisnąć brzegi. Całość posmarować z wierzchu jajkiem z mlekiem. W każdym ciastku zrobić ostrym nożem 3 nacięcia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200'C około 15 - 20 minut

Cakes By Kejt
Paprykowa sałatka z pstrągiem wędzonym 177

najmniej kaloryczne są te ugotowane na parze, upieczone na grillu lub w piecu. Kto jeszcze nie miał okazji- zachęcam do wypróbowania-  tutaj  możecie znaleźć przepis na pstrąga pieczonego. Na uwagę bez wątpienia zasługuje też papryka. To niepozorne warzywo to prawdziwa bomba witaminowa! W każdej świeżej papryce jest sporo witamin z grupy B, witaminy E i aż pięć razy(...)tłuszczu oraz 40g węglowodanów .  SKŁADNIKI: 30g świeżej rukoli 40g makaronu żytniego razowego- przed ugotowaniem 75g wędzonego pstrąga 80g papryki świeżej 60g kukurydzy konserwowej oregano bazylia sól czosnkowa papryka mielona ostra i słodka estragon pieprz PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić Paprykę pokroić w kostkę Pstrąga podzielić na małe kawałeczki Połączyć wszystkie składniki, dokładnie wymieszać  Dodać

peanutbuttermonster
Migdałowo-kawowe brownies 137

Dostojne brownies, wprost rozpływające się w ustach. Szybkie i odpowiednio zakalcowate, użyta kawa dodaje elegancji, a mielone migdały dodają truflowy posmak. Najlepsze jeszcze na ciepło,  z dodatkiem lod ó w waniliowych…? Przepis od Dorotki ( MW ), lekko zmodyfikowany( zastąpiłam część mąki migdałami) Migdałowo-kawowe brownies Składniki: • 160 g masła/margaryny Kasia • 4 jajka • 200 g gorzkiej czekolady( u mnie(...)dodajemy po jednym jajku i szybko miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy czekoladę, przesiane mąki, migdały i wódkę. Formę 17 x 27 cm ( u mnie szklany Pyrex) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę i pieczemy 25 - 30 minut w temperaturze 180ºC. Sprawdzamy patyczkiem. Gotowe brownies ma być mokre i gliniaste. U mnie, to ciasto pod koniec pieczenia urosło

Mia Cucina Sofieta
farszynki meksykańskie 134

mąki pszennej typu 00 (ewentualnie innej "zwykłej" mąki) 135 ml ciepłej wody 15 g drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju na nadzienie: 300 g mięsa mielonego (najlepiej wołowiny) 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasoli 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz ostra papryka zioła prowansalskie 2 łyżki oleju na wierzch(...)każdy placek nałożyć po porcji farszu i zlepić brzegi tak samo jak zlepia się pierogi, podwijając rogi do środka tak, aby powstał kształt rogalika. Ułożyć na blaszce do pieczenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Na wierzchu ułożyć po plasterku mozzarelli i posypać ziołami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około 10 minut, aż będą złote.  A jeśli

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Rolada schabowa z mięsem mielonym, szpinakiem i papryką 181

kapusty. No co ja tu będę Wam opisywać, musicie spróbować! ;) Składniki: Mięso-marynata: 1,5kg schabu 2-3 ząbki czosnku rozmaryn sol, pieprz 2 łyżki oleju Farsz: 200g mięsa mielonego 200g szpinaku świeżego lub mrożonego cebula 200g sera żółtego startego na tarce 2 ząbki czosnku pół czerwonej papryki sól pieprz jajko 2 łyżki bułki tartej   Dodatkowo: 300ml(...)listki laurowe i ziele angielskie oraz ocet balsamiczny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni 1,5-2 godziny pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.  Co pół godziny zaglądamy i podlewamy mięsko bulionem. 10 minut przed końcem pieczenia można zdjąć przykrycie, żeby mięso się ładnie zarumieniło. U mnie pieczenie trwało  niecałe 2 godziny, ale później

Czerwona Porzeczka
SERNIK Z BUDYNIEM CZEKOLADOWYM (I MOJA PIERWSZA AKCJA) 199

już go spróbują...będziecie go robić co weekend ;) SERNIK Z BUDYNIEM CZEKOLADOWYM przepis autorski // tortownica 22cm lub większa (nie mniejsza!) ~1kg sera twarogowego na serniki, dwu-trzykrotnie mielonego ~4 duże jajka ~250g (1 i 1/4 szklanki) cukru (użyłam 130g fruktozy) ~łyżeczka ekstraktu z wanilii / cukier z prawdziwą wanilią (nie wanilinowy) ~65g (1 i 1/2 opakowania) proszku budyniowego czekoladowego(...)wanilii / cukrem z wanilią. Białka ubić na szytną pianę i delikatnie wmieszać w masę serową. Piekarnik rozgrzać do 165*C. Tortownicę o śrenicy 22cm lub większą wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ser. Na środek masy serowej wyłożyć budyń i 'wcisnąć' go sernik (użyłam do tego widelca). Włożyć ciasto do piekarnika i piec 1h. Następnie wyłączyć piekarnik

chili & sugar
Smaki Indii: Kurczak maślany/ Taste of India: Butter chicken 503

jest marynowany przez noc lub przynajmniej kilka godzin w jogurcie i mieszance przypraw, która zwykle zawiera garam masala, imbir, czosnek, cytrynę, kminek, kurkumę i chili. Tradycyjnie przygotowywany jest w piecu tandoor, podobnie jak kurczak Tandoori . My jednak zrobimy go na patelni :) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kuchnia Azjatycka . Zapraszam do gotowania! Butter chicken or Murgh makhani - classic dish(...)świeżego imbiru 1/2 łyżeczki soli morskiej 1 mała suszona papryczka chilli 1 łyżka soku z cytryny 50 ml jogurtu naturalnego 1/3 łyżeczki garam masala 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1 łyżka oleju SOS: 1 łyżka roztopionego masła 1 ząbek czosnku 1 cm świeżego imbiru nasionka z 1 strąku kardamonu 1 goździk 1/2 łyżeczki

Tajskie smaki
Surówka ze świeżych warzyw 136

Składniki: mała główka białej kapusty 1 cebula czerwona 1 mała czerwona papryka 1 średni zielony ogórek pęczek rzodkiewek olej kukurydziany firmy Oleofarm sól, sok z cytryny, pieprz mielony, cukier Przygotowanie: Kapustę drobno szatkujemy, lekko solimy i ugniatamy, pozostawiamy na 10-15 min. Pozostałe warzywa po umyciu kroimy drobno, ale nie tak bardzo drobno:) Kapustę lekko odciskamy jeśli zrobiła się(...)siarki korzystnie wpływa na wygląd włosów, cery i paznokci. Warzywo to uspakaja żołądek, łagodzi przebieg choroby wrzodowej (chorym pomaga picie świeżego soku z kapusty). Usuwa przy tym niemiłe uczucie pieczenia

Proste Potrawy
Brownie z masą serową 160

mokre mocno czekoladowe i bardzo smaczne. Do tego nie jest ono trudne do wykonania. Dodatkiem do ciasta jest masa serowa. Niestety nie mam w asortymencie kuchennym maszynki do mielenia więc nie mogę zaszczycić podniebienia moich łasuchów prawdziwym sernikiem ale na szczęście jest ser ricotta. Bardzo lubię serniki z jego dodatkiem, nie smakuje może jak twaróg ale  ma przyjemny "serowy(...)dodać miód i 3 żółtka. Gotową masę odstawić. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli i delikatnie wmieszać je do ciasta. Gotowe przelać do formy 20 na 25 cm. piec 30 minut w 180 stopniach. Śmietankę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier i serek ricotta. Gotową masę kładziemy na ciasto. Dekorujemy według uznania. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Sernik drezdeński z masą migdałową 162

serowa:  500 g zmielonego twarogu( u mnie ricotta)  120 g cukru  2 jajka  otarta skórka z cytryny bio  Masa migdałowa:   250 g mielonych migdałów  4 jajka   100 g cukru  1 łyżka masła   parę kropel olejku migdałowego (lub 2 gorzkie migdały) Dodatkowo: płatki migdałowe Rozpoczynamy od przygotowania(...)krem( ok 10 min), partiami dodajemy mączkę migdałową i ostrożnie mieszamy, na koniec dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło i olejek migdałowy. Formę o wymiarach: 23x32 cm wykładamy papierem do pieczenia.  Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blachy, wykładamy na blachę i rękoma rozciągamy krawędzie ku górze. Ciasto nakłuwamy widelcem i razsmarowujemy na nim masę serową, a potem migdałową. Wierzch ciasta

Mia Cucina Sofieta
befsztyk tatarski 171

Francuz wymyśli, to Polak polubi". Pewnym jest że danie, od dawna, takie serwuje się we Francji i w krajach Beneluksu, a jego nazwę wywodzi się od łacińskiego tartarus ( dno piekła), co miało odnosić się do pikantnego sosu z jakim befsztyk początkowo był podawany.  Na koniec tylko krótkie podsumowanie.  Jeżeli mamy potrzebę wiary we wschodni, dziki rodowód tatara(...)musztardy 1 łyżka maggi woda gazowana czarny pieprz , sól marnowane rydze( lub inne grzyby) cebula kapary oliwki korniszony papryka Sposób przygotowania wołowinę siekamy ręcznie nożem, lub ostatecznie w mikserze (mielenie maszynką powoduje zmianę smaku i konsystencji mięsa). Posiekane mięso doprawiamy solą, czarnym pieprzem, musztardą, maggi i olejem w miarę potrzeby dodając wody gazowanej ( całość będzie miała lepszą konsystencję) i odstawiamy

Miód i pieprz
Mazurek kokosowy 144

czekal z talerzykiem na male co nieco do kawy. Skladniki: 200 g maki 100g masla 55 g cukru pudru(w przepisie 100g) 3 lyzki grubo mielonych orzechow laskowych 1 lyzka cukru waniliowego 1/4 startej skorki z cytryny 2 surowe zoltka szczypta soli Masa: 150 g wiorkow kokosowych 3/4 szklanki cukru (dalam 2 lyzki) szklanka mleka kokosowego (slodka smietanka) lyzeczka(...)sztywno piane z bialek z dodatkiem soku z cytryny.Na piane przesiac 2 lyzki maczki ziemniaczanej,dodac namoczone wiorki,delikatnie,ale dokladnie wymieszac lyzka,wylozyc na lekko zrumienione ciasto piec w temperaturze 180-190°C 20 minut                                       ZYCZE SMACZNEGO

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb razowy żytni 80% 154

zakwasu żytniego 125 g maki żytniej razowej 150 g wody Całość zagnieć i pozostaw do przefermentowania przez 14-16 godzin. Zaparka 200 g: 100 g maki żytniej razowej grubo mielonej (możesz po prostu dodać trochę otrąb żytnich do mąki żytniej razowej)   100 g gotującej się wody Mąkę zalej gorącą wodą, przykryj szczelnie folia i pozostaw razem z zaczynem(...)nagrzej do ok. 240 °C, wyłóż chleb z koszyka lub też wstaw formę, w której wyrastał, uprzednio nacięty kilkakrotnie ostrym nożem.  Piecz w tej temperaturze 15 minut, następnie zredukuj do 220 °C i kontynuuj pieczenie jeszcze dalsze 35 do 40 minut. Chleb dzięki dużej ilości maki żytniej razowej (otrąb) ma bardzo wyrazisty smak i pozostaje długo świeży

Grahamka, weka i kajzerka
Truskawkowy szał. 42284

Kolejne ciasto jakie wymyśliłam.  Miałam wielką ochotę na truskawki, jabłka.  Nie do końca wiedziałam, czy te 2 smaki udałoby mi się połączyć w jeden

Malinowe Pocałunki
Lasagne 168

powiem jedynie nieskromnie, iż osoby którym miałam okazję ją zaserwować wylizywały talerzyki :)  Potrzebujemy (na porcję dla 4-5 osób): Sos boloński: - oliwa z oliwek - 700 g mięsa mielonego (najlepiej mieszanki wołowo-wieprzowej) - 400 g mieszanki warzyw (ja użyłam cukinię, pora, cebulę, marchewkę, paprykę) - 1 puszkę obranych, krojonych pomidorów - 1 łyżkę koncentratu pomidorowego - sól - pieprz Płaty makaronu(...)pieprz - gałka muszkatołowa - ser zółty do posypania - naczynie żaroodporne do zapiekania (25x35cm) Rozgrzewamy dużą, wysoką patelnię (może być wok). Wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, na której smażymy mięso mielone. Gdy mięso się zrumieni, wsypujemy na patelnię mieszankę pokrojonych warzyw, dodajemy pomidory wraz z zalewą, koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy przez kilka minut na niedużym ogniu

W mojej holenderskiej kuchni
Warzywna lazania 130

Lazania przeważnie była u nas przygotowywana w najbardziej tradycyjny sposób, czyli w wersji z mięsem mielonym. Tym razem postanowiłam przyrządzić ją bez mięsa, za to z ogromną ilością przeróżnych warzyw... Wyszło pysznie, zdrowo i kolorowo;) Składniki: 250g makaronu lazania, słoik (350g) domowego sosu pomidorowego (ewentualnie kupny), 1/2 cukinii, marchewka, cebula, 350g białych szparagów, puszka czerwonej fasoli, 4 łyżki mrożonego(...)nałożyć trochę sosu, następnie ułożyć makaron, odsączoną fasolę i odciśnięty szpinak. Położyć kolejną warstwę makaronu, podduszone warzywa, rozsmarować resztę sosu. Przykryć ostatnią warstwą makaronu, na wierzchu ułożyć kawałki mozarelli. Piec ok. 20min w temp. 190st.     Smacznego:) Przepis dodaję do akcji

Z miłości do słodkości
Biszkopt gryczany z owocami 231

razem padło na biszkopt gryczany z owocami z tego przepisu. Nie zdawałam sobie sprawy, ile może zająć szukanie mąki gryczanej! Chyba z pięciu sklepów wyszłam z kwitkiem, bo nie mieli. A jak już znalazłam, to nie okazała się najtańszą z mąk… na szczęście do tego przepisu dużo jej nie potrzeba. A biszkopt chociaż smaczny? I to jeszcze jak! Pychota! Już(...)obrotach. Przesiewamy mąkę gryczaną i sodę oczyszczoną. Do masy jajecznej powoli dodajemy mąkę, jednocześnie mieszając masę (delikatnie!) łyżką bądź szpatułką. NIE MIKSUJEMY! Przelewamy masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wysypujemy owoce i wciskamy je w ciasto. Jak dla mnie im więcej owoców tym lepiej😉 Wstawiamy ciacho do pieczenia. Pieczemy około 25 minut – do ładnie zarumienionego

Jak gotować i nie zwariować
Muffiny mięsne z ziemniaczaną czapeczką 154

ząbek czosnku   miąższ z 2 kromek chleba   1/2 papryki   15 dag pieczarek 5 dag drobno startego żółtego sera   2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego SKWORCU 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 czubata łyżka majonezu 2 czubate łyżki keczupu   1 łyżka masła Masa ziemniaczana: 7 ugotowanych ziemniaków 6 łyżek mleka 1 czubata łyżka majonezu(...)mięsną (prawie równo z brzegiem foremek). 2. Wymieszać keczup z majonezem. Na każdą muffinkę wyłożyć ok 1 łyżeczki i lekko rozsmarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec ok. 40 minut. Wyłączyć grzanie i zostawić jeszcze chwilę w wyłączonym piekarniku aby mięso "odpoczęło". 3. W tym czasie przygotować masę ziemniaczaną: gorące ziemniaki zmiksować blenderem z mlekiem, majonezem

Kto ugości moich gości?
Wytrawne galette z młodą cukinią i twarogiem 202

mrożenie, a to ciasto można wykorzystać i do słodkich, i do wytrawnych tart. Piekarnik rozgrzewamy na 180⁰C góra-dół, bez termoobiegu. Wyjmujemy ciasto z lodówki na papier do pieczenia i wałkujemy w okrąg lub prostokąt grubości około 5-6mm, nie cieniej. Na środku rozsmarowujemy równą warstwą serowe nadzienie. Na nim rozkładamy pokrojone cukinie jak dachówki – tak, żeby(...)szalotki lub delikatna mała cebula, około 80g kilka gałązek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek suszona bazylia i oregano sól pieprz mielona gałka muszkatołowa 3 łyżki słodkiej śmietanki 30% lub małe jajko do posmarowania SKŁADNIKI CIASTA 120g lodowato zimnego masła 320g mąki pszennej, może być krupczatka /lub pół na pół krupczatka

Karo in the Kitchen
Lazania z mięsem mielonym 160

makaronu są przekładane warstwami sosu i mięsa. Danie to często gości w mojej kuchni, bo jest bardzo smaczne, a moje chłopaki to uwielbiają. Składniki: Sos boloński 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 2 łyżki oleju 1 puszka pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka majeranku 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz Sos beszamelowy(...)pszennej gałka muszkatołowa sól pieprz płaty makaronu lasagne 200 g żółtego sera Wykonanie: Sos boloński W rondlu rozgrzać olej i zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulę. Dodać mięso mielone i smażyć stałe mieszając. Kiedy mięso już nie będzie surowe dodać rozgniecione pomidory z puszki wraz z sokiem, przecier pomidorowy,majeranek,liść laurowy i doprawić solą i pieprzem. Chwilę wszystko

O kuchni z uczuciem
Serowe paluchy z ciasta francuskiego - coś na ząb 172

bardzo fajne zamiast kupnych chipsów czy chrupek. Składniki: 1 gotowy arkusz ciasta francuskiego ok. 200 gramów sera żółty, najlepiej jakiś ostry. Im więcej sera, tym bardziej wyrazisty smak papryka mielona słodka czosnek granulowany - opcjonalnie 1 jako do posmarowania Rozwijamy arkusz ciasta francuskiego i rozkładamy na papierze, w który był owinięty. Smarujemy jajkiem, dzielimy na pół Połowę sera odkładamy(...)mnie termoobieg, środkowa półka Przygotowane ciasto pokroić nożem na paski szerokości około 1,5 cm Każdy pasek skręcamy w sprężynkę trzykrotnie Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, smarujemy jajkiem Pieczemy ok. 12-15 minut (czas pieczenia w zależności od piekarnika, trzeba obserwować) Mimo, że tuczące, to na zdrowie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com