robiłam tej zapiekanki ponad 4 lata! Dlaczego? A bo jak ja miałam ochotę na nią, to domownicy nie mieli :) Aż się w końcu zbuntowałam :D Podałam z mieszanką sałat i pomidorkami koktajlowymi. Kapitalne danie! :) Składniki: 1/5 litra bulionu warzywnego 400 gramów makaronu penne trochę margaryny do posmarowania naczynia 500 gramów serka mascarpone 2 jajka garść listków świeżej bazylii 2 kulki(...)makaronu, bazylii, plasterki mozzarelli i sera żółtego Zapiekamy 20 minut na termoobiegu, a następnie przykrywamy wierzch folią aluminiową, włączamy grzanie góra-dół, ustawiamy piecyk na 200 stopni C i pieczemy kolejne 20-25 minut Ponieważ zapiekanka jest raczej ciężkostrawna ze względu na dużą ilość sera, podajemy ją z mieszanką sałat. Można sałaty polać oliwą z oliwek lub sosem vinegrette . Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDzień dobry, Cypryjczycy mieli głowę, gdy wymyślali swoją dumę narodową, halloumi! Jak żaden inny znany mi ser, nadaje się on do smażenia i grillowania, ponieważ jakimś cudem nie rozpływa się na patelni. Kusi za to delikatną ale zwartą konsystencją i lekko słonym smakiem. Próbowaliście go kiedyś? Jeśli nie, to serdecznie Was namawiam! Dla mnie i mojego Męża halloumi to prawdziwy(...)zrobiłam :) Jeszcze ciepłe kawałki sera ułożyłam na sałatce z pikantnej rukoli, słodkiej pieczonej papryki i cierpkich zielonych oliwek, która świetnie zrównoważyła ciężkość sera. Wyszło proste, ale efektowne danie, którego nie powstydziłabym się podać gościom. Halloumi w sezamowej panierce na sałatce z rukoli, pieczonej papryki i oliwek przepis własny Składniki (na 3 porcje): 1 opakowanie halloumi
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki ( na około 20 sztu k ) 150 g ciemnej czekolady ( ja użyłam 100 g czekolady Lindt 70% i 50 g czekolady 47% kakao ) 250 g serka mascarpone 1 szklanka mielonych orzechów laskowych 1 łyżka powideł śliwkowych ( nie koniecznie ) Do polania: 200 g czekolady ( u mnie 100 g mlecznej, 100 g gorzkiej max 50% kakao ) 2 łyżki oleju, np arachidowy(...)minut. Przygotować polewę. Czekoladę przeznaczoną na polewę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej razem z olejem. Schłodzone trufle oblewać płynną czekoladą, odkładać na szklaną deskę lub papier do pieczenia. Kiedy czekolada nieco stężeje, posypywać cukrem trzcinowym. Gotowe trufle chłodzić w lodówce kilka godzin. Najlepiej wykonać je wieczorem i odstawić na noc do lodówki. Przechowywać w lodówce. Smacznego
kolorowotorcikowoDalej zostaję w klimacie piernikowym. Zapach cynamonu, goździków, imbiru i gałki muszkatałowej towarzyszy mi przez cały grudzień. Jest wszędzie, na śniadanie, obiad i kolację. A jeśli
DefinicjaSmakuTutaj pisałam ,że będą mini mazurki...i są...Jedna porcja z masą kajmakową..może być nawet z puszki..ja zrobiłam masę samodzielnie..Dekoracja ..dowolna
Moje domowe kucharzeniewypróbowania jej przepisu, chociaż nie ukrywam, że pasztet w moim domu nie zajmuje 1 miejsca, moi domownicy wolą pieczeń lub pieczone mięsko niż pasztet. Ale Święta Wielkanocne to taki szczególny czas pieczenia pasztetów, więc i ja w tym roku uległam pokusie... I nie żałuję, bo pasztet wyszedł pyszny! Szczególnie smakował mi taki(...)zmielić wraz z warzywami, (niestety jest wtedy większe prawdopodobieństwo, że taki pasztet z warzywami nie wytrzyma nam tak długo, jak zrobiony z samego mięska) 3-krotnie w maszynce do mielenia mięsa. Następnie dodajemy do pasztetowej masy: 4 żółtka (białka ubijamy osobno) majeranek odrobinę gałki muszkatołowej paprykę słodką Mieszamy dokładnie całość. Jeśli masa jest zbyt sura, a chcemy, aby pasztet był
Walijskie PichcenieRolls of minced meat. Składniki. 50 dag mięso mielone 1 cebula 0,5 bułki namoczonej w mleku 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% sól pieprz świeżo zmielony majeranek maggi 4 plastry szynki wędzonej 1 ogórek kiszony 1 cebula Sos. 3 dag grzyby suszone 1 kostka bulion grzybowy 100 ml. śmietana kremówka 36% pieprz mąka ziemniaczana Wykonanie. Sos. Grzyby(...)cienkie plasterki, cebulę w piórka. Mięso podzielić na 4 części. Teraz dla mniej zaawansowanych. Można sobie pomóc i rozłożyć mięso na 4 kawałkach lekko przesmarowanej olejem folii do pieczenia. Nożem uformować 4 prostokąty z mięsa. Na każdym rozłożyć plaster szynki, kilka plasterków ogórka i trochę cebuli. Całość zwinąć w rulonik, związać jak cukierek i piec w piekarniku około
Kulinarny karnet Christopheraposypania 100 g kremówki 2 łyżeczki przyprawy do piernika Jajka wbijamy do miski i łączymy z cukrem na gładką masę. Wlewamy mleko, mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika oraz sodą oczyszczoną a następnie mieszamy z kakao. Suche składniki wsypujemy do masy jajecznej, wszystko dokładnie mieszamy i na końcu dodajemy wlewamy olej. Ciasto przelewamy do wyłożonej(...)Zwykły cukier możemy zastąpić brązowym. Dla urozmaicenia smaku do ciasta można dodać świeże lub suszone owoce, miąższ wanili albo skórkę pomarańczową. Oprócz tradycyjnie dodawanego cynamonu i imbiru, warto wsypać mielony anyż , kardamon , goździki i mieloną kolendrę. Do piernika najlepiej dodać miód akacjowy , który najlepiej podkreśla korzenny smak piernika
Słodkości i nie tylkorazem wersja bardziej orzeźwiająca , letnia … a mianowicie cytrynowa . Delikatnie kwaskowy smak świetnie współgra ze słodyczą pozostałych składników. Łatwy , szybki …. i niesamowicie smaczny! Ps. niezwykle puszysty ! SKŁADNIKI : * twaróg mielony – 700 g * masło – 50 g * jajko – 7 szt * cukier – 250 g * kisiel cytrynowy – 2 op * mąka ziemniaczana – 40 g * sok cytrynowy(...)temperaturę zmniejszamy do 160C i ponownie moczymy ręcznik papierowy. Do brytfanki wlewamy 1/2 szkl. wody – wszystko to zapobiegnie pękaniu sernika i sprawi , że będzie on delikatny ,mokry, kremowy. Pieczemy ok. godzinę , studzimy w zamkniętym piekarniku. Posypujemy cukrem pudrem! Smacznego
Ostra na Słodkoszklanki siemię lniane mielone 3 łyżki cukier ciemny brązowy 1 łyżka sól 1 łyżeczka drożdże instant 1 torebka (7g) olej 3 łyżki karob mielony 2 łyżeczki kolendra mielona 1/2 łyżeczki Zamiast części lub całości wody lepiej użyć mleka roślinnego (np. sojowego lub innego dozwolonego w ramach diety) chleb ładniej wyrośnie. (Mój jest tylko z wodą) Skrobię ziemniaczaną(...)oleju. Zabieg ten sprawi, że skórka będzie cieńsza i mniej wysuszona. Zapraszam do zakładki " Porady i triki " , gdzie znajdziesz opis przygotowania i więcej porad dotyczących bezglutenowych wypieków. Piec około 45-50 minut bez termoobiegu. Sprawdzić suchym patyczkiem czy nie jest surowy w środku. Po upieczeniu wyjąć z foremki i pozostawić do ostygnięcia - najlepiej położyć go najpierw
głodny alergikkorzeń selera 3 duże cebule pół główki czosnku 3 duże jabłka 1 opakowanie wędzonej papryki 1 łyżka słodkiej papryki w proszku pół łyżeczki chilli w proszku dużo świeżo mielonego pieprzu łyżka kminu rzymskiego (lub więcej, jeśli ktoś lubi jego smak, można zamienić na zwykły kminek) 2 łyżki majeranku 3 liście laurowe 10 ziaren ziela angielskiego kilka ziaren jałowca(...)warzywa partiami grillujemy na patelni grillowej i wrzucamy do garnka z kapustą. Dobrze jest lekko podlać patelnię wodą, zeskrobać przypalone warzywa i wszystko razem przelać do garnka, zyskamy cudowny "pieczony" aromat. Cebulę obieramy, szatkujemy i podsmażamy na suchej patelni razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Uważamy, żeby nie przypalić czosnku, bo nada całej potrawie gorzkiego smaku. Całość dokładnie mieszamy, podlewamy
Naturalna Kuchniamasła 300 ml mleka 50 g drobnego cukru 375 g (350 g + 25 g do podsypywania) mąki pszennej (typu 550) 80 g mąki żytniej 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 jajka (rozbełtanego) nadzienie: 100 g miękkiego masła 3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 125 g brązowego cukru (użyłam mieszanki ciemnego muscovado i demerara) 70 g orzechów(...)Rozprowadzamy nadzienie i posypujemy 3/4 ilości orzechów. Ciasto zwijamy w rulon i kroimy na 2 cm plastry. Układamy w formie wieńca na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy bułeczki na 40 minut do ponownego wyrastania. Wierzch bułeczek smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy resztą orzechów. Pieczemy bułeczki w piecu nagrzanym do 200 st.C. ok. 15 - 25 minut
Dzieje kuchennej Wiewiórybardziej odchudzić, zwłaszcza dla osób które stosują dietę białkowa polecam zastąpić ryż całym opakowaniem sera Emilka, robiłam już tak kiedyś i wyszły równie dobre ;) Składniki: 500-550g mięso mielone z indyka/ kurczaka 4 łyżki sera chudego białego Emilka 150g ryżu brązowego 1 mała biała kapusta (jeżeli nam zostanie to polecam pokroić i ugotować jako jarzynkę do obiadu(...)liścia do środka i tak przygotowane gołąbki układamy w garnku ściśle jeden obok drugiego 9. wierzch gołąbków przykrywamy pozostałymi liśćmi, żeby nie spaliły się podczas pieczenia 10. w 0,5 l wrzątku rozrabiamy kostkę bulionu, a następnie dodajemy koncentrat 11. powstałym roztworem polewamy gołąbki 12. pieczemy w temperaturze 180 stopni
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćczosnku 1 duża cebula 2 jajka 2-2,5 łyżeczki curry 1/3 łyżeczki chilli w proszku (można pominąć) 1/3 łyżeczki kurkumy 1,5 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/3-1/2 łyżeczki soli (wg.uznania) 1 łyżka bułki tartej 4 łyżki masła pieprz kolorowy do smaku 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanej kolendry (opcjonalnie(...)jeśli nie można ją więcej doprawić. Na koniec dodać dwa surowe jajka i ponownie dobrze wymieszać. Formę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Przełożyć do niej masę, wyrównać. Piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok 45 minut (aż pasztet ładnie się zarumieni). Po wystudzeniu przechowywać w lodówce
Ze smakiem i z pasjąskropienia 2 łyżki drobno posiekanej skórki cytryny 2 ząbki czosnku, zmiażdżone 2 łyżeczki mielonego kminu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka papryki 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki 1/2 łyżeczki soli + nieco dodatkowo sałatka 1 szklanka kaszy bulgur 15 szt zielonych oliwek bez pestek,przekrojonych 1/2 małej czerwonej(...)pergaminem. Skropić każdą połówkę 1 łyżką oliwy, poczekać aż się trochę wchłonie. Lekko posypać solą. Przy pomocy pędzelka rozprowadzić równomiernie na bakłażanach mieszaninę oliwy i przypraw. Piec, aż będą bardzo miękkie - ok 50-60 minut. W międzyczasie przygotować sałatkę. Bulgur umieścić w garnku i przykryć 1 i 1/2 szklanki wrzącej wody. Gotować 5- 6 minut
Stare Gary