pieczeń z mielonego - 4715 przepisów (strona:222/315)

Seromak z serkiem mascarpone 174

ciasto: 0,5 kostki masła 1 kubek mąki tortowej 0,5 kubka mąki krupczatki 2 łyżki zimnej wody 2 jajka 0,5 kubka cukru masa serowo- makowa: 1 kg mielonego twarogu 1 małe opakowanie serka mascarpone (250 g) 0,5 kostki masła 0,5 opakowania masy makowej 3 jajka 4 łyżki mleka sok z 0,5 cytryny(...)pozostałym cukrem mąkę i cukier waniliowy dosypujemy do masy serowej Ciastem wyklejamy spód foremki, może być prostokątna, może być tortownica, wkładamy do nagrzanego do 175*C piekarnika i pieczemy około 20 minut Delikatnie dokładamy pianę z białek 1/3 masy przekładamy do mniejszej miski i dokładamy masę makową.  Połowę masy serowej wylewamy na podpieczony spód, na masę serową- masę makową

Luźna Kuchnia
Burgery domowe 162

dlatego musi to być dobrej jakości wołowina (np antrykot). Najlepiej zmielić je samemu na grubych oczkach. Najlepiej smakują pieczone na grillu, ale można je także smażyć na patelni lub piec w piekarniku. Należy pamiętać, że burgery solimy dopiero w momencie grillowania/smażenia. Bułki można upiec samemu, ale jest to dość czasochłonne. Można też kupić gotowe pieczywo, ale nie ograniczajmy się(...)dodatkiem posiekanej cebuli i korniszona. Gorąco polecam, nie tylko do burgerów. Dodatki to zwykle sałata, pomidor, cebula, ogórek konserwowy, ser. Składniki na 7-8 burgerów: 1 kg wołowiny mielonej (antrykotu) cebula natka pietruszki 70 ml wody lub zimnego rosołu 2 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy Sos: ketchup cebula ogórki konserwowe Dodatki: 7-8 bułek plastry pomidora ser krążki czerwonej

Smakowity Blog Kulinarny
Ryżowe ciasto z jabłkami i cynamonem 193

homemart.pl Składniki: 50 dag ryżu białego długoziarnistego  8-9 sztuk jabłek  słoik konfitury morelowej lub brzoskwiniowej 2-3 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego anyżu 1/2 mielonych goździków kilka kwiatów lawendy sok i skórka z 1 pomarańczy 4-5 łyżek cukru 1 szklanka mleka  2-3 łyżeczki cukru z naturalną wanilią cukier(...)lawendy. Na sam koniec dodać cukier oraz konfiturę morelową. Ugotowany ryż wymieszać z masą jabłkową i przełożyć do tortownicy o wielkości 28 cm . Piekarnik rozgrzać do 175 C, i piec ok 40-50 minut. Podawać na ciepło, wierzch posypać cukrem pudrem oraz zetrzeć skórkę z pomarańczy. Dla łasuchów ciasto pomarańczowe można podawać z bitą śmietaną

Apetyczna babeczka
Akcja kulinarna ¡Viva España! - Zapraszam do udziału w akcji! 181

kupuję najpyszniejsze na świecie Chorizo Sarta Artesano Picante , o którym pisałam Wam m.in. w przepisie na chorizo smażone z papryką i cebulą . Bardzo się cieszę, że Wy również będziecie mieli okazje spróbować tego chorizo, gdyż jest on jedną z nagród w akcji:) Regulamin konkursu: Nagrodzone mogą zostać tylko te przepisy, które spełniają wyżej wymienione zasady akcji (wiadomo :)). Fundatorami nagród(...)Asia). Na moim blogu również jest małe  hiszpańskie co nieco . Przez cały czerwiec będę dzieliła się z Wami hiszpańskimi przepisami - będą dwie paellie, chłodniki na letnie upały, pieczona dorada, coca i zobaczymy co jeszcze. To kto z Was włączy się do akcji i zawoła ze mną "ole!"?:)  Mam nadzieję, że wspólnie stworzymy inspirujący spis wspaniałych hiszpańskich potraw

Chilli Czosnek i Oliwa
Zapiekanka ziemniaczana z kiszoną kapustą 409

sycąca, bo zawiera ziemniaki, mięso i kapustę kiszoną. Dla smaku i aromatu dodałam suszone grzyby oraz pyszny ciągnący się ser... Zapiekanka śmiało wystarczy Wam na dwa dni:) Składniki: 400g mielonej wołowiny, 750g ziemniaków, 3 cebule, 400g kiszonej kapusty, 200 żółtego sera, 100ml śmietanki 30%, 100ml śmietany 18%, sól, pieprz, ostra papryka, 3 suszone grzyby.   Przygotowanie Cebule obrać, pokroić(...)minut. Odcedzić i oprószyć solą i pieprzem.  W naczyniu żaroodpornym układać warstwami mięso z cebula, kapustę i ziemniaki.  Wierzch polać wymieszanymi śmietanami oraz posypać startym serem. Piec około 35minut w temp. 200st.                              Smacznego

Z miłości do słodkości
Bałkańska musaka 179

osób. Składniki: - 1 duża cebula - oliwa - świeże oregano ( ja użyłam suche z torebeczki) - 500 g mielonego wieprzowo-wołowego ( użyłam samo wieprzowe) - 3 pomidory świeże (użyłam z puszki) - 2 łyżki przecieru pomidorowego  - 2 ząbki czosnku - sól i pieprz mielony - 2 małe bakłażany - 5 większych ziemniaków - 2 łyżki masła - 2 łyżki maki pszennej - 300 ml mleka - 2 jajka(...)jogurtu naturalnego - 100 g tartego sera żółtego 1. Cebulę siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę. Dodajemy mięso mielone, podsmażamy. 2. Pomidory wyjmujemy z puszki . Dodajemy do mięsa razem z przecierem pomidorowym, zmiażdżonym czosnkiem , oregano i pieprzem. Dusimy ok. 10 minut , pod koniec solimy. 3. Bakłażany kroimy w talarki, smażymy na oliwie. Obrane ziemniaki kroimy w plastry , gotujemy

Słodkości i nie tylko
Spaghetti z dorszem 129

filetów z dorsza sok wyciśnięty z cytryny 15 dag makaronu spaghetti 1 duży brokuł 3 średnie pomidory 15 dag żółtego sera  30 dag mielonego twarogu 4 jajka 1/2 szkl. mleka sól mielony czarny pieprz Sposób wykonania: Filety z dorsza czyścimy, moczymy , osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Po czym odstawiamy na ok. 30 minut. Makaron gotujemy(...)formy posmarowanej lekko tłuszczem. Rybę siekamy, mieszamy z pozostałymi jajkami. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wykładamy makaron z twarogiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. i pieczemy ok. 40 minut. Tuż przed końcem na wierzchu układamy pomidory z brokułami i posypujemy żółtym serem.   Smacznego

Słodkości i nie tylko
Sigara Böreği - cygara z ciasta filo nadziewane serem feta i ziołami 346

pieczonych pomidorów - subtelna gra smaku słonego, kwaśnego (ocet balsamiczny z sosu) oraz pikantnego - dla mnie to najlepsze połączenie z możliwych. Böreği można smażyć, ja wybrałam zdrowszą metodę, czyli pieczenie. Sigara Böreği są przepyszne i myślę, że na stałe zagoszczą w moim imprezowym menu. Gorąco zachęcam Was do tego, abyście również spróbowali je przygotować. Co to jest Sigara Böreği(...)mokrymi rękoma, jest naprawdę cieniutkie i mogłoby rozmięknąć. Następnie wyjmijcie ciasto z opakowania, rozwińcie arkusze i rozłóżcie je na arkuszu papieru do pieczenia lub papieru ochronnego, w który były zawinięte. Przykryjcie je drugim arkuszem papieru do pieczenia oraz wilgotnym ręcznikiem kuchennym. Dzięki temu wasze ciasto nie wyschnie i będziecie mogli spokojnie pracować. Wyciągajcie tylko jeden arkusz

Chilli Czosnek i Oliwa
Pasztet domowy pieczony 161

   Walory smakowe domowego pasztetu są chyba wszystkim znane. Przepis nie jest trudny. Składniki: -1,5 kg łopatki -1 kg wątróbki drobiowej -4 jajka -2

Maminek kulinarny
Ryżowe krokiety z kaszą jęczmienną i jarmużem 116

szpinaku pół szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej drobnej 2 cm świeżego kłącza imbiru 2-3 suszone pomidory z zalewy 1 ząbek czosnku olej kokosowy extra virgin  do smażenia szczypta mielonej gałki muszkatołowej sól himalajska do smaku papier ryżowy Ugotuj kaszę jęczmienną. Suszone pomidory bardzo drobno posiekaj. Odłóż. Czosnek i imbir zetrzyj na drobnej tarce. Umyj jarmuż jeśli trzeba, odetnij(...)parze, a do drugiego naczynia , najlepiej płaskiej patelni-rondla wlej wrzątek i zanurzaj papier ryżowy, pojedynczo. Szybko wyciągaj na deskę i nakładaj nadzienie. Zawijaj krokiety. Układaj na papierze do pieczenia w naczyniu do gotowania na parze i pod przykryciem gotuj tak około 2-4 minuty. Podawaj z podprażonym na suchej patelni białym sezamem. Danie jest niezwykle pyszne i powiem

Z Kuchni Do Kuchni
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i cukinią. 173

tego pysznego przepisu na zapiekankę makaronową z mięsem mielonym! Składniki: 500 g makaronów typu świderki 75 g startego sera (do posypania wierzchu zapiekanki) Sos mięsny: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 500 g cukinii 2 średnie cebule 2 średnie marchwie 3 ząbki czosnku 150 g sosu pomidorowego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki słodkiej papryki(...)łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki majeranku Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i cukinią - przepis:  Cukinię, cebulę i marchewkę kroimy w średnią kostkę. Czosnek miażdżymy.  Wszystkie pokrojone warzywa szklimy na niedużej ilości oleju przez ok. 5 min. Po tym dodajemy mięso mielone i smażymy przez 5 min, aż mięso zrumieni się. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy

Kuchnia Łukasza
Pierś z kurczaka w marynacie miodowej. 157

 Jeżeli lubicie kurczaka w słodkiej marynacie, to ten przepis jest właśnie dla Was! Pyszna, soczysta, pięknie pachnąca pierś z kurczaka w marynacie miodowej z dodatkiem

Kuchnia Łukasza
Pomysł na makowiec 111

pokusić się o kawałek ;) Składniki (tortownica o średnicy 19cm): 250g zmielonego maku (suchego) - ja kupiłam niemielony i zmieliłam go w młynku średnie jabłko 3 białka 2 żółtka 250g mielonego twarogu (chudego) szklanka mleka szklanka wody 2 łyżki fruktozy (jeśli nie mamy fruktozy możemy ją pominąć i dodać więcej miodu, makowiec wyszedł dość słodki więc najlepiej spróbować masę(...)jabłko obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach, dodajemy do masy makowej białka ubijamy na sztywno, dodajemy do maku delikatnie mieszając przekładamy masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp. 170 stopni przez około 1 godzinę (jeśli góra zacznie się już "niebezpiecznie" przypiekać najlepiej wyłożyć na wierzch folię aluminiową) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pełnoziarniste pierniki 117

mielonego firmy Oleofarm 5 łyżek domowej przyprawy do piernika  0,5 łyżeczki amoniaku czubata łyżka kakao 2 jajka 2 łyżki oleju z orzechów włoskich firmy Oleofarm 0,5 szklanki płynnego miodu 3 łyżki mleka  5 łyżek  ksylitolu  Sposób przygotowania: Miód, ksylitol, olej i żółtka ucieramy mikserem otręby i płatki owsiane mielimy na mąkę mieszamy(...)pierniki i poszło bez problemu ;) (jeśli podczas wałkowania reszta ciasta zacznie zasychać i będziecie mieć problem z wyrabianiem, dodajcie odrobinę mleka) wykrawamy pierniki wykładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę pieczemy około 10 minut w temp. 150 stopni (należy kontrolować sytuację, żeby nasze pierniczki się nie spaliły lub były niedopieczone) upieczone pierniki od razu wyciągamy z piekarnika

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Roladki mięsne z kapustą i ciastem francuskim 243

cieście francuskim sprawdzą się zarówno jako danie główne jak również przekąska. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: 3 duże liście młodej kapusty około 400g mięsa mielonego czerwona cebula biała część pora olej do smażenia przyprawa gyros płat ciasta francuskiego żółtko do posmarowania sezam do posypania Sposób przygotowania: Kapustę obieramy i myjemy. Wkładamy do osolonego wrzątku(...)około 8-10 cm ciasta bez mięsa. Na masie mięsnej układamy przygotowane wcześniej liście kapusty. Ciasto francuskie ściśle zwijamy wzdłuż szerszego boku. Smarujemy żółtkiem jajka i posypujemy białym sezamem. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 35-40 minut. Jeśli wierz zacznie się przypiekać można go przykryć folia aluminiową

Pyry na Gaz