pudru - 200 g orzechów laskowych - masło do wysmarowania tortownicy - mąka do obsypania tortownicy Na początek odważamy 50 g orzechów i kroimy je na średnie kawałeczki, a pozostałe 150 g mielimy na mączkę lub bardzo drobniutko siekamy. Następnie ubijamy na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Ubijając dodajemy stopniowo, łyżka za łyżką cukier. Ubijamy do uzyskania sztywnej, błyszczącej masy. Odwrócona(...)rozprowadzamy po połowie bezy w obu naczyniach. Na jednym z blatów umieszczamy 50 g grubo pokrojonych orzechów. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st., tortownice wkładamy na dwie półki równocześnie i pieczemy 40 minut, przy czym już po 5 min. zmniejszamy temperaturę do 150 st. Najlepiej po 20 min. przełożyć tortownice, tę z górnej półki na dolną i odwrotnie. Po upieczeniu pozostawiamy
I tu będę miała takie teNADZIENIE SPAGHETTI: 150 g makaronu spaghetti 1 cebula 2 ząbki czosnku 300 g mięsa mielonego wieprzowego 2 szklanki przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki oregano 1 łodyżka świeżego tymianku sól pieprz czarny mielony szczypta cukru papryka słodka mielona ok 100 g sera mozzarella oliwa z oliwek Pomidorom ściąć „czapeczki(...)czosnek. Chwilkę podsmażyć i kiedy zacznie pachnieć, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Należy uważać, żeby czosnku nie przypalić, bo stanie się gorzki. Kiedy cebula się zeszkli dodać mięso mielone. Smażyć krótko, mieszając i rozdzielając kawałki mięsa. Kiedy lekko się obsmaży, wlać przecier pomidorowy i koncentrat. Przyprawić i dusić, aż sos zgęstnieje. W tym czasie ugotować makaron według wskazówek
https:KKuchniaMniamczasie biegiem ogarniacie ostatni bałagan w salonie i czekacie na przybycie gości :) Nim goście wygodnie rozsiądą się na kanapie, nim zaparzy się kawa lub herbata, Wy będziecie mieli na stole obłędnie pachnący, mocno czekoladowy, mięciutki i wilgotny od jogurtu greckiego placek ze śliwkami :) Prościej się nie da, prawda? No dobra, można zamiast tego skoczyć po kawałek chemicznego ciasta(...)szklanki mąki pszennej tortowej 0,5 szklanki cukru trzcinowego 1 opakowanie (16 g) cukru z prawdziwa wanilią 4 łyżki ciemnego kakao 0,75 łyżeczki proszku do pieczenia 0,75 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki cynamonu 200 g jogurtu greckiego 0,5 szklanki oleju (użyłam rzepakowego) 2 jajka DODATKOWO: 400 g śliwek cukier puder
Słodko-Słony Świat IlonyKawałki kurczaka razem z całą marynatą wyłóżcie w jednej warstwie do szerokiego żaroodpornego naczynia lub na głęboką blachę. Wstawcie na środkowa półkę piekarnika. Podczas pieczenia obracajcie je co około 10 minut. Pieczcie około 45-50 minut (w zależności od wielkości), aż temperatura mięsa osiągnie w środku przynajmniej 90⁰C. Pomaga termometr – swój kupiłam na allegro za całe 15zł. Jeśli(...)sezamem, koniecznie z cząstkami limonki do skropienia mięsa. Ja zaserwowałam z brązowym ryżem ugotowanym na sypko, z dodatkiem drobno pokrojonej papryki i selera naciowego. Przyprawiłam ryż szczypiorem, grubo mielonym pieprzem, chili, sokiem z cytryny i siekaną kolendrą. SKŁADNIKI 6 łyżek sosu sojowego (dałam 3 jasnego i 3 ciemnego) 3 duże ząbki czosnku 3 łyżki sosu Worchestershire 1 łyżka ostrego
Karo in the Kitchenprzesadzam. Jestem uzależniona od masła orzechowego...Batoniki posmakują wszystkim innym nałogowcom takim ja jak, ale nie tylko. Posmakują każdemu, kogo poczęstujecie. Chociaż...gdy już spróbujecie jednego to będzie mieli raczej ochotę gdzieś je schować i zjeść samemu, niż się z kimś dzielić ;) Co będę więcej pisać...składniki na stół i zaczynamy! 3-SKŁADNIKOWE BATONY ORZECHOWE przepis autorski // 10 batonów(...)MASŁO ORZECHOWE PRIMAVIKA ) W rondelku rozpuszczamy miód i masło orzechowe, gdy masa będzie już rzadka mieszamy ją z preparowanymi ziarnami i mieszamy. Formę (u mnie keksówka) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę mocno dociskając. Studzimy i wkładamy do lodówki na min. 5h. Kroimy na 10 równych kawałków. Smacznego
chili & sugarpełen wyzwań, obym go przetrwała! Zjem, odpocznę i biorę się za ćwiczenia! ;) Składniki (tortownica o średnicy 22cm): 200g zmielonego maku (suchego) 2 szklanki wody szklanka mleka 80g rodzynek 800g mielonego twarogu sernikowego President 30g orzechów włoskich 2 łyżki ksylitolu spore jabłko 8 łyżek płynnego miodu olejek migdałowy łyżka skrobi ziemniaczanej 3 jajka Sposób przygotowania: Mak wsypujemy(...)jabłko obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach, dodajemy do masy makowej białka ubijamy na sztywno, dodajemy do maku delikatnie mieszając przekładamy masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp. 170 stopni przez około 1 godzinę (jeśli góra zacznie się już "niebezpiecznie" przypiekać najlepiej wyłożyć na wierzch folię aluminiową) pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia, a następnie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćłyżki puszystego/kremowego białego serka 200g szpinaku 50g bułki tartej 2 łyżki oliwy Starta skórka z cytryny Sok z cytryny Odrobina mielonej gałki muszkatołowej Świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól *Jeśli chcemy by potrawa nie zawierała glutenu to pomijamy w przepisie bułkę tartą. Szpinak układamy na dużym durszlaku i przelewamy dwu, trzykrotnie ciepłą wodą, aż całkowicie zwiędnie. Odstawiamy(...)dorzucamy do sera. Całość mieszamy. Piersi z kurczak myjemy i usuwamy błonki. Ostrym nożem nacinamy w każdej kieszonkę. Do środka nakładamy przygotowany farsz. Piersi układamy na blaszce do pieczenia, nacieramy 2 łyżkami oliwy. Następnie oprószamy delikatnie solą i pieprzem, a na końcu posypujemy bułką tartą. Pieczemy w temp 180 stopni na około 30 minut. Smacznego
Kolizje Smakówpomidorami w sosie winegret. Moje danie z chęcią dodaję do akcji Przepis miesiąca - danie z kurczakiem, prowadzonej przez Małgosię . Składniki: 8-10 podudzi z kurczaka sól, mielony pieprz, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie lub włoskie, suszony czosnek 500 ml maślanki ok. 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 otrębów owsianych Mięso(...)ilość według uznania. Mięso wyjmować z marynaty, delikatnie odsączyć z nadmiaru maślanki i panierować ze wszystkich stron w mieszance mąk, otrębów i przypraw. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec do zrumienienia w 180 o C ok. 40 minut
Czerwień i błękitOkres świąteczny to przygotowania. Kuchnia pracuje pełną parą. Pieczemy, gotujemy i sięgamy również po przepisy na domowe wyroby. Na mięsne wyroby domowe porwałam się po raz pierwszy, a na pierwszy ogień poszła biała kiełbasa domowa. Zdradzę tajemnicę, że w lodówce już się „przegryza” mięso na kiełbasę długodojrzewającą, a schab czeka w kolejce na swój świąteczny „lifting”. Składniki(...)chudego)- 100g soli morskiej- 16 g majeranku (2 op.)- 2 główki czosnku- 3 łyżki pieprzu czarnego drobno zmielonego- 1 łyżka pieprzu grubo zmielonego- 1 łyżeczka rozmarynu- 1,5 łyżeczki mielonej kolendry- ok. 650ml lodowatej wody- 280g pinhead rusk (dostałam od rzeżnika)- oczyszczone jelita Mięso mielimy maszynką. Idealnie by było – tłuste zmielić na oczkach 4 mm, a chude
mojewypiekiinietylkoskładniki: 1 kg mięsa mielonego (wieprzowo - wołowego) 2 paczki ryżu białego 1 paczka ryżo dzikiego, brązowego 2 duże cukinie natka pietruszki 8 plasterków sera żółtego albo 10 dag sera tartego sól, pieprz oliwa sos pomidorowy (przecier pomidorowy, mąka, 1/4 kostki margaryny, sól, pieprz) Cukinię myjemy, przekrawamy wzdłuż, wydrążamy środek z nasion w formie łódki(...)oliwie i doprawiamy sola i pieprzem. Do ugotowanego ryżu dodajemy mięso, doprawiamy wg uznania i dodajemy natkę pietruszki. Gotowy farsz wykładamy łódki z cukinii. Przykrywamy żółtym serem i pieczemy w 200 - 220 stopniach około 30 do 40 minut. Sos: rozpuszczamy w rondlu margarynę, dodajemy mąkę (około 4 - 5 łyżek) i energicznie mieszamy. Zalewamy woda i zagotowujemy. Następnie
Bon Appetit Małgorzatywięc śmiało można sięgnąć po dokładkę , bez obaw o „zasłodzenie się”. Ahhh … czyż nie cieknie Wam ślinka na samą myśl? SKŁADNIKI: CIASTO: * ser biały dwukrotnie mielony – 1 kg * masło – 175 g * cukier – 1 szklanka * żółtka – 8 szt * białka – 8 szt * olejek cytrynowy do ciast – 1 op * brzoskwinie – 1 puszka * budyń waniliowy – 2 opakowania BEZA: * białko(...)dalej ucieramy , do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do masy serowej. Mieszamy bardzo delikatnie łyżką. Wkładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy pokrojone i odsączone na sitku cząstki brzoskwiń. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 60 minut w 170C. BEZA: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder
Ostra na SłodkoJagody leśne pojawią się już coraz liczniej, jako że jestem fanką mocno owocowych ciast, takie wydanie na zimno zachwyci każego kto takie właśnie mocno owocowe lubi
Z Majeczką w kuchniserka kremowego Apetina pomidory i bazylia, 2 jajka, 4 pomidory suszone, 1 łyżeczka kapary, 100 g ugotowanej czarnej fasoli (może być z puszki), ½ papryczki chili, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, sól do smaku, garść świeżej bazylii, 2 łyżki ziaren słonecznika, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, 6 zielonych oliwek, 60 ml oliwy z oliwek. Przygotowanie(...)jednolitej gładkiej masy. Dodajemy pokrojone drobno pomidory suszone i kapary. Masę serowo jajeczną przelewamy do sylikonowych foremek na babeczki, do każdej dodajemy ok. 3 -4 fasole czarne. Pieczemy ok. 25 min w rozgrzanym piekarniku do 180 ° C. Babeczki podajemy z pesto z bazylii. Smacznego
Moniki Smakołykifaszerowaną cukinię. Nadziałam ją farszem mięsno- paprykowo- ryżowym. Oczywiście możecie ryż zastąpić np. kaszą jeśli wolicie;) Danie jest naprawdę bardzo smaczne i sycące:) Składniki: duża cukinia, 200g mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowego), 50g ryżu pełnoziarnistego, cebula, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 żółtej papryki, puszka krojonych pomidorów, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz(...)około 8 minut na małym ogniu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Wydrążone cukinie delikatnie posolić, nadziać przygotowanym farszem. Piec około 40 minut w temp. 180st. Można także posypać startym serem na 10 minut przed końcem pieczenia
Z miłości do słodkościszkl. mąki pszennej 125 g masła 3 łyżki cukru 3 jajka 2 szklanki mielonego maku, np BackMit 200 ml słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki cukru 200 ml śmietanki 30% budyń waniliowy 1 śmietan fix do śmietany 1 łyżka cukru pudru 150 g małych bez Wykonanie: Masło pokrój w drobną kostkę. Do miski wsyp mąkę, dodaj masło(...)średnicy 25 cm. Do naczynia wlej śmietankę 18%, dodaj jajka i cukier - zmiksuj. Wsyp mak i zawartość torebki z budyniem waniliowym - dobrze wymieszaj. Masę makową wylej na ciasto. Piecz 40 minut w 160 stopniach C. Ostudź tartę. Śmietankę 30% ubij z fixem do śmietany i cukrem pudrem. Wyłóż na zimną tartę. Wierz udekoruj małymi bezami. Smacznego
kolorowotorcikowosmakowych istny raj :) Wspaniałe danie na przywitanie Nowego Roku :) Składniki: 400 g mięsa mielonego wołowego 3 łyżki oleju cebula ząbek czosnku puszka krojonych pomidorów ok. 20 rurek cannelloni 250 g sera ricotta 375 ml mleka 6 łyżek startego sera typu parmezan suszone oregano szczypta mielonej słodkiej i ostrej papryki sól i pieprz Na dużej patelni rozgrzewamy olej(...)makaronowe rurki nadziewać przygotowanym farszem. Następnie ułożyć w naczyniu i przykryć resztą pomidorów. Ricottę wymieszać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem. Sosem polać makaron i posypać tartym parmezanem. Piec ok. 30 minut w temp. 200 C ( pilnujemy jak danie się pięknie rumieni, może to być krócej albo dłużej w zależności jaki posiadamy piekarnik ) SMACZNEGO
Słodkości i nie tylkopieprz do smaku 1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C . Piecz papryki (w całości) ok. 30-40 minut, aż będą pomarszczone i miejscami brązowe. 2. W czasie pieczenia papryki na patelni z dodatkiem oleju podsmaż cebulę i czosnek. Zdejmij z ognia i odstaw. 3. Upieczone papryki wyjmij z piekarnika i przykryj na 15 minut folią, następnie obierz(...)już gotową zupę krem. 5. Rozdziel zupę na rondel i patelnie. W rondlu zostaw zupę, którą w każdej chwili możesz podgrzać. Przed podaniem udekoruj ją świeżymi ziołami i np. mieloną papryką w proszku. 6. Zawartość patelni (najlepiej takiej z grubym dnem) natomiast musisz zredukować, czyli trzymać kilka-kilkanaście minut na średnim ogniu, aż woda odparuje i płyn zgęstnieje
Powiedz dietom nieSKŁADNIKI 3 średnie cukinie 1 duża cebula 1/2 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki) 1/2 dużej żółtej papryki 2 duże pomidory (malinowe) 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 150 g tartej mozzarelli słodka papryka w proszku zioła prowansalskie sól morska świeżo mielony pieprz olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Cukinie myjemy, odkrawamy końce(...)minut. Cukinie oprószamy pieprzem i słodką papryką. Nadziewamy gotowym farszem, posypujemy tartą mozzarellą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, podlewając niewielką ilością wody. Pieczemy przez 30-40 minut, aż cukinia będzie miękka. Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjeMoje ulubione greckie danie Mussaka, musaka czyli zapiekanka grecka z bakłażanem SKŁADNIKI: 2 szt. bakłażana kilka ziemniaków 1 kg mięsa mielonego ( oryginalnie powinna być jagnięcina) kilka pomidorów lub pomidory z puszki 1 cebula 3 ząbki czosnku przyprawa do musaki ( my mieliśmy oryginalną mieszankę przywieziona z wakacji, ale podaje skład: oregano,bazylia, pietruszka, cynamon, ziele angielskie, tymianek, liść(...)oprószyć solą, pozostawić na chwile by się spocił, następnie go opłukać. Nagrzać piekarnik z funkcją grilla. Podobnie pokroić ziemniaki. Plasterki bakłażana i ziemniaków ułożyć na dużej blaszce do pieczenia posmarowanej 2 łyżkami oliwy (plasterki mogą częściowo na siebie nachodzić). Oprószyć solą i skropić resztą oliwy, wstawić na górną półkę piekarnika i grillować przez około 10 minut
MarciochaKucharzywaniliowy prawdziwy 4 duże żółtka szczypta soli niepełna szklanka ciepłego mleka ok kilograma wiśni cukier amaretto na kruszonkę 100 gram maki 70 gram cukru 70 gram masła mielone migdały ok 2 łyżek Usuń pestki z wiśni, posyp lekko cukrem skrop amaretto. Odstaw. Do wysokiego naczynia wsyp mąkę, szczyptę soli oraz cukier waniliowy. Dodaj suche drożdże(...)dodaj roztopione masło. Odstaw do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie odgazuj. Wywałkuj rozmiar formy i połóż ciasto do formy wysmarowanej masłem. Na wierzch połóż wiśnie. Zrób kruszonkę i posyp nim całość. Piecz ok 50 minut w 180 stopniach
AZgotuj!kilka pomysłów na nadmiar cukinii w kuchni :))) Jeśli jeszcze nie macie dość, proponuję - placuszki z cukinii :) Przygotowuje się je bardzo podobnie do Placka z sosem jogurtowo-czosnkowym . Placuszki pieką się błyskawicznie - i im cieńsze uda się Wam je nałożyć na patelnię - tym lepiej :) Ja nakładałam ciasto łyżką stołową i przyciskałam do patelni. Danie można urozmaicić dodając do placków różne sosy(...)Placki: 1 nieduża cukinia (ok. 300g.) 1 średnia cebula czerwona 4 łyżki mąki 2-3 jajka odrobina oliwy do smażenia sól Sos: 150g jogurtu naturalnego 150g jogurtu greckiego świeżo mielony pieprz kilka listków bazylii 2 ząbki czosnku lub 1 pomidor Do dzieła: Ciasto przygotowujemy tak samo, jak w przepisie na Placek z sosem . Nieobraną, umytą cukinię przecieramy przez tarkę
Spektrum Smakuzapiekaną i smażoną na maśle. Najlepsza jest taka młoda, a właśnie teraz jest najlepsza pora . Dzisiaj zrobiłam faszerowaną kalarepę mięsem mielonym. Składniki: 4 kalarepy 500 g mięsa mielonego 100 g żółtego sera 2 łyżki masła klarowanego 2 szklanki wywaru warzywnego 1 cebula 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki majeranku sól pieprz Wykonanie: Kalarepy obrać, zalać wodą(...)papryką. Napełniać kalarepy przygotowanym farszem mięsnym i układać w naczyniu żaroodpornym . Podlać bulionem warzywnym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 minut. (czas pieczenia zależy od wielkości kalarepy) Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i na koniec pieczenia posypać nim wierzch kalarepy. Piec do rozpuszczenia się sera. Podawać z młodymi ziemniakami. zapiekana
O kuchni z uczuciemszalotka (grubo posiekana) 5 dużych liści szałwii 4 wyciśnięte ząbki czosnku 2 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka czarnego pieprzu ½ łyżeczki kolendry ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego sos do nacierania 1 szklanka bulionu warzywnego lub wołowego ¼ szklanki przygotowanej marynaty szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Jagnięcinę osuszyć, przyciąć nadmiar tłuszczu. Połączyć wszystkie składniki marynaty(...)umieszczamy na rożnie i zabezpieczamy widelcami rożna. Może się okazać konieczne również dodatkowe związanie. Do tacki ociekowej wlewamy kilka szklanek wody. Udziec pieczemy na rożnie około 20-30 minut na każde ½ kg mięsa. W trakcie pieczenie na rożnie nacieramy udziec przygotowanym sosem. P ieczony udziec jagnięcy To jest przepis na klasyczny pieczony udziec jagnięcy doprawiony czosnkiem i rozmarynem
naRuszciebędzie już jednolite odstawiamy je nakryte ściereczką na godzinę. Masa makowa: Mak mieszamy z cukrem. Mleko podgrzewamy. Mak zalewamy wrzącym mlekiem i dodajemy kroplę aromatu migdałowego. Możemy dodać też mielone migdały. Zostawiamy do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, aby uwolnić gazy i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30cm x 40cm. Ciasto kroimy wzdłuż na 3 paski. Na każdym pasku(...)minut, aby wyrosło. Przed włożeniem do piekarnika śliwki na cieście posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 45 minut, do suchego patyczka (moje było gotowe po 40 minutach). Gdy ciasto za bardzo się rumieni z wierzchu, przykrywamy górę papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Przed podaniem ciasto warto posypać cukrem pudrem. * można użyć zwykłego maku
Poezja smakumnóstwo pomysłów! Ps. mi farszu trochę zostało, więc radzę zrobić mniej albo zjeść go potem do chleba. Składniki na 10 sztuk: Opakowanie ciasta francuskiego (375g) 20 dag mięsa mielonego 1 mała papryka Mała puszka kukurydzy 15-18 dag pieczarek 1 cebula 0,5 łyżki ostrej papryki w proszku 2 łyżki sosu sojowego Olej Sól Pieprz Przygotowanie: Pieczarki(...)Dodać do mięsa kukurydzę i starty ser żółty. Całość wymieszać. Ciasto francuskie podzielić na 10 części. Nakładać farsz na środek ciasta i składać na pół. Należy dobrze skleić brzegi. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Smacznego
Fabryka pomysłówpogniewam:P Ps. gotowanie za głosowanie trwa do 9 grudnia do godz. 22 Składniki na 2 kokilki o średnicy 11 cm: 10 ugotowanych średnich ziemniaków 20 dag mięsa mielonego ½ cebuli ½ puszki groszku konserwowego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 4 plastry sera żółtego Szczypta cayenne Bazylia Oregano Przyprawa do mięsa wieprzowego Kamis Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Ostudzone, ugotowane(...)ziemniaków, na to połowę mięsa, ¼ puszki kukurydzy (jeżeli mamy całą). Przykryć warstwą ziemniaków – połową tego co zostało. Na wierzchu ułożyć ser żółty. Z drugą kokilką postępować w analogiczny sposób. Piec w 180 stopniach do rozpuszczenia sera ok. 15 -20 minut. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówSkładniki: 4 ziemniaki 4 marchewki 2 świeże ogórki 3 jajka 1 mały seler 1 por 3 łyżki groszku zielonego 2 jabłka natka pietruszki 1 słoiczek majonezu
kgwjanczewoUwielbiamy serniki, a takie na zimno są doskonałym deserem na letnie popołudnia. Jako że sezon truskawkowy dobiega końca, polecam serniczek na zimno z musem truskawkowym
Takie tam pichcenieBardzo oryginalna wersja gulaszu, nietypowo podana, a rewelacyjnie smakująca i efektownie wyglądająca.... Składniki: 0 ,5 kg szynki dowolną mieszanka przypraw 1 cebula tłuszcz do smażenia listek
kgwjanczewo