pieczeń z mielonego - 4715 przepisów (strona:208/315)

Faszerowana papryka 171

mała cebula 1 marchewka 100 g kaszy gryczanej 1 łyżeczka ziół prowansalskich ½ łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta tymianku sól świeżo mielony pieprz Papryki myjemy i kroimy na połówki. Delikatnie usuwamy gniazda nasienne. Kaszę gryczaną gotujemy według własnego uznania lub przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę. Marchewkę ścieramy na tarce(...)papryką, tymiankiem, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy sos sojowy i smażymy farsz jeszcze przez kilka minut. Połówki papryk dokładnie wypełniamy farszem. Papryki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez ok. 40 minut. Faszerowaną paprykę można podawać jako przekąskę lub dodatek do dania głównego. Czerwona papryka to skarbnica witamin i składników

My Chcemy Jeść
Ciasteczka z miodem gryczanym cynamonowe, imbirowe i kakaowe 141

łyżki miodu gryczanego - 2 szklanki mąki pszennej - 1/3 szklanki cukru pudru - 1 jajko - 1 1/2 łyżki kwaśnej śmietany - 1 łyżeczka sody oczyszczonej dodatkowo: - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/2 łyżeczki imbiru mielonego - 1 łyżeczka kakao do ozdoby: - lukier (sok z cytryny, cukier puder ) - cukrowa kolorowa posypka do dekoracji Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: W garnku rozpuszczam margarynę razem z miodem(...)dodaję odpowiednie inny dodatek: cynamon, imbir, kakao. Każdą część zagniatam osobno. Wałkuję każdy placek na grubość 0,5 cm i wycinam okrągłe ciasteczka. Układam na blasze wyłożone papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 10 minut Ostudzone już ciasteczka ozdabiam lukrem i posypuję kolorową posypką

Kuchnia co dnia
Szaszłyki z łososia 200

zimnej wody (musimy je namoczyć, aby się nie paliły podczas grillowania). Umyte i osuszone filety kroimy w kostkę. Skrapiamy oliwą czosnkową, sokiem wyciśniętym z ½ cytryny, oprószamy solą himalajską, pieprzem, mieloną kolendrą, szałwią i wędzoną papryką (w dowolnej kolejności). Wszystkie składniki mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. W międzyczasie obgotowujemy w posolonej wodzie pieczarki (10 minut), odcedzamy(...)papryka czerwona, boczek, łosoś, papryka żółta, cebula różowa, papryka zielona, cebula biała – i zaczynamy od początku. Kolejność możemy sobie oczywiście zmienić, według uznania. Przygotowane szaszłyki układamy na ruszcie i pieczemy na grillu ok. 15 minut lub w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 30 minut (pod ruszt z szaszłykami wstawiamy blaszkę). Gotowe szaszłyki podajemy ze świeżym pieczywem i ulubioną sałatką

mojewypiekiinietylko
Cukinia zapiekana z mięsem 193

Dzisiaj na obiad połączyłam warzywa z mięsem i powstała smaczna i sycąca zapiekana cukinia. Jeśli macie ochotę na taki zestaw to polecam. Składniki: 2 cukinie 500 g mięsa mielonego 50 g sera żółtego 1 łyżka masła klarowanego 1 cebula 1 łyżka ketchupu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego(...)wymieszać  i chwilkę smażyć. Tak przygotowanym mięsem napełniać cukinię i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Posypać wierzch startym żółtym serem. Wlać wodę tak aby sięgała do połowy cukinii Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. cukinia zapiekana z mięsem

O kuchni z uczuciem
Żółto zielone babeczki z makaronu i szyneczki 217

Pesto: 2 garści listków świeżej bazylii, 1 mały ząbek czosnku, sok cytryny do smaku, 15 g sera żółtego, 60 ml oleju rzepakowego, 1 łyżeczka orzeszków piniowych, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,   sól do smaku. Przygotowanie: Pesto : listki bazylii, czosnek, orzeszki piniowe, ser, razem miksujemy, dolewamy olej, sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem do smaku i ponownie miksujemy(...)serem dodajemy makaron, oliwki w plasterkach, kukurydzę i całość dokładnie mieszamy. Foremki sylikonowe do wypieku babeczek wykładamy szynką, a następnie wypełniamy je przygotowanym makaronem i posypujemy startym serem. Pieczemy w 180 ° C  ok. 20 min. Babeczki podajemy z pesto z bazylii, świeżą rukolą, cebulą i pomidorkami. Całość delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek. Rada: pesto można przechowywać w lodówce, idealne

Moniki Smakołyki
NIEBO W GĘBIE /tradycyjne i bezglutenowe. 226

sody - 1/2 kostki masła - 6 łyżek mleka - 3 łyżki miodu - 1 jajko - 10 dkg cukru pudru/cukru trzcinowego) /CIASTO BEZGLUTENOWE - 1/2 kg mąki bezglutenowej (my wykorzystałyśmy Schar razową tj. z mielonym lnem) - 2 łyżeczki sody - 1/2 kostki masła - 6 łyżek mleka - 3 łyżki miodu - 1 jajko - 10 dkg cukru pudru (my dałyśmy cukier trzcinowy) /MASA - 1/2 litra mleka - cukier waniliowy(...)kawa do posypania i do nasączenia placka . WYKONANIE: /CIASTO: Ciasto wyrobić w misie, wyłożyć na blachę i upiec 45 minut/180 st /góra-dół z termoobiegiem Gdy ciasto się piecze, zaparzamy szklankę bardzo mocnej kawy - my dałyśmy 3 kopiaste łyżki kawy rozpuszczalnej Marcepanowej . /MASA: masło z cukrem ucieramy na gładką masę, po łyżce dodajemy wystudzony budyń (budyń musi być zupełnie

Wypisz Wymaluj
Pyszne Ciasto Imbirowo Czekoladowe 364

ciemnej czekolady (min. 50% kakao) 4 łyżki wina korzennego 140 g cukru kryształu 100 g cukru brązowego (muscovado lub demerara) 5 jaj 75 g zmielonych migdałów 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 czubata łyżka konfitury pomarańczowej Czekoladę, masło i wino umieszczamy w garnku. Na małej mocy palinka, ciągle mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z palinka i odstawiamy do ostygnięcia(...)ubijamy białka na sztywną pianę. Ubitą pianę stopniowo dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. Formę o średnicy 23-25 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno, boki smarujemy masłem. Łyżkę konfitury pomarańczowej rozpuszczamy w garnku, na małej mocy palinka. Wykładamy połowę masy, następnie rozpuszczoną konfiturę i przykrywamy pozostałą masą. Pieczemy około

Made By Mom And Son
Sernik Kokosowy 177

Składniki: Ciasto kruche: 300g mąki pszennej 150g masła 100g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli Masa serowa: 4 jajka 1kg sera mielonego 100g masła 150g cukru opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki mąki 150g wiórków kokosowych Przygotowanie: Mąkę z masłem rozcieramy nożem lub rękoma, dopóki masło będzie w drobnych kawałeczkach. Następnie dodajemy cukier puder, żółtko i sól. Dokładnie wyrabiamy(...)cukrem wanilinowym na pulchną masę. Do jaj dodajemy ser i miksujemy przez 2 minuty, po tym dodajemy masło, mąkę, oraz wiórki kokosowe i miksujemy kolejne 2 minuty. Forme do pieczenia o średnicy 26cm smarujemy masłem i opruszamy bułką tartą lub mąką. Ciasto kruche dzielimy na dwie nie równe części (2/3 na spód, 1/3 do dekoracji). Wiekszą częścią wyścielamy

Kuchnia Łukasza
Tarta dyniowo-orzechowa z serkiem owocowym i śliwkami 158

lata, trochę jesieni a wszystko tak świetnie zgrane, że można dokładać i dokładać na talerzyk ;) Tarta znika w błyskawicznym tempie! ciasto dyniowo-orzechowe: 220 g mąki pszennej 50 g mielonych orzechów włoskich 40 g cukru pudru 90 g masła 150 g puree z dyni żółtko 1 opakowanie serka twarogowego z jagodą i maliną 0,5 kg śliwek kilka malin(...)razie potrzeby delikatnie podsypujemy mąką. Ciasto schładzamy w lodówce przez 30 minut. Po schłodzeniu rozwałkowujemy je na grubość ok. 3 mm i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Z kawałeczka ciasta możemy powycinac ciasteczka np. w kształcie jesiennych listów i na koniec ozdobić nimi tartę. Na cieście rozsmarowujemy serek Almette zostawiając wolny ok. 3 cm margines ciasta. Śliwki

Mienta blog
Tarta cytrynowa - prosta i baaardzo smaczna 154

hojny mikołaj się zgłosi w tym roku. Zobaczymy. Tym czasem proszę was o cierpliwość i polecam pyszną tartę: Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm: spód: 50 g mielonych migdałów 120 g masła 55 g cukru 1 jajko 170 g mąki łyżeczka sody oczyszczonej krem cytrynowy: sok z 3 cytryn i skórka starta 125 ml wody 2 łyżki mąki(...)składników. Wszystkie dokładnie zagniatam tak aby stworzyły jednolite ciasto. Gotowe wykładamy na okrągłą blaszkę nie zapominając o wyłożeniu ciasta również na ściankach tak aby nasz krem nie wypłynął podczas pieczenia. masa cytrynowa: Cytryny dokładnie parzymy w wrzątku a następnie na tarce na małych oczkach ścieramy skórkę. Następnie wyciskamy sok z cytryn przez sitko. Dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną, wszystko

ciastkarnia na kruchym spodzie
Sałatka z roszponki, selera naciowego i sera gorgonzola 228

Wiosna się zbliża wielkimi krokami. Powoli będziemy zatem odchodzić od gorących zup i pieczonych mięs na rzec lekkich sałatek i zimnych przekąsek. Połączenie roszponki, selera naciowego i sera gorgonzola tworzy niezwykle delikatną i orzeźwiającą sałatkę. Całość uzupełniona prażonymi orzechami z wyśmienitym winegretem daje niezwykle fajny i wyjątkowy smak. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 2 garści roszponki(...)oliwy z oliwek 1 łyżka oleju z orzechów ziemnych (można pominąć jeśli nie mamy akurat w domowych zapasach) Kilka kropli soku z cytryny Kilka kropli białego octu winnego Świeżo mielony pieprz i sól Roszponkę myjemy pod bieżącą wodą i odrywamy zgrubienia w okolicy korzenia. Suszymy i układamy na dwóch talerzach. Seler naciowy drobno siekamy i rozrzucamy na roszponce. Orzechy

Kolizje Smaków
Faszerowane muffiny w cieście francuskim 153

Faszerowane Muffiny porcja na 16 muffin: 2 ciasta francuskie  250g mięsa mielonego mała puszka kukurydzy 1 cebula puszka pomidorów  papryczka piri piri łyżka oleju przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, bazylia  ser gouda 16 plastrów Przygotowanie: Na patelni smażymy  wszystkie składniki z wyjątkiem sera i ciasta :) sos doprawiamy do smaku i dusimy na małym ogniu(...)kwadraty i wypełniamy nimi formę. Ciasto dociskamy do ścianek palcami i wypełniamy farszem. Na wierzch kładziemy po plastrze sera . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180C i pieczemy 20 minut góra i dół.  Smacznego

Niezły Młynek
Domowa mielonka ze słoika 157

możecie dodać do waszego smaku) 200 ml wody Przygotowanie: Krok 1  Słoiki należy dokładnie umyć, osuszyć i razem z przykrywkami wstawić do piekarnika na 100 C i piec puste ok 20 min aby dobrze wysterylizować. Krok 2  Mięso należny dobrze zmielić z czosnkiem, a następnie dobrze wymieszać z pozostałymi przyprawami i wodą(...)połowy, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu 50 min. Wyciągamy i ostudzamy. Następnego dnia powtarzamy czynność gotowania lecz tylko przez 20 minut od momentu zagotowania, wtedy będziemy mieli pewność, że taki wyrób może być długo przechowywany.  Rada: Jeżeli  mamy  pewność, ze mielonki zjemy do tygodnia wystarczy jak raz zagotujemy:)  Smacznego

Niezły Młynek
Słodko - makowo i bakaliowo :) 199

garści: rodzynek, fig, moreli, migdałów całych, żurawiny, skórki pomarańczowej, orzechów włoskich 2 czubate łyżki kaszy manny Mak moczymy przez noc, po czym gotujemy go w mleku około godziny. Przestudzony mielimy trzykrotnie przez maszynkę do mięsa przez sitko o najmniejszych oczkach. W oddzielnej misce ubijamy żółtka na gładką masę, po czym dodajemy cukier puder i dalej miksujemy na gładką masę(...)dodajemy żółtka z miodem oraz 2 łyżki kaszy manny.   Na koniec ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z makiem, najlepiej drewnianą łyżką, żeby masa nie opadała. Pieczemy godzinę w 180 stopniach C.  Dekorujemy dowolnie. Smacznego

Sajkofanka smaku
Torcik figowy 151

lada wyczyn udał mi się w Kauflandzie gdybyście byli ciekawi). I nie tylko jestem zadowolona ze zdjęć – tych fig ma się rozumieć, ale torcik wyszedł super. Gdybyście mieli ochotę na takie nieco egzotyczne smaki, żeby urozmaicić sobie polską jesień – zapraszam :) Tort zrobiłam z biszkoptu, na który przepis linkuję poniżej, w małej tortownicy o średnicy 18 cm. Składniki(...)łyżeczka ekstraktu z wanilii +3 dojrzałe figi na mus do przełożenia ciasta + 1 do dekoracji, 1/3 szklanki białego wina i 1/3 szklanki wody na poncz Zanim zabrałam się do pieczenia zrobiłam sesję figom :) Biszkopt przygotowujemy według przepisu , przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdzamy czy na pewno jest upieczony drewnianym patyczkiem – wkłuwamy w środek, po wyciągnięciu powinien być czysty

Ciastkozercy
Gotowany serniczek 184

posłodzenia (np. syrop klonowy, miód, cukier, banan) jak zrobić?   Jeśli używamy twarogu w kostce to aby nasz sernik nie miał grudek, należy go zmielić w maszynce do mielenia  lub w blenderze. Twaróg dokładnie wymieszać lub zmiksować z białkiem jajka. Całość przełożyć do małego garnka i gotować na małym ogniu. W międzyczasie budyń waniliowy wymieszać dokładnie z zimnym mlekiem(...)też jeść go na ciepło. Po schłodzeniu podawać z ulubionymi dodatkami, ja swój serniczek podałam z domowym syropem malinowym. Koniecznie spróbuj innych śniadań inspirowanych sernikiem! Kliknij w link :)   pieczona sernikowa owsianka

tost z dżemem
Pasztet z fasoli i gruszki. 120

jadają mięsa mam świetną propozycję :) Składniki : 300 g suchej białej fasoli ( przed gotowaniem) 1 duża gruszka 1 cebula 100 g orzechów włoskich, podprażonych na suchej patelni  czubata łyżka mielonego siemienia lnianego 2 listki laurowe, czarny pieprz, sól, maggi, rozmaryn olej do smażenia Przygotowanie : Fasolę namoczyć na noc, ugotować Pokrojoną cebulę podsmażyć z kilkoma łyżkami oleju, liściem laurowym(...)dosypać zmielone siemię lniane- zmiksować Całość doprawić świeżym czarnym pieprzem, solą, maggi, ostrą papryką, dodałam 2 jajka i ponownie wymieszałam Przełożyć do foremki o wymiarach 30 x 12 cm, piekłam w 180 C* przez około 80 min.            Jak dla mnie pasztet miał zbyt słodki smak, ale ogólnie bardzo mi smakował

Proste Potrawy
Cukinie faszerowane kaszą jaglaną, mięsem z inydka i nutą orientu 160

lekko chrupiąca, z soczystym farszem i wyrazistymi akcentami imbiru, kolendry oraz tajskiej bazyli. Pycha! SKŁADNIKI ( 4-5 PORCJI) 4-5 okrągłych mini cukinii lub 2-3 podłużne 300g mięsa mielonego z indyka 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżka sosu sojowego lub worchestershire sól i pieprz do smaku kilka gałązek świeżej kolendry kilka gałązek tajskiej bazylii(...)grubości do 1 cm. Jeśli używamy cukinii podłużnych należy je przekroić wzdłuż i wydrążyć miąższ tak aby powstały łódeczki. Wydrążone cukinie oraz kapelusze układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekanika nagrzanego do 180 stopni na 10-12 min, aby lekko się podpiekły. Kiedy cukinie się pieką przyrządzamy farsz. W dużej misce umieszczamy mieso oraz kaszę

DefinicjaSmaku
Cukinia faszerowana mięsem mielonym 148

zrobiłam cukinię z mięsem mielonym i pieczarkami. Pycha. Nawet mój mąż, który nie przepada za cukinią zjadł i poprosił o dokładkę.;-) Składniki: 5 cukinii, 0,5 kg mięsa mielonego, 3 cebule, 3 ząbki czosnku, 0,4 kg pieczarek, 2 pomidory, 3 łyżki ketchupu, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 0,3 kg sera, natka pietruszki ( ilość wedle uznania), olej(...)będzie miękkie dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę. Dusimy aż pomidor będzie miękki. Na koniec dodajemy ketchup, koncentrat pomidorowy i natkę pietruszki.   Faszerujemy cukinię. Pieczemy 35 min w 180C. Ok 5 min przed końcem pieczenia cukinię sypiemy serem

Passion of Cooking
Otrębowe pieczywo 153

użyjecie ;) To by było na tyle mojego wstępu, jestem nudna i nie mam nic nadzwyczajnie ciekawego do opowiedzenia;p  Składniki (na około 3 bułki): 1 jajko 1 łyżka mielonego siemienia lnianego  przysmaki.pl 2 łyżki otrębów pszennych dostępnych w sklepie  Centrum Sylwetki 2 łyżki otrębów owsianych wysoko-błonnikowych   firmy Kupiec 3 łyżki mleka 1/3 łyżeczki(...)spęcznieje przekładamy ciasto do silikonowych foremek (ja użyłam takich do mini tart, możecie też spróbować z foremkami na muffinki, wtedy wyjdzie wam więcej bułek) cienka warstwa na spodzie foremek pieczemy w temp. 180 stopni, do suchego patyczka, nie podam wam konkretnego czasu bo mój gazowy piekarnik rządzi się swoimi prawami kiedy lekko wystygną wyciągamy je z foremek i układamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Tarta bolognese 213

trochę jak... przygotujcie i sami oceńcie! ;) Składniki na spód: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 4 łyżki wody 100 g zimnego masła Składniki na nadzienie: 300 g mięsa mielonego wołowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka oleju sól(...)boki tortownicy o średnicy 31 cm i wkładamy do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Tartę nakłuwamy widelcem, kładziemy na nią kawałek papieru do pieczenia i obciążamy np. ryżem albo grochem (żeby ciasto nie urosło). Pieczemy 15 minut. 2. W między czasie przygotowujemy nadzienie. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i czosnek

My Culinary Art
Kruche babeczki z pieczarkowo-serowym farszem. 245

niedzielę wpaść mieli znajomi. Po świątecznym szaleństwie nie chciało mi się przygotowywać kolejnej sałatki. Wymyśliłam więc że zrobię kruche mini babeczki z farszem pieczarkowo-serowym. Takie na jeden kęs. Kruche babeczki z pieczarkowo-serowym farszem. Składniki na 30 malutkich babeczek: Kruche ciasto: 250 g mąki; 100 g masła; 1 jajko; 1 łyżka śmietany 18%; sól. Przesianą mąkę siekamy z masłem(...)zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika na pół godziny. Rozwałkowujemy, wycinamy (najlepiej foremką - idealnie dopasowane i ładnie wykończone) kółeczka. Wylepiamy nimi foremki, nakłuwamy ciasto i pieczemy około 20 min., w temperaturze 160 stopni. Farsz pieczarkowo-serowy: 200 g pieczarek; 100 g sera żółtego; szczypior; koperek; sól, pieprz, ostra papryka, łyżeczka masła. Starte na tarce o dużych oczkach

Miksturownik