i warzyw. Całość ostatecznie zapieczona, aby spowić wierzch niepowtarzalną ziemniaczano- serową otoczką. 5-6 ziemniaków 2 łyżki mleka 1-2 łyżka masła 400 g mięsa mielonego 1 cebula 1 puszka marchewki z groszkiem zielonym (może też być świeża marchew i mrożony groszek ) przyprawy (sól, pieprz, ostra papryka, oregano) 3/4 szklanki żółtego sera (niekoniecznie(...)wrzuciłam marchew z groszkiem, wymieszałam i smażyłam ok. 5min. Doprawiłam. Mięso przełożyłam do żaroodpornego naczynia, na nim rozłożyłam ziemniaczane puree. Zapiekałam przez 25min. w 200st. Pod koniec pieczenia wierzch posypałam startym serem. Po wyjęciu z piekarnika, odczekałam 10 min. i dopiero kroiłam zapiekankę. Im więcej wody odparuje w trakcie smażenia, tym bardziej zwarta będzie zapiekanka
bastalena. Z drugiej jednak strony poprawne grillowanie pstrąga (i innych podobnych do niego ryb) wymaga przestrzegania kilku zasad. To co jest jego zaletą z punktu widzenia grillowania – zwłaszcza krótkie pieczenie i mała zawartość tłuszczu – może stać się wadą w tym sensie, że mięso stanie się np. suche i nadmiernie spieczone. Ważny jest również dobór przypraw i dodatków(...)skórką. Zapisz przepis Drukuj Składniki wypatroszone i oczyszczone z łusek pstrągi – po 1 na osobę, ok. 300g każdy kilka ząbków czosnku kilka łodyg rozmarynu 1 cytryna sól pieprz czarny świeżo mielony oliwa Do podania pszenna bagietka/bułka przypieczona na grillu masło ziołowe/czosnkowe Instrukcje Pstrągi nacieramy solą i pieprzem, zarówno na zewnątrz jak i w środku. Ostrym nożem wykonujemy płytkie
Kulinarna PokusaJak widać kurczak gości na moim stole bardzo często. Po części dlatego,że jest to jedno z chudszych mięs a ja aktualnie bardzo ograniczam kalorie. A
Magiczne Życie Martykeksówkę/ 2 średnie banany Szklanka mleka kokosowego (1/3 szklanki można zastąpić innym mlekiem roślinnym)* 3 łyżki stewii z erytrytolem 60ml oleju kokosowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 70g orzechów mielonych 70g kakao Dodatki: 3-4 kostki czekolady gorzkiej 1 łyżeczka cukru kokosowego Garść ulubionych orzechów (mogą być mieszane) Polewa: Dwa opakowania borówek *najlepiej, żeby mleko było w temperaturze pokojowej(...)kakao i stewię. Dodajemy mleko, wanilię i dokładnie mieszamy. Po chwili dodajemy olej kokosowy i resztę składników. Wszystko razem blenderujemy (wraz z bananami). Przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze układamy orzechy i kawałki czekolady. Pieczemy 25 minut w 170C. Pod koniec pieczenia można posypać cukrem kokosowym. W czasie, gdy ciasto jest w piekarniku, 1 opakowanie
Fill The Bowlprażymy, ciągle mieszając drewnianą łyżką, aż do uzyskania silnego orzechowego zapachu, amarantus zaczyna zamieniać się w popping. Wtedy kończymy prażenie, przesypujemy uprażone ziarna do miseczki i studzimy. Po ostudzeniu mielimy ziarna na mąkę. Do dużej miski przesypujemy wszystkie składniki, mieszamy je ze sobą dokładnie i powoli wlewamy wodę, nie całą na raz. Dokładnie mieszamy ciasto drewnianą łyżką, aż do uzyskania(...)spożywczą i odstawiamy ją w ciepłe miejsce na ok 30 minut, aż do podwojenia objętości ciasta (ciasto bardzo szybko rośnie). Po tym czasie foremkę do wypieku wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej ciasto, przykrywamy foremkę folia i odstawiamy ponownie na ok. 30 minut do wyrastania. Dla niecierpliwych: można pominąć pierwszy etap wyrastania, od razu przełożyć ciasto do formy
Naturalna Kuchniamusza mi starczyć :D weekend w domu? niemożliwe :O Przepis: kilka daktyli (5-6sztuk) + 40-50ml wrzątku pełna łyżka mąki orzechowej łyżka mielonych płatków owsianych(ok.15-20g) łyżeczka mąki kokosowej ew. woda cynamon ok.120-150g ugotowanej ciecierzycy 80-100g pure z dyni hokkaido łyżka mąki kokosowej porządna łyżka masła orzechowego (z 25g) ok.25-30g(...)podziabać widelcem na gładką masę. Dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy, z masy powinno bez problemu formować się wszystko (ma być gęsta). Wykładamy nią spód naczynka, wyłożonego papierem do pieczenia. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy przykryte, dodajemy ciecierzycę, dynię i miksujemy masę na gładko. Dodajemy mąkę kokosową, masło orzechowe i ew. wodę Masa ma być
More food, love and dreamschleb, który zrobicie niemal wszędzie. Składniki: -300 g mąki orkiszowej -300 ml wody -15-20 g świeżych drożdży -pół łyżeczki soli -2-3 łyżki siemienia lnianego,ja dałam mielone -pół szklanki prażonych ziaren u mnie Ziołowo Mi od Ziarenkowo -jajo Do miski wsypujemy mąkę, rozpuszczamy drożdże w wodzie i wlewamy ją do mąki. Dodajemy siemię lniane,sól(...)masłem i posypujemy mąką.Przekładamy ciasto do formy, pędzlujemy rozbełtanym jajem, posypujemy ziarenkami i wstawiamy do ZIMNEGO PIEKARNIKA. Nastawiamy temperaturę na 180 stopni- termoobieg lub dolna grzałka. I pieczemy około 45-50 minut. Chleb będzie rósł w miarę wzrostu temperatury ,a jego skórka pełna ziaren będzie chrupiąca. Trudno się oprzeć i czekać aż wystygnie. Kilka kromek poszło zanim wystygł
Z Kuchni Do Kuchnipięknie i pysznie. Jeśli nie uda Wam się dostać takich małych bakłażanów, zróbcie ten przepis z większych - też wyjdzie:) Składniki: 10 małych bakłażanów (lub 4-5 większych) 400 g mielonej wołowiny (najlepiej zmielić samemu) 0,5 szklanki ryżu 3 łyżki ajwaru (może być gotowy, ale polecam również mój przepis: kliknij tu ) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 ząbki(...)nich ponacinać i obsypać sporą ilością soli. Odstawić na 15 minut, po czym spłukać pod bieżącą wodą i wysuszyć. Wstawić połówki bakłażanów do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok 15 minut. Wydrążyć miąższ, nie uszkadzając skórki. Ryż wsypać do rondelka i zalać szklanką wody ze szczyptą soli. Gotować pod przykryciem, aż ryż wchłonie cały płyn
Kulinarne Inspiracjemielonego z pieczarkami, papryką, kalafiorem, kukurydzą powstało pyszne danie. Bardzo lubię kukurydzę..mąż się śmieje, że najchętniej dodawałabym ją do wszystkiego. Składniki: - makaron rurki - 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej - jeden średni kalafior - puszka kukurydzy - 500 g pieczarek - czerwona papryka - starta mozzarella - 20 g sera żółtego - 2 ząbki czosnku - 3 łyżki masła(...)łyżki majonezu - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz - 10 dag sera żółtego - płaska łyżeczka ziół prowansalskich - łyżeczka przyprawy oregano Sposób przygotowania: Makaron gotujemy na pół twardo. Odcedzamy. Mięso mielone smażymy na patelni, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy drobno pokrojone 2 ząbki czosnku. Pieczarki kroimy w kawałki i smażymy na maśle z dodatkiem oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojoną
Pan i Pani Smith w kuchniłyżeczka oleju rzepakowego ~3 łyżeczki keczupu ~sól ~pieprz ~miąższ wydrążony ze środka jednej połówki cukinii ~2-3 pieczarki Mięso zmielić (lub, jeśli tak jak ja nie macie maszynki do mielenia mięsa - bardzo drobno je pokroić). Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i doprawić do smaku solą i pieprzem, można dodać też inne ulubione przyprawy. Smażyć ok. 3-4 minuty(...)Piekarnik rozgrzać do 180*C. Z cukinii odlać wodę, którą puściła. Ułożyć je na blasze wyłożonej folią aluminiową. Do wydrążonego środka cukinii nakładać farsz. Wstawić wszystko do piekarnika i piec ok. 30-40 min., do zmięknienia cukinii. ~50g kaszy gryczanej niepalonej do podania Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Podawać z cukinią. Smacznego! :) Wartość odżywcza jednej cukiniowej 'łódki
chili & sugarbardzo proste, co w ferworze świątecznych przygotowań jest dużą zaletą. Potrzebujemy: 1 kg szynki wieprzowej bez kości 6 łyżek oleju 1 ząbek czosnku po 1/2 łyżeczki: gorczycy, chili, mielonej słodkiej papryki, bazylii, majeranku, cukru, rozmarynu, szałwii, oregano, tymianku i mięty 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego i 2 owoce jałowca zmiażdżone w moździerzu Szynkę myjemy(...)przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc, a najlepiej na całą dobę do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Następnie szynkę przekładamy do rękawa bądź związujemy sznurkiem (my związaliśmy). Pieczemy około 1,5 godziny, w połowie czasu przekręcając na drugą stronę. W rękawie prawdopodobnie wystarczy 1 godzina. Smacznego! Madzia My użyliśmy sznurka dostępnego w sklepie Dobrej Kiełbasy, z którą
Marder&Marder Manufacturedorówna buraczkom mojej mamy, które mogłaby jeść kilogramami! ;) nie potrafię ich odpowiednio przyprawić;/ może Wam się uda ;) Składniki: kotlety (11 sztuk): 500g mięsa mielonego z indyka 5 łyżek sera białego (Emilka) mała cebula sól (około 2 łyżeczek) pieprz (0,5 łyżeczki) słodka papryka (1 łyżeczka) opcjonalnie dla podkreślenia smaku musztarda (1-2 łyżeczki) kluski (7 sztuk(...)cytrynowy, cukier/fruktoza) opcjonalnie łyżeczka masła Sposób przygotowania: Cebulę siekamy lub blendujemy na miazgę i wszystkie składniki na kotlety mieszamy z tak przygotowanej masy lepimy kotlety możemy je piec w piekarniku lub tak jak ja na patelni lekko posmarowanej oliwą z oliwek (nie powinny wam się przypalić, bo mięso puści sok) kotlety smażymy z każdej strony
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSkładniki: 10 dkg orzechów włoskich 10 dkg migdałów 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 kg mielonego twarogu 3 dkg drożdży 2 łyżki mleka 1 szkl cukru pudru 7 jajek cukier waniliowy 10 dkg masła Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy na puszystą masę z cukrem i masłem, drożdże rozcieramy w mleku z łyżką cukru. Z białek ubijamy pianę(...)lukier do dekoracji. Do sera dokładamy żółtka, cukier waniliowy, bakalie i zaczyn drożdżowy. Energicznie mieszamy, po czym delikatnie dokładamy białka Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy masę. Pieczemy ok 50 minut w temp 200"C. Smacznego! P.S. Gotowy sernik zostawiamy do ostudzenia w piekarniku, aby nie opadł. Gotowy możemy polać czekoladą, lukrem lub oprószyć cukrem pudrem
Luźna Kuchniawody 1 łyżka miękkiego masła 10 g drożdży suszonych lub 20 g drożd ży świeżych 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli opcjonalnie: 1 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka mielonego lub dobrze utłuczonego anyżu Ponadto: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania ziarna do oprószenia: sezam, słonecznik, dynia, płatki soli, mak, kminek itp. przygotowanie Drożdże suche wymieszać(...)cieple do podwojenia objętości na około 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrobić, podzielić na równe części i uformować bułeczki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć lnianym ręczniczkiem na około 30 - 40 minut, odstawić do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, posypać ziarnami. Piec w temperaturze 200ºC przez
Stare Garyziemniaków 1 l bulionu prażona ciecierzyca: 400 g ciecierzycy z puszki lub słoika 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżki oleju z orzechów włoskich W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić imbir, kolendrę, chilli i sól. Kiedy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć, dodać pokrojoną w kostkę cebulę(...)Zmiksować na gładko. Gdy zupa się gotuje, uprażyć ciecierzycę: Sól, paprykę, imbir, kolendrę i olej wymieszać. Dodać osączoną i osuszoną ciecierzycę, dokładnie wymieszać. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 20-30 minut. Zupę podawać gorącą, z prażoną ciecierzycą. Smacznego! Na przekór szalonemu zimnu za oknami, na parapecie kwitną mi storczyki. Oba. Białe
Pożeraczka, czyli raz adobrze