Kolejny wpis konkursowy. Takie trochę francuskie połączenie czyli pieczarki, dość powszechne w tamtej kuchni, zwłaszcza podczas okresu, w którym kazano jeść ciastka oraz cydr typowy dla obu stron kanału La Manche. Drożdże do jedzenia nie są najsmaczniejsze, ale w postaci past czy sosów zyskują na wartości. Tym bardziej, że są bogate w witaminy grupy B i cynk. Jedyny warunek, żeby(...)wpływają bardzo dobrze na skórę. Dodając do sosu drożdżowego soku jabłkowego uzyskujemy smak podobny do cydru. Składniki: - pół paczki makaronu Lubella pióra pełne ziarno - kostka drożdży - cebula - małe pieczarki - sok jabłkowy Wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pieczarki myjemy, kroimy i podsmażamy z drobno pokrojoną cebulą. Dodajemy pokruszone drożdże i smażymy aż się rozpuszczą. Podlewamy trochę sokiem jabłkowym
Kryzysowa Książka KucharskaDuszone udka z kaczki właściwie robią się same,wystarczy wcześniej przyprawić mięso i pokroić pieczarki. Obiad wychodzi bardzo smaczny,musicie spróbować. Składniki: 2 udka z kaczki 30 dag pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku sól,pieprz,tymianek i oregano Kacze udka umyć,osuszyć,posypać solą,pieprzem oraz tymiankiem i oregano. Odstawić do lodówki na parę godzin. Patelnię bądź rondelek(...)cebulę wrzucić na tłuszcz z mięsa i poddusić,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Udka ponownie włożyć do rondelka,podlać 1/2 szklanki bulionu bądź przegotowanej wody. Dusić na wolnym ogniu. Pieczarki oczyścić,pokroić w plasterki i dodać do mięsa.Dusić razem ok 1,5 godziny,aż mięso będzie miękkie.Jeśli zajdzie potrzeba podczas duszenia uzupełniamy bulionem.Pod koniec sos możemy zagęścić
Niespełnione zdolności kulinarneLubicie dania jednogarnkowe? Ja bardzo. Dużo jedzenia, mało mycia naczyń. Dzisiaj mam dla Was kociołek mięsny z pieczarkami i warzywami. Szybko i smacznie. W zakładce DANIA JEDNOGARNKOWE znajdziecie więcej przepisów. Jeśli przygotowaliście jakieś danie z moich przepisów to podzielcie się swoją opinią w komentarzach, pochwalcie się czy smakowało. Składniki 1 kg łopatki wieprzowej bez kości 2 duże marchewki(...)pieczarek 2 średnie cebule 5 średnich ziemniaków kawałek selera 1 pietruszka 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka mąki pszennej 2 liście laurowe 2 ziela angielskie sól pieprz papryka słodka papryka ostra Masło rozgrzać w rondlu i lekko przyrumienić mięso pokrojone w kawałki oraz oprószone solą i pieprzem. Następnie dodać pokrojoną w w dużą kostkę cebulę. Marchewkę , pietruszkę i seler pokroić
O kuchni z uczuciemprzygotowaniu! Potrzebne będą (porcja dla 3-4 osób): -4 średnie cukinie; -0,5kg mielonego mięsa wołowego; -6 dużych pomidorów lub 2 przeciery pomidorowe bez konserwantów; -1 cebula; -0,5kg pieczarek; -1 papryka czerwona i 1 papryka zielona; -4 ząbki czosnku; -150g sera mozzarella; -2 łyżki oleju kokosowego; -przyprawy: pieprz ziołowy, pieprz cayenne, sól morska, oregano, bazylia. Przygotowanie: -cukinie(...)przekrojone cukinie wkładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą; - przygotowanie farszu : mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym i smażymy doprawiając solą morską i pieprzem ziołowym; myjemy i kroimy pieczarki, papryki i cebulę; -gdy mięso mamy już podsmażone przekładamy je do garnka, a na patelnie wrzucamy pokrojoną paprykę i cebulę – podsmażamy i dodajemy później do usmażonego mięsa; -w kolejnym etapie
MintTastezwykle prosta, zdrowa, smaczna i szybka w przygotowaniu! Składniki (porcja dla 2 osób): - 4 garście świeżych liści szpinaku, - 2 garście świeżych liści rukoli, - 2 liście sałaty lodowej, - kilka mniejszych pieczarek, - 6 jaj przepiórczych, - 6-8 suszonych pomidorów, - 1 duży pomidor, - 1/2 czerwonej cebuli, - 2 łyżki kukurydzy, - 2 łyżki ziaren słonecznika, - 1 łyżka siemienia lnianego. Sos: - 2 łyżki octu jabłkowego(...)cytryny, - 1 łyżeczka musztardy, - szczypta soli, - szczypta pieprzu ziołowego, - 1 łyżeczka oregano/bazylii, - 3 łyżki wody mineralnej, - 2 łyżki oleju lnianego. Przygotowanie: - sałatę lodową kruszymy, dodajemy liście szpinaku i rukoli; - pieczarki delikatnie podsmażamy na 1/2 łyżki oliwy i doprawiamy do smaku, a w następnej kolejności kroimy na pół, tak aby nie były za drobne, - jajeczka przepiórcze gotujemy 4minuty, następnie obieramy
MintTasteDomowy hamburger - przepis Składniki (4 hamburgery): - 4 żytnie bułki - 500g mięsa mielonego wołowego - kilka plasterków pomidora - garść orzeszków pini - 3 pieczarki - rukola - sól morska - świeżo mielony pieprz - 4 łyżeczki musztardy francuskiej Sos: - 250ml przecieru pomidorowego - 4 łyżki jogurtu naturalnego typu grecki - sól i świeżo mielony pieprz (do smaku) - przyprawa chili (szczypta) - 1 łyżeczka kurkumy - 1 łyżeczka oregano Sposób przygotowania(...)stron solą i pieprzem, smaż na rozgrzanej patelni grillowej z każdej strony ok 2 minuty aż się zarumienią; - na tej samej patelni połóż i grilluj pokrojone w plasterki pieczarki; - orzeszki pini podsmaż na suchej patelni, aby były podprażone - bułkę podgrzej w piekarniku tuż przed podaniem ok.1-2 minuty (rozgrzany piekarnik do 200 stopni) - wszystkie składniki sosu wymieszaj ze sobą i dopraw
MintTasteSkładniki: 70 dag schabu bez kości 30 dag cienkiej kiełbasy np. śląskiej około 800 ml wody lub domowego bulionu 2 cebule 2 marchewki 1 czerwona papryka 4 pieczarki 3 ogórki kiszone 2 pełne łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki oleju 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czubrycy czerwonej(...)smaku Natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Schab opłukać pokroić w kostkę, kiełbasę w pół plasterki. Cebulę obrać , paprykę wydrąży ć z nasion, pokroić w kostkę, tak samo pieczarki, obraną marchewkę oraz ogórki kiszone. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić mięso oraz posiekaną cebulę, oprószyć czubrycą oraz słodką papryką, przesmażyć, dodać kiełbasę, oprószyć mąką pszenną, smażyć
Wanilia i Kardamonprzygotować szybko:). Wersja z gotowanym mięsem jest równie smaczna jak ze smażonym, moim zdaniem nadaje ono całemu daniu lekkości. 500g fileta z piersi indyka 300g ryżu do risotto 500g pieczarek 2 marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa 3 łyżki masła(...)bulionu drobiowego lub warzywnego 100g twardego sera, u mnie cheddar 1. Filet z piersi indyka gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut. Rwiemy widelcem na małe kawałki. Pieczarki, czosnek i cebulę kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na małych oczkach tarki. 2. Na rozgrzanym maśle podsmażamy pieczarki, cebulę, marchewkę i czosnek - do odparowania wody. Dodajemy ryż, smażymy chwilę, następnie zalewamy
Szefowa kuchnijednogarnkowych, zgodnie z prawami natury o tej porze roku chce się jeść bardziej treściwie, co wcale nie znaczy, że musi być niezdrowo, kociołek z czerwoną soczewicą z dodatkiem papryki, pieczarek na kiełbasce z dużą ilością cebulki jest pożywny i zdrowy, a po za tym gotuje się samo i na dodatek błyskawicznie. Wspaniały aromat i smak bez zbędnych składników. Składniki(...)czerwonej soczewicy (polecam z Lidla) 20 dag cienkiej kiełbasy np. śląskiej 15 dag chudego boczku wędzonego 2 cebule Około 1 litr wody lub bulionu domowego ½ czerwonej papryki 3 duże pieczarki 2 średnie marchewki 2 liście laurowe 4 sztuki ziela angielskiego 1 łyżeczka przyprawy do dań z fasoli Prymat 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka ketchupu ostrego Szczypta ostrej papryki do smaku
Wanilia i Kardamonlepszy smak niż z takie kupionego w pierwszym lepszym markecie. Możecie podać go solo lub z farszem w środku. Ja przygotowałam moją rybę z plastrami cytryny, masłem pietruszkowym i pieczarkami. Jeśli nie próbowaliście jeszcze takiej wersji pstrąga to koniecznie go zróbcie. Na pewno Wam posmakuje ! Składniki: 2 pstrągi tęczowe, wypatroszone i pozbawione łuski 50 dkg pieczarek, pokrojonych w plasterki(...)pieprzem. Przygotowujemy masło pietruszkowe – natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do masła, doprawiamy pieprze i mieszamy. Wnętrze ryby smarujemy dokładnie masłem. Do każdej z ryb wkładamy po porcji pieczarek. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i na każdej z nich układamy plastry cytryny. Pieczemy je 25 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Życie ze smakiemKolejny sposób na to, jak wykorzystać mięso z rosołu :) Tym razem proponuje Wam takie pierożki. Farsz powstał automatycznie. Mięso z rosołu, pieczarki, cebulka i ser. Ciasto jest zwykłe pierogowe. Kształt zrobiłam okrągły, bo takie bardziej mi się podobają:) Farsz może być dowolny, jak kto lubi. Składniki na ciasto: 2 i 1/2 szklanki maki 1 szklanka gorącej wody 1/2 łyżeczki soli(...)łyżki oleju Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić na 10 -15 minut żeby odpoczęło. Składniki na farsz: 400 g. mięsa z rosołu 200 g. pieczarek 2 średnie cebule 100 g. sera żółtego 5 łyżek śmietanki kremówki sól, pieprz czosnek granulowany Dodatkowo: Jajko do posmarowania pierogów. Mięso zmielić. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć. Pieczarki zetrzeć
Agusiowe smakołykijuż poszło jak z płatka. Przekonajcie się i Wy .... Składniki: 500 g fileta z ryby (ja użyłam łososia) 1 duży brokuł podzielony na różyczki 200 g małych pieczarek 3–4 sztuki średnich ziemniaków sól Ponadto: oliwa z oliwek Składniki nas marynatę: 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek garść posiekanego świeżego koperku 1 łyżeczka(...)lodówki na przynajmniej pół godziny. Ziemniaki obrałam, ugotowałam w osolonej wodzie. Różyczki brokuła po umyciu wrzuciłam do garnka z osolonym wrzątkiem. Po zagotowaniu, gotowały się jeszcze 5 minut. Odcedziłam. Pieczarki oczyściłam, opłukałam i wrzuciłam na rozgrzaną na patelni 1 łyżkę oliwy z oliwek. Podgrzałam na średnik ogniu, żeby się lekko zarumieniły. Warzywa odstawiłam do wystudzenia. Piekarnik włączyłam
Kuchnia u Krysidużą ilość, ze względu na to, że jest to dość pracochłonne. Składniki 1 jajko 0,5 l mleka 0,5 szklanki mąki 500 g kapusty kiszonej 250 g pieczarek 1 mała cebula (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle, dodajemy pokrojone drobniutko pieczarki. Można je zetrzeć na tarce lub tak jak ja posiekać(...)patelnię aby nie przywierały. Smażymy cieniutkie naleśniki na złoty kolor, po około 1 - 2 minut z każdej strony. Ostudzoną kapustę odciskamy z nadmiaru wody i kroimy drobno, dodajemy do pieczarek i mieszamy. Na ostudzone naleśniki nakładamy farsz i zawijamy, panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na złoty kolor. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional TrineSkładniki: 6 plastrów karkówki 1/2 łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżeczki przyprawy do karkówki sól 6 łyżek oliwy 500 g pieczarek 1 cebula Pieczarki kroimy w kosteczkę/ małe kawałeczki i podsmażamy do momentu wyparowania całej wody posypujemy przyprawą. Karkówkę płuczemy i delikatnie rozbijamy - solimy z każdej strony. Oliwę, musztardę oraz 2 łyżeczki przyprawy dokładnie ze sobą mieszamy i nacieramy plastry mięsa(...)Przekładamy do rękawa do pieczenia, na górę wykładamy przestudzone pieczarki oraz pokrojoną w kostkę cebulkę, podlewamy odrobiną wody i zamykamy rękaw. Pieczemy w 190 stopniach przez półtorej godziny. Podajemy z ryżem lub ziemniaczkami, sosik możemy sobie zagęścić i podać razem z mięsem. Smacznego
Moje-pitraszeniegryczaną. KLOPSIKI WOŁOWE W SOSIE Z KASZĄ GRYCZANĄ Składniki: klopsiki: 500 mielonej wołowiny 3 łyżki bułki tartej szczypta soli i pieprzu 1 jajko 3 pieczarki oliwa do smażenia mąka do obtoczenia sos: 1/2 szkl koncentratu bulionu warzywnego lub drobiowego Krakus 1 szkl wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz do smaku Przygotowanie: klopsiki(...)Małe pieczarki kroimy na ćwiartki i obsmażamy na oliwie. Mięso mielone wołowe łączymy w misce z jajkiem i namoczoną lekko bułką tartą. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu, mieszamy. Z mięsa robimy kulki do których do środka wkładamy po ćwiartce obsmażonej pieczarki i obtaczamy w mące. Klopsy obsmażamy na patelni. sos: Bulion Krakus rozrabiamy z wodą i koncentratem pomidorowy i mieszanką
Bon appetit mon amie