pieczarki - 22435 przepisów (strona:522/1496)

Krokiety ziemniaczane z pieczarkami i serem 446

obrać ich jeszcze więcej:) Składniki na 8 sztuk Krokiety: 1 kg ziemniaków 1 łyżeczka soli 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Szczypta pieprzu Nadzienie: 500g pieczarek 1 cebula biała 200g sera żółtego Dodatkowo: Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą, dodajemy sól i gotujemy(...)oraz odrobinę pieprzu. Wyrabiamy na gładkie ciasto, byle nie za długo. W międzyczasie jak ziemniaki stygną, przygotowujemy farsz. Cebulkę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na łyżce oleju. Dodajemy pokrojone pieczarki i doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy do odparowania całego płynu. Przygotowane ciasto dzielimy na 8 równych części. Dłonie delikatnie oprószamy mąką i rozpłaszczamy każdy kawałek na grubość

Kuchnia w czekoladzie
Zupa pieczarkowa 102

Zapraszam na smaczną zupę z pieczarkami. Aby zachęcić moje dziecko do jedzenia, starłam marchewkę, pietruszkę i seler ma ozdobnej tarce od  Borner Polska . Okazało się to strzałem w dziesiątkę. Polecam Składniki: 150 g pieczarek 1 średnia marchew 1 średnia pietruszka kawałek selera 2 średnie ziemniaki 500 ml bulionu 100 g śmietany 18% kwaśnej sól, pieprz Przygotowanie: Bulion przelewamy(...)dodajemy ziemniaki do gotującego się bulionu, zmniejszamy gaz. Marchew, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i ścieramy na ozdobnej tarce ( na tarce Borner Polska) i dodajemy do gotujących się ziemniaków. Pieczarki czyścimy, obieramy oraz kroimy w plastry i dodajemy do zupy. Gotujemy razem z pozostałymi warzywami przez ok. 10 minut. Po tym czasie doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Do śmietany

słodkie i nie tylko historie kulinarne
KAPUSTA Z KIEŁBASĄ, WARZYWAMI I ŚMIETANĄ 121

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 20 dag kapusty kiszonej, mała marchewka, 2 większe cebule, 20 dag pieczarek, 1/2 dużej papryki czerwonej, 20 dag kiełbasy, 3 łyżki oleju, 2 płaskie łyżki śmietany, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, sól i pieprz, woda. Przygotowanie: Cebulę kroję w pióra, pieczarki w plastry, paprykę(...)średniej wielkości kostkę, kiełbasę w półplastry. Kapustę odciskam, siekam na mniejsze kawałki, marchew ścieram na tarce o dużych oczkach. Na rozgrzanym oleju szklę cebulę z dodatkiem soli. Następnie dodaję pieczarki i kiełbasę, duszę pod przykryciem około 7 minut. Do warzyw dodaję kapustę, smażę 10 minut, co jakiś czas mieszając. Do kapusty dodaję marchewkę i podlewam wodą (nie za dużo), duszę

JejKuchnia
Indyk pieczony w musztardzie 144

talerzu... i bardzo się z tego cieszę - z jednej strony❗ Bo z drugiej strony, moje drugie podejście do wegetarianizmu🍄 uległo regresji... 😉 Przepis❗ Składniki: 1 udziec z indyka 300g pieczarek 4-5 ząbków czosnku musztarda  majeranek sól papryka słodka w proszku Przygotowanie:  Udziec myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Kawałki mięsa z każdej strony smarujemy musztardą i przyprawiamy(...)solą, majerankiem i papryką. Pieczarki obieramy i jeśli sa duże to kroimy na połówki lub ćwiartki. W naczyniu żaroodpornym układamy mięso, obrany czosnek i przekładamy pieczarkami. Podlewamy ze 2-3 łyżki wody, przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni - pieczemy 50 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy 15-20 minut

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Domowa Pizza 128

ciepłej wody oraz: 2-3 łyżki ketchupu lub sosu pomidorowego 125 g mozzarelli 1/4 czerwonej papryki 1 parówka z szynki pół cebuli 1 łyżka oleju rzepakowego 5-6 pieczarek sól, pieprz, zioła prowansalskie okrągła blaszka o średnicy 28 cm Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, sól, suszone drożdże oraz wlewamy olej i wodę. Wyrabiamy elastyczne ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy dodatki: mozzarellę odsączamy z zalewy z ścieramy na jarzynowej tarce, paprykę kroimy w kosteczkę. Parówkę kroimy w cienkie plasterki, cebulkę kroimy drobno. Pieczarki obieramy i kapelusze kroimy w cienkie plasterki (ogonki można również dodać do pizzy albo pokroić drobno i ususzyć). Blaszkę do pieczenia smarujemy olejem i wykładamy na nią wyrośnięte ciasto oraz

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Tosty francuskie z sucharków 242

francuskie są zawsze robione z chleba tostowego, ja tym razem użyłam do tego sucharków. Po usmażeniu z zewnątrz są miękkie a w środku chrupiące. Składniki: - 6 sucharków Mamut - 4 pieczarki - 6 plasterków sera cheddar - 1 jajko - 3 łyżki mleka - masło - sól - pieprz Przygotowanie: Pieczarki myjemy lub obieramy, kroimy na pół i siekamy. Przekładamy na patelnie s smażymy na patelni(...)łyżce masła do odparowania wody i lekkiego zrumienienia. Doprawiamy pieprzem i solą. Jajko roztrzepujemy z mlekiem, przyprawiamy. Na sucharka wykładamy ser, dodajemy porcję usmażonych pieczarek i przykładamy drugim sucharkiem z serem. tak samo postępujemy z kolejnymi porcjami. Obtaczamy w mleku i smażymy na średnim ogniu na maśle. Życzę smacznego

Kulinarne życie
MIELONE Z PIECZARKAMI. Z PIEKARNIKA. 222

Prosto i  szybko. I nie obawiajcie się : także i smacznie. Mielone przygotowane w ten sposób są bardzo soczyste i aromatyczne. Oczywiście jeśli nie lubimy (lub nasze pociechy) dodatku pieczarek spokojnie pomijamy ten składnik.  Składniki: 500 g mielonego mięsa (najlepiej mieszanego wieprzowo-wołowego lub drobiowo-wieprzowego) 200g pieczarek 2 cebule 2 jajka 3 ząbki czosnku 2-3 łyżki bułki(...)tartej sól pieprz ziołowy majeranek olej kilka wiórków masła Wykonanie: Na oleju podsmażamy posiekano drobną cebulę, kiedy się zezłoci dodajemy pokrojone drobno pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smażymy chwilę. Mięso wkładamy do miski. Wbijamy do niego jajka, dodajemy bułkę tartą, zawartość naszej patelni, sól, pieprz, majeranek i wyrabiamy. Po chwili dodajemy do masy 1/2 szklanki zimnej, przegotowanej wody

Walijskie Pichcenie
Roladki wieprzowe z piekarnika 185

Takie roladki pieczone są dużo zdrowsze niż smażone, wychodzą bardziej kruche i smakują wybornie. Składniki: Kotlet schabowy 4 szt. Pieczarki 15 dag Papryka kolorowa 20 dag Sól i pieprz do smaku Cebula biała ½  szt. Papryka słodka mielona do smaku 1 łyżeczka Szynka parmeńska 4 plasterki Ser żółty 4 plasterki Masło 1-2 łyżki Tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Kotlety rozbić(...)bardzo cienko, oprószyć pieprzem i solą i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Paprykę, pieczarki, cebulę, oczyścić i  pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę i przysmażyć na rumiano. Do cebuli dodać pieczarki, paprykę, chwilę poddusić. Następnie doprawić do smaku, lekko odparować i przestudzić. Na rozbity kotlet położyć plasterek szynki, sera a na brzeg kotleta nakładać porcje

Tradycyjna Kuchnia
Kurczak w sosie smietanowo - musztardowym 180

właśnie tam znalazłam ten przepis. Jeśli skusicie się na przygotowanie tego dania, dajcie znać czy Wam też tak posmakowało jak nam :) Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 400g pieczarek 1 duża lub 2 małe czerwone cebule 5 łyżeczek musztardy francuskiej 120 ml śmietany 18% 300 ml wody sól pieprz Piersi kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości około(...)Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić dość grubo (Jeśli nie są ogromne to wystarczy każda przekroić na 4 części). Cebulę pokroić w cienkie piórka. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić pieczarki i smażyć na średnim ogniu do czasu aż sok który puszczą prawie odparuje. Następnie dodać cebulę i mięso. Smazyć około 5 minut. Dodać musztardę, śmietanę i wodę. Dusić

kuchnia doski
Klopsiki cielęce w sosie grzybowym z pesto makaronem 162

łyżeczki soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu, mielonego 1 łyżeczka papryki w proszku ½ łyżeczka kajeńskiego pieprzu 50 g masła do smażenia Sos grzybowo śmietankowy 500 g grzybów, u mnie pieczarki białe i brązowe 1 łyżka masła 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego ¼ łyżeczki białego pieprzu 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki 300 ml słodkiej śmietanki, 36% lub mniej(...)wadze około 30-35 gramów. Rozgrzej masło na patelni i zrumień klopsiki. Wyjmij klopsiki na talerz i na tą samą patelnię dodaj łyżkę masła i włóż oczyszczone i pokrojone pieczarki. Smaż aż pieczarki się zrumienią. Dopraw je solą i pieprzem, następnie wlej śmietankę i zagotuj sos. Następnie dodaj klopsiki i gotuj sos przez 5 minut. Gotowe klopsiki w sosie posyp

codojedzenia
Roladki schabowe zawijane boczkiem 197

cieszę się jak małe dziecko. Mało tego, wtedy nachodzi mnie na wspomnienia... oczywiście takie bardzo pozytywne. porcja na ok 4 roladki Składniki:  400 g schabu 100 g pieczarek 100 g sera cheddar 4 plastry cienko pokrojonego boczku wędzonego sól i pieprz do smaku Przygotowanie:  Schab pokroić na kotlety i rozbić je tak, jak kotlety schabowe. Z obu stron(...)posolić i popieprzyć. Pieczarki umyć i pokroić w paski, następnie podsmażyć, tak długo aż pozbędziemy się wody. Na środek schabu układamy plaster sera i łyżkę pieczarek. Całość zawijamy w roladkę i dodatkowo zawijamy boczkiem (możemy użyć wykałaczki, do ciaśniejszego zawinięcia). Roladki obsmażamy z każdej strony na patelni, następnie zmniejszamy ogień do minimum i pod przykryciem dusimy 10 minut

Niezły Młynek
Pieczone kulki mięsne z kaszą 132

szkl ugotowanej kaszy Bio z samopszy  400 g mięsa mielonego z szynki 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1/4 czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli 4-5 pieczarek 1 łyżeczka soli, pieprzu i ziół prowansalskich 1 łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie: Czosnek, cebulkę i paprykę drobno kroimy. Pieczarki obieramy i również drobno kroimy. Na patelnię wlewamy olej(...)rozgrzanej przesmażamy cebulkę z czosnkiem, papryką i pieczarkami (ok. 5 min), odstawiamy do przestygnięcia. Do miski przekładamy mięso mielone, kaszę oraz dodajemy bułkę tartą, jajko i przyprawy. Mieszamy a następnie dodajemy przsmażone warzywka. Wyrabiamy dłońmi masę. Potem lepimy kulki mięsne wielkości orzecha włoskiego i układamy ja na blaszce. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy kulki przez 45 minut w temperaturze

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Placki gryczane z gulaszem czyli placki po węgiersku inaczej 128

równie dobrze, jak oryginał.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 2 porcje: placki: -160 g mąki gryczanej -1 jajo -woda (na oko) farsz: -250 g mięsa  -100 g pieczarek -1 cebula  -5 dużych pomidorów/puszka pomidorów z puszki -1 łyżka skrobi kukurydzianej/może być również mąka gryczana +3 łyżki tłuszczu do smażenia +sól, pieprz, papryka wędzona, chili Przygotowanie(...)powstała średnio gęsta konsystencja odpowiednia do smażenia placków. Smażymy placki na rozgrzanym tłuszczu (mi wyszło 8 szt.)  2. Mięso kroimy w kostkę i przyprawiamy wedle uznania. Cebulę i pieczarki drobno siekamy. Najpierw podsmażamy pieczarki, potem cebulę i na koniec dorzucamy mięso. 3. Pomidory kroimy w kostkę i mielimy za pomocą tłuczka do ziemniaków lub dajemy gotowe z puszki. Wrzucamy

Zdrowie i pysznie na talerzu
suflet z pieczarek i piersi kurczaka 178

Składniki 500-600g filetów z kurczaka 500-600 g pieczarek 8-10 jajek dużych 1 mały majonez 300g sera żółtego 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej olej sól do smaku pieprz do smaku przyprawa do kurczaka do smaku ( 1 łyżka,ale wtedy mniej soli ) czosnek ilość według upodobań,(u mnie dużo bo lubimy) Wykonanie Umyć ,osuszyć(...)zetrzeć pieczarki na tarce ,na dużych oczkach ,lub jak u mnie w blenderze. Posolić i dusić na oleju do wyparowania wody.   Muszą być gęste.Filety umyte i osuszone pokroić w małą kostkę .   Przełożyć do miski przyprawić czosnkiem,solą i pieprzem ,ewentualnie przyprawą do kurczaka. Ser zetrzeć na tarce ,lub pokroić w paseczki.  Ubić10 białek

w mojej kuchni
Wiejskie kaszotto z białą kiełbasą i czerwoną cebulą 169

pozwalamy sobie na jeden kawałek mięska więcej powstają przepisy takie jak ten! Składniki 100g kaszy gryczanej 200g cukinii 2 białe kiełbasy z szynki od Henryka Kani  4 pieczarki 1 czerwona papryka  por, biała część, kawałek wielkości kciuka pół czerwonej cebuli lub jedna mała  przyprawy - u nas to sól, pieprz kajeński, papryka ostra i zioła Kaszę gryczaną gotujemy(...)odstawiamy do wystudzenia. Cebulę kroimy w pióra lub półplasterki, pieczarki w plasterki, paprykę i cukinię w kostkę, por w plasterki. Na gorącą patelnię wrzucamy pokrojoną białą kiełbaskę, gdy wytopi trochę tłuszczu dodajemy cebulę, por, cukinię, pieczarki oraz paprykę. Gdy wszystko będzie rumiane, wlewamy ok. 200ml wody, dodajemy ugotowaną kaszę i doprawiamy. Możecie użyć innych przypraw, takich jakie lubicie najbardziej! Dusimy

Gotowanie i blogowanie

Proponowane wyszukiwania