ugotowanych ziemniaków 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 2 cebule Sól i pieprz do smaku Olej rzepakowy do smażenia Bułka tarta do panierki Składniki na sos pieczarkowy: 8 pieczarek 1 czerwona papryka 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki koperku drobno posiekanego 300 ml śmietany 18% Olej rzepakowy do smażenia Sól pieprz do smaku Przygotowanie kotletów : Ziemniaki ugotowane(...)porcji ziemniaczanej ,bierzemy kulkę (wielkość dowolną) ,obtaczamy w bułce ,lekko spłaszczaniu i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano. Przygotowanie sos; Cebulkę obieram i kroję drobno,czosnek przeciskam przez praskę . Pieczarki myję i kroję w plastry . Paprykę myję i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej , dodaję pieczarki, paprykę ,cebulę i czosnek oraz przyprawy smażę na rumiano. Dodaję koper ,zmniejszam ogień
Gotowanie Patkitrudno. Czasem gorzej z farszem, ale przeglądając lodówkę zawsze można się natknąć na coś, co nam spasuje. Mi tym razem podpasował szpinak, którego zostało odrobinę od pieczenia ciasta i pieczarki, które kupiłam na zupę, po czym stwierdziłam, że dwóch nie chce mi się gotować (bo chłopakom pieczarkowej nie daję). Kilka minut i pyszny obiad zrobiony :) Normal 0 21 false false(...)Składniki na 12 sztuk Naleśniki: 2 szklanki mleka ¾ szklanki wody Ok 2 szklanki mąki 1 jajko ½ łyżeczki soli 3 łyżki oleju Farsz: 1 opakowanie świeżego szpinaku lub ¾ mrożonego 300g pieczarek 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego Sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 300g sera żółtego Odrobina masła Sposób przygotowania Naleśniki: Składniki na ciasto zmiksować. Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka należy
Kuchnia w czekoladzieDomowe zapiekanki to świetny pomysł na ciepłą kolację. Składniki: bułki passata pomidorowa pieczarki mozarella starta cebula olej Przygotowanie: bułki przekrój na pół posmaruj je passatą pieczarki i cebulę zblenduj razem na patelni rozgrzej olej podsmaż na niej pieczarki wraz z cebulą tak przygotowany farsz nałóż na bułki i posyp mozarellą przełóż na blachę włóż do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika
Oka w rosole czyli KaFka gotujedanie można posypać dodatkowo serem. Przepis na makaron w sosie pieczarkowym Składniki: makaron (ok. 3/4 opakowania wystarczy na dwa obiady) 500g. filetów z kurczaka 1 cebula 1 marchewka 200g. pieczarek 400ml. bulionu (skorzystaj z domowej kostki rosołowej!) 200g. śmietany 18% oliwa z oliwek/olej do smażenia Przyprawy : pietruszka, 2-3 liście laurowe, ziele angielskie Przygotowanie: Ugotuj makaron al dente. Pokrój cebulę(...)piórka, pieczarki w plasterki i marchewkę w kostkę. Przygotuj filety z kurczaka: pokrój je w kostkę, przypraw solą i pieprzem. Rozgrzej oliwę z oliwek lub olej na patelni. Dodaj cebulę i poczekaj aż się zeszkli. Wrzuć filety z kurczaka i poczekaj aż się podsmażą. Dodaj marchewkę i pieczarki. Chwilę podsmaż. Dopraw całość solą, pieprzem i pietruszką. Wlej bulion. Jeśli masz
Rozdomowionamnie super połączenie ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Słodko kwaśny kurczak z ananasem składniki: 2 piersi z kurczaka 1 pomarańczowa papryka 1/4 małego ananasa pokrojonego w grubszą kostkę 150 g pieczarek Sos: 1/2 szklanki wody 1/4 szklanki octu jabłkowego 1 szklanka ketchupu łyżeczka pieprzu łyżeczka musztardy łyżeczka sosu worcester 2 łyżki cukru 1 łyżka skrobi kukurydzianej Słodko kwaśny kurczak z ananasem wykonanie(...)mieszamy i gotujemy na małym ogniu w rondelku do momentu aż utworzy się sos. Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki i smażmy kolejne 3 minuty. Następnie dodajemy pokrojoną w grubą kostkę paprykę i ananasa i smażymy kolejne dwie minuty. Całość zalewamy sosem i gotujemy do momentu aż kurczak i pieczarki będą
Delusional Trinewcześniej A na koniec mam dla Was przepis na pyszne, zapiekane a’la kanapki z tortilli Do ich przyrządzenia, będziecie potrzebowali: Tortille pełnoziarniste 2 piersi z kurczaka kilka pieczarek tarty ser mozzarella 1 puszka pomidorów w puszce lub pasaty pomidorowej 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona słodka i ostra, oregano i zioła prowansalskie Zaczynamy(...)przypadku pasaty wystarcz ją doprawić i dodać tylko czosnek i cebulę. Następnym krokiem jest podsmażenie piersi z kurczaka, oczywiście doprawiamy ją wedle uznania i kroimy na małe kawałeczki. Pieczarki kroimy w plasterki. Teraz już nam zostaje tylko, wszystkie składniki nałożyć na nasze tortille. Na początku smarujemy ją sosem, po czym dajemy pierś z kurczaka, pieczarki i wszystko posypujemy serem mozzarella
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwiisłodkiej papryki 1 cebula 1 szklanka bulionu 1 szklanka śmietany 18% do zup i sosów 2 łyżki oleju 50 g orzechów laskowych posiekana natka pietruszki do posypania 250 g pieczarek sól, pieprz Przygotowanie: 1. mięso umyj, oczyść z błon, pokrój na cienkie plastry, przełóż do miski, dodaj paprykę oraz sól i pieprz, wymieszaj, odstaw na bok 2. orzechy posiekaj(...)cebulę pokrój z piórka 4. pieczarki pokrój w plastry 5. na patelni rozgrzej olej, podsmaż orzechy, zdejmij je z patelni do miski 6. na tej samej patelni podsmaż cebulę 7. dodaj mięso i smaż około 5 minut 8. dodaj pokrojone pieczarki i smaż około 2 minut 9. zawartość patelni zalej bulionem 10. gotuj razem około 2 minut 11. dodaj orzechy
Oka w rosole czyli KaFka gotujeDrożdżowe pampuchy są bardziej znane w wersji na słodko. Tym razem proponuję pampuchy ze szpinakiem, nadziewane pieczarkami. Można podać z gulaszem mięsnym, ze śmietaną, jogurtem, sosem czosnkowym, lub z masłem czosnkowym. 600 g mąki pszennej około 300 ml mleka 15 g drożdży świeżych 5 dag masła 1 jajko sól, pieprz szczypta cukru 200 g mrożonego szpinaku 400 g pieczarek(...)dodać 2/3 przygotowanego szpinaku. Wyrabiać jeszcze chwilę starając się równomiernie rozprowadzić szpinak. Naczynie z ciastem przykryć pokrywką, po czym odstawić do momentu , aż ciasto podwoi objętość. Obrane i pokrojone pieczarki oraz posiekaną cebulę poddusić na niewielkiej ilości oleju. Dodać pozostały szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszać, przyprawić solą i pieprzem, przestudzić. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę
Praktyczna pls.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); - 3 duże pieczarki - 100 g kiełbasy krakowskiej suchej - garść drobno pokrojonego szczypiorku - garść posiekanej natki pietruszki - jeden pomidor - dwa jajka - olej - sól - pieprz Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy drobno pokrojone pieczarki. Kiedy już odparuje(...)nich woda dodajemy również drobno pokrojoną kiełbasę. Chwile razem jeszcze podsmażamy często mieszając. Pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do pieczarek i wędliny. Wsypujemy szczypiorek i pietruszkę. Dusimy wszystko razem jeszcze chwilę i wbijamy na koniec jajka. Energicznie mieszamy aż do ścięcia się jajek i uzyskana odpowiedniej konsystencji. Ja lubię takie lekko płynne
Kulinarne przemysleniapizza #mąkaorkiszowa #orkisz #kuchniawłoska #rukola #sospomidorowy #pieczarki #ciastodrożdżowe #sezam Uwielbiam kuchnię włoską, szczególnie pizzę, ale dzisiaj trochę w innej formie- trochę zdrowszej, bo z dodatkiem mąki orkiszowej. Dla osób, które nie czują jeszcze w rękach wyrabiania ciasta z mąki orkiszowej, można na początek mieszać mąkę orkiszową ze zwykłą mąką. Na pewno to ułatwi sprawę Składniki na ciasto ( 5 porcji(...)passata pomidorowa 1 ząbek czosnku pół łyżeczki oregano pół łyżeczki bazylii papryczka chilli wg gustu pół łyżeczki miodu sól i pieprz Przykładowe dodatki: 2 kulki mozzarelli 100 g pieczarek 2 łyżki sezamu 100 g pomidorków koktajlowych włoska wędlina np. szynka parmeńska 4 garście rukoli sól i pieprz oregano Przygotowanie: Mąkę wsypać do dużej miski lub na stolnicę, dodać sól
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznybazylią sól pieprz 200g mix kasz (kasza pęczak, jęczmienna, siemię lniane) Marynata: 2 łyżki oleju 2 łyżeczki ziół prowansalskich 3 łyżeczki tymianku Sos pieczarkowy z zielonym groszkiem: 500g pieczarek 200g zielonego groszku (mrożonego) 1 cebula 3 ząbki czosnku 8 listków świeżej bazylii 100ml śmietany 30 % 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki masła sól pieprz Wykonanie: 1. Marynata: Składniki marynaty dokładnie(...)folią aluminiową i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20-25 minut. 3. Sos pieczarkowy z zielonym groszkiem: Pieczarki umyć, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać pieczarki i chwilę smażyć. Następnie dodać mrożony groszek, doprawić do smaku sól i pieprzem. Pod koniec wlać
Szalona Kuchnia EwelinySkładniki: * Filet z kurczaka 2 szt ( 500 g) * Makaron lazania ( 9-10 płatów makaronu) * Cebula 2 średnie * czosnek 2 ząbki * pieczarki 500 g * pomidory w puszcze 2 * ser żółty 250 g * mozzarella kulka 125 g * kilka łyżek oleju * Tymianek łyżeczka * Słodka papryka łyżeczka * zioła prowansalskie łyżeczka * sól * pieprz Przygotowanie: Filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę przyprawić słodką papryką(...)solą i pieprzem- odstawić na Pół godziny. Cebulę i czosnek pokroić w kosteczkę, pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Na patelni podsmażyć przez chwilę kurczaka - zdjąć z patelni. Na tej samym oleju podsmażyć cebulę i czosnek do miękkości. Dodać pieczarki i smażyć do odparowania wody. Dodać pomidory z puszki. Smażyć jeszcze przez 10 minut do odparowania wody z pomidorów
Kulinarne przygodySkładniki: 6 pieczarek do faszerowania 400 g mięsa mielonego ok. 70 g fety (1/3 opakowania) 3-4 suszone pomidory ulubiona mieszanka ziołowa pieprz masło natka pietruszki Przygotowanie: Z pieczarek wyciąć ogonki … Czytaj dalej Grillowane pieczarki z mięsem mielonym
czarrna od kuchnikremowym serowym sosie z dodatkiem zielonej soczewicy i makaronu durum. Pyszny i syty obiad! 200 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa Czosnek granulowany 1 cebula 7 pieczarek 2 łyżki zielonej soczewicy 2 łyżki kukurydzy 1 szklanka bulionu drobiowego 100 g serka topionego gouda 1 łyżka śmietany 18% Sól Pieprz 1 szklanka makaronu świderki durum Filet z piersi kurczaka(...)kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do mięsa i czosnkiem granulowanym. Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w pół plastry. Soczewicę moczymy wcześniej przez pół godziny w wodzie. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy przez kilka minut cebulę. Następnie dodajemy filet z kurczaka i pieczarki. Gdy mięso troszkę zmięknie dodajemy odsączoną soczewicę i kukurydzę. Całość podlewamy bulionem drobiowym, dusimy na wolnym ogniu przez
VioletoweKucharzenieopinią w komentarzach za co bardzo dziękuję. Składniki 2 pęczki szparagów zielonych 1 podwójna pierś z kurczaka 1 jabłko 2 łyżki przyprawy złocisty kurczak 6 łyżek oleju 200 g pieczarek 3 średnie pomidory 1 sałata lodowa koperek sól pieprz Sos 1/2 szklanki oliwy 1 czubata łyżeczka musztardy (dałam bawarską) 3 łyżki octu balsamicznego sól pieprz Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Szparagi(...)pokroić na mniejsze kawałki. Pierś z kurczaka pokroić na małe plasterki. Oprószyć przyprawą złocisty kurczak. Na patelni rozgrzać trzy łyżki oleju i podsmażyć kurczaka na rumiano, a następnie wystudzić. Pieczarki pokroić na plasterki i podsmażyć na trzech łyżkach oleju. Oprószyć je solą i pieprzem. Sałatę porozrywać na mniejsze kawałki. Do miski włożyć rozdrobnioną sałatę, pokrojone szparagi, kurczaka, pokrojone jabłko
O kuchni z uczuciem