pieczarki - 22435 przepisów (strona:511/1496)

Pyszne pierogi wg Aleex 177

szkl ciepłego mleka • szczypta soli Farsz mięsny: • kurczak 1,5 kg ugotowany • 2 skrzydełka z indyka • 1 marchewka • 2 cebule • przyprawy: sól, pieprz • bulion • olej Farsz pieczarkowy: • 500 g pieczarek • 2 cebule • olej • przyprawy: sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Przygotować farsz mięsny: mięso oddzielić od kości, zemleć razem z marchewką. 2. Na patelni zezłocić na oleju cebulkę pokrojoną w kostkę(...)Wymieszać. 5. Przygotować farsz pieczarkowy: Grzyby obrać, pokroić na plasterki i podsmażyć na oleju razem z cebulką pokrojoną w kostkę. 6. Całkowicie odparować wodę, ale nie rumienić. 7. Przesmażone pieczarki z cebulką zemleć. Doprawić. Można dodać 1-2 łyżeczki bułki tartej. Wymieszać. 8. Przygotować ciasto: przesiać mąkę tortową i ziemniaczaną do miski. Dodać sól. 9. W przesianej mące zrobić wgłębienie

W mojej kuchni
Szwedzkie klopsiki - kottbullar 323

przepisu na tradycyjne mielone. I równie tradycyjnie do farszu dodaję kaszę mannę, dzięki której klopsiki są bardzo pulchne i soczyste. Można poddusić je w sosie, ja dorzuciłam garść pieczarek. Pyszne!   Szwedzkie klopsiki - kottbullar  Składniki (na 24szt.): 300g mięsa wieprzowego (szynka, karkówka, łopatka) 200g mięsa wołowego (karkówka) 1 duża cebula 1 duże jajko 1/3 szklanki kaszy manny(...)szklanki mleka 1 łyżeczka majeranku 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego sól pieprz maka do obtoczenia do smażenia: 3 łyżki oleju + 2 łyżki masła klarowanego opcjonalnie: 200g pieczarek sos: 2 szklanki bulionu wołowego 1 kopiasta łyżka mąki 1 łyżka śmietany 18-22% Mięso zmielić razem z cebulą. Dodać kaszę mannę, mleko, wyrobić aż masa będzie jednolita, doprawić

Obiad gotowy
KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ I PIECZAREK 102

moje niedawne odkrycie, wcześniej robiłam z inną kaszą i dodatkiem gotowanych jajek, te w nowej ulepszonej wersji to strzał w 10 . Polecam Składniki: 100 g kaszy gryczanej 250 g pieczarek 1 cebula 3 łyżki mąki 1/3 szklanki bułki tartej plus bułka do panierki 2 łyżki majonezu sól, pieprz, słodka mielona papryka kilka gałązek natki pietruszki Wykonanie: Kaszę gryczaną gotujemy(...)osolonej wodzie.  Pieczarki kroimy w plasterki, wrzucamy na rozgrzany olej, kiedy się zrumienią dorzucamy na patelnię posiekaną cebulę.  Do ugotowanej kaszy dodajemy pieczarki i cebulę. Dokładamy posiekaną natkę, majonez, bułkę tartą, mąkę, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano.  Podajemy z ulubionym sosem.  Kasza gryczana to świetny

Z Majeczką w kuchni
kotlety ziemniaczane... 356

gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki, pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki, sól czosnkowa 1 łyżeczka, jajka 1 sztuka "XL", mąka ziemniaczana 3 łyżki, tarta bułka - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, pieczarki 1/2 kg, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy 4 łyżki, sos grzybowy 1 opakowanie, śmietana 2 łyżki, woda 1/2 litra, surówka ziemniaki ugotować nie obrane, wystudzone obrać i przecisnąć przez praskę(...)wyrobić dokładnie masę, jeśli masa jest mało zwarta to dodać trochę ziemniaczane mąki formować kotlety ziemniaczane i obtaczać je w tartej bułce, smażyć na gorącym oleju z każdej strony pieczarki pokrojone usmażyć z cebulą pokrojoną na oleju, sos grzybowy wymieszać ze śmietaną, wodą i wlać do pieczarek, mieszać do zagęstnienia sosu - kotlety ziemniaczane są bardzo smacznym daniem obiadowym

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto śledziowe 143

śmietankowy topiony - 100 g     jajko - 1 szt     majonez - 2 łyżki     sól i pieprz Warstwa 3     wafle tortowe - 1 szt     pieczarki - 300 g     cebula - 1 szt     olej - 2 łyżki     sól i pieprz Wierzch ciasta     jajka - 3 szt     szczypiorek - 1 pęczek(...)razem zmiksować blenderem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Warstwa 2 Marchewkę ugotować, pokroić, przełożyć do miksera, dodać jajko, serek śmietankowy , majonez, zmiksować, doprawić solą i pieprzem. Warstwa 3 Pieczarki umyć, osączyć, pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, cebulę przesmażyć na oleju, dodać pieczarki, razem przesmażyć, doprawić solą i pieprzem, ostudzić, zmiksować. Składanie ciasta : Na pierwszy wafel wyłożyć masę śledziową

Kuchnia Danusi
Makaron z łososiem, cukinią i szpinakiem 188

makronu, a ostatnio często jadam też łososia wędzonego na gorąco. Robiłam już podobne dania z makaronem gryczanym i serem feta. Tym razem wybrałam makaron bezglutenowy, dorzuciłam troszkę cukinii oraz pieczarek, a zamiast fety całość posypałam parmezanem w płatkach. Wyszło naprawdę przepysznie. Składniki (2 porcje): 150 g makaronu (u mnie bezglutenowy) 1 ząbek czosnku 1 opakowanie łososia wędzonego na gorąco(...)cukinii 200 g mrożonego lub świeżego szpinaku 200 g pieczarek (opcjonalnie) parmezan sól, pieprz, łyżeczka oregano Wykonanie: Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać łyżkę olej kokosowego, dodać posiekany czosnek i podsmażyć przez chwilę, następnie dodać pokrojone pieczarki oraz szpinak. Smażyć przez kilka minut, następnie wrzucić pokrojoną w kostkę cukinię, smażyć aż cukinia lekko zmięknie

Healthy food explorer
Paszteciki z ciasta francuskiego z serem i pieczarkami 845

Składniki: Płat ciasta francuskiego Pieczarki 30 dag Ser żółty 10 dag Por biała część kawałek ok 10 dag Masło łyżka Pietruszka natka łyżka sól pieprz jajko sezam Przygotowanie: Por pokroić w drobną kostkę podsmażyć na maśle przez 3 minuty. Dodać starte na tarce jarzynowej pieczarki. Smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek. Do przestudzanego farszu dodać posiekaną natkę pietruszki, stary

Kulinarne przygody
Kopytka z sosem pieczarkowym 90

durszlaka, lekko „hartujemy” chłodną wodą i przekładamy na talerz. Jak przygotować sos grzybowy?   60 g suszonych podgrzybków wcześniej namoczonych w wodzie i krótko podgotowanych 150 g pieczarek 1 duża cebula 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany 12% 1,5 łyżeczki mąki pszennej sól, pieprz do smaku Na patelni stapiamy masło, dodajemy poszatkowaną cebulę, smażymy aż do zeszklenia(...)Pieczarki kroimy na plasterki, dodajemy do cebuli. Gdy pieczarki puszczą wodę, dorzucamy do nich grzyby wraz z zalewą, w której się gotowały. Całość mieszamy i dusimy do miękkości. W kubeczku śmietanę łączymy z mąką, dodajemy kilka łyżeczek gorącego wywaru z gotującego się sosu. Łączymy śmietanę z sosem i całość mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gorącym sosem polewamy kopytka. Danie oprószamy

Raj dla Podniebienia
Gulasz 111

makaronem. Polecam :) Składniki na 6 porcji : około 1 kg polędwiczki wieprzowej 1 duża cebula 0,5 l bulionu warzywnego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki musztardy  500 g pieczarek 1 papryka czerwona 250 g ogórków konserwowych sól 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta ostrej papryki Wykonanie : Mięso pokroić w kostkę i usmażyć na odrobinie(...)garnka, wlać bulion, dodać przecier i musztardę. Garnek przykryć pokrywką i dusić mięso na małym ogniu  około 60 minut aż będzie prawie miękkie. W międzyczasie pokroić pieczarki w półplasterki, paprykę w paseczki i ogórki w kostkę (lub paseczki). Na patelni bez tłuszczu poddusić pieczarki, dodać paprykę i ogórki i razem dusić. Następnie

cucinare
KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 332

łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli łyżka cukru łyżka oliwy mąka pszenna mineralna woda gazowana farsz: ok. 2 litry kiszonej kapusty (wyjdzie ok. 1kg po osączeniu i obgotowaniu) 250g pieczarek (ok. 12 sztuk średnich), obranych i drobno pokrojonych 2 cebule, drobno posiekane kilka posiekanych, wędzonych śliwek ulubione przyprawy np.: 1 łyeczka pieprzu czarnego, mielonego kumin rzymski na czubek łyżeczki(...)wkładamy do garnka, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia - gotujemy 30 minut bez przykrycia. Ugotowaną kapustę osączamy na sicie, studzimy - dokładnie odciskamy z nadmiaru wody o drobno siekamy. Krok 3. Pieczarki smażymy na rozgrzanym oleju, gdy cała woda z patelni odparuje, dodajemy posiekaną cebulę, oprószamy cukrem, solą i smażymy jeszcze jakieś 3 minuty. Krok 4. Po kilku minutach do pieczarek

Moja Książka Kucharska
Gulasz z łopatki wieprzowej z dynią 81

wypróbować gulasz z dynią. Przepis wypatrzyłam na Kwestii Smaku i bardzo mi to danie spasowało;) Dodając grzyby suszone warto pamiętać o ich wcześniejszym namoczeniu, a następnie obgotowaniu. Wybierając np pieczarki, danie jest dużo szybsze do przygotowania, aczkolwiek jak to z gulaszami bywa, mięso i tak musi się trochę podusić, by zmiękło. Jest to tym samym doskonała propozycja np na sobotni(...)szklanki bulionu lub wody ok. 300 – 350 g dyni (u mnie hokkaido) 200 g grzybów (ja dałam trochę suszonych grzybów i ok. 100-150 g malutkich pieczarek) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 4 łyżki śmietanki 30% 1/2 łyżki mąki pszennej Dodatkowo: kasza gryczana (u mnie biała)   Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w średniej wielkości kostkę. Cebulę

Smaki Na Talerzu
Meksykańska miska śniadaniowa 225

łyżki ketchupu 2 puszki fasoli jaś (800g) ostry sos np. Tabasco (do smaku, ale powinno być go sporo, aby sos był pikantny) 100-150g chorizo 200g pieczarek 2 jajka sól, pieprz oliwa do smażenia nachosy guacamole Przygotowanie:  Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy cebula się zeszkli(...)ogniu przesmażyć pokrojone w plasterki chorizo, aby tłuszcz się wytopił. Gdy chorizo będzie usmażone, plasterki chorizo odłowić i przełożyć na talerzyk, a na pozostałym tłuszczu przesmażyć pokrojone w plasterki pieczarki.  Na trzeciej małej patelni rozgrzać trochę masła i usmażyć jajka sadzone, tak aby krawędzie były chrupiące, a żółtko wciąż płynne.  Danie układać w szerokiej miseczce lub głębokim talerzu

Codzienne Gotowanie
prosty gyros lub kebab w picie 218

imprezie nastolatek, jeszcze nie wiem, ale przetestowałam już prosty kebab w picie. gyros lub kebab w picie - składniki 5-6 małych pit, 300 g mięsa kurczaka, 100 g pieczarek, 4 łyżki przyprawy gyros, 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku, 2 łyżki oliwy, 100 g kapusty pekińskiej, 1 pomidor, 0,5 ogórka szklarniowego, 0,5 szklanki jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku(...)czosnek. Wymieszaj wszystko z jogurtem i dopraw solą i pieprzem. Odstaw do przegryzienia. Mięsko kurczaka pokrój w cienkie paseczki, wymieszaj z przyprawą gyros i odstaw na 10-15 minut. Pieczarki pokrój w plasterki. Mięso i pieczarki przesmaż na oliwie. Placki pita natnij długim nożem i podpiecz w piekarniku w 200 st. C przez 5-10 minut. Lub opiecz

Eksperyment sobotni
Strogonow 123

równie dobrze! Najlepsza recenzja: "było zaj***ste". Składniki na Strogonow (około 7 porcji): mięso wołowe 400 g mięso z szynki wieprzowej 700 g 3 cebule 0.5 kg pieczarek 2 spore czerwone papryki 2 duże ogórki kiszone mały przecier pomidorowy sól pieprz 2 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe odrobina mąki Mięso oczyścić i pokroić w średniej wielkości kostkę. Oprószyć(...)mięso jest gotowe czy nie. Jeśli nie wiadomo można kawałek wyciągnąć i przekroić. W międzyczasie wydrążyć gniazda nasienne z papryki. Należy ją pokroić w słupki i jeszcze przez pół, pieczarki w paski, a ogórki w średniej wielkości kostkę. Wrzucić paprykę mięsa, ponieważ ona będzie potrzebowała dłuższego gotowania. Pieczarki podsmażyć lub wrzucić surowe do garnka. Ja musiałam podsmażyć, ponieważ inaczej siadły

Karola gotuje

Proponowane wyszukiwania