pieczarki - 22435 przepisów (strona:503/1496)

Kurczak w cieście francuskim 194

theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}   Składniki dla 4 osób:   2 duże piersi z kurczaka 1 duży, prostokątny płat ciasta francuskiego Ok 6-8 pieczarek 50g sera żółtego Ćwiartka czerwonej papryki 1 mała cebulka dymka 2 ząbki czosnku Sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła 1 żółtko 2 łyżki mleka Sposób przygotowania: Filety z kurczaka(...)dokładnie myjemy, oczyszczamy z błon, osuszamy i nacieramy solą oraz pieprzem. Nacinamy wzdłuż tworząc kieszonkę. Na maśle podgrzewamy pokrojone pieczarki. Do kieszonek mięsa wkładamy pokrojoną w słupki paprykę, pieczarki oraz plastry sera. Ciasto francuskie dzielimy na pół, na środku każdej części układamy pierś. Nacinamy poziome paski o szerokości ok 1½-2cm i zaplatamy naprzemiennie. Wierzch smarujemy żółtkiem rozmieszanym

Kuchnia w czekoladzie
JAJKA FASZEROWANE PIECZARKAMI 111

Święta. Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/  oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/   Będzie mi bardzo miło SKŁADNIKI: 6 dużych jajek 5 pieczarek 1/2 pora biała część 1/2 pęczka szczypiorku Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka papryki mielonej 1 łyżeczka suszonego koperku majonez olej rzepakowy do smażenia   PRZYGOTOWANIE:  Jajka gotuję(...)twardo z dodatkiem soli. Studzę i obieram. Przekrajamy wzdłuż. Pieczarki myję kroję w kostkę. Pora (biała część) myję i drobno siekam. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju, dodaję por smażę kilka chwil a następnie dodaje pieczarki. Całość mieszam i doprawiam solą,pieprzem,suszonym koprem, papryką mieloną. Kiedy całość się zeszkli . Odstawiamy do wystygnięcia. Jajka smaruję majonezem. Na każdą połówkę jajka

Gotowanie Patki
Sałatka z selerem naciowym i pieczarkami 199

Składniki : 4-5 ugotowanych jaj 25 dag ugotowanych pieczarek mała cebula 1 czerwona papryka 4 łodygi selera naciowego mała puszka kukurydzy natka pietruszki majonez, sól, pieprz Przygotowanie: Ugotowane, obrane jajka pokroić w kostkę, tak samo zrobić z obraną  cebulą Kukurydzę osączyć na sicie, umyte  pieczarki ugotować w lekko posolonej i zakwaszonej ciut octem wodzie Pieczarki osączyć, pokroić

Proste Potrawy
Leczo z pieczarkami, brokułem i makaronem ryżowym 134

Składniki : mały brokuł 20 dag pieczarek mała cebula 4 łodygi selera naciowego mały słoik sosu chińskiego( łowicki) mała puszka cieciorki konserwowej i kukurydzy natka pietruszki, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku olej do smażenia makaron ryżowy Przygotowanie: Cieciorkę, kukurydzę osączyć Przygotować makaron wg przepisu na opakowaniu Cebulkę, seler pokroić w kostkę Umyte pieczarki obgotować w lekko posolonej i zakwaszonej octem wodzie(...)podzielić na małe różyczki Cebulę, ząbki obranego czosnku i seler lekko obsmażyć na oleju Do garnka przełożyć sos chiński, a do niego cieciorkę, kukurydzę, cebulę z selerem i czosnkiem, pieczarki i brokuł, delikatnie wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem, postawić na ogniu i zagotować całość Na talerz wykładamy makaron, leczo i posypujemy natką

Proste Potrawy
Penne al forno 139

zawsze okazją dla kucharza, aby popisać się pomysłowością, nawet jeśli jak to zwykle w pasta al forno  bywa, składnikami będą resztki z lodówki.  Składniki: - makaron penne - groszek - pieczarki - przecier pomidorowy - czosnek Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pieczarki kroimy i podsmażamy. Mieszamy makaron, przecier, pieczarki oraz groszek i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, a samo naczynie w piekarniku, który

Kryzysowa Książka Kucharska
Bolońska zapiekanka makaronowa z pieczarkami 170

Składniki: Makaron 500 g użyłam rurki Mięso mielone 500 g Passata pomidorowa 500 ml ( można zastąpić pomidorami z puszki) Pieczarki 350 g Ser żółty 300 g Cebula czosnek 2 ząbki zioła prowansalskie łyżeczka Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Makaron ugotować all dente. Żółty ser zetrzeć na tarce. Na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz czosnek na złoty(...)kolor. Kolejno dodać pieczarki pokrojone w plasterki i smażyć do momentu całkowitego odparowania wody z pieczarek.  Dodać mięso mielone. Doprawić solą i pieprzem. Krótko podsmażyć do momentu, aż mięso straci swój "surowy-różowy" kolor. Na koniec wlać passatę pomidorową. Doprawić łyżeczką ziół prowansalskich. Zdjąć z ognia w momencie zagotowania się pomidorów. Do naczynia żaroodpornego przełożyć ugotowany makaron oraz połowę

Kulinarne przygody
Pyszne pizzerinki 130

podacie pozostawiam Wam do wyboru. Mój mąż często bierze domowe pizzerinki do pracy. Pizzerinki można przygotować z dowolnymi dodatkami. Ja dziś polecam Wam wersję z plasterkiem kiełbasy, kiszonym ogórkiem, pieczarkami i cebulką. Do tego oczywiście ser Do ciasta na pizzerinki dodatkowo dodałam łyżeczkę suszonej bazylii, to wspaniale wzbogaciło ich smak. Tak przygotowane pizzerniki warto podać w towarzystwie domowego sosu czosnkowego(...)bazylii Pozostałe składniki: 6 plasterków kiełbasy czernichowskiej wędzonej Duda mozzarella wiórki lub starty żółty ser 2 małe kiszone górki suszona cebulka w płatkach (po szczypcie na mini pizze)  pieczarki (u mnie kilka malutkich) ketchup Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy suche drożdże, 1 łyżeczkę cukru, szczyptę soli, suszoną bazylię, olej i wlewamy ciepłą (nie gorącą!) wodę. Zagniatamy ciasto (robimy

Słodkie okruszki
Kurczak pieczony w warzywnym sosie. 163

ciągu czterech dni ;) Danie zachwyca, polecam. Składniki na kurczaka pieczonego w warzywnym sosie: 4 pojedyncze piersi z kurczaka Vegeta Natur 1/2 łyżeczki ziół do drobiu 1 duża cebula 4 pieczarki kawałek czerwonej papryki (taki 5x5 cm) 2 łyżki kukurydzy z puszki 200 g śmietany 30% (słodkiej) 150 ml wody 1 łyżeczka mąki olej W misce mieszamy 1,5 łyżeczki Vegety(...)temperatury 200°C z termoobiegiem lub 220°C bez termoobiegu, grzałka góra dół. Na rozgrzanej patelni układamy piersi z kurczaka rumieniąc je z każdej strony. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w duże kawałki, a paprykę w niewielką kostkę. Usmażone filety wkładamy do naczynia żaroodpornego lub brytfanny i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Cebulę wrzucamy na patelnię na której smażyły się piersi

Rozpustne gotowanie
Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami 160

grzybami.Pyszne były, robiłam je jakiś czas temu. Naleśniki: 1 szkl. mąki 2 jajka 1/2 szkl.mleka 2 łyżki oleju szczypta soli  Farsz: 40 dkg kiszonej kapusty 25 dkg pieczarek cebula sól, pieprz, wegeta Wszystkie składniki ciasta na naleśniki dokładnie wymieszać albo zmiksować.Masę odstawiamy na ok 20 min.Patelnię dobrze rozgrzać,wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzać po dnie patelni(...)Naleśniki smażyć z obydwu stron, odwracając delikatnie łopatką.Kiszoną kapustę posiekać , dodać przyprawy i gotować do miękkości. Pieczarki i cebulę pokroić. Na rozgrzaną patelnię [ z olejem ] wrzucić cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodać pieczarki i całość podsmażać ok 8 minut, następnie dodać ugotowaną i odcedzoną kapustę.Wymieszać i doprawić do smaku.Wystudzić Na każdy naleśnik nałożyć farsz. Naleśniki zwinąć

Moje domowe kucharzenie
Fasola z pieczarkami duszona 78

fasoli białej drobnej, 100 g boczku wędzonego surowego, 250 g pieczarek, gałązka tymianku, 150 ml przecieru pomidorowego, sól, pieprz świeżo mielony, ostra papryka w proszku, słodka papryka w proszku, natka pietruszki, Fasolę wsypać do garnka, zalać wodą i odstawić na kilka godzin, najlepiej na noc. Następnego dnia fasolę ugotować (w wodzie, w której się moczyła), uważając aby jej nie rozgotować(...)koniec gotowania dodać tymianek i lekko posolić. Fasolkę odcedzić. Płynu z gotowania nie wylewać. Boczek pokroić w plasterki, a następnie w kostkę. Pieczarki oczyścić. Jeżeli są małe zostawić w całości, jeżeli są większe pokroić w plasterki. Boczek podsmażyć na suchej patelni. Przełożyć do fasoli. Następnie, na tej samej patelni podsmażyć pieczarki. Gdy się lekko zrumienią przełożyć do nich fasolę

królestwo garów
Gołąbki z wołowiną i suszonymi grzybami 133

ryżem. Ostatnio kupuję gotowe mieszanki ryżowe z grzybami. Odkryłam, że mogę je wykorzystać nie tylko na risotto ale również do gołąbków. Tym razem wybrałam mieszankę ryżu z suszonymi pieczarkami. Ugotowałam również pyszny sos grzybowy . Gotowanie gołąbków jest proste. Lubię gołąbki z włoskiej kapusty , bo jest łatwo oddzielić liście od łodygi. Włoska kapusta jest bardzo delikatna w smaku, za którym(...)cebula 3 łyżki masła 2 opakowania mieszanki ryżowej 800 ml bulionu z mięsa lub warzyw 2 łyżki natki pietruszki sól i pieprz do smaku Sos grzybowy 200 g brązowych pieczarek 50 g masła 2 łyżki drobno pokrojonej szalotki 20 g suszonych grzybów 300 ml wrzątku 250 ml śmietanki, min 30 % tłuszczu 1 łyżka soi sól i pieprz do smaku

codojedzenia
Gołąbki z zieloną soczewicą 149

bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na 8 sztuk: 1 nie za duża włoska kapusta 500g pieczarek ½ szklanki zielonej soczewicy ½ szklanki ryżu pełnoziarnistego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 1 łyżeczka przyprawy do potraw Vegeta Natur Sól, pieprz do smaku(...)cukru ½ łyżeczki Vegeta Natur Pieprz do smaku Sposób przygotowania: Na rozgrzanym oleju smażymy posiekaną drobno cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy się zrumienią- dodajemy umyte i pokrojone drobno pieczarki. Możemy je także zetrzeć na tarce. Smażymy wszystko razem aż do lekkiego zrumienienia i odparowania wody. Ryż oraz namoczoną wcześniej-wg instrukcji na opakowaniu- soczewicę gotujemy al dente.  Studzimy

Kuchnia w czekoladzie
Pulpety z indyka w gulaszu z bakłażanem i papryką 142

manny sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku mąka pszenna do obtoczenia 1 cebula 1 ząbek czosnku gulasz: 500 ml passaty pomidorowej 1 bakłażan 1 cebula 1 papryka czerwona 30 dkg pieczarek sól, pieprz papryka wędzona, papryczka chili 70 g serka fromage czosnkowy natka pietruszki olej rzepakowy Pulpety: Mięso mielone przekładam do miski, dodaję jajko, sól, pieprz, kaszkę mannę, majeranek. Cebulę kroję(...)przesmażam na oleju, dodaję do mięsa, czosnek sprasowany też. Mięso dokładnie wyrabiam formuje nieduże pulpety i obtaczam w mące. Gulasz: Cebule kroję drobno, przesmażam na oleju, dodaję pokrojone pieczarki i smażę na oleju. Przekładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam pokrojonego bakłażana, dodaję pokrojoną paprykę i chwile smażę. Wlewam passate pomidorową, 250 ml wody, dodaję sól, pieprz, papryczkę chili

wesoła kuchnia
Klasyczny Boeuf Strogonow 634

Klasyczny Boeuf Strogonow Rozgrzewający, pożywny i przepyszny gulasz wołowy z pieczarkami, papryką i kiszonymi ogórkami. Pyszny obiad Polecam!     Składniki: 0,5 kg wołowiny 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 10 dkg pieczarek 2,5 szklanki bulionu lub wody 1 czerwona papryka 2 kiszone ogórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 kulki ziela angielskiego 4 kulki pieprzu 2 liście laurowe(...)umieszczamy w lodówce na kilka godzin lub całą noc *** *** Następnie zamarynowane mięso obtaczamy dokładnie w mące *** *** Kawałki mięsa obsmażamy na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, cebulę oraz czosnek i wszystko razem smażymy jeszcze około 2 minuty ciągle mieszając *** *** Całość zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy ziele angielskie, pieprz w kulkach oraz liście laurowe i zagotowujemy *** *** Potrawę

Blog z Apetytem
17 przepisów na lunch do pracy 121

Sałatka z kuskusem, papryką, ogórkiem i fetą Sałatka z kuskusem, czerwoną fasolą i papryką Gulasz z cukinii z ziemniakami i fasolą Gulasz z czerwonej soczewicy z cukinią i pieczarkami Gulasz z kurczaka z ciecierzycą w pomidorach Kasza gryczana z brukselką i pieczarkami Naleśniki z kaszą kuskus, szpinakiem i oliwkami Naleśniki kukurydziane z rukolą, serem i oliwkami Sałatka z cieciorki(...)oliwkami Sałatka z kaszą pęczak Placuszki bananowe bez mąki i jajek Cukinia faszerowana kuskusem z suszonymi pomidorami Focaccia z czarnymi oliwkami i oregano Focaccia z cukinią, pomidorem i pieczarkami Kuskus z cukinią i suszonymi pomidorami

Moja smaczna kuchnia

Proponowane wyszukiwania